7.12.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 315/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2022/2379,

annettu 23 päivänä marraskuuta 2022,

maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevista tilastoista, komission asetuksen (EY) N:o 617/2008 muuttamisesta sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 1165/2008, (EY) N:o 543/2009 ja (EY) N:o 1185/2009 ja neuvoston direktiivin 96/16/EY kumoamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 338 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (1),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Avoin, kattava ja luotettava tilastollinen tietopohja on tarpeen, jotta voidaan suunnitella, toteuttaa, seurata, arvioida ja tarkistaa maatalouteen liittyviä unionin toimintapolitiikkoja, erityisesti yhteistä maatalouspolitiikkaa, jäljempänä ’YMP’, mukaan lukien maaseudun kehittämistoimenpiteet, sekä unionin toimintapolitiikkoja, jotka liittyvät muun muassa ympäristöön, ilmastonmuutokseen sopeutumiseen ja sen hillitsemiseen, maankäyttöön, alueisiin, kansanterveyteen, elintarviketurvallisuuteen, kasvinsuojeluun, torjunta-aineiden kestävään käyttöön, eläinlääkkeiden käyttöön ja Yhdistyneiden kansakuntien kestävän kehityksen tavoitteisiin. Nämä tilastot voivat olla hyödyksi myös seurattaessa ja arvioitaessa maatalouden vaikutuksia pölyttäjiin ja maaperän elintärkeisiin organismeihin.

(2)

Tilastotietojen ja erityisesti maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevien tilastotietojen keräämisellä olisi pyrittävä muun muassa tuottamaan näyttöön perustuvaan päätöksentekoprosessiin ajantasaista, korkealaatuista ja helposti saatavilla olevaa tietoa ja erityisesti tietoa, jota tarvitaan maatalouden ympäristönäkökohtia koskevien indikaattoreiden kehittämiseksi, sekä tukemaan Euroopan vihreän kehityksen ohjelman ja siihen liittyvien Pellolta pöytään -strategian ja biodiversiteettistrategian, saasteettomuustoimintasuunnitelman ja EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevan toimintasuunnitelman sekä tulevien YMP:n uudistusten edistymistä ja mahdollistamaan sen arviointi. Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamisen kannalta on olennaisen tärkeää siirtyä monimuotoiseen maatalouteen, joka pystyy tuottamaan riittävästi turvallisia elintarvikkeita ja vaikuttaa myönteisesti ympäristöön.

(3)

Korkealaatuiset, yhdenmukaistetut, johdonmukaiset ja vertailukelpoiset tilastotiedot ovat tärkeitä arvioitaessa maatalouden tuotantopanosten ja tuotosten tilaa ja suuntauksia unionissa, jotta voidaan tarjota merkityksellisiä ja täsmällisiä tietoja maatalouden ympäristöön liittyvistä ja taloudellisista vaikutuksista ja kestävämpiin maatalouskäytäntöihin siirtymisen tahdista. Kerättyjen tietojen olisi liityttävä myös markkinoiden toimintaan ja elintarviketurvaan, jotta voidaan varmistaa riittävien ja korkealaatuisten elintarvikkeiden saatavuus, ja unionin ja kansallisten toimintapolitiikkojen kestävyyden ja ympäristö-, talous- ja sosiaalisten vaikutusten ja tuloksellisuuden arviointiin sekä uusien liiketoimintamallien kehittämisen kestävyyden ja vaikutusten arviointiin. Tällaisiin tietoihin sisältyvät muun muassa karjaa ja lihaa koskevat tilastot, munien tuotanto ja käyttö sekä maidon ja maitotuotteiden tuotanto ja käyttö. Peltokasvien, vihannesten, monivuotisten viljelykasvien ja nurmen aloista, sadosta ja tuotannosta sekä hyödyketaseista laaditut tilastot ovat myös tärkeitä. Lisäksi tarvitaan tilastoja kasvinsuojeluaineiden, lannoitteiden ja eläinlääkkeiden ja erityisesti rehuissa käytettävien antibioottien myynnistä ja käytöstä.

(4)

Maataloustilastojen kansainvälinen arviointi johti siihen, että Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö laati globaalin strategian maatalous- ja maaseututilastojen parantamiseksi. Yhdistyneiden kansakuntien tilastotoimikunta hyväksyi kyseisen globaalin strategian vuonna 2010. Eurooppalaisten tilastojen olisi soveltuvin osin noudatettava kyseisen globaalin strategian suosituksia.

(5)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 223/2009 (2) vahvistetaan oikeudellinen kehys Euroopan tilastojen kehittämistä, tuottamista ja jakelua varten yhteisten tilastoperiaatteiden mukaisesti. Kyseisessä asetuksessa määritetään laatukriteerit ja viitataan tarpeeseen minimoida kyselyihin vastaaville aiheutuva rasite ja edistää hallinnollisen rasitteen vähentämistä koskevaa yleisempää tavoitetta.

(6)

Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevän komitean marraskuussa 2015 hyväksymässä vuodesta 2020 eteenpäin toteutettavassa maataloustilastostrategiassa esitetään, että annetaan kaksi puiteasetusta, jotka kattavat kaikki maataloustilastoja koskevan unionin lainsäädännön näkökohdat, maatalouden tilinpitoa lukuun ottamatta. Tämä asetus on toinen näistä kahdesta puiteasetuksesta, ja sen on määrä täydentää jo hyväksyttyä puiteasetusta eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2018/1091 (3).

(7)

Unionin maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevien Euroopan tilastojen kerääminen, tuottaminen ja levitys perustuu tällä hetkellä useaan säädökseen. Nykyinen oikeudellinen kehys ei takaa erilaisten tilastollisten aihealueiden asianmukaista johdonmukaisuutta, eikä sillä edistetä integroitua lähestymistapaa sellaisten maataloustilastojen kehittämiseen, tuottamiseen ja levittämiseen, joiden tarkoituksena on kattaa maatalouden taloudelliset ja ympäristöön liittyvät näkökohdat. Tällä asetuksella olisi korvattava kyseiset säädökset tietojen yhdenmukaistamiseksi ja niiden vertailukelpoisuuden parantamiseksi ja jotta varmistettaisiin Euroopan maataloustilastojen johdonmukaisuus ja koordinointi, helpotettaisiin vastaavien tilastointiprosessien integrointia ja virtaviivaistamista sekä mahdollistettaisiin kokonaisvaltaisempi lähestymistapa. Näin ollen on tarpeen kumota kyseiset säädökset eli Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukset (EY) N:o 1165/2008 (4), (EY) N:o 543/2009 (5) ja (EY) N:o 1185/2009 (6) sekä neuvoston direktiivi 96/16/EY (7). Tähän asetukseen olisi sisällytettävä useat asiaankuuluvat Euroopan tilastojärjestelmän sopimukset ja kansallisten tilastolaitosten ja komission (Eurostatin) väliset tietojen siirtämistä koskevat herrasmiessopimukset niiltä osin kuin on näyttöä siitä, että asianomaiset tiedot vastaavat käyttäjien tarpeisiin, sovitut menetelmät toimivat ja tietojen laatu on asianmukainen.

(8)

Euroopan tilastojärjestelmässä on kerätty komission asetuksen (EY) N:o 617/2008 (8) mukaisesti vaaditut tilastot täyttäen osan asetuksen laatuvaatimuksista muttei kaikkia. Mainitut tilastot tukevat unionin ja kansallisia toimintapolitiikkoja pitemmällä aikavälillä, ja ne olisi sisällytettävä Euroopan tilastoihin tietojen saatavuuden ja laadun varmistamiseksi. Jäsenvaltioiden kaksinkertaisen raportoinnin välttämiseksi kyseisessä asetuksessa säädetyt tilastovaatimukset olisi kumottava.

(9)

Suuri osa maatalousmaasta unionin tasolla on nurmea. Tällaisten alueiden tuotantoa ei aiemmin pidetty tärkeänä, joten kasvinviljelytilastoihin ei ole sisällytetty niistä tuotantotietoja. Koska nurmen ja märehtijöiden ympäristövaikutusten merkitys on lisääntynyt ilmastonmuutoksen vuoksi, nyt tarvitaan tilastoja nurmituotannosta, mukaan lukien eläinten laiduntaminen.

(10)

Euroopan maataloustilastoja varten olisi arvioitava, onko YMP:n velvoitteiden mukaisesti kerättyjen jo olemassa olevien tietojen käyttö mahdollista maksimoida ilman, että se aiheuttaisi uusia velvoitteita ja hallinnollista rasitetta.

(11)

Jotta voidaan yhdenmukaistaa maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevia tietoja ja tilojen rakennetta koskevia tietoja ja taata niiden vertailukelpoisuus sekä jatkaa vuodesta 2020 eteenpäin toteutettavan maataloustilastostrategian täytäntöönpanoa, tällä asetuksella olisi täydennettävä asetusta (EU) 2018/1091.

(12)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 138/2004 (9) ei kata maataloustuotteiden hintatilastoja, mutta tällaisten tilastojen saatavuus ja yhdenmukaisuus maatalouden taloustilien kanssa olisi varmistettava. Maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevien tilastojen olisi sen vuoksi katettava maatalouden tuotantopanosten hintatilastot, jotka ovat maatalouden taloustilien kanssa yhtenäiset. Maatalouden taloustilien laskelmien ja vertailukelpoisten hintaindeksien mahdollistamiseksi jäsenvaltioissa olisi oltava saatavilla maatalouden tuotosten hintatiedot.

(13)

Euroopan vihreän kehityksen ohjelman, YMP:n ja torjunta-aineriippuvuuden vähentämistavoitteen vuoksi on tärkeää laatia korkealaatuisia vuotuisia tilastoja kasvinsuojeluaineiden käytöstä ympäristö-, terveys- ja talouskysymyksiin liittyen. Se, että unionin tasolla ei ole kasvinsuojeluaineiden ammattimaista käyttöä koskevia tilastotarkoituksiin soveltuvia tietoja sähköisessä muodossa, on merkittävä este sille, että tihennettäisiin kasvinsuojeluaineiden käyttöä maataloudessa koskevien tietojen keräämisen jaksollisuutta siten, että niitä kerättäisiin kerran vuodessa eikä kerran viidessä vuodessa. Jotta kansallisilla tilastolaitoksilla olisi aikaa valmistautua kasvinsuojeluaineiden käyttöä koskevien vuotuisten tilastojen jatkuvaan tuottamiseen, tässä asetuksessa olisi säädettävä siirtymäjärjestelystä.

(14)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2009/128/EY (10) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1107/2009 (11) mukaisesti annettavia torjunta-aineiden markkinoille saattamista ja käyttöä koskevia tietoja olisi tämän asetuksen vaatimusten soveltamiseksi käytettävä mainitun direktiivin ja mainitun asetuksen asiaa koskevien säännösten mukaisesti. Kasvinsuojeluaineista levitettävien tietojen olisi sisällettävä tiedot markkinoille saatetuista ja maataloustoiminnassa käytetyistä tehoaineista viljelykasvikohtaisesti ja käsitellyistä aloista.

(15)

Kaikista jäsenvaltioista saatavat vertailukelpoiset maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevat tilastot ovat tärkeitä YMP:n kehittämisen määrittämiseksi ja kansallisten strategiasuunnitelmien avulla toteutettavan YMP:n täytäntöönpanon seuraamiseksi, kun otetaan huomioon YMP:n osuus Euroopan vihreän kehityksen ohjelman tavoitteiden saavuttamisessa. Sen vuoksi muuttujia varten olisi käytettävä mahdollisimman pitkälti standardiluokituksia ja yhteisiä määritelmiä.

(16)

Tietojen johdonmukaisuus, vertailukelpoisuus ja yhteentoimivuus sekä raportointimuotojen yhdenmukaisuus ovat ennakkoedellytyksiä Euroopan maataloustilastojen laadinnalle, erityisesti tietojen keruu-, käsittely- ja levitysprosessien tehokkuuden ja tulosten laadun kannalta.

(17)

Tilastojen laatimiseksi tarvittavat tiedot olisi kerättävä tavalla, joka aiheuttaa vähiten kustannuksia ja hallinnollista rasitetta vastaajille, joita ovat esimerkiksi viljelijät, pienet ja keskisuuret yritykset ja jäsenvaltiot. Näin ollen on välttämätöntä yksilöidä vaadittujen tietojen lähteiden mahdolliset omistajat ja varmistaa, että lähteitä voidaan käyttää tilastointiin.

(18)

Toimitettavat tietokokonaisuudet kattavat useita tilastollisia aihealueita. Jotta voidaan säilyttää joustava lähestymistapa, joka mahdollistaa tilastojen mukauttamisen tietovaatimusten muuttuessa, perusasetuksessa olisi täsmennettävä ainoastaan aihealueet, aiheet ja yksityiskohtaiset aiheet ja yksityiskohtaisista tietokokonaisuuksista olisi säädettävä täytäntöönpanosäädöksissä. Yksityiskohtaisten tietokokonaisuuksien keruusta ei saisi aiheutua huomattavia lisäkustannuksia, jotka aiheuttavat kohtuutonta ja perusteetonta rasitetta vastaajille ja jäsenvaltioille.

(19)

Maatalouden tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevien Euroopan tilastojen tietokokonaisuudessa olevaan muuttujaan voi sisältyä useita ulottuvuuksia, kuten luonnonmukaisen maatalouden ja alueellisen tason ulottuvuudet. Luonnonmukaisen maatalouden ulottuvuus viittaa tuotantoon ja tuotteisiin, jotka ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) 2018/848 (12) säädettyjen periaatteiden mukaisia. Alueellisen tason ulottuvuus olisi perustettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseen (EY) N:o 1059/2003 (13). Jotta voidaan vähentää jäsenvaltioille aiheutuvaa rasitetta niiden toimittaessa tietoja tämän asetuksen nojalla ja varmistaa ennustettavuus sen suhteen, mitä tietoja on kerättävä, tämän asetuksen liitteessä olisi täsmennettävä yksityiskohtaiset aiheet ja sovellettavat ulottuvuudet. Kyseiseen liitteeseen olisi lisättävä sana ”sovelletaan” niiden yksityiskohtaisten aiheiden kohdalle, joiden osalta edellytetään luonnonmukaisen maatalouden ulottuvuutta tai alueellisen tason ulottuvuutta tai niitä molempia.

(20)

Luonnonmukaisesta tuotannosta on tulossa yhä tärkeämpi kestävien maataloustuotantojärjestelmien indikaattori. Luonnonmukaista tuotantoa koskevat tilastotiedot ovat olennaisen tärkeitä, jotta voidaan seurata EU:n luonnonmukaisen tuotannon kehittämistä koskevan toimintasuunnitelman edistymistä. Näin ollen on tarpeen varmistaa, että saatavilla olevat luonnonmukaista tuotantoa koskevat tilastot, mukaan lukien tiedot sertifioiduista tai siirtymävaiheessa olevista tuotantoaloista, ovat yhdenmukaisia muiden maataloustuotantoa koskevien tilastojen kanssa. Tähän päästään sisällyttämällä ne tietokokonaisuuksiin. Luonnonmukaista tuotantoa koskevien tilastojen olisi myös oltava johdonmukaisia asetuksen (EU) 2018/848 mukaisesti tuotettujen hallinnollisten tietojen kanssa, ja niissä olisi käytettävä kyseisiä tietoja.

(21)

Ravinnetase on yksi yleisimmin käytetyistä maatalouden ympäristönäkökohtien indikaattoreista. Eurostatin ja OECD:n yhteisissä menetelmissä se kuvataan maatalousjärjestelmään tulevien ravinnepanosten kokonaismäärän ja kyseisestä maatalousjärjestelmästä poistuvien ravinnetuotosten määrän erotukseksi. Vaikka ravinnetase on tärkeä, kaikki jäsenvaltiot eivät toimita sitä koskevia tietoja vapaaehtoisesti komissiolle (Eurostatille). Sen vuoksi on olennaisen tärkeää sisällyttää ravinnetase tähän asetukseen.

(22)

Eläinlääkkeet ovat tärkeä tuotantopanos maataloudessa. On tärkeää välttää päällekkäistä työtä ja optimoida olemassa olevien tilastotarkoituksiin soveltuvien tietojen käyttö. Tätä varten ja jotta unionin kansalaisille ja muille sidosryhmille voidaan tarjota helposti saatavilla olevia ja hyödyllisiä tietoja eläinlääkkeiden myynnistä ja käytöstä, mukaan lukien mikrobilääkkeiden käyttö elintarviketuotantoeläimillä, komission (Eurostatin) olisi levitettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/6 (14) mukaisia asiaankuuluvia saatavilla olevia tilastoja. Tämän vuoksi komission ja asiaankuuluvien yhteisöjen välille olisi laadittava asianmukaiset tilastotoimia koskevat yhteistyösopimukset, myös kansainvälisellä tasolla.

(23)

Biosidivalmisteet ovat tärkeä tuotantopanos maataloudessa, esimerkiksi kotieläinhygieniassa ja rehussa. Kasvinsuojeluaineissa sallittuja tehoaineita käytetään usein biosidivalmisteissa. Asetuksessa (EY) N:o 1185/2009 todettiin jo tarve kerätä biosidivalmisteita koskevia tilastoja tietoon ja tieteeseen perustuvaa maatalous-, ympäristö-, kansanterveys- ja elintarviketurvallisuuspolitiikkaa varten. Koska biosidivalmisteiden sisältämien kaikkien vanhojen tehoaineiden järjestelmällistä arviointia koskeva työohjelma on edelleen käynnissä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 528/2012 (15) mukaisesti ja vain 35 prosenttia siihen liittyvästä työstä on saatu päätökseen, on vielä ennenaikaista sisällyttää biosidivalmisteet tämän asetuksen soveltamisalaan. Kun biosidivalmisteissa käytettävien tehoaineiden arviointi on saatu päätökseen, komission olisi harkittava tämän asetuksen soveltamisalan laajentamista kattamaan tällaiset valmisteet.

(24)

Asetuksen (EY) N:o 1059/2003 mukaan alueyksiköt olisi määritettävä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistön (NUTS) mukaisesti. Jäsenvaltioihin kohdistuvan rasitteen rajoittamiseksi alueellisia tietoja koskevat vaatimukset eivät saisi mennä aiemmassa unionin lainsäädännössä säädettyjä vaatimuksia pitemmälle, ellei tällä välin ole syntynyt uusia alueellisia tasoja. Näin ollen on asiamukaista sallia Saksaa koskevien alueellisten tilastotietojen toimittaminen vain NUTS 1 -tason alueyksiköistä.

(25)

Maatalouden tuotantopanoksiin ja tuotoksiin tiettynä aikana liittyvistä tapauskohtaisista aiheista olisi voitava kerätä tietoja, jotta säännöllisesti kerättäviä tietoja voidaan täydentää lisätiedoilla aiheista, joista tarvitaan enemmän tietoa, uusista ilmiöistä tai innovaatioista. Tällaisten lisätietojen tarve olisi kuitenkin perusteltava asianmukaisesti.

(26)

Jäsenvaltioille aiheutuvan hallinnollisen rasitteen vähentämiseksi niille olisi myönnettävä vapautus tiettyjen tietojen säännöllisestä toimittamisesta, jos jäsenvaltion osuus kyseisistä EU:n kokonaistiedoista on vähäinen tai jos havaittu ilmiö ei ole merkittävä suhteessa kyseisen jäsenvaltion kokonaistuotantoon.

(27)

Euroopan tilastojärjestelmän tilastojen tuotantoprosessien tehostamiseksi ja vastaajille aiheutuvan hallinnollisen rasitteen vähentämiseksi kansallisilla tilastolaitoksilla ja muilla kansallisilla viranomaisilla olisi oltava oikeus saada ja käyttää viipymättä ja maksutta kaikkia hallinnollisia tietoja, joita tarvitaan julkisia tarkoituksia varten, riippumatta siitä, ovatko kyseiset tiedot julkisten, puolijulkisten vai yksityisten elinten hallussa. Kansallisten tilastolaitosten ja muiden kansallisten viranomaisten olisi voitava myös sisällyttää tällaiset hallinnolliset tiedot tilastoihin siltä osin kuin tällaiset tiedot ovat tarpeen Euroopan maataloustilastojen kehittämiseksi, tuottamiseksi ja levittämiseksi asetuksen (EY) N:o 223/2009 17 a artiklan mukaisesti.

(28)

Jäsenvaltioiden tai toimivaltaisten kansallisten viranomaisten olisi pyrittävä mahdollisuuksien mukaan nykyaikaistamaan tietojen keräämistapoja. Digitaalisten ratkaisujen ja maakartoitusvälineiden, kuten unionin maanseuranta- ja valvontaohjelman Copernicuksen ja kaukokartoittimien, käyttöä olisi edistettävä. Maataloustietoja tuotetaan yhä enemmän digitaalisten viljelykäytäntöjen kautta niin, että viljelijä on edelleen ensisijainen tietolähde.

(29)

Joustavuuden varmistamiseksi ja vastaajiin, kansallisiin tilastolaitoksiin ja muihin kansallisiin viranomaisiin kohdistuvan hallinnollisen rasitteen vähentämiseksi jäsenvaltioiden olisi voitava käyttää tilastollisia kyselytutkimuksia, hallinnollisia rekisterejä ja kaikkia muita lähteitä, menetelmiä tai innovatiivisia toimintatapoja, mukaan lukien sellaiset hyvin dokumentoidut tieteeseen perustuvat menetelmät kuin imputointi, estimointi ja mallintaminen. Tällaisiin lähteisiin perustuvien tilastojen laatu ja erityisesti tarkkuus, oikea-aikaisuus ja vertailukelpoisuus olisi aina varmistettava.

(30)

Asetukseen (EY) N:o 223/2009 sisältyy säännöksiä, jotka koskevat tietojen toimittamista jäsenvaltioista komissiolle (Eurostatille) ja kyseisten tietojen käyttöä, mukaan lukien luottamuksellisten tietojen toimittaminen ja suojaaminen. Tämän asetuksen mukaisesti toteutettavilla toimenpiteillä olisi varmistettava, että luottamuksellisia tietoja toimitetaan ja käytetään yksinomaan tilastotarkoituksiin asetuksen (EY) N:o 223/2009 21 ja 22 artiklan mukaisesti.

(31)

Asetus (EY) N:o 223/2009 tarjoaa viitekehyksen Euroopan tilastoille, ja siinä edellytetään, että jäsenvaltiot noudattavat kyseisessä asetuksessa säädettyjä tilastoperiaatteita ja laatukriteerejä. Laaturaportit ovat olennaisen tärkeitä Euroopan tilastojen laadun arvioimiseksi, parantamiseksi ja siitä tiedottamiseksi. Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea on hyväksynyt yhtenäisen integroidun metatietorakenteen Euroopan tilastojärjestelmän laaturaportoinnin standardiksi, mikä helpottaa yhtenäisten standardien ja yhdenmukaistettujen menetelmien avulla kyseisen asetuksen 12 artiklan 3 kohdassa säädettyjen tilastojen laatuvaatimusten täyttämistä. Kyseisen Euroopan tilastojärjestelmän standardin on määrä edistää tämän asetuksen mukaisen laadunvarmistuksen ja laaturaportoinnin yhdenmukaistamista.

(32)

Asetuksen (EY) N:o 223/2009 mukaisesti komission (Eurostatin) olisi levitettävä jäsenvaltioiden tämän asetuksen nojalla keräämiä tietoja ja toimittamia laaturaportteja.

(33)

Tämän asetuksen tavoitteiden mukaisesti ja jos tarvitaan uusia tietovaatimuksia tai parannuksia tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluviin tietokokonaisuuksiin, komission olisi arvioitava niiden toteutettavuutta käynnistämällä tarvittaessa toteutettavuus- ja pilottitutkimuksia.

(34)

Vuodesta 2020 eteenpäin toteutettavaa maataloustilastostrategiaa koskeva vaikutustenarviointi suoritettiin vuonna 2016 moitteettoman varainhoidon periaatteen mukaisesti sen varmistamiseksi, että tällä asetuksella perustettavassa tilasto-ohjelmassa keskitytään saavuttamaan tavoitteet tuloksellisesti ja että siihen sisällytetään budjettirajoitukset.

(35)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on Euroopan tilastojen järjestelmällinen tuottaminen unionin maatalouden tuotantopanoksista ja tuotoksista, koska tarvitaan koordinoitua lähestymistapaa, vaan se voidaan johdonmukaisuuden ja vertailukelpoisuuden varmistamiseksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(36)

Jotta voidaan ottaa huomioon pääasiassa maataloudessa tapahtuneesta uudesta kehityksestä, tarkistetusta lainsäädännöstä ja muuttuvista toimintapoliittisista prioriteeteista johtuvat uudet tietotarpeet, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan tässä asetuksessa lueteltuja yksityiskohtaisia aiheita, joilla muutetaan yksityiskohtaisia aiheita koskevia toimitustiheyksiä, viitejaksoja ja ulottuvuuksien sovellettavuutta ja joilla täsmennetään tietoja, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava tapauskohtaisesti tapauskohtaisten tietojen keräämiseksi siten kuin tässä asetuksessa säädetään. Komission olisi näitä delegoituja säädöksiä hyväksyessään otettava huomioon vastaajille ja jäsenvaltioille koituvien kustannusten ja hallinnollisen rasitteen kaltaiset tekijät. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla, ja että nämä kuulemiset toteutetaan paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa (16) vahvistettujen periaatteiden mukaisesti. Jotta voitaisiin erityisesti varmistaa tasavertainen osallistuminen delegoitujen säädösten valmisteluun, Euroopan parlamentille ja neuvostolle toimitetaan kaikki asiakirjat samaan aikaan kuin jäsenvaltioiden asiantuntijoille, ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asiantuntijoilla on järjestelmällisesti oikeus osallistua komission asiantuntijaryhmien kokouksiin, joissa valmistellaan delegoituja säädöksiä.

(37)

Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa määrittää kattavuusvaatimukset, liitteessä lueteltuihin aiheisiin ja yksityiskohtaisiin aiheisiin liittyvät tietokokonaisuudet sekä toimitettavien tietojen tekniset elementit, laatia muuttujien luettelot ja muuttujien kuvaukset sekä muut tapauskohtaisten tietojen keruuta koskevat käytännön järjestelyt, määrittää tarkemmin tietokokonaisuuksien kukin toimitustiheys, säätää määräajoista tietojen toimittamiselle ja asianomaisista toimitustiheyksistä, muuttujista ja asiaankuuluvista kynnysarvoista, joiden perusteella jäsenvaltiot voidaan vapauttaa velvollisuudesta lähettää tietyt tiedot, määrittää tarkemmin viitejaksot, säätää laaturaportteja koskevista käytännön järjestelyistä ja raporttien sisällöstä, määrittää kattavuusvaatimukset siirtymäjärjestelylle, jota sovelletaan tietoihin yksityiskohtaisesta aiheesta ”kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa”, ja myöntää poikkeuksia jäsenvaltioille. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (17) mukaisesti. Komission olisi tätä valtaa käyttäessään otettava huomioon vastaajille ja jäsenvaltioille koituvien kustannusten ja hallinnollisen rasitteen kaltaiset tekijät.

(38)

Jos tämän asetuksen täytäntöönpano edellyttäisi merkittäviä muutoksia jonkin jäsenvaltion kansalliseen tilastojärjestelmään, komission olisi voitava myöntää asianomaiselle jäsenvaltiolle poikkeuksia asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ja rajoitetuksi ajaksi. Tällaisia huomattavia mukautuksia voi olla tarpeen tehdä erityisesti siksi, että tiedonkeruujärjestelmiin on sisällytettävä uusia tietovaatimuksia, hallinnollisten lähteiden ja muiden asiaankuuluvien lähteiden käyttöoikeus mukaan luettuna.

(39)

Tämän asetuksen täytäntöönpanon tukemiseksi jäsenvaltioilta ja unionilta olisi edellytettävä rahoitusta. Sen vuoksi olisi säädettävä avustuksina myönnettävästä unionin taloudellisesta tuesta.

(40)

Unionin taloudellisia etuja olisi suojattava menojen hallinnoinnin kaikissa vaiheissa oikeasuhteisin toimenpitein, joita ovat sääntöjenvastaisuuksien ehkäiseminen, havaitseminen ja tutkiminen sekä hukattujen, aiheettomasti maksettujen tai virheellisesti käytettyjen varojen takaisinperintä ja soveltuvin osin hallinnolliset ja taloudelliset seuraamukset.

(41)

Tätä asetusta olisi sovellettava rajoittamatta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/4/EY (18) ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 1367/2006 (19) ja (EY) N:o 1049/2001 (20) soveltamista ja noudattaen tilastosalaisuutta asetuksen (EY) N:o 223/2009 mukaisesti.

(42)

Viranomaisten yhteistyötä ja koordinointia Euroopan tilastojärjestelmässä olisi vahvistettava, jotta varmistetaan Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 338 artiklan 2 kohdassa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti tuotettujen Euroopan maataloustilastojen johdonmukaisuus ja vertailukelpoisuus. Tietoa keräävät myös muut kuin tässä asetuksessa tarkoitetut unionin elimet sekä muut organisaatiot. Tällaisten elinten ja organisaatioiden ja Euroopan tilastojärjestelmään osallistuvien välistä yhteistyötä olisi näin ollen vahvistettava, jotta voidaan hyötyä synergiaeduista.

(43)

Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevää komiteaa on kuultu,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa säädetään yhdennetystä kehyksestä Euroopan aggregoiduille tilastoille, jotka liittyvät maataloustoiminnan tuotantopanoksiin ja tuotoksiin sekä tällaisten tuotosten välituotekäyttöön maataloudessa ja niiden keruuseen ja käsittelyyn.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan asetuksen (EU) 2018/1091 2 artiklan a alakohdassa säädettyä ”tilan”, b alakohdassa säädettyä ”yhteismaan maatalousyksikön”, d alakohdassa säädettyä ”kotieläinyksikön” ja e alakohdassa säädettyä ”käytössä olevan maatalousmaan” määritelmää.

Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’maataloustoiminnalla’ taloudellista toimintaa, jota harjoitetaan maataloudessa joko pääasiallisena tai toissijaisena toimintana unionin talousalueella Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1893/2006 (21) mukaisesti ja joka kuuluu ryhmiin A.01.1, A.01.2, A.01.3, A.01.4, A.01.5 tai ryhmän A.01.6 kohtaan ”viljelysmaan säilyttäminen hyvässä kunnossa viljelyn ja ympäristönsuojelun kannalta”; luokan A.01.49 toiminnoista huomioon otetaan vain ”puolikesyjen eläinten ja muiden eläinten kasvatus ja hoito” (hyönteisten kasvatusta lukuun ottamatta) ja ”mehiläisten hoito sekä hunajan ja mehiläisvahan tuotanto”;

2)

’meijeriyrityksellä’ yritystä tai tilaa, joka ostaa maitoa tai tietyissä tapauksissa maitotuotteita valmistaakseen niistä maitotuotteita; sillä tarkoitetaan myös yrityksiä, jotka keräävät maitoa tai kermaa luovuttaakseen sen jalostamattomana kokonaan tai osittain toisille meijeriyrityksille;

3)

’teurastamolla’ virallisesti rekisteröityä ja hyväksyttyä yritystä, jolla on lupa teurastaa ja käsitellä eläimiä, joiden liha on tarkoitettu ihmisravinnoksi;

4)

’hautomolla’ yritystä, joka asettaa haudottavaksi ja haudottaa siitosmunia sekä toimittaa poikasia;

5)

’havaintoyksiköllä’ tunnistettavissa olevaa yksikköä, josta voidaan saada tietoja;

6)

’aihealueella’ yhtä tai useampaa tietokokonaisuutta, joka kattaa tietyt aiheet;

7)

’aiheella’ havaintoyksiköstä kerättävän tiedon sisältöä siten, että kukin aihe kattaa yhden tai useamman yksityiskohtaisen aiheen;

8)

’yksityiskohtaisella aiheella’ havaintoyksiköistä kerättävän tiedon yksityiskohtaista sisältöä siten, että kukin yksityiskohtainen aihe kattaa yhden tai useamman muuttujan;

9)

’kasvinsuojeluaineilla’ käyttäjälle toimitettavassa muodossa olevia tuotteita, jotka koostuvat asetuksen (EY) N:o 1107/2009 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuista tehoaineista, mainitun asetuksen 2 artiklan 3 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista suoja-aineista tai mainitun asetuksen 2 artiklan 3 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista tehosteaineista tai sisältävät niitä ja jotka on tarkoitettu johonkin mainitun asetuksen 2 artiklan 1 kohdassa kuvattuun käyttöön;

10)

’tietokokonaisuudella’ yhtä tai useampaa jäsennellyllä tavalla järjestettyä aggregoitua muuttujaa;

11)

’muuttujalla’ havaintoyksikön ominaispiirrettä, joka voi saada useamman kuin yhden arvon arvojoukosta;

12)

’ennakkotarkastetuilla tiedoilla’ tietoja, jotka jäsenvaltiot ovat todentaneet soveltaen yhteisesti hyväksyttyjä validointisääntöjä, jos sellaisia on annettu;

13)

’tapauskohtaisilla tiedoilla’ tietoja, jotka ovat erityisen kiinnostavia käyttäjien kannalta tiettynä ajankohtana mutta jotka eivät sisälly säännöllisesti toimitettaviin tietokokonaisuuksiin;

14)

’hallinnollisilla tiedoilla’ muista kuin tilastollisista lähteistä tuotettuja, yleensä sellaisen julkisen tai yksityisen elimen hallussa olevia tietoja, jonka pääasiallisena tehtävänä ei ole tilastojen tuottaminen;

15)

’metatiedoilla’ tietoja, joita tarvitaan tilastojen käyttämiseen ja tulkitsemiseen ja joilla kuvaillaan tietoja jäsennellysti;

16)

’ammattikäyttäjällä’ henkilöä, joka käyttää kasvinsuojeluaineita ammattitoiminnassaan, mukaan lukien maatalousalan toimijat, teknikot, työnantajat ja itsenäiset ammatinharjoittajat.

3 artikla

Tilastojen perusjoukot ja havaintoyksiköt

1.   Kuvattavan tilastojen perusjoukon on koostuttava tilastoyksiköistä, kuten tiloista, yhteismaan maatalousyksiköistä, maataloustoimintaan liittyviä tuotteita tai palveluja toimittavista tai maataloustoiminnasta peräisin olevia tuotteita ostavista tai noutavista yrityksistä ja tällaisia maataloustuotteita käsittelevistä yrityksistä, erityisesti hautomoista, meijeriyrityksistä ja teurastamoista.

2.   Tilastokehyksessä esitettäviä havaintoyksiköitä ovat 1 kohdassa tarkoitetut tilastoyksiköt sekä sen mukaan, mistä tilastoista raportoidaan, määräytyen seuraavat:

a)

maataloustoimintaan käytettävä maa;

b)

maataloustoimintaan käytettävät eläimet;

c)

muun kuin maatalousyrityksen harjoittama maataloustoiminnasta peräisin olevien tuotteiden tuonti ja vienti;

d)

maataloustoiminnasta peräisin oleviin tuotteisiin ja palveluihin sekä tuotannontekijöihin liittyvät taloustoimet ja virrat.

4 artikla

Kattavuusvaatimukset

1.   Tilastojen on edustettava kuvaamaansa tilastojen perusjoukkoa.

2.   Jäljempänä 5 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun aihealueen ”eläintuotantotilastot” osalta tietojen on katettava 95 prosenttia kunkin jäsenvaltion kotieläinyksiköistä ja niihin liittyvistä toiminnoista tai tuotoksista.

3.   Jäljempänä 5 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun aihealueen ”kasvintuotantotilastot” osalta tietojen on katettava 95 prosenttia kunkin jäsenvaltion koko käytössä olevasta maatalousmaasta, kotipuutarhat pois lukien, ja siihen liittyvistä tuotantomääristä.

4.   Tämän asetuksen 5 artiklan 1 kohdan d alakohdan i alakohdassa tarkoitetun aiheen ”ravinteet maatalouslannoitteissa” osalta tietojen on katettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/1009 (22) 2 artiklan 1 alakohdassa määritellyt lannoitevalmisteet ja 95 prosenttia kunkin jäsenvaltion koko käytössä olevasta maatalousmaasta, kotipuutarhat pois lukien, ja siihen liittyvistä tuotantomääristä.

5.   Jäljempänä 5 artiklan 1 kohdan e alakohdassa tarkoitetun tilastollisen aihealueen ”kasvinsuojeluaineet” osalta sovelletaan seuraavia kattavuusvaatimuksia:

a)

tämän asetuksen liitteessä tarkoitetun yksityiskohtaisen aiheen ”markkinoille saatetut kasvinsuojeluaineet” osalta tietojen on katettava kaikki asetuksen (EY) N:o 1107/2009 3 artiklan 9 alakohdassa määritellyllä tavalla markkinoille saatetut kasvinsuojeluaineet;

b)

tämän asetuksen liitteessä tarkoitetun yksityiskohtaisen aiheen ”kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa” osalta tietojen on katettava vähintään 85 prosenttia direktiivin 2009/128/EY 3 artiklan 1 alakohdassa määriteltyjen ammattikäyttäjien toteuttamasta käytöstä maataloustoiminnassa kussakin jäsenvaltiossa. Kunkin jäsenvaltion tietojen on liityttävä viljelykasvien luetteloon, johon sisältyy kaikille jäsenvaltioille yhteinen osa. Kyseisen yhteisen osan ja pysyvän nurmen on katettava vähintään 75 prosenttia koko käytössä olevasta maatalousmaasta unionin tasolla. Kun aletaan soveltaa unionin lainsäädäntöä, jossa edellytetään, että kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjät toimittavat tällaisten tuotteiden käyttöä koskevat kirjatut tiedot kansallisille toimivaltaisille viranomaisille sähköisessä muodossa, kattavuusastetta on kasvatettava 95 prosenttiin käytöstä maataloustoiminnassa sitä päivää seuraavasta viitevuodesta alkaen, jona kyseistä unionin lainsäädäntöä aletaan soveltaa.

6.   Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa määritetään tarkemmin tämän artiklan 2–5 kohdassa tarkoitetut kattavuusvaatimukset. Jos nämä täsmennykset saatetaan ajan tasalle, komissio ottaa huomioon taloudelliset ja tekniset kehityssuuntaukset. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitevuoden alkua.

5 artikla

Säännölliset tietovaatimukset

1.   Maataloustoiminnan tuotantopanokseen ja tuotokseen liittyvien tilastojen on katettava seuraavat aihealueet ja aiheet:

a)

eläintuotantotilastot

i)

kotieläimet ja liha,

ii)

munat ja poikaset,

iii)

maito ja maitotuotteet;

b)

kasvintuotantotilastot

i)

viljelyala ja kasvintuotanto

ii)

kasvitaseet

iii)

nurmi;

c)

maatalouden hintatilastot

i)

maatalouden hintaindeksit,

ii)

absoluuttiset tuotantopanoshinnat,

iii)

maatalousmaan hinnat ja vuokrat;

d)

ravinteita koskevat tilastot

i)

ravinteet maatalouslannoitteissa,

ii)

ravinnetaseet;

e)

kasvinsuojeluaineita koskevat tilastot

i)

kasvinsuojeluaineet.

2.   Yksityiskohtaisista aiheista, niitä koskevista toimitustiheyksistä ja viitejaksoista sekä niiden luonnonmukaisen tuotannon ulottuvuudesta ja alueellisesta ulottuvuudesta säädetään liitteessä.

3.   Tiedot on toimitettava komissiolle (Eurostatille) aggregoituina tietokokonaisuuksina.

4.   Tietokokonaisuuksiin on sisällytettävä tiedot luonnonmukaisesta tuotannosta ja tuotteista, jotka ovat asetuksen (EU) 2018/848 mukaisia.

5.   Alueelliset tiedot on toimitettava asetuksessa (EY) N:o 1059/2003 määritellyllä NUTS 2 -tasolla. Saksan osalta kyseiset tiedot voidaan poikkeuksellisesti toimittaa vain NUTS 1 -tason alueyksiköistä.

6.   Jos jonkin muuttujan esiintyvyys jäsenvaltiossa on alhainen tai nolla, asianomaisen muuttujan arvot voidaan jättää pois toimitetuista tietokokonaisuuksista edellyttäen, että kyseinen jäsenvaltio on perustellut poisjättämisen komissiolle (Eurostatille) asianmukaisesti.

7.   Jäsenvaltioiden on kerättävä asiaankuuluvat hintatiedot maatalouden tuotantopanoksista ja tuotoksista, mukaan lukien tavaroiden ja palvelujen ominaisuudet ja painot, vertailukelpoisten hintaindeksien laatimista sekä asetuksen (EY) N:o 138/2004 kattamiin maatalouden taloustileihin tarvittavia muuttujia varten.

8.   Siirretään komissiolle valta antaa 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitteessä säädettyjä yksityiskohtaisia aiheita näiden aiheiden, myös niiden kuvausten, lisäämiseksi, poistamiseksi tai muokkaamiseksi.

Käyttäessään ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua valtaa antaa delegoituja säädöksiä komissio varmistaa, että

a)

delegoidut säädökset ovat asianmukaisesti perusteltuja eikä niistä aiheudu huomattavaa lisärasitetta tai huomattavia lisäkustannuksia jäsenvaltioille tai vastaajille;

b)

viiden peräkkäisen vuoden aikana muutetaan enintään neljää yksityiskohtaista aihetta, joista enintään yksi on uusi;

c)

tarvittaessa käynnistetään 11 artiklassa säädettyjä toteutettavuustutkimuksia ja niiden tulokset otetaan asianmukaisesti huomioon.

9.   Siirretään komissiolle valta antaa 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla muutetaan liitteessä vahvistettuja yksityiskohtaisia aiheita koskevia toimitustiheyksiä, viitejaksoja ja ulottuvuuksien sovellettavuutta.

Käyttäessään ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua valtaa antaa delegoituja säädöksiä komissio varmistaa, että

a)

delegoidut säädökset ovat asianmukaisesti perusteltuja eikä niistä aiheudu huomattavaa lisärasitetta tai huomattavia lisäkustannuksia jäsenvaltioille tai vastaajille;

b)

käynnistetään 11 artiklassa tarkoitettuja toteutettavuustutkimuksia ja niiden tulokset otetaan asianmukaisesti huomioon.

10.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa määritetään komissiolle (Eurostatille) toimitettavat tietokokonaisuudet. Näissä täytäntöönpanosäädöksissä täsmennetään tarvittaessa seuraavat toimitettavien tietojen tekniset elementit:

a)

muuttujien luettelo;

b)

muuttujien kuvaus, mukaan lukien:

i)

havaintoyksikön ominaisuudet,

ii)

havaintoyksikön ominaisuuksien mittayksikkö,

iii)

havaintoyksikön ominaisuuksien luonnonmukaisen tuotannon ulottuvuus ja alueellinen ulottuvuus;

muuttuja muodostuu havaintoyksikön ominaisuuden ja sen mittayksikön ja yhden sen ulottuvuuden yhdistelmästä;

c)

havaintoyksiköt;

d)

tarkkuusvaatimukset;

e)

menetelmiä koskevat säännöt;

f)

tietojen toimittamisen määräajat ottaen huomioon aika, joka kuluu asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa määriteltyjen laatukriteerien mukaisten kansallisten tietojen keräämiseen, sekä tarve minimoida jäsenvaltioille ja vastaajille aiheutuva hallinnollinen rasite ja kustannukset; tietojen toimittamisen määräaikoja ei saa muuttaa ennen 1 päivää tammikuuta 2030.

Jos komissio havaitsee tarpeen muuttaa tietojen toimittamisen määräaikoja, se käynnistää toteutettavuustutkimuksia tämän asetuksen 11 artiklan mukaisesti, ja näiden toteutettavuustutkimusten tulokset otetaan asianmukaisesti huomioon. Tietojen toimittamisen määräaikoja muutettaessa näitä määräaikoja saa lyhentää enintään 20 prosentilla viitejakson päättymisen ja tämän kohdan nojalla hyväksytyssä ensimmäisessä täytäntöönpanosäädöksessä säädetyn tietojen toimittamisen määräajan väliin jäävistä päivistä, paitsi jos tietojen toimittamisen määräajan lyhentäminen johtuu yksinomaan innovatiivisen lähestymistavan käyttöönotosta tai kaikissa jäsenvaltioissa saatavilla olevien uusien digitaalisten tietolähteiden, kuten maanseurannan tai massadatan, käytöstä.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitevuoden alkua.

11.   Jos komissio on antanut delegoidun säädöksen 8 tai 9 kohdan nojalla, lukuun ottamatta delegoitua säädöstä, jolla muutetaan luonnonmukaisen tuotannon ulottuvuutta, 10 kohdassa tarkoitetulla täytäntöönpanosäädöksellä voidaan muuttaa, korvata tai lisätä yhteensä enintään 90 muuttujaa viiden peräkkäisen vuoden aikana. Tätä enimmäismäärää ei kuitenkaan sovelleta tilastolliseen aihealueeseen ”kasvinsuojeluaineita koskevat tilastot” liittyviin muuttujiin.

12.   Jäsenvaltioiden on toimitettava ennakkotarkastetut tiedot ja niihin liittyvät metatiedot komission (Eurostatin) kutakin tietokokonaisuutta varten määrittämässä teknisessä muodossa. Tietojen ja metatietojen toimittamiseen komissiolle (Eurostatille) on käytettävä keskitetyn vastaanottopisteen palveluja.

6 artikla

Tapauskohtaiset tiedot

1.   Siirretään komissiolle valta antaa 17 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla täydennetään tätä asetusta täsmentämällä tiedot, jotka jäsenvaltioiden on toimitettava tapauskohtaisesti, jos tämän asetuksen soveltamisalalla katsotaan tarpeelliseksi kerätä lisätietoja uusien tilastotarpeiden täyttämiseksi. Näissä delegoiduissa säädöksissä täsmennetään

a)

edellä 5 artiklassa määriteltyihin aihealueisiin liittyvät tapauskohtaisen tiedonkeruun aiheet ja yksityiskohtaiset aiheet sekä tällaisten uusien tilastotarpeiden perustelut;

b)

viitejaksot.

2.   Käyttäessään 1 kohdassa tarkoitettua valtaa antaa delegoituja säädöksiä komissio perustelee tietotarpeet, arvioi vaadittujen tietojen keräämisen toteutettavuutta hyödyntäen asiaankuuluvien asiantuntijoiden antamaa palautetta ja varmistaa, ettei jäsenvaltioille tai vastaajille aiheudu huomattavaa lisärasitetta tai huomattavia lisäkustannuksia.

3.   Siirretään komissiolle valta antaa 1 kohdassa tarkoitettuja delegoituja säädöksiä viitevuodesta 2024 siten, että tällaisten tapauskohtaisten tiedonkeruiden väliin jää vähintään kaksi vuotta, alkaen viimeisimmän tapauskohtaisen tiedonkeruun tietojen toimituksen määräajasta.

4.   Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään seuraavista:

a)

luettelo muuttujista, jossa on enintään 50 muuttujaa;

b)

muuttujien kuvaus, mukaan lukien kaikki seuraavat:

i)

havaintoyksikön ominaisuudet,

ii)

havaintoyksikön ominaisuuksien mittayksikkö,

iii)

havaintoyksikön ominaisuuksien luonnonmukaisen tuotannon ulottuvuus ja alueellinen ulottuvuus;

muuttuja muodostuu havaintoyksikön ominaisuuden ja sen mittayksikön ja yhden sen ulottuvuuden yhdistelmästä;

c)

tarkkuusvaatimukset;

d)

tietojen toimittamisen määräajat;

e)

havaintoyksiköt;

f)

edellä 1 kohdassa tarkoitetussa delegoidussa säädöksessä säädetyn viitejakson kuvaus.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitevuoden alkua.

7 artikla

Tietokokonaisuuksien toimitustiheys

1.   Tietokokonaisuuksien toimitustiheys vahvistetaan liitteessä. Komissio voi hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joissa määritetään tarkemmin kukin toimitustiheys.

2.   Jäsenvaltio voidaan vapauttaa velvollisuudesta lähettää ennalta määriteltyjen muuttujien tietyt tiedot liitteessä vahvistetuin toimitustiheyksin, jos kyseisen jäsenvaltion vaikutus kyseisten muuttujien EU:n kokonaisarvoon on vähäinen.

Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään määräajoista tietojen toimittamiselle ja asianomaisista toimitustiheyksistä, muuttujista ja asiaankuuluvista kynnysarvoista, joiden perusteella ensimmäistä alakohtaa voidaan soveltaa. Nämä kynnysarvot asetetaan siten, että niiden soveltaminen ei vähennä tietoja asianomaisen muuttujan odotetusta EU:n kokonaisarvosta yli viidellä prosentilla. Komissio (Eurostat) tarkistaa kynnysarvoja niin, että ne vastaavat EU:n kokonaisarvojen suuntauksia.

3.   Tuotantotilastojen osalta jäsenvaltio voidaan vapauttaa ennalta määriteltyjen muuttujien tiettyjen tietojen toimittamisesta, jos muuttujan vaikutus on vähäinen suhteessa maataloustuotantoon kansallisella tai alueellisella tasolla. Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään kyseisten muuttujien kynnysarvoista.

4.   Tämän artiklan 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitevuoden alkua.

8 artikla

Tietolähteet ja menetelmät

1.   Maataloustoiminnan tuotantopanoksia ja tuotoksia koskevien tilastojen hankkimiseksi jäsenvaltioiden on käytettävä yhtä tai useampaa seuraavista tietolähteistä tai menetelmistä edellyttäen, että tiedot mahdollistavat sellaisten tilastojen tuottamisen, jotka täyttävät 10 artiklassa tarkoitetut laatuvaatimukset:

a)

tilastolliset kyselytutkimukset tai muut tilastotietojen keruumenetelmät;

b)

tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetut hallinnolliset tietolähteet;

c)

muut kansallisen lainsäädännön mukaiset hallinnolliset tietolähteet, muut lähteet, menetelmät tai innovatiiviset toimintatavat, kuten digitaaliset työkalut ja kaukokartoittimet.

2.   Tämän artiklan 1 kohdan b alakohdan osalta jäsenvaltiot voivat käyttää mitä tahansa tietoja, jotka ovat peräisin seuraavista lähteistä:

a)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/2116 (23) perustettu yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1760/2000 (24) perustettu nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 (25) nojalla edellytettävä tiettyjen pidettävien maaeläinten lajien tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (26) 145 artiklan mukaisesti perustettu viinitilarekisteri, asetuksen (EU) 2018/848 nojalla perustetut luonnonmukaisen maatalouden rekisterit tai mitkä tahansa muut unionin oikeudessa määritellyt asiaankuuluvat hallinnolliset tiedot, jotka ovat tilastotarkoituksiin soveltuvaa laatua tämän asetuksen 10 artiklan 3 kohdan mukaisesti;

b)

sähköisessä muodossa pidetyt asetuksen (EY) N:o 1107/2009 67 artiklassa tarkoitetut kirjatut tiedot; tai

c)

kaikki muut asiaankuuluvat hallinnolliset tietolähteet edellyttäen, että tällaisten tietojen avulla voidaan tuottaa tilastoja, jotka täyttävät tämän asetuksen 10 artiklassa säädetyt laatuvaatimukset.

3.   Niiden jäsenvaltioiden, jotka päättävät käyttää 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuja lähteitä, menetelmiä tai innovatiivisia toimintatapoja, on ilmoitettava tästä komissiolle (Eurostatille) sitä viitevuotta edeltävän vuoden aikana, jona lähdettä, menetelmää tai innovatiivista toimintatapaa käytetään, ja toimitettava yksityiskohtaiset tiedot saatujen tietojen laadusta.

4.   Tämän asetuksen noudattamisesta vastaavilla kansallisilla viranomaisilla on asetuksen (EY) N:o 223/2009 17 a artiklan nojalla oikeus saada ja käyttää viipymättä ja maksutta tietoja, mukaan lukien yrityksiä ja tiloja koskevat yksittäiset tiedot, jotka sisältyvät niiden kansallisella alueella laadittuihin hallinnollisiin rekistereihin. Kansallisten viranomaisten ja hallinnollisten rekisterien omistajien on perustettava tarvittavat yhteistyömekanismit tällaisia saanti- ja käyttöoikeuksia varten. Tällaiset saanti- ja käyttöoikeudet on myönnettävä myös tapauksissa, joissa toimivaltainen viranomainen on siirtänyt tehtäviään yksityisten tai puolijulkisten elinten suoritettaviksi.

9 artikla

Viitejakso

1.   Tämän asetuksen nojalla kerättävien tietojen on koskettava yhtä viitejaksoa, joka on sama kaikissa jäsenvaltioissa, ja niissä on viitattava tilanteeseen tietyn ajanjakson aikana.

2.   Kutakin yksityiskohtaista aihetta vastaava viitejakso määritellään liitteessä. Ensimmäinen viitejakso alkaa kalenterivuonna 2025.

3.   Edellä 5 artiklan 1 kohdan c alakohdan i alakohdassa tarkoitetun aiheen ”maatalouden hintaindeksit” osalta jäsenvaltioiden on annettava indekseille joka viides vuosi uusi perusvuosi, jota osoittava vuosiluku päättyy numeroon nolla tai viisi.

4.   Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa viitejaksot määritetään tarkemmin. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitekauden alkua.

10 artikla

Laatuvaatimukset ja laaturaportointi

1.   Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet toimitettujen tietojen ja metatietojen laadun varmistamiseksi.

2.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että 8 artiklassa säädettyjä lähteitä ja menetelmiä käyttäen saadut tiedot tuottavat tarkat arviot 3 artiklassa määritellystä tilastojen perusjoukosta kansallisella tasolla ja tarvittaessa alueellisella tasolla.

3.   Tässä asetuksessa sovelletaan asetuksen (EY) N:o 223/2009 12 artiklan 1 kohdassa määriteltyjä laatukriteerejä.

4.   Komissio (Eurostat) arvioi sille toimitettujen tietojen ja metatietojen laadun avoimella ja todennettavissa olevalla tavalla.

5.   Kunkin jäsenvaltion on toimitettava 4 kohdan soveltamiseksi komissiolle (Eurostatille) ensimmäisen kerran viimeistään 30 päivänä kesäkuuta 2028 ja sen jälkeen joka kolmas vuosi laaturaportti, jossa kuvataan asianomaisen jakson aikana toimitettujen tietokokonaisuuksien tilastoprosessit ja johon sisältyy erityisesti

a)

metatiedot, jotka kuvaavat käytettyä menetelmää ja sitä, miten tekniset vaatimukset on täytetty, viittaamalla tässä asetuksessa säädettyihin vaatimuksiin;

b)

tiedot 4 artiklassa säädettyjen kattavuusvaatimusten noudattamisesta, mukaan lukien niiden kehittyminen ja päivittäminen.

6.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 5 kohdassa säädetään, 5 artiklan 1 kohdan c alakohdan i alakohdassa tarkoitetun aiheen ”maatalouden hintaindeksit” osalta laaturaportit on toimitettava viiden vuoden välein yhdessä painojen ja perusvuodeltaan muutettujen indeksien sekä vastaavien erillisten menetelmäraporttien kanssa. Aihetta ”maatalouden hintaindeksit” koskeva laaturaportti on toimitettava ensimmäisen kerran aikaisintaan 31 päivänä joulukuuta 2028.

7.   Komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa säädetään laaturaportteja koskevista käytännön järjestelyistä ja raporttien sisällöstä. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen, ja ne eivät saa aiheuttaa jäsenvaltioille huomattavaa lisärasitetta tai huomattavia lisäkustannuksia.

8.   Jäsenvaltioiden on tarvittaessa ilmoitettava komissiolle (Eurostatille) kaikki tämän asetuksen täytäntöönpanon kannalta merkitykselliset tiedot ja muutokset, jotka voivat vaikuttaa merkittävästi toimitettavien tietojen laatuun.

9.   Jäsenvaltioiden on komission (Eurostatin) pyynnöstä toimitettava lisäselvitykset tilastotietojen laadun arvioimiseksi.

11 artikla

Toteutettavuus- ja pilottitutkimukset

1.   Tämän asetuksen tavoitteiden mukaisesti ja jos havaitaan uusia säännöllisiä tietovaatimuksia tai tarve parantaa huomattavasti nykyisiä säännöllisiä tietovaatimuksia, komissio voi käynnistää toteutettavuustutkimuksia arvioidakseen tarvittaessa seuraavia:

a)

asianmukaisten uusien tietolähteiden saatavuus ja laatu;

b)

uusien tilastotekniikoiden kehittyminen ja käyttöönotto;

c)

taloudelliset vaikutukset ja rasite vastaajille.

2.   Komissio (Eurostat) arvioi kussakin toteutettavuustutkimuksessa, voidaanko uudet tilastot tuottaa käyttäen asiaankuuluvista unionin tason hallinnollisista lähteistä saatavilla olevia tietoja, ja tehostaa olemassa olevien tietojen käyttöä asetuksen (EY) N:o 223/2009 17 a artiklan mukaisesti.

3.   Komissio (Eurostat) voi tarvittaessa käynnistää tietyn toteutettavuustutkimuksen yhteydessä pilottitutkimuksia, jotka jäsenvaltiot toteuttavat. Pilottitutkimusten tavoitteena on testata uusien vaatimusten täytäntöönpanoa jäsenvaltioissa, joissa on erilaisia tilastojen tuotantomenetelmiä, toteuttamalla kyseinen täytäntöönpano pienemmässä mittakaavassa.

4.   Komissio (Eurostat) arvioi yhteistyössä jäsenvaltioiden asiantuntijoiden ja tietokokonaisuuksien tärkeimpien käyttäjien kanssa toteutettavuustutkimusten ja tapauksen mukaan pilottitutkimusten tuloksia ja antaa tarvittaessa ehdotuksia 1 kohdassa tarkoitettujen uusien säännöllisten tietovaatimusten tai parannusten käyttöön ottamiseksi. Arvioinnin jälkeen komissio laatii kertomuksen toteutettavuus- ja pilottitutkimusten tuloksista. Nämä kertomukset julkistetaan.

5.   Valmistellessaan 5 artiklan 8 tai 9 kohdassa tarkoitettua delegoitua säädöstä komissio ottaa asianmukaisesti huomioon toteutettavuus- ja pilottitutkimusten tulokset ja erityisesti uusien tietovaatimusten täytäntöönpanon toteutettavuuden kaikissa jäsenvaltioissa.

12 artikla

Tietojen levittäminen

1.   Komissio (Eurostat) levittää sille tämän asetuksen 5 ja 6 artiklan mukaisesti toimitettuja tietoja verkossa ja maksutta asetuksen (EY) N:o 223/2009 mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EY) N:o 1367/2006 soveltamista.

2.   Komissio (Eurostat) levittää tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvia aggregoituja tilastoja, jotka koskevat eläinlääkkeitä ja jotka on johdettu asetuksen (EU) 2019/6 55 artiklan 2 kohdassa ja 57 artiklan 2 kohdassa säädetyistä tiedoista, kunnioittaen täysimääräisesti liike- ja tilastosalaisuutta.

13 artikla

Unionin rahoitusosuus

1.   Unioni myöntää tämän asetuksen täytäntöönpanoa varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/690 (27) perustetusta sisämarkkinaohjelmasta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (28) mukaisesti avustuksia kansallisille tilastolaitoksille tai muille asetuksen (EY) N:o 223/2009 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuille kansallisille viranomaisille

a)

tapauskohtaisten tiedonkeruiden täytäntöönpanosta aiheutuvien kustannusten kattamiseen;

b)

tässä asetuksessa edellytettyjen tilastojen laatimisessa käytettävien hallinnollisten lähteiden käyttövalmiuksien kehittämiseen;

c)

kasvinsuojeluaineiden käyttöä maataloudessa viitevuonna 2026 koskevien tietojen keräämiseksi toteutettavien otantatutkimusten tekemiseen;

d)

menetelmien ja innovatiivisten toimintatapojen kehittämiseen tiedonkeruujärjestelmien, myös digitaalipohjaisten ratkaisujen, mukauttamiseksi tämän asetuksen vaatimuksiin;

e)

edellä 11 artiklassa tarkoitettujen toteutettavuus- ja pilottitutkimusten toteuttamiseen;

f)

tietojen toimittamisen määräaikojen lyhentämiseksi kehitettävistä ja täytäntöönpantavista menetelmistä aiheutuvien kustannusten kattamiseen.

2.   Tämän artiklan mukaisen unionin rahoitusosuuden määrä on enintään 95 prosenttia tukikelpoisista kustannuksista.

3.   Tämän artiklan mukaisen unionin rahoitusosuuden määrä vahvistetaan sisämarkkinaohjelman sääntöjen mukaisesti osana vuotuista talousarviomenettelyä edellyttäen, että rahoitusta on saatavilla. Budjettivallan käyttäjä vahvistaa kunakin vuonna käytettävissä olevat määrärahat.

14 artikla

Siirtymäjärjestely tiedoille yksityiskohtaisesta aiheesta ”kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa”

1.   Vuosina 2025, 2026 ja 2027 liitteessä tarkoitettuun yksityiskohtaiseen aiheeseen ”kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa” sovelletaan seuraavia siirtymäsääntöjä:

a)

poiketen siitä, mitä 7 artiklan 1 kohdassa ja 9 artiklan 2 kohdassa säädetään, viitevuotta 2026 koskevat tiedot on toimitettava vain kerran;

b)

poiketen siitä, mitä 4 artiklan 5 kohdan b alakohdassa säädetään, tietojen on katettava kaikkien niiden jäsenvaltioiden yhteinen viljelykasviluettelo, jotka toimittavat tietoja kasvinsuojeluaineiden käytöstä asiaankuuluvien unionin toimintapolitiikkojen tueksi; kyseisen yhteisen viljelykasviluettelon ja pysyvän nurmen on katettava 75 prosenttia käytössä olevasta maatalousmaasta unionin tasolla.

Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joissa määritetään tarkemmin tämän kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitetut kattavuusvaatimukset. Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen vähintään 12 kuukautta ennen asiaankuuluvan viitevuoden alkua.

2.   Jos ei ole olemassa unionin lainsäädäntöä, jossa edellytetään kasvinsuojeluaineiden ammattikäyttäjiä pitämään kirjaa tällaisten tuotteiden käytöstä sähköisessä muodossa ja jota sovelletaan 12 kuukautta ennen sen viitevuoden alkua, jolta tiedot on toimitettava, viitevuodesta 2028 alkaen sovelletaan seuraavaa:

a)

poiketen siitä, mitä 7 artiklan 1 kohdassa säädetään, toimitustiheys on joka toinen vuosi;

b)

poiketen siitä, mitä 4 artiklan 5 kohdan b alakohdassa säädetään, tämän artiklan 1 kohdan ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitettuja siirtymäsääntöjä sovelletaan edelleen.

15 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.   Komissio varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän asetuksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä käyttämällä tarvittaessa tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia hallinnollisia ja taloudellisia seuraamuksia.

2.   Komissiolla tai sen edustajilla ja tilintarkastustuomioistuimella on valtuudet tarkastaa kaikkien unionilta tämän asetuksen nojalla varoja saaneiden edunsaajien, hankkijoiden ja alihankkijoiden tilit joko asiakirjojen perusteella tai paikan päällä tehtävin tarkastuksin.

3.   Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) voi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 (29) ja neuvoston asetuksen (Euratom, EY) N:o 2185/96 (30) säännösten ja niissä säädettyjen menettelyjen mukaisesti tehdä tutkimuksia, mukaan luettuina paikan päällä suoritettavat tarkastukset ja todentamiset, selvittääkseen, onko tämän asetuksen mukaisesti rahoitettuun avustussopimukseen tai -päätökseen taikka sopimukseen liittynyt unionin taloudellisia etuja vahingoittavia petoksia, lahjontaa tai muuta laitonta toimintaa.

4.   Tämän asetuksen täytäntöönpanosta johtuviin yhteistyösopimuksiin kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa, sopimuksiin, avustussopimuksiin ja avustuspäätöksiin on sisällytettävä määräyksiä, joissa nimenomaisesti annetaan komissiolle, tilintarkastustuomioistuimelle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia ja tutkimuksia oman toimivaltansa mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1, 2 ja 3 kohdan soveltamista.

16 artikla

Poikkeukset

1.   Jos tämän asetuksen tai sen nojalla hyväksyttyjen täytäntöönpanotoimenpiteiden ja delegoitujen säädösten soveltaminen edellyttää huomattavia mukautuksia jäsenvaltion kansalliseen tilastojärjestelmään, komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä, joilla myönnetään asianomaiselle jäsenvaltiolle poikkeuksia enintään kolmeksi vuodeksi. Poikkeusta ei myönnetä 14 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuista siirtymäsäännöistä, joita sovelletaan yksityiskohtaiseen aiheeseen ”kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa”.

Asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava komissiolle kolmen kuukauden kuluessa kyseessä olevan säädöksen voimaantulopäivästä tällaista poikkeusta koskeva asianmukaisesti perusteltu pyyntö, jossa selitetään, mitä merkittäviä mukautuksia kansalliseen tilastojärjestelmään tarvitaan, sekä esitetään tällaisten mukautusten toteuttamisen arvioitu aikataulu.

Tämän artiklan nojalla myönnettyjen poikkeusten vaikutukset jäsenvaltioiden tietojen vertailukelpoisuuteen tai edellytettyjen ajantasaisten ja edustavien Euroopan aggregaattien laskemiseen on pidettävä mahdollisimman vähäisinä. Komission on poikkeusta myöntäessään otettava huomioon vastaajille ja jäsenvaltioille aiheutuva rasite.

2.   Tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 19 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

17 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.   Siirretään komissiolle 27 päivästä joulukuuta 2022 viiden vuoden ajaksi 5 artiklan 8 ja 9 kohdassa ja 6 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 5 artiklan 8 ja 9 kohdassa ja 6 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.   Ennen kuin komissio hyväksyy delegoidun säädöksen, se kuulee kunkin jäsenvaltion nimeämiä asiantuntijoita paremmasta lainsäädännöstä 13 päivänä huhtikuuta 2016 tehdyssä toimielinten välisessä sopimuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

5.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

6.   Edellä olevien 5 artiklan 8 ja 9 kohdan ja 6 artiklan 1 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

18 artikla

Kertomuksen antaminen

Komissio antaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2029 ja sen jälkeen joka viides vuosi Euroopan parlamentille ja neuvostolle kertomuksen tämän asetuksen täytäntöönpanosta.

19 artikla

Komiteamenettely

1.   Komissiota avustaa asetuksella (EY) N:o 223/2009 perustettu Euroopan tilastojärjestelmää käsittelevä komitea. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

20 artikla

Asetuksen (EY) N:o 617/2008 muuttaminen

Muutetaan asetus (EY) N:o 617/2008 seuraavasti:

1)

kumotaan 8 artiklan 3, 4 ja 5 kohta;

2)

kumotaan 11 artikla;

3)

kumotaan liitteet III ja IV.

21 artikla

Kumoaminen

1.   Kumotaan asetukset (EY) N:o 1165/2008, (EY) N:o 543/2009 ja (EY) N:o 1185/2009 sekä direktiivi 96/16/EY 1 päivästä tammikuuta 2025, sanotun kuitenkaan rajoittamatta näissä säädöksissä säädettyjen, tietojen ja metatietojen, mukaan lukien laaturaportit, toimittamista koskevien velvoitteiden soveltamista viitejaksoina, jotka osuvat kokonaan tai osittain mainittua päivää edeltävälle kaudelle.

2.   Viittauksia kumottuihin säädöksiin pidetään viittauksina tähän asetukseen.

22 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2025.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 23 päivänä marraskuuta 2022.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

R. METSOLA

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. BEK


(1)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 4. lokakuuta 2022 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 8. marraskuuta 2022.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 223/2009, annettu 11 päivänä maaliskuuta 2009, Euroopan tilastoista sekä salassapidettävien tilastotietojen luovuttamisesta Euroopan yhteisöjen tilastotoimistolle annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1101/2008, yhteisön tilastoista annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 322/97 ja Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomitean perustamisesta tehdyn neuvoston päätöksen 89/382/ETY, Euratom kumoamisesta (EUVL L 87, 31.3.2009, s. 164).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1091, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, integroiduista maatilatilastoista sekä asetusten (EY) N:o 1166/2008 ja (EU) N:o 1337/2011 kumoamisesta (EUVL L 200, 7.8.2018, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1165/2008, annettu 19 päivänä marraskuuta 2008, kotieläin- ja lihatilastoista sekä neuvoston direktiivien 93/23/ETY, 93/24/ETY ja 93/25/ETY kumoamisesta (EUVL L 321, 1.12.2008, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 543/2009, annettu 18 päivänä kesäkuuta 2009, kasvinviljelytilastoista sekä neuvoston asetusten (ETY) N:o 837/90 ja (ETY) N:o 959/93 kumoamisesta (EUVL L 167, 29.6.2009, s. 1).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1185/2009, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, torjunta-aineita koskevista tilastoista (EUVL L 324, 10.12.2009, s. 1).

(7)  Neuvoston direktiivi 96/16/EY, annettu 19 päivänä maaliskuuta 1996, maitoa ja maitovalmisteita koskevien tilastotietojen keruusta (EYVL L 78, 28.3.1996, s. 27).

(8)  Komission asetus (EY) N:o 617/2008, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2008, neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä siitosmunien ja siipikarjan poikasten kaupan pitämisen vaatimusten osalta (EUVL L 168, 28.6.2008, s. 5).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 138/2004, annettu 5 päivänä joulukuuta 2003, maatalouden taloustileistä yhteisössä (EUVL L 33, 5.2.2004, s. 1).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/128/EY, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, yhteisön politiikan puitteista torjunta-aineiden kestävän käytön aikaansaamiseksi (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 71).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1107/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, kasvinsuojeluaineiden markkinoille saattamisesta sekä neuvoston direktiivien 79/117/ETY ja 91/414/ETY kumoamisesta (EUVL L 309, 24.11.2009, s. 1).

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/848, annettu 30 päivänä toukokuuta 2018, luonnonmukaisesta tuotannosta ja luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden merkinnöistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 834/2007 kumoamisesta (EUVL L 150, 14.6.2018, s. 1).

(13)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1059/2003, annettu 26 päivänä toukokuuta 2003, yhteisestä tilastollisten alueyksiköiden nimikkeistöstä (NUTS) (EUVL L 154, 21.6.2003, s. 1).

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/6, annettu 11 päivänä joulukuuta 2018, eläinlääkkeistä ja direktiivin 2001/82/EY kumoamisesta (EUVL L 4, 7.1.2019, s. 43).

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 528/2012, annettu 22 päivänä toukokuuta 2012, biosidivalmisteiden asettamisesta saataville markkinoilla ja niiden käytöstä (EUVL L 167, 27.6.2012, s. 1).

(16)  EUVL L 123, 12.5.2016, s. 1.

(17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

(18)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2003/4/EY, annettu 28 päivänä tammikuuta 2003, ympäristötiedon julkisesta saatavuudesta ja neuvoston direktiivin 90/313/ETY kumoamisesta (EUVL L 41, 14.2.2003, s. 26).

(19)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1367/2006, annettu 6 päivänä syyskuuta 2006, tiedon saatavuutta, yleisön osallistumista päätöksentekoon sekä oikeuden saatavuutta ympäristöasioissa koskevan Århusin yleissopimuksen määräysten soveltamisesta unionin toimielimiin ja elimiin (EUVL L 264, 25.9.2006, s. 13).

(20)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

(21)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1893/2006, annettu 20 päivänä joulukuuta 2006, tilastollisen toimialaluokituksen NACE Rev. 2 vahvistamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 3037/90 ja tiettyjen eri tilastoaloja koskevien yhteisön asetusten muuttamisesta (EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1).

(22)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1009, annettu 5 päivänä kesäkuuta 2019, EU-lannoitevalmisteiden asettamista saataville markkinoilla koskevien sääntöjen vahvistamisesta ja asetusten (EY) N:o 1069/2009 ja (EY) N:o 1107/2009 muuttamisesta sekä asetuksen (EY) N:o 2003/2003 kumoamisesta (EUVL L 170, 25.6.2019, s. 1).

(23)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2116, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta sekä asetuksen (EU) N:o 1306/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 187).

(24)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1760/2000, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2000, nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta (EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1).

(25)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/429, annettu 9 päivänä maaliskuuta 2016, tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) (EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1).

(26)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1308/2013, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671).

(27)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/690, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, sisämarkkinoita, yritysten, mukaan luettuna pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä, kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehualaa ja Euroopan tilastoja koskevan ohjelman (sisämarkkinaohjelma) perustamisesta ja asetusten (EU) N:o 99/2013, (EU) N:o 1287/2013, (EU) N:o 254/2014 ja (EU) N:o 652/2014 kumoamisesta (EUVL L 153, 3.5.2021, s. 1).

(28)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

(29)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 kumoamisesta (EUVL L 248, 18.9.2013, s. 1).

(30)  Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).


LIITE

AIHEALUEET, AIHEET JA YKSITYISKOHTAISET AIHEET SEKÄ KUNKIN YKSITYISKOHTAISEN AIHEEN TOIMITUSTIHEYDET, VIITEJAKSOT JA ULOTTUVUUDET

a)   Eläintuotantotilastot

Aihe

Yksityiskohtaiset aiheet

Toimitus-tiheydet

Viitejaksot

Ulottuvuudet

Luonnon-mukainen maatalous

Alueellinen taso

Koti-eläimet ja liha

Kotieläinten lukumäärät

Tietojen on katettava niiden eläinten lukumäärä, joita pidetään tiloilla jäsenvaltion alueella viitepäivänä tai viitejaksolla keskimäärin.

Kaksi kertaa vuodessa

Touko–kesäkuussa oleva päivämäärä

 

 

Marras–joulukuussa oleva päivämäärä

Sovelletaan

Sovelletaan

Vuosittain

Marras–joulukuussa oleva päivämäärä

Sovelletaan

Sovelletaan

Vuosi

Sovelletaan

Sovelletaan

Kolme kertaa kymmenessä vuodessa

Vuosi

 

 

Lihantuotanto

Tietojen on katettava niiden eläinten ruhojen painot ja lukumäärä, jotka on teurastettu jäsenvaltion alueella viitejaksolla riippumatta siitä, teurastettiinko ne teurastamoissa, ja jotka sopivat ihmisravinnoksi.

Kuukausittain

Kuukausi

 

 

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 

Eläintoimitukset

Tietojen on katettava alkuperältään kotimaisen bruttotuotoksen ennuste eli niiden eläinten lukumäärä, jotka jäsenvaltion tilojen odotetaan toimittavan joko ulkomaille tai jäsenvaltion teurastamoille.

Kaksi kertaa vuodessa

Neljä vuosineljännestä

 

 

Kaksi kertaa vuodessa

Kolme vuosipuoliskoa

 

 

Vuosittain

Kaksi vuosipuoliskoa

 

 

Munat ja poikaset

Kulutukseen tarkoitetut munat

Tietojen on katettava niiden kulutukseen tarkoitettujen munien lukumäärä, jotka kerätään jäsenvaltion tiloilla viitejaksolla. Kyseiset munat voidaan toimittaa pakkaamoihin, myydä suoraan kuluttajille tai elintarviketeollisuudelle, käyttää tilalla, tai ne saattavat mennä hukkaan maatilalta poistumisen jälkeen.

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 

Kolme kertaa kymmenessä vuodessa

Vuosi

Sovelletaan

 

Siitosmunat ja siipikarjan poikaset

Tietojen on katettava jäsenvaltioiden kapasiteetiltaan yli 1 000 munan hautomoissa haudottavaksi asetettujen munien lukumäärä ja tuotettujen poikasten lukumäärä viitejakson aikana sekä kyseisen jäsenvaltion tuomien tai viemien poikasten lukumäärä.

Kuukausittain

Kuukausi

 

 

Hautomoiden rakenne

Tietojen on katettava hautomoiden rakenne, jota kuvaavat jäsenvaltion hautomoiden lukumäärä ja niiden kapasiteetti kapasiteettiluokittain jaoteltuna viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Maito ja maito-tuotteet

Tilalla tuotettu ja käytetty maito

Tietojen on katettava jäsenvaltion tiloilla tuotetun lehmän-, lampaan-, vuohen- ja puhvelinmaidon määrä sekä suoraan tilalla käytettyjen (muiden kuin jäsenvaltion meijeriyritykseen toimitettujen) maitotuotteiden määrä viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

Sovelletaan

Maidon saatavuus maitoalalle

Tietojen on katettava jäsenvaltion meijeriyritysten tiloilta viitejaksolla keräämän maidon määrä riippumatta siitä, sijaitsevatko tilat kyseisessä jäsenvaltiossa. Niiden on katettava myös maitoalalle saatavilla olevien maidon ja maitoraaka-aineiden määrä, kuten kerätyn maidon, maahantuotujen maidon ja maitoraaka-aineiden ja jäsenvaltion meijeriyritysten tiloilta keräämien muiden maitotuotteiden määrä viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 

Maidon ja maitoraaka-aineiden käyttö maitoalalla ja lopputuotteet

Tietojen on katettava se täysmaidon määrä ja rasvattoman maidon määrä, jota jäsenvaltion meijeriyritykset käyttivät viitejaksolla erilaisten maitotuotteiden jalostamiseksi, tai maitoraaka-aineiden osalta täysmaitoekvivalenttina tai rasvattoman maidon ekvivalenttina ilmaistut määrät. Nämä määrät voidaan mitata suoraan tai arvioida maitotuotteiden (tuotosten) maitorasva- ja maitoproteiinipitoisuuksien perusteella tai maitoraaka-aineiden (tuotantopanosten) maitorasva- ja maitoproteiinipitoisuuksien perusteella.

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 

Kuukausittainen lehmänmaidon käyttö maitoalalla

Tietojen on katettava niiden lehmänmaidosta jalostettujen maitotuotteiden (tai voin ja muiden keltaisesta rasvasta valmistettujen maitotuotteiden osalta voiekvivalentin) määrät, jotka meijeriyritykset tuottivat jäsenvaltiossa viitejaksolla, maitoraaka-aineita lukuun ottamatta.

Kuukausittain

Kuukausi

 

 

Meijeriyritysten rakenne

Tietojen on katettava niiden jäsenvaltiossa toimivien meijeriyritysten lukumäärä, jotka olivat toiminnassa viitevuoden 31 päivänä joulukuuta, luokiteltuna kerättyjen, jalostettujen tai tuotettujen asiaankuuluvien tuotteiden määrien mukaan.

Kolme kertaa kymmenessä vuodessa

Vuosi

 

 

b)   Kasvintuotantotilastot

Aihe

Yksityiskohtaiset aiheet

Toimitus-tiheydet

Viitejaksot

Ulottuvuudet

Luonnon-mukainen maatalous

Alueellinen taso

Viljelyala ja kasvin-tuotanto

Peltokasvit ja pysyvä nurmi

Tietojen on katettava ennakkoarviot ja lopulliset tilastot niiden maatalouden peltokasvien ja pysyvän nurmen aloista, tuotannosta ja hehtaarisadosta, joita kasvatettiin pääasiassa viitejaksolla korjattavaksi jäsenvaltioiden maatiloilla.

Osavuosittain

Vuosi

 

 

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

Sovelletaan

Puutarhaviljely, pois lukien monivuotiset viljelykasvit

Tietojen on katettava ennakkoarviot ja lopulliset tilastot niiden puutarhakasvien aloista, tuotannosta ja sadosta, joita kasvatettiin viitejaksolla korjattavaksi jäsenvaltioiden maatiloilla.

Osavuosittain

Vuosi

 

 

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 

Monivuotiset viljelykasvit

Tietojen on katettava ennakkoarviot ja lopulliset tilastot niiden maatalouden monivuotisten viljelykasvien aloista, tuotannosta ja hehtaarisadosta, joita kasvatettiin pääasiassa viitejaksolla korjattavaksi jäsenvaltioiden maatiloilla.

Osavuosittain

Vuosi

 

 

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

Sovelletaan

Kasvi- taseet

Viljataseet

Tietojen on katettava tärkeimpien viljojen ja ensimmäisen tason lopputuotteiden toimitukset, käyttötarkoitukset ja varastot jäsenvaltioissa viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Öljysiementaseet

Tietojen on katettava tärkeimpien öljysiementen toimitukset, käyttötarkoitukset ja varastot jäsenvaltioissa viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Nurmi

Nurmen hoito

Tietojen on katettava pysyvän ja lyhytikäisen nurmen alat jaoteltuna iän, kattavuuden ja hoidon perusteella jäsenvaltiossa viitekaudella.

Kolme kertaa kymmenessä vuodessa

Vuosi

 

 

c)   Maatalouden hintatilastot

Aihe

Yksityiskohtaiset aiheet

Toimitus-tiheydet

Viitejaksot

Ulottuvuudet

Luonnon-mukainen maatalous

Alueellinen taso

Maatalouden hintaindeksit

Arvioidut ja toteutuneet indeksit

Tiedoista on käytävä ilmi maatalouden hintaindeksit, jotka kuvaavat maataloustuotteiden ja tuotantopanosten absoluuttisten hintojen muutosta jäsenvaltiossa viitekaudella verrattuna perusvuoteen.

Neljännes-vuosittain

Vuosi-neljännes

 

 

Vuosittain

Vuosi

 

 

Painot ja perusvuodeltaan muutetut indeksit

Tiedot, joiden avulla on mahdollista muuttaa arvioitujen ja toteutuneiden indeksien perusvuosi.

Joka viides vuosi

Vuosi-neljännes

 

 

Vuosi

 

 

 

 

 

 

 

Absoluuttiset tuotantopanos-hinnat

Lannoitteet

Tietokokonaisuuden on katettava lannoitevalmisteiden keskimääräiset hankintahinnat ja asiaankuuluvat maakohtaiset painotusarvot.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Joka viides vuosi (1)

Vuosi

 

 

Eläinten rehu

Tietokokonaisuuden on katettava rehun hankintahinnat ja asiaankuuluvat maakohtaiset painotusarvot.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Joka viides vuosi (1)

Vuosi

 

 

Energia

Tietokokonaisuuden on katettava maataloudessa käytettävien energiatuotteiden hankintahinnat ja asiaankuuluvat maakohtaiset painotusarvot.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Joka viides vuosi (1)

Vuosi

 

 

Maatalous-maan hinnat ja vuokrat

Maatalousmaan hinnat

Tietokokonaisuuden on katettava maatalousmaan keskimääräinen myyntihinta sellaisena kuin se ilmenee maakauppoina jäsenvaltiossa viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Maatalousmaan vuokrat

Tietokokonaisuuden on katettava maatalousmaan keskimääräinen vuokra jäsenvaltiossa viitejaksolla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

d)   Ravinteita koskevat tilastot

Aihe

Yksityiskohtaiset aiheet

Toimitus-tiheydet

Viitejaksot

Ulottuvuudet

Luonnon-mukainen maatalous

Alueellinen taso

Ravinteet maatalous-lannoitteissa

Maatalouden epäorgaaniset lannoitteet

Tietojen on katettava jäsenvaltiossa viitejaksolla maataloudessa käytettyjen epäorgaanisten lannoitteiden ravinteiden määrä.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Maatalouden orgaaniset lannoitteet

Tietojen on katettava jäsenvaltiossa viitejaksolla maataloudessa käytetyt orgaaniset lannoitteet (lukuun ottamatta eläinten lantaa) sekä vastaavat ravinnepitoisuuskertoimet.

Joka kolmas vuosi

Vuosi

 

 

Ravinnetaseet

Viljelykasvien ja rehujen ravinnepitoisuuskertoimet

Tietojen on katettava ravinnepitoisuuskertoimet, jotka kuvaavat ravinteiden keskimääräistä määrää tonnissa viljelykasvin korjattua tuotantoa.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Kasvinjätteiden määrät ja ravinnepitoisuuskertoimet

Tietojen on katettava kasvinjätteiden keskimääräiset vuotuiset määrät ja vastaavat ravinnepitoisuuskertoimet.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Biologisen typensidonnan kertoimet

Tietojen on katettava palkokasvien sekä nurmiheinien ja palkokasvien seosten biologisen typensidonnan kertoimet.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Ilman typpilaskeuman kertoimet

Tietojen on katettava ilman typpilaskeuman kertoimet käytössä olevaa maatalousmaahehtaaria kohti.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Siementen ravinnepitoisuuskertoimet

Tietojen on katettava siementen ravinnepitoisuuskertoimet kylvettyä hehtaaria koti.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Karjan eritteiden ravinnekertoimet

Tietojen on katettava maataloustoiminnassa käytettävien eläinten eritteiden ravinnekertoimet.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

Poisviedyn karjanlannan määrät ja ravinnepitoisuuskertoimet

Tietojen on katettava keskimääräiset vuotuiset poisviedyn lannan määrät ja vastaavat ravinnepitoisuuskertoimet.

Joka viides vuosi

Vuosi

 

 

e)   Kasvinsuojeluaineita koskevat tilastot

Aihe

Yksityiskohtaiset aiheet

Toimitus-tiheydet

Viitejaksot

Ulottuvuudet

Luonnon-mukainen maatalous

Alueellinen taso

Kasvin-suojeluaineet

Markkinoille saatetut kasvinsuojeluaineet

Tietojen on katettava kaikki tehoaineet kaikissa kasvinsuojeluainevalmisteissa, jotka on saatettu markkinoille jäsenvaltiossa viitejaksolla, myös valmisteissa, jotka on saatettu markkinoille rinnakkaisvalmisteiden kauppaa koskevan luvan nojalla ja/tai hätätilanteissa myönnettävien lupien nojalla.

Vuosittain

Vuosi

 

 

Kasvinsuojeluaineiden käyttö maataloudessa

Tietojen on katettava jäsenvaltion tilojen kasvinviljelyalat, jotka on käsitelty kasvinsuojeluaineilla, ja kaikkien viitejaksolla käytettyjen tehoaineiden määrät, myös niiden, joita on käytetty hätätilanteissa myönnettävän luvan nojalla.

Vuosittain

Vuosi

Sovelletaan

 


(1)  Tämä tarkoittaa asianomaisten maakohtaisten painotusarvojen toimitustiheyttä.