51997AC1174

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston direktiiviksi moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen rekisteröintiasiakirjoista"

Virallinen lehti nro C 019 , 21/01/1998 s. 0017


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston direktiiviksi moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen rekisteröintiasiakirjoista" () (98/C 19/05)

Neuvosto päätti 5. elokuuta 1997 Euroopan unionin perustamissopimuksen 75 artiklan mukaisesti pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon aiheesta edellä mainitusta ehdotuksesta.

Asian valmistelusta vastannut teollisuus-, kauppa-, käsiteollisuus- ja palvelujaosto antoi lausuntonsa 8. lokakuuta 1997. Esittelijänä oli Michael Kubenz.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 29. 30. lokakuuta 1997 pitämässään 349. täysistunnossa (lokakuun 29. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 99 ääntä puolesta, 1 vastaan, ja 3 pidättyi äänestämästä.

1. Alkusanat

1.1. Vuonna 1996 Euroopan yhteisössä oli 164 553 000 rekisteröityä henkilöautoa ja 22 032 000 rekisteröityä hyötyajoneuvoa eli yhteensä noin 186 585 000 moottoriajoneuvoa () ja 20 000 000 perävaunua ().

1.2. Saksassa noin 20 %:a ajoneuvokannasta (käytettyjä ajoneuvoja ja niiden perävaunuja) vaihtaa omistajaa vuosittain. Euroopan unionissa omistajanvaihdoksia tehdään useita kymmeniä miljoonia.

1.3. Sisämarkkinat ovat olleet tammikuun 1. päivästä 1993 alkaen sisärajaton alue Euroopan unionissa, jossa tavarat, henkilöt, palvelut ja pääoma voivat liikkua vapaasti. Tästä ajankohdasta lähtien jäsenvaltiot ovat soveltaneet neuvoston 6. helmikuuta 1970 antamaa direktiiviä 70/156/ETY () moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen tyyppihyväksyntää koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä [muutettu viimeksi direktiivillä 97/27/EY ()]. Direktiivin mukaan jäsenvaltioiden nykyiset tyyppihyväksyntämenettelyt on korvattava vähitellen yhteisön tyyppihyväksyntämenettelyllä. Tämän direktiivin ehtojen perusteella voidaan veroja koskevista pohdinnoista riippumatta uudet ajoneuvot, joille on myönnetty EY:n tyyppihyväksyntä, rekisteröidä, myydä ja ottaa käyttöön kaikissa muissa jäsenvaltioissa esittämällä voimassa oleva yhdenmukaisuustodistus (Certificate of Conformity, COC).

1.4. Tammikuun 1. päivästä 1993 alkaen on ollut mahdollista soveltaa EY:n tyyppihyväksyntäjärjestelmää M1-luokan ajoneuvoihin eli "henkilöiden kuljetukseen käytettäviin moottoriajoneuvoihin, joissa on kuljettajan istuimen lisäksi enintään kahdeksan paikkaa" () ja tammikuun 1. päivästä 1996 alkaen se on ollut pakollinen uusille M1-luokan ajoneuvoille.

1.5. Rekisteröintitodistus laaditaan uusista ajoneuvoista tyyppihyväksyntään perustuvan rekisteröinnin yhteydessä virallisen kansallisen rekisteröintinumeron antamisen jälkeen sekä aina omistajanvaihdoksen yhteydessä.

1.6. Rekisteröintitodistuksen avulla ajoneuvon omistaja tai jälleenmyyjä voi luovuttaa ajoneuvon sisämarkkinoilla tai ilmoittaa sen uudelleen rekisteriin toisessa Euroopan unionin maassa asuinpaikkaa muuttaessaan ().

2. Johdanto

2.1. Direktiiviehdotuksella pyritään yhdenmukaistamaan rekisteröintitodistuksen ulkonäkö ja sisältö Euroopan unionissa.

2.2. Ehdotusluonnoksen säännösten oikeusperustana on Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen 75 artikla (yhteinen liikennepolitiikka).

2.3. Direktiivillä pyritään yhdenmukaistamiseen, jonka tarkoituksena on:

helpottaa yhdessä jäsenvaltioissa rekisteröityjen ajoneuvojen käyttöä muiden jäsenvaltioiden tieliikenteessä yksinkertaistamalla toimivaltaisten kansallisten viranomaisten suorittamaa rekisteröintitodistusten tarkistusta,

mahdollistaa yhteisön ajokortista annetun direktiivin 91/439/ETY noudattamisen valvominen tieliikenteessä (),

parantaa sisämarkkinoiden toimintaa helpottamalla rekisteröintiasiakirjojen ymmärtämistä, kun ajoneuvoa rekisteröidään toisessa jäsenvaltiossa,

parantaa sisämarkkinoiden toimintaa helpottamalla ajoneuvon haltijan tai omistaja tunnistamista, kun ajoneuvoa rekisteröidään toisessa jäsenvaltiossa.

3. Yleistä

3.1. Komitea suhtautuu myönteisesti komission ehdotukseen rekisteröintitodistuksen yhdenmukaistamisesta.

4. Erityistä

4.1. Komitea on erityisen tyytyväinen siihen, että rekisteröintitodistus on tarkoitus laatia Wienin yleissopimuksen () mukaisesti.

4.2. Komitea korostaa kuitenkin, että on tarpeen sisällyttää ECE-säännöstön voimassaoloalue Euroopan unionin säädökseen, sillä ECE-säännöstöä () ollaan parhaillaan hyväksymässä EU:n ulkopuolella, erityisesti Itä-Euroopan maissa.

4.3. Komitea kannattaa koko Euroopan unionin laajuisen elektronisen järjestelmän perustamista, josta ajoneuvojen rekisteröintipäivämäärät voidaan saada selville ajoneuvon rungon numeron perusteella.

4.3.1. Osa jäsenvaltioista (Tanska, Yhdistynyt kuningaskunta ja Ruotsi) ei edellytä, että ajoneuvon kuljettajalla on oltava mukanaan rekisteröintitodistus kotimaan liikenteessä. Näiden jäsenvaltioiden toimivaltaiset viranomaiset soveltavat järjestelmää, jonka avulla ne voivat liikennetarkastusten yhteydessä käyttää kansallista ajoneuvorekisteriä, joka sisältää mm. kaikki rekisteröintitodistuksen tiedot.

4.3.2. Tällä hetkellä komissio tutkii Tadia-hanketta, jonka avulla on tarkoitus vaihtaa EY:n tyyppihyväksyntään liittyvän yhdenmukaisuustodistuksen (COC) tietoja yhteisönlaajuisesti. Tadia voisi olla perusta elektroniselle ajoneuvovalvonnalle.

4.3.3. Välivaiheeksi suoraan elektroniseen ajoneuvovalvontaan siirryttäessä suositellaan muovisten tietokorttien käyttöönottoa. Ne voitaisiin ottaa välittömästi käyttöön turvautumatta aluksi paperipohjaiseen ratkaisuun.

4.3.4. Tiedot pitäisi vähintään voida lukea elektronisesti paperisesta todistuksesta (esim. viivakoodimenetelmän avulla).

4.4. Komitea kannattaa vaatimusta, että rekisteröintitodistuksen on oltava kaksiosainen.

4.4.1. Rekisteröintiasiakirjan toista osaa ei pääsääntöisesti säilytetä eikä sitä tulekaan säilyttää ajoneuvossa. Tämä vaikeuttaa varastettujen ajoneuvojen myymistä edelleen, sillä ajoneuvon hankkiminen hyvässä uskossa ilman rekisteröintiasiakirjan toista osaa on mahdotonta. Tämä menettely on osoittautunut hyväksi Saksassa ja Alankomaissa ja se on tarkoitus ottaa käyttöön myös Belgiassa.

4.4.2. Kaksiosaiset rekisteröintiasiakirjat voivat lisäksi toimia omistustodistuksina eräissä jäsenvaltioissa jo nyt käytössä olevan omistajaa osoittavan asiakirjan tavoin.

4.5. Direktiivin 6 ja 7 artikla

4.5.1. Komitea kannattaa sitä, että ajokortista annetun direktiivin 91/439/ETY muuttamiseksi annetussa direktiivissä 96/47/EY () säädetty komitea ryhtyy mukauttamaan liitteitä tekniikan kehitykseen 7 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

4.6. Direktiivin 8 artikla

4.6.1. Määräajat direktiivin siirtämiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä vaikuttavat riittäviltä ja toivottavilta.

4.7. Direktiivin liite I

4.7.1. Rekisteröintiasiakirjojen ulkomuotoa yhdenmukaistettaessa ei tulisi säätää enimmäiskokoa, vaan tarkka koko, kuten myös Euroopan unionin ajokorttidirektiivissä säädetään. Siten estetään, etteivät erikokoiset kansalliset asiakirjat haittaa tavoiteltua yhdenmukaisuutta ja vältetään toivotun elektronisen luettavuuden suhteen syntyviä ongelmia.

4.7.2. Ainoastaan viralliseen katsastukseen liittyvässä ajoneuvovalvonnassa tarvittavat tiedot voitaisiin merkitä tilantarpeen vähentämiseksi myös koodeina. Tämä on myös ilman muuta mahdollista elektronisesti luettavissa olevassa yhdenmukaisessa muodossa.

4.7.3. Väärentämistä vaikeuttaviin toimiin ehdotetaan lisättäväksi hologrammien käyttö direktiivin liite I:n osa I:n II kohtaan ja liite I:n osa II:n II kohtaan.

4.7.4. Paperin laatua koskevien vaatimusten osalta ehdotetaan vähintään eurooppalaiselle ajokortille esitettyjä vaatimuksia rekisteröintitodistusten kestävyyden parantamiseksi ja väärentämisen vaikeuttamiseksi.

4.8. Liite I:n osa I:n VII kohta ja liite I:n osa II:n VII kohta

4.8.1. Kohta olisi muutettava kuulumaan seuraavasti:

"Rekisteröintitodistus voi lisäksi sisältää tietoja käytetyistä koodeista, mikäli ne on merkitty valmistajan EY:n tyyppihyväksynnän perusteella antamaan yhdenmukaisuustodistukseen (COC), tai ne voidaan määrittää sen pohjalta yksinkertaisella laskutoimituksella."

4.9. Ajoneuvojen perävaunut

4.9.1. Mikäli saman haltijan nimiin on rekisteriin merkitty useita perävaunuja, pitäisi hänelle rekisteröintitodistuksen sijasta antaa rekisteröintitoimiston laatima luettelo hänen nimiinsä rekisteröidyistä perävaunuista, joka voidaan esittää tarkastuksissa.

4.10. Direktiivissä ei käsitellä kansallisia poikkeusmenettelyjä. Ne eivät muutu. Olisi kuitenkin suositeltavaa mahdollistaa yhtenäisen rekisteröintiasiakirjojen käyttö sellaisten ajoneuvojen osalta, jotka eivät saa EY:n tyyppihyväksyntää.

4.10.1. Tämä koskee nykytilanteessa kaikkia ajoneuvoluokkia, joille EY:n tyyppihyväksyntä ei ole vielä mahdollinen, sekä ajoneuvoja, jotka voidaan tyyppihyväksyä myös EY:n M1-ajoneuvoluokkaa koskevan tyyppihyväksyntämenettelyn voimaantulon jälkeen, ja kaikkia muita yksittäisrekisteröintimenettelyn alaisia ajoneuvoluokkia, jotka voivat edelleen saada kansallisen tyyppihyväksynnän.

Bryssel, 29. lokakuuta 1997.

Talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Tom JENKINS

() EYVL C 202, 2.7.1997, s. 13

() Euroopan komission PO III:lta saadut maakohtaiset viralliset tiedot.

() Talous- ja sosiaalikomitean arvio.

() EYVL L 42, 23.2.1970, s. 1 (talous- ja sosiaalikomitean lausunto EYVL C 48, 16.4.1969, s. 14).

() EYVL L 18, 21.1.1997, s. 7 (talous- ja sosiaalikomitean lausunto: EYVL C 49, 24.2.1992, s. 5).

() Ks. direktiivin 70/156/ETY liite II.

() Ks. myös "Komission tulkitseva tiedonanto toisessa jäsenvaltiossa ennestään rekisteröityjen ajoneuvojen tyyppihyväksyntä- ja rekisteröintimenettelystä" EYVL C 143, 15.5.1996, s. 4

() EYVL L 237, 24.8.1991, s. 1 (talous- ja sosiaalikomitean lausunto: EYVL C 301, 13.11.1995).

() Wienissä 8. marraskuuta 1968 tehty tieliikennettä koskeva yleissopimus, johon sisältyvät 3. syyskuuta 1993 voimaan tulleet muutokset. Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomissio (ECE).

() ECE: Economic Commission for Europe of the United Nations.

() EYVL L 235, 17.9.1996, s. 1