51999PC0567

Ehdotus: neuvoston päätös syrjinnän torjumista koskevan yhteisön toimintaohjelman perustamisesta vuosiksi (2001-2006) /* KOM/99/0567 lopull. - CNS 99/0251 */


Ehdotus neuvoston päätökseksi syrjinnän torjumista koskevan yhteisön toimintaohjelman perustamisesta vuosiksi 2001-2006

(2000/C 116 E/07)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

KOM(1999) 567 lopull. - 1999/0251(CNS)

(Komission esittämä 26 päivänä marraskuuta 1999)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 13 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon,

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,

ottaa huomioon alueiden komitean lausunnon,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Euroopan unioni perustuu vapauden, demokratian, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sekä lainsäädännön noudattamisen periaatteille, jotka ovat yhteisiä kaikille jäsenvaltioille. Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti unioni pitää arvossa yhteisön oikeuden yleisinä periaatteina perusoikeuksia, sellaisina kuin ne taataan ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyssä Euroopan yleissopimuksessa.

(2) Euroopan parlamentti on toistuvasti kehottanut voimakkain sanoin Euroopan unionia vahvistamaan yhtäläistä kohtelua ja yhtäläisiä mahdollisuuksia koskevaa politiikkaansa kaikilla syrjinnän aloilla.

(3) Yhteisön tasoisista toimista erityisesti naisten ja miesten tasa-arvon alalla saatujen kokemusten perusteella voidaan todeta, että syrjinnän torjuminen käytännössä vaatii vastavuoroisesti toisiaan vahvistavien eri toimenpiteiden, erityisesti lainsäädännön ja käytännön toimien yhdistämistä. Samanlaisia kokemuksia on saatu rotuun ja etniseen alkuperään sekä vammaisuuteen liittyviltä aloilta. Komissio on ottanut tämän huomioon tehdessään ehdotuksia(1).

(4) Tässä ohjelmassa olisi käsiteltävä kaikkia syrjintäperusteita, sukupuolista syrjintää lukuun ottamatta, koska sitä on käsitelty erityisessä yhteisön toiminnassa. Eri syihin perustuvassa syrjinnässä voi olla samanlaisia piirteitä, ja sitä voidaan torjua samoin keinoin. Syrjinnän torjumisesta jollakin alalla, myös sukupuolisen syrjinnän alalla, vuosien ajalta saatuja kokemuksia voidaan hyödyntää muilla aloilla, mutta syrjinnän eri muotojen erityispiirteet on kuitenkin otettava huomioon. Näin ollen esimerkiksi vammaisten erityistarpeet on otettava huomioon toimien ja tulosten saatavuuden osalta.

(5) Monilla eurooppalaisilla kansalaisjärjestöillä on kokemusta ja asiantuntemusta syrjinnän torjumisesta samoin kuin syrjinnän kohteeksi joutuneiden ihmisten etujen puolustamisesta Euroopan tasolla. Ne voivat näin ollen auttaa ymmärtämään syrjinnän eri muotoja ja vaikutuksia sekä varmistamaan sen, että ohjelman suunnittelussa, täytäntöönpanossa ja seurannassa otetaan huomioon syrjinnän kohteeksi joutuneiden ihmisten kokemukset.

(6) Menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY(2) 2 artiklan mukaisesti päätöksen täytäntöönpanoa koskevat toimenpiteet olisi hyväksyttävä kyseisen päätöksen 3 artiklassa säädetyn neuvoa-antavan menettelyn mukaisesti.

(7) Yhteisön toimien lisäarvon vahvistamiseksi on tarpeen, että komissio varmistaa yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa kaikilla tasoilla tämän päätöksen ja yhteisön muiden asiaan liittyvien toimintalinjojen, välineiden ja toimien ja varsinkin Euroopan sosiaalirahaston puitteissa toteutetun toiminnan yhtenäisyyden ja täydentävyyden ja että komissio edistää sosiaalista osallisuutta.

(8) Euroopan talousalueesta tehdyssä sopimuksessa (ETA-sopimus) määrätään Euroopan yhteisön ja sen jäsenvaltioiden sekä Euroopan talousalueeseen kuuluvien Euroopan vapaakauppa-alueen maiden (EFTA-/ETA-maat) yhteistyön lisäämisestä sosiaalisella alalla. Olisi myös määrättävä Keski- ja Itä-Euroopan ehdokasmaiden mahdollisuudesta osallistua ohjelmaan Eurooppa-sopimuksissa, niiden lisäpöytäkirjoissa ja asianomaisten assosiaationeuvostojen päätöksissä vahvistettujen edellytysten mukaisesti, Kyproksen ja Maltan mahdollisuudesta osallistua lisämäärärahojen perusteella kyseisten maiden kanssa sovittavien menettelyjen mukaisesti sekä Turkin mahdollisuudesta osallistua lisämäärärahojen perusteella sen kanssa sovittavien menettelyiden mukaisesti.

(9) Kaikkien yhteisön toimien onnistumisten kannalta on välttämätöntä valvoa ja arvioida tuloksia verrattuna tavoitteisiin.

(10) Jäsenvaltiot eivät pysty riittävällä tavalla saavuttamaan ehdotetun toimen tavoitteita perustamissopimuksen 5 artiklassa määriteltyjen toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen mukaisesti muun muassa siksi, että siinä vaaditaan monenkeskistä yhteistyötä, kansainvälistä tiedonvaihtoa ja yhteisön laajuista hyvien toimintatapojen levittämistä. Tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Ohjelman perustaminen

Tällä päätöksellä perustetaan yhteisön toimintaohjelma, jäljempänä "ohjelma", rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaan, ikään taikka sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvan syrjinnän torjumiseksi 1 päivän tammikuuta 2001 ja 31 päivän joulukuuta 2006 väliseksi ajaksi.

2 artikla

Periaatteet

1. Tässä päätöksessä syrjinnällä tarkoitetaan yhden ihmisen tai ihmisryhmän kohtelemista epäsuotuisammin kuin muita kyseisen ihmisen tai ihmisryhmän rodun tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, vamman, iän taikka sukupuolisen suuntautumisen perusteella taikka näennäisesti puolueettoman säännöksen soveltamista, joka todennäköisesti saattaa kyseisen ihmisen tai ihmisryhmän epäedulliseen asemaan samasta syystä, ellei sen soveltamiseen ole puolueettomia syitä.

2. Ohjelmaan kuuluvien toimien suunnittelussa, täytäntöönpanossa ja seurannassa otetaan huomioon syrjinnän kohteeksi joutuneiden ihmisten kokemukset.

3 artikla

Tavoitteet

Ohjelmalla tuetaan ja täydennetään yhteisön tasolla toteutettuja ja jäsenvaltioiden pyrkimyksiä edistää syrjinnän torjumiseksi tarkoitettuja toimia myös täydentämällä lainsäädännöllistä kehitystä. Sillä on seuraavat tavoitteet:

a) parantaa syrjintään liittyvien asioiden ymmärtämistä lisäämällä tietoa ja arvioimalla toimintalinjojen ja -tapojen tehokkuutta

b) kehittää tärkeimpien kohdetoimijoiden (erityisesti jäsenvaltioiden, paikallisten ja alueellisten viranomaisten, syrjinnänvastaista toimintaa harjoittavien riippumattomien elinten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisjärjestöjen) kykyä käsitellä syrjintään liittyviä aiheita tehokkaammin; tämä toteutetaan erityisesti tukemalla Euroopan laajuista tietojen ja hyvien toimintatapojen vaihtoa sekä verkottumista

c) edistää ja levittää syrjinnänvastaisen toiminnan perustana olevia arvoja ja toimintatapoja.

4 artikla

Yhteisön toimet

1. Edellä 3 artiklassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi voidaan panna täytäntöön seuraavat toimet kansainvälisesti:

a) syrjintään liittyvien tekijöiden analysointi, johon sisältyy tilastojen keruu, tutkimus, indikaattoreiden ja esikuva-analyysien kehittäminen, syrjinnänvastaisen lainsäädännön ja toimintatapojen tarkastelu niiden tehokkuuden ja vaikutuksen arvioimiseksi sekä tulosten tehokas levittäminen

b) kohdetoimijoiden välinen kansainvälinen yhteistyö ja Euroopan laajuisen verkottumisen edistäminen syrjinnänvastaista toimintaa harjoittavien kansalaisjärjestöjen välillä

c) tietämyksen lisääminen erityisesti korostamalla syrjinnänvastaisen toiminnan eurooppalaista ulottuvuutta ja julkaisemalla ohjelman tuloksia varsinkin tiedonantojen, julkaisujen, kampanjoiden ja tapahtumien kautta.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen yhteisön toimien täytäntöönpanoa koskevat järjestelyt on annettu liitteessä.

5 artikla

Ohjelman täytäntöönpano ja yhteistyö jäsenvaltioiden kanssa

1. Komissio

a) varmistaa tähän ohjelmaan liitteen mukaisesti kuuluvien yhteisön toimien täytäntöönpanon

b) kuulee säännöllisesti Euroopan tasoisten kansalaisjärjestöjen ja työmarkkinaosapuolten edustajia ohjelman suunnittelusta, täytäntöönpanosta ja seurannasta sekä siihen liittyvistä poliittisista suuntaviivoista; komissio ilmoittaa 6 artiklan mukaisesti perustetulle komitealle näistä kuulemisista

c) kannustaa aktiivista yhteistyökumppanuutta ja vuoropuhelua kaikkien ohjelmaan osallistuvien tahojen välillä muun muassa saadakseen aikaan integroidun ja koordinoidun lähestymistavan syrjinnänvastaiseen toimintaan.

2. Komissio yhdessä jäsenvaltioiden kanssa toteuttaa tarpeelliset toimet

a) edistääkseen kaikkien asianomaisten tahojen osallistumista ohjelmaan

b) varmistaakseen ohjelman mukaisesti toteutetuista toimista saatujen tulosten levittämisen

c) taatakseen ohjelmasta tuettavia toimia koskevan riittävän tiedottamisen, julkisuuden ja seurannan.

6 artikla

Komitea

1. Komissiota avustaa komitea (jäljempänä "komitea"), joka muodostuu jäsenvaltioiden edustajista ja jonka puheenjohtajana on komission edustaja.

2. Tähän kohtaan viitattaessa sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 artiklassa säädettyä hallinnollista menettelyä.

3. Komission edustajan on kuultava komiteaa erityisesti seuraavista seikoista:

a) ohjelman täytäntöönpanoa koskevat yleiset suuntaviivat

b) vuosittainen talousarvio ja rahoituksen jakaminen eri toimenpiteille

c) vuosittainen toimintasuunnitelma ohjelman toimien täytäntöönpanemiseksi.

Komission edustajan on kuultava komiteaa myös muista ohjelman täytäntöönpanoa koskevista asiaankuuluvista aiheista.

4. Komission on tiedotettava komitealle säännöllisesti muista syrjinnän torjumiseen liittyvistä yhteisön toimista, jotta varmistetaan ohjelman yhdenmukaisuus ja täydentävyys muiden 7 artiklassa tarkoitettujen toimenpiteiden kanssa. Tarvittaessa komission on luotava säännöllistä ja rakenteellista yhteistyötä komitean ja muiden asiaan liittyvien toimintalinjojen, välineiden ja toimien yhteyteen perustettujen valvontakomiteoiden välille.

7 artikla

Yhdenmukaisuus ja täydentävyys

1. Komissio varmistaa yhdessä jäsenvaltioiden kanssa ohjelman ja muiden unionin ja yhteisön toimintalinjojen, välineiden ja toimien välisen yleisen yhdenmukaisuuden erityisesti perustamalla asianmukaiset mekanismit koordinoidakseen ohjelman toimet tutkimukseen, työllisyyteen, naisten ja miesten tasa-arvoon, sosiaalisen osallisuuden edistämiseen, koulutukseen ja nuorisoon sekä yhteisön ulkosuhteisiin liittyvien toimien kanssa.

2. Komissio varmistaa yhdessä jäsenvaltioiden kanssa ohjelmaan kuuluvien toimien ja muiden asiaankuuluvien unionin ja yhteisön toimien, erityisesti rakennerahastojen alaisuudessa toteutettavien toimien ja yhteisön EQUAL-aloitteen välisen yhdenmukaisuuden ja täydentävyyden.

3. Jäsenvaltioiden on kaikin mahdollisin keinoin pyrittävä varmistamaan tämän ohjelman mukaisten toimien sekä kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla toteutettujen toimien välinen yhdenmukaisuus ja täydentävyys.

8 artikla

EFTA-/ETA-maiden, Keski- ja Itä-Euroopan ehdokasmaiden, Kyproksen, Maltan ja Turkin osallistuminen

Ohjelmaan voivat osallistua

a) EFTA-/ETA-maat ETA-sopimuksessa vahvistettujen edellytysten mukaisesti

b) Keski- ja Itä-Euroopan ehdokasmaat (KIE-maat) Eurooppa-sopimuksissa, niiden lisäpöytäkirjoissa ja eri assosiaationeuvostojen päätöksissä vahvistettujen edellytysten mukaisesti

c) Kypros ja Malta lisämäärärahojen perusteella kyseisten maiden kanssa sovittavien menettelyjen mukaisesti

d) Turkki lisämäärärahojen perusteella kyseisen maan kanssa sovittavien menettelyjen mukaisesti.

9 artikla

Valvonta ja arviointi

1. Komissio valvoo ohjelmaa säännöllisesti yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa.

2. Komissio tekee ohjelmasta arvioinnin riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella. Arvioinnissa tarkastellaan 2 artiklassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi toteutettujen toimien asiaankuuluvuutta ja tehokkuutta samoin kuin ohjelman kokonaisvaikutusta.

Siinä tarkastellaan myös ohjelman mukaisesti toteutettujen toimien ja yhteisön muiden asiaan liittyvien toimintalinjojen, välineiden ja toimien välistä täydentävyyttä.

3. Komission on toimitettava Euroopan parlamentille, neuvostolle, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle arviointiraportti ohjelman täytäntöönpanosta viimeistään 31. joulukuuta 2005.

10 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

(1) Katso tähän pakettiin kuuluvat erilliset direktiiviehdotukset yhtäläistä kohtelua työssä koskevien yleisten puitteiden luomisesta ja yhtäläisen kohtelun periaatteen toteuttamisesta rodusta ja etnisestä alkuperästä riippumatta.

(2) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

LIITE

SUUNTAVIIVOJA OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANOA VARTEN

I Toiminta-alat

Ohjelma voi toimia seuraavilla aloilla:

a) syrjinnänvastaisen toiminnan edistäminen julkishallinnossa ja sen kautta (esim. poliisi, oikeuslaitos, terveydenhuolto, sosiaaliturva, koulutus)

b) syrjinnänvastaisen toiminnan edistäminen tiedotusvälineissä ja niiden kautta

c) syrjivien esteiden poistaminen osallistumisesta päätöksentekoon ja demokraattiseen prosessiin

d) syrjivien esteiden poistaminen tavaroiden ja palveluiden, myös asunto-, liikenne-, kulttuuri-, vapaa-ajan ja urheilupalvelujen tarjonnasta

e) tehokkaiden syrjinnän valvontavälineiden ja -menetelmien löytäminen

f) sellaisten välineiden ja menetelmien löytäminen, joilla pystytään levittämään tehokkaasti tietoa oikeudesta yhtäläiseen kohteluun ja syrjimättömyyteen

g) sellaisten menetelmien löytäminen, joilla sisällytetään syrjinnänvastaiset toimintalinjat ja toimintatavat kaikkeen toimintaan (mainstreaming).

Ohjelman aiheita voidaan mukauttaa tai täydentää 6 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti vuosittain tehtävän tarkistuksen perusteella. Tässä on otettava huomioon ohjelman valmistelevista toimista ja muista yhteisön toimintalinjoista, välineistä ja toimista saadut tulokset.

Ohjelman kaikissa toimissa on otettava huomioon valtavirtaistamisperiaate (mainstreaming).

II Toimet

Lohko 1 - Analysointi ja arviointi

Seuraaville toimenpiteille voidaan myöntää tukea:

1. syrjinnän laajuutta yhteisössä koskevien vertailukelpoisten tilastojen kehittämien ja levittäminen

2. syrjinnänvastaisten toimintalinjojen ja toimintatapojen tehokkuuden arvioimiseksi tarkoitettujen menetelmien ja indikaattoreiden (esikuva-analyysi) kehittäminen ja levittäminen

3. syrjinnänvastaisen lainsäädännön ja toimintatapojen analysointi vuosiraporttien avulla niiden tehokkuuden arvioimiseksi ja saatujen kokemusten levittämiseksi

4. ensisijaisia aiheita koskevat aihekohtaiset tutkimukset, joissa vertaillaan yhtä syrjintäperustetta koskevia eri lähestymistapoja tai syrjintään yleensä sovellettavia eri lähestymistapoja.

Lohkon täytäntöönpanossa komissio haluaa taata yhdenmukaisuuden ja täydentävyyden erityisesti Euroopan rasismin ja muukalaisvihan seurantakeskuksen sekä yhteisön tutkimuksen ja kehittämisen puiteohjelman toimien kanssa.

Lohko 2 - Kapasiteetin lisääminen

Seuraavia toimenpiteitä voidaan tukea, jotta voitaisiin parantaa syrjinnänvastaista toimintaa harjoittavien kohdetoimijoiden kapasiteettia ja tehokkuutta:

1. Kansainväliset vaihtotoimet, joissa on mukana toimijoita vähintään neljästä jäsenvaltiosta ja joissa siirretään tietoja, saatuja kokemuksia ja hyväksi todettuja toimintatapoja. Toimiin voi sisältyä valittuihin aiheisiin liittyvien prosessien, menetelmien ja välineiden tehokkuuden vertailu; hyvien toimintatapojen keskinäinen vaihto ja soveltaminen; henkilöstön vaihto; tuotteiden, prosessien, strategian ja menetelmien yhteinen kehittäminen; hyviksi havaittujen menetelmien, välineiden ja prosessien mukauttaminen eri ympäristöihin ja/tai tulosten, tiedotusmateriaalin ja tapahtumien yhteinen levitys.

2. Perusrahoitus asiaankuuluville Euroopan tason kansalaisjärjestöille, joilla on kokemusta syrjinnän torjumisesta ja syrjittyjen etujen puolustamisesta. Tavoitteena on kehittää integroitu ja koordinoitu lähestymistapa syrjinnänvastaiseen toimintaan.

Organisaatioiden tukikelpoisuutta koskevat perusteet vahvistetaan 6 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti.

Lohko 3 - Tietämyksen lisääminen

Seuraaville toimenpiteille voidaan myöntää tukea:

1. Euroopan laajuisten konferenssien, seminaarien ja tapahtumien järjestäminen.

2. Jäsenvaltioiden järjestämät seminaarit, joilla tuetaan syrjinnän torjumista koskevan yhteisön lainsäädännön täytäntöönpanoa, sekä kansallisella tasolla järjestetyt tapahtumat, joilla edistetään eurooppalaista ulottuvuutta.

3. Euroopan laajuisten tiedotuskampanjojen ja tapahtumien järjestäminen kansainvälisen tiedonvaihdon edistämiseksi sekä hyvien toimintatapojen löytämiseksi ja levittämiseksi; tähän sisältyy myös palkintojen myöntäminen lohkoon 2 kuluville menestyksekkäille toimille syrjinnänvastaisten toimien esiin tuomiseksi.

4. Materiaalin julkaiseminen ohjelman tulosten levittämiseksi. Tähän sisältyen on laadittava Internetiin kotisivu, jossa annetaan esimerkkejä hyvistä toimintatavoista, tarjotaan tilaisuus ajatustenvaihtoon ja tietokanta kansainvälisestä vaihdosta mahdollisesti kiinnostuneille tahoille.

III Tukihakemusten jättäminen

Lohko 1: Tämä lohko toteutetaan pääasiassa tarjouspyynnöin. Kansallisten tilastotoimistojen kanssa tehtävään yhteistyöhön sovelletaan Eurostatin menettelyitä.

Lohko 2: Lohko 2.1 toteutetaan komission järjestämien ehdotuspyyntöjen perusteella.

Lohko 2.2 toteutetaan komission järjestämien ehdotuspyyntöjen perusteella.

Lohko 3: Tämä lohko toteutetaan yleisesti tarjouspyyntöjen perusteella. Lohkoon 3.2 ja 3.3 kuuluvia toimia voidaan kuitenkin tukea esimerkiksi jäsenvaltioiden esittämien tukihakemusten perusteella.