51999SC1550

Komission tiedonanto euroopan parlamentille EY:n perustamissopimuksen 251 (2) artiklan toisen alakohdan nojalla ehdotukseen Neuvoston yhteisestä kannasta Euroopan parlamentin ja Neuvoston päätökseksi lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntatoimenpiteitä koskevasta yHteisön Toimintaohjelmasta (DAPHNE-ohjelma) (VUOSILLE 2000-2003) /* SEK/99/1550 lopull. - COD 98/0192 */


KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE EY:n perustamissopimuksen 251 (2) artiklan toisen alakohdan nojalla EHDOTUKSEEN NEUVOSTON YHTEISESTÄ KANNASTA EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI LAPSIIN, NUORIIN JA NAISIIN KOHDISTUVAN VÄKIVALLAN TORJUNTATOIMENPITEITÄ KOSKEVASTA YHTEISÖN TOIMINTAOHJELMASTA (DAPHNE-OHJELMA) (VUOSILLE 2000-2003)

1. TAUSTA

Komissio hyväksyi 20. toukokuuta 1998 ehdotuksen neuvoston päätökseksi yhteisön keskipitkän aikavälin toimintaohjelmasta, joka koskee yhteisön tukea lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntatoimenpiteitä jäsenvaltioissa (Daphne-ohjelma) (vuosille 2000-2004) (KOM (1998) 335) [1]. Ehdotuksen oikeusperusta on Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 235 artikla ja ehdotetun rahoituksen määrä 25 miljoonaa euroa viiden vuoden ajalle.

[1] EYVL C 259, 18.8.1998, s. 2.

Ehdotus toimitettiin virallisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle 9. heinäkuuta 1998.

Komissio muutti ehdotusta 17. helmikuuta 1999 ehdotukseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntatoimenpiteitä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta (Daphne-ohjelma) (vuosille 2000-2004) (KOM (1999) 82) [2]. Ehdotuksen oikeusperusta on perustamissopimuksen 129 artikla.

[2] EYVL C 89, 30.3.1999, s. 42.

Ehdotus toimitettiin virallisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle 17. helmikuuta 1999.

Talous- ja sosiaalikomitea antoi lausuntonsa 28. huhtikuuta 1999 [3] ja alueiden komitea 11. maaliskuuta 1999 [4]. Euroopan parlamentti antoi myönteisen päätöslauselman ehdotuksen ensimmäisessä käsittelyssä 16. huhtikuuta 1999 ja teki komission ehdotukseen 36 tarkistusta [5].

[3] EYVL (toistaiseksi julkaisematon).

[4] EYVL (toistaiseksi julkaisematon).

[5] EYVL (toistaiseksi julkaisematon).

Komissio antoi 11. toukokuuta 1999 muutetun ehdotuksen (KOM (1999) 244) [6], jossa hyväksyttiin 26 tarkistuksista kokonaan, osittain tai periaatteessa. Tämä muutettu ehdotus toimitettiin neuvostolle 11. toukokuuta 1999.

[6] EYVL (toistaiseksi julkaisematon).

Neuvosto vahvisti yhteisen kannan perustamissopimuksen 251 artiklan nojalla 13. syyskuuta 1999.

2. KOMISSION ALKUPERÄISEN PÄÄTÖSEHDOTUKSEN TARKOITUS

Päätöksen tavoitteena on käynnistää monivuotinen ohjelma, jolla tuetaan lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjunnan alalla toimivia valtiosta riippumattomia järjestöjä sekä tuodaan lisäarvoa jäsenvaltioiden toimiin yhteisön tasolla. Tavoite saavutetaan perustamalla verkkoja, vaihtamalla tietoja ja parhaita käytäntöjä, yhteistyöllä sekä yleistä tietoisuutta lisäämällä.

3. NEUVOSTON YHTEISTÄ KANTAA KOSKEVAT HUOMAUTUKSET

3.1. Yhteistä kantaa koskevat yleiset huomiot

Neuvosto suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen ja komission hyväksymiin Euroopan parlamentin tarkistuksiin.

Neuvoston yhteinen kanta hyväksyttiin yksimielisesti, ja komission mielestä se on yleisesti hyväksyttävissä.

3.2. Neuvoston yhteisen kannan analyysi

3.2.1. Euroopan parlamentin ensimmäisessä käsittelyssä tekemät tarkistukset

Parlamentti ehdotti ensimmäisessä käsittelyssään 36 tarkistusta komission ehdotukseen. Komissio hyväksyi tarkistuksista 16 kokonaan (tarkistukset 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12, 14, 18, 19, 21, 26, 28, 31, 33 ja 34), 5 osittain (tarkistukset 9, 10, 29, 35 ja 36) ja 5 lievin sanamuotoa koskevin muutoksin (1, 13, 16, 17 ja 30). Se hylkäsi 10 tarkistusta (tarkistukset 7, 11, 15, 20, 22, 23, 24, 25, 27 ja 32).

3.2.2. Komission hyväksymät parlamentin tarkistukset, jotka on sisällytetty yhteiseen kantaan

Komission hyväksymistä 26 tarkistuksesta neuvoston voidaan todeta sisällyttäneen kantaan 19 kokonaan tai osittain ainakin ajatuksen osalta (tarkistukset 1, 3, 4, 5, 8, 9, 10, 12, 13, 16, 17, 18, 19, 28, 29, 30, 31, 33 ja 36).

Liitteessä olevassa taulukossa esitetään, miten Euroopan parlamentin tarkistukset on sisällytetty neuvoston yhteiseen kantaan.

3.2.3. Komission hyväksymät parlamentin tarkistukset, joita ei ole sisällytetty yhteiseen kantaan

Neuvosto ei hyväksynyt seitsemää Euroopan parlamentin esittämää ja komission hyväksymää tarkistusta (2, 6, 14, 21, 26, 34 ja 35). Komission kanta kyseisistä tarkistuksista esitetään seuraavassa.

(Euroopan parlamentin tarkistus 2) Ilmauksen "loukkaa heidän oikeuttaan elämään, turvallisuuteen, vapauteen, ihmisarvon tunnustamiseen sekä fyysiseen ja henkiseen koskemattomuuteen" lisääminen (johdanto-osan 1 kappale)

(Euroopan parlamentin tarkistus 6) Uusi johdanto-osan kappale, jossa viitataan Maailman terveysjärjestön peruskirjaan kuuluvaan "terveyden" määritelmään (johdanto-osan 2a kappale (uusi)

Neuvoston mielestä tarkistus 2 ei ole tarpeen päätöksen perustuessa 152 artiklaan. Se mielestä tarkistuksen 6 hylkääminen helpottaisi myös yhteisen kannan saavuttamista yksimielisesti yhden jäsenvaltion esittämiä varaumia silmällä pitäen.

Komissio olisi halunnut mieluimmin sisällyttää kyseiset tarkistukset yhteiseen kantaan, mutta se hyväksyi niiden hylkäämisen, jotta yhteinen kanta voitaisiin hyväksyä nopealla aikataululla. Komissio haluaa huomauttaa, että yhteisen kannan 1 artiklan 2 kohdassa määrätään ohjelman varmistavan osaltaan sosiaalisen hyvinvoinnin suojelun.

(Euroopan parlamentin tarkistus 14) Ilmaisun "koulutuksen ja kehityksen" sekä ilmaisun "ja niiltä suojelemiseen" lisääminen (johdanto-osan 11 kappale)

(Euroopan parlamentin tarkistus 26) Ilmaisujen "koulutuksen ja kehityksen" sekä "ja niiltä suojelemisen" lisääminen (7 artiklan 1 kohta)

(Euroopan parlamentin tarkistus 34) Ilmaisun "ja keinoihin niiltä suojelemiseksi" lisääminen (Liitteessä olevan II osan 5 kohta)

(a)"koulutus ja kehitys"

Neuvosto piti parempana yleistä lauseketta toimivaltaisuudesta ohjelman kattamilla aloilla, sen sijaan että mainittaisiin sellaisia erityisaloja kuten koulutus ja kehitys.

Komissio hyväksyy tämän, sillä mahdollisten kansainvälisten yhteistyökumppaneiden joukkoa ei ole rajattu.

(b)"ja niiltä suojelemiseen"

Neuvosto katsoo, että suojelun käsite sisältyy riittävässä määrin ennalta ehkäisemisen käsitteeseen.

Komissio voi hyväksyä kyseisen laajan käsitteen.

(Euroopan parlamentin tarkistus 21) Ilmaisun "erityisesti kansanterveyttä ja henkilövahinkojen ehkäisemistä" poistaminen (4 artikla)

Neuvosto hylkäsi Euroopan parlamentin tarkistuksen, mutta lisäsi kohtaan ilmaisun "mukaan lukien kansanterveyden alan tuleva kehitys".

Koska kyseiset ovat pikemminkin toteavia kuin rajoittavia, voi komissio hyväksyä ne.

(Euroopan parlamentin tarkistus 35) Seuraavan kohdan lisääminen: "seuraavia aloja:

- ennaltaehkäisy (yleinen tai erityisiin riskiryhmiin suunnattu);

- uhrien suojelu ja tukeminen (psykologinen ja lääketieteellinen tuki, koulutus, palauttaminen takaisin työ- ja yhteiskuntaelämään);

- hoito- ja kuntouttamisohjelmat näiden rikosten tekijöille;

- käytännöt ja keinot väkivallan uhrina olleen lapsen, nuoren ja naisen edun takaamiseksi" (liitteessä oleva II osan 6 kohta).

Neuvosto ei hyväksynyt periaatteetta erityisalojen luetteloimisesta painottaen erityisesti parhaiden käytäntöjen vaihtoa yhteisön tasolla. Se oli yleisen lausunnon kannalla.

Komissio on neuvoston kanssa samaa mieltä asiasta, kun yhteisen kannan muotoilu (esitetään liitteessä olevan I osan 2 kohdassa) mahdollistaa parhaisiin käytäntöihin liittyvät toimet kaikilla väkivallan torjunnan osa-alueilla sekä uhrien tukemisen ja suojelun.

3.2.4. Neuvoston lisäämät uudet säännökset ja muut muutokset verrattuna komission muutettuun ehdotukseen

Neuvosto on tehnyt komission muutettuun ehdotukseen muutoksia, jotka yhdessä Euroopan parlamentin ehdottamien ja komission hyväksymien tarkistusten kanssa tarkentavat tiettyjen artiklojen soveltamista. Lisäksi ne selkiyttävät tiettyjä seikkoja, minkä komissio on valmis hyväksymään, sillä tällä ei ole vaikutusta muutetun ehdotuksen perimmäisiin tavoitteisiin.

Neuvosto on kuitenkin tehnyt alkuperäiseen ehdotukseen joitakin huomattavia muutoksia.

Pääasialliset muutokset alkuperäiseen ehdotukseen verrattuna ovat seuraavat:

1. Rahoituskehyksiksi, jotka sisältyvät 3 artiklaan, vahvistetaan 20 miljoonaa euroa neljäksi vuodeksi, jolloin vuosittainen määrä on 5 miljoonaa euroa.

Komissio pitää erittäin tärkeänä, että vuosittainen määrä on 5 miljoonaa euroa (vuoden 1999 talousarviossa Daphne-aloittelle vahvistettu määrä), mutta hyväksyy neljän vuoden ajanjakson.

Tällöin komission tulee esittää Euroopan parlamentille ja neuvostolle 8 artiklan 2 kohdan mukainen arviointikertomus ohjelman toisena toimintavuonna (kolmannen sijaan).

2. Neuvosto katsoo, että tietyt jäsenvaltiot, julkiset elimet ja valtiosta riippumattomat järjestöt ovat merkittävässä asemassa väkivallan torjunnassa ja että tällaisilla julkisilla elimillä tulisi olla mahdollisuus saada tukea Daphne-ohjelmasta. Komissio tunnustaa tämän tosiasian.

Ehdotuksessaan (liitteessä oleva I osa) komissio teki eron sellaisten hankkeiden välillä, joihin liittyy yhteistyötä eri jäsenvaltioista peräisin olevien valtiosta riippumattomien järjestöjen välillä, ja hankkeiden, joihin liittyy yhteistyötä valtiosta riippumattomien järjestöjen sekä kansallisen, alueellisen ja paikallisen tason viranomaisten välillä.

Yhteisen kannan liitteessä olevassa I osassa esitetään kaikki hankkeet, joihin kuuluvat kaikenlaisten eri jäsenvaltioista peräisin olevien järjestöjen välillä monialaista yhteistyötä sisältävät hankkeet. Komissio hyväksyy tämän muotoilun.

3. Ehdotukseen on lisätty uusi johdanto-osan kappale 4, jossa viitataan EU:n toimintaan oikeus- ja sisäasioissa.

4. Uudessa kohdassa (2 artiklan 4 kohta) säädetään, että käynnistetyissä toimissa on oltava mukana useita jäsenvaltioita.

5. Uudessa kohdassa (3 artiklan 3 kohta) säädetään, että yhteisön osuus vaihtelee toimen mukaan ja ettei se saa olla yli 80 prosenttia toimen kokonaiskustannuksista.

6. Alkuperäisen 7 artiklan säädökset (Kansainvälinen yhteistyö) on jaettu yhteisessä kannassa 6 ja 7 artiklaan.

7. Liitteessä olevan III osan sanamuoto (Täydentävät toimet) on korvattu Leonardo-ohjelman vastaavilla määräyksillä.

Komissio hyväksyy edellä kohdissa 3 ja 7 esitetyt muutokset.

8. Mitä tulee 2 artiklan 2 kohdan ilmaukseen jäsenvaltioiden kuulemisesta, komissio lisäsi neuvoston pöytäkirjaan seuraavan lausunnon: "Komissio katsoo, että jäsenvaltioiden kuuleminen tapahtuu päätöksen 5 artiklan 3 kohdassa säädetyn komitean puitteissa."

3.3. Komiteamenettelyt

Neuvosto on ottanut käyttöön "yhdistetyn" komiteamenettelyn, jonka mukaan menettelyjä II b ja I sovelletaan 5 artiklan 2 kohdassa mainittuihin toimenpiteisiin. Komissio haluaa muistuttaa, että kyseistä menettelyä sovelletaan nuoriso-ohjelmaan ja suurimpaan osaan kansanterveysohjelmia.

4. Päätelmät

Komissio hyväksyy neuvoston yhteisen kannan ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi lapsiin, nuoriin ja naisiin kohdistuvan väkivallan torjuntatoimenpiteitä koskevasta yhteisön toimintaohjelmasta (Daphne-ohjelma) (vuosille 2000-2003).

Komissio katsoo, että neuvoston yhteinen kanta sisältää edelleen kaikki komission ehdotuksen tärkeimmät osatekijät ja että se tulee olemaan arvokas välinen väkivallan torjunnassa .

Yhteistä kantaa koskevan analyysin tiivistelmä

>TAULUKON PAIKKA>

LIITE

PARLAMENTIN TARKISTUSTEN ANALYYSI:

>TAULUKON PAIKKA>