2.3.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

LI 71/1


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2021/371,

annettu 2 päivänä maaliskuuta 2021,

rajoittavista toimenpiteistä vakavien ihmisoikeusloukkausten ja -rikkomusten torjumiseksi annetun asetuksen (EU) 2020/1998 täytäntöönpanosta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rajoittavista toimenpiteistä vakavien ihmisoikeusloukkausten ja -rikkomusten torjumiseksi 7 päivänä joulukuuta 2020 annetun neuvoston asetuksen (EU) 2020/1998 (1) ja erityisesti sen 14 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto hyväksyi 7 päivänä joulukuuta 2020 asetuksen (EU) 2020/1998.

(2)

Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja antoi 18 päivänä tammikuuta 2021 unionin puolesta julkilausuman, jossa tuomitaan venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin pidätys hänen palattuaan Moskovaan 17 päivänä tammikuuta 2021 ja vaaditaan hänen välitöntä vapauttamistaan.

(3)

Ulkoasiainneuvosto sopi 22 päivänä helmikuuta 2021 jatkavansa työtä, joka koskee tulevia rajoittavia toimenpiteitä vastauksena vakaviin ihmisoikeusrikkomuksiin.

(4)

Tässä yhteydessä ja ottaen huomioon Venäjällä tapahtuneiden ihmisoikeusrikkomusten jatkuva ja vakava luonne, neljä henkilöä olisi lisättävä asetuksen (EU) 2020/1998 liitteessä I olevaan luetteloon luonnollisista henkilöistä, oikeushenkilöistä, yhteisöistä ja elimistä, joihin sovelletaan rajoittavia toimenpiteitä.

(5)

Asetus (EU) 2020/1998 olisi näin ollen muutettava tämän mukaisesti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetuksen (EU) 2020/1998 liite I tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä maaliskuuta 2021.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. P. ZACARIAS


(1)  EUVL L 410I, 7.12.2020, s. 1.


LIITE

Lisätään asetuksen (YUTP) 2020/1998 liitteen I jaksossa 'A. Luonnolliset henkilöt' olevaan luonnollisten henkilöiden luetteloon seuraavat merkinnät:

 

Nimet (englanninkielinen translitterointi venäjästä)

Nimet (venäjänkielinen kirjoitustapa)

Tunnistetiedot

Luetteloon merkitsemisen perusteet

Luetteloon merkitsemisen päivämäärä

”1.

Alexander (Alexandr) Petrovich KALASHNIKOV

Aлександр Петрович КАЛАШНИКОВ

Asema(t): Venäjän vankeinhoitolaitoksen (Russian Federal Penitentiary Service (FSIN)) johtaja

Syntymäaika: 27.1.1964

Syntymäpaikka: Tatarsk, Novosibirskin alue/Oblasti, Venäjän SFNT (nykyinen Venäjän federaatio)

Kansalaisuus: Venäjä

Sukupuoli: mies

Alexander Kalashnikov on toiminut Venäjän vankeinhoitolaitoksen (Russian Federal Penitentiary Service (FSIN)) johtajana 8. lokakuuta 2019 alkaen. Tässä tehtävässä hän valvoo FSIN:n kaikkea toimintaa. FSIN:n johtajan ominaisuudessa hän on vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista Venäjällä, mukaan lukien mielivaltaiset pidätykset ja vangitsemiset.

Aleksei Navalnyin tapauksessa, kun Navalnyi oli Saksassa (syyskuu 2020 – tammikuu 2021) toipumassa myrkytyksestä Novitšok-ryhmään kuuluvalla hermomyrkyllä, 28. joulukuuta 2020 FSIN vaati häntä ilmoittautumaan välittömästi rikosseuraamustyöntekijälle tai hän tulisi tuomituksi vankeusrangaistukseen petostuomiota koskevan ehdollisen rangaistuksen rikkomisesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin totesi vuonna 2018 tämän petostuomion mielivaltaiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi. FSIN:n virkailijat pidättivät 17. tammikuuta 2021 Alexander Kalashnikovin määräyksestä Aleksei Navalnyin tämän saavuttua Moskovan lentoasemalle. Aleksei Navalnyin pidätys perustuu Himkin kaupungin tuomioistuimen päätökseen, joka puolestaan annettiin FSIN:n pyynnöstä. FSIN oli pyytänyt jo joulukuun 2020 lopulla tuomioistuinta muuttamaan Aleksei Navalnyin ehdollisen rangaistuksen vankeusrangaistukseksi. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin määräsi 17. päivänä helmikuuta 2021 Venäjän federaation hallituksen vapauttamaan Aleksei Navalnyin.

2. maaliskuuta 2021

2.

Alexander (Alexandr) Ivanovich BASTRYKIN

Алексaндр Ивaнович БАСТРЫКИН

Asema(t): Venäjän federaation tutkintakomitean puheenjohtaja

Syntymäaika: 27.8.1953

Syntymäpaikka: Pihkova, Venäjän SFNT (nykyinen Venäjän federaatio)

Kansalaisuus: Venäjä

Sukupuoli: mies

Alexander Bastrykin on toiminut Venäjän federaation tutkintakomitean, jäljempänä 'komitea', puheenjohtajana tammikuusta 2011 lähtien (ja varapuheenjohtajana loka-joulukuussa 2010). Tässä tehtävässä hän valvoo komitean kaikkea toimintaa. Virallisesti komiteaa johtaa Venäjän presidentti. Komitean puheenjohtajan ominaisuudessa Alexander Bastrykin on vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista Venäjällä, mukaan lukien mielivaltaiset pidätykset ja vangitsemiset.

Alexander Bastrykin on vastuussa komitean laaja-alaisista ja järjestelmällisistä Venäjän opposition vastaisista sortokampanjoista, jotka kohdistuvat niiden jäseniin ja heidän tutkimiseensa. Komitea käynnisti 29. joulukuuta 2020 oppositiojohtaja Aleksei Navalnyita koskevan tutkinnan ja syytti häntä laajamittaisesta petoksesta. Aleksei Navalnyi ja muut julkaisivat artikkeleita Alexander Bastrykinin omistusosuudesta tšekkiläisessä kiinteistöyhtiössä LAW Bohemiassa 2000-luvulla.

2. maaliskuuta 2021

3.

Igor Viktorovich KRASNOV

Игорь Викторович КРАСНОВ

Asema(t): Venäjän federaation valtakunnansyyttäjä

Syntymäaika: 24.12.1975

Syntymäpaikka: Arkangeli, Venäjän SFNT (nykyinen Venäjän federaatio)

Kansalaisuus: Venäjä

Sukupuoli: mies

Igor Krasnov on toiminut Venäjän federaation valtakunnansyyttäjänä 22. tammikuuta 2020 alkaen ja on entinen Venäjän federaation tutkintakomitean varapuheenjohtaja. Valtakunnansyyttäjän tehtävässä hän valvoo Venäjän federaation syyttäjänvirastoja, erityissyyttäjän virastoja ja sotilassyyttäjän virastoa. Valtakunnansyyttäjän ominaisuudessa hän on vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista, mukaan lukien mielenosoittajien mielivaltaiset pidätykset, sekä laajalle levinneestä ja järjestelmällisestä rauhanomaisen kokoontumis- ja yhdistymisvapauden sekä mielipiteen- ja sananvapauden tukahduttamisesta.

Ennen 23 päivänä tammikuuta 2021 pidettyjä mielenosoituksia valtakunnansyyttäjän toimisto varoitti, että osallistujat saatettaisiin vastuuseen. Lisäksi valtakunnansyyttäjän toimisto vaati, että viestinnän, tietotekniikan ja massaviestinnän valvontavirasto (Roskomnadzor) rajoittaa pääsyä opposition verkkosivustoille ja sosiaalisen median tileille, jotka sisälsivät tietoja Aleksei Navalnyin kannattajien suunnitelluista kokouksista. Valtakunnansyyttäjän toimisto vaati 29. tammikuuta 2021 uudelleen, että Roskomnadzor rajoittaa pääsyä opposition verkkosivustoille ja sosiaalisen median tileille, tällä kertaa ennen 30. ja 31. tammikuuta 2021 järjestettyjä Navalnyita puolustavia mielenosoituksia. Varoituksia lähetettiin internetyhtiöille (Facebook, TikTok, Twitter, Google, Mail.ru Group). Valtakunnansyyttäjän toimisto ilmoitti myös, että mielenosoituksiin osallistuvat asetetaan syytteeseen.

Valtakunnansyyttäjänvirasto tuki Venäjän vankeinhoitolaitoksen (Russian Federal Penitentiary Service (FSIN)) pyyntöä muuttaa Aleksei Navalnyin ehdollinen tuomio vankeusrangaistukseksi väitetyssä petostapauksessa. Vaikka Euroopan ihmisoikeustuomioistuin oli vuonna 2018 todennut Aleksei Navalnyin tuomion kyseisessä tapauksessa mielivaltaiseksi ja epäoikeudenmukaiseksi, Aleksei Navalnyi pidätettiin tämän saavuttua Moskovan lentoasemalle 17. tammikuuta 2021.

2. maaliskuuta 2021

4.

Viktor Vasilievich (Vasilyevich) ZOLOTOV

Виктор Васильевич ЗОЛОТОВ

Asema(t): Venäjän federaation kansalliskaartin joukkojen (Rosgvardija) johtaja

Syntymäaika: 27.1.1954

Syntymäpaikka: Sasovo, Venäjän SFNT (nykyinen Venäjän federaatio)

Kansalaisuus: Venäjä

Sukupuoli: mies

Viktor Zolotov on ollut Venäjän federaation kansalliskaartin joukkojen (Rosgvardija) johtaja 5. huhtikuuta 2016 alkaen ja siten Venäjän federaation kansalliskaartin joukkojen komentaja sekä Rosgvardijaan integroidun liikkuvien erikoisjoukkojen yksikön (Special Purpose Mobile Unit – OMON) komentaja. Tässä tehtävässä hän valvoo Rosgvardijan ja OMONin joukkojen kaikkea toimintaa. Rosgvardijan johtajan ominaisuudessa hän on vastuussa vakavista ihmisoikeusloukkauksista Venäjällä, mukaan lukien mielivaltaisiset pidätykset ja vangitsemiset sekä järjestelmälliset ja laajalle levinneet rauhanomaisen kokoontumis- ja yhdistymisvapauden loukkaukset, erityisesti tukahduttamalla väkivaltaisesti protesteja ja mielenosoituksia.

Rosgvardijaa käytettiin 23. tammikuuta 2021 järjestettyjen Navalnyita puolustaneiden mielenosoitusten tukahduttamiseen, ja monien OMONin ja kansalliskaartin jäsenten raportoitiin käyttäytyneen väkivaltaisesti mielenosoittajia kohtaan. Turvallisuusjoukkojen hyökkäyksen kohteeksi joutui kymmeniä toimittajia, mukaan lukien Meduzan kirjeenvaihtaja Kristina Safronova, jota OMONin jäsen löi, ja Novaja Gazetan toimittaja Jelizaveta Kirpanova, jota lyötiin päähän pampulla niin, että hän vuoti verta. Turvallisuusjoukot pidättivät mielivaltaisesti yli 300 alaikäistä lasta.

2. maaliskuuta 2021”