21.9.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 244/5


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2022/1623,

annettu 14 päivänä heinäkuuta 2022,

delegoidusta asetuksesta (EU) 2017/891 poikkeamisesta vuoden 2022 osalta hedelmä- ja vihannesalalla kaupan pidetyn tuotannon arvon, kansallisen strategian ja monivuotisiin sitoumuksiin myönnettävän unionin rahoitustuen takaisinperinnän osalta Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen aiheuttaman kriisin vuoksi

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 37 artiklan a ja c alakohdan ja 173 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Venäjän Ukrainaan 24 päivänä helmikuuta 2022 kohdistama hyökkäys alkoi pian covid-19-kriisin jälkeen. Hyökkäyksen aiheuttaman käynnissä olevan kriisin vuoksi kaikkien jäsenvaltioiden viljelijöillä on poikkeuksellisia vaikeuksia. Olisi otettava käyttöön toimenpiteitä, joilla puututaan hyökkäyksen aiheuttamiin laajoihin liikkumisrajoituksiin, toimitusketjujen häiriöihin ja logistisiin ongelmiin. Logistiikan ja toimitusketjujen pitkän aikavälin häiriöt huomioon ottaen vakavat häiriöt alalla todennäköisesti jatkuvat ja mahdollisesti jopa pahenevat. Logistiset ongelmat ovat altistaneet EU:n viljelijät kriisin aiheuttamille taloudellisille häiriöille, ja viljelijöillä on tällä hetkellä taloudellisia vaikeuksia ja kassavirtaongelmia.

(2)

Hedelmä- ja vihannesalan hyväksytyillä tuottajaorganisaatioilla ja tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymillä on kaikissa jäsenvaltioissa ollut poikkeuksellisia vaikeuksia toimintaohjelmien suunnittelussa, hallinnoinnissa ja täytäntöönpanossa. Tämä voi viivästyttää näiden toimintaohjelmien täytäntöönpanoa, ja sen vuoksi tuottajaorganisaatiot ja tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymät eivät ehkä pysty noudattamaan kyseisille toimintaohjelmille unionin lainsäädännössä, erityisesti komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/891 (2), vahvistettuja vaatimuksia. Tuottajaorganisaatiot ovat myös alttiita häiriöille, joita Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheuttaa, ja niillä on toimitusketjujen häiriöistä johtuvia taloudellisia vaikeuksia ja kassavirtaongelmia. Niillä on logistisia ongelmia ja sadonkorjuuseen liittyviä vaikeuksia, jotka johtuvat työvoimapulasta ja vaikeuksista saavuttaa kuluttajat toimitusketjun häiriöiden takia. Tämä vaikuttaa suoraan tuottajaorganisaatioiden rahoitusvakauteen ja kykyyn panna toimintaohjelmat täytäntöön. Tämä vaikuttaa myös tuottajaorganisaatioiden kykyyn ottaa käyttöön toimenpiteitä ja toimia, joilla pyritään lieventämään kriisin vaikutuksia.

(3)

Hedelmä- ja vihannesalan kaupan pidetyn tuotannon arvon aleneminen Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen takia vaikuttaa merkittävästi tuottajaorganisaatioiden seuraavana vuonna saaman unionin tuen määrään, koska unionin tuen määrä lasketaan kunkin tuottajaorganisaation kaupan pidetyn tuotannon arvon prosenttiosuutena. Jos kaupan pidetyn tuotannon arvo laskee vuonna 2022 huomattavasti Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen liittyvistä syistä, tuottajaorganisaatiot ovat vaarassa menettää hyväksyntänsä tuottajaorganisaationa, koska yksi hyväksymisedellytyksistä on kaupan pidetyn tuotannon tietyn, kansallisella tasolla vahvistetun vähimmäisarvon saavuttaminen. Tämä vaarantaisi tuottajaorganisaatioiden pitkän aikavälin vakauden. Sen vuoksi on aiheellista säätää, että jos tuotannon arvo laskee vuonna 2022 vähintään 35 prosenttia Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen liittyvistä, tuottajaorganisaation vastuuseen ja valvontaan kuulumattomista syistä, vuonna 2022 kaupan pidetyn tuotannon arvoksi olisi vahvistettava 100 prosenttia edellisen kauden kaupan pidetyn tuotannon arvosta. Koska Venäjän hyökkäyksellä Ukrainaan on mittavia taloudellisia vaikutuksia hedelmä- ja vihannesalaan, delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 23 artiklan 4 kohdassa säädetty kynnysarvo, joka on 65 prosenttia edellisen kauden kaupan pidetyn tuotannon arvosta, ei ole riittävä taloudellisen ja rahoituksellisen vakauden saavuttamiseksi niiden tuottajaorganisaatioiden osalta, joita tällainen kaupan pidetyn tuotannon arvon menetys koskee.

(4)

Jäsenvaltiot olisi myös vapautettava vuoden 2022 osalta delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 27 artiklan 5 kohdassa säädetystä velvoitteesta vahvistaa kansallisissa strategioissaan toimintarahaston enimmäisprosenttimäärät, jotka voidaan käyttää yksittäisiin toimenpiteisiin tai toimityyppeihin. Tarkoituksena on tarjota tuottajaorganisaatioille lisää joustoa toteuttaa toimenpiteitä, joilla lievennetään Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen vaikutuksia hedelmä- ja vihannesalalla.

(5)

Jotta voidaan varmistaa tuottajaorganisaatioiden rahoitusvakaus, hedelmä- ja vihannesalan monivuotisiin sitoumuksiin, kuten ympäristötoimiin, maksettua unionin taloudellista tukea ei tulisi periä takaisin ja palauttaa maataloustukirahastolle delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 36 artiklan 3 kohdan mukaisesti, jos sitoumusten pitkän aikavälin tavoitteita ei voitu saavuttaa sen vuoksi, että sitoumukset keskeytyivät vuonna 2022 Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen liittyvistä syistä.

(6)

Koska toimiin on ryhdyttävä välittömästi, tämän asetuksen olisi tultava voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä. Koska toimintaohjelmien täytäntöönpano perustuu kalenterivuoteen, tämän asetuksen 1 artiklan 1 ja 2 kohdassa säädettyjä unionin rahoitustuen enimmäismäärään ja jäsenvaltioiden kansallisessa strategiassa vahvistettujen toimenpiteiden tasapainoon liittyviä poikkeuksia olisi sovellettava takautuvasti 1 päivästä tammikuuta 2022,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Poikkeukset delegoidusta asetuksesta (EU) 2017/891 vuoden 2022 osalta

1.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 23 artiklan 4 kohdassa säädetään, jos tuotannon arvo on vuonna 2022 laskenut vähintään 35 prosenttia tuottajaorganisaation vastuuseen ja valvontaan kuulumattomista syistä, asianomaisen tuotteen kaupan pidetyn tuotannon arvon katsotaan olevan 100 prosenttia tuotteen edellisen viitekauden arvosta. Tuottajaorganisaation on todistettava asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, että nämä edellytykset täyttyvät.

2.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 27 artiklan 5 kohdassa säädetään, velvoitetta, jonka mukaan jäsenvaltioiden on vahvistettava kansallisessa strategiassaan toimintarahaston enimmäisprosenttimäärät yksittäisten toimenpiteiden tai toimityyppien rahoitukselle eri toimenpiteiden välisen tasapainon varmistamiseksi, ei sovelleta vuoden 2022 osalta.

3.   Poiketen siitä, mitä delegoidun asetuksen (EU) 2017/891 36 artiklan 3 kohdassa säädetään, monivuotisiin sitoumuksiin, kuten ympäristötoimiin, maksettua unionin taloudellista tukea ei peritä takaisin ja palauteta maataloustukirahastolle, jos sitoumusten pitkän aikavälin tavoitteet ja odotetut hyödyt eivät toteutuneet vuonna 2022 sen vuoksi, että sitoumukset keskeytyivät vuonna 2022 Venäjän Ukrainaan kohdistamaan hyökkäykseen liittyvistä syistä.

2 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sen 1 artiklan 1 ja 2 kohtaa sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2022.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 14 päivänä heinäkuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/891, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2017, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä hedelmä- ja vihannesalan sekä hedelmä- ja vihannesjalostealan osalta, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 täydentämisestä mainituilla aloilla sovellettavien seuraamusten osalta ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 muuttamisesta (EUVL L 138, 25.5.2017, s. 4).