25.3.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 104/39


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2021/520,

annettu 24 päivänä maaliskuuta 2021,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 soveltamissäännöistä tiettyjen pidettävien maaeläinten jäljitettäv)yyden osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon tarttuvista eläintaudeista sekä tiettyjen eläinterveyttä koskevien säädösten muuttamisesta ja kumoamisesta (”eläinterveyssäännöstö”) 9 päivänä maaliskuuta 2016 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 (1) ja erityisesti sen 120 artiklan 1 kohdan ja 120 artiklan 2 kohdan c, d ja f alakohdan

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EU) 2016/429 vahvistetaan pidettäviin maaeläimiin, sukusoluihin ja alkioihin sovellettavat jäljitettävyysvaatimukset ja siirretään komissiolle valta antaa tältä osin täytäntöönpanosäädöksiä.

(2)

Komission delegoidulla asetuksella (EU) 2019/2035 (2) täydennetään asetusta (EU) 2016/429 vahvistamalla pidettävien maaeläimien ja siitosmunien jäljitettävyyttä koskevat yksityiskohtaiset säännöt.

(3)

Jotta voidaan varmistaa asetuksessa (EU) 2016/429 ja delegoidussa asetuksessa (EU) 2019/2035 vahvistettujen jäljitettävyyssääntöjen yhdenmukainen soveltaminen unionissa, tällä asetuksella olisi hyväksyttävä tiettyjä sääntöjä.

(4)

Asetuksen (EU) 2016/429 112, 113 ja 115 artiklassa säädetään nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläimiin kuuluvia eläimiä pitävien toimijoiden velvollisuudesta toimittaa eläimiään koskevat tiedot kyseisen asetuksen 109 artiklan 1 kohdan mukaisesti perustettuihin atk-pohjaisiin tietokantoihin. Sen varmistamiseksi, että kaikki päivitykset toimitetaan kyseisiin tietokantoihin säännöllisesti, tässä asetuksessa on tarpeen täsmentää määräajat kyseisten tietojen toimittamiselle.

(5)

Pidettäviä nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläimiä pitävien toimijoiden toimittamien omia eläimiään ja pitopaikkojaan koskevien tietojen olisi oltava toimijoiden saatavilla tietojen toimittamisen jälkeen. Tässä asetuksessa olisi vahvistettava asetuksen (EU) 2016/429 109 artiklan 1 kohdan mukaisesti perustettuihin atk-pohjaisiin tietokantoihin sisältyvien tietojen yhdenmukaista saatavuutta koskevat säännöt.

(6)

Lisäksi tässä asetuksessa olisi vahvistettava pidettäviä nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläimiä koskevien atk-pohjaisten tietokantojen teknisiä ja toiminnallisia yksityiskohtia ja esitysmuotoja, jotta voidaan varmistaa tietokantojen vertailukelpoisuus koko unionissa.

(7)

Jäsenvaltioiden välinen sähköinen tietojenvaihto voi asetuksen (EU) 2016/429 110 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja 112 artiklan b alakohdassa säädetyin edellytyksin korvata nautaeläimiä koskevien tunnistusasiakirjojen antamisen, kun kyseisiä eläimiä siirretään jäsenvaltioiden välillä. Komission perustama BOVEX-käytäntö on suunniteltu nautaeläimiä koskevaan sähköiseen tiedonvaihtoon jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä. Komission olisi tunnustettava jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välisen sähköisen tietojenvaihdon täysi toimivuus tämän käytännön mukaisesti.

(8)

Eri maaeläinlajeilla, erityisesti pidettävillä nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläimillä sekä pidettävillä papukaijoilla käytettävät tunnistimet määritetään delegoidussa asetuksessa (EU) 2019/2035, ja näiden tunnistimien tekniset eritelmät olisi vahvistettava tässä asetuksessa.

(9)

Delegoidussa asetuksessa (EU) 2019/2035 vahvistetaan pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten ja pidettävien papukaijojen elektronisia tunnisteita koskevat vaatimukset. Sen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen, jossa eläimiä pidetään, olisi hyväksyttävä tällaiset elektroniset tunnisteet. Jotta voidaan varmistaa elektronisten tunnisteiden luettavuus siirrettäessä eläimiä jäsenvaltiosta toiseen, tässä asetuksessa olisi vahvistettava säännöt ja edellytykset, joiden mukaisesti toimivaltainen viranomainen voi hyväksyä elektroniset tunnisteet. Hyväksynnöissä olisi otettava huomioon myös asiaankuuluvat ISO/IEC-standardit.

(10)

Jotta varmistetaan tunnistamisen ja jäljitettävyyden yhdenmukainen soveltaminen kaikkialla unionissa, tunnistimien kiinnittämistä pidettäviin nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläimiin ja pidettäviin papukaijoihin koskevat määräajat olisi vahvistettava tässä asetuksessa.

(11)

Jäljitettävyyttä koskeviin unionin sääntöihin sisältyy asetuksen (EU) 2016/429 soveltamispäivään saakka erilaisia poikkeuksia tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmästä joidenkin eläinluokkien, kuten laajaperäisissä kasvatusolosuhteissa pidettävien eläinten, osalta. On aiheellista tarkistaa kyseisiä sääntöjä ja soveltaa tasapainoista ja yhdenmukaista lähestymistapaa tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmästä tehtäviin poikkeuksiin ottaen huomioon toisaalta asiaan liittyvät riskit ja toisaalta toimenpiteiden oikeasuhteisuus ja tehokkuus. Sen vuoksi tässä asetuksessa olisi vahvistettava tämän lähestymistavan mukaiset uudet säännöt.

(12)

On olennaisen tärkeää säilyttää pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten ja pidettävien papukaijojen täysi jäljitettävyys kaikkina aikoina ja välttää kaikki jäljitettävyyttä mahdollisesti vaarantavat toimet. Tunnistimen poistaminen, muuttaminen ja korvaaminen ovat toimia, jotka voivat vaarantaa jäljitettävyyden. Siksi nämä toimet saa suorittaa vasta, kun toimivaltainen viranomainen on antanut toimijoille siihen luvan. Delegoidussa asetuksessa (EU) 2019/2035 vahvistetaan tiettyjä poistamista, muuttamista ja korvaamista koskevia sääntöjä. Tiettyjen näkökohtien, kuten toimien määräaikojen, täsmentämiseksi tarvitaan kyseisiä toimia koskevia täydentäviä säännöksiä, jotka olisi vahvistettava tässä asetuksessa.

(13)

Jotta voidaan varmistaa sujuva siirtyminen uuteen oikeudelliseen kehykseen, jäsenvaltioiden toimijoiden olisi voitava jatkaa niiden tunnistimien käyttöä, jotka on hyväksytty ennen 21 päivää huhtikuuta 2021 Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 (3), neuvoston asetuksen (EY) N:o 21/2004 (4) ja neuvoston direktiivin 2008/71/EY (5) mukaisesti sekä mainittujen asetusten ja mainitun direktiivin nojalla annettujen säädösten mukaisesti, siirtymäaikana, joka saa olla enintään kaksi vuotta tämän asetuksen soveltamispäivästä.

(14)

Koska asetusta (EU) 2016/429 sovelletaan 21 päivästä huhtikuuta 2021, myös tätä asetusta olisi sovellettava kyseisestä päivästä.

(15)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

Tässä asetuksessa vahvistetaan säännöt, jotka koskevat seuraavia:

1)

määräajat, joissa toimijoiden on toimitettava tiedot pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten rekisteröimiseksi atk-pohjaisiin tietokantoihin,

2)

pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaisiin tietokantoihin sisältyvien tietojen yhdenmukainen saatavuus ja tällaisten tietokantojen tekniset eritelmät ja toimintasäännöt,

3)

tekniset edellytykset ja menettelyt, jotka koskevat pidettävien nautaeläinten sähköisten tietojen vaihtoa jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä, ja tiedonvaihtojärjestelmän täyden toimivuuden tunnustaminen,

4)

pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimien tekniset eritelmät, muodot ja malli,

5)

pidettävien papukaijojen tunnistimien tekniset vaatimukset,

6)

määräajat tunnistimien kiinnittämiselle pidettäviin nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläimiin, jotka ovat syntyneet unionissa, tai niiden unioniin tulon jälkeen,

7)

pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistuskoodin rakenne,

8)

pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimien poistaminen, muuttaminen ja korvaaminen sekä tällaisten toimien määräajat,

9)

tunnistimia koskevat siirtymätoimenpiteet.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 2 artiklassa vahvistettuja määritelmiä.

2 LUKU

ATK-POHJAISET TIETOKANNAT

3 artikla

Määräajat ja menettelyt, joiden mukaisesti toimijoiden on toimitettava tiedot pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten rekisteröimiseksi

1.   Nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläimiä pitävien toimijoiden on toimitettava asetuksen (EU) 2016/429 112 artiklan d kohdassa tarkoitettuja siirtoja, syntymiä ja kuolemia sekä mainitun asetuksen 113 artiklan 1 kohdan c alakohdassa ja delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 56 artiklan b alakohdassa tarkoitettuja siirtoja koskevat tiedot kyseisiä lajeja varten perustettuihin atk-pohjaisiin tietokantoihin rekisteröintiä varten jäsenvaltioiden tietojen toimittamiselle asettamassa määräajassa. Tietojen toimittamisen määräaika on enintään seitsemän päivää eläimen siirrosta, syntymästä tai kuolemasta.

2.   Määritettäessä syntymää koskevien tietojen toimittamisen enimmäisaikaa jäsenvaltiot voivat käyttää päivää, jona tunnistin kiinnitetään eläimeen, asianomaisen määräajan alkamisajankohtana edellyttäen, että kyseisen päivämäärän ja eläimen syntymäajan välillä ei ole sekaannuksen vaaraa.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, toimivaltainen viranomainen voi pidentää 1 kohdassa tarkoitettua siirtoja koskevien tietojen toimittamiselle asetettua enimmäisaikaa enintään 14 päivään silloin, kun nautaeläimiä siirretään saman jäsenvaltion alueella alkuperäpitopaikasta vuoristoalueilla sijaitseviin rekisteröityihin laidunpitopaikkoihin laiduntamista varten. Toimivaltainen viranomainen voi päättää hyväksyä rekisteröityihin laidunpitopaikkoihin siirrettävien nautaeläinten luettelot, jotka on saatu kyseisten pitopaikkojen toimijoilta. Luetteloissa on oltava:

a)

rekisteröidyn laidunpitopaikan yksilöllinen rekisterinumero,

b)

eläinten tunnistuskoodi,

c)

alkuperäpitopaikan yksilöllinen rekisterinumero,

d)

eläinten saapumispäivä rekisteröityyn laidunpitopaikkaan,

e)

eläinten ennakoitu lähtöpäivä rekisteröidystä laidunpitopaikasta.

4 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaisiin tietokantoihin sisältyvien tietojen yhdenmukainen saatavuus

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläimiä pitävillä toimijoilla on pyynnöstä ja maksutta käytettävissään ainakin lukuoikeus asetuksen (EU) 2016/429 109 artiklan 1 kohdan a–c kohdassa tarkoitettujen atk-pohjaisten tietokantojen sisältämiin pitopaikkojaan koskeviin vähimmäistietoihin.

5 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaisten tietokantojen tekniset eritelmät

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että asetuksen (EU) 2016/429 109 artiklan 1 kohdan a–c alakohdassa tarkoitetut pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaiset tietokannat perustetaan siten, että näihin tietokantoihin tallennettuja tietoja voidaan vaihtaa jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä tämän asetuksen liitteessä I olevan taulukon kolmannessa sarakkeessa vahvistetussa muodossa.

6 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaisten tietokantojen toimintasäännöt

Jäsenvaltioiden on toteutettava asianmukaiset tekniset ja hallinnolliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että asetuksen (EU) 2016/429 109 artiklan 1 kohdan a–c alakohdassa tarkoitetut pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaiset tietokannat toimivat myös mahdollisissa häiriötilanteissa. Kyseisillä toimenpiteillä on myös taattava tällaisiin tietokantoihin tallennettujen tietojen turvallisuus, eheys ja aitous.

7 artikla

Tekniset edellytykset ja menettelyt pidettävien nautaeläinten tunnistusasiakirjan tietojen sähköiselle vaihdolle jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä

1.   Kun jäsenvaltiot vaihtavat sähköisesti muiden jäsenvaltioiden kanssa delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 44 artiklan a–c alakohdassa tarkoitettuja pidettävien nautaeläinten tunnistusasiakirjan tietoja, tiedot on vaihdettava XML-skeemamäärittelyn muodossa, jonka komissio asettaa toimivaltaisen viranomaisen saataville.

2.   Siirrettäväksi tarkoitettujen pidettävien nautaeläinten alkuperäjäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että tunnistusasiakirjan tiedot toimitetaan sähköisesti määräjäsenvaltioon ennen eläinten lähtöä ja että kussakin toimituksessa on aikaleima.

8 artikla

Pidettävien nautaeläinten tunnistusasiakirjan tietojen sähköistä vaihtoa jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä koskevan järjestelmän täyden toimivuuden tunnustaminen

1.   Niiden jäsenvaltioiden osalta, jotka vaihtavat sähköisesti tunnistusasiakirjatietoja järjestelmän kautta, jonka komissio on perustanut ja joka on suunniteltu pidettäviä nautaeläimiä koskevien tietojen vaihtamiseksi jäsenvaltioiden atk-pohjaisten tietokantojen välillä, järjestelmän on tunnustettava olevan täysin toimiva.

2.   Komissio laatii ja julkaisee verkkosivustollaan luettelon jäsenvaltioista, jotka vaihtavat tunnistusasiakirjatietoja kyseisen järjestelmän kautta.

3 LUKU

TUNNISTIMET

9 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimien tekniset eritelmät, muodot ja malli

1.   Toimivaltainen viranomainen saa hyväksyä delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa a alakohdassa tarkoitettujen tavanomaisten korvamerkkien tai b alakohdassa tarkoitettujen tavanomaisten vuohisnauhojen käytön pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimina ainoastaan, jos kyseiset tunnistimet täyttävät tämän asetuksen liitteessä II olevassa 1 osassa vahvistetun teknisen eritelmän.

2.   Toimivaltainen viranomainen saa hyväksyä delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa g alakohdassa tarkoitettujen tatuointien käytön pidettävien lammas-, vuohi-, sika- ja hirvieläinten tunnistimina, kuten kyseisen delegoidun asetuksen 46 artiklan 2 ja 3 kohdassa, 52 artiklan 1 kohdan b alakohdassa, 73 artiklan 2 kohdan c alakohdassa ja 76 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetään, ainoastaan, jos kyseiset tatuoinnit ovat pysyviä ja helposti luettavia.

3.   Toimivaltaisen viranomainen saa hyväksyä delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa c–f alakohdassa tarkoitettujen elektronisten korvamerkkien käytön pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimina ainoastaan, jos kyseiset tunnistimet täyttävät tämän asetuksen liitteessä II olevassa 2 osassa vahvistetut tekniset eritelmät. Delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa c ja f alakohdassa tarkoitettujen elektronisten tunnisteiden on lisäksi täytettävä tämän asetuksen liitteessä II olevassa 1 osassa vahvistettu tekninen eritelmä.

4.   Poiketen siitä, mitä 3 kohdassa säädetään, toimivaltainen viranomainen voi hyväksyä elektronisten korvamerkkien käytön pidettävien sikaeläinten tunnistimena, jos kyseiset tunnistimet täyttävät sen jäsenvaltion tekniset eritelmät, jossa sikaeläimiä pidetään, ja jos niissä on pysyvästi näkyvissä ja helposti luettavissa seuraava yksilöllinen rekisterinumero:

a)

eläinten syntymäpitopaikka tai

b)

delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 53 artiklassa tarkoitetun tuotantoketjun viimeinen pitopaikka, kun kyseiset eläimet siirretään kyseisen tuotantoketjun ulkopuoliseen pitopaikkaan.

10 artikla

Pidettävien papukaijojen tunnistimien tekniset eritelmät, muodot ja malli

1.   Pidettäviä papukaijoja pitävien toimijoiden on varmistettava, että

a)

delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 76 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu jalkarengas täyttää tämän asetuksen liitteessä II olevassa 1 osassa vahvistetut tekniset eritelmät;

b)

delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 76 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettu tatuointi on pysyvä ja helposti luettavissa.

2.   Toimivaltainen viranomainen saa hyväksyä delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 76 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun injektoitavan transponderin käytön pidettävien papukaijojen tunnistimena ainoastaan, jos kyseinen tunnistin täyttää tämän asetuksen liitteessä II olevan 2 osan 2 kohdassa vahvistetut tekniset eritelmät.

11 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten ja pidettävien papukaijojen elektronisten tunnisteiden hyväksymistä koskevat toimintasäännöt

1.   Myöntäessään hyväksynnän delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa c–f alakohdassa tarkoitetuille pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten ja pidettävien papukaijojen elektronisille tunnisteille toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että elektronisten tunnisteiden valmistajat ovat esittäneet näyttöä siitä, että tämän asetuksen liitteessä II olevan 2 osan 4 kohdassa tarkoitetut vaatimuksenmukaisuus- ja suorituskykytestit on suoritettu akkreditoiduissa testauskeskuksissa ISO/IEC-standardin 17025 ”Testaus- ja kalibrointilaboratorioiden pätevyys. Yleiset vaatimukset” mukaisesti.

2.   Myöntäessään hyväksynnän 1 kohdassa tarkoitetuille elektronisille tunnisteille toimivaltainen viranomainen voi vaatia, että elektronisten tunnisteiden valmistajat tekevät varmuutta ja kestävyyttä koskevia täydentäviä testejä varmistaakseen tunnisteiden toimivuuden asianomaisen jäsenvaltion maantieteellisissä tai ilmasto-olosuhteissa asianomaisen jäsenvaltion vahvistamien standardien mukaisesti.

12 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistuskoodin rakenne

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistuskoodin on oltava seuraavanlainen:

a)

tunnistuskoodin ensimmäinen osa on sen jäsenvaltion maakoodi, jossa tunnistin on ensimmäisen kerran kiinnitetty eläimeen, joko

i)

kaksikirjaimisena koodina ISO-standardin 3166–1 (2-kirjaiminen koodi) mukaisesti, lukuun ottamatta Kreikkaa, josta käytetään kaksikirjaimista koodia ”EL”; tai

ii)

kolminumeroisena maakoodina ISO-standardin 3166–1 (numeerinen koodi) mukaisesti;

b)

tunnistuskoodin toinen osa on kullekin eläimelle annettu yksilöllinen koodi, jossa on enintään 12 numeroa.

13 artikla

Määräajat pidettävien nautaeläinten tunnistimien kiinnittämiselle

1.   Toimijoiden on varmistettava, että asetuksen (EU) 2016/429 112 artiklan a alakohdassa tarkoitettu tunnistin kiinnitetään pidettäviin nautaeläimiin ennen syntymän jälkeisen enimmäisajan päättymistä, jonka pituuden määrittää jäsenvaltio, jossa eläimet ovat syntyneet. Enimmäisaika lasketaan eläimen syntymästä, ja se saa olla enintään 20 päivää.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat antaa toimijoille luvan pidentää toisen tunnistimen kiinnittämisen enimmäisaikaa enintään 60 päivään eläimen syntymästä eläinten fysiologiseen kehitykseen liittyvistä syistä, jos toinen tunnistin on pötsibolus.

3.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat antaa toimijoille luvan pidentää 1 kohdassa tarkoitettua enimmäisaikaa yhdeksään kuukauteen seuraavin edellytyksin:

a)

eläimet

i)

kasvatetaan laajaperäisissä kasvatusolosuhteissa ja vasikat pysyvät emänsä luona,

ii)

eivät ole tottuneet olemaan säännöllisesti tekemisissä ihmisten kanssa,

b)

alue, jolla eläimiä pidetään, takaa eläinten tehokkaan eristämisen,

c)

enimmäisajan pidentäminen ei vaaranna eläinten jäljitettävyyttä.

Jäsenvaltiot voivat rajoittaa ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun luvan koskemaan tiettyjä maantieteellisiä alueita tai tiettyjä pidettävien nautaeläinten lajeja tai rotuja.

4.   Toimijoiden on varmistettava, että pidettäviä nautaeläimiä ei viedä syntymäpitopaikasta, ellei kyseisiin eläimiin ole kiinnitetty asetuksen (EU) 2016/429 112 artiklan a alakohdassa tarkoitettua tunnistinta.

14 artikla

Määräajat pidettävien lammas- ja vuohieläinten tunnistimien kiinnittämiselle

1.   Toimijoiden on varmistettava, että asetuksen (EU) 2016/429 113 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu tunnistin kiinnitetään pidettäviin lammas- ja vuohieläimiin ennen syntymän jälkeisen enimmäisajan päättymistä, jonka pituuden määrittää jäsenvaltio, jossa eläimet ovat syntyneet. Enimmäisaika lasketaan eläimen syntymästä, ja se saa olla enintään 9 kuukautta.

2.   Toimijoiden on varmistettava, että pidettäviä lammas- ja vuohieläimiä ei viedä syntymäpitopaikasta, ellei kyseisiin eläimiin ole kiinnitetty asetuksen (EU) 2016/429 113 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua tunnistinta.

15 artikla

Määräajat pidettävien sikaeläinten tunnistimien kiinnittämiselle

1.   Toimijoiden on varmistettava, että asetuksen (EU) 2016/429 115 artiklan a alakohdassa tarkoitettu tunnistin kiinnitetään pidettäviin sikaeläimiin ennen syntymän jälkeisen enimmäisajan päättymistä, jonka pituuden määrittää jäsenvaltio, jossa eläimet ovat syntyneet. Enimmäisaika lasketaan eläimen syntymästä, ja se saa olla enintään 9 kuukautta.

2.   Toimijoiden on varmistettava, että pidettäviä sikaeläimiä ei viedä syntymäpitopaikasta eivätkä ne poistu tuotantoketjusta, ellei kyseisiin eläimiin ole kiinnitetty asetuksen (EU) 2016/429 115 artiklan a alakohdassa tarkoitettua tunnistinta.

16 artikla

Määräajat pidettävien kameli- ja hirvieläinten tunnistimien kiinnittämiselle

1.   Toimijoiden on varmistettava, että delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 73 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettu tunnistin kiinnitetään pidettäviin kameli- ja hirvieläimiin ennen syntymän jälkeisen enimmäisajan päättymistä, jonka pituuden määrittää jäsenvaltio, jossa eläimet ovat syntyneet. Enimmäisaika lasketaan eläimen syntymästä, ja se saa olla enintään 9 kuukautta.

2.   Toimijoiden on varmistettava, että pidettäviä kameli- tai hirvieläimiä ei viedä syntymäpitopaikasta tai pitopaikasta, johon eläimet ensimmäiseksi saapuvat, jos kyseiset eläimet on siirretty kyseiseen pitopaikkaan siitä luontotyypistä, jossa ne ovat olleet luonnonvaraisina eläiminä, ellei kyseisiin eläimiin ole kiinnitetty delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 73 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua tunnistinta.

3.   Toimivaltainen viranomainen voi vapauttaa poroja pitävät toimijat 1 ja 2 kohdan vaatimuksista edellyttäen, että vapautus ei vaaranna eläinten jäljitettävyyttä.

4.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot voivat vapauttaa hirvieläimiä pitävät toimijat 1 kohdan vaatimuksista seuraavin edellytyksin:

a)

eläimet

i)

kasvatetaan laajaperäisissä kasvatusolosuhteissa,

ii)

eivät ole tottuneet olemaan säännöllisesti tekemisissä ihmisten kanssa,

b)

alue, jolla eläimiä pidetään, takaa eläinten tehokkaan eristämisen,

c)

vapautus ei vaaranna eläinten jäljitettävyyttä.

17 artikla

Määräajat tunnistimien kiinnittämiselle pidettäviin nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläimiin niiden unioniin tulon jälkeen

1.   Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten unioniin tulon jälkeen ja jos kyseiset eläimet jäävät unioniin, toimijoiden on varmistettava, että delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 81 artiklassa tarkoitetut tunnistimet kiinnitetään kyseisiin eläimiin 20 päivän kuluessa niiden saapumisesta ensimmäiseen pitopaikkaansa.

2.   Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jäsenvaltiot, joihin eläimet ensimmäiseksi saapuvat, voivat antaa toimijoille luvan pidentää toisen tunnistimen kiinnittämisen enimmäisaikaa enintään 60 päivään eläimen syntymästä eläinten fysiologiseen kehitykseen liittyvistä syistä, jos toinen tunnistin on pötsibolus.

3.   Toimijoiden on varmistettava, että pidettäviä nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- tai hirvieläimiä ei viedä pitopaikasta, johon eläimet ensimmäiseksi saapuvat, ellei kyseisiin eläimiin ole kiinnitetty delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 81 artiklassa tarkoitettua tunnistinta.

18 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimien poistaminen ja muuttaminen

Toimivaltainen viranomainen voi antaa toimijoille luvan poistaa pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimen tai muuttaa sitä, jos poistaminen tai muuttaminen ei vaaranna eläinten jäljitettävyyttä eikä niiden syntymäpitopaikan jäljitettävyyttä ja jos eläinten yksilöllinen tunnistaminen on tarvittaessa edelleen mahdollista.

19 artikla

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimien korvaaminen ja tällaisten toimien määräajat

1.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa toimijoille luvan korvata pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten tunnistimet, jos korvaaminen ei vaaranna eläinten jäljitettävyyttä eikä niiden syntymäpitopaikan jäljitettävyyttä ja jos eläinten yksilöllinen tunnistaminen on tarvittaessa edelleen mahdollista.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu korvaaminen voidaan sallia seuraavasti:

a)

jos eläin on yksilöity kahdella tunnistimella ja toinen näistä tunnistimista on muuttunut lukukelvottomaksi tai kadonnut, edellyttäen, että eläimen tunnistuskoodi pysyy muuttumattomana ja vastaa edelleen jäljellä olevan tunnistimen koodia;

b)

jos eläin on yksilöity yhdellä tai kahdella tunnistimella, jotka näyttävät eläimen tunnistuskoodin, ja kyseiset tunnistimet ovat muuttuneet lukukelvottomiksi tai kadonneet, edellyttäen, että eläimen tunnistuskoodi voidaan edelleen määrittää kohtuullisella varmuudella ja että se pysyy muuttumattomana;

c)

jos pidettävät lammas-, vuohi- tai sikaeläimet on yksilöity tunnistimella, joka näyttää pitopaikan yksilöllisen rekisterinumeron, ja kyseinen tunnistin on muuttunut lukukelvottomaksi tai kadonnut, edellyttäen, että eläinten syntymäpitopaikka tai tapauksen mukaan tuotantoketjun viimeinen pitopaikka voidaan edelleen määrittää kohtuullisella varmuudella ja että korvaava tunnistin näyttää kyseisen pitopaikan tai tapauksen mukaan tuotantoketjun kyseisen viimeisen pitopaikan yksilöllisen rekisterinumeron;

d)

pidettävien lammas- ja vuohieläinten osalta a ja b alakohdassa tarkoitettu tunnistimien korvaaminen uusilla tunnistimilla, jotka näyttävät uuden tunnistuskoodin, voidaan sallia edellyttäen, että jäljitettävyys ei vaarannu.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tunnistimien korvaamisen on tapahduttava mahdollisimman pian ja ennen enimmäisajan päättymistä, jonka pituuden määrittää se jäsenvaltio, jonka toimivaltainen viranomainen on antanut toimijoille luvan korvata tunnistimet, ja ennen kuin eläimet siirretään toiseen pitopaikkaan.

4.   Jos delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa a ja b alakohdassa tarkoitetuissa tunnistimissa näkyvää pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten tunnistuskoodia ei teknisten rajoitusten vuoksi voida toistaa elektronisessa tunnisteessa, toimivaltainen viranomainen saa sallia uuden tunnistuskoodin näyttävän uuden elektronisen tunnisteen kiinnittämisen kyseisiin eläimiin ainoastaan, jos kumpikin tunnistuskoodi kirjataan delegoidun asetuksen (EU) 2016/429 109 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuihin atk-pohjaisiin tietokantoihin.

4 LUKU

SIIRTYMÄ- JA LOPPUSÄÄNNÖKSET

20 artikla

Tunnistimien hyväksyntää koskevat siirtymätoimenpiteet

Poiketen siitä, mitä tämän asetuksen 9, 10 ja 11 artiklassa säädetään, jäsenvaltiot voivat 20 päivänä huhtikuuta 2023 päättyvän siirtymäkauden ajan käyttää edelleen ennen 21 päivää huhtikuuta 2021 hyväksyttyjä tunnistimia asetusten (EY) N:o 1760/2000 ja (EY) N:o 21/2004 ja direktiivin 2008/71/EY sekä kyseisten asetusten ja kyseisen direktiivin nojalla annettujen säädösten mukaisesti.

21 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 21 päivästä huhtikuuta 2021.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 24 päivänä maaliskuuta 2021.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Ursula VON DER LEYEN


(1)  EUVL L 84, 31.3.2016, s. 1.

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2019/2035, annettu 28 päivänä kesäkuuta 2019, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/429 täydentämisestä maaeläimiä pitäviä pitopaikkoja ja hautomoja sekä tiettyjen pidettävien maaeläinten ja siitosmunien jäljitettävyyttä koskevien sääntöjen osalta (EUVL L 314, 5.12.2019, s. 115).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1760/2000, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2000, nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta (EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1).

(4)  Neuvoston asetus (EY) N:o 21/2004, annettu 17 päivänä joulukuuta 2003, lammas- ja vuohieläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1782/2003 ja direktiivien 92/102/ETY ja 64/432/ETY muuttamisesta (EUVL L 5, 9.1.2004, s. 8).

(5)  Neuvoston direktiivi 2008/71/EY, annettu 15 päivänä heinäkuuta 2008, sikojen tunnistamisesta ja rekisteröinnistä (EUVL L 213, 8.8.2008, s. 31).


LIITE I

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi- ja sikaeläinten atk-pohjaisissa tietokannoissa olevien tietojen esitysmuotojen tekniset eritelmät

Tietojen tyyppi

Kuvaus

Esitysmuoto

Eläimen tunnistuskoodi

Maakoodi

Yksi seuraavista vaihtoehdoista:

Kirjainkoodi: ISO 3166–1 2-kirjaiminen koodi  (1)

Numeerinen koodi: ISO 3166–1 numeerinen koodi

Kunkin eläimen yksilöllinen koodi

12 numeerista merkkiä

Elektroninen tunniste (valinnainen)

 

Yksi seuraavista vaihtoehdoista:

elektroninen korvamerkki

pötsibolus

injektoitava transponderi

elektroninen vuohisnauha

Pitopaikan yksilöllinen rekisterinumero

 

Maakoodi ja 12 aakkosnumeerista merkkiä

Pitopaikan toimijan nimi

 

140 aakkosnumeerista merkkiä

Pitopaikan toimijan osoite

Katuosoite ja talon numero

140 aakkosnumeerista merkkiä

Postinumero

10 aakkosnumeerista merkkiä

Postitoimipaikka

35 aakkosnumeerista merkkiä

Päivämäärä

 

Päivämäärä (VVVV-KK-PP)

Eläinten kokonaismäärä

 

15 numeerista merkkiä.


(1)  Lukuun ottamatta Kreikkaa, josta käytetään kaksikirjaimista koodia ”EL”.


LIITE II

1 OSA

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten sekä pidettävien papukaijojen tunnistimien tekniset eritelmät

1.

Delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa a, b, c, f ja h alakohdassa tarkoitettujen pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten sekä pidettävien papukaijojen tunnistinten on oltava

a)

käytettävissä vain kerran;

b)

valmistettu korroosionkestävästä materiaalista;

c)

mahdottomia väärentää;

d)

helppo lukea eläimen koko eliniän ajan;

e)

suunniteltu siten, että tunnistin pysyy eläimessä kiinni vahingoittamatta sitä;

f)

helposti poistettavissa elintarvikeketjusta.

2.

Edellä 1 kohdassa tarkoitetuissa tunnistimissa on oltava pysyvästi näkyvissä ja helposti luettavissa seuraavat:

a)

eläimen tunnistuskoodin ensimmäinen ja toinen osa 12 artiklan mukaisesti;

b)

delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 18 artiklan a alakohdassa tarkoitettu eläimen pitopaikan yksilöllinen rekisterinumero; tai

c)

delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 76 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu aakkosnumeerinen tunnistuskoodi.

3.

Edellä 1 kohdassa tarkoitetut tunnistimet voivat sisältää muita tietoja, jos toimivaltainen viranomainen sen sallii ja edellyttäen, että tunnistin on 2 kohdan vaatimusten mukainen.

2 OSA

Pidettävien nauta-, lammas-, vuohi-, sika-, kameli- ja hirvieläinten elektronisten tunnisteiden tekniset eritelmät

1.

Delegoidun asetuksen (EU) 2019/2035 liitteessä III olevassa c–f alakohdassa tarkoitettujen elektronisten tunnisteiden on näytettävä eläimen tunnistuskoodin ensimmäinen osa kolminumeroisen maakoodin muodossa ja eläimen tunnistuskoodin toinen osa 12 artiklan mukaisesti.

2.

Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen elektronisten tunnisteiden on oltava

a)

ainoastaan lukemiseen tarkoitettuja passiivisia transpondereita, joissa käytetään HDX- tai FDX-B-teknologiaa ja jotka noudattavat ISO-standardeja 11784 ja 11785; ja

b)

luettavissa ISO 11785 -standardin mukaisilla laitteilla ja kykeneviä lukemaan HDX- ja FDX-B-transpondereita.

3.

Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen elektronisten tunnisteiden on oltava luettavissa vähintään seuraavilla lukuetäisyyksillä:

a)

pidettävät nautaeläimet:

i)

12 senttimetriä korvamerkeillä, kun ne luetaan kannettavalla lukulaitteella;

ii)

15 senttimetriä injektoitavilla transpondereilla, kun ne luetaan kannettavalla lukulaitteella;

iii)

25 senttimetriä pötsiboluksilla, kun ne luetaan kannettavalla lukulaitteella;

iv)

80 senttimetriä kaikilla elektronisilla tunnisteilla, kun ne luetaan kiinteällä lukulaitteella;

b)

pidettävät lammas- ja vuohieläimet:

i)

12 senttimetriä korvamerkeillä ja vuohisnauhoilla, kun ne luetaan kannettavalla lukulaitteella;

ii)

vähintään 20 senttimetriä pötsiboluksilla ja injektoitavilla transpondereilla, kun ne luetaan kannettavalla lukulaitteella;

iii)

50 senttimetriä kaikilla elektronisilla tunnisteilla, kun ne luetaan kiinteällä lukulaitteella.

4.

Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen elektronisten tunnisteiden on oltava testattu myönteisin tuloksin seuraavien osalta:

a)

ISO-standardien 11784 ja 11785 mukaisuus ISO 24631–1 -standardin 7 kohdassa tarkoitetun menetelmän mukaisesti; ja

b)

tämän osan 3 kohdassa tarkoitettuja lukuetäisyyksiä koskevat vähimmäisvaatimukset ISO 24631–3 -standardin 7 kohdassa tarkoitetun menetelmän mukaisesti.