5.8.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 205/278


KOMISSION PÄÄTÖS (EU) 2022/1368,

annettu 3 päivänä elokuuta 2022,

yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuvien ryhmien perustamisesta ja päätöksen 2013/767/EU kumoamisesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 38 artiklassa määrätään, että unioni määrittelee yhteisen maatalouspolitiikan ja toteuttaa sitä.

(2)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti toimielimet käyvät avointa ja säännöllistä vuoropuhelua etujärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa.

(3)

Komission päätöksessä 2013/767/EU (1) vahvistetaan puitteet valtiosta riippumattomien sidosryhmien kuulemiselle maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen liittyvissä asioissa. Se antaa komissiolle mahdollisuuden hyödyntää asiantuntijoista koostuvien neuvoa-antavien elinten eli kansalaisvuoropuheluun osallistuvien ryhmien asiantuntemusta. Ryhmien nykyinen toimikausi päättyy 31 päivänä joulukuuta 2022.

(4)

Jotta voidaan mukautua yhteisen maatalouspolitiikan uuteen lainsäädäntökehykseen (2) ja komission päätöksellä C(2016)3301 (3) vahvistettuihin komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskeviin horisontaalisiin sääntöihin, jäljempänä ’horisontaaliset säännöt’, sekä varmistaa maatalouteen ja maaseudun kehittämiseen liittyvistä kysymyksistä käytävän kansalaisvuoropuhelun jatkuvuus vuodesta 2023 alkaen, on tarpeen perustaa seitsemän aihekohtaista asiantuntijaryhmää ja määritellä niiden tehtävät ja rakenne.

(5)

Näiden ryhmien olisi avustettava komissiota ja tuettava kaikista yhteiseen maatalouspolitiikkaan ja sen täytäntöönpanoon liittyvistä kysymyksistä sekä erityisesti komission niiden osana toteuttamista toimenpiteistä käytävää säännöllistä vuoropuhelua, maataloutta koskevat kansainväliset kysymykset mukaan luettuina. Ryhmien olisi edistettävä kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoa, annettava neuvoja ja lausuntoja erityiskysymyksistä joko maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pyynnöstä tai omasta aloitteestaan ja seurattava politiikan kehitystä. Ryhmien jäsenten odotetaan myös levittävän ryhmien kokousten yhteydessä saamiaan tietoja edustamilleen organisaatioille.

(6)

Koska on tarpeen lisätä kansalaisvuoropuhelujärjestelmän avoimuutta, ottaen huomioon myös Euroopan oikeusasiamiehen asiaa koskevat suositukset, sekä varmistaa, että eri eturyhmät, mukaan lukien kansalaisyhteiskunta sen laajassa merkityksessä, ovat tasapuolisesti edustettuina, on asianmukaista luoda uusi kehys kansalaisvuoropuheluun osallistuvia ryhmiä varten. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä sellaisten sidosryhmien laaja-alaiseen edustukseen, joilla on sopivaa asiantuntemusta, jotta voidaan keskustella erilaisista näkökulmista ja näkemyksistä.

(7)

Jotta kaikilla sidosryhmillä olisi samat mahdollisuudet ja edustusoikeudet, kullakin sidosryhmäjärjestöllä olisi edellä mainittujen horisontaalisten sääntöjen ja vakiokäytännön mukaisesti oltava yksi ainoa jäsen, eikä eri järjestöjen paikkojen välillä tehdä eroa. Kuhunkin kokoukseen osallistuvien henkilöiden kokonaismäärää voidaan kuitenkin muuttaa tapauskohtaisesti komission asialistan ja tarvittavan erityisasiantuntemuksen perusteella.

(8)

Osallistuvan ja osallistavan kuulemisprosessin varmistamiseksi sekä kansalaisten ja sidosryhmien tavoittamiseksi olisi kiinnitettävä asianmukaisesti huomiota kokonaispäästöjen vähentämistä koskevaan ilmastotavoitteeseen, jota myös komission olisi edistettävä. Tämä tarkoittaa, että olisi järjestettävä vähemmän asiantuntijakokouksia paikalla. Covid-19-pandemia osoitti, että komission ja sidosryhmien yhteiset tavoitteet voidaan saavuttaa myös virtuaalisten kokousten avulla. Sen vuoksi verkkokokousten järjestämistä olisi suosittava, vaikka fyysisten kokousten järjestäminen toisinaan onkin tärkeää.

(9)

Olisi vahvistettava säännöt, joiden mukaisesti ryhmän jäsenet saavat antaa tietoja.

(10)

Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2018/1725 (4).

(11)

Päätös 2013/767/EU olisi kumottava samaan aikaan kuin kansalaisvuoropuheluun osallistuvien ryhmien nykyinen toimikausi päättyy.

(12)

Jotta voidaan varmistaa kansalaisvuoropuhelun puitteiden säännöllinen uusiminen, on aiheellista vahvistaa tämän päätöksen soveltamisen päättymispäivä,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kohde

Perustetaan seuraavat asiantuntijaryhmät eli kansalaisvuoropuheluun osallistuvat ryhmät, jäljempänä ’ryhmät’:

1.

YMP:n strategiasuunnitelmia ja horisontaalisia kysymyksiä käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

2.

maatalousmarkkinoita käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

3.

eläintuotantoa käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

4.

maatalouden kansainvälisiä näkökohtia käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

5.

luonnonmukaista maataloutta käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

6.

laatua ja menekinedistämistä käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä;

7.

ympäristöä ja ilmastonmuutosta käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuva ryhmä.

2 artikla

Tehtävät

Ryhmät hoitavat 1 artiklassa luetelluilla, toimivaltaansa kuuluvilla aloilla seuraavia tehtäviä:

(a)

säännöllisen vuoropuhelun käyminen kaikista yhteiseen maatalouspolitiikkaan ja sen täytäntöönpanoon liittyvistä kysymyksistä, myös maataloutta koskevista kansainvälisistä kysymyksistä, sekä erityisesti komission niiden osana toteuttamista toimenpiteistä;

(b)

silloin kun tarvitaan erityisasiantuntemusta, neuvojen antaminen komissiolle ryhmien toimivaltaan kuuluvilla, 1 artiklassa mainituilla aloilla sekä komission avustaminen toimintapoliittisten aloitteiden valmistelussa a alakohdassa tarkoitetuilla aloilla;

(c)

kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihdon edistäminen, tiedon levittäminen mukaan luettuna, a alakohdassa tarkoitetuilla aloilla;

(d)

lausuntojen antaminen erityiskysymyksistä joko maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pyynnöstä kyseisessä pyynnössä vahvistetussa määräajassa tai omasta aloitteestaan;

(e)

politiikan kehityksen seuraaminen a alakohdassa tarkoitetuilla aloilla.

3 artikla

Jäsenet

1.   Ryhmät koostuvat sidosryhmäjärjestöistä, jotka eivät ole julkisyhteisöjä ja jotka toimivat unionin tasolla 1 artiklassa tarkoitetuilla aloilla.

2.   Jäsenjärjestöt nimeävät edustajansa osallistumaan ryhmien kokouksiin esityslistan kohtien mukaisesti. Jos puheenjohtaja niin ilmoittaa, järjestöä voi edustaa useampi kuin yksi edustaja. Kullakin järjestöllä on yksi äänioikeus edustajien lukumäärästä riippumatta.

3.   Jäsenjärjestöjen vastuulla on varmistaa, että niiden edustajilla on korkeatasoista asiantuntemusta.

4.   Jäsenjärjestöjä, jotka eivät enää pysty osallistumaan tehokkaasti asiantuntijaryhmän toimintaan ja jotka eivät maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston mielestä täytä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 339 artiklassa asetettuja edellytyksiä tai jotka eroavat ryhmästä, ei enää kutsuta osallistumaan ryhmän kokouksiin, ja ne voidaan korvata jäljellä olevan toimikautensa ajaksi toisella järjestöllä.

4 artikla

Valintamenettely

1.   Jäsenjärjestöt valitaan julkisella hakuilmoituksella, joka julkaistaan komission asiantuntijaryhmien ja muiden vastaavanlaisten elinten rekisterissä, jäljempänä ’asiantuntijaryhmärekisteri’. Hakuilmoitus voidaan lisäksi julkaista muilla keinoin, kuten asiaa koskevilla verkkosivustoilla. Hakuilmoituksessa on selvästi ilmoitettava valintaperusteet, mukaan luettuina vaadittava asiantuntemus ja suoritettavassa työssä edustettavina olevat edut. Vähimmäismääräaika hakemusten jättämiselle on neljä viikkoa.

2.   Jotta sidosryhmäjärjestöt voidaan nimittää jäseniksi, niiden on oltava rekisteröityjä avoimuusrekisteriin.

3.   Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston pääjohtaja nimittää sidosryhmäjärjestöt sellaisten hakijoiden joukosta, joilla on pätevyyttä ja korkeatasoista asiantuntemusta 1 artiklassa tarkoitetuilla aloilla, jotka kykenevät antamaan neuvoja 2 artiklan mukaisesti ja jotka ovat vastanneet julkiseen hakuilmoitukseen.

4.   Sidosryhmäjärjestöt nimitetään viiden vuoden toimikaudeksi. Niiden toimikausi voidaan uusia.

5 artikla

Puheenjohtaja

Ryhmien puheenjohtajana toimii komission edustaja.

6 artikla

Toiminta

1.   Ryhmät toimivat maatalouden ja maaseudun pääosaston pyynnöstä horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

2.   Ryhmien kokoukset pidetään olosuhteista riippuen pääsääntöisesti virtuaalisesti tai komission tiloissa.

3.   Sihteeripalveluista huolehtii maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto. Komission muiden osastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua ryhmien ja niiden alaryhmien kokouksiin.

4.   Kukin ryhmä voi maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää tehdä asian käsittelystä julkista.

5.   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja kunkin ryhmän antamat lausunnot, suositukset tai raportit on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

6.   Jos mahdollista, ryhmät antavat lausuntonsa, suosituksensa ja raporttinsa yhteisymmärryksessä. Jos asiasta äänestetään, äänestyksen tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Vastaan äänestäneillä tai äänestämättä jättäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon, suositukseen tai raporttiin liitetään heidän kantansa perustelut.

7 artikla

Alaryhmät

1.   Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto voi perustaa alaryhmiä tarkastelemaan tiettyjä kysymyksiä pääosaston määrittelemän toimeksiannon perusteella. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti, kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa.

2.   Ne alaryhmien jäsenet, jotka eivät ole ryhmän jäseniä, valitaan julkisella hakuilmoituksella 4 artiklan ja horisontaalisten sääntöjen mukaisesti.

8 artikla

Kutsutut asiantuntijat

Maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto voi kutsua asiantuntijoita, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta asiasta, osallistumaan ryhmän tai alaryhmien työskentelyyn tapauskohtaisesti.

9 artikla

Tarkkailijat

1.   Yksityishenkilöille, järjestöille, kuten sidosryhmäjärjestöille, ja julkisyhteisöille, jotka eivät ole jäsenvaltioiden viranomaisia, voidaan myöntää tarkkailijan asema horisontaalisten sääntöjen mukaisesti suoralla kutsulla.

2.   Tarkkailijan aseman saaneet järjestöt tai julkisyhteisöt nimeävät edustajansa.

3.   Puheenjohtaja voi sallia sen, että tarkkailijat ja niiden edustajat osallistuvat ryhmän ja sen alaryhmien keskusteluihin ja jakavat asiantuntemusta. Heillä ei kuitenkaan ole äänioikeutta, eivätkä he osallistu ryhmien tai niiden alaryhmien antamien suositusten tai ohjeiden laatimiseen.

10 artikla

Työjärjestys

Ryhmä vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston ehdotuksesta ja sen suostumuksella asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia (5) ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen. Alaryhmät toimivat ryhmän työjärjestyksen mukaisesti.

11 artikla

Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

Ryhmän jäsenten ja näiden edustajien, kutsuttujen asiantuntijoiden sekä tarkkailijoiden ja näiden edustajien on noudatettava salassapitovelvollisuutta, jota perussopimusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen nojalla sovelletaan kaikkiin toimielinten jäseniin ja niiden henkilöstöön, sekä unionin turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (6) ja (EU, Euratom) 2015/444 (7). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

12 artikla

Avoimuus

1.   Ryhmät ja niiden alaryhmät on rekisteröitävä asiantuntijaryhmien rekisteriin.

2.   Asiantuntijaryhmien rekisterissä julkaistaan ryhmistä ja alaryhmistä seuraavat tiedot:

(a)

sidosryhmäjärjestöjen nimet; edustettuina olevat edut;

(b)

tarkkailijoiden nimet.

3.   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville joko asiantuntijaryhmien rekisterissä tai erityisellä verkkosivustolla, johon on linkki rekisteristä. Pääsy tällaisille verkkosivustoille ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä, eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja muut olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta on mahdollista poiketa vain silloin, kun katsotaan, että asiakirjan sisältämien tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (8) 4 artiklassa määritellyllä tavalla.

13 artikla

Kokouskulut

1.   Ryhmien ja alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan palveluista.

2.   Komissio korvaa ryhmien ja alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut, paitsi jos kokous on järjestetty virtuaalisesti. Korvaus maksetaan voimassa olevien komission säännösten mukaisesti ja vuosittaisessa määrärahojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission osastoille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

14 artikla

Kumoaminen

Kumotaan päätös 2013/767/EU 1 päivästä tammikuuta 2023.

15 artikla

Soveltaminen

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2027 saakka.

Tehty Brysselissä 3 päivänä elokuuta 2022.

Komission puolesta

Janusz WOJCIECHOWSKI

Komission jäsen


(1)  Komission päätös 2013/767/EU, annettu 16 päivänä joulukuuta 2013, yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä koskevan kansalaisvuoropuhelun puitteiden vahvistamisesta ja päätöksen 2004/391/EY kumoamisesta (EUVL L 338, 17.12.2013, s. 115).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2115, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, jäsenvaltioiden yhteisen maatalouspolitiikan nojalla laadittavien, Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta (maaseuturahasto) rahoitettavien strategiasuunnitelmien (YMP:n strategiasuunnitelmat) tukea koskevista säännöistä sekä asetusten (EU) N:o 1305/2013 ja (EU) N:o 1307/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 1);

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2116, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta sekä asetuksen (EU) N:o 1306/2013 kumoamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 187);

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/2117, annettu 2 päivänä joulukuuta 2021, maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä annetun asetuksen (EU) N:o 1308/2013, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä annetun asetuksen (EU) N:o 1151/2012, maustettujen viinituotteiden määritelmästä, kuvauksesta, esittelystä, merkinnöistä ja maantieteellisten merkintöjen suojasta annetun asetuksen (EU) N:o 251/2014 sekä unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä annetun asetuksen (EU) N:o 228/2013 muuttamisesta (EUVL L 435, 6.12.2021, s. 262).

(3)  Komission päätös C(2016) 3301 final, annettu 30 päivänä toukokuuta 2016, komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta.

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39).

(5)  Päätöksen C(2016)3301 liite III.

(6)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/443, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, turvallisuudesta komissiossa (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 41).

(7)  Komission päätös (EU, Euratom) 2015/444, annettu 13 päivänä maaliskuuta 2015, EU:n turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevista säännöistä (EUVL L 72, 17.3.2015, s. 53).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 4). Näiden poikkeusten tarkoituksena on suojella yleistä turvallisuutta, sotilasasioita, kansainvälisiä suhteita, finanssi-, raha- ja talouspolitiikkaa, yksityiselämää ja yksilön koskemattomuutta, kaupallisia etuja, tuomioistuinkäsittelyä ja oikeudellista neuvontaa, tutkimuksia, tarkastuksia ja toimielimen päätöksentekomenettelyä.