10.8.2022   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 305/1


KOMISSION LAUSUNTO,

annettu 8 päivänä elokuuta 2022,

Tolnan maakunnassa Unkarissa sijaitsevasta Paks II -ydinvoimalasta (kaksi VVER-1200-reaktoria) peräisin olevan radioaktiivisen jätteen hävittämistä koskevasta suunnitelmasta

(Ainoastaan unkarinkielinen teksti on todistusvoimainen)

(2022/C 305/01)

Jäljempänä oleva arviointi on tehty Euratomin perustamissopimuksen määräysten nojalla, eikä se vaikuta mahdollisiin muihin, Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen nojalla tehtäviin lisäarviointeihin eikä siitä ja johdetusta lainsäädännöstä johtuviin velvoitteisiin (1).

Euroopan komissio sai 9 päivänä helmikuuta 2021 Unkarin pysyvältä edustustolta Euratomin perustamissopimuksen 37 artiklan mukaisesti yleiset tiedot Paks II -ydinvoimalasta peräisin olevan radioaktiivisen jätteen hävittämistä (2) koskevasta suunnitelmasta.

Komissio pyysi suunnitelmaa koskevia lisätietoja 30 päivänä maaliskuuta, 9 päivänä kesäkuuta ja 12 päivänä heinäkuuta, ja Unkarin pysyvä edustusto toimitti ne 27 päivänä huhtikuuta, 17 päivänä kesäkuuta ja 23 päivänä heinäkuuta. Lisäksi Unkarin hallituksen edustajat toimittivat täydentäviä tietoja 9 ja 10 päivänä kesäkuuta 2021 pidetyssä asiantuntijaryhmän täysistunnossa (videoneuvottelu). Toimitettujen yleisten tietojen ja lisätietojen perusteella komissio on antanut seuraavan lausunnon:

1.

Etäisyys laitoksesta lähimmän jäsenvaltion eli Kroatian rajalle on 75 kilometriä. Naapurimaa Serbian raja on 66 kilometrin etäisyydellä.

2.

Kaasumaiset ja nestemäiset radioaktiiviset päästöt eivät tavanomaisissa toimintaolosuhteissa aiheuta terveyden kannalta merkittävää altistumista toisen jäsenvaltion tai kolmannen maan väestölle, kun otetaan huomioon turvallisuutta koskevassa perusnormidirektiivissä (neuvoston direktiivi 2013/59/Euratom) (3) vahvistetut annosrajat.

3.

Matala- ja keskiaktiivinen kiinteä ydinjäte loppusijoitetaan Bátaapátissa sijaitsevaan maanalaiseen radioaktiivisen jätteen kansalliseen varastoon. Käytetyt polttoaine-elementit varastoidaan väliaikaisesti paikan päällä (uudessa laitoksessa, joka on määrä rakentaa ja joka ei sisälly tähän ilmoitukseen). Suunnitelmana on, että polttoaine-elementit loppusijoitetaan myöhemmin syvällä kallioperässä sijaitsevaan loppusijoitustilaan Unkarissa. Vaihtoehtona voi olla käytetyn polttoaineen jälleenkäsittely. Jos käytettyä ydinpolttoainetta siirretään kolmanteen maahan jälleenkäsiteltäväksi, se on palautettava Unkariin loppusijoittamista varten radioaktiivista jätettä koskevan direktiivin (neuvoston direktiivi 2011/70/Euratom) (4) 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti. Mainitussa kohdassa todetaan, että jos käytettyä ydinpolttoainetta siirretään kolmanteen maahan jälleenkäsittelyä varten, sillä jäsenvaltiolla, josta kyseinen aine on siirretty, on perimmäinen vastuu aineen sekä mahdollisen sivutuotteena syntyvän jätteen turvallisesta ja vastuullisesta loppusijoituksesta. Jos käytettyä ydinpolttoainetta siirretään kolmanteen maahan loppusijoitusta varten, seuraavien vaatimusten on täytyttävä: i) Unkarin toimivaltaisen valvontaviranomaisen on pidettävä käytettyä ydinpolttoainetta direktiivin 3 artiklan 7 kohdassa määriteltynä ”radioaktiivisena jätteenä”, ii) siirron ajankohtana määränpäänä olevassa kolmannessa maassa sijaitsevan loppusijoituslaitoksen käyttöä koskevan sopimuksen on oltava tullut voimaan kyseisen kolmannen maan ja Unkarin välillä, iii) direktiivin 4 artiklan 4 kohdassa lueteltujen edellytysten ja erityisesti sen c alakohdassa vahvistetun edellytyksen, jonka mukaan määränpäämaana olevalla kolmannella maalla on oltava toiminnassa oleva loppusijoituslaitos, on täytyttävä. Lopuksi on korostettava, että toimivaltaisten viranomaisten on määriteltävä selkeästi käytetyn ydinpolttoaineen siirron tarkoitus (joko jälleenkäsittely tai loppusijoitus) ja ilmoitettava siitä etukäteen.

4.

Jos ympäristöön pääsisi ennalta arvaamattomasti radioaktiivisia päästöjä yleisissä tiedoissa tarkastellun tyyppisten ja laajuisten onnettomuuksien seurauksena, säteilyannokset, joille toisen jäsenvaltion tai kolmannen maan väestö altistuisi, eivät todennäköisesti vaikuttaisi terveyteen merkittävällä tavalla, kun otetaan huomioon turvallisuutta koskevassa perusnormidirektiivissä (direktiivi 2013/59/Euratom) säädetyt viitetasot.

5.

Toimitetut yleiset tiedot ja lisätiedot sisälsivät arvion ydinvoimalaa ympäröivän alueen seismisyydestä (luokitellaan seismisesti keskiaktiiviseksi alueeksi) ja todennäköisestä maksimaalisesta seismisestä aktiviteetista (komission suosituksen 2010/635/Euratom liite I). Komissio kehottaa Unkarin viranomaisia seuraamaan jatkossakin tiiviisti ydinvoimalaa ympäröivän alueen seismisyyttä koskevan tieteellisen tiedon kehitystä, ryhtymään mahdollisten havaintojen perusteella asianmukaisiin jatkotoimiin ja ilmoittamaan asiasta naapurijäsenvaltioille ja komissiolle.

Komissio katsoo, että Tolnan maakunnassa Unkarissa sijaitsevan Paks II -ydinvoimalan kahdesta VVER-reaktorista peräisin olevan, missä tahansa muodossa olevan radioaktiivisen jätteen hävittämistä koskevan suunnitelman toteuttaminen ei tavanomaisen toiminnan yhteydessä eikä edellä mainituissa yleisissä tiedoissa tarkastellun tyyppisessä ja laajuisessa onnettomuustilanteessa, jossa ympäristöön pääsisi ennalta arvaamattomasti radioaktiivisia päästöjä, todennäköisesti aiheuta terveyden kannalta merkittävää veden, maaperän tai ilman radioaktiivista saastumista toisen jäsenvaltion tai kolmannen maan alueella, kun otetaan huomioon turvallisuutta koskevassa perusnormidirektiivissä (direktiivi 2013/59/Euratom) vahvistetut säännökset.

Tehty Brysselissä 8 päivänä elokuuta 2022.

Komission puolesta

Kadri SIMSON

Komission jäsen


(1)  Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen nojalla esimerkiksi ympäristönäkökohtia olisi arvioitava laajemmin. Komissio haluaisi alustavasti kiinnittää huomiota tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin 2011/92/EU, sellaisena kuin se on muutettuna direktiivillä 2014/52/EU, säännöksiin, tiettyjen suunnitelmien ja ohjelmien ympäristövaikutusten arvioinnista annettuun direktiiviin 2001/42/EY sekä luontotyyppien sekä luonnonvaraisen eläimistön ja kasviston suojelusta annettuun direktiiviin 92/43/ETY ja yhteisön vesipolitiikan puitteista annettuun direktiiviin 2000/60/EY.

(2)  Radioaktiivisen jätteen hävittäminen Euratomin perustamissopimuksen 37 artiklan soveltamisesta 11 päivänä lokakuuta 2010 annetun komission suosituksen 2010/635/Euratom (EUVL L 279, 23.10.2010, s. 36) 1 kohdassa tarkoitetussa merkityksessä.

(3)  Neuvoston direktiivi 2013/59/Euratom, annettu 5 päivänä joulukuuta 2013, turvallisuutta koskevien perusnormien vahvistamisesta ionisoivasta säteilystä aiheutuvilta vaaroilta suojelemiseksi ja direktiivien 89/618/Euratom, 90/641/Euratom, 96/29/Euratom, 97/43/Euratom ja 2003/122/Euratom kumoamisesta (EUVL L 13, 17.1.2014, s. 1).

(4)  Neuvoston direktiivi 2011/70/Euratom, annettu 19 päivänä heinäkuuta 2011, yhteisön kehyksen perustamisesta käytetyn ydinpolttoaineen ja radioaktiivisen jätteen vastuullista ja turvallista huoltoa varten (EUVL L 199, 2.8.2011, s. 48).