25.8.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 301/1


KOMISSION ASETUS (EU) 2021/1399,

annettu 24 päivänä elokuuta 2021,

asetuksen (EY) N:o 1881/2006 muuttamisesta siltä osin kuin on kyse torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien enimmäismääristä tietyissä elintarvikkeissa

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon elintarvikkeissa olevia vieraita aineita koskevista yhteisön menettelyistä 8 päivänä helmikuuta 1993 annetun neuvoston asetuksen (ETY) N:o 315/93 (1) ja erityisesti sen 2 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksessa (EY) N:o 1881/2006 (2) vahvistetaan tiettyjen vierasaineiden, mukaan lukien torajyväpahkat ja torajyväalkaloidit, enimmäismäärät elintarvikkeissa.

(2)

Torajyvällä tai torajyväpahkalla tarkoitetaan Claviceps-lajin sienirihmastoa, joka korvaa jyvät viljan tähkissä tai siemenet heinän tähkissä ja näkyy laajana tummana pahkana. Nämä pahkat sisältävät eri luokkiin kuuluvia alkaloideja.

(3)

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’, antoi 28 päivänä kesäkuuta 2012 lausunnon elintarvikkeissa ja rehuissa esiintyvistä torajyväalkaloideista (3). Elintarviketurvallisuusviranomainen perusti riskinarviointinsa tärkeimpiin Claviceps purpurea -torajyväalkaloideihin, joita ovat ergometriini, ergotamiini, ergosiini, ergokristiini, ergokryptiini ja ergokorniini sekä niiden -iniini-epimeerit. Se määritti ryhmäkohtaiseksi akuutin altistumisen viiteannokseksi 1 μg painokiloa kohti ja ryhmäkohtaiseksi siedettäväksi päiväsaanniksi 0,6 μg painokiloa kohti. Se totesi, että vaikka käytettävissä olevat tiedot eivät osoittaneet, että minkään väestön alaryhmän osalta olisi syytä huoleen, ravinnon kautta tapahtuvan altistumisen arviot koskivat rajallista määrää elintarvikeryhmiä. Mahdollinen muista elintarvikkeista tuleva osuus ei kuitenkaan ole tiedossa, eikä sitä voida jättää huomiotta.

(4)

Elintarviketurvallisuusviranomainen julkaisi 6 päivänä heinäkuuta 2017 tieteellisen raportin ihmisten ja eläinten ravinnon kautta tapahtuvasta altistumisesta torajyväalkaloideille (4). Tiettyjen väestöryhmien osalta torajyväalkaloideille altistumisen arviot ovat lähellä siedettävää päiväsaantia. Korkeimpien altistumisen arvioiden osalta krooniseen ravinnon kautta tapahtuvaan altistumiseen vaikuttivat pääasiassa erilaiset etenkin ruista sisältävät tai yksinomaan rukiista valmistetut leivät ja sämpylät. Korkeimmat akuutin altistumisen arviot ovat lähellä akuutin altistumisen viiteannosta.

(5)

Elintarviketurvallisuusviranomainen tutki myös torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien esiintymisen välistä suhdetta. Kun määrät olivat korkeampia, pahkojen ja torajyväalkaloidien määrien välillä voitiin havaita tilastollisesti merkitsevä lineaarinen suhde. Tätä suhdetta ei kuitenkaan aina voitu osoittaa, kun määrät olivat vähäisempiä. Näin ollen pahkojen puuttuminen ei sulje pois torajyväalkaloidien esiintymistä. Tämä johtuu siitä, että viljojen käsittelyn aikana pahkat hajoavat ja niistä syntynyt torajyväpöly kiinnittyy viljanjyvien pintaan.

(6)

Sen vuoksi on aiheellista alentaa torajyväpahkojen enimmäismäärää ja vahvistaa torajyväalkaloidien enimmäismäärät niissä elintarvikkeissa, joissa on merkittäviä määriä kyseisiä alkaloideja ja jotka vaikuttavat merkittävästi ihmisten altistumiseen, sekä niissä elintarvikkeissa, jotka ovat merkityksellisiä haavoittuvien väestöryhmien altistumisen kannalta.

(7)

Useimmissa viljoissa torajyväpahkojen määrää on jo saatu vähennettyä soveltamalla hyviä maatalouskäytäntöjä sekä lajittelu- ja puhdistustekniikoita. Sen vuoksi nykyistä enimmäismäärää viljoissa olisi alennettava. Tältä osin on myös aiheellista selventää, missä vaiheessa torajyväpahkojen enimmäismääriä jalostamattomissa viljoissa sovelletaan, jotta vältettäisiin soveltamiseen liittyvät ongelmat.

(8)

Myllytuotteiden osalta on aiheellista vahvistaa erilaiset torajyväalkaloidien enimmäismäärät viljalajista riippuen. Koska viljalajeista rukiissa torajyväpahkojen esiintymisen riski on suurempi, torajyväalkaloidien määrää on vaikeampi saada vähennettyä, ja sen vuoksi rukiista valmistetuille myllytuotteille olisi vahvistettava erityinen enimmäismäärä, kun taas muista viljoista valmistetuille myllytuotteille olisi vahvistettava alempi enimmäismäärä. Muista viljoista valmistetuille myllytuotteille olisi kuitenkin vahvistettava eri enimmäismäärät tuotteiden tuhkapitoisuuden mukaan, jotta voidaan ottaa huomioon, että enemmän leseitä (korkeampi tuhkapitoisuus) sisältävissä tuotteissa on luontaisesti enemmän torajyväalkaloideja, koska torajyväpahkapöly kiinnittyy leseiden pintaan.

(9)

Lisäksi koska on odotettavissa, että joissakin myllytuotteissa on mahdollista saavuttaa yhä alempia esiintymismääriä, kyseisille tuotteille on aiheellista säätää tiukempia enimmäismääriä keskipitkällä aikavälillä. Jotta komissio voi seurata edistymistä tiukempien enimmäismäärien saavuttamisessa ja arvioida maatalouskäytäntöjen sekä ilmasto- ja ympäristötekijöiden muutoksista johtuvia määrien mahdollisia muutoksia, jäsenvaltioita ja asiaan liittyviä osapuolia olisi velvoitettava toimittamaan tarvittavat tiedot.

(10)

Märkäjauhatusmenetelmän sivutuotteena syntyvän vehnägluteenin on osoitettu sisältävän korkeampia määriä torajyväalkaloideja hyvistä käytännöistä huolimatta, koska torajyväalkaloidit konsentroituvat tuotantomenetelmän seurauksena. Sen vuoksi torajyväalkaloideille olisi vahvistettava korkeampi enimmäismäärä vehnägluteenissa.

(11)

Koska Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 (5) liitteeseen I on tehty muutoksia, vastaavaa alaviitettä asetuksen (EY) N:o 1881/2006 liitteessä olisi muutettava.

(12)

Jotta talouden toimijat voisivat valmistautua tällä asetuksella käyttöön otettujen uusien sääntöjen soveltamiseen, on aiheellista vahvistaa kohtuullinen aika, ennen kuin enimmäismääriä aletaan soveltaa, ja siirtymäkausi elintarvikkeille, jotka on laillisesti saatettu markkinoille ennen tämän asetuksen soveltamispäivää. Rukiin osalta torajyväpahkojen alempia esiintymismääriä ei kuitenkaan voida vielä kohtuudella saavuttaa, ja sen vuoksi on aiheellista vahvistaa pidempi määräaika hyvien maatalouskäytäntöjen tiukempaan soveltamiseen sekä parempien lajittelu- ja puhdistustekniikoiden käyttöönottoon.

(13)

Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 1881/2006 olisi muutettava.

(14)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetus (EY) N:o 1881/2006 seuraavasti:

1)

Korvataan 9 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Jäsenvaltioiden ja asiaan liittyvien tahojen on 1 päivään tammikuuta 2023 mennessä ilmoitettava komissiolle toteuttamiensa tutkimusten tulokset ja tiedot edistymisestä sellaisten ehkäisevien toimenpiteiden soveltamisessa, joilla pyritään estämään torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien esiintyminen rukiissa ja rukiista valmistetuissa myllytuotteissa sekä torajyväalkaloidien esiintyminen ohran-, vehnän-, speltin- ja kauranjyvistä valmistetuissa myllytuotteissa.

Jäsenvaltioiden ja asiaan liittyvien tahojen on raportoitava säännöllisesti EFSA:n tietokantaan torajyväpahkojen ja torajyväalkaloidien esiintymistä rukiissa ja rukiista valmistetuissa myllytuotteissa sekä torajyväalkaloidien esiintymistä ohran-, vehnän-, speltin- ja kauranjyvistä valmistetuissa myllytuotteissa koskevat tiedot.”

2)

Muutetaan liite tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Liitteessä lueteltuja elintarvikkeita, jotka on laillisesti saatettu markkinoille ennen 1 päivää tammikuuta 2022, saa edelleen pitää kaupan niiden vähimmäissäilyvyysajan päättymiseen tai viimeiseen käyttöpäivään saakka.

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2022.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 24 päivänä elokuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EYVL L 37, 13.2.1993, s. 1.

(2)  Komission asetus (EY) N:o 1881/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, tiettyjen elintarvikkeissa olevien vierasaineiden enimmäismäärien vahvistamisesta (EUVL L 364, 20.12.2006, s. 5).

(3)  Scientific Opinion on Ergot alkaloids in food and feed. EFSA Journal 2012;10(7):2798. [158 pp.] doi:10.2903/j.efsa.2012.2798.

(4)  Arcella, D., Gomez Ruiz, J-A., Innocenti, ML ja Roldán, R., 2017. Scientific report on human and animal dietary exposure to ergot alkaloids. EFSA Journal 2017;15(7):4902, 53 pp. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2017.4902

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 396/2005, annettu 23 päivänä helmikuuta 2005, torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta (EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1).


LIITE

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1881/2006 liite seuraavasti:

1)

Korvataan 2 jakson kohta ”2.9 Torajyväpahkat ja torajyväalkaloidit” seuraavasti:

Elintarvikkeet (1)

Enimmäismäärät

”2.9

Torajyväpahkat ja torajyväalkaloidit

 

2.9.1

Torajyväpahkat

 

2.9.1.1

Käsittelemättömät viljat (18), lukuun ottamatta

maissia, ruista ja riisiä

0,2 g/kg

2.9.1.2

Käsittelemätön ruis(18)

0,5 g/kg – 30. kesäkuuta 2024 saakka

0,2 g/kg – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

2.9.2

Torajyväalkaloidit  (*1)

 

2.9.2.1

Ohrasta, vehnästä, speltistä ja kaurasta valmistetut myllytuotteet

(joiden tuhkapitoisuus on alle 900 mg/100 g)

100 μg/kg

50 μg/kg – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

2.9.2.2

Ohrasta, vehnästä, speltistä ja kaurasta valmistetut myllytuotteet

(joiden tuhkapitoisuus on vähintään 900 mg/100 g)

Ohran-, vehnän, speltin- ja kauranjyvät, jotka on saatettu markkinoille loppukuluttajaa varten

150 μg/kg

2.9.2.3

Rukiista valmistetut myllytuotteet

Ruis, joka on saatettu markkinoille loppukuluttajaa varten

500 μg/kg – 30. kesäkuuta 2024 saakka

250 μg/kg – 1. heinäkuuta 2024 alkaen

2.9.2.4

Vehnägluteeni

400 μg/kg

2.9.2.5

Imeväisten ja pikkulasten viljapohjaiset valmisruoat (3) (29)

20 μg/kg

2)

Korvataan alaviite 1 seuraavasti:

”(1)

Hedelmät, vihannekset ja viljat sellaisina kuin ne määritellään torjunta-ainejäämien enimmäismääristä kasvi- ja eläinperäisissä elintarvikkeissa ja rehuissa tai niiden pinnalla sekä neuvoston direktiivin 91/414/ETY muuttamisesta 23 päivänä helmikuuta 2005 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 396/2005 liitteessä I (EUVL L 70, 16.3.2005, s. 1). Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että tattari (Fagopyrum spp.) sisältyy viljoihin ja tattarista tehdyt valmisteet viljavalmisteisiin. Hedelmiä koskevaa enimmäismäärää ei sovelleta pähkinöihin.”

3)

Korvataan alaviite 18 seuraavasti:

”(18)

Enimmäismäärää sovelletaan käsittelemättömään viljaan, joka on saatettu markkinoille ennen ensiasteen jalostusta. Integroiduissa tuotanto- ja jalostusjärjestelmissä enimmäismäärää sovelletaan tuotantoketjuun ennen ensiasteen jalostusta. Integroiduilla tuotanto- ja jalostusjärjestelmillä tarkoitetaan järjestelmiä, joissa kaikki sisään tulevat erät puhdistetaan, lajitellaan ja jalostetaan samassa tuotantolaitoksessa.

Kuivausta ja puhdistusta, lajittelu (tarvittaessa värilajittelu) mukaan luettuna, ja hankauspesua ei pidetä ensiasteen jalostuksena, mikäli koko jyvä säilyy ehjänä.

Hankauspesu on viljan puhdistamista harjaamalla tai hiomalla sitä voimakkaasti yhdessä pölyn poiston kanssa (esim. pölyn imu).

Jos käytetään hankauspesua, kun torajyväpahkoja esiintyy, vilja on ensin puhdistettava ennen hankauspesua.”


(*1)  Torajyväalkaloidien enimmäismäärällä tarkoitetaan seuraavien 12 torajyväalkaloidin pienintä yhteismäärää: ergokorniini/ergokorniniini, ergokristiini/ergokristiniini, ergokryptiini/ergokryptiniini (α- ja β-muoto), ergometriini/ergometriniini, ergosiini/ergosiniini ja ergotamiini/ergotaminiini. Pienimmässä yhteismäärässä kunkin määrittämättä jääneen epimeerin arvoksi on vahvistettu nolla.”