51996AC0611

Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston asetukseksi (EY) monivuotisen yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta 1 päivään heinäkuuta 1996 30 päivään kesäkuuta 1999 tiettyihin kehitysmaista peräisin oleviin maataloustuotteisiin"

Virallinen lehti nro C 204 , 15/07/1996 s. 0116


Talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta "Ehdotus neuvoston asetukseksi (EY) monivuotisen yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta 1 päivään heinäkuuta 1996 30 päivään kesäkuuta 1999 tiettyihin kehitysmaista peräisin oleviin maataloustuotteisiin"

(96/C 204/25)

Neuvosto päätti 12. huhtikuuta 1996 Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen 198 artiklan mukaisesti pyytää talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellä mainitusta ehdotuksesta.

Talous- ja sosiaalikomitea päätti nimittää yleisesittelijäksi Michael Straussin asiaa valmistelemaan.

Talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 335. täysistunnossaan (huhtikuun 25. päivän kokous) äänten enemmistöllä seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 55 ääntä puolesta, 5 vastaan ja 26 pidättyi äänestämästä.

1. Johdanto

1.1. Komissio ehdottaa, että yleisen tullietuusjärjestelmän (GSP) periaatteet laajennetaan koskemaan teollisuustuotteiden lisäksi myös maataloustuotteita. Maatalouden osalta oli ensin odotettava Uruguayn kierroksen tulosten arvioinnin valmistumista.

1.2. Komission ehdotuksessa sovelletaan teollisuusjärjestelmän neljää päätavoitetta myös maataloustuotteita koskevaan järjestelmään. Nämä tavoitteet ovat:

yksinkertaistaminen etuustulleja muuttavan järjestelmän avulla, joka käsittää neljä tullinalennustasoa,

järjestelmän uudelleenpainottaminen erityisen heikkojen maiden hyväksi suurille tuotannonaloille suunnatun asteikkojärjestelmän avulla,

uuden yleisjärjestelmän vaikutusten neutraalius nykyiseen järjestelmään verrattuna,

edunsaajamaiden tukeminen neutraaliuden lisäksi tarjottavien lisäetujen avulla maiden kehittäessä edistyksellistä sosiaali- ja ympäristöpolitiikkaa.

Erityisesti maataloutta koskee viides tavoite: järjestelmän laajentaminen kattamaan uusia tuotteita.

2. Yleistä

2.1. Komitea on tyytyväinen aikeeseen uudistaa GSP-järjestelmää myös maataloustuotteiden alalla.

2.2. Komitea yhtyy komission näkemykseen, jonka mukaan maataloustuotteiden kansainvälisen kaupan ehdoissa etenkin Uruguayn kierroksen jälkeen tapahtuneet muutokset sekä edunsaajamaiden jo vuosia toistamat anomukset maatalouden tullietuusjärjestelmän laajentamisesta tulee ottaa huomioon.

2.3. Komitea painottaa, että maataloustuotteita on käsiteltävä niiden herkkyysluokan mukaan. TSK kannattaa samojen alennustasojen käyttämistä kuin teollisuusjärjestelmässä. Ne jakautuvat neljään herkkyysluokkaan: 15 % alennus erittäin herkille tuotteille, 30 % alennus herkille tuotteille, 65 % alennus puoliherkille tuotteille ja 100 % alennus ei-herkille tuotteille. Komitea kannattaa myös tiettyjen erityistapausten huomioonottamista, jotta myös yhteisön tuottajien etuja puolustetaan.

2.4. Komitea kannattaa solidaarisen asteikkojärjestelmän (4 artikla) käyttöönottoa. Kehitysmaat, jotka bruttokansantuotteen ja vientikapasiteetin mukaan mitattuina ovat saavuttaneet korkeamman tason, tulee sulkea tullietuusjärjestelmän ulkopuolelle ja niitä tulee käsitellä kuten teollisuusmaita. Siten kehitysmaat aivan perustellusti eivät saisi etuuksia, jos niiden yleisen tullietuusjärjestelmän kattama maataloustuotanto on muiden kehitysmaiden tuotantoon verrattuna erityisen kehittynyttä. Komitea kannattaa tämän suhteen 5 artiklassa säädettyä menettelyä.

2.5. Komitean mielestä on välttämätöntä, että suojelutoimiin voidaan ryhtyä jo vakavan vahingon uhatessa eikä vasta sen tapahduttua. Arvioitaessa, onko kyseessä vakava vahinko, tulisi kuitenkin käyttää puolueettomia perusteita. Komiteasta on tärkeää, että asetuksessa säädetään paitsi suojelutoimien käyttöönotosta myös niiden kestosta ja säännöllisestä valvonnasta.

2.6. Komitea pitää sosiaali-, ympäristö- ja peruutuslauseketta (7 artikla) välttämättömänä. Se on samaa mieltä siitä, että myös maataloustuotteiden osalta tulee myöntää erityisjärjestelyjä eli lisäetuuksia erityisen ansiokkaasta työ- ja ympäristönsuojelutoiminnasta. Lisäetuuksien ei tule koskea pitkälle kehittyneitä kehitysmaita, vaan niiden on määrä toimia lisäkannustimena sellaisille kehitysmaille, jotka eivät enää nauti täyttä tullittomuutta.

2.7. TSK kannattaa ehdotettua oikeutta peruuttaa tullietuus väliaikaisesti koska tahansa, täydellisesti tai osittain, kun ilmenee vakavia kansainvälisten sopimusten rikkomuksia (esim. kansainvälisten orjuudenvastaisten sopimusten rikkominen, riittämätön yhteistyö huumeiden viennin ja välittämisen valvonnassa tai rahanpesun torjunnassa) tai yhteisön syrjimistä ja Uruguayn kierroksella syntyneiden velvoitteiden noudattamatta jättämistä markkinoillepääsyyn liittyviin tavoitteisiin pyrittäessä.

2.8. Komitea kehottaa komissiota suhtautumaan perusteisiin vakavasti, jotta ei syntyisi vaikutelmaa, että nämä tavoitteet ovat vain kuollut kirjain.

3. Erityistä

3.1. Komitea katsoo, että määritelmiä on syytä tarkentaa, kun tullietuuksia peruutetaan, tai myönnetään lisäetuuksia ansiokkaan toiminnan perusteella.

3.2. Tämän vuoksi komitea pitää välttämättömänä nopeuttaa etuuksien mukauttamista, jotta yhteisössä ja edunsaajamaissa tapahtuviin muutoksiin voidaan vastata nykyistä paremmin ja nopeammin.

3.3. TSK muistuttaa erityisesti, että etuuksien myöntäminen yleisessä tullietuusjärjestelmässä ei vaikuta myöhempiin Maailman kauppajärjestön neuvotteluihin, mahdollistaa yhteisön etujen huomioonottamisen ja edistää edunsaajamaiden kohtelua niiden kehitysasteen, niiden harjoittaman kansainvälisen ihmisoikeus-, ympäristönsuojelu- sekä rahanpesun ja huumekaupan vastaisen yhteistyön sekä luonnonvarojen mahdollisimman säästäväisen ja kestävän käytön mukaan.

3.4. Komitea muistuttaa riittämättömästä EU:n sisäisestä yhtenäisyydestä mitä tulee uusien vapaakauppasopimusten solmimiseen sekä GSP-etuuksien myöntämiseen valtioille, joiden kanssa tällainen sopimus on solmittu tai sellaisesta parhaillaan neuvotellaan.

Bryssel, 25. huhtikuuta 1996.

Talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Carlos FERRER