17.12.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 454/1


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2021/2251,

annettu 13 päivänä joulukuuta 2021,

luvan antamisesta Italian tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeava erityistoimenpide annetun täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2018/593 muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY (1) ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Italialle annettiin neuvoston täytäntöönpanopäätöksellä (EU) 2018/593 (2) lupa ottaa käyttöön direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeava toimenpide, jäljempänä ’erityistoimenpide’, jotta pakollinen sähköinen laskutus voitaisiin toteuttaa kaikkien Italian alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten osalta lukuun ottamatta verovelvollisia, jotka hyötyvät kyseisen direktiivin 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta.

(2)

Italia pyysi komissiossa 31 päivänä maaliskuuta 2021 rekisteröidyllä kirjeellä lupaa poiketa edelleen direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta voidakseen jatkaa pakollisen sähköisen laskutuksen soveltamista. Italia pyysi lisäksi lupaa laajentaa erityistoimenpiteen soveltamisala kattamaan myös sellaiset verovelvolliset, jotka hyötyvät kyseisen direktiivin 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta.

(3)

Komissio antoi 10 päivänä syyskuuta 2021 päivätyillä kirjeillä Italian esittämän pyynnön tiedoksi muille jäsenvaltioille. Komissio ilmoitti 13 päivänä syyskuuta 2021 päivätyllä kirjeellä Italialle, että sillä oli kaikki pyynnön arvioimiseen tarvittavat tiedot.

(4)

Italia esittää, että käyttöön otetulla pakollisella sähköisellä laskutusjärjestelmällä, jossa kaikki laaditut laskut ohjataan Italian verohallinnon hallinnoiman Sistema di Interscambion-järjestelmän kautta, on täysin saavutettu kaikki sille asetetut tavoitteet eli veropetosten ja -vilpin torjunta, verosäännösten noudattamisen yksinkertaistaminen ja veronkannon tehostaminen, mikä on vähentänyt yritysten hallinnollisia kustannuksia.

(5)

Italia katsoo, että erityistoimenpiteen soveltamisalan laajentaminen kattamaan myös sellaiset verovelvolliset, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta, parantaisi Italian verohallinnon mahdollisuuksia torjua arvonlisäveropetoksia ja -vilppiä, koska tällöin saataisiin kattava kuva kaikkien verovelvollisten laatimista laskuista. Lisäksi se antaisi Italian verohallinnolle mahdollisuuden valvoa, että kyseiset verovelvolliset noudattavat kyseisestä vapautuksesta hyötymiselle asetettuja vaatimuksia ja edellytyksiä.

(6)

Pyydetty erityistoimenpiteen soveltamisalan laajentaminen ei Italian mukaan aiheuttaisi merkittäviä kustannuksia verovelvollisille, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta. Tällaisten kustannusten pienentämiseksi Italia on antanut maksutta käyttöön erilaisia ratkaisuja sähköisten laskujen laatimiseen ja lähettämiseen, kuten tietokoneille asennettavan ohjelmiston ja mobiililaitteisiin tarkoitetun sovelluksen. Lisäksi sähköisen laskutuksen toteuttamisen yhteydessä poistetaan muita vaatimuksia, kuten vaatimus ilmoittaa kotimaisia liiketoimia koskevat laskutiedot, vaatimus toimittaa EU:n sisäisiä ostoja koskevat tilastolliset ilmoitukset ja vaatimus antaa yksityiskohtaisia tietoja leasing- ja vuokrausyritysten tekemistä sopimuksista. Sähköisen laskutuksen toteuttaminen on myös antanut mahdollisuuden tarjota verovelvollisille lisäpalveluja, kuten esitäytetyt osto- ja myyntitiedot, määräajoin tehtävien arvonlisäveroselvitysten aikataulun, esitäytetyt vuosittaiset arvonlisäveroilmoitukset ja esitäytetyt maksulomakkeet, mukaan lukien tiedot maksettavista, hyvitettävistä tai palautettavista veroista; kyseisiä palveluja tarjottaessa etusija annetaan sähköistä laskutusta käyttäville verovelvollisille. Kyseisillä toimenpiteillä olisi varmistettava erityistoimenpiteen oikeasuhteisuus.

(7)

Erityistoimenpide olisi rajattava ajallisesti, jotta voidaan seurata sen vaikutusta arvonlisäveropetosten ja -vilpin torjuntaan ja verovelvollisiin, erityisesti niihin, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta.

(8)

Jos Italia katsoo, että erityistoimenpiteen voimassaolon jatkaminen on tarpeen, sen olisi toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö ja kertomus, johon sisältyy arvio erityistoimenpiteen tuloksekkuudesta arvonlisäveropetosten ja -vilpin torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa. Kyseisessä kertomuksessa olisi arvioitava myös toimenpiteen vaikutusta verovelvollisiin, erityisesti niihin, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta.

(9)

Erityistoimenpide ei saisi vaikuttaa hankkijoiden oikeuteen saada paperimuotoisia laskuja yhteisön sisäisissä liiketoimissa.

(10)

Erityistoimenpide ei vaikuta kielteisesti arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin.

(11)

Täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/593 olisi sen vuoksi muutettava vastaavasti,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/593 seuraavasti:

1)

Korvataan 1 artikla seuraavasti:

”1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 218 artiklassa säädetään, Italialla on lupa hyväksyä ainoastaan sähköisten tositteiden tai ilmoitusten muodossa olevat laskut, jos ne esittää verovelvollinen, joka on sijoittautunut Italian alueelle.”

2)

Korvataan 2 artikla seuraavasti:

”2 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 232 artiklassa säädetään, Italialla on lupa säätää, että Italian alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten esittämien sähköisten laskujen käyttöön ei sovelleta vastaanottajan suostumusta.”

3)

Korvataan 4 artikla seuraavasti:

”4 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään joulukuuta 2024.

Jos Italia katsoo, että 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen poikkeusten voimassaolon jatkaminen on tarpeen, sen on toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö sekä kertomus, jossa arvioidaan sitä, miten tuloksekkaita 3 artiklassa tarkoitetut kansalliset toimenpiteet ovat olleet arvonlisäveropetosten ja -vilpin torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa. Kyseisessä kertomuksessa on myös arvioitava kyseisten toimenpiteiden vaikutusta verovelvollisiin, erityisesti niihin, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta, ja siinä on erityisesti arvioitava, lisäävätkö kyseiset toimenpiteet näiden verovelvollisten hallinnollista rasitusta ja kustannuksia.”

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

3 artikla

Tämä päätös on osoitettu Italian tasavallalle.

Tehty Brysselissä 13 päivänä joulukuuta 2021.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. BORRELL FONTELLES


(1)  EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.

(2)  Neuvoston täytäntöönpanopäätös (EU) 2018/593, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2018, luvan antamisesta Italian tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeava erityistoimenpide (EUVL L 99, 19.4.2018, s. 14).