30.9.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 252/4


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/1671,

annettu 9 päivänä kesäkuuta 2022,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun siirtymäkauden jatkamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä 4 päivänä heinäkuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 (1) ja erityisesti sen 85 artiklan 2 kohdan kolmannen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdassa säädetään, että kyseisen asetuksen 4 artiklassa säädettyä määritysvelvollisuutta ei sovelleta 18 päivään kesäkuuta 2021 asti OTC-johdannaissopimuksiin, jotka objektiivisesti mitattavalla tavalla vähentävät eläkejärjestelmien vakavaraisuuteen suoraan liittyviä sijoitusriskejä, eikä yhteisöihin, jotka on perustettu korvauksen maksamiseksi eläkejärjestelmien jäsenille maksukyvyttömyystapauksessa. Siirtymäkausi otettiin käyttöön, jotta voitaisiin kehittää toteuttamiskelpoisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla eläkejärjestelmät voivat siirtää käteisvaroina ja muita kuin käteisvaroina olevia vakuuksia vaihtuvina vakuuksina, millä vältettäisiin tulevien eläkeläisten eläke-etuuksiin kohdistuvat kielteiset vaikutukset, joita määritysvelvollisuuden välitön soveltaminen tällaisiin OTC-johdannaissopimuksiin aiheuttaisi.

(2)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 85 artiklan 2 kohdan kolmannessa alakohdassa komissiolle annetaan valtuudet pidentää kyseisen asetuksen 89 artiklan 1 kohdassa säädettyä siirtymäaikaa kahdesti yhdellä vuodella kerrallaan, jos komissio katsoo, että ei ole kehitetty toteutuskelpoisia teknisiä ratkaisuja, joiden avulla eläkejärjestelmät voivat siirtää käteisvaroina ja muina kuin käteisvaroina olevia vakuuksia vaihtuvina vakuuksina, eivätkä johdannaissopimusten keskusvastapuolimäärityksen kielteiset vaikutukset tulevien eläkeläisten eläke-etuuksiin ole muuttuneet. Tätä varten asetuksen (EU) N:o 648/2012 85 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa edellytetään, että komissio laatii siirtymäkauden lopulliseen pidentämiseen saakka vuosittain kertomuksen, jossa arvioidaan, onko toteutuskelpoisia teknisiä ratkaisuja kehitetty ja onko tarpeen hyväksyä mahdollisia toimenpiteitä tällaisten toteutuskelpoisten teknisten ratkaisujen löytämiseksi.

(3)

Komissio on antanut kaksi vuosittaista kertomusta, 23 päivänä syyskuuta 2020 (2) ja 6 päivänä toukokuuta 2021 (3). Kyseisissä kertomuksissa komissio totesi, että markkinatoimijat ovat vuosien mittaan pyrkineet kehittämään asianmukaisia teknisiä ratkaisuja, joihin sisältyy vakuuksien muuntaminen joko määritysosapuolten avulla tai määritettyjen takaisinostosopimusten markkinoiden kautta. Komissio pani myös merkille, että jotkin eläkejärjestelmät ovat alkaneet määrittää vapaaehtoisesti osan johdannaissalkuistaan keskitetysti. Kertomuksessa todettiin, että eläkejärjestelmien suurimpana haasteena on edelleen likviditeetin saatavuus vaihtuvien vakuuksien asettamiseksi stressiaikojen markkinaolosuhteissa, koska sen vaatiminen lisäisi nopeasti ja merkittävästi eläkejärjestelmien käteisvarojen loppumisen riskiä.

(4)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 85 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan a alakohdassa edellytetään, että Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’ESMA’, toimittaa yhteistyössä Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen, Euroopan pankkiviranomaisen ja Euroopan järjestelmäriskikomitean kanssa komissiolle vuosittain kertomuksen, jossa arvioidaan, ovatko keskusvastapuolet, määritysosapuolet ja eläkejärjestelmät toteuttaneet asianmukaisia toimia ja kehittäneet toteutuskelpoisia teknisiä ratkaisuja, joilla mahdollistetaan tällaisten järjestelmien osallistuminen keskusvastapuolimääritykseen siten, että ne voivat antaa käteisvaroina ja muina kuin käteisvaroina olevia vakuuksia vaihtuvina vakuuksina, mukaan lukien näiden ratkaisujen vaikutukset markkinoiden likviditeettiin ja myötäsyklisyyteen sekä niiden mahdolliset oikeudelliset ja muut vaikutukset.

(5)

Komissio on komission delegoidulla asetuksella (EU) 2021/962 (4) pidentänyt asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdassa säädettyä siirtymäkautta yhden kerran 18 päivään kesäkuuta 2022.

(6)

ESMA toimitti 25 päivänä tammikuuta 2022 viimeisimmän kertomuksensa siitä, ovatko keskusvastapuolet, määritysosapuolet ja eläkejärjestelmät toteuttaneet asianmukaisia toimia ja kehittäneet toteutuskelpoisia teknisiä ratkaisuja, joilla mahdollistetaan tällaisten järjestelmien osallistuminen keskusvastapuolimääritykseen siten, että ne voivat antaa käteisvaroina ja muina kuin käteisvaroina olevia vakuuksia vaihtuvina vakuuksina. ESMA vahvisti suurelta osin aiemmissa komissiolle toimitetuissa kertomuksissa esittämänsä aiemmat havainnot, mutta se keskittyi tässä kertomuksessa eläkejärjestelmien toimintavalmiuteen OTC-johdannaissopimusten määrittämisessä. Vaikka yhä useammat eläkejärjestelmät määrittävät vapaaehtoisesti OTC-johdannaissopimuksia ja likviditeettitilanne kehittyy edelleen suotuisasti, ESMAn raportissa todettiin myös, että eläkejärjestelmät ja asianomaiset markkinatoimijat tarvitsevat riittävästi aikaa saadakseen määritys- ja vakuushallintamenettelynsä valmiiksi. Sen vuoksi ESMA katsoi, että asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdassa säädettyä siirtymäkautta on pidennettävä vielä yhdellä vuodella.

(7)

Tuoreimmassa arviossaan (5) eläkejärjestelmien valmiudesta määrittää johdannaissalkkunsa keskitetysti komissio päätyi samaan lopputulokseen kuin ESMA. Komission analyysin perusteella eläkejärjestelmien likviditeettitilanne on pysynyt vakaana myös markkinoiden viime aikojen stressitilanteissa, ja sen odotetaan jatkavan suotuisaa kehitystään, kun rahastot ottavat käyttöön vaihtoehtoisia malleja päästäkseen takaisinostosopimusten markkinoille. Myönteiset näkymät likviditeetin saatavuudessa ovat johtaneet tilanteeseen, jossa yhä useammat eläkejärjestelmät ovat alkaneet määrittää vapaaehtoisesti ainakin osan johdannaissalkuistaan. Vaihtoehtoisille malleille, joiden avulla hankitaan likviditeettiä takaisinostosopimusten markkinoilta, on kuitenkin annettava aikaa kehittyä, ja samalla eläkejärjestelmien on parannettava sisäistä likviditeettiään ja vakuushallintamenettelyjään.

(8)

Komissio on ottanut huomioon ESMAn kertomuksen ja todennut sen vuoksi, että asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdassa säädettyä siirtymäkautta on tarpeen pidentää yhdellä vuodella.

(9)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdassa säädettyä siirtymäkautta olisi sen vuoksi pidennettävä.

(10)

Tämän asetuksen olisi tultava voimaan kiireellisesti sen varmistamiseksi, että siirtymäkautta pidennetään ennen sen päättymistä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Pidennetään asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädettyä siirtymäkautta 18 päivään kesäkuuta 2023.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 9 päivänä kesäkuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  COM(2020) 574 final.

(3)  COM(2021) 224 final.

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) 2021/962, annettu 6 päivänä toukokuuta 2021, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun siirtymäkauden jatkamisesta (EUVL L 213, 16.6.2021, s. 1).

(5)  COM(2022) 254.