23.12.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 330/186


NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2022/2569,

annettu 14 päivänä marraskuuta 2022,

luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen osapuolten konferenssin 19. kokouksessa (CITES CoP 19) (Panamá, Panama, 14–25 päivänä marraskuuta 2022) Euroopan unionin puolesta otettavasta kannasta sekä lajin sisällyttämisestä CITES-yleissopimuksen liitteeseen III

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 192 artiklan 1 kohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Unioni liittyi luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaan yleissopimukseen (CITES) (1)6 päivänä maaliskuuta 2015 tehdyllä neuvoston päätöksellä (EU) 2015/451 (2); yleissopimus tuli voimaan 1 päivänä heinäkuuta 1975. CITES on pantu unionissa täytäntöön neuvoston asetuksella (EY) N:o 338/97 (3).

(2)

CITES XI artiklan 3 kohdan nojalla sopimuspuolten konferenssi voi muun muassa tehdä päätöksiä, joilla muutetaan CITESin liitteitä.

(3)

CITES XVI artiklan mukaan jokainen CITESin osapuoli voi toimittaa CITES-sihteeristölle luettelon CITESin liitteeseen III sisällytettävistä lajeista, joiden kyseinen osapuoli katsoo kuuluvan sen lainkäyttövaltaan kuuluvan sääntelyn piiriin, tarkoituksena hyödyntämisen estäminen tai rajoittaminen, ja joiden kaupan sääntely edellyttää muiden osapuolten yhteistyötä.

(4)

Sopimuspuolten konferenssin on määrä 14 päivästä25 päivään marraskuuta 2022 pidettävässä 19. kokouksessaan (CITES CoP 19) tehdä päätökset 52 ehdotuksesta, jotka koskevat CITESin liitteiden muuttamista, ja ratkaista useita muita CITESin täytäntöönpanoon ja tulkintaan liittyviä kysymyksiä.

(5)

On aiheellista vahvistaa CITES CoP 19 -kokouksessa unionin puolesta otettava kanta, koska CITESin liitteiden muutokset ovat unionia sitovia ja jotkin osapuolten konferenssin muista päätöksistä voivat vaikuttaa ratkaisevasti unionin oikeuden sisältöön, erityisesti komission asetukseen (EY) N:o 865/2006 (4) ja komission täytäntöönpanoasetukseen (EU) N:o 792/2012 (5).

(6)

Ehdotettu unionin kanta sopimuspuolten konferenssissa esitettäviin ehdotuksiin perustuu ehdotusten asiasisällön asiantuntija-analyysiin, jossa on parhaan käytettävissä olevan tieteellisen näytön pohjalta otettu huomioon CITESin määräykset sekä ehdotusten johdonmukaisuus asiaan liittyvien unionin sääntöjen ja politiikan kanssa,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen osapuolten konferenssin 19. kokouksessa (CITES CoP 19) unionin puolesta otettava kanta unionin toimivaltaan kuuluvien asioiden osalta esitetään tämän päätöksen liitteissä I ja II.

2 artikla

Jos tämän päätöksen hyväksymisen jälkeen ja ennen CITES CoP19 -kokousta tai sen aikana esitettävät uudet tieteelliset tai tekniset tiedot todennäköisesti vaikuttavat 1 artiklassa tarkoitettuun kantaan tai jos kokouksessa tehdään tarkistettuja tai uusia ehdotuksia sellaisista asioista, joista ei vielä ole unionin kantaa, unionin kantaa tarkistetaan koordinoidusti paikan päällä, ennen kuin osapuolten konferenssi päättää kyseisistä ehdotuksista. Tällöin unionin kannan on oltava yhdenmukainen tämän päätöksen liitteissä vahvistettujen periaatteiden kanssa.

3 artikla

Unioni toimittaa ehdotuksen tämän päätöksen liitteessä II a lueteltujen lajien sisällyttämisestä CITES-yleissopimuksen liitteeseen III.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 14 päivänä marraskuuta 2022.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. BORRELL FONTELLES


(1)  EUVL L 75, 19.3.2015, s. 4.

(2)  Neuvoston päätös (EU) 2015/451, annettu 6 päivänä maaliskuuta 2015, Euroopan unionin liittymisestä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevaan yleissopimukseen (CITES) (EUVL L 75, 19.3.2015, s. 1).

(3)  Neuvoston asetus (EY) N:o 338/97, annettu 9 päivänä joulukuuta 1996, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä (EYVL L 61, 3.3.1997, s. 1).

(4)  Komission asetus (EY) N:o 865/2006, annettu 4 päivänä toukokuuta 2006, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 338/97 täytäntöönpanoa koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 166, 19.6.2006, s. 1).

(5)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 792/2012, annettu 23 päivänä elokuuta 2012, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien suojelusta niiden kauppaa sääntelemällä annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 338/97 säädettyjen lupien, todistusten ja muiden asiakirjojen mallia koskevista yksityiskohtaisista säännöistä ja komission asetuksen (EY) N:o 865/2006 muuttamisesta (EUVL L 242, 7.9.2012, s. 13).


LIITE I

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen (CITES) osapuolten konferenssin 19. kokoukselle tehtyjä keskeisiä ehdotuksia koskeva unionin kanta (Panamá, Panama, 14.–25. marraskuuta 2022)

A.   YLEISIÄ NÄKÖKOHTIA

1.

Unioni katsoo, että luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskeva yleissopimus, jäljempänä ’yleissopimus’ tai ’CITES-yleissopimus’, on keskeinen kansainvälinen yleissopimus, jonka tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen sekä luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjunta.

2.

Unionin olisi hyväksyttävä osapuolikonferenssin 19. kokousta varten kunnianhimoinen kanta asiaan liittyvien unionin politiikkojen ja kansainvälisten sitoumusten mukaisesti. Niistä mainittakoon erityisesti kestävän kehityksen tavoitteen 15 mukaiset luonnonvaraisia eläimiä ja kasveja koskevat tavoitteet, biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen CoP15-kokousta koskeva unionin kanta (1) vuoden 2020 jälkeisestä maailmanlaajuisesta biodiversiteettikehyksestä, CITES-yleissopimuksen strateginen visio ja luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjuntaa koskeva YK:n yleiskokouksen päätöslauselma 75/311. Unionin kannan olisi myös edistettävä niiden tavoitteiden saavuttamista, jotka asetetaan unionin tasolla vuoteen 2030 ulottuvassa EU:n biodiversiteettistrategiassa, luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumista koskevassa EU:n toimintasuunnitelmassa, kaupankäynnin ja kestävän kehityksen edistämistä koskevassa EU:n lähestymistavassa sekä Euroopan vihreän kehityksen ohjelmassa.

3.

Unionin olisi painotettava osapuolikonferenssin 19. kokouksessa ensisijaisesti seuraavia tavoitteita:

käytetään CITES-välineitä mahdollisimman tehokkaasti sellaisten uhanalaisten eläin- ja kasvilajien kansainvälisen kaupan sääntelyyn, joihin kohdistuvan kaupan määrä on kestämätön, noudattaen tieteeseen perustuvaa lähestymistapaa, ja

vahvistetaan luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan torjumiseen tähtääviä kansainvälisen yhteisön toimia.

3 a.

Unionin olisi varmistettava osapuolikonferenssin 19. kokouksessa, että Euroopan unionin asemaa ja oikeuksia yleissopimuksen osapuolena kunnioitetaan kaikilta osin.

4.

Unionin kannassa olisi otettava huomioon, millä tavoin CITES-mekanismeilla voidaan parantaa lajien suojelun tasoa, ja samalla annettava tunnustusta tuloksellisia suojelutoimenpiteitä toteuttaneiden maiden ponnisteluille. Unionin olisi varmistettava, että osapuolikonferenssin 19. kokouksessa tehtävillä päätöksillä maksimoidaan CITES-yleissopimuksen tehokkuus minimoimalla tarpeettomat hallinnolliset rasitteet ja määrittämällä käytännöllisiä, kustannustehokkaita ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja täytäntöönpano- ja seurantaongelmiin.

5.

CITES-yleissopimuksen osapuolikonferenssi on sopimuksen hallinnointielin, ja monet osapuolikonferenssin 19. kokouksessa tehdyt päätökset panee täytäntöön osapuolikonferenssin tärkein avustava toimielin, pysyvä komitea. Osapuolikonferenssin 19. kokousta koskevan unionin kannan olisi näin ollen ohjattava myös unionin lähestymistapaa pysyvän komitean 75. ja 76. kokouksissa, jotka pidetään välittömästi ennen osapuolikonferenssin 19:ttä kokousta ja sen jälkeen.

B.   ERITYISKYSYMYKSET

6.

Osapuolikonferenssin 19. kokoukselle on tehty 52 ehdotusta CITES-yleissopimuksen liitteiden muuttamiseksi. Näistä unioni on joko pääasiallisena tai yhtenä ehdottajana tehnyt 13 ehdotusta, joiden hyväksymistä unionin olisi luonnollisesti myös tuettava.

6 a.

CITES-yleissopimuksen liitteiden muutosehdotuksia koskevan unionin kannan olisi perustuttava asianomaisten lajien suojelun tasoon sekä siihen vaikutukseen, joka kaupalla on tai voi olla kyseisten lajien suojelun tasoon. Luettelointiehdotuksia arvioitaessa olisi sen vuoksi otettava huomioon tärkeimmät ja luotettavimmat tieteelliset lausunnot noudattaen päätöslauselman Conf. 9.24 mukaisesti perusteita, joiden pohjalta liitteitä I ja II muutetaan.

6 b.

Erityisesti olisi otettava huomioon ehdotuksissa käsiteltävien lajien levinneisyysalueella olevien valtioiden näkemykset. Unioni katsoo myös, että yleissääntönä olisi oltava, että kannatetaan niitä CITES-yleissopimuksen liitteiden muuttamiseksi tehtyjä ehdotuksia, jotka perustuvat CITES-yleissopimuksen eläin- ja kasvikomiteoiden ja pysyvän komitean työhön. Lisäksi olisi otettava huomioon arviot, joita ehdotuksista ovat esittäneet CITES-yleissopimuksen sihteeristö ja Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto / Traffic-verkosto (2) ja kaupallisesti hyödynnettävien merieläinlajien osalta niitä käsittelevä YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n asiantuntijapaneeli.

7.

Kuten 16. kesäkuuta 2022 tehdyssä neuvoston päätöksessä 2022/982 (3) on sovittu, unioni kannattaa lajien lisäämistä yleissopimuksen liitteisiin seuraavasti:

Physignathus cocincinus (vihervesiagama) liitteeseen II

Cuora galbinifrons (indokiinalainen rasiakilpikonna) liitteeseen I

Laotriton laoensis (melahäntävesilisko) liitteeseen II siten, että kaupallisiin tarkoituksiin luonnosta otettujen yksilöiden kaupan vientikiintiö on nolla

Agalychnis lemur (lemurlehtisammakko) liitteeseen II siten, että kaupallisiin tarkoituksiin luonnosta otettujen yksilöiden kaupan vuotuinen vientikiintiö on nolla

kaikki Sphyrnidae spp. -lajit (vasarahait), jotka eivät vielä sisälly liitteeseen II, liitteeseen II

Thelenota ananas, T. anax, T. rubralineata (merimakkarat) liitteeseen II

Khaya spp. (mahongit; Afrikan populaatiot) liitteeseen II huomautuksella #17

Afzelia spp. (mahongit; Afrikan populaatiot) liitteeseen II huomautuksella #17

Dipteryx spp. (tonkapuut) liitteeseen II huomautuksella #17 + siemenet

Handroanthus spp. (trumpettipuu), Tabebuia spp. ja Roseodendron spp. liitteeseen II huomautuksella #17

Pterocarpus spp. (veripihkapuut; Afrikan populaatiot) liitteeseen II huomautuksella #17

Rhodiola spp. (ruusujuuret) liitteeseen II huomautuksella #2.

Unioni on myös päättänyt yhtyä Panaman ehdotukseen lajien Carcharhinidae spp. (tiikerihait) lisäämisestä liitteeseen II ja kannattaa sitä.

8.

Unioni toteaa, että CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanovalmiuksien parantamiseen on viime vuosina panostettu huomattavasti myös unionin rahoitustuen avulla, ei vähiten merilajien osalta. Unioni tukee parempaa koordinointia CITES-yleissopimuksen ja muiden monenvälisten ympäristösopimusten ja -järjestöjen, kuten alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen ja muiden asiaan liittyvien elinten välillä siten, että kaikki tahot toimivat valtuuksiensa rajoissa ja tavoitteena on hallinnon parantaminen ja täydentävyyden lisääminen.

9.

Unioni toteaa, että CITES-yleissopimuksessa on yhä enemmän painotettu puulajeja, mikä käy ilmi myös unionin ehdotuksesta lisätä osapuolikonferenssin 19. kokouksessa kolme puulajia CITES-yleissopimuksen liitteessä II olevaan luetteloon. CITES-yleissopimus on tärkeässä asemassa metsien suojelun kannalta, ja unioni tukee entistä vahvempaa ja johdonmukaisempaa toimintaa CITES-yleissopimuksen ja muiden metsiin liittyvien organisaatioiden ja prosessien välillä.

10.

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomaan kauppaan liittyviä ehdotuksia koskevan unionin kannan olisi vastattava kattavaa lähestymistapaa, joka EU:lla on laittoman kaupan ehkäisemiseen ja jossa puututaan ongelman syihin, vahvistetaan laitonta kauppaa koskevia oikeudellisia ja toimintapoliittisia puitteita, pannaan voimassa olevat säännöt vaikuttavasti täytäntöön ja edistetään laittoman kaupan vastaisia maailmanlaajuisia kumppanuuksia. Samalla olisi tunnustettava, että kansainvälinen yhteisö on viime vuosina tehnyt merkittävää työtä luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittoman kaupan estämiseksi.

11.

Näiden painopisteiden mukaisesti unioni tukee niiden lajien suojelun parantamista CITES-yleissopimuksen avulla, joita tuodaan EU:hun laittomasti tai kestämättömällä tasolla. Unioni tukee sen vuoksi ehdotuksia liitteisiin tehtävistä muutoksista, jotka koskevat useita unioniin lemmikeiksi tuotavia matelija- ja sammakkoeläinlajeja, erityisesti useita kilpikonnalajeja.

12.

Unionin olisi myös kannustettava tekemään aloitteita, joilla edistetään asiaankuuluvien viranomaisten valmiuksien parantamista, jaetaan tietoja ja parhaita toimintatapoja sekä pyritään parantamaan CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanoa ja yhteistyötä alkuperä-, kauttakuljetus- ja kohdemaiden välillä.

13.

Unioni panee tässä yhteydessä merkille ehdotukset, joissa vaaditaan perustamaan erityisrahastoja valittujen osapuolten eduksi. Unioni katsoo, että uusia rahastoja pitäisi perustaa vain asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa siten, että niiden toteutettavuus ja lisäarvo on arvioitu perusteellisesti. Rahoituksen saantia ei pitäisi rajoittaa valittuihin osapuoliin tai osapuolten ryhmiin.

13 a.

Useissa CITES CoP19 -kokoukselle esitettävissä ehdotuksissa keskitytään kysymyksiin, jotka liittyvät kestävään käyttöön, elinkeinoihin, alkuperäiskansoihin ja paikallisyhteisöihin. Unionin olisi tuettava tällaisia ehdotuksia siinä määrin kuin ne auttavat varmistamaan, että asiaan liittyviä kysymyksiä käsitellään riittävästi CITES-yleissopimuksessa. Olisi kuitenkin vältettävä sitä, että luodaan uusia prosesseja tai rakenteita, joista aiheutuu merkittäviä kustannuksia tai päällekkäisyyden riski ja joiden hyödyistä ei ole varmuutta.

14.

Unionin on tärkeää varmistaa, että kaikki päätöslauselmat, huomautukset ja varaumat ymmärretään ja niitä tulkitaan yhdenmukaisesti. Nykyisten sääntöjen myönteisistä vaikutuksista huolimatta on edelleenkin ensisijaisesti puututtava norsujen salametsästykseen ja norsunluun laittomaan kauppaan, sekä varmistettava kestäviä ratkaisuja ihmisille, jotka asuvat norsujen ja yleensäkin luonnonvaraisten lajien läheisyydessä. Sen vuoksi unionin olisi erityisesti edistettävä elävien norsujen kauppaa koskevien sääntöjen selkiyttämistä, varsinkin seuraavien päätöslauselmien osalta: Conf. 11.20 (Rev. CoP18) ja Conf. 10.10 (Rev. CoP18). Unioni ja sen jäsenvaltiot ilmaisivat pysyvän komitean 74. kokouksessa toivovansa, että elävien afrikannorsujen kaupalle perustetaan yhteinen kehys CITES-yleissopimuksen puitteissa avoimen ja luotettavan tieteellisen tarkastelun perusteella. Unionin painopisteenä olisi kaikissa osapuolikonferenssin 19. kokouksen esityslistan norsuihin liittyvissä kohdissa oltava elävien afrikannorsujen kaupan edellytysten yhdenmukaistaminen ja sellaisten toimien edistäminen, joissa puututaan suoraan norsujen ja norsunluun laittoman kaupan ongelmaan.

15.

Unioni toteaa, että osapuolet ovat esittäneet useita norsunluun ja sarvikuonon sarven laillista kauppaa koskevia ehdotuksia. Unioni on tietoinen taloudellisesta rasitteesta, joka liittyy uhanalaisten lajien suojeluun erityisesti luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomalta kaupalta ja mahdollisilta ihmisen ja luonnon välisiltä konflikteilta, ja tukee lajien levinneisyysalueella olevia valtioita tältä osin. Norsunluun ja sarvikuonon sarven kaupallisessa tarkoituksessa tapahtuva kansainvälinen kauppa on nykyään kielletty CITES-yleissopimuksen määräysten nojalla. Unioni katsoo, että norsunluun kaupan uudelleen sallimiseen ei ole edellytyksiä, joten unioni ei CITES-yleissopimuksen osapuolikonferenssin 19. kokouksessa tue ehdotuksia sallia kauppa uudelleen. Laitonta kauppaa edistävien norsunluun ja sarvikuonon sarven sisäisten markkinoiden osalta unionin olisi edelleen tuettava yleissopimuksen soveltamisalan rajoissa oikeasuhteisia, vaikuttavia ja avoimia toimenpiteitä, jotka perustuvat parhaaseen saatavilla olevaan näyttöön.

16.

Unioni on tietoinen siitä, että luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kansainvälinen kauppa ja luonnon monimuotoisuuden maailmanlaajuinen köyhtyminen voivat aiheuttaa riskin zoonoosien ilmaantumisesta ja leviämisestä. Unioni toteaa myös, että laittoman kaupan ja eläinten puutteellisen hyvinvoinnin välillä on yhteys, mikä lisää tautien leviämisriskiä. CITES-yleissopimuksen olisi tehtävänsä mukaisesti jatkossakin vähennettävä eläinten ja ihmisten terveyteen mahdollisesti kohdistuvia riskejä. Yksikään organisaatio ei kykene yksin ratkaisemaan moninaisia haasteita, jotka voivat johtaa luonnonvaraisiin kasveihin ja eläimiin liittyvien sairauksien puhkeamiseen ja leviämiseen. Unioni katsoo, että yleissopimuksen laillisen kaupan järjestelmän kannustimien avulla – ottaen erityisesti huomioon yleissopimuksen tehtävä, joka on laittoman kaupan estäminen – voidaan osaltaan vähentää zoonoosien leviämisen riskiä. Tästä syystä unionin olisi yhteinen terveys -lähestymistavan mukaisesti kannustettava CITES-osapuolia vahvistamaan aktiivista yhteistyötään muiden hallitusten välisten organisaatioiden kanssa, kuten järjestöjen, joiden toiminta-alaan kuuluvat eläinten tai kansanterveys, kauppa, elintarvikkeet ja kuljetukset. Unioni tukee voimakkaasti Maailman eläintautijärjestön ja CITES-yleissopimuksen välillä uudistettua sitoumusta käsitellä yhdessä eläinten terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä kysymyksiä ympäri maailmaa, jotta suojellaan luonnon monimuotoisuutta ja eläimiä.

17.

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomaan kauppaan liittyvä kriisi sekä CITES-yleissopimuksen soveltamisalan ulottaminen kattamaan uusia lajeja ja osapuolia on johtanut siihen, että CITES-yleissopimuksen alaan on viime vuosina lisätty uusia toimia ja että CITES-sihteeristön työmäärä on lisääntynyt huomattavasti. Unionin olisi otettava tämä kehitys huomioon, kun se päättää ensisijaisista tavoitteistaan osapuolikonferenssin 19. kokouksessa ja CITES-sihteeristön tulevasta talousarviosta.

(1)  ST 13975/22 (https://www.consilium.europa.eu/media/59787/st13975-en22.pdf).

(2)  Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto (IUCN) ja Traffic-verkosto ovat erikoistuneet luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa koskeviin kysymyksiin. Ne arvioivat CITES-yleissopimuksen liitteiden muuttamista koskevat ehdotukset perusteellisesti ennen kutakin osapuolikonferenssia.

(3)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/PDF/?uri=uriserv:OJ.L_.2022.167.01.0095,01.FIN


LIITE II

Luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston uhanalaisten lajien kansainvälistä kauppaa koskevan yleissopimuksen (CITES) osapuolten konferenssin Panaman pääkaupungissa Panamássa 14.–25. marraskuuta 2022 pidettävälle 19. kokoukselle tehtyjä tiettyjä ehdotuksia koskeva unionin kanta

+

= puoltava kanta

= vastustava kanta

0

= avoin kanta, koska kannan muodostamiseen tarvittavia tietoja ei ole ollut saatavilla

(+)

= ehdollinen tuki, joka riippuu lisätietojen saamisesta ja/tai ehdotukseen tehtävistä muutoksista

(–)

= vastustava kanta, jota harkitaan uudelleen, jos lisänäyttöä esitetään ja/tai ehdotusta muutetaan merkittävästi

1.    Valmisteluasiakirjat

Nro

Esityslistan kohta

Ehdottaja  (1)

Huomautukset

Kanta

Avajaistilaisuus

 

Ei asiakirjaa

 

Tervetulosanat

 

Ei asiakirjaa

 

Hallinto- ja rahoitusasiat

1.

Kokouksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan sekä komitean I ja komitean II puheenjohtajien valitseminen

 

Ei asiakirjaa

Ehdokkaat on jo hyväksytty.

 

2.

Esityslistan hyväksyminen

CoP19 Doc. 2

Sec.

Hyväksytty

+

3.

Työohjelman hyväksyminen

CoP19 Doc. 3

Sec.

Hyväksytty

+

4.

Osapuolikonferenssin työjärjestys

 

 

 

 

4.1

Pysyvän komitean (SC) raportti CoP19 Doc. 4.1

SC

Kannatetaan sääntöön 7 suositeltuja muutoksia. Kannatetaan sääntöön 25.5 ja 25.6 suositeltuja muutoksia. Korostetaan olevan tärkeää, että äänestysjärjestykseen saa tehdä ainoastaan poikkeustapauksissa muutoksia, ja puheenjohtajan on kokouksessa perusteltava ne asianmukaisesti.

+

 

4.2

Sääntöön 26 ehdotettu muutos

CoP19 Doc. 4.2

Botswana ja Zimbabwe

Ehdotus hylätään yleissopimuksen XV artiklan vastaisena. Periaate, jonka mukaan jokaisella osapuolella olisi oltava yksi ääni, on perustavanlaatuinen eikä siitä voida neuvotella. Muutos johtaisi erittäin monimutkaisiin neuvotteluihin ennen jokaista äänestystä ja käytännön ongelmiin, koska populaatiot olisi arvioitava mahdollisimman lähellä osapuolikonferenssin kokouksia tilanteen huomioon ottamiseksi.

5.

Valtakirjakomitea

 

 

 

 

5.1

Valtakirjakomitean perustaminen

 

Ei asiakirjaa

 

 

5.2

Valtakirjakomitean raportti

 

Ei asiakirjaa

 

6.

Tarkkailijoiden hyväksyminen

CoP19 Doc. 6

 

 

 

7.

Sihteeristön ja osapuolikonferenssin kokousten hallinto, rahoitus ja talousarvio

 

 

 

 

7.1

Sihteeristön hallinto

CoP19 Doc. 7.1

Sec.

 

 

 

7.2

UNEP:n pääjohtajan raportti hallinnollisista ja muista asioista

CoP19 Doc. 7.2

UNEP

 

 

 

7.3

Vuosia 2020–2022 koskevat rahoituskertomukset

CoP19 Doc. 7.3

Sec.

 

 

 

7.4

Vuosien 2023–2025 talousarvio ja työohjelma

CoP19 Doc. 7.4

Sec.

 

 

 

7.5

Rahoituksen saanti

CoP19 Doc. 7.5

SC

Ei kantaa

 

 

7.6

Valtuuskuntien tukiohjelma

CoP19 Doc. 7.6

Sec.

Hyväksytään sihteeristön ehdotus olla laajentamatta ohjelmaa yleisesti pysyvän komitean ja eläin- ja kasvikomiteoiden kokouksiin, koska tällaiseen laajennettuun ohjelmaan liittyvä hallinnollinen työ lisäisi merkittävästi sihteeristön työtä. Hyväksytään kuitenkin ohjelman ehdotettu rajoitettu laajentaminen vaatimukset täyttäviin osapuoliin, joihin sovelletaan XIII artiklan mukaisia menettelyjä. Kannatetaan ehdotettuja muutoksia päätöslauselmaan Conf. 17.3 ja päätösluonnokseen.

+

8.

Yleissopimuksen kielistrategia

CoP19 Doc. 8

Sec.

EU voi tukea vaihtoehtoa 2 ja on valmis keskustelemaan vaihtoehdon 3 tietyistä osista, jos ne rahoitetaan vapaaehtoisilla maksuilla. On otettava huomioon merkittävät talousarvio- ja viivästyskysymykset sekä mahdolliset vaikutukset CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanoon ja sen noudattamisen valvontaan asiakirjassa Doc. 8 olevan 12 a kohdan mukaisesti. Kaikkiin osapuolikonferenssin yhteydessä kokoontuviin työryhmiin on kuuluttava kaikkien alueiden edustajia, ei ainoastaan niiden osapuolten edustajia, joiden virallisina kielinä ovat arabia, kiina ja venäjä, koska kaikilla päätöksillä on talousarviovaikutuksia kaikkiin osapuoliin.

(–)

Strategiakysymykset

9.

Komiteoiden raportit ja suositukset

 

 

 

 

9.1

Pysyvä komitea

 

 

 

 

 

9.1.1

Puheenjohtajan raportti

CoP19 Doc. 9.1.1

SC

Merkitään tiedoksi asiakirja ja kannatetaan päätösluonnoksia, mukaan lukien sihteeristön ehdotukset.

+

 

 

9.1.2

Uusien alueellisten jäsenten ja alueellisten varajäsenten valinta

 

Ei asiakirjaa

 

 

9.2

Eläinkomitea

 

 

 

 

 

9.2.1

Puheenjohtajan raportti

CoP19 Doc. 9.2.1

AC

Merkitään tiedoksi asiakirja ja kannatetaan päätösluonnoksia.

+

 

 

9.2.2

Uusien alueellisten jäsenten ja alueellisten varajäsenten valinta

 

Ei asiakirjaa

 

 

9.3

Kasvikomitea

 

 

 

 

 

9.3.1

Puheenjohtajan raportti

CoP19 Doc. 9.3.1

PC

Merkitään tiedoksi asiakirja.

 

 

 

9.3.2

Uusien alueellisten jäsenten ja alueellisten varajäsenten valinta

 

Ei asiakirjaa

 

10.

CITES-yleissopimuksen strateginen visio

CoP19 Doc. 10

SC

Kannatetaan päätöksiä. Indikaattoreja muutetaan ehkä uudelleen sen mukaan, miten vuoden 2020 jälkeinen maailmanlaajuinen biodiversiteettikehys kehittyy.

(+)

11.

Liitteessä I luetellut lajit

CoP19 Doc. 11

AC, PC

Kannatetaan ehdotusta edellyttäen, että päätösluonnoksiin tehdään EU:n ehdotuksesta muutamia muutoksia, mutta suhtaudutaan avoimesti keskusteluihin ehdotettuun prosessiin tehtävistä sihteeristön ehdottamista mukautuksista ja muista muutoksista, jos muut osapuolet niitä ehdottavat.

+

12.

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kauppaa maailmassa koskeva raportti

CoP19 Doc. 12

Etelä-Afrikka

Ajatusta raportista ja kokousten välillä toimivasta työryhmästä kannatetaan yleisesti. Ehdotuksessa on kuitenkin vielä jonkin verran epävarmoja tekijöitä. Tästä syystä ja edellyttäen, että saatavilla on ulkoisia resursseja, ehdotusta voidaan tukea ainoastaan, jos erilaisten päätöksien puitteissa aloitetaan prosessi raportin määrittelemiseksi tarkemmin CoP20-kokouksessa tehtävää päätöksentekoa silmällä pitäen tai jos ehdotusta parannetaan merkittävästi CoP19-kokouksen aikana siten, että raportin sisältö selkiytyy.

(+)

13.

Alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen sitouttaminen

CoP19 Doc. 13

SC

Kannatetaan suositusta tehdä asiakirjan liitteeseen 1 sisältyvät tarkistetut päätökset ja kannustetaan tekemään erityisiä ehdotuksia alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen osallistumisesta CITES-yleissopimukseen.

+

14.

Elinkeinot

CoP19 Doc. 14

SC

Kannatetaan tarkistettujen päätösten hyväksymistä sekä päätösten 18.37 ja 18.36 poistamista.

+

15.

Mekanismi, joka koskee maaseutuyhteisöjen osallistumista CITES-yleissopimukseen

CoP19 Doc. 15

Eswatini, Namibia ja Zimbabwe

Ehdotuksia vastustetaan erillisenä asiakirjana. Aihe on kyllä tärkeä, mutta CITES-yleissopimuksen puitteissa on jo käynnissä kaksi erillistä alkuperäiskansoihin ja paikallisyhteisöihin keskittyvää prosessia (ks. esityslistan kohdat 13 ja 14).

Kun kyseessä on alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen osallistuminen, ehdottajien olisi tehokkuuden ja johdonmukaisuuden lisäämiseksi yhdenmukaistettava ehdotuksensa esityslistan kohtien 13 ja 14 mukaisten prosessien kanssa. Ehdotus olisi annettava käsiteltäväksi asiaankuuluvalle työryhmälle tai tarvittaessa molemmille työryhmille.

(–)

16.

Valmiuksien kehittäminen

CoP19 Doc. 16

SC

Kannatetaan päätöslauselmaluonnosta ja ehdotuksia jatkaa yhdennetyn valmiuksien kehittämiskehyksen käsittelyä. Eräät vähäiset selvennykset saattavat olla tarpeen varsinkin päätöslauselmaluonnoksen 2 b kohdan soveltamisalan selkiyttämiseksi. Kannatetaan sihteeristön ehdottamia muutoksia.

+

17.

Yhteistyö järjestöjen ja monenvälisten ympäristösopimusten kanssa

 

 

 

 

17.1

Yhteistyö muiden luonnon monimuotoisuuteen liittyvien yleissopimusten kanssa

CoP19 Doc. 17.1

SC

Kannatetaan, sillä luonnon monimuotoisuuteen liittyvien monenvälisten ympäristösopimusten välistä synergiaa olisi edelleen vahvistettava ja sihteeristön olisi syytä tarkastella tilannetta jatkuvasti. Hyväksytään asiakirjan liitteissä esitetyt tarkistetut ja uudet päätösluonnokset ja kannatetaan kumppanuusstrategiaan tähtäävää työtä.

+

 

17.2

Yhteistyö maailmanlaajuisen kasviensuojelustrategian kanssa

CoP19 Doc. 17.2

PC

Kannatetaan uusia päätösluonnoksia, mukaan lukien sihteeristön ehdotus ottaa pysyvä komitea mukaan prosessiin.

+

 

17.3

Yhteistyö biologista monimuotoisuutta ja ekosysteemipalveluja

käsittelevän hallitustenvälisen tiede- ja politiikkafoorumin kanssa

CoP19 Doc. 17.3

SC

Kannatetaan asiakirjan liitteeseen I sisältyviä päätösluonnoksia.

+

 

17.4

CITES-yleissopimuksen ja muuttavien luonnonvaraisten eläinten suojelemisesta tehdyn yleissopimuksen yhteinen afrikkalaisia petoeläimiä koskeva aloite

CoP19 Doc. 17.4

Sec.

Kannatetaan päätösluonnosta, jonka mukaan asiaankuuluvat tiedot on välitettävä eläinkomitealle ja sihteeristölle on vastaavasti annettava tietoja afrikkalaisia petoeläimiä koskevasta aloitteesta, kuten eläinkomitea ja useat tarkkailijajärjestöt ovat ehdottaneet.

+

 

17.5

Luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin kohdistuvia rikoksia käsittelevä kansainvälinen konsortio

CoP19 Doc. 17.5

Sec.

Kannatetaan päätösluonnosten hyväksymistä ja päätöksen 18.3 poistamista

+

18.

Yhdistyneiden kansakuntien Maailman luontopäivä

CoP19 Doc. 18

Sec.

Kannatetaan Maailman luontopäivää koskevan päätöksen 18.38 poistamista, koska päätös on pantu täytäntöön.

+

19.

CITES-yleissopimus ja metsät

CoP19 Doc. 19

Sec.

Ehdotusta kannatetaan. Ehdotetaan muutoksia synergioiden parantamiseksi ja päällekkäisyyksien välttämiseksi muiden metsiin liittyvien kansainvälisten prosessien ja välineiden kanssa. Ehdotetaan, että pysyvää komiteaa voitaisiin konsultoida tutkimuksen tehtävänmäärityksestä (mahdollisesti puheenjohtajan kautta, jotta prosessi olisi yksinkertaisempi).

(+)

20.

Puulajeja koskeva ohjelma

CoP19 Doc. 20

Sec.

Kannatetaan päätösluonnoksia. EU katsoo, että ohjelmalla saadaan aikaan odotetut tulokset, ja kannustaa kaikkia osapuolia jatkamaan työtä ohjelman tulosten pohjalta ja edistämään edelleen CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanoa luetteloitujen puulajien osalta.

+

21.

Norsujen kauppaa koskevan tietojärjestelmän (ETIS) tarkistus

CoP19 Doc. 21

SC

Useimmat suositukset ovat kannatettavissa, mukaan lukien sihteeristön ehdottamat toimitukselliset muutokset, lukuun ottamatta ETIS-tietojen toimituspäivämäärän muuttamista, joka voisi heikentää prosessia, koska analyysissä käytettyjen tietojen ja CoP-kokoukselle raportoinnin välillä on viive. Vastustetaan sen vuoksi lisäystä liitteessä 1 olevan 4 jakson toiseen kohtaan, mutta kannatetaan ICCWC:n ja ETIS:n välisen yhteistyön vahvistamista ja vuotuisten laitonta kauppaa käsittelevien raporttien tietojen jakamista ETIS:n kanssa.

Kannatetaan sihteeristön ehdotusta hyväksyä päätösluonnos, joka on osoitettu sihteeristölle ja pysyvälle komitealle selkeiden kriteerien laatimiseksi osapuolten luokittelua varten.

(+)

22.

Norsujen laittoman tappamisen seurantaohjelma (MIKE) ja ETIS-ohjelma

CoP19 Doc. 22

SC

Kannatetaan ehdotusta, muun muassa sihteeristön ehdottamaa uutta tekstiä, joka koskee päätöstä 19.BB a). MIKE- ja ETIS-ohjelmien pitkän aikavälin taloudellista elinkelpoisuutta olisi kuitenkin painotettava voimakkaammin. EU suhtautuu avoimesti sihteeristön ehdotukseen sisällyttää päätös 19.AA rahoitusta koskevaan päätökseen ja työohjelmaan kuluilmoituksineen.

+

23.

CITES-yleissopimuksen asema luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kansainväliseen kauppaan liittyvän zoonoosien tulevan leviämisriskin vähentämisessä

CoP19 Doc. 23

 

 

 

 

23.1

Pysyvän komitean (SC) raportti

CoP19 Doc. 23.1

SC

Kokousten välillä toimivan työryhmän työskentelyyn suhtaudutaan myönteisesti. Kannatetaan ehdotettuja päätöksiä ja muutoksia elävien yksilöiden kuljettamista koskevaan päätöslauselmaan Conf. 10.21 (Rev. CoP16).

+

 

23.2

Yhteinen terveys ja CITES-yleissopimus:

Luonnonvaraisten eläinten ja kasvien kaupasta ihmisten ja eläinten terveydelle aiheutuvat riskit

CoP19 Doc. 23.2

Gabon, Gambia, Liberia, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko ja Senegal

Vastustetaan elementtejä, jotka eivät kuulu CITES-yleissopimuksen alaan. Kannatetaan joitakin päätöslauselmaluonnokseen sisältyviä elementtejä, kuten kansainvälisten määritelmien käyttöä ja yhteistyötä eläinlääkintä- ja kansanterveysviranomaisten kanssa, sekä ehdotetaan niiden sisällyttämistä asiakirjassa Doc 23.1 ehdotettuihin päätösluonnoksiin, ei kuitenkaan osana päätöslauselmaan johtavaa prosessia vaan CoP19-kokouksessa hyväksyttyinä päätöksinä.

(–)

24.

COVID19-pandemian vaikutukset yleissopimuksen täytäntöönpanoon

CoP19 Doc. 24

Sec.

Kannatetaan sihteeristön ehdottamia suosituksia sen varmistamiseksi, että CITES-kokoukset ja kokousten välinen työskentely voidaan toteuttaa myös poikkeuksellisissa toimintaolosuhteissa.

+

25.

Sukupuolikysymyksiä koskeva toimintasuunnitelma

CoP19 Doc. 25

Panama

Kannatetaan sukupuoleen liittyvien kysymysten tutkimista ja tuloksellista ratkaisemista. Kannatetaan ehdotettua päätöslauselmaa, johon on kuitenkin tehtävä lisämuutoksia. Ehdotetaan, että CoP-kokous käynnistäisi kokousten välisen prosessin, jossa pohdittaisiin päätöslauselman täytäntöönpanoa koskevien ohjeiden tarvetta ja sisältöä ja annettaisiin suosituksia pysyvälle komitealle sekä CoP20-kokoukselle.

(+)

Yleissopimuksen tulkintaa ja täytäntöönpanoa koskevat asiat

Nykyiset päätöslauselmat ja päätökset

 

 

 

26.

Päätöslauselmien uudelleentarkastelu

CoP19 Doc. 26

Sec.

Kannatetaan päätöslauselmiin tehtäviä muutoksia ja päätöksen 14.81 poistamista, jos asianomainen muutos päätöslauselmaan Conf. 14.8 (Rev. CoP17) hyväksytään. Olisi yhdenmukaistettava asiakirjassa 32 ehdotetun muutoksen kanssa.

+

27.

Päätösten uudelleentarkastelu

CoP19 Doc. 27

 

Kannatetaan sihteeristön ehdotuksia. Pidetään parempana, että kohtaa 18.55 ei poisteta, koska täytäntöönpano on kesken. Tarkistetaan, onko kohta 18.193 pantu täytäntöön ennen CoP-kokousta.

+

Yleinen määräysten noudattaminen ja noudattamisen valvonta

 

 

 

28.

Yleissopimuksen täytäntöönpanemiseksi annettu kansallinen lainsäädäntö

CoP19 Doc. 28

Sec.

Kannatetaan asiakirjan CoP19 Doc. 28 liitteeseen 1 sisältyvien päätösluonnosten hyväksymistä ja ehdotetaan, että päätökseen 19.EE h) lisätään mahdollinen raportointi pysyvän komitean säännöllisille kokouksille. Kannatetaan päätösten 18.62–18.67 poistamista ja sovitaan alustavasta talousarviosta liitteen 2 mukaisesti.

+

29.

CITES-yleissopimuksen noudattamiseen liittyvät asiat

 

 

 

 

29.1

XIII artiklan ja CITES-yleissopimuksen noudattamismenettelyjä koskevan päätöslauselman Conf. 14.3 (Rev. CoP18)

täytäntöönpano

CoP19 Doc. 29.1

Sec.

Merkitään tiedoksi XIII artiklan ja päätöslauselman Conf. 14.3. (Rev. CoP 18) täytäntöönpanoa koskevassa asiakirjassa esitetyt tiedot. Keskustellaan 42 kohdan b alakohdan mukaisesta suosituksesta, jotta voidaan tarvittaessa tukea nopeutettua menettelyä, sekä 42 kohdan c alakohdan mukaisesta suosituksesta, jotta pysyvä komitea voisi esittää mahdollisia parannuksia yleissopimuksen noudattamista koskevaan kysymykseen, ottaen huomioon muut mahdolliset keinot pysyvän komitean asialistan karsimiseksi.

0

 

29.2

Isoveltto (Totoaba macdonaldi)

CoP19 Doc. 29.2

 

 

 

 

 

29.2.1

Sihteeristön raportti

CoP19 Doc. 29.2.1

Sec.

Kannatetaan tarkistettujen ja uusien päätösluonnosten hyväksymistä (18.292–18.295, 19.CC ja 19.DD) asiakirjan CoP19 Doc. 29.2.1 liitteessä 3. Kehotetaan Meksikoa toteuttamaan tehokkaita toimenpiteitä kalifornianpyöriäisen suojelemiseksi. Asiakirjat 29.2.1 ja 29.2.2 ovat hyvin samankaltaisia, ja ne olisi yhdistettävä yhdeksi asiakirjaksi mahdollisesti sihteeristön raportin pohjalta.

+

 

 

29.2.2

Päätökset, jotka on uudistettu ja saatettu ajan tasalle 19:ttä osapuolikonferenssia varten

CoP19 Doc. 29.2.2

Amerikan yhdysvallat

Kannatetaan asiakirjan sisältöä, joka on kylläkin päällekkäinen sihteeristön asiakirjan 29.2.1 kanssa. Nämä kaksi asiakirjaa olisi yhdistettävä.

(+)

 

29.3

Madagaskarin eebenpuut (Diospyros spp.) ja palisanterit (Dalbergia spp.)

CoP19 Doc. 29.3

Sihteeristö pysyvän komitean puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Tuetaan päätösluonnosta. Kannatetaan päätösluonnoksia; Madagaskarin on erityisesti varmistettava kaikki varastot, eivätkä osapuolet saa hyväksyä lajien Diospyros spp. (#5) ja Dalbergia spp. (#15) yksilöiden (jälleen)vientiä Madagaskarilta, ennen kuin Madagaskar on sihteeristöä tyydyttävällä tavalla todennut hankinnan laillisuuden ja antanut kansallisella tasolla näitä lajeja koskevan haitattomuuslausunnon.

+

30.

Määräysten noudattamista tukeva ohjelma

CoP19 Doc. 30

SC

Kannatetaan määräysten noudattamista tukevan ohjelman täytäntöönpanoa koskevia päätöksiä.

+

31.

Maanlaajuisesti merkittävän kaupan uudelleentarkastelut CoP19 Doc. 31

SC, joka sisällyttää asiakirjaan

AC:n ja PC:n puheenjohtajien ehdottamat päätösluonnokset

Kannatetaan, sillä on arvioitava, onko merkittävän kaupan uudelleentarkastelussa Madagaskarilla todetut ongelmakohdat ratkaistu tyydyttävästi.

+

32.

Päätöslauselman 11.3 (Rev. CoP18) uudelleentarkastelu, määräysten noudattaminen ja noudattamisen valvonta

CoP19 Doc. 32

SC

Kannatetaan ehdotettuja muutoksia päätöslauselmaan Conf. 11.3 (Rev. CoP18), lukuun ottamatta vähäisiä toimituksellisia muutoksia.

+

33.

Määräysten noudattamisen valvontaan liittyvät kysymykset

CoP19 Doc. 33

Sec.

Kannatetaan suosituksia, ja korostetaan olevan tärkeää jatkaa yleissopimuksen noudattamisen aktiivisen valvonnan edistämistä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Valvonnassa nojaudutaan ennen kaikkea valvontainstituutioiden riittäviin valmiuksiin ja niiden yksiköiden erikoistumiseen. Korostetaan myös, että on tärkeää puuttua luonnonvaraisten eläinten ja kasvien laittomasta kaupasta aiheutuviin rahoitusvirtoihin.

+

34.

Laitonta kauppaa koskevat vuotuiset raportit

CoP19 Doc. 34

Sec.

Kannatetaan päätöslauselman Conf. 11.17 (Rev. CoP18) muutosta ja laitonta kauppaa koskevista vuotuisista raporteista tehtyjen päätösten 18.75 ja 18.76 poistamista.

Yleisesti kannatetaan ehdotettuja päätösluonnoksia 19.AA ja 19.BB tietyin selvennyksin ja muutoksin.

+

35.

CITES-luetteloituihin puulajeihin kuuluvien puiden laitonta kauppaa käsittelevä työryhmä

CoP19 Doc. 35

SC

Kannatetaan suosituksia: a) merkitään tiedoksi asiakirja sekä puutavaran ja muiden puutuotteiden tunnistamista koskevaan päätösluonnokseen 19.CC ehdotettu muutos sellaisena kuin PC on sen esittänyt asiakirjassa CoP19 Doc. 44.2 ja b) poistetaan noudattamisen valvontaa koskevat päätökset 18.79 ja 18.80.

+

36.

Luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin kohdistuvan rikollisuuden rikosseuraamusten täytäntöönpanon tukeminen Länsi- ja Keski-Afrikassa

 

 

 

 

36.1

Pysyvän komitean raportti

CoP19 Doc. 36.1

SC

Asiakirjat 36.1 ja 36.2 olisi yhdistettävä. Yleisesti ollaan yhtä mieltä siitä, että luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin kohdistuvan rikollisuuden rikosseuraamusten täytäntöönpanoa on tuettava. Päällekkäisyyksien välttämiseksi nykyisten toimien kanssa ja siksi, että rahaston perustaminen vaikuttaa pitkältä prosessilta, joka edellyttäisi huomattavia taloudellisia ja henkilöresursseja, sihteeristö tukee asiakirjassa 36.1 esitettyjä suosituksia. Kannustetaan muita osapuolia, valtionhallinnon ja hallitusten välisiä organisaatioita, kansalaisjärjestöjä ja sidosryhmiä, joita asia koskee, antamaan tukea näille alueille.

(+)

 

36.2

Luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin kohdistuva rikollisuus ja rikosseuraamusten täytäntöönpanon tukeminen CITES-yleissopimuksen kautta

Länsi- ja Keski-Afrikassa

CoP19 Doc. 36.2

Gambia, Liberia, Niger, Nigeria, Norsunluurannikko ja Senegal

Asiakirjojen 36.1 ja 36.2 yhdistämistä ehdotettu, huomautukset kohdassa 36.1.

(–)

37.

Internetiin yhteydessä oleva luonnonvaraisiin eläimiin ja kasveihin kohdistuva rikollisuus

CoP19 Doc. 37

Sec.

Kannatetaan päätöslauselmaan Conf. 11.3 (Rev. CoP18) tehtäviä muutoksia ja päätösluonnoksia. Ehdotetaan, että osapuolten hyvien toimintatapojen lisäksi myös voimassa oleva kansallinen lainsäädäntö ilmoitettaisiin (lisäys päätösehdotukseen 19.AA). Olisi yhdenmukaistettava asiakirjassa 32 ehdotetun muutoksen kanssa.

+

38.

Kysynnän vähentäminen laittoman kaupan torjumiseksi

CoP19 Doc. 38

SC

Kannatetaan ohjeiden hyväksymistä osapuolikonferenssin 19. kokouksessa. Kannatetaan myös päätösluonnoksia ja päätöslauselman Conf. 17.4 muutoksia, jotta ohjeet olisivat paremmin osapuolten saatavilla kaikilla CITES-yleissopimuksen kielillä, ja samalla kannustetaan osapuolia käyttämään ohjeita.

+

39.

Sellaisten lajien kotimaanmarkkinat, joilla käydään usein laitonta kauppaa

CoP19 Doc. 39

SC

Kannatetaan suosituksia. Olisi yhdenmukaistettava asiakirjassa 32 ehdotetun muutoksen kanssa.

+

Kaupan sääntely

 

 

 

40.

Ohjeet laillisen hankinnan selvittämiseksi

CoP19 Doc. 40

SC

Eräitä laillisen hankinnan selvittämistä koskevien pikaohjeiden ja päätöksen 19.BB a) kohtia on selvennettävä. EU:n kannan muodostamista jatketaan, kun saatavilla on sihteeristön päivitetty asiakirja, jossa otetaan huomioon laillista hankintaa käsitelleen työpajan (elokuu 2022) tulokset.

(+)

41.

Sähköiset järjestelmät ja tietotekniikka sekä sähköinen todentaminen ja lupavalvonta

CoP19 Doc. 41

SC

Kannatetaan sähköistä todentamista ja valvontaa koskevan tutkimuksen päätelmää. Kannatetaan muutoksia, joita on ehdotettu lupia ja todistuksia koskevaan päätöslauselmaan Conf. 12.3 (Rev. CoP18), sellaisena kuin se on CITES-sihteeristön muuttamana, ja ehdotusta, jonka mukaan keskitettyyn arkkitehtuuriin perustuvat järjestelmät olisi otettava paremmin huomioon. Kannatetaan ehdotettuja muutoksia yleissopimuksen noudattamista ja noudattamisen valvontaa koskevaan päätöslauselmaan Conf.11.3 (Rev. COP18) erityisesti, jotta tulli saa käyttöönsä hallintoviranomaisten lupatietokannoissa olevat tiedot. Tuetaan riskinarviointia ja -analyysejä koskevia päätösluonnoksia sekä sähköisiä järjestelmiä ja tietotekniikkaa koskevia päätösluonnoksia.

+

42.

CITES-lupien ja -todistusten toimituksen tarkoituksen tunnukset

CoP19 Doc. 42

SC

Hyväksytään tähän liittyviin päätöslauselmiin ehdotetut muutokset ja kannatetaan ehdotettujen päätösluonnosten hyväksymistä kokousten välillä toimivan työryhmän uudelleen aktivoimiseksi, jotta osapuolten tapaa käyttää toimituksen tarkoituksen tunnuksia voidaan edelleen tarkastella ja muun muassa jatkaa keskustelua tarkoitustunnuksista P ja T.

+

43.

Haitattomuuslausunnot

 

 

 

 

43.1

Eläin- ja kasvikomiteoiden raportti

CoP19 Doc. 43.1

AC, PC

Kannatetaan AC31- ja PC25-kokouksissa sovittuja päätösluonnoksia.

+

 

43.2

Haitattomuuslausuntojen antaminen liitteen II lajien yksilöistä, kun ne on otettu meriympäristöstä, joka ei kuulu minkään valtion lainkäyttövaltaan

CoP19 Doc. 43.2

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta

Kannatetaan päätösluonnoksia, sillä ne on mukautettu käynnissä olevaan aloitteeseen, jossa pyritään vahvistamaan CITES-yleissopimuksen ja kalastusalan välisiä synergioita tarkoituksena parantaa CITES-luetteloitujen ja uhanalaisten haiden ja rauskujen suojelua.

+

44.

Tunnistamismateriaalit

 

 

 

 

44.1

Päätöslauselman Conf. 11.19. (Rev. CoP16) uudelleentarkastelu

CoP19 Doc. 44.1

SC

Kannatetaan suosituksia.

+

 

44.2

Puutavaran ja muiden puutuotteiden tunnistaminen

CoP19 Doc. 44.2

PC

Kannatetaan päätösluonnoksia, sillä vuosien mittaan on kerätty paljon tietoja, joiden yhdistäminen olisi hyödyllistä.

+

45.

Merkintäjärjestelmä kaviaarikauppaa varten

CoP19 Doc. 45

SC

Kannatetaan ehdotettuja päätösluonnoksia ja päätöksen 18.146 poistamista.

Ehdotetaan kokousten välissä toimivan työryhmän perustamista SC:hen. Työryhmä voi aloittaa työnsä heti, kun sihteeristön tekemä analyysi ja suositukset ovat saatavilla.

+

46.

Kivikorallien kauppa

CoP19 Doc. 46

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot

EU:n ja sen jäsenvaltioiden esittämä asiakirja.

+

47.

Bioteknologian avulla tuotetut yksilöt

CoP19 Doc. 47

SC, Sec.

Kannatetaan suosituksia, asiantuntijakokouksen olisi toimittava perustana, jotta voidaan selkeyttää määritelmiä ja suojelukysymyksiä, joita työryhmä voi hyödyntää myöhemmässä vaiheessa. Kokouksen olisi toimittava perustana työryhmän työlle, minkä vuoksi se on pidettävä etukäteen.

+

48.

Käsitteen ”asianmukaiset ja hyväksyttävät määräpaikat” määritelmät

CoP19 Doc. 48

SC

Kannatetaan kummankin ei-sitovan ohjeasiakirjan hyväksymistä.

Kannatetaan liitteessä 3 olevaa päätösluonnosta sekä CITES-sihteeristön tekemiä muutoksia.

+

49.

Merestätuonti

CoP19 Doc. 49

SC

Kannatetaan ehdotettuja päätöksiä.

EU ja jäsenvaltiot ilmaisevat syvän huolensa siitä, että CITES-luetteloitujen lajien merestätuontia ja muuta kansallisen lainkäyttövallan ulkopuolella olevilta alueilta tapahtuvaa tuontia koskevia CITES-määräyksiä ei ole pantu täytäntöön.

EU ja jäsenvaltiot korostavat, että merieläinlajeja koskevien CITES-määräysten täytäntöönpanon onnistuminen edellyttää CITES- ja kalastusviranomaisten välistä tehokasta yhteistyötä.

+

50.

Takavarikoitujen yksilöiden hävittäminen

CoP19 Doc. 50

SC

Kannatetaan osapuolikonferenssin 19. kokoukselle ehdotettuja päätösluonnoksia sellaisina kuin niitä on SC74-kokouksessa suositeltu ja päätösten 18.159–18.164 mitätöimistä.

+

51.

Leopardeista (Panthera pardus) valmistettujen metsästysmuistojen kiintiöt

CoP19 Doc. 51

SC

Kannatetaan päätöslauselman Conf. 10.14 (Rev. CoP16) 1 kohdan a alakohdan muuttamista. Ehdotetaan sihteeristön ehdottamien päätösten muuttamista sen varmistamiseksi, että vientikiintiöitä (myös metsästyskiintiöitä) tarkistetaan säännöllisesti.

(+)

52.

Elävien yksilöiden kuljettaminen:

kuljetusta koskevien määräysten täytäntöönpanon tehostaminen

CoP19 Doc. 52

Amerikan yhdysvallat, Kanada, Kenia, Meksiko, Nigeria, Norsunluurannikko ja Senegal

Kannatetaan ehdotettuja päätöksiä ja päätöslauselmiin tehtäviä muutoksia, erityisesti IATAn sääntöjen käyttöoikeutta. Selkeytetään ensimmäisen (vähäisen) muutoksen tarkoitusta päätöslauselmassa Res. Conf 10.21 (lisätään ”kuljetusmenetelmästä riippumatta”) ja tarkastellaan mahdollisia vaikutuksia muita kuin lentokuljetuksia koskeviin ohjeisiin. Ollaan valmiita keskustelemaan osapuolten tai asiaankuuluvien sidosryhmien ehdotuksista ehdotettujen muutosten toteutettavuuden parantamiseksi alentamatta kuitenkaan ehdotuksen tavoitetasoa.

+

Poikkeukset ja kauppaa koskevat erityismääräykset

 

 

 

53.

Muiden kuin alkuperältään luonnonvaraisten eläin- ja kasviyksilöiden kauppaa koskevien CITES-yleissopimuksen määräysten uudelleentarkastelu

CoP19 Doc. 53

SC

Kannatetaan kokousten välillä toimivan työryhmän toiminnan jatkamista, koska käsiteltävät kysymykset ovat monimutkaisia eikä kaikkien toimeksiannossa mainittujen kohtien käsittelyyn ole ollut riittävästi aikaa. Tekstiin, erityisesti liitteeseen I, tarvitaan merkittäviä parannuksia tekstin selkeyttämiseksi ja kohdentamiseksi sekä CITES-sihteeristön esiin tuomien huolenaiheiden käsittelemiseksi. Kannatetaan sihteeristön kannan mukaisesti päätöslauselmaan 10.16 tehtävien muutosten hyväksymisen lykkäämistä CoP20-kokoukseen, mutta ne voidaan hyväksyä CoP19-kokouksessa, jos merkittävistä parannuksista sovitaan.

(–)

54.

Vankeudessa tuotetuiksi raportoiduilla eläinyksilöillä käytävän kaupan uudelleentarkastelua koskevan päätöslauselman Conf. 17.7 täytäntöönpano

CoP19 Doc. 54

Sec. SC:n puolesta ja AC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen.

Yleisesti kannatetaan, mutta liitteessä 1 olevien päätöslauselman muutosten ja päätösluonnosten sanamuotoon on tehtävä tiettyjä muutoksia, jotta erityisesti SC75:n (13.11.2022) ja kesäkuussa 2022 pidetyn työpajan tulokset voidaan ottaa huomioon. Kannatetaan liitteessä 2 olevia päätösluonnoksia.

(+)

55.

Liitteessä I lueteltujen eläinlajien yksilöiden kasvatusta vankeudessa kaupallisiin tarkoituksiin käsittävän toiminnan rekisteröinti

CoP19 Doc. 55

Amerikan yhdysvallat

Vastustetaan joitakin asiakirjassa esitettyjä perusteluja ja vastustetaan voimakkaasti joitakin ehdotetuista muutoksista. Kannatetaan yleisesti ajatusta siitä, että rekisteröinnissä ilmoitetut hyödykkeet julkistetaan CITES-verkkosivustolla. Vastustetaan ehdotusta, jonka mukaan uudet hyödykkeet edellyttävät uutta rekisteröintiä. Avoin poissulkevalle lähestymistavalle eli rekisteröintiprosessin laajentamiselle hyödykkeisiin, jotka on nimenomaisesti jätetty rekisteröinnin ulkopuolelle. Näillä muutoksilla ehdotus voidaan hyväksyä.

(–)

56.

Käsitettä ”keinotekoisesti lisätty” koskeva ohjeistus

CoP19 Doc. 56

PC

Kannatetaan liitteessä 1 olevien päätösluonnosten hyväksymistä. Koska alustavan ohjeistuksen laadinnan yhteydessä oli edelleen avoinna kysymyksiä, jotka koskivat agarpuuta, alkuperätunnuksen Y käyttöä ja muita ongelmakohtia, ohjeistuksen tarkistamista koskevan toimeksiannon mahdollisia muutoksia vastustetaan, sillä ne voisivat lopulta johtaa nykyisten standardien heikkenemiseen alkuperäkoodin A ja Y sekä istutusten määritelmän osalta.

+

57.

Keinotekoisesti lisätyiksi katsottavat yksilöt, jotka on kasvatettu luonnosta kerätyistä siemenistä tai itiöistä

CoP19 Doc. 57

PC SC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Kannatetaan päätösten 18.179–18.181 poistamista, koska työ on saatu valmiiksi.

+

Lajikohtaiset kysymykset

58.

Länsi-Afrikan korppikotkat (Accipitridae spp.)

CoP19 Doc. 58

SC Sec.:n kanssa neuvotellen

Hyväksytään päätösluonnokset 19.AA–19.FF, joilla korvataan päätökset 18.186–18.192.

+

59.

Gepardien (Acinonyx jubatus) laiton kauppa

CoP19 Doc. 59

Etiopia

Kannatetaan suosituksia, koska laiton kauppa on välitön uhka. Suositetaan, että Luoteis-Afrikan ja Iranin alalajit sisällytetään asianmukaisessa laajuudessa kaikkiin laittoman kaupan torjuntaa koskeviin käsittelyihin ja että luodaan mekanismi, joka toimii isoja kissaeläimiä käsittelevän työryhmän tietopohjana ja tehostaa sen työtä. Lisäksi suositusten antamisen CoP20-kokoukselle tulisi olla SC78:n eikä SC77:n tehtävä.

(+)

60.

Sammakkoeläinten (Amphibia spp.) suojelu

CoP19 Doc. 60

AC

Kannatetaan suosituksia, sillä sammakkoeläinlajien kansainvälisestä kaupasta ei ole kerätty riittävästi tietoja.

+

61.

Ankeriaat(Anguilla spp.)

CoP19 Doc. 61

SC AC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Kannatetaan SC:n suositusta hyväksyä liitteessä 1 olevat päätösluonnokset 19.AA–19.DD.

+

62.

Agarpuuta tuottavat eliösystematiikan osat

(Aquilaria spp. ja Gyrinops spp.)

 

 

 

 

62.1

Kasvikomitean raportti

CoP19 Doc. 62.1

PC

Kannatetaan päätösluonnosta ainoastaan sihteeristön muuttamana versiona. Korostetaan, että päätöslauselman Res. 16.10 ja muiden asianomaisten päätöslauselmien tarkistuksen yhteydessä on otettava huomioon uusi tieto, joka sisältyy asiakirjaan Doc. 62.2 ja siinä ehdotettuun tutkimukseen sekä asiakirjaan CoP19 Inf. 5. On kuitenkin tehtävä selväksi, että yleissopimuksen täytäntöönpanoa puulajien osalta koskevaa päätöslauselmaa Res. 10.13 ja muita mahdollisia päätöslauselmia ei saa heikentää keinotekoista lisäystä koskevien määritelmien ja eritelmien osalta.

(+)

 

62.2

Agarpuun ja CITES-yleissopimuksen historiallinen tausta ja haasteet

CoP19 Doc. 62.2

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta

Kannatetaan tai suositetaan koottujen tietojen hyödyllisyyttä. Pyydetään, että ehdotetun tutkimuksen mahdolliset tulokset otetaan huomioon päätöslauselmaan Res. 16.10 tehtävissä tarkistuksissa asiakirjassa Doc. 62.1 olevan päätösluonnoksen mukaisesti.

(+)

63.

Boswellia-puut (Boswellia spp.)

CoP19 Doc. 63

PC

Kannatetaan. Päätösluonnoksissa esitetään järkevä etenemistapa tiedoissa olevien aukkojen täyttämiseksi, jotta osapuolet voivat tulevaisuudessa mahdollisesti tehdä luettelointiehdotuksia.

+

64.

Merikilpikonnat (Cheloniidae spp. ja Dermochelyidae spp.)

 

 

 

 

64.1

Sihteeristön ja pysyvän komitean raportti

CoP19 Doc. 64.1

SC, Sec.

Kannatetaan sihteeristön uutta ehdotusta tiettyjen päätösluonnosten sisällyttämisestä merikilpikonnia koskevaan uuteen päätöslauselmaan asiakirjassa doc. 64.2 ehdotetun mukaisesti ja uusitaan päätös 18.217 (Rev. CoP19). Kaksi merikilpikonnalajia ovat äärimmäisen uhanalaisia, yksi on uhanalainen, ja kaikissa kansainvälinen luonnonsuojeluliiton arvioissa ennakoidaan kielteistä kehityssuuntaa. Lisätyötä tarvitaan, jotta jatkuva taantuminen ja sukupuutto voidaan estää. Kannatetaan yhdistämistä kohdan 64.2. kanssa.

(+)

 

64.2

Merikilpikonnien suojelu

CoP19 Doc. 64.2

Amerikan yhdysvallat, Brasilia, Costa Rica, Kolumbia ja Peru

Kannatetaan uutta päätöslauselmaa sihteeristön ehdottamilla muutoksilla. Kannatetaan yhdistämistä kohdan 64.1 kanssa.

(+)

65.

Hait ja rauskut (Elasmobranchii spp.)

CoP19 Doc. 65

SC, AC, Sec.:n kanssa

neuvotellen, sekä AC

Kannatetaan pysyvän komitean ja eläinkomitean suosituksia hyväksyä asiakirjan liitteeseen 4 sisältyvät päätösluonnokset 19.AA–19.FF. Pitkän aikavälin rahoitus on keskeisessä asemassa, jotta meriympäristön lajien luetteloiden toteuttamiselle voidaan varmistaa tarvittava tuki, minkä vuoksi päätöksen 19 BB toimien ehdoksi ei pitäisi asettaa ulkoisen rahoituksen saatavuutta.

+

66.

Norsut (Elephantidae spp.)

 

 

 

 

66.1

Norsuyksilöillä käytävää kauppaa koskevan päätöslauselman Conf. 10.10 (Rev. CoP18) täytäntöönpano

CoP19 Doc. 66.1

Sec., SC:n pyynnöstä

Kannatetaan liitteessä 1 olevia päätöksiä, jotka liittyvät kotimaisten norsunluumarkkinoiden sulkemiseen. Kannatetaan liitteessä 2 olevia päätösluonnoksia, jotka liittyvät mammutinluun kauppaan, sekä CITES-sihteeristön ehdottamaa muutosta. Kannatetaan liitteessä 3 olevia päätösluonnoksia aasiannorsujen kaupasta. Kannatetaan liitteessä 4 olevia päätösluonnoksia, jotka liittyvät norsunluuvarastoja koskevaan käytännön ohjeistukseen.

+

 

66.2

Norsunluuvarastot

 

 

 

 

 

66.2.1

Norsunluuvarastot:

norsuyksilöillä käytävää kauppaa koskevan päätöslauselman Conf. 10.10 (Rev. CoP18) täytäntöönpano

CoP19 Doc. 66.2.1

Benin, Burkina Faso, Etiopia, Gabon, Kenia,

Liberia, Niger, Päiväntasaajan Guinea, Senegal ja Togo

Asianmukaisen raportoinnin myönnetään olevan tarpeen, mutta samalla katsotaan sihteeristön tavoin, että norsunluuvarastoja koskeva raportointi ja varastojen hallintaan liittyvän teknisen tuen antaminen, sellaisina kuin ne on esitetty norsuyksilöillä käytävää kauppaa koskevan päätöslauselman Conf. 10.10 (Rev. CoP18) 7 kohdan e alakohdassa ja 11 kohdassa, ovat riittävät, jos osapuolet toteuttavat ne asianmukaisesti, ja että ehdotetut asiakirjan CoP19 Doc. 66.1 liitteeseen 4 sisältyvät uudet päätösluonnokset ovat myös riittävät.

Vastustetaan ehdotettuja uusia päätösluonnoksia 19AA ja BB, mutta kannatetaan sihteeristön ehdottamia muutettuja päätöksiä.

(–)

 

 

66.2.2

Perustetaan rahasto, joka on levinneisyysalueella olevien valtioiden käytettävissä norsunluuvarastojen ei-kaupallisen hävittämisen tarkoituksissa

CoP19 Doc. 66.2.2

Kenia

EU kannattaa yleisesti norsunluun ei-kaupallista hävittämistä, mutta katsoo, että kullakin osapuolella on täysivaltainen oikeus päättää itse, miten se hallinnoi varastojaan, kunhan niitä hallinnoidaan asianmukaisesti. On kyseenalaista, tarvitaanko institutionaalista rahoitusprosessia yhden hävitysmenetelmän tukemiseksi ainoastaan yhdentyyppistä takavarikoitua tuotetta varten. Ehdotusta vastustetaan nykyisessä muodossaan, sillä kaikkien Afrikan norsujen levinneisyysalueen valtioiden yhteinen lähestymistapa olisi asianmukaisempi.

(–)

 

66.3

Norsunluun kotimaanmarkkinoiden sulkemista koskevan päätöslauselman Conf. 10.10 (Rev. CoP18) täytäntöönpanoon liittyvät näkökohdat

CoP19 Doc. 66.3

Benin, Burkina Faso, Etiopia, Gabon, Liberia,

Niger, Päiväntasaajan Guinea, Senegal ja Togo

EU kannattaa päätösluonnosta 19.AA, mutta kyseenalaistaa päätösluonnoksiin 19.BB ja 19.CC tehtyjen muutosten tarpeellisuuden, koska on epäselvää, mihin muuntyyppisiin asiaankuuluviin saatavilla oleviin tietoihin niissä viitataan. Voimme tukea päätöstä 19.DD sihteeristön tarkistamassa muodossa.

(–)

 

66.4

Elävillä afrikannorsuilla käytävä kauppa

 

 

 

 

 

66.4.1

Elävillä afrikannorsuyksilöillä käytävä kansainvälinen kauppa: norsuyksilöillä käytävää kauppaa koskevan päätöslauselman Conf. 10.10 (Rev. CoP18) ehdotettu tarkistus

CoP19 Doc. 66.4.1

Benin, Burkina Faso, Etiopia, Gabon, Liberia, Niger, Päiväntasaajan Guinea,

Senegal ja Togo

Asiakirjan tarkoitus vastaa EU:n jakamaa tavoitetta (ks. asiak. 66.4.2), joka on rajoittaa elävien norsujen kauppa in situ -suojeluohjelmiin ainoastaan vähäisin poikkeuksin. Ehdottajien kanssa käytäviin keskusteluihin tavoista saavuttaa tavoite suhtaudutaan avoimesti. Joitakin ehdotuksen osia kuitenkin vastustetaan: on löydettävä näitä eri elementtejä koskeva laajempi ratkaisu (huomautuksen 2 tulkinta, elävillä afrikannorsuilla käytävään kauppaan liittyvät erityissäännöt, joissa otetaan huomioon poikkeukselliset ex situ -siirrot sekä pito-olosuhteita ja hoitoa koskevat ei-sitovat ohjeet, samoin kuin in situ -suojelun hyödyt).

(–)

 

 

66.4.2

Kehyksen selkeyttäminen: Euroopan unionin ehdotus

CoP19 Doc. 66.4.2

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot

EU:n ja sen jäsenvaltioiden esittämä asiakirja.

+

 

66.5

Raportti norsujen laittoman tappamisen seurannasta (MIKE)

CoP19 Doc. 66.5

Sec.

Merkitään raportti tiedoksi.

 

 

66.6

Raportti norsujen kauppaa koskevasta tietojärjestelmästä (ETIS)

CoP19 Doc. 66.6

Sec.

Merkitään raportti tiedoksi.

 

 

66.7

Norsunluun kaupan valvontaa koskeviin kansallisiin toimintasuunnitelmiin liittyvän prosessin uudelleentarkastelu

CoP19 Doc. 66.7

Amerikan yhdysvallat, Malawi ja Senegal

EU tukisi uudelleentarkastelua, jos siinä keskityttäisiin koko prosessin sijasta asiakirjassa mainittuihin ongelmakohtiin siten, ettei prosessi mahdollisesti heikentyisi.

(+)

67.

CITES-yleissopimuksen isoja kissaeläimiä (Felidae spp.) käsittelevä työryhmä

CoP19 Doc. 67

SC

Kannatetaan ehdotettuja CITES-yleissopimuksen isoja kissaeläimiä käsittelevän työryhmän tarkistettua toimeksiantoa ja toimintatapaa koskevia päätösluonnoksia, sellaisina kuin niistä on sovittu Sc74-kokouksessa, vaikka joitakin muutoksia saattaisi olla tarpeen tehdä asiakirjojen Doc. 59 ja Doc. 73.2 mukaisesti, ja päätösten 18.245 ja 18.248 poistamista.

+

68.

Aasialaiset isot kissaeläimet (Felidae spp.)

CoP19 Doc. 68

Sec. SC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Yleinen tuki asiakirjalle. Päätökseen Dec. 19AA ehdotetaan muutoksia, joilla parannetaan tietojenvaihtoa rikosteknisistä tutkimushankkeista, mukaan lukien geneettiset ja muut menetelmät.

+

69.

Merihevoset (Hippocampus spp.)

 

 

 

 

69.1

Pysyvän komitean raportti

CoP19 Doc. 69.1

SC

Kannatetaan pysyvän komitean suosituksia hyväksyä asiakirjan liitteeseen 1 sisältyvät päätösluonnokset 19.AA–19.CC. Kannatetaan erityisesti asiantuntijaseminaarin järjestämistä, jotta CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanosta ja noudattamisen valvonnasta voidaan keskustella Hippocampus spp. -lajien kaupan osalta.

+

 

69.2

Seuraavat vaiheet merihevosia koskevan liitteeseen II luetteloinnin saattamiseksi onnistuneesti päätökseen

CoP19 Doc. 69.2

Amerikan yhdysvallat, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta, Malediivit, Monaco, Nigeria, Peru, Senegal, Sri Lanka ja Togo.

Ehdottajille on esitetty, että asiakirja yhdistettäisiin asiakirjan 69.1 kanssa, koska näillä asiakirjoilla on samankaltaiset tavoitteet. Tärkeitä asioita, jotka tällöin olisi säilytettävä, ovat merihevosten sisällyttäminen ehdotetun haitattomuuslausuntoa koskevan työpajan käsittelyihin (69.2) ja sellaisen asiantuntijaseminaarin järjestäminen, jossa keskustellaan CITES-yleissopimuksen täytäntöönpanosta ja noudattamisen valvonnasta Hippocampus spp. -lajien kaupan osalta (69.1).

(+)

70.

Ruusupuulajit [Leguminosae (Fabaceae)]

CoP19 Doc. 70

PC

Ruusupuulajeja koskevia päätösluonnoksia kannatetaan siinä muodossa kuin niistä on sovittu kasvikomiteassa.

+

71.

Muurahaiskävyt (Manis spp.)

 

 

 

 

71.1

Pysyvän komitean ja eläinkomitean raportti

CoP19 Doc. 71.1

SC AC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Suosituksia kannatetaan, mutta niihin voisi lisätä asiakirjassa 71.2 esiin tuotuja seikkoja.

+

 

71.2

Ehdotetut muutokset päätöslauselmaan Conf. 17.10

CoP19 Doc. 71.2

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta

Kannatetaan ehdotettuja muutoksia, sillä muurahaiskäpyjen laittoman kaupan estämiseksi tarvitaan lisätoimia. Kannatetaan asiakirjojen 71.1 ja 71.2 konsolidoitua tekstiä sihteeristön ehdottamassa muodossa.

+

72.

Afrikkalainen leijona (Panthera leo)

CoP19 Doc. 72

Sec. SC:n puheenjohtajan kanssa neuvotellen

Kannatetaan AC:n ehdotusta jatkaa afrikkalaisia leijonia (Panthera leo) koskevaa työtä kokousten välillä ja uuden päätöksen tekemistä.

+

73.

Jaguaari (Panthera onca)

 

 

 

 

73.1

Pysyvän komitean raportti

CoP19 Doc. 73.1

SC

Kannatetaan päätösten 18.251–18.253 poistamista sihteeristön suosituksen mukaisesti ja tämän asiakirjan liitteessä 1 olevien jaguaareja koskevien päätösluonnosten hyväksymistä.

+

 

73.2

Jaguaareista SC74-kokouksessa sovittuja päätösluonnoksia koskevat muutosehdotukset

CoP19 Doc. 73.2

Costa Rica, El Salvador, Meksiko ja Peru

Kannatetaan periaatteessa päätösluonnoksia, jos 19.DD b) (pyynnöt arvioida, onko tarpeen antaa erityinen jaguaareja koskeva päätöslauselma – EU ei kannattanut tätä CoP18-kokouksessa) poistetaan. Luodaan mekanismi, joka tarjoaa tietopohjan isoja kissaeläimiä käsittelevän työryhmän työlle ja vahvistaa sitä.

(+)

74.

Varpuslinnuilla (Passeriformes spp.) käytävä kauppa ja suojelun hallinnointi

CoP19 Doc. 74

AC

Kannatetaan eläinkomitean suosituksia uudistaa varpuslinnuilla (Passeriformes spp.) käytävää kauppaa ja suojelun hallinnointia koskevat päätökset 18.256–18.259, koska siihen on nyt saatavilla rahoitusta.

+

75.

Sarvikuonot (Rhinocerotidae spp.)

CoP19 Doc. 75

SC, Sec.

Kannatetaan pysyvän komitean ja sihteeristön laatimaa asiakirjaa ja muutoksia päätöslauselmaan Res. Conf. 9.14 (CoP17) sekä liitteessä 3 olevia päätöksiä. Pohditaan, olisiko jotkin osapuolille osoitetun päätöksen 18.110 osat, joita ehdotetaan poistettavaksi, säilytettävä päätöslauselmassa 9.14 (CoP17) tai päätöksissä.

+

76.

Saiga-antiloopit (Saiga spp.)

CoP19 Doc. 76

SC.

Kannatetaan AC:n ehdottamia päätöksiä sellaisina kuin ne ovat sihteeristön muuttamina.

+

77.

Jättiläissiipikotilot (Strombus gigas)

CoP19 Doc. 77

Sec.

Kannatetaan tämän asiakirjan liitteessä 1 olevia päätösluonnoksia 19.AA–19.DD sekä päätösten 18.275–18.280 poistamista, lukuun ottamatta päätöstä 18.278b, joka olisi säilytettävä.

(+)

78.

Kilpikonnat ja makean veden kilpikonnat (Testudines spp.)

CoP19 Doc. 78

Sec.

Yhdytään näkemykseen, jonka mukaan päätökset 18.286–18.291 on pantu täytäntöön ja ne voidaan poistaa. Ehdotetaan seurantapäätöstä, jossa vaaditaan Madagaskaria esittämään uhanalaisia kilpikonnalajejaan koskeva kattava suojelustrategia.

+

79.

Afrikkalaiset puulajit

CoP19 Doc. 79

PC

Kannatetaan. Asiakirjan PC25 Doc. 28 liitteeseen sisältyvän afrikkalaisten puulajien ja niihin liittyvien CITES-prosessien luettelon saattaminen ajan tasalle on välttämätöntä.

+

80.

Meren koristekalat

CoP19 Doc. 80

AC

Kannatetaan tämän asiakirjan liitteessä 1 olevia päätösluonnoksia 19.AA–19.BB sekä päätösten 18.263–18.265 poistamista.

+

81.

Neotrooppiset puulajit

CoP19 Doc. 81

PC

Kannatetaan. Asiakirjan PC25 Doc. 29 liitteeseen sisältyvän afrikkalaisten puulajien ja niihin liittyvien CITES-prosessien luettelon saattaminen ajan tasalle on välttämätöntä.

+

82.

Lääke- ja maustekasvilajien kauppa

CoP19 Doc. 82

PC

Kannatetaan, mutta samalla vaaditaan, että mahdollinen uusi päätöslauselma kattaisi kaikentyyppiset lääke- ja maustekasvilajien yksilöitä sisältävät tuotteet eikä pelkästään lääkkeitä.

+

83.

Sukupuuttoon kuolemisen vaarassa olevien lajien nimeäminen CITES-yleissopimuksen osapuolia varten

CoP19 Doc. 83

Gambia, Liberia, Niger, Nigeria ja Senegal

Vastustetaan uuden tietokannan perustamista koskevaa päätöslauselmaehdotusta, sillä Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton nykyinen Punainen lista on riittävä arviointiperusta. Vastustetaan myös liitteessä 2 olevia päätösluonnoksia nykyisessä muodossaan; tunnustetaan kuitenkin, että muutamat levinneisyysalueeseen kuuluvat valtiot tarvitsevat teknistä apua sellaisten kansainvälisen kaupan uhkaamien lajien luettelointiehdotusten laatimisessa, joita ei ole vielä lueteltu CITES-yleissopimuksen liitteissä.

Liitteiden ylläpito

 

 

 

84.

Vakionimistö

 

 

 

 

84.1

Eläin- ja kasvikomiteoiden raportti

CoP19 Doc. 84.1

AC ja PC, niiden nimikkeistöön perehtyneiden asiantuntijoiden valmistelun pohjalta

Kannatetaan ehdotettuja päätöksiä ja 18. osapuolikonferenssin päätösten uusimista siten kuin asiakirjassa Doc. 84.1 esitetään ja kannatetaan tarkistetun päätöslauselman Conf. 12.11 (Rev. CoP18) hyväksymistä sekä eläimistön että kasviston osalta.

+

 

84.2

Vakionimistö Dipteryx spp. -lajeja varten

CoP19 Doc. 84.2

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot

EU:n ja sen jäsenvaltioiden esittämä asiakirja.

+

 

84.3

Vakionimistö Khaya spp. -lajeja varten

CoP19 Doc. 84.3

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot

EU:n ja sen jäsenvaltioiden esittämä asiakirja.

+

 

84.4

Vakionimistö Rhodiola spp. -lajeja varten

CoP19 Doc. 84.4

Euroopan unioni ja sen jäsenvaltiot

EU:n ja sen jäsenvaltioiden esittämä asiakirja.

+

85.

Huomautukset

 

 

 

 

85.1

Pysyvän komitean raportti

CoP19 Doc. 85.1

SC

Kannatetaan pysyvän komitean esittämää asiakirjaa, ja kannatetaan työryhmän perustamista uudelleen.

+

 

85.2

Tietojärjestelmä CITES-luetteloitujen puulajien kauppaa varten

CoP19 Doc. 85.2

SC, Sec.

Kannatetaan, sillä on tärkeää tiedostaa tähänastinen työ ja jatkaa sen pohjalta, välttäen samalla päällekkäisyys ITTOn työn kanssa.

+

 

85.3

Nykyisiä ja ehdotettuja huomautuksia koskeva epävirallinen tarkistusjärjestelmä

CoP19 Doc. 85.3

SC:n puheenjohtaja Sec.:n kanssa neuvotellen

Kannatetaan nykyisiä ja ehdotettuja huomautuksia koskevaan epäviralliseen tarkistusjärjestelmään liittyvää päätösehdotusta.

+

86.

Tuotteet, joihin sisältyy liitteeseen II sisältyvien orkideoiden yksilöitä

CoP19 Doc. 86

SC

Kannatetaan päätösluonnoksia ja päätösten 18.327–18.330 poistamista.

+

87.

Muutokset päätöslauselmaan Conf. 9.24 (Rev. CoP17)

 

 

 

 

87.1

Ehdotetut muutokset päätöslauselmaan Conf. 9.24 (Rev. CoP17)

CoP19 Doc. 87.1

Botswana, Kambodža, Namibia, Swazimaa ja Zimbabwe

Vastustetaan päätöslauselman 9.24 uutta käsittelyä. Ollaan valmiita keskustelemaan tietyistä ehdotuksen osista, jotka eivät kuulu päätöslauselman Res. 9.24 soveltamisalaan.

 

87.2

CITES-yleissopimuksen liitteissä luetellut vesieläinlajit:

ehdotuksia uudeksi tavaksi luetteloida haita ja rauskukaloja

CoP19 Doc. 87.2

Senegal

Kaupallisesti hyödynnettävien vesieläinlajien määritelmä, johon viitataan päätöslauselman Conf 9.24 (Rev CoP17) liitteessä 5 olevassa alaviitteessä (”Application of decline for commercially exploited aquatic species”), on epäselvä ja johtaa väärinkäsityksiin. EU on samaa mieltä siitä, että alaviitettä on tarkistettava, ja on valmis kannattamaan työryhmän perustamista istunnon ajaksi tai istuntojen välistä prosessia, jotta voidaan keskustella parhaasta etenemistavasta kaikkien niiden vesieliöiden osalta, joiden kasvu on hidasta ja lisääntymistuotos vähäinen (ei ainoastaan haiden ja rauskujen).

(+)

88.

Osapuolikonferenssin 18. kokouksen jälkeen tehdyt varaumat

CoP19 Doc. 88

Sec.

Kannatetaan sihteeristön ehdotuksia, jotka koskevat päätöslauselman 11.21 (Rev. CoP18) uutta 1 kohdan h alakohtaa sekä päätöslauselman 4.6 (Rev. CoP18) uutta 2 kohdan f alakohtaa, mahdollisena vaihtoehtona samaa asiaa koskeville EU:n tekstiehdotuksille asiakirjan 66.4 kohdassa 14, koska sihteeristön ehdotuksilla on sama tarkoitus ja tavoite.

Tuetaan alustavasti muiden muutosten hyväksymistä, joita sihteeristö on ehdottanut päätöslauselmiin Res. Conf. 11.21, Res Conf. 4.6 (Rev. CoP18) ja Res. Conf. 4.25 (Rev. CoP 18). Tekstin parantamiseksi saatetaan kuitenkin ehdottaa joitakin muutoksia, etenkin jotta se kattaisi päätöslauselmassa Res. Conf. 4.25 (Rev. CoP18) tehdyn useampaan liitteeseen sijoittamisen, jotta päätöslauselman Res. Conf. 4.25 (Rev. CoP18) määräyksiä sovellettaisiin myös kasveihin ja jotta voitaisiin varmistaa, että päätöslauselmaan Res. Conf. 4.6 (Rev. CoP18) ehdotetuissa muutoksissa otetaan huomioon päätöslauselmien muutosprosessien ja niihin viittaavien huomautusten muutosten välinen yhteys.

(+)

Ehdotukset liitteiden muuttamisesta

89.

Ehdotukset liitteiden I ja II muuttamisesta

 

Luettelointiehdotuksia käsitellään tämän asiakirjan 2 osassa jäljempänä.

 

 

89.1

Sihteeristön arviointi ehdotuksista muuttaa liitteitä I ja II

CoP19 Doc. 89.1

 

 

 

 

89.2

Osapuolten huomautukset

CoP19 Doc. 89.2

Sec.

 

 

 

89.3

Sääntöjen mukaisesti kuultujen tahojen kommentit

CoP19 Doc. 89.3

 

 

 

Kokouksen päättäminen

90.

Osapuolikonferenssin seuraavan sääntömääräisen kokouksen ajankohdan ja paikan määrittäminen

 

Ei asiakirjaa

 

91.

Päätöspuheenvuorot (tarkkailijat, osapuolet, CITES-pääsihteeri, isäntämaan hallitus)

 

Ei asiakirjaa

 

2.    Luettelointiehdotukset

Nro

Taksoni/yksityiskohta

Ehdotus

Ehdottaja

Huomautukset

Kanta

ELÄIMISTÖ – NISÄKKÄÄT (MAMMALIA)

1.

Hippopotamus amphibious (Hippopotamus)

II – I

Siirretään liitteestä II liitteeseen I.

Benin, Burkina Faso, Gabon, Guinea, Keski-Afrikan tasavalta, Liberia, Mali, Niger, Senegal ja Togo

Vastustetaan. Populaatio ei täytä liitteen I luettelointiperusteita.

Todetaan, että lajien suojelua on tehostettava tietyillä alueilla, ja ollaan valmiita keskustelemaan siitä, miten asiassa edetään liitteessä II olevan luettelon osalta.

2.

Ceratotherium simum simum (etelänleveähuulisarvikuono eli isosarvikuono; Namibian populaatio)

I – II

Siirretään Namibian populaatio liitteestä I liitteeseen II seuraavalla huomautuksella:

Ainoastaan seuraavanlaisten yksilöiden ja tuotteiden kansainvälisen kaupan sallimiseksi:

a)

elävät eläimet ainoastaan in situ -suojelua varten; ja

b)

metsästysmuistot.

Kaikki muut yksilöt katsotaan liitteessä I lueteltujen lajien yksilöiksi, ja niiden kauppaa säännellään sen mukaisesti.

Botswana, Namibia

Biologiset perusteet luetteloinnin muuttamiseksi näyttävät täyttyvän. Lisääntymistä ja populaation rakennetta sekä populaation todellista kokoa ja hajanaisuutta koskevat tiedot ovat kuitenkin kyseenalaiset. Sen vuoksi liitteeseen II siirtämistä voidaan kannattaa vain niiden elävien eläinten osalta, jotka on tarkoitettu in situ -suojeluun, ja niiden kohteiden osalta, jotka sijaitsevat luontaisella ja historiallisella levinneisyysalueella Afrikassa. Siirtämistä liitteeseen II metsästysmuistojen kaupan sallimiseksi ei varovaisuussyistä voida kannattaa, koska metsästysmuistoista peräisin olevien sarvikuononsarvien on osoitettu päätyvän laittomaan kauppaan ja koska niiden luetteloiminen liitteessä II johtaisi siihen, että tuojaosapuolten suorittama metsästysmuistojen valvonta heikentyisi.

(–)

3.

Ceratotherium simum simum (etelänleveähuulisarvikuono eli isosarvikuono; Swazimaan populaatio)

Poistetaan nykyinen Swazimaan populaation luettelointia liitteessä II koskeva huomautus.

Swazimaa

Vastustetaan. Populaatio täyttää edelleen perusteet sisällyttämiselle liitteeseen II, mutta huomautusten poistaminen ehdotetulla tavalla ei vastaisi varotoimenpiteitä, jotka esitetään päätöslauselman Res. Conf. 9.24 liitteen 4 kohdassa A.2.a. Sarvikuononsarvien kaupan uudelleenkäynnistäminen lähettäisi tässä vaiheessa väärän signaalin, kun otetaan huomioon salametsästyksen ja laittoman kaupan suuri määrä. Se myös vaarantaisi monien osapuolten toimet tämän lajin kysynnän vähentämiseksi.

4.

Loxodonta africana (afrikannorsu; Botswanan, Etelä-Afrikan, Namibian ja Zimbabwen populaatiot)

Muutetaan Botswanan, Etelä-Afrikan, Namibian ja Zimbabwen populaatioihin liittyvää huomautusta 2.

Ehdotetut muutokset esitetään yliviivattuina:

Ainoastaan seuraavien yksilöiden ja tuotteiden kaupan sallimiseksi:

a)

metsästysmuistot muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin;

b)

elävillä eläimillä käytävä kauppa asianmukaisiin ja hyväksyttäviin määräpaikkoihin siten kuin ne on määritetty päätöslauselmassa Conf. 11.20 (Rev. CoP17) Botswanan ja Zimbabwen osalta sekä Etelä-Afrikan ja Namibian in situ -suojeluohjelmia varten;

c)

vuodilla käytävä kauppa;

d)

karvoilla käytävä kauppa;

e)

nahkavalmisteilla käytävä kauppa kaupallisiin tai muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin Botswanan, Etelä-Afrikan ja Namibian ja Zimbabwen osalta;

f)

yksilöllisesti merkityillä ja sertifioiduilla viimeisteltyihin koruihin sisältyvillä ekipa-esineillä, joille on myönnetty todistus, käytävä kauppa muissa kuin kaupallisissa tarkoituksissa Namibian osalta ja norsunluuveistoksilla käytävä kauppa muihin kuin kaupallisiin tarkoituksiin Zimbabwen osalta;

g)

rekisteröidyllä käsittelemättömällä norsunluulla käytävä kauppa (Botswana, Etelä-Afrikka, Namibia ja Zimbabwe: kokonaiset syöksyhampaat ja norsunluupalat) seuraavin edellytyksin:

i)

ainoastaan kyseisestä valtiosta peräisin oleva ja hallituksen omistamissa varastoissa oleva rekisteröity norsunluu (lukuun ottamatta takavarikoitua norsunluuta ja tuntemattomasta lähteestä peräisin olevaa norsunluuta);

ii)

ainoastaan kauppakumppaneille, joilla CITES-sihteeristö on yhteistyössä pysyvän komitean kanssa todennut olevan riittävä kansallinen lainsäädäntö ja sisäisen kaupan valvonta sen varmistamiseksi, että tuotua norsunluuta ei jälleenviedä ja että sitä hallinnoidaan päätöslauselman Conf. 10.10 (rev. CoP17) kotimaista valmistusta ja kauppaa koskevien kaikkien vaatimusten mukaisesti;

iii)

ei ennen kuin sihteeristö on tutkinut mahdolliset tuojamaat ja hallituksen omistamissa varastoissa olevan rekisteröidyn norsunluun;

iv)

kaupan tuotto käytetään yksinomaan norsujen suojeluun ja yhteisön suojelu- ja kehitysohjelmiin, joita toteutetaan norsujen levinneisyysalueella tai sen läheisyydessä; ja

Sihteeristön ehdotuksesta pysyvä komitea voi päättää mainitun kaupan osittaisesta tai täydellisestä lopettamisesta, jos todetaan, etteivät viejä- tai tuojamaat täytä edellä mainittuja edellytyksiä, tai jos mainitun kaupan osoitetaan vaikuttavan haitallisesti muihin norsupopulaatioihin.

Kaikki muut yksilöt katsotaan liitteessä I lueteltujen lajien yksilöiksi, ja niiden kauppaa säännellään sen mukaisesti.

Zimbabwe

Ehdotettua muutosta vastustetaan sen nykymuodossa, sillä vaadittu muutos johtaisi kansainvälisen norsunluukaupan avaamiseen, minkä vuoksi se ei vastaa päätöslauselman Res. Conf. 9.24 liitteessä 4 esitettyjä varotoimia. Unioni voisi äänestää muutoksen puolesta, jos osapuolikonferenssin 19. kokouksessa sovittaisiin, että varauman muuttamisesta huomautukseksi (aiempi huomautus säilytettäisiin) ja huomautukseen tehtävistä muutoksista aiheutuvat vaikutukset rajoittuisivat entistä kertaluonteista kauppaa koskevien tarpeettomien osien poistamiseen ja/tai päätöslauselmaviittauksen poistamiseen tavalla, joka on EU:n ehdottaman asiakirjan 66.4.2 mukainen.

(–)

5.

Loxodonta africana (afrikannorsu; Botswanan, Etelä-Afrikan, Namibian ja Zimbabwen populaatiot)

II – I

Siirretään Botswanan, Namibian, Etelä-Afrikan ja Zimbabwen populaatiot liitteestä II liitteeseen I.

Burkina Faso, Päiväntasaajan Guinea, Mali ja Senegal

Nämä neljä populaatiota eivät täytä liitteen I luettelointiperusteita.

6.

Cynomys mexicanus (meksikonpreerikko)

I – II

Siirretään liitteestä I liitteeseen II

Meksiko

Liitteen I luettelointiperusteet eivät enää täyty. Sen jälkeen, kun laji luetteloitiin CITES-yleissopimuksen liitteeseen I vuonna 1975, on kirjattu vain kaksi kansainvälistä kauppatapahtumaa (kumpikin koski näytteitä tieteellisiin tarkoituksiin). Meksikon lainvalvontaviranomainen (PROFEPA) on ilmoittanut, että kansallisella tasolla takavarikoitiin vuosina 2013–2019 yhdeksän yksilöä. Tämän lajin kaupoista ei pidetä virallista rekisteriä eikä sen luonnonvaraisia populaatioita uhkaavia kansallisia tai kansainvälisiä markkinoita ole.

+

ELÄIMISTÖ – LINNUT (AVES)

7.

Branta canadensis leucopareia (aleuttienkanadanhanhi)

I – II

Siirretään liitteestä I liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Ehdotusta kannatetaan. Tämän alalajin populaatio on toipunut hyvin oltuaan sukupuuton partaalla 1960-luvulla. Nykyisin sen populaatio on 162 000 yksilöä, ja sitä hoidetaan hyvin säännellyllä metsästyksellä. Laittomasta kaupasta ei ole raportoitu.

+

8.

Kittacincla malabarica (huiluharakkatasku)

Lisätään liitteeseen II

Malesia ja Singapore

Ehdotusta kannatetaan, sillä laji täyttää liitteen II luettelointiperusteet. Laji on laulutaitonsa ansiosta yksi Kaakkois-Aasian häkkilintukaupan arvokkaimmista lajeista ja tärkeimmistä lintujen laulukilpailuissa käytetyistä lajeista.

+

9.

Pycnonotus zeylanicus (tulipääbulbuli)

II – I

Siirretään liitteestä II liitteeseen I.

Amerikan yhdysvallat, Malesia ja Singapore

Ehdotusta kannatetaan. Laji täyttää päätöslauselman Conf. 9.24 (Rev. CoP17) liitteessä 1 olevat biologiset perusteet.

+

10.

Phoebastria albatrus (japaninalbatrossi)

I – II

Siirretään liitteestä I liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Ehdotusta kannatetaan, sillä kansainvälinen kauppa ei ole enää uhka eikä lajille ole enää merkittävää kysyntää. Kanta on kuitenkin edelleen hyvin pieni ja haavoittuva, joten Yhdysvaltoja ja muita levinneisyysalueella olevia valtioita olisi kannustettava varmistamaan, että asianmukaiset suojelutoimet toteutetaan vakaan ja kasvavan kannan takaamiseksi.

+

ELÄIMISTÖ – MATELIJAT (REPTILIA)

11.

Caiman latirostris (leveäkuonokaimaani; Brasilian populaatio)

I – II

Siirretään Brasilian populaatio liitteestä I liitteeseen II

Brasilia

Kannatetaan, koska laji on 1990-luvulta lähtien ollut laajalle levinnyt ja runsaslukuinen monissa paikoissa eikä ole vaarassa kuolla sukupuuttoon lähitulevaisuudessa. Päätöslauselman Res. 9.24 (rev.) liitteessä 4 olevan A kohdan 2 kohdan a alakohdan ii alakohdan mukaiset varotoimenpiteet täyttyvät, eikä säilyttäminen liitteessä I yleissopimuksen II artiklan 1 kohdan mukaisesti olisi perusteltua.

+

12.

Crocodylus porosus (suistokrokotiili; Palawansaarten populaatio, Filippiinit)

I – II

Siirretään Palawansaarten populaatio (Filippiinit) liitteestä I liitteeseen II siten, että luonnonvaraisten yksilöiden vientikiintiö on nolla.

Filippiinit

Kannatetaan, koska laji ei ole maailmanlaajuisesti eikä paikallisesti uhattuna ja koska luonnonvaraisten yksilöiden nollavientikiintiö on varotoimenpide päätöslauselman Res. 9.24 (rev.) liitteessä 4 olevan A kohdan 2 kohdan a alakohdan iii alakohdan mukaisesti.

+

13.

Crocodylus siamensis (siaminkrokotiili; Thaimaan populaatio

I – II

Siirretään Thaimaan populaatio liitteestä I liitteeseen II siten, että luonnonvaraisten yksilöiden kiintiö on nolla.

Thaimaa

Vastustetaan, koska luonnonvarainen kanta on edelleen hyvin pieni ja sitä uhkaa sukupuutto. Liitteen I luetteloinnin biologiset perusteet täyttyvät yhä.

14.

Physignathus cocincinus (vihervesiagama)

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Euroopan unioni, Vietnam

EU:n ehdotus

+

15.

Cyrtodactylus jeyporensis

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Intia

Kannatetaan, sillä liitteen II perusteet vaikuttavat täyttyvän. Lajia tavataan vain muutamissa paikoissa, ja sen populaatio on todennäköisesti pieni. Lajia ei tällä hetkellä uhkaa sukupuutto, mutta populaation kokoon nähden kaupallinen kysyntä on niin suurta, että se uhkaa lajin säilymistä.

+

16.

Tarentola chazaliae

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Mauritania ja Senegal

Lajilla käydään kauppaa ainakin satunnaisesti suuria määriä, mikä voi uhata paikallisia kantoja ja levinneisyysalueen pysyvyyttä. Liitteen II mukainen kaupan sääntely on tarpeen, jotta lajia mahdollisesti uhkaava haitallinen kauppa voidaan estää.

+

17.

Phrynosoma platyrhinos

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Vastustetaan, koska perusteet eivät täyty. Kauppamäärät ovat vähentyneet viime vuosina, eikä merkkejä ole kantojen vähenemisestä, joka voisi uhata lajia lähitulevaisuudessa.

18.

Phrynosoma spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Meksiko

Ehdotusta ei voida kannattaa sellaisenaan, mutta tiettyjen kriteerit täyttävien lajien luettelointia voidaan harkita.

(–)

19.

Tiliqua adelaidensis

0 – II

Lisätään liitteeseen I

Australia

Kannatetaan. Laji täyttää useita liitteessä 1 olevassa B ja C kohdassa esitettyjä luettelointiperusteita.

+

20.

Epicrates inornatus

I – II

Siirretään liitteestä I liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Ehdotusta kannatetaan. Tämä laji ei ole enää uhattuna, ja kysyntä on vähäistä. Laji ei sen vuoksi enää täytä liitteen I perusteita.

+

21.

Crotalus horridus

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Vastustetaan, koska kansainvälinen kauppa on niin vähäistä, ettei se voi uhata tätä yleistä ja laajalle levinnyttä lajia eivätkä luetteloon merkitsemisen perusteet täyty.

22.

Chelus fimbriata ja C. orinocensis

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Brasilia, Costa Rica, Kolumbia ja Peru

Ehdotuksessa esitetyt tiedot yksilöiden alkuperästä laillisessa ja laittomassa kaupassa ovat epäjohdonmukaisia, ja kantaa koskevat ajantasaiset tiedot puuttuvat. Nykymuodossa ehdotuksella ei pystytä osoittamaan, että laji olisi uhanalainen tai että kaupalla olisi sen säilymisen kannalta vahingollinen vaikutus. Ehdotusta voitaisiin tukea, jos ehdottajat esittävät näyttöä siitä, että laittomasti kaupan olevat yksilöt ovat alkuperältään luonnonvaraisia ja/tai että laittomasti tarhatut yksilöt saadaan näyttämään laillisilta siirtämällä ne kasvatustiloille eikä tätä voida estää luetteloimatta lajia liitteeseen II. EU:n kanta viimeistellään, kun Perulta on saatu lisätietoja.

(+)

23.

Macrochelys temminckii (alligaattorikilpikonna) ja Chelydra serpentina

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Vastustetaan ehdotusta sellaisena kuin se on esitetty mutta kannatetaan ainoastaan Macrochelys temminckiiin sisällyttämistä liitteeseen II. Chelydra serpentinan luetteloiminen II artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti ei helpottaisi Macrochelys temminckii -lajin kaupan tehokasta valvontaa, aiheuttaisi vieläkin suuremman sekaannusvaaran Chelydra rossingnonii- ja C. acutirostris -lajien kanssa ja lisäisi kauppaan liittyviä paineita näiden vaarantuneiden lajien osalta.

(–)

24.

Graptemys barbouri, G. ernsti, G. gibbonsi, G. pearlensis ja G. pulchra

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Kaikkien viiden lajin kansainvälinen kauppa on hyvin vähäistä ja tapahtuu (lähes) ainoastaan alkuperäkoodin C pohjalta, joten sen ei katsota vaikuttavan näihin lajeihin kielteisesti. Liitteen II perusteet eivät täyty. Vaikka kaikkiin kyseisiin lajeihin on osoitettu kohdistuvan monia uhkia, viitteitä ei ole siitä, että kauppa olisi yksi niistä.

(–)

25.

Batagur kachuga

II – I

Siirretään liitteestä II liitteeseen I.

Intia

Kannatetaan ehdotusta. Laji täyttää selkeästi perusteet sisällyttämiselle liitteeseen I. Laji on uhanalainen, ja sen luontaista elinympäristöä on vaikea suojella.

+

26.

Cuora galbinifrons (indokiinalainen rasiakilpikonna)

I – II

Siirretään liitteestä II liitteeseen I.

Euroopan unioni, Vietnam

EU:n ehdotus

+

27.

Rhinoclemmys spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Brasilia, Costa Rica, Kolumbia ja Panama

Nähtävästi ainoastaan lajeilla Rhinoclemmys pulcherrima ja R. punctularia käydään kauppaa suojelun kannalta merkittävässä määrin, mutta tärkein viejä Nicaragua sallii ainoastaan vankeudessa kasvatettujen yksilöiden kaupan, eikä suojelun kannalta merkityksellisestä säännösten noudattamatta jättämisestä ole näyttöä. Kaikki lajit voidaan tunnistaa pään, kaulan ja kuoren värityksen perusteella. Näin ollen näyttää siltä, että II artiklan 2 kohdan a tai b alakohtaa ei noudateta kaikkien lajien osalta, eikä ehdotusta kannateta esitetyssä muodossa, mutta suppeamman ehdotuksen kannattamista voitaisiin harkita.

(–)

28.

Claudius angustatus

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Meksiko

Ehdotusta kannatetaan. Liitteessä 2a oleva B-peruste täyttyy, sillä laillinen ja laiton pyynti luonnosta on luultavasti määrältään suojelun kannalta merkittävää.

+

29.

Kinosternon spp.

0 – II

0 – II

Lisätään Kinosternon cora ja K. vogti liitteeseen I ja kaikki muut Kinosternon spp. -lajit liitteeseen II.

Amerikan yhdysvallat, Brasilia, Costa Rica, El Salvador, Kolumbia, Meksiko ja Panama

EU voisi tukea kapeampaa ehdotusta, jos ehdottajat päättävät rajoittaa sen niihin lajeihin, joiden osalta voidaan osoittaa, että ne täyttävät luettelointiperusteet, ja varsinkin, että kyseisten lajien kauppa on merkittävää. K. cora ja K. vogti voitaneen luetteloida liitteeseen I ja muita suvun lajeja voitaneen luetteloida liitteeseen II, mutta useat lajeista eivät ole uhanalaisia, eikä niiden kaupasta ole ilmoitettu.

(–)

30.

Staurotypus salvinii ja S. triporcatus

0 – II

Lisätään liitteeseen II

El Salvador ja Meksiko

Kannatetaan. Staurotypus triporcatus -lajin luettelointi on perusteltua, sillä lajilla on kaupassa suuri kysyntä. Ei ole selvää, täyttääkö Staurotypus Salvinii liitteen II biologiset perusteet, mutta lajin erottaminen Staurotypus triporcatus -lajista on vaikeaa eikä kaupassa todennäköisesti tehdä eroa näiden kahden lajin välillä, joten se täyttää erittäin todennäköisesti kuitenkin päätöslauselman Res. 9.24 samannäköisyysperusteen (liitteessä 2 b oleva A-peruste).

+

31.

Sternotherus spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat

Sternotherus depressus -laji olisi perustellumpaa lisätä liitteeseen I kuin liitteeseen II. Ainoa samansukuinen laji, joka muistuttaa S. depressus -lajia, on S. intermedius, mutta se on kaupassa harvinainen eikä sitä voida hyödyntää harhautustarkoituksessa luonnonvaraisten lajien laittomassa kaupassa. Muiden lajien pyynti ja kauppa on laajamittaista, mutta näyttöä ei ole siitä, että tämä muodostaisi uhan. Vaikka ehdotus ei täysin täytä luetteloon merkitsemisen perusteita, voidaan harkita tukea suppeammalle ehdotukselle, erityisesti S. depressus -lajin sisällyttämiselle liitteeseen II.

(+)

32.

Apalone spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II (lukuun ottamatta alalajeja, jotka on sisällytetty liitteeseen I).

Amerikan yhdysvallat

Liitteessä 2a oleva B-peruste saattaisi täyttyä, mutta kantaa koskevat merkitykselliset tiedot puuttuvat, minkä takia kaupan vaikutusta luonnonvaraisiin populaatioihin on vaikea arvioida. Luonnonvaraisten Apalone spp. -lajien salametsästyksestä on vain vähän näyttöä. Koska niiden kysyntä on hyvin laajaa, varotoimenpiteitä olisi sovellettava ja ehdotusta kannatettava.

+

33.

Nilssonia leithii

II – I

Siirretään liitteestä II liitteeseen I.

Intia

Ehdotusta kannatetaan, sillä liitteen I luettelointiperusteet täyttyvät. Populaatio on vähentynyt voimakkaasti (yli 90 prosenttia viimeisten 30 vuoden aikana), ja kehitys näyttää jatkuvan. Yksi suurimmista uhkista on lajin kysyntä elintarvikkeiden ja perinteisten aasialaisten lääkkeiden tuotannossa.

+

ELÄIMISTÖ – SAMMAKKOELÄIMET (AMPHIBIA)

34.

Centrolenidae spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat, Argentiina, Brasilia, Costa Rica, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Gabon, Guinea, Niger, Norsunluurannikko, Panama, Peru ja Togo

Liitteen II luettelointiperusteet eivät selvästikään täyty koko heimon kaikkien 158 lajin osalta. Koska luetteloon merkitsemisen perusteet eivät täyty, ehdotusta ei tulisi kannattaa.

(–)

35.

Agalychnis lemur (lemurlehtisammakko)

0 – II

Lisätään liitteeseen II siten, että kaupallisiin tarkoituksiin luonnosta otettujen yksilöiden kaupan vuotuinen vientikiintiö on nolla.

Costa Rica, Euroopan unioni, Kolumbia ja Panama

EU:n ehdotus

+

36.

Laotriton laoensis (melahäntävesilisko)

0 – II

Lisätään liitteeseen II siten, että kaupallisiin tarkoituksiin luonnosta otettujen yksilöiden kaupan vientikiintiö on nolla.

Euroopan unioni

EU:n ehdotus

+

ELÄIMISTÖ – LEVEÄSUISET RUSTOKALAT (ELASMOBRANCHII)

37.

Carcharhinidae spp. (tiikerihait)

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Bangladesh, Dominikaaninen tasavalta, Ecuador, El Salvador, Euroopan unioni, Gabon, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta, Israel, Kolumbia, Malediivit, Panama, Senegal, Seychellit, Sri Lanka ja Syyrian arabitasavalta

EU yksi ehdottajista

+

38.

Sphyrnidae spp. (vasarahait)

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Brasilia, Ecuador, Euroopan unioni, Kolumbia ja Panama

EU:n ehdotus

+

39.

Potamotrygon albimaculata, P. henlei, P. jabuti, P. leopoldi, P. marquesi, P. signata ja P. wallacei

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Brasilia

On epäselvää, täyttävätkö kaikki lajit luettelointiperusteet ja auttaisiko luettelointi laittoman kaupan torjumisessa. Samannäköisyysperusteen soveltaminen on epäjohdonmukaista.

(–)

40.

Rhinobatidae spp. (kitararauskut)

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Israel, Kenia, Panama ja Senegal

Kannatetaan, sillä useimmat lajit ovat uhanalaisia ja niihin kohdistuu ankara kalastuspaine. Luetteloinnilla liitteeseen II varmistetaan, ettei kansainvälinen kauppa ole vahingollista näiden lajien eloonjäännille, minkä lisäksi sillä mahdollistetaan parempilaatuisten kauppatietojen kerääminen. Useat lajit voivat tulevaisuudessa täyttää perusteet sisällyttämiselle liitteeseen I, ellei kauppaa säännellä.

+

41.

Hypancistrus zebra (seeprapleko)

0 – I

Lisätään liitteeseen I

Brasilia

Nykyisessä muodossa olevaa ehdotusta ei pitäisi tukea. EU voisi kuitenkin kannattaa luettelointiehdotusta liitteeseen II. Laji saattaa täyttää liitteen I biologiset perusteet, mutta vaikka laitonta kauppaa Brasiliasta ilmeisesti onkin, on epäselvää, miten tämä kauppa vaikuttaa luonnonvaraisiin populaatioihin.

(–)

ELÄIMISTÖ – MERIMAKKARAT (HOLOTHUROIDEA)

42.

Thelenota spp.

0 – II

Lisätään liitteeseen II

Amerikan yhdysvallat, Euroopan unioni ja Seychellit

EU:n ehdotus

+

KASVISTO

43.

Apocynaceae, Cactaceae, Cycadaceae, Dicksoniaceae, Euphorbiaceae, Gnetaceae, Liliaceae, Magnoliaceae, Nepenthaceae, Orchidaceae, Papaveraceae, Podocarpaceae, Sarraceniaceae, Trochodendraceae, Zamiaceae ja Zingiberaceae

Kasvilajit, joihin liittyvät huomautukset #1, #4 ja #14, sekä liitteeseen I luetteloidut Orchidaceae spp. -lajit (kämmekkäkasvit)

Muutetaan huomautus #1 kuulumaan seuraavasti: ”Tarkoittaa kaikkia osia ja johdannaisia, paitsi: […] b) in vitro -solukkoviljelmiä tai -taimia, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;

Muutetaan huomautus #4 kuulumaan seuraavasti: ”Tarkoittaa kaikkia osia ja johdannaisia, paitsi: […] b) kiinteässä elatusaineessa viljeltyjä in vitro -solukkoviljelmiä tai -taimia, joita kuljetetaan steriileissä astioissa;

Muutetaan huomautus #14 kuulumaan seuraavasti: Tarkoittaa kaikkia osia ja johdannaisia, paitsi: […] b) in vitro -solukkoviljelmiä tai -taimia, joita kuljetetaan steriileissä astioissa; […] f) viimeisteltyjä pakattuja tuotteita, jotka ovat valmiita vähittäismyyntiä varten; tämä vapautus ei koske puun lastuja, helmiä, rukousnauhoja eikä veistettyjä esineitä.

Muutetaan huomautuksen #14 f alakohdan ranskankielinen teksti kuulumaan seuraavasti: f) les produits finis conditionnés et prêts pour la vente au détail; cette dérogation ne s’applique pas aux copeaux en de bois, aux perles, aux grains de chapelets et aux gravures.

Liitteissä muutetaan liitteessä I olevassa Orchidaceae-kohdassa sulkeissa oleva huomautus kuulumaan seuraavasti: ORCHIDACEAE eli kämmekkäkasvit (kaikkien seuraavien liitteeseen I sisältyvien lajien osalta in vitro -taimi- ja kudosviljelmiin, joita kuljetetaan steriileissä astioissa, ei sovelleta yleissopimuksen määräyksiä ainoastaan siinä tapauksessa, että yksilöt vastaavat osapuolikonferenssissa sovittua ”keinotekoisesti lisätyn” määritelmää).

Kanada

Kannatetaan, sillä muutosta tarvitaan ilmauksen ”kiinteässä tai nestemäisessä elatusaineessa viljeltyjä” kaikkien esiintymien yhdenmukaistamiseksi CITES-yleissopimuksen liitteissä ja ristikkomerkillä varustettujen huomautusten sarjassa.

+

KASVISTO – BIGNONIAKASVIT (BIGNONIACEAE)

44.

Handroanthus spp. , Roseodendron spp. ja Tabebuia spp. (trumpettipuut)

0 – II

Lisätään liitteeseen II huomautuksella #17 (Tarkoittaa sahatukkeja, sahatavaraa, viilua, vaneria ja käsiteltyä puuta).

Euroopan unioni, Kolumbia ja Panama

EU:n ehdotus

+

KASVISTO – MAKSARUOHOKASVIT (CRASSULACEAE)

45.

Rhodiola spp. (ruusujuuret)

0 – II

Lisätään liitteeseen II huomautuksella #2 (Tarkoittaa kaikkia osia ja johdannaisia, paitsi a) siemeniä ja siitepölyä; ja b) viimeisteltyjä pakattuja tuotteita, jotka ovat valmiita vähittäismyyntiä varten.

Kiina, Euroopan unioni, Ukraina, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta ja Amerikan yhdysvallat

EU:n ehdotus

+

KASVISTO – HERNEKASVIT (LEGUMINOSAE)

46.

Afzelia spp.

(palkomahongit; Afrikan populaatiot)

0 – II

Lisätään kaikki Afrikan populaatiot liitteeseen II huomautuksella #17 (Tarkoittaa sahatukkeja, sahatavaraa, viilua, vaneria ja käsiteltyä puuta).

Benin, Euroopan unioni, Liberia, Norsunluurannikko ja Senegal

EU:n ehdotus

+

47.

Dalbergia sissoo

II – 0

Poistetaan liitteestä II.

Intia ja Nepal

Ehdotusta vastustetaan lähtökohtaisesti, koska tämän lajin erottaminen muista vaatii erikoisasiantuntemusta. Kantaa voidaan harkita uudelleen, jos ehdottajat voivat toimittaa tunnistamistekniikoista lisänäyttöä, joka on helposti CITES-viranomaisten saatavilla .

48.

Dipteryx spp. (tonkapuut)

0 – II

Lisätään liitteeseen II huomautuksella ”Tarkoittaa sahatukkeja, sahatavaraa, viilua, vaneria, käsiteltyä puuta ja siemeniä”.

Euroopan unioni, Kolumbia ja Panama

EU:n ehdotus

+

49.

Paubrasilia echinata (brasilianneulapalko)

II – I

Siirretään liitteestä II liitteeseen I huomautuksella ”Tarkoittaa kaikkia osia, johdannaisia ja valmiita tuotteita, myös soitinten jousia, lukuun ottamatta soittimia ja niiden osia kiertueorkestereiden ja yksin esiintyvien muusikoiden, joilla on päätöslauselman Res. 16.8 mukainen soitinpassi, käytössä.”

Brasilia

Huomautuksen teksti on epäselvä, ja EU voi kannattaa ehdotusta vain, jos sitä muutetaan.

Vaikka ollaankin yksimielisiä siitä, että lajin kauppaa on valvottava enemmän ja että kaikki Brasilian vienti, mukaan lukien raakapuu ja valmiit jouset, olisi katettava, on vältettävä lajin suojelun kannalta tarpeetonta liiallista hallinnollista taakkaa ja otettava asianmukaisesti huomioon jousien valmistajien erityistarpeet. EU ei voi hyväksyä viittausta päätöslauselmaan huomautuksessa.

(+)

50.

Pterocarpus spp.

(veripihkapuut; Afrikan populaatiot)

0 – II

Kaikki Afrikan populaatiot lisätään liitteeseen II huomautuksella #17 (Tarkoittaa sahatukkeja, sahatavaraa, viilua, vaneria ja käsiteltyä puuta) ja muutetaan liitteessä II jo oleviin lajeihin Pterocarpus erinaceus ja P. tinctorius liitetyt huomautukset huomautukseksi #17.

Norsunluurannikko, Euroopan unioni, Liberia, Senegal ja Togo

EU:n ehdotus

+

KASVISTO – MEELIAKASVIT (MELIACEAE)

51.

Khaya spp. (kaijamahongit)

Lisätään kaikki Afrikan populaatiot liitteeseen II huomautuksella #17 (Tarkoittaa sahatukkeja, sahatavaraa, viilua, vaneria ja käsiteltyä puuta).

Benin, Euroopan unioni, Liberia, Norsunluurannikko ja Senegal

EU:n ehdotus

+

KASVISTO – KÄMMEKKÄKASVIT (ORCHIDACEAE)

52.

Orchidaceae spp. (kämmekkäkasvit)

Muutetaan huomautusta #4 lisäämällä siihen seuraava uusi g alakohta: ”g) valmiiksi vähittäismyyntiä varten pakattuja viimeisteltyjä kosmetiikkatuotteita, jotka sisältävät seuraavien lajien osia tai johdannaisia Bletilla striata, Cycnoches cooperi, Gastrodia elata, Phalaenopsis amabilis tai P. lobbii

Sveitsi

Vastustetaan, sillä ei voida sulkea pois sitä mahdollisuutta, alkuperätunnuksella W tai Y merkittyä materiaalia käytetään kosmetiikassa tulevaisuudessa. Tämän perusteella ehdotetaan ennalta varautuvaa lähestymistapaa, paitsi jos huomautusta muutetaan siten, että alkuperätunnukset ”W” ja ”Y” jätetään sen ulkopuolelle. Nykyinen ehdotus on ongelmallinen siksi, että sen avulla ei voida välttää riskiä lajin hyödyntämisestä harhautustarkoituksessa luonnonvaraisten lajien laittomassa kaupassa.


(1)  Sec. = CITES-sihteeristö.

SC = Pysyvä komitea.

AC = Eläinkomitea.

PC = Kasvikomitea.


LIITE II a

CITES-yleissopimuksen liitteen III muuttaminen

Papilio phorbanta Liite III