11.6.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 207/1


EUROOPAN PARLAMENTIN, EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON JA EUROOPAN KOMISSION TOIMIELINTEN VÄLINEN SOPIMUS,

tehty 20 päivänä toukokuuta 2021,

pakollisesta avoimuusrekisteristä

EUROOPAN PARLAMENTTI, EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO JA EUROOPAN KOMISSIO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 295 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 106 A artiklan,

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentti, Euroopan unionin neuvosto ja Euroopan komissio, jäljempänä ’allekirjoittaneet toimielimet’, käyvät avointa ja säännöllistä vuoropuhelua etujärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 11 artiklan 1 ja 2 kohdan mukaisesti.

(2)

Tämän vuoropuhelun ansiosta sidosryhmät voivat esittää näkemyksensä päätöksistä, jotka voivat vaikuttaa niihin, ja siten myötävaikuttaa tehokkaasti taustatietoon, jonka pohjalta politiikkatoimia koskevat ehdotukset tehdään. Vuorovaikutus sidosryhmien kanssa parantaa päätöksenteon laatua, koska se tarjoaa kanavia ulkopuolisten näkemysten ja asiantuntemuksen esittämiselle.

(3)

Avoimuus ja vastuuvelvollisuus ovat olennaisen tärkeitä pyrittäessä säilyttämään unionin kansalaisten luottamus unionin poliittisten, lainsäädännöllisten ja hallinnollisten prosessien legitiimiyteen.

(4)

Allekirjoittaneet toimielimet katsovat, että niiden on tärkeää koordinoida toimintamalliaan hyväksymällä yhteinen kehys yhteistyölleen edistääkseen avointa ja eettistä edunvalvontaa vielä paremmin.

(5)

Edunvalvonnan avoimuus on erityisen tärkeää, jotta kansalaiset voivat seurata edunvalvojien toimintaa ja olla tietoisia niiden mahdollisesta vaikutusvallasta, mukaan lukien vaikutusvalta, jota käytetään taloudellisen tuen ja sponsorituen kautta. Tällainen avoimuus taataan parhaiten hyvällä edunvalvontatavalla, joka sisältää säännöt ja periaatteet, joita avoimuusrekisteriin, jäljempänä ’rekisteri’, kirjautuvien edunvalvojien on noudatettava.

(6)

Kun otetaan huomioon avoimuusrekisteristä unionin toimintapolitiikkojen laatimiseen ja täytäntöönpanoon osallistuville organisaatioille ja itsenäisille ammatinharjoittajille 16 päivänä huhtikuuta 2014 tehdyllä Euroopan parlamentin ja Euroopan komission välisellä sopimuksella (1), jäljempänä ’vuoden 2014 sopimus’, perustetusta avoimuusrekisteristä saadut myönteiset kokemukset, allekirjoittaneet toimielimet katsovat, että vuoden 2014 sopimuksen soveltamisalaa olisi laajennettava.

(7)

On tarpeen tehdä rekisteristä pakollinen ottamalla käyttöön kunkin allekirjoittaneen toimielimen tekemillä yksittäisillä päätöksillä vaikutuksiltaan vastaavia toimenpiteitä, joissa edunvalvojien rekisteröityminen rekisteriin asetetaan välttämättömäksi edellytykseksi tietyntyyppisen edunvalvontatoiminnan toteuttamiselle.

(8)

Yhteisen kehyksen edelleen vahvistamiseksi ja yhteisen avoimuuskulttuurin luomisessa saavutetun edistyksen pohjalta allekirjoittaneiden toimielinten olisi julkaistava rekisterin verkkosivustolla ehdollisuutta koskevat toimenpiteet ja täydentävät avoimuustoimenpiteet, jotka ne ovat ottaneet käyttöön rekisteröitymisen edistämiseksi, kuten erityiset postituslistat, suositus, että tietyt päätöksentekijät tapaavat ainoastaan rekisteröityneitä edunvalvojia, tai tiettyjen päätöksentekijöiden ja edunvalvojien välisiä tapaamisia koskevien tietojen julkaiseminen.

(9)

Jotta voitaisiin edistää tämän sopimuksen soveltamista allekirjoittaneiden toimielinten ulkopuolella, siinä olisi oltava järjestelyt, joiden avulla muut unionin toimielimet, elimet ja laitokset kuin allekirjoittaneet toimielimet sekä jäsenvaltioiden pysyvät edustustot, jotka vapaaehtoisesti haluavat soveltaa yhteisen kehyksen toimintaperiaatteita, voivat saada apua rekisterin sihteeristöltä ja sen tukipalveluilta.

(10)

Tarpeettoman hallinnollisen rasituksen välttämiseksi ja rekisteröitymistä koskevan nykyisen käytännön mukaisesti toimintaa, jota edunvalvojat harjoittavat yksinomaan sellaisen yhteenliittymän tai verkoston puolesta, johon ne kuuluvat, olisi pidettävä kyseisen verkoston tai järjestön toimintana.

(11)

Tätä sopimusta ei olisi sovellettava jäsenvaltioiden viranomaisten eikä niiden puolesta unionin tasolla, valtiotasolla tai sitä alemmalla tasolla toimivien viranomaisten yhteenliittymien tai verkostojen toimintaan, vaikka edunvalvontatoimintaa unionin tasolla, valtiotasolla tai sitä alemmalla tasolla harjoittavien viranomaisten yhteenliittymien ja verkostojen olisi voitava rekisteröityä.

(12)

Vuosikertomuksen antaminen rekisterin toiminnasta olisi säilytettävä välineenä, jolla varmistetaan allekirjoittaneiden toimielinten koordinoidun toimintamallin asianmukainen näkyvyys ja vahvistetaan kansalaisten luottamusta. Vuosikertomuksen alaa olisi laajennettava kattamaan ehdollisuutta koskevat toimenpiteet ja täydentävät avoimuustoimenpiteet, jotka allekirjoittaneet toimielimet ovat ottaneet käyttöön.

(13)

Rekisterin toiminnalla ei saisi puuttua allekirjoittaneiden toimielinten toimivaltuuksiin eikä vaikuttaa niiden valtaan organisoida sisäinen toimintansa.

(14)

Käyttäessään valtaansa organisoida sisäinen toimintansa allekirjoittaneiden toimielinten olisi siirrettävä rekisterin sihteeristölle ja johtokunnalle valta toimia niiden puolesta tehtäessä hakijoita ja rekisteröityjiä koskevia yksittäisiä päätöksiä tämän sopimuksen mukaisesti. Allekirjoittaneiden toimielinten olisi oltava kanssavastaajina kaikissa Euroopan unionin tuomioistuimessa nostetuissa kanteissa, jotka koskevat hakijoille ja rekisteröityneille kielteisiä rekisterin johtokunnan lopullisia päätöksiä.

(15)

Allekirjoittaneiden toimielinten olisi toimittava tätä sopimusta täytäntöön pantaessa keskinäisessä vilpittömässä yhteistyössä.

(16)

Kunkin allekirjoittaneista toimielimistä olisi voitava toteuttaa muita hyvää hallintotapaa ja avoimuutta koskevia politiikkatoimia tämän sopimuksen ulkopuolella siinä määrin kuin kyseiset politiikkatoimet eivät vaikeuta tämän sopimuksen täytäntöönpanoa ja tavoitteita.

(17)

Tämä sopimus ei rajoita Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 11 artiklan 4 kohdan, joka koskee eurooppalaista kansalaisaloitetta, eikä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 227 artiklan, joka koskee oikeutta vedota Euroopan parlamenttiin, mukaisten oikeuksien käyttöä,

SOPIVAT SEURAAVAA:

1 artikla

Tarkoitus ja soveltamisala

Tässä sopimuksessa vahvistetaan kehys ja toimintaperiaatteet avointa ja eettistä edunvalvontaa koskevalle allekirjoittaneiden toimielinten koordinoidulle toimintamallille.

Allekirjoittaneet toimielimet sopivat sisäisen toimintansa organisointia koskevaan valtaansa perustuvilla yksittäisillä päätöksillä soveltavansa ensimmäisessä kohdassa tarkoitettua koordinoitua toimintamallia tämän sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaan toimintaan ja määrittävänsä sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan, jonka ne päättävät edellyttävän rekisteröitymistä rekisteriin.

2 artikla

Määritelmät

Tässä sopimuksessa tarkoitetaan

a)

’edunvalvojalla’ sellaista luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä taikka virallista tai epävirallista ryhmää, yhteenliittymää tai verkostoa, joka harjoittaa sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa;

b)

’hakijalla’ edunvalvojaa, joka hakee rekisteriin merkitsemistä;

c)

’rekisteröityneellä’ edunvalvojaa, josta on merkintä rekisterissä;

d)

’asiakkaalla’ edunvalvojaa, joka on solminut sopimussuhteen välittäjän kanssa siinä tarkoituksessa, että kyseinen välittäjä edistää kyseisen edunvalvojan etuja toteuttamalla sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa;

e)

’välittäjällä’ edunvalvojaa, joka edistää asiakkaan etuja harjoittamalla sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa;

f)

’asiakkaan ja välittäjän välisellä suhteella’ asiakkaan ja välittäjän välistä sopimussuhdetta, joka koskee sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan toteuttamista;

g)

’henkilöstöllä’ allekirjoittaneen toimielimen palveluksessa olevaa henkilöstöä, johon sovelletaan neuvoston asetuksella (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/681 (2) vahvistettuja Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavia henkilöstösääntöjä ja unionin muuta henkilöstöä koskevia palvelussuhteen ehtoja riippumatta siitä, mihin ura-alueeseen he kuuluvat;

h)

’ehdollisuudella’ periaatetta, jonka mukaan rekisteröityminen rekisteriin on välttämätön ennakkoehto sille, että edunvalvojat voivat toteuttaa tiettyä sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.

3 artikla

Sopimuksen soveltamisalaan kuuluva toiminta

1.   Tätä sopimusta sovelletaan edunvalvojien harjoittamaan toimintaan, jonka tavoitteena on vaikuttaa toimintapolitiikan tai lainsäädännön laatimiseen tai täytäntöönpanoon taikka allekirjoittaneiden toimielinten tai muiden unionin toimielinten, elinten ja laitosten, jäljempänä yhdessä ’unionin toimielimet’, päätöksentekoprosessiin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 4 artiklan soveltamista.

2.   Sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaan 1 kohdassa tarkoitettuun toimintaan sisältyy muun muassa seuraavaa:

a)

kokousten, konferenssien tai tapahtumien järjestäminen tai niihin osallistuminen sekä vastaavien yhteyksien ylläpitäminen unionin toimielimiin;

b)

myötävaikuttaminen tai osallistuminen kuulemisiin tai muihin vastaaviin aloitteisiin;

c)

viestintäkampanjoiden, foorumien, verkostojen ja ruohonjuuritason aloitteiden järjestäminen;

d)

politiikka-asiakirjojen ja kannanottojen, muutosehdotusten, mielipidemittausten ja -tutkimusten, avointen kirjeiden ja muun viestintä- ja tiedotusmateriaalin laatiminen tai teettäminen sekä tutkimusten teettäminen ja toteuttaminen.

4 artikla

Sopimuksen soveltamisalan ulkopuolelle jäävä toiminta

1.   Seuraava toiminta ei kuulu sopimuksen soveltamisalaan:

a)

oikeudellisen ja muun asiantuntijaneuvonnan tarjoaminen, jos

i)

siinä on kyse asiakkaiden edustamisesta sovittelu- tai välitysmenettelyssä, kun tarkoituksena on estää riita-asian vieminen tuomioistuimeen tai hallinnollisen elimen käsittelyyn;

ii)

siinä on kyse asiakkaille annettavista neuvoista, kun tarkoituksena on auttaa asiakkaita varmistamaan, että niiden toiminta on voimassa olevan säädöskehyksen mukaista; tai

iii)

se liittyy asiakkaiden edustamiseen ja asiakkaiden perusoikeuksien tai menettelyllisten oikeuksien, kuten oikeus tulla kuulluksi, oikeus oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin ja oikeus puolustautua hallinnollisessa menettelyssä, turvaamiseen ja siihen sisältyy lakimiesten taikka asiakkaiden edustamiseen ja näiden perusoikeuksien tai menettelyllisten oikeuksien turvaamiseen osallistuvien muiden asiantuntijoiden harjoittamaa toimintaa;

b)

lausumien antaminen unionin oikeudella tai unioniin sovellettavalla kansainvälisellä oikeudella perustetun oikeudellisen tai hallinnollisen menettelyn yhteydessä osapuolena tai kolmantena osapuolena ja sellaisten lausumien antaminen, jotka perustuvat sopimussuhteeseen jonkin allekirjoittaneen toimielimen kanssa tai unionin varoilla rahoitettavaan avustussopimukseen;

c)

työmarkkinaosapuolten toiminta Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 152 artiklan mukaiseen työmarkkinaosapuolten väliseen vuoropuheluun osallistumisen yhteydessä;

d)

lausumien antaminen vastauksena jonkin unionin toimielimen, unionin toimielinten edustajien tai henkilöstön esittämään suoraan ja yksilöityyn pyyntöön, joka koskee tietojen antamista tai asiantuntemuksen tarjoamista;

e)

luonnollisten henkilöiden toiminta yksinomaan yksityishenkilön ominaisuudessa eikä yhdessä toisten kanssa;

f)

spontaanit tapaamiset, luonteeltaan puhtaasti yksityiset tai sosiaaliset tapaamiset sekä tapaamiset, jotka järjestetään Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen tai unionin säädökseen perustuvan hallinnollisen menettelyn yhteydessä.

2.   Sopimusta ei sovelleta seuraavien elinten toteuttamaan toimintaan:

a)

jäsenvaltioiden viranomaiset, mukaan lukien niiden pysyvät edustustot ja suurlähetystöt, valtiotasolla ja sitä alemmalla tasolla;

b)

viranomaisten yhteenliittymät ja verkostot unionin tasolla, valtiotasolla tai sitä alemmalla tasolla edellyttäen, että ne toimivat ainoastaan asianomaisten julkisten viranomaisten puolesta;

c)

hallitustenväliset järjestöt, mukaan lukien niistä lähtöisin olevat virastot ja elimet;

d)

kolmansien maiden viranomaiset, mukaan lukien niiden diplomaattiedustustot ja suurlähetystöt, paitsi kun tällaisia viranomaisia edustavat oikeushenkilöt, toimistot tai verkostot, joilla ei ole diplomaattista asemaa tai kun tällaisia viranomaisia edustetaan välittäjän kautta;

e)

poliittiset puolueet, lukuun ottamatta poliittisten puolueiden perustamia tai niihin yhteydessä olevia järjestöjä;

f)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 17 artiklassa tarkoitetut kirkot ja uskonnolliset yhdistykset tai yhdyskunnat sekä elämänkatsomukselliset ja ei-tunnustukselliset järjestöt, lukuun ottamatta toimistoja, oikeushenkilöitä ja verkostoja, jotka on perustettu edustamaan kirkkoja ja uskonnollisia yhdyskuntia tai elämänkatsomuksellisia ja ei-tunnustuksellisia järjestöjä niiden suhteissa unionin toimielimiin, sekä niiden yhdistyksiä.

5 artikla

Ehdollisuutta koskevat toimenpiteet ja täydentävät avoimuustoimenpiteet

1.   Allekirjoittaneet toimielimet sitoutuvat ehdollisuuden periaatteeseen, jonka ne panevat täytäntöön sisäisen toimintansa organisointia koskevaan valtaansa perustuvilla yksittäisillä päätöksillä.

2.   Ottaessaan käyttöön ehtoja tai täydentäviä avoimuustoimenpiteitä rekisteröitymisen edistämiseksi ja tällä sopimuksella perustetun yhteisen kehyksen vahvistamiseksi, allekirjoittaneet toimielimet varmistavat, että toimenpiteet ovat sopusoinnussa tämän sopimuksen kanssa ja että ne tukevat 1 artiklassa tarkoitettua koordinoidun toimintamallin tavoitetta eli korkeiden vaatimusten asettamista avoimelle ja eettiselle edunvalvonnalle unionin tasolla.

3.   Ehdollisuutta koskevat toimenpiteet ja täydentävät avoimuustoimenpiteet, jotka allekirjoittaneet toimielimet ovat ottaneet käyttöön, on julkaistava rekisterin verkkosivustolla, jota päivitetään säännöllisesti.

6 artikla

Kelpoisuusvaatimukset ja hyvä edunvalvontatapa

1.   Hakijat, jotka toimittavat täydellisen rekisteröitymishakemuksen, voidaan kirjata rekisteriin, jos ne toteuttavat sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa ja noudattavat liitteessä I esitettyä hyvää edunvalvontatapaa.

2.   Toimittaessaan rekisteröitymishakemuksen, hakijoiden on annettava liitteessä II luetellut tiedot ja suostuttava siihen, että kyseiset tiedot ovat julkisia.

3.   Hakijoita voidaan pyytää näyttämään toteen kelpoisuutensa tulla kirjatuksi rekisteriin ja ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden.

4.   Rekisterin sihteeristö, jäljempänä ’sihteeristö’, aktivoi hakijan rekisteröitymisen, kun hakijan kelpoisuus on vahvistettu ja rekisteröitymisen katsotaan täyttävän liitteessä II asetetut vaatimukset.

5.   Kun hakijan rekisteröityminen on aktivoitu, hakijasta tulee rekisteröitynyt.

6.   Liitteessä III vahvistettujen menettelyjen mukaisesti sihteeristö seuraa rekisteröintejä ja arvioi täyttävätkö rekisteröityneet edelleen kelpoisuusvaatimukset ja noudattavatko nämä hyvää edunvalvontatapaa.

7.   Sihteeristö voi tehdä tutkimuksia sellaisen valituksen perusteella, jossa epäillään, ettei rekisteröitynyt ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa, sekä omasta aloitteestaan sellaisten tietojen perusteella, joiden mukaan rekisteröitynyt ei ehkä enää täytä 1 kohdan mukaisia kelpoisuusvaatimuksia.

8.   Sihteeristön suorittaman seurannan tai tutkimuksen yhteydessä rekisteröityneiden on erityisesti

a)

esitettävä pyynnöstä todentavaa aineistoa, joka osoittaa, että niiden rekisteröintiin liittyvät tiedot pitävät edelleen paikkansa; ja

b)

tehtävä vilpitöntä ja rakentavaa yhteistyötä liitteessä III vahvistettujen menettelyjen mukaisesti.

7 artikla

Johtokunta

1.   Rekisterin johtokunta, jäljempänä ’johtokunta’, koostuu allekirjoittaneiden toimielinten pääsihteereistä, joista kukin toimii vuorollaan johtokunnan puheenjohtajana yhden vuoden ajan.

2.   Johtokunta

a)

valvoo tämän sopimuksen yleistä täytäntöönpanoa;

b)

määrittää rekisterin vuotuiset painopisteet sekä talousarviota koskevat ennakkoarviot ja näiden painopisteiden toteuttamiseen tarvittavan osuuden;

c)

antaa yleisiä ohjeita sihteeristölle;

d)

hyväksyy 13 artiklassa tarkoitetun vuosikertomuksen;

e)

tarkastelee rekisteröityneiden esittämät sihteeristön päätöksiä koskevat perustellut uudelleentarkastelupyynnöt ja tekee niistä päätökset liitteen III 9 alakohdan mukaisesti.

3.   Johtokunta kokoontuu vähintään kerran vuodessa puheenjohtajan aloitteesta. Se voi kokoontua myös jonkin jäsenensä pyynnöstä.

4.   Johtokunta tekee päätöksensä yksimielisesti.

8 artikla

Sihteeristö

1.   Sihteeristö on yhteinen toimintarakenne, joka on perustettu hallinnoimaan rekisterin toimintaa. Se muodostuu avoimuusasioista kussakin allekirjoittaneessa toimielimessä vastuussa olevista yksikönpäälliköistä tai vastaavista, jäljempänä ’yksikönpäälliköt’, sekä niiden henkilöstöstä.

2.   Johtokunta nimeää yhden yksikönpäällikön koordinaattoriksi yhden vuoden toimikaudeksi, joka voidaan uusia. Koordinaattori koordinoi sihteeristön toimintaa.

Koordinaattori edustaa sihteeristöä ja valvoo sen päivittäistä työtä allekirjoittaneiden toimielinten yhteisen edun mukaisesti.

3.   Sihteeristö

a)

raportoi johtokunnalle, valmistelee sen kokoukset ja avustaa sitä sen tehtävissä;

b)

laatii rekisteröityneille ohjeita tämän sopimuksen johdonmukaisen soveltamisen varmistamiseksi;

c)

päättää hakijoiden kelpoisuudesta ja seuraa rekisterin sisältöä, jotta rekisteri sisältää mahdollisimman laadukasta tietoa; rekisteröityneet ovat kuitenkin viime kädessä itse vastuussa toimittamiensa tietojen oikeellisuudesta;

d)

tarjoaa käyttötukea hakijoille ja rekisteröityneille;

e)

tekee tutkimuksia ja toteuttaa toimenpiteitä liitteen III mukaisesti;

f)

toteuttaa sidosryhmille suunnattuja viestintä- ja tiedotustoimia;

g)

laatii 13 artiklassa tarkoitetun vuosikertomuksen;

h)

on vastuussa tietotekniikan kehittämisestä ja rekisterin ylläpidosta;

i)

vaihtaa edunvalvonnan avoimuutta koskevia hyviä käytänteitä ja kokemuksia vastaavien elinten kanssa;

j)

toteuttaa muuta tämän sopimuksen täytäntöönpanon kannalta tarpeellista toimintaa.

4.   Sihteeristö tekee päätöksensä yksikönpäälliköiden yksimielisellä päätöksellä.

9 artikla

Valtuutus

Johtokunta ja sihteeristö suorittavat niille 7 ja 8 artiklan nojalla annetut tehtävät, ja niille annetaan valtuudet tehdä kyseisiä tehtäviä suorittaessaan päätöksiä allekirjoittaneiden toimielinten puolesta.

10 artikla

Resurssit

1.   Allekirjoittaneet toimielimet huolehtivat siitä, että käyttöön asetetaan tarvittavat henkilö- ja hallinto- sekä tekniset ja taloudelliset resurssit, mukaan lukien riittävä henkilöstö sihteeristöä varten, jotta varmistetaan, että tämän sopimuksen täytäntöönpano on tehokasta.

2.   Allekirjoittaneet toimielimet toteuttavat tarvittavat toimenpiteet rekisterin ylläpidon, kehittämisen ja tunnetuksi tekemisen rahoittamiseksi ottaen asianmukaisesti huomioon erot toimielinten henkilöstömäärissä ja sanotun kuitenkaan rajoittamatta 7 artiklan 2 kohdan b alakohdan soveltamista.

11 artikla

Muiden kuin allekirjoittaneiden unionin toimielinten, elinten ja laitosten vapaaehtoinen osallistuminen

1.   Muut kuin allekirjoittaneet unionin toimielimet, elimet ja laitokset voivat ilmoittaa johtokunnalle toimenpiteistä, joiden avulla ne päättävät asettaa tietyn toiminnan edellytykseksi rekisteröitymisen rekisteriin, tai toteuttamistaan täydentävistä avoimuustoimenpiteistä.

2.   Jos johtokunta katsoo, että 1 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet ovat sopusoinnussa tämän sopimuksen tarkoituksen kanssa, se voi sopia asianomaisen unionin toimielimen, elimen tai laitoksen kanssa ehdoista, joilla kyseinen toimielin, elin tai laitos voi saada sihteeristöltä apua ja käyttötukea. Toimenpiteet, joista on ilmoitettu 1 kohdan nojalla, julkaistaan rekisterin verkkosivustolla.

12 artikla

Jäsenvaltioiden pysyvien edustustojen vapaaehtoinen osallistuminen

Jäsenvaltiot voivat ilmoittaa johtokunnalle kansallisen lainsäädännön mukaisesti toteutettavista toimenpiteistä, joiden avulla ne päättävät asettaa tietyn pysyviin edustustoihinsa kohdistuvan toiminnanedellytykseksi rekisteröitymisen rekisteriin, tai toteuttamistaan täydentävistä avoimuustoimenpiteistä. Siten ilmoitetut toimenpiteet julkaistaan rekisterin verkkosivustolla.

13 artikla

Vuosikertomus

1.   Johtokunta antaa vuosikertomuksen rekisterin edellisen vuoden toiminnasta.

2.   Vuosikertomuksessa on oltava

a)

luku, jossa käsitellään asiatietoja rekisteristä, sen sisällöstä ja rekisteriin mahdollisesti tehdyistä muutoksista;

b)

luku, jossa käsitellään 5 artiklassa tarkoitettuja voimassa olevia ehdollisuutta koskevia toimenpiteitä ja täydentäviä avoimuustoimenpiteitä.

3.   Johtokunta toimittaa vuosikertomuksen allekirjoittaneille toimielimille ja varmistaa, että se julkaistaan rekisterin verkkosivustolla.

14 artikla

Uudelleentarkastelu

1.   Allekirjoittaneet toimielimet arvioivat 5 artiklan mukaisten toimenpiteiden täytäntöönpanoa 2 päivästä heinäkuuta 2022 ja säännöllisesti sen jälkeen, jotta voidaan antaa tarvittaessa suosituksia siitä, miten tällaisia toimenpiteitä voitaisiin parantaa ja vahvistaa.

2.   Sopimusta tarkastellaan uudelleen viimeistään 2 päivänä heinäkuuta 2025.

15 artikla

Loppu- ja siirtymäsäännökset

1.   Tämä sopimus sitoo allekirjoittaneita toimielimiä.

2.   Sovellettaessa 9 artiklaa kukin allekirjoittanut toimielin sitoutuu antamaan päätöksen, joka kuuluu seuraavasti:

”Johtokunnalle ja sihteeristölle annetaan valtuudet tehdä [toimielimen nimi] puolesta hakijoita ja rekisteröityneitä koskevia yksittäisiä päätöksiä 20 päivänä toukokuuta 2021 tehdyn pakollista avoimuusrekisteriä koskevan toimielinten välisen sopimuksen mukaisesti (EUVL L 207, 11.6.2021, s. 1).”.

Nämä päätökset tulevat voimaan tämän sopimuksen voimaantulopäivänä.

3.   Tämä sopimus korvaa vuoden 2014 sopimuksen, jonka vaikutukset lakkaavat olemasta voimassa tämän sopimuksen voimaantulopäivästä.

4.   Tämä sopimus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

5.   Ennen tämän sopimuksen voimaantuloa rekisteriin merkityillä rekisteröityneillä on rekisterissä pysyäkseen kuuden kuukauden ajan tämän sopimuksen voimaantulopäivästä oikeus muuttaa rekisteröintiään siten, että se täyttää tästä sopimuksesta johtuvat uudet vaatimukset.

6.   Kaikki vuoden 2014 sopimuksen mukaisesti varoitusten ja valitusten perusteella käynnistetyt ja tehdyt tutkimukset suoritetaan kyseiseen sopimukseen sisältyvän menettelyn mukaisesti.

Tehty Brysselissä 20 päivänä toukokuuta 2021.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

David Maria SASSOLI

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

Ana Paula ZACARIAS

Komission puolesta

Puheenjohtajan puolesta

Věra JOUROVÁ


(1)  Euroopan parlamentin ja Euroopan komission välinen sopimus avoimuusrekisteristä unionin toimintapolitiikkojen laatimiseen ja täytäntöönpanoon osallistuville organisaatioille ja itsenäisille ammatinharjoittajille (EUVL L 277, 19.9.2014, s. 11).

(2)  EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1.


LIITE I

HYVÄ EDUNVALVONTATAPA

Rekisteröityneiden on toimittava tässä liitteessä esitettyjen sääntöjen ja periaatteiden mukaisesti. Rekisteröityneiden on erityisesti

a)

yhteyksissään johonkin allekirjoittaneista toimielimistä ja muihin unionin toimielimiin, elimiin ja laitoksiin, jäljempänä yhdessä ’unionin toimielimet’, ilmoitettava aina nimensä ja rekisterinumeronsa sekä työnantajanaan toimivan tai edustamansa yhteisön tai yhteisöjen nimi;

b)

ilmoitettava valvottavanaan olevat edut tai edistämänsä tavoitteet ja eriteltävä edustamansa asiakkaat tai jäsenet sekä soveltuvissa tapauksissa näiden asiakkaiden tai jäsenten rekisterinumerot;

c)

pidättäydyttävä hankkimasta tai yrittämästä hankkia tietoja tai saamaan aikaan päätöksiä painostamalla, epärehellisin tai asiattomin keinoin tai käyttämällä loukkaavaa kieltä;

d)

pidättäydyttävä käyttämästä rekisteröitymistään väärin kaupallisen hyödyn saamiseksi tai vääristämästä rekisteröitymisen vaikutusta tai antamasta siitä väärää vaikutelmaa;

e)

pidättäydyttävä vahingoittamasta rekisterin mainetta tai vahingoittamasta unionin toimielimiä tai käyttämästä näiden tunnuksia ilman nimenomaista lupaa;

f)

varmistettava, että rekisteröitymisen yhteydessä annettavat tiedot ja myöhemmin sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan yhteydessä hallinnoidut tiedot ovat kattavia, ajantasaisia ja oikeita ja että ne eivät ole harhaanjohtavia, ja suostuttava siihen, että kyseiset tiedot ovat julkisia;

g)

noudatettava kaikkia unionin toimielinten määrittelemiä asiaa koskevia julkisesti saatavilla olevia sääntöjä, tapoja ja ohjeita ja vältettävä estämästä niiden täytäntöönpanoa ja soveltamista millään tavalla;

h)

pidättäydyttävä houkuttelemasta Euroopan parlamentin jäseniä, komission jäseniä tai unionin toimielimen henkilöstöä toimimaan vastoin heihin sovellettavia toimintasääntöjä;

i)

palkatessaan entisiä Euroopan parlamentin jäseniä, entisiä komission jäseniä tai unionin toimielimen entistä henkilöstöä otettava asianmukaisesti huomioon näihin toimielimestä lähdön jälkeen sovellettavat salassapitovaatimukset ja -säännöt eturistiriitojen ehkäisemiseksi;

j)

jos ne ovat asiakkaan ja välittäjän välisessä suhteessa:

i)

huolehdittava siitä, että kaikki sellaisen suhteen osapuolet on merkitty rekisteriin, ja

ii)

asiakkaan tai välittäjän ominaisuudessa varmistettava, että suhdetta koskevat rekisteriin liitteen II nojalla merkityt tiedot julkaistaan;

k)

ulkoistaessaan sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan toteuttamiseksi tiettyjä tehtäviä kolmansille osapuolille, jotka eivät ole rekisteröityneet, varmistettava, että nämä osapuolet noudattavat eettisiä vaatimuksia, jotka ovat vähintään vastaavan tasoisia kuin rekisteröityneisiin sovellettavat vaatimukset;

l)

esitettävä pyydettäessä sihteeristölle todentavaa aineistoa, joka osoittaa niiden kelpoisuuden ja ilmoitettujen tietojen oikeellisuuden, ja tehtävä vilpitöntä ja rakentavaa yhteistyötä sihteeristön kanssa;

m)

myönnyttävä siihen, että niihin voidaan soveltaa tutkimusmenettelyjä ja tarvittaessa liitteessä III esitettyjä toimenpiteitä;

n)

toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että niiden työntekijöille, jotka harjoittavat sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa, tiedotetaan siitä, että ne ovat rekisteröityneinä sitoutuneet noudattamaan tätä hyvää edunvalvontatapaa;

o)

ilmoitettava sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan yhteydessä edustamilleen rekisteröidyille sitoumuksestaan noudattaa hyvää edunvalvontatapaa;

p)

noudatettava allekirjoittaneiden toimielinten vahvistamia yksityiskohtaisia kulkulupa- ja turvallisuussääntöjä ja -järjestelyjä ja vältettävä estämästä niiden täytäntöönpanoa millään tavalla.


LIITE II

REKISTERIIN SISÄLLYTETTÄVÄT TIEDOT

Tässä liitteessä esitetään tiedot, joiden on oltava saatavilla rekisterissä. Hakijoiden tai tapauksen mukaan rekisteröityneiden on annettava nämä tiedot, jollei niitä tallenneta automaattisesti.

I.   YLEISET TIEDOT

a)

yhteisön nimi; päätoimipaikan osoite sekä suhteista unioniin vastaavan toimipaikan osoite, jos eri kuin päätoimipaikan osoite; puhelinnumero; sähköpostiosoite (1); verkkosivusto;

b)

yhteisön muoto;

c)

valvotut edut;

d)

vahvistus siitä, että hakija toimii hyvän edunvalvontatavan mukaisesti;

e)

yhteisöstä oikeudellisessa vastuussa olevan henkilön nimi ja suhteista unioniin vastaavan henkilön nimi;

f)

vuotuinen arvio kokoaikaiseksi muutettuna niiden henkilöiden määrästä, jotka osallistuvat sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaan toimintaan osuutena kokoaikaisesta toiminnastaan seuraavien prosenttiosuuksien mukaisesti: 10, 25, 50, 75 tai 100 prosenttia;

g)

tavoitteet, tehtävät, intressialueet ja toiminnan maantieteellinen laajuus;

h)

järjestöt, joiden jäsen rekisteröityvä on, ja yhteisöt, joihin rekisteröityvä on sidoksissa;

i)

rekisteröityvän jäsenet ja/tai kuuluminen verkostoihin ja yhteenliittymiin.

II.   YHTEYDET UNIONIN TOIMIELIMIIN

a)

sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan kohteena olevat unionin lainsäädäntöehdotukset, politiikat tai aloitteet;

b)

jäsenyys komission asiantuntijaryhmissä (2) ja muissa unionin tukemissa foorumeissa;

c)

jäsenyys laajennetuissa työryhmissä ja muissa Euroopan parlamentin tiloissa kokoontuvissa epävirallisissa ryhmissä, niiden tukeminen tai niihin osallistuminen;

d)

niiden henkilöiden nimet, joilla on kulkulupa Euroopan parlamentin tiloihin (3).

III.   TALOUDELLISET TIEDOT

Rekisteröityneiden, myös välittäjien, on ilmoitettava niiden toimintakustannuksiin kohdennettujen unionin avustusten määrä ja lähde. Ilmoitettavien määrien on oltava euroina.

a)

Rekisteröityneiden, jotka edistävät omia etujaan tai jäsenkuntansa yhteisiä etuja suhteessa johonkin allekirjoittaneista toimielimistä, on annettava jäljempänä esitettävän asteikon mukainen arvio vuotuisista kustannuksista, jotka liittyvät sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaan toimintaan. Arvion vuotuisista kustannuksista on katettava kokonainen toimintavuosi ja koskettava rekisteröintipäivää tai rekisteröintitietojen vuotuisen päivittämisen ajankohtaa edeltävää viimeksi päättynyttä tilikautta tai -vuotta.

Vuotuisten kustannusten kokoluokka euroina:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 – 999 999

1 000 000 – 1 249 999

1 250 000 – 1 499 999

1 500 000 – 1 749 999

1 750 000 – 1 999 999

2 000 000 – 2 249 999

2 250 000 – 2 499 999

2 500 000 – 2 749 999

2 750 000 – 2 999 999

3 000 000 – 3 499 999

3 500 000 – 3 999 999

4 000 000 – 4 499 999

4 500 000 – 4 999 999

5 000 000 – 5 499 999

5 500 000 – 5 999 999

6 000 000 – 6 499 999

6 500 000 – 6 999 999

7 000 000 – 7 999 999

8 000 000 – 8 999 999

9 000 000 – 9 999 999

≥ 10 000 000

Asiakkaiden on ilmoitettava kaikki välittäjät, jotka toteuttavat sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa niiden puolesta ja kustakin yksittäisestä välittäjästä aiheutuvat kustannukset jäljempänä esitettävän asteikon mukaan. Arvion vuotuisista kustannuksista on katettava kokonainen toimintavuosi ja koskettava rekisteröintipäivää tai rekisteröintitietojen vuotuisen päivittämisen ajankohtaa edeltävää viimeksi päättynyttä tilikautta tai -vuotta.

Mahdolliset välittäjät, jotka eivät kuulu viimeksi päättyneen tilikauden tai -vuoden piiriin, on ilmoitettava erikseen nimeltä.

Edustustoiminnan kustannusten kokoluokka välittäjää kohden euroina:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 –999 999

≥ 1 000 000

b)

Välittäjien on ilmoitettava seuraavan asteikon mukaisesti arvioidut vuotuiset kokonaistulot, jotka saadaan sopimuksen soveltamisalaan kuuluvasta toiminnasta. Arvioitujen vuotuisten kokonaistulojen on katettava kokonainen toimintavuosi ja koskettava rekisteröintipäivää tai rekisteröintitietojen vuotuisen päivittämisen ajankohtaa edeltävää viimeksi päättynyttä tilikautta tai -vuotta.

Yksittäisiltä asiakkailta sopimuksen soveltamisalaan kuuluvasta toiminnasta saadut tulot ilmoitetaan myös seuraavan asteikon mukaisesti, ja niihin liitetään mukaan tiedot sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan kohteena olevista unionin lainsäädäntöehdotuksista, politiikoista tai aloitteista:

Saatujen tulojen kokoluokka asiakasta kohti euroina:

< 10 000

10 000 – 24 999

25 000 – 49 999

50 000 – 99 999

100 000 – 199 999

200 000 – 299 999

300 000 – 399 999

400 000 – 499 999

500 000 – 599 999

600 000 – 699 999

700 000 – 799 999

800 000 – 899 999

900 000 – 999 999

≥ 1 000 000

Rekisteri laskee arvioidut sopimuksen soveltamisalaan kuuluvasta toiminnasta saatavat vuotuiset kokonaistulot arvioitujen asiakaskohtaisten tulojen yhteismäärän perusteella automaattisesti.

Välittäjien on ilmoitettava rekisteriin asiakkaat, joiden puolesta ne hoitavat sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.

Kaikki nykyiset asiakkaat, jotka eivät kuulu viimeksi päättyneen tilikauden tai -vuoden piiriin, on ilmoitettava rekisteriin erikseen nimeltä.

c)

Rekisteröityneiden, jotka eivät valvo kaupallisia etuja, on annettava seuraavat niitä koskevat taloudelliset tiedot:

i)

kokonaisbudjetti viimeksi päättyneeltä tilikaudelta tai -vuodelta;

ii)

rahoituksen päälähteet luokittain: unionin rahoitus, julkinen rahoitus, avustukset, lahjoitukset, niiden jäsenten maksut jne.;

iii)

kunkin sellaisen niiden saaman 10 000 euroa ylittävän rahoitusosuuden määrä, joka on yli 10 prosenttia kokonaisbudjetista, ja maksajan nimi.


(1)  Sähköpostiosoitetta ei julkaista.

(2)  Asiantuntijaryhmien jäsenyys kirjataan rekisteriin automaattisesti. Rekisteröinti ei anna automaattisesti oikeutta jäsenyyteen.

(3)  Rekisteröityneet voivat pyytää kulkulupaa Euroopan parlamentin tiloihin rekisteröinnin päätteeksi. Niiden henkilöiden nimet, jotka saavat kulkuluvan Euroopan parlamentin tiloihin, kirjataan rekisteriin automaattisesti. Rekisteröinti ei anna automaattisesti oikeutta kulkulupaan.


LIITE III

SEURANTA, TUTKIMUKSET JA TOIMENPITEET

1.   Yleiset periaatteet

1.1

Sihteeristö voi käynnistää tutkimuksen sellaisen valituksen perusteella, jossa epäillään, ettei rekisteröitynyt ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa, jäljempänä ’noudattamatta jättäminen’, sekä omasta aloitteestaan sellaisten tietojen perusteella, joiden mukaan rekisteröitynyt ei ehkä täytä kelpoisuusvaatimuksia.

1.2

Tutkimus on hallinnollinen menettely, johon osallistuvat sihteeristö ja kyseessä oleva rekisteröitynyt sekä tapauksissa, joissa tutkimusta ei käynnistetty sihteeristön omasta aloitteesta, valituksen tehnyt kolmas osapuoli, jäljempänä ’valituksen tekijä’.

1.3

Kun tutkimus on käynnistetty, sihteeristö voi varotoimena poistaa kyseisen rekisteröinnin rekisteristä tilapäisesti. Sihteeristö ilmoittaa tilapäistä rekisteristä poistamista koskevasta päätöksestään välittömästi kyseessä olevalle rekisteröityneelle ja perustelee päätöksensä.

2.   Valitusten käsiteltäväksi ottaminen

2.1

Kuka tahansa luonnollinen henkilö tai mikä tahansa oikeushenkilö voi tehdä sihteeristölle valituksen, joka koskee rekisteröityneen väitettyä hyvän edunvalvontatavan noudattamatta jättämistä. Valitukset on esitettävä kirjallisina. Jotta valitus voidaan ottaa käsiteltäväksi,

a)

siinä on yksilöitävä kyseessä oleva rekisteröitynyt ja esitettävä selvästi valituksen tiedot;

b)

siinä on ilmoitettava valituksen tekijän nimi ja yhteystiedot;

c)

se on tehtävä vuoden kuluessa väitetystä noudattamatta jättämisestä;

d)

siinä on esitettävä todisteet, jotka osoittavat kohtuullisella todennäköisyydellä noudattamatta jättämisen tapahtuneeksi.

2.2

Jos valitusta ei oteta käsiteltäväksi, sihteeristö ilmoittaa asiasta valituksen tekijälle ja perustelee päätöksensä.

3.   Valitusmenettely

3.1

Vastaanotettuaan valituksen, joka voidaan ottaa käsiteltäväksi, sihteeristö käynnistää tutkimuksen ja ilmoittaa asiasta valituksen tekijälle ja kyseessä olevalle rekisteröityneelle.

3.2

Kyseessä olevalle rekisteröityneelle toimitetaan jäljennös valituksesta, mukaan lukien mahdolliset liitteet, ja tätä pyydetään antamaan perusteltu vastaus 20 työpäivän kuluessa.

3.3

Sihteeristö ottaa huomioon 3.2 kohdassa tarkoitetun perustellun vastauksen, kerää kaikki merkitykselliset tiedot ja laatii raportin päätelmistään.

3.4

Jos raportissa todetaan, että kyseessä oleva rekisteröitynyt ei ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa, sihteeristö ilmoittaa asiasta rekisteröityneelle. Kyseinen ilmoitus voi sisältää myös seuraavaa:

a)

ohjeet noudattamatta jättämisen korjaamisesta 20 työpäivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta; ja

b)

virallinen varoitus siitä, että jos noudattamatta jättämistä ei korjata tai jos se toistuu, saatetaan toteuttaa toimenpiteitä.

3.5

Sihteeristö toteaa, että kyseessä oleva rekisteröitynyt täyttää rekisterissä pysymisen kelpoisuusvaatimukset, ja päättää tutkimuksen, jos jokin seuraavista täyttyy:

a)

väitetty noudattamatta jättäminen koskee ensisijaisesti hyvän edunvalvontatavan f alakohtaa ja se korjataan 20 työpäivän kuluessa siitä, kun rekisteröitynyt on saanut 3.1 kohdan mukaisen ilmoituksen;

b)

raportissa todetaan, että rekisteröitynyt on noudattanut hyvää edunvalvontatapaa;

c)

rekisteröitynyt korjaa noudattamatta jättämisen saatuaan asiasta 3.4 kohdan a alakohdan mukaisen ilmoituksen;

d)

3.4 kohdan b alakohdan mukaisen virallisen varoituksen katsotaan riittävän.

3.6

Sihteeristö toteaa, että kyseessä oleva rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, ja päättää tutkimuksen, jos raportissa todetaan, että rekisteröitynyt ei ole noudattanut hyvää edunvalvontatapaa ja jokin seuraavista täyttyy:

a)

rekisteröitynyt ei ole korjannut noudattamatta jättämistä saatuaan asiasta 3.4 kohdan a alakohdan mukaisen ilmoituksen;

b)

3.4 kohdan b alakohdan mukaisen virallisen varoituksen ei katsota riittävän.

3.7

Sen jälkeen kun sihteeristö on laatinut raportin, se toimittaa pyynnöstä kyseessä olevalle rekisteröityneelle jäljennöksen raportista.

4.   Seuranta ja omasta aloitteesta käynnistettävät tutkimukset

4.1

Sihteeristö voi pyytää rekisteröityneitä muuttamaan rekisteröintiään, jos sillä on syytä uskoa, että kyseisen rekisteröinnin yhteydessä ei ole annettu liitteessä II täsmennettyjä tietoja tarkasti.

4.2

Jos esitetään 4.1 kohdan mukainen pyyntö, sihteeristö voi varotoimena poistaa kyseisen rekisteröinnin rekisteristä tilapäisesti.

4.3

Jos kyseessä oleva rekisteröitynyt ei tee vilpitöntä ja rakentavaa yhteistyötä, sihteeristö voi poistaa rekisteristärekisteröinnin, josta on esitetty 4.1 kohdan mukainen pyyntö.

4.4

Sihteeristö voi käynnistää tutkimuksen omasta aloitteestaan sellaisten tietojen perusteella, joiden mukaan rekisteröitynyt ei ehkä täytä kelpoisuusvaatimuksia.

4.5

Jos sihteeristö käynnistää tutkimuksen omasta aloitteestaan, se ilmoittaa asiasta kyseessä olevalle rekisteröityneelle ja pyytää tätä antamaan perustellun vastauksen 20 työpäivän kuluessa.

4.6

Sihteeristö ottaa huomioon 4.5 kohdassa tarkoitetun perustellun vastauksen, kerää kaikki merkitykselliset tiedot ja laatii raportin päätelmistään.

4.7

Jos raportissa todetaan, että kyseessä oleva rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, sihteeristö ilmoittaa asiasta rekisteröityneelle. Kyseinen ilmoitus voi sisältää myös seuraavaa:

a)

ohjeet korjata kelpoisuusvaatimuksia koskeva tilanne 20 työpäivän kuluessa ilmoituksen vastaanottamisesta; ja

b)

virallinen varoitus siitä, että jos kelpoisuusvaatimuksia koskevaa tilannetta ei korjata tai jos se toistuu, saatetaan toteuttaa toimenpiteitä.

4.8

Sihteeristö toteaa, että kyseessä oleva rekisteröitynyt täyttää kelpoisuusvaatimukset, ja päättää tutkimuksen, jos jokin seuraavista täyttyy:

a)

tutkimus koski ensisijaisesti epäiltyä sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan puuttumista ja kyseessä oleva rekisteröitynyt osoittaa 20 työpäivän kuluessa siitä, kun rekisteröitynyt on saanut 4.5 kohdan mukaisen ilmoituksen, toteuttavansa sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa;

b)

raportissa todetaan, että rekisteröitynyt täyttää kelpoisuusvaatimukset;

c)

rekisteröitynyt korjaa kelpoisuusvaatimuksia koskevan tilanteen saatuaan asiasta 4.7 kohdan a alakohdan mukaisen ilmoituksen;

d)

4.7 kohdan b alakohdan mukaisen virallisen varoituksen katsotaan riittävän.

4.9

Sihteeristö toteaa, että kyseessä oleva rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, ja päättää tutkimuksen, jos tutkimus koski ensisijaisesti epäiltyä sopimuksen soveltamisalaan kuuluvan toiminnan puuttumista ja kyseessä oleva rekisteröitynyt ei osoita 20 työpäivän kuluessa siitä, kun rekisteröitynyt on saanut 4.5 kohdan mukaisen ilmoituksen, toteuttavansa sopimuksen soveltamisalaan kuuluvaa toimintaa.

4.10

Sihteeristö toteaa, että kyseessä oleva rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, ja päättää tutkimuksen, jos 4.6 kohdassa tarkoitetussa raportissa todetaan, että rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia ja jokin seuraavista täyttyy:

a)

rekisteröitynyt ei korjaa kelpoisuusvaatimuksia koskevaa tilannetta saatuaan asiasta 4.7 kohdan a alakohdan mukaisen ilmoituksen;

b)

4.7 kohdan b alakohdan mukaisen virallisen varoituksen ei katsota riittävän.

4.11

Sen jälkeen kun sihteeristö on laatinut raportin, se toimittaa pyynnöstä kyseessä oleville rekisteröityneille jäljennöksen raportista.

5.   Yhteistyö sihteeristön kanssa tutkimusten aikana

5.1

Sihteeristö pyytää tarvittaessa tutkimuksen osapuolia toimittamaan tutkimuksen kannalta merkitykselliset tiedot 20 työpäivän kuluessa pyynnöstä. Osapuolet, joita tutkimus koskee, voivat ilmoittaa, mitä niiden toimittamia tietoja olisi pidettävä arkaluonteisina.

5.2

Sihteeristö voi päättää kuulla tutkimuksen osapuolia.

5.3

Sihteeristö voi päättää pidentää tämän liitteen mukaisesti asetettuja määräaikoja, jos rekisteröityneet perustelluista syistä sitä pyytävät. Päätöksen yhteydessä kyseinen rekisteröinti voidaan poistaa rekisteristä tilapäisesti tutkimuksen ajaksi.

5.4

Jos sihteeristö katsoo, että rekisteröitynyt, jota tutkimus koskee, ei tee vilpitöntä ja rakentavaa yhteistyötä tutkimuksessa, se voi, annettuaan rekisteröityneelle mahdollisuuden esittää omat näkemyksensä kirjallisesti, päättää tutkimuksen ja poistaa kyseisen rekisteröinnin rekisteristä.

6.   Oikeus tulla kuulluksi

Rekisteröityneellä on oltava mahdollisuus esittää omat näkemyksensä kirjallisesti ennen sellaisen päätöksen tekemistä, jossa todetaan, ettei kelpoisuusvaatimuksia ole täytetty.

7.   Päätös

7.1

Sihteeristö päättää tutkimuksen perustellulla päätöksellä. Sihteeristö ilmoittaa päätöksestä kirjallisesti asianomaisille osapuolille. Päätöksessä yksilöidään, jäivätkö kelpoisuusvaatimukset täyttymättä. Tarvittaessa päätöksessä yksilöidään myös kelpoisuusvaatimusten täyttymättä jäämisen muoto, sihteeristön toteuttamat toimenpiteet sekä asiaa koskevat oikeussuojakeinot.

7.2

Jos sihteeristö toteaa 7.1 kohdan mukaisesti, että rekisteröitynyt ei täytä kelpoisuusvaatimuksia, se poistaa kyseisen rekisteröinnin rekisteristä.

7.3

Sihteeristö voi harkita pyyntöä käynnistää tutkimus uudelleen enintään 20 työpäivän kuluessa siitä, kun asianomaisille osapuolille on ilmoitettu sen päätöksestä.

7.4

Tutkimus voidaan käynnistää uudelleen vain, jos sihteeristö ei, ilman 7.3 kohdan mukaisen pyynnön esittäneen osapuolen omaa syytä tai laiminlyöntiä, päätöstä tehdessään ole ottanut huomioon tietoja, jotka olivat saatavilla ennen kuin sihteeristö teki päätöksensä.

8.   Toimenpiteet

8.1

Jos sihteeristö poistaa rekisteröinnin 7.2 kohdan mukaisesti todettuaan, että kelpoisuusvaatimusten täyttymättä jääminen liittyy hyvän edunvalvontatavan noudattamatta jättämiseen, se voi myös tarvittaessa noudattamatta jättämisen vakavuuden sitä edellyttäessä

a)

kieltää kyseiseltä edunvalvojalta uudelleenrekisteröitymisen 20 työpäivän – kahden vuoden pituiseksi ajaksi, ja

b)

julkaista toteutettu toimenpide rekisterin verkkosivustolla.

8.2

Päättäessään 8.1 kohdan mukaisesti toteutettavan toimenpiteen ankaruudesta sihteeristö ottaa asianmukaisesti huomioon tutkimuksen merkitykselliset olosuhteet tämän sopimuksen tavoitteiden kannalta.

8.3

Edunvalvojat, joihin on kohdistettu 8.1 kohdan a alakohdan mukainen kielto, eivät voi rekisteröityä uudelleen ennen kuin poistamisajanjakso on päättynyt ja rekisteröitynyt on tyydyttävästi korjannut poistamisen perusteena olleet seikat.

9.   Uudelleentarkastelu

9.1

Rekisteröityneet, joihin on kohdistettu 8.1 kohdan mukaisia toimenpiteitä, voivat esittää perustellun pyynnön siitä, että johtokunta tarkastelisi asiaa uudelleen.

9.2

Uudelleentarkastelupyyntö on toimitettava sihteeristölle 20 työpäivän kuluessa sihteeristön toteuttamaa toimenpidettä koskevan ilmoituksen vastaanottamisesta.

9.3

Edellä 9.1 ja 9.2 kohdan mukaisesti toimitetut uudelleentarkastelupyynnöt välitetään johtokunnan puheenjohtajalle, joka voi tarvittaessa tai johtokunnan jonkun muun jäsenen pyynnöstä siirtää asian koko johtokunnan käsiteltäväksi.

9.4

Uudelleentarkastelupyyntö ei keskeytä sihteeristön toteuttaman toimenpiteen soveltamista, jollei johtokunta päätä toisin uudelleentarkastelupyynnössä esitettyjen erityisten syiden perusteella.

9.5

Johtokunnan puheenjohtaja ilmoittaa kyseessä oleville rekisteröityneille uudelleentarkastelua koskevasta johtokunnan päätöksestä 40 työpäivän kuluessa uudelleentarkastelua koskevan pyynnön vastaanottamisesta.

10.   Oikeussuojakeinot

Rekisteröityneet, jotka eivät ole tyytyväisiä johtokunnan 9 kohdan nojalla tekemään päätökseen, voivat nostaa kanteen Euroopan unionin tuomioistuimessa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 263 artiklan mukaisesti tai tehdä kantelun Euroopan oikeusasiamiehelle kyseisen sopimuksen 228 artiklan mukaisesti.