8.8.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 206/16


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2022/1372,

annettu 5 päivänä elokuuta 2022,

väliaikaisista toimenpiteistä Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan unioniin tulon ja siellä leviämisen, siirtämisen, lisäämisen ja luovuttamisen estämiseksi

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta 26 päivänä lokakuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 (1) ja erityisesti sen 30 artiklan 1 kohdan ja 41 artiklan 2 kohdan,

ottaa huomioon virallisesta valvonnasta ja muista virallisista toimista, jotka suoritetaan elintarvike- ja rehulainsäädännön ja eläinten terveyttä ja hyvinvointia, kasvien terveyttä ja kasvinsuojeluaineita koskevien sääntöjen soveltamisen varmistamiseksi, sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 999/2001, (EY) N:o 396/2005, (EY) N:o 1069/2009, (EY) N:o 1107/2009, (EU) N:o 1151/2012, (EU) N:o 652/2014, (EU) 2016/429 ja (EU) 2016/2031, neuvoston asetusten (EY) N:o 1/2005 ja (EY) N:o 1099/2009 ja neuvoston direktiivien 98/58/EY, 1999/74/EY, 2007/43/EY, 2008/119/EY ja 2008/120/EY muuttamisesta ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EY) N:o 854/2004 ja (EY) N:o 882/2004, neuvoston direktiivien 89/608/ETY, 89/662/ETY, 90/425/ETY, 91/496/ETY, 96/23/EY, 96/93/EY ja 97/78/EY ja neuvoston päätöksen 92/438/ETY kumoamisesta 15 päivänä maaliskuuta 2017 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2017/625 (2) ja erityisesti sen 128 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhooja ei sisälly komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2019/2072 (3) vahvistettuihin unionikaranteenituhoojien, suoja-aluekaranteenituhoojien tai säänneltyjen muiden kuin unionikaranteenituhoojien luetteloihin.

(2)

Italia ilmoitti komissiolle vuonna 2016, että Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojaa oli havaittu ensimmäistä kertaa sen alueella Pohjois-Italian riisintuotantoalueella. Sen jälkeen sitä on havaittu myös muilla riisipelloilla, ja kaikkein vakavimpien saastumistapausten aiheuttamat satotappiot ovat jopa 50 prosenttia tavanomaisesta tuotannosta.

(3)

Italia hyväksyi vuonna 2017 virallisia toimenpiteitä estääkseen Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan kulkeutumisen alueelleen ja siellä leviämisen (4). Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojaa esiintyy pääasiassa Oryza sativa L. -lajin juurrutetuissa kasveissa, jotka on kasvatettu maassa ja jotka on tarkoitettu istutettaviksi. Sitä esiintyy myös muissa isäntäkasveissa, kuten ohrassa, mutta vähemmän kuin Oryza sativa L. -lajin juurrutetuissa kasveissa.

(4)

Italia on tällä hetkellä ainoa jäsenvaltio, jossa Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan esiintyminen on vahvistettu. Italian vuonna 2018 tekemän riskinarvioinnin (5) perusteella voidaan todeta, että kyseinen kasvintuhooja täyttää asetuksen (EU) 2016/2031 liitteessä I olevan 3 jakson 2 alajaksossa vahvistetut kriteerit. Sen vuoksi katsotaan tarpeelliseksi hyväksyä väliaikaisia toimenpiteitä kyseisen kasvintuhoojan torjumiseksi. Näissä toimenpiteissä olisi otettava huomioon sen tärkeimmät kulkeutumisreitit, kuten istutettaviksi tarkoitetut kasvit, maa-aines, koneet ja työkalut sekä ihmisavusteiset siirrot.

(5)

Mainitun Italian riisintuotantoalueen tietyssä osassa on todettu, ettei Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan hävittäminen ole enää mahdollista. Näin ollen Italian olisi voitava soveltaa hävittämistoimenpiteiden sijaan toimenpiteitä, joilla estetään sen leviäminen kyseisen alueen ulkopuolelle. Näillä toimenpiteillä olisi pyrittävä pitämään Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan esiintyminen vakaalla tasolla. Jos kartoituksissa kuitenkin käy ilmi, että Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojaa alkaa esiintyä enemmän, olisi sovellettava sen hävittämiseen tähtääviä toimenpiteitä, jotta esiintyvyyttä saadaan jälleen vähennettyä ja sen leviäminen estettyä.

(6)

Jäsenvaltioiden olisi tiedotettava yleisölle ja asiaankuuluville ammattimaisille toimijoille Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan uhasta ja sen torjumiseksi toteutetuista toimenpiteistä, jotta kaikki henkilöt, joita asia mahdollisesti koskee, voisivat toimia tehokkaammin. Jäsenvaltioiden olisi erityisesti lisättävä yleistä tietoisuutta siitä, että se voi levitä jalkineiden ja ajoneuvojen välityksellä, koska näillä kulkeutumisreiteillä on suurin merkitys suuren yleisön kannalta.

(7)

Kartoituksia olisi tehtävä rajatuilla alueilla ja isäntäkasveille kyseisten alueiden ulkopuolella, jotta Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan mahdollinen esiintyminen voidaan havaita varhaisessa vaiheessa ja estää sen leviäminen muualle unionin alueelle. Jäsenvaltioiden olisi tehtävä vuotuisia kartoituksia Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan kulkeutumisriskin arvioinnin perusteella.

(8)

Kun otetaan huomioon Italiasta saatu näyttö ja Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan laaja levinneisyys riisiä tuottavissa kolmansissa maissa, on tarpeen tarkistaa, että tietyt edellytykset ovat täyttyneet kyseisissä kolmansissa maissa Oryza sativa L. -lajin istutettaviksi tarkoitettujen juurrutettujen kasvien osalta ennen niiden tuontia unioniin. Näiden edellytysten olisi koskettava erityisesti tuotantotilan tai -paikan mainitusta kasvintuhoojasta vapaata asemaa, suoritettavia virallisia tarkastuksia ja ilmoituksia, joiden on sisällyttävä kasvinterveystodistukseen. Nämä edellytykset ovat tarpeen sen varmistamiseksi, että kyseiset kasvit ovat vapaita Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojasta.

(9)

Lisäksi on tarpeen, että Oryza sativa L. -lajin istutettaviksi tarkoitetuille juurrutetuille kasveille tehdään saapumisen yhteydessä silmämääräinen tarkastus ja, jos niissä on oireita Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojasta, näytteenotto ja testaus kyseisen kasvintuhoojan esiintymisen varalta sen mahdollisen esiintymisen havaitsemiseksi tai sen puuttumisen toteamiseksi.

(10)

Olisi myös säädettävä toimenpiteistä, jotka koskevat unionista peräisin olevien Oryza sativa L. -lajin juurrutettujen kasvien siirtämistä unionin sisällä. Asianmukaisen kasvinsuojelun tason varmistamiseksi kyseisten kasvien ja maa-aineksen siirtäminen rajatuilta alueilta muualle unionin alueelle olisi kiellettävä.

(11)

Tätä asetusta olisi sovellettava riittävän pitkään, jotta sitä voidaan tarkastella uudelleen ja arvioida Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan esiintymistä ja leviämistä.

(12)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, joilla estetään Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan unioniin tulo ja siellä leviäminen, siirtäminen, lisääminen ja luovuttaminen.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

1)

’asianomaisella kasvintuhoojalla’Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojaa;

2)

’asianomaisilla kasveilla’ lajiin Oryza sativa L. kuuluvia istutettaviksi tarkoitettuja juurellisia kasveja, jotka on kasvatettu maassa, lukuun ottamatta siemeniä;

3)

’isäntäkasveilla’ istutettaviksi tarkoitettuja juurellisia kasveja, jotka kuuluvat liitteessä I lueteltuihin sukuihin ja lajeihin ja jotka on kasvatettu maassa;

4)

’ylivuotisilla isäntäkasveilla’ isäntäkasveja, joita esiintyy tuotantopaikoilla, vaikkei niitä ole sinne istutettu;

5)

’asianomaisilla siemenillä’ lajin Oryza sativa L. siemeniä;

6)

’asianomaisilla esineillä’ koneita, työkaluja, ajoneuvoja ja henkilökohtaisia varusteita, joita on käytetty isäntäkasvien istuttamiseen, käsittelyyn tai korjaamiseen liittyvän toiminnan yhteydessä;

7)

’rajatulla alueella’ saastuneen alueen ja puskurialueen käsittävää aluetta, joka muodostetaan, kun asianomainen kasvintuhooja on havaittu;

8)

’saastuneella alueella’ aluetta, joka kattaa ne Oryza sativa L. -pellot, joilla sijaitsevat

a)

kaikki isäntäkasvit, jotka tiedetään asianomaisen kasvintuhoojan saastuttamiksi;

b)

kaikki isäntäkasvit, joissa on asianomaisen kasvintuhoojan aiheuttamaan mahdolliseen saastumiseen viittaavia oireita;

c)

kaikki muut kasvit, joita epäillään asianomaisen kasvintuhoojan saastuttamiksi tai jotka ovat sen saastuttamia, mukaan lukien kasvit, jotka ovat todennäköisesti saastuneita, koska ne ovat alttiita kyseiselle kasvintuhoojalle tai koska ne sijaitsevat lähellä saastuneita asianomaisia kasveja tai niistä kasvatettuja kasveja;

d)

maa, maa-aines ja muut kohteet, jotka ovat asianomaisen tuhoojan saastuttamia tai todennäköisesti saastuttamia;

9)

’puskurialueella’ saastunutta aluetta ympäröivää, vähintään 100 m leveää aluetta;

10)

’houkutuskasvimenetelmällä’ menetelmää, jossa saastuneelle pellolle istutetaan asianomaisen kasvintuhoojan pyydystämiseksi tilapäisesti asianomaisia kasveja, jotka myöhemmin poistetaan ja tuhotaan, ja jonka tarkoitus on suojella muita samalla pellolla kasvavia asianomaisia kasveja kyseiseltä kasvintuhoojalta.

3 artikla

Asianomaisen kasvintuhoojan unioniin kulkeutumisen ja sen unionin sisällä siirtämisen estäminen

Asianomaista kasvintuhoojaa ei saa tuoda unionin alueelle, eikä sitä saa siirtää tai pitää tai lisätä eikä luovuttaa unionin alueella.

4 artikla

Rajattujen alueiden muodostaminen

1.   Jos asianomaisen kasvintuhoojan esiintyminen unionin alueella vahvistetaan, jokaisen asianomaisen jäsenvaltion on välittömästi muodostettava rajattu alue.

2.   Jos asianomaisen kasvintuhoojan esiintyminen vahvistetaan puskurialueella, asianomaisen jäsenvaltion on välittömästi tarkasteltava uudelleen saastuneen alueen ja puskurialueen rajoja ja muutettava niitä asianmukaisella tavalla.

3.   Asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille niiden rajattujen alueiden lukumäärä ja sijainti, jotka on muodostettu asianomaisen kasvintuhoojan vuoksi asetuksen (EU) 2016/2031 18 artiklan mukaisesti.

4.   Jos asianomaista kasvintuhoojaa ei 8 artiklassa tarkoitettujen kartoitusten perusteella ole havaittu rajatulla alueella kolmen peräkkäisen vuoden aikana, rajattu alue voidaan lakkauttaa. Tällaisissa tapauksissa asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle ja muille jäsenvaltioille, että rajattu alue on lakkautettu asetuksen (EU) 2016/2031 19 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

5 artikla

Hävittämistoimenpiteet

Asianomaisen jäsenvaltion on sovellettava rajatuilla alueilla kaikkia seuraavia toimenpiteitä asianomaisen kasvintuhoojan hävittämiseksi:

1)

saastuneella alueella olevat asianomaiset kasvit on poistettava ja tuhottava pelloilla lähellä sadonkorjuuaikaa. Asianomaiset kasvit on tuhottava paikan päällä tai läheisessä, saastuneen alueen sisällä sijaitsevassa tähän tarkoitukseen varatussa paikassa niin, että varmistetaan, ettei asianomainen kasvintuhooja pääse leviämään;

2)

asianomaisia siemeniä ei saa kylvää eikä isäntäkasveja istuttaa saastuneelle alueelle;

3)

ylivuotiset isäntäkasvit on hävitettävä säännöllisesti;

4)

saastuneella alueella sijaitsevat pellot on pidettävä yhtäjaksoisesti tulvitettuina yli 18 kuukauden ajan. Jos yhtäjaksoinen tulvittaminen ei ole mahdollista, on sovellettava houkutuskasvimenetelmää tai muita menetelmiä, joilla kasvintuhoojaa estetään pääsemästä elinkiertonsa päähän;

5)

houkutuskasvimenetelmää varten käytettävät asianomaiset kasvit on tuhottava viiden viikon kuluessa istutuksesta;

6)

asianomaiset esineet, joita on käytetty saastuneella alueella, on puhdistettava maa-aineksesta ja kasvien jäänteistä ennen kuin ne voidaan viedä ympäröiville pelloille. Puhdistuksen aikana on vältettävä jäämien leviämistä saastuneesta pellosta.

6 artikla

Leviämisen rajoittamista koskevat toimenpiteet

1.   Toimivaltaisen viranomaisen on sovellettava liitteessä II luetelluilla rajatuilla alueilla kaikkia seuraavia toimenpiteitä, jotta asianomainen kasvintuhooja saadaan pidettyä kyseisillä alueilla ja jottei se pääse leviämään kyseisten alueiden ulkopuolelle:

a)

asianomaisia siemeniä voidaan kylvää ja asianomaisia kasveja istuttaa ainoastaan, jos on toteutettu jokin seuraavista kasvinsuojelutoimenpiteistä:

i)

vähintään kuuden kuukauden yhtäjaksoinen tulvittaminen viimeisimmästä sadonkorjuusta alkaen;

ii)

houkutuskasvimenetelmä, jossa asianomaiset kasvit on tuhottava viiden viikon kuluessa istutuksesta;

iii)

vuoroviljely, jossa käytetään joko muita kuin isäntäkasveja tai sukuun Brassica L. taikka lajeihin Allium cepa L., Glycine max (L.) Merr., Hordeum vulgare L., Panicum miliaceum L., Sorghum bicolor (L.) Moench, Triticum aestivum L. ja Zea mays L. kuuluvia viljeltyjä isäntäkasveja tarkoituksena tuottaa sipuleita, kasviksia tai viljaa loppukäyttäjien käyttöön eikä istutettaviksi tarkoitettuina kasveina käytettäviksi;

b)

ylivuotiset isäntäkasvit on hävitettävä säännöllisesti;

c)

asianomaiset esineet, joita on käytetty saastuneella pellolla, on puhdistettava maa-aineksesta ja kasvien jäänteistä ennen kuin ne voidaan viedä ympäröiville pelloille. Puhdistuksen aikana on vältettävä jäämien leviämistä saastuneesta pellosta.

2.   Jos kartoituksen tulokset osoittavat, että asianomaisen kasvintuhoojan esiintyminen on lisääntynyt, toimivaltaisen viranomaisen on sovellettava 5 artiklassa tarkoitettuja toimenpiteitä asianomaisilla rajatuilla alueilla.

7 artikla

Tiedottaminen

Niiden rajattujen alueiden osalta, joihin on sovellettu 5 ja 6 artiklassa tarkoitettuja hävittämistoimenpiteitä ja leviämisen rajoittamista koskevia toimenpiteitä, asianomaisen jäsenvaltion on lisättävä yleistä tietoisuutta asianomaisen kasvintuhoojan uhasta ja toteutetuista toimenpiteistä, joilla pyritään estämään sen leviäminen rajattujen alueiden ulkopuolelle. Sen on varmistettava, että yleisö ja asiaankuuluvat toimijat ovat tietoisia rajattujen alueiden, saastuneen alueen ja puskurialueen rajauksista.

8 artikla

Asianomaisen kasvintuhoojan kartoittaminen jäsenvaltioiden alueella

1.   Jäsenvaltioiden on tehtävä vuosittain virallisia kartoituksia, joissa selvitetään asianomaisen kasvintuhoojan esiintymistä niiden alueella olevissa isäntäkasveissa, ja asetettava etusijalle asianomaisia kasveja koskevat kartoitukset. Kartoitusten on perustuttava riskeihin.

Jäsenvaltioiden on toimitettava vuosittain viimeistään 30 päivänä huhtikuuta komissiolle ja muille jäsenvaltioille rajattujen alueiden ulkopuolella tehtyjen kartoitusten tulokset komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2020/1231 (6) liitteessä I esitettyjen mallien mukaisesti.

2.   Asianomaisen jäsenvaltion on seurattava asianomaisen kasvintuhoojan esiintymisen kehittymistä rajatuilla alueilla. Asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava vuosittain viimeistään 30 päivänä huhtikuuta komissiolle ja muille jäsenvaltioille suoritettujen kartoitusten tulokset käyttäen liitteessä III esitettyä mallia.

3.   Kartoituksiin on sisällyttävä isäntäkasvien silmämääräiset tarkastukset ja näytteenotto oireisista isäntäkasveista sekä tarvittaessa oireisten isäntäkasvien läheisyydessä sijaitsevista oireettomista isäntäkasveista ja maa-aineksesta. Näytteenoton kohteena olevien kasvien juuristo on tarkastettava asianomaisen kasvintuhoojan aiheuttamien äkämien esiintymisen varalta.

4.   Maa-ainesnäytteet on otettava oireisten isäntäkasvien vierestä. Maa-ainesnäyte otetaan 20–25 cm:n syvyydestä. Seurattavilla pelloilla maa-ainesnäytteet on otettava koko pellon kattavan suorakulmaisen ristikon muodossa siten, että näytteenottopisteiden välinen pituus on enintään 20 metriä ja leveys enintään 5 metriä. Näytteen koon on oltava 500 ml yhden hehtaarin kokonaispinta-alaa kohden.

9 artikla

Asianomaisten kasvien, maa-aineksen, asianomaisten siementen ja asianomaisten esineiden siirtäminen

1.   Asianomaisten kasvien siirtäminen pois rajatuilta alueilta on kielletty.

2.   Sellaisen maa-aineksen, jossa on kasvatettu asianomaisia kasveja viimeisten kolmen vuoden aikana, siirtäminen rajattujen alueiden sisällä tai niiltä pois on kielletty.

3.   Asianomaisten siementen siirtäminen rajattujen alueiden sisällä tai niiltä pois on sallittua vain, jos siemenissä ei ole maa-ainesta tai kasvien jäänteitä.

4.   Asianomaisten esineiden siirtäminen pois rajatuilta alueilta on sallittua vain, jos ne on puhdistettu ja todettu puhtaiksi maa-aineksesta.

10 artikla

Asianomaisten kasvien ja asianomaisten siemenien tuonti unioniin

Kolmansista maista peräisin olevia asianomaisia kasveja ja asianomaisia siemeniä saa tuoda unioniin ainoastaan, jos toimivaltaiset viranomaiset tai niiden virallisessa valvonnassa olevat ammattimaiset toimijat huolehtivat, että kaikki seuraavat vaatimukset täyttyvät:

1)

asianomaiset kasvit, jotka on tuotettu kasvintuhoojista vapaassa tuotantopaikassa tai -tilassa, on tarkastettu virallisesti kyseisessä tuotantopaikassa tai -tilassa tartunnan oireiden havaitsemisen kannalta otollisimpana ajankohtana vientiä edeltäneen viimeisen täyden kasvukauden aikana, ja niiden on todettu olevan vapaita asianomaisesta kasvintuhoojasta;

2)

viralliset tarkastukset on tehty tartunnan oireiden havaitsemisen kannalta otollisimpana ajankohtana vientiä edeltäneen viimeisen täyden kasvukauden aikana vähintään 100 metrin levyisellä vyöhykkeellä, joka ympäröi 1 kohdassa tarkoitettua tuotantopaikkaa tai -tilaa;

3)

kaikki kasvintuhoojista vapaassa tuotantopaikassa tai -tilassa olleet asianomaiset kasvit, joissa on mainittujen tarkastusten aikana ollut tartunnan oireita, on tuhottu välittömästi;

4)

asianomaisten kasvien mukana on kasvinterveystodistus, jonka kohdassa ”Lisäilmoitus” on asetuksen (EU) 2016/2031 71 artiklan 2 kohdan mukaisesti jokin seuraavista maininnoista:

a)

”Asianomaisten kasvien alkuperämaan kansallinen kasvinsuojeluorganisaatio on tunnustanut kyseisen maan vapaaksi asianomaisesta kasvintuhoojasta asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti.”

b)

”Asianomaiset kasvit ovat peräisin alueelta, jonka kyseisen kolmannen maan kansallinen kasvinsuojeluorganisaatio on vahvistanut vapaaksi asianomaisesta kasvintuhoojasta asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti. Kyseisen kasvintuhoojista vapaan alueen nimi on mainittava kasvinterveystodistuksen kohdassa ”Alkuperäpaikka”.”

c)

”Asianomaiset kasvit on tuotettu tuotantopaikassa tai -tilassa, jonka kyseisen kolmannen maan kansallinen kasvinsuojeluorganisaatio on vahvistanut vapaaksi asianomaisesta kasvintuhoojasta asiaankuuluvien kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevien kansainvälisten standardien mukaisesti (Requirements for the establishment of pest free places of production and pest free production sites. ISPM No 10 (1999), Rooma, IPPC, FAO 2016) ja tuotettu komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2022/1372 (*1) mukaisesti.

(*1)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2022/1372, annettu 5 päivänä elokuuta 2022, väliaikaisista toimenpiteistä Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan unioniin tulon ja siellä leviämisen, siirtämisen, lisäämisen ja luovuttamisen estämiseksi (EUVL L 206, 8.8.2022, s. 16).”;"

5)

kolmansista maista peräisin olevien asianomaisten siementen mukana olevassa kasvinterveystodistuksessa on kohdassa ”Lisäilmoitus” maininta siitä, että siemenissä ei ole maa-ainesta tai kasvien jäänteitä.

11 artikla

Näytteenotto ja testaus, kun kyseessä ovat asianomaiset kasvit, joissa on asianomaisen kasvintuhoojan oireita

Kolmansista maista unioniin tuoduista asianomaisista kasveista, joissa on silmämääräisessä tarkastuksessa havaittu asianomaisen kasvintuhoojan oireita, on otettava näytteet, ja ne on testattava kyseisen kasvintuhoojan esiintymisen toteamiseksi.

12 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 30 päivään kesäkuuta 2025.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 5 päivänä elokuuta 2022.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)   EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4.

(2)   EUVL L 95, 7.4.2017, s. 1.

(3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2019/2072, annettu 28 päivänä marraskuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 täytäntöönpanon yhdenmukaisten edellytysten vahvistamisesta kasvintuhoojien vastaisten suojatoimenpiteiden osalta, komission asetuksen (EY) N:o 690/2008 kumoamisesta ja komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/2019 muuttamisesta (EUVL L 319, 10.12.2019, s. 1).

(4)  Misure d’emergenza per impedire la diffusione di Meloidogyne graminicola Golden & Birchfield nel territorio della Repubblica italiana. Decreto 6 luglio 2017, Gazzetta ufficiale della Repubblica Italiana. Serie generale n. 202, 30.8.2017.

(5)  CREA:n (Consiglio per la ricerca in agricoltura e l’analisi dell’economia agraria) analyysi Meloidogyne graminicola (Golden & Birchfield) -kasvintuhoojan aiheuttamasta riskistä.

(6)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2020/1231, annettu 27 päivänä elokuuta 2020, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 22 ja 23 artiklassa tarkoitettujen kartoitusten tuloksista annettavien vuosittaisten raporttien muodosta ja niitä koskevista ohjeista sekä monivuotisten kartoitusohjelmien muodosta ja käytännön järjestelyistä (EUVL L 280, 28.8.2020, s. 1).


LIITE I

Luettelo 2 artiklan 3 alakohdassa tarkoitetuista isäntäkasveista

Suku tai laji

Ageratum conyzoides L.

Alisma plantago L.

Allium cepa L.

Alopecurus L.

Amaranthus spinosus L.

Amaranthus viridis L.

Avena sativa L.

Beta vulgaris L.

Brassica L.

Capsicum annuum L.

Centella asiatica (L.) Urb.

Colocasia esculenta (L.) Schott

Coriandrum sativum L.

Cucumis sativus L.

Cymbopogon citratus (DC.) Stapf

Cynodon dactylon (L.) Pers.

Cyperus compressus L.

Cyperus difformis L.

Cyperus iria L.

Cyperus rotundus L.

Dactyloctenium aegyptium (L.) Willd.

Digitaria filiformis (L.) Köler

Digitaria sanguinalis (L.) Scop.

Echinochloa colona (L.) Link

Echinochloa crus-galli (L.) P. Beauv.

Eclipta prostrata (L.) L.

Eleusine coracana (L.) Gaertn.

Eleusine indica (L.) Gaertn.

Fimbristylis dichotoma var. pluristriata (C.B.Clarke) Napper

Gamochaeta coarctata (L.) Cabrera

Glycine max (L.) Merr.

Heteranthera reniformis Ruiz & Pav.

Hordeum vulgare L.

Hydrilla Rich.

Impatiens balsamina L.

Imperata cylindrica (L.) Raeusch.

Kyllinga brevifolia Rottb.

Lactuca sativa L.

Ludwigia L.

Melilotus albus Medik.

Murdannia keisak (Hassk.) Hand.-Mazz.

Musa L.

Oryza sativa L.

Oxalis corniculata L.

Panicum L.

Pennisetum glaucum (L.) R. Br.

Pisum sativum L.

Poa annua L.

Portulaca oleracea L.

Ranunculus L.

Saccharum officinarum L.

Schoenoplectus articulatus (L.) Palla

Schoenoplectiella articulata (L.) Lye

Setaria italica (L.) P. Beauv.

Solanum lycopersicum L.

Solanum melongena L.

Solanum nigrum L.

Solanum sisymbriifolium Lam.

Solanum tuberosum L.

Sorghum bicolor (L.) Moench

Spergula arvensis L.

Spinacia oleracea L.

Stellaria media (L.) Vill.

Trifolium repens L.

Triticum aestivum L.

Urena lobata L.

Vicia faba L.

Zea mays L.


LIITE II

6 artiklassa tarkoitetut rajatut alueet

Italia

Luettelo rajatuilla alueilla sijaitsevista kunnista Italiassa

Alue

Maakunta

Kunnat

Lombardia

Pavia

Alagna, Carbonara al Ticino, Cilavegna, Dorno, Gambolò, Garlasco, Gropello Cairoli, Linarolo, Parona, Pieve Albignola, Sannazzaro de’ Burgondi, Scaldasole, Sommo, Tromello, Trovo, Vigevano, Villanova d’Ardenghi, Zerbolò, Zinasco

Piemonte

Biella

Castelletto Cervo, Gifflenga, Mottalciata

Piemonte

Vercelli

Buronzo


LIITE III

Malli rajatuilla alueilla 8 artiklan 2 kohdan mukaisesti tehtyjen kartoitusten tuloksista raportoimiseksi

1.

Rajatun alueen kuvaus

2.

Rajatun alueen alkuperäinen koko (ha)

3.

Rajatun alueen päivitetty koko (ha)

4.

Menetelmä

5.

Alueen osa

6.

Kartoituspaikat

7.

Todetut riskialueet

8.

Tarkastetut riskialueet

9.

Kasviaineisto/hyödyke

10.

Isäntäkasvilajien luettelo

11.

Ajankohta

12.

Kartoituksen tiedot

A)

Silmämääräisten tarkastusten lukumäärä

B)

Näytteiden lukumäärä yhteensä

C)

Ansojen (tai vaihtoehtoisten menetelmien (esim. haavit)) tyyppi

D)

Ansojen (tai muiden pyydystysmenetelmien) lukumäärä

E)

Pyydystyspaikkojen määrä (jos poikkeaa D kohdassa esitetyistä tiedoista)

F)

Testaustyyppi (esim. mikroskooppinen tunnistus, PCR, ELISA-testi)

G)

Testien kokonaismäärä

H)

Muut toimenpiteet (esim. vainukoirat, droonit, helikopterit, tiedotuskampanjat)

I)

Muiden toimenpiteiden lukumäärä

13.

Analysoitujen oireisten näytteiden lukumäärä

i:

Yhteensä

ii:

Positiiviset

iii:

Negatiiviset

iv:

Määrittämättömät

14.

Analysoitujen oireettomien näytteiden lukumäärä

i:

Yhteensä

ii:

Positiiviset

iii:

Negatiiviset

iv:

Määrittämättömät

15.

Huomautukset

Nimi

Muodostamispäivä

Kuvaus

Lukumäärä

A

B

C

D

E

F

G

H

I

i

ii

iii

iv

i

ii

iii

iv

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Raportointiohjeet

Sarake 1: Ilmoitetaan maantieteellisen alueen nimi, esiintymän numero tai muu tieto, jonka perusteella kyseessä oleva rajattu alue ja sen muodostamispäivä voidaan yksilöidä.

Sarake 2: Ilmoitetaan rajatun alueen koko ennen kartoituksen aloittamista.

Sarake 3: Ilmoitetaan rajatun alueen koko kartoituksen jälkeen.

Sarake 4: Ilmoitetaan käytetty menetelmä: hävittäminen (H) / rajoittaminen (R). Lisätään tarvittaessa rivejä kasvintuhoojan vuoksi muodostettujen rajattujen alueiden määrän ja niillä sovellettavien menetelmien mukaan.

Sarake 5: Ilmoitetaan, missä rajatun alueen osassa kartoitus tehtiin, ja lisätään rivejä tarpeen mukaan: saastunut alue (SA) tai puskurialue (PA), käyttäen eri rivejä. Tapauksen mukaan ilmoitetaan se saastuneen alueen osa, jossa kartoitus tehtiin (esim. viimeiset 20 km ennen puskurialuetta, taimitarhojen ympärillä jne.), eri riveillä.

Sarake 6: Ilmoitetaan kartoituspaikkojen lukumäärä ja kuvaus valitsemalla jokin seuraavista:

1.

Ulkoilma (tuotantoalue): 1.1 pelto (viljelymaa, laidun); 1.2 hedelmätarha/viinitarha; 1.3 taimitarha; 1.4. metsä;

2.

Ulkoilma (muu): 2.1. yksityinen puutarha; 2.2. julkinen alue; 2.3. suojelualue; 2.4. luonnonvaraiset kasvit muilla kuin suojelualueilla; 2.5. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähittäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus, kosteikkoalue, kasteluverkosto tai kuivatusojasto);

3.

Fyysisesti suljetut tilat: 3.1. kasvihuone; 3.2. yksityinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.3 julkinen tila, muu kuin kasvihuone; 3.4. muu, täsmennettävä (esim. puutarhamyymälä, vähittäismyyntipaikka, jossa käytetään puuta pakkausmateriaalina, puuteollisuus).

Sarake 7: Ilmoitetaan, mitkä ovat riskialueita kasvintuhoojien biologian, isäntäkasvien esiintymisen, ympäristö- ja ilmasto-olosuhteiden sekä riskipaikkojen perusteella.

Sarake 8: Ilmoitetaan, mitkä sarakkeessa 7 yksilöidyistä riskialueista, olivat mukana kartoituksessa.

Sarake 9: Ilmoitetaan kasvit, hedelmät, siemenet, maa-aines, pakkausmateriaali, puu, koneet, ajoneuvot, vesi, muu (täsmennettävä).

Sarake 10: Ilmoitetaan luettelo kartoitetuista kasvilajeista/-suvuista. Jos tietyn kasvintuhoojan kartoitusta koskevissa oikeudellisissa vaatimuksissa sitä edellytetään, käytetään rivi kutakin kasvilajia/-sukua kohden.

Sarake 11: Ilmoitetaan ne kalenterikuukaudet, jolloin kartoitukset tehtiin.

Sarake 12: Ilmoitetaan kartoituksen tiedot ottaen huomioon kunkin kasvintuhoojan kartoitusta koskevat oikeudelliset vaatimukset. Merkitään ”ei sovelleta”, kun tietyn sarakkeen tietoja ei sovelleta.

Sarakkeet 13 ja 14: Ilmoitetaan tarvittaessa tulokset ja annetaan saatavilla olevat tiedot niitä koskevissa sarakkeissa. ”Määrittämättömiä” ovat ne analysoidut näytteet, joista ei ole jostain syystä saatu tulosta (esim. tulos alle toteamisrajan, näytettä ei käsitelty, koska sitä ei ollut yksilöity, vanhentunut näyte).