30.11.2021   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 427/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS (EU) 2021/2084,

annettu 24 päivänä marraskuuta 2021,

unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä käynnistämään metrologiaa koskevaan eurooppalaiseen kumppanuuteen

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 185 artiklan ja 188 artiklan toisen kohdan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Jotta unionin rahoituksella olisi suurin mahdollinen vaikutus ja jotta se tukisi mahdollisimman tehokkaasti unionin politiikkatavoitteita, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) 2021/695 (3) on perustettu tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma ”Horisontti Eurooppa”, joka tarjoaa poliittisen ja oikeudellisen kehyksen eurooppalaisille kumppanuuksille yksityisen tai julkisen sektorin kumppanien tai molempien kesken. Eurooppalaiset kumppanuudet ovat keskeinen osa Horisontti Eurooppa -puiteohjelman toimintapoliittista lähestymistapaa. Niiden tarkoituksena on toteuttaa Horisontti Eurooppa -puiteohjelmassa vahvistetut unionin sitoumukset ja ensisijaiset tavoitteet ja varmistaa selkeät vaikutukset unionin, sen kansalaisten ja ympäristön näkökulmasta; tämä voidaan saavuttaa tehokkaammin kumppanuuksien ja sellaisen strategisen vision avulla, johon kumppanit ovat yhdessä sitoutuneet, kuin pelkillä unionin toimilla.

(2)

Erityisesti Horisontti Eurooppa -puiteohjelman pilariin II ”Maailmanlaajuiset haasteet ja Euroopan teollisuuden kilpailukyky” (pilari II) kuuluvien eurooppalaisten kumppanuuksien odotetaan olevan tärkeässä asemassa pyrittäessä saavuttamaan strategiset tavoitteet eli nopeuttamaan Yhdistyneiden kansakuntien (YK) kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamista, YK:n ilmastonmuutoksen puitesopimuksen (4) nojalla hyväksytyn Pariisin sopimuksen, jäljempänä ’Pariisin sopimus’, mukaisten unionin sitoumusten toteuttamista sekä siirtymistä kohti vihreää ja digitaalista Eurooppaa samalla kun edistetään yhteiskunnan, talouden ja ympäristön kriisinsietokykyä tukevaa elpymistä. Eurooppalaiset kumppanuudet ovat keskeisiä vastattaessa monimutkaisiin rajat ylittäviin haasteisiin, jotka edellyttävät yhdennettyä toimintatapaa. Niiden avulla voidaan puuttua muutosvaiheen häiriöihin sekä järjestelmä- ja markkinahäiriöihin kokoamalla yhteen laajasti eri arvoketjujen, tutkimus- ja innovointialojen ja teollisten ekosysteemien toimijoita, jotta voidaan luoda yhteinen visio ja toteuttaa sitä konkreettisten etenemissuunnitelmien ja toimien koordinoidun täytäntöönpanon muodossa. Niiden ansiosta myös toimet ja resurssit voidaan kohdentaa yhteisiin prioriteetteihin tulevaisuuden monimutkaisten haasteiden ratkaisemiseksi tarkoituksena hyödyttää yhteiskuntaa.

(3)

Ensisijaisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja vaikuttavuuden varmistamiseksi eurooppalaisia kumppanuuksia olisi kehitettävä siten, että toimintaan otetaan laajasti mukaan eri puolilla Eurooppaa toimivia asiaankuuluvia sidosryhmiä, joita ovat teollisuus, korkeakoulut, tutkimusorganisaatiot, yhteisöt, jotka hoitavat julkisen palvelun tehtävää paikallisella, alueellisella, kansallisella tai kansainvälisellä tasolla, sekä kansalaisjärjestöt, mukaan lukien tutkimusta ja innovointia tukevat tai harjoittavat säätiöt. Eurooppalaisten kumppanuuksien olisi myös oltava yksi toimenpiteistä, joilla vahvistetaan yhteistyötä ja synergioita kansainvälisellä tasolla yksityisen sektorin kumppanien kesken ja julkisen sektorin kumppanien kesken sekä niiden välillä, myös yhdistämällä tutkimus- ja innovointiohjelmia ja rajat ylittäviä investointeja niin, että saadaan aikaan molemminpuolista hyötyä kansalaisille ja yrityksille.

(4)

Olisi perustettava metrologiaa koskeva eurooppalainen kumppanuus. Tällaisen kumppanuuden tarkoituksena on olla tehokkaampi toteutusmuoto kuin perinteiset ehdotuspyynnöt tai yhteisrahoitetut kumppanuudet, jotka perustuisivat asiaankuuluvien II pilarin klusterien puitteissa laadittuihin työohjelmiin.

(5)

Metrologiaa koskevan eurooppalaisen kumppanuuden, jäljempänä ’metrologiakumppanuus’, olisi toteutettava tehtävänsä ja tavoitteensa selkeällä, yksinkertaisella ja joustavalla tavalla houkuttelevuutensa lisäämiseksi teollisuuden, pienten ja keskisuurten yritysten, jäljempänä ’pk-yritykset’, ja muiden asiaankuuluvien sidosryhmien keskuudessa.

(6)

Metrologiakumppanuudella olisi edistettävä ja palkittava tieteellistä huippuosaamista ja tuettava unionissa tuotettujen tutkimus- ja innovointitulosten käyttöönottoa ja järjestelmällistä käyttöä, myös varmistamalla, että sen toimien täytäntöönpanossa otetaan huomioon uusin tieteellinen näyttö ja perustutkimuksen tulokset. Sillä olisi myös pyrittävä varmistamaan, että teollisuus ja innovoijat ja viime kädessä koko yhteiskunta ottavat käyttöön sen toimien tulokset.

(7)

Tieteellisen huippuosaamisen varmistamiseksi ja Euroopan unionin perusoikeuskirjan 13 artiklaa noudattaen metrologiakumppanuudella olisi edistettävä akateemista vapautta kaikissa osallistujavaltioissa, erityisesti vapautta tehdä tieteellistä tutkimusta, ja edistettävä korkeinta tieteellisen luotettavuuden vaatimustasoa.

(8)

Asetuksen (EU) 2021/695 tavoitteiden mukaisesti kaikilla jäsenvaltioilla ja kaikilla Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioituneilla kolmansilla mailla olisi oltava oikeus osallistua metrologiakumppanuuteen. Täydentävyyden varmistamiseksi Euroopan talousalueella (ETA) ja suhteessa muihin naapurimaihin muiden kolmansien maiden olisi voitava osallistua metrologiakumppanuuteen edellyttäen, että ne tekevät tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan asiaankuuluvan kansainvälisen sopimuksen unionin kanssa ja että osallistujavaltiot antavat sille hyväksyntänsä.

(9)

Horisontti Eurooppa -puiteohjelmassa otetaan käyttöön eurooppalaisia kumppanuuksia koskeva aiempaa strategisempi, johdonmukaisempi ja vaikutuslähtöisempi toimintatapa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1291/2013 perustetun tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti 2020” (2014–2020) (5) väliarvioinnista saatujen kokemusten pohjalta. Asetus (EU) 2021/695 tarjoaa mahdollisuuden tehostaa institutionaalisten eurooppalaisten kumppanuuksien käyttöä erityisesti keskittymällä selkeisiin tavoitteisiin, tuloksiin ja vaikutuksiin, jotka voidaan saavuttaa vuoteen 2030 mennessä, ja varmistamalla, että kumppanuudet selkeästi tukevat asiaan liittyviä unionin politiikan painopisteitä ja toimintapolitiikkoja. Tiivis yhteistyö, keskinäinen täydentävyys ja synergiat muiden asiaan liittyvien ohjelmien ja aloitteiden kanssa unionin, kansallisella ja alueellisella tasolla, mukaan lukien Euroopan tutkimusneuvoston ja Euroopan innovaationeuvoston kanssa, ja erityisesti muiden eurooppalaisten kumppanuuksien kanssa ovat keskeisiä, jotta voidaan edistää innovointikehitystä ja tutkimusta muilla aloilla, saada aikaan suurempi vaikutus ja varmistaa tulosten hyödyntäminen kaikilla asiaankuuluvilla aloilla, joilla teknologian kehitys liittyy metrologiaan, kuten digitalisaatio, tekoäly, energia, älykäs terveydenhuolto, ilmasto, autonominen liikenne ja kiertotalous.

(10)

Unioni myönsi Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä N:o 555/2014/EU (6) eurooppalaiseen metrologian innovointi- ja tutkimusohjelmaan, jäljempänä ’EMPIR-ohjelma’, rahoitusosuuden, joka vastaa EMPIR-ohjelmaan osallistuvien valtioiden rahoitusosuutta, kuitenkin enintään 300 000 000 euroa, Horisontti 2020 -ohjelman keston ajaksi. Heinäkuussa 2017 tehdyn EMPIR-ohjelman väliarvioinnin johdosta ehdotettiin uuden aloitteen käynnistämistä.

(11)

Unionin metrologiakumppanuuden rahoitusosuuden ehtona olisi oltava, että osallistujavaltiot antavat virallisen sitoumuksen osallistumisestaan metrologiakumppanuuden täytäntöönpanon rahoitukseen ja että ne myös täyttävät kyseiset sitoumukset. Osallistujavaltioiden rahoitusosuuksien olisi sisällettävä osuus metrologiakumppanuuden täytäntöönpanoon liittyviin hallintomenoihin, joiden enimmäismäärä on viisi prosenttia sen määrärahoista. Osallistujavaltioiden olisi sitouduttava tarvittaessa lisäämään rahoitusosuuttaan metrologiakumppanuudessa vararahoituksella sen varmistamiseksi, että ne voivat rahoittaa metrologiakumppanuuden toimintaan osallistuvia kansallisia yksikköjään, kansallisia metrologialaitoksiaan ja nimettyjä laitoksiaan. Metrologiakumppanuuden yhteinen toteutus edellyttää täytäntöönpanorakennetta. Unionin rahoitusosuutta olisi hallinnoitava moitteettoman varainhoidon periaatteen ja välillistä hallinnointia koskevien asiaankuuluvien sääntöjen, jotka on vahvistettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU, Euratom) 2018/1046 (7), mukaisesti.

(12)

Metrologiakumppanuus, joka on linjassa unionin politiikan painopisteiden kanssa, mukaan lukien Euroopan vihreän kehityksen ohjelma, ihmisten hyväksi toimiva talous ja Euroopan digitaalinen valmius, olisi toteutettava kymmenen vuoden ajanjaksolla vuosina 2021–2031. Metrologiakumppanuuteen olisi sisällytettävä uusia toimintoja verrattuna EMPIR-ohjelmaan, ja siinä olisi erityisesti kehitettävä eurooppalaisia metrologiaverkostoja, jotka olisi perustettava avoimella ja läpinäkyvällä tavalla ja joilla pyritään vastaamaan keskeisiin yhteiskunnallisiin ja ympäristöön liittyviin haasteisiin ja kehitteillä olevien teknologioiden ja innovaatioiden metrologiatarpeisiin. Kyseisten verkostojen kautta tarjottavan metrologiakapasiteetin olisi vastattava muita maailman johtavia metrologiajärjestelmiä, oltava verrattavissa niihin ja edustettava maailmanluokan huippuosaamista. Metrologiakumppanuutta koskevat ehdotuspyynnöt olisi käynnistettävä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman täytäntöönpanon aikana, ja niiden olisi oltava avoimia, läpinäkyviä ja kilpailuun perustuvia. Metrologiakumppanuudella olisi edistettävä osaajien liikkuvuutta ja osaamisen kehittämistä, myös taitojen hankintaan ja uudelleenkoulutukseen liittyvien mahdollisuuksien avulla.

(13)

Metrologiakumppanuuden toiminnan olisi oltava Horisontti Eurooppa -puiteohjelman tavoitteiden ja tutkimus- ja innovointipainopisteiden sekä asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklassa ja liitteessä III vahvistettujen yleisten periaatteiden ja edellytysten mukaista siten, että sillä tuetaan muun muassa innovatiivisten ratkaisujen käyttöönottoa Euroopan teollisuudessa, erityisesti pk-yrityksissä, ja viime kädessä koko yhteiskunnassa.

(14)

Unionin rahoitusosuudelle metrologiakumppanuudessa olisi vahvistettava enimmäismäärä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman keston ajaksi. Unionin rahoitusosuuden olisi kyseisen enimmäismäärän puitteissa oltava osallistujavaltioiden rahoitusosuuksien suuruinen, jotta voidaan varmistaa suuri vipuvaikutus ja osallistujavaltioiden ohjelmien tiiviimpi yhdentyminen.

(15)

Metrologiakumppanuus olisi rahoitettava unionin ohjelmista neuvoston asetuksessa (EU, Euratom) 2020/2093 (8) säädetyn vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen puitteissa. Asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti metrologiakumppanuuden olisi noudatettava selkeää elinkaariajattelua. Jotta unionin taloudellisia etuja voitaisiin suojata asianmukaisesti, metrologiakumppanuus olisi perustettava 31 päivänä joulukuuta 2031 päättyväksi kaudeksi, jotta se voi hoitaa avustusten toteuttamiseen liittyvät velvollisuutensa siihen saakka, kunnes viimeisimmät käynnistetyt epäsuorat toimet on saatu päätökseen.

(16)

Asetuksen (EU) 2021/695 3 artiklan mukaisesti Horisontti Eurooppa -puiteohjelman yleisenä tavoitteena on saada unionin tutkimus- ja innovointi-investointien avulla aikaan tieteellisiä, teknologisia, taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia, jotta voidaan lujittaa unionin tieteellistä ja teknologista perustaa ja edistää unionin kilpailukykyä kaikissa jäsenvaltioissa, myös unionin teollisuudessa, saavuttaa unionin ensisijaiset strategiset tavoitteet, edistää unionin tavoitteiden ja politiikkojen toteuttamista, vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin, myös saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet noudattamalla kestävän kehityksen Agenda 2030 -toimintaohjelman periaatteita ja Pariisin ilmastosopimusta, sekä vahvistaa eurooppalaista tutkimusaluetta.

(17)

Osallistujavaltiot ovat sopineet aiempien aloitteiden eli eurooppalaisen metrologian tutkimusohjelman (EMRP) ja EMPIR-ohjelman täytäntöönpanorakenteesta. Tällaiseksi rakenteeksi perustettiin vuonna 2007 eurooppalainen alueellinen metrologiajärjestö EURAMET e.V. (EURAMET), joka on Saksan oikeuden mukainen voittoa tavoittelematon yhdistys. EURAMETilla on myös tehtäviä ja velvoitteita, jotka liittyvät metrologian laajempaan eurooppalaiseen ja maailmanlaajuiseen yhdenmukaistamiseen. EURAMETin täysjäsenyys on avoin kaikille eurooppalaisille kansallisille metrologialaitoksille ja liitännäisjäsenyys eurooppalaisille nimetyille laitoksille. EURAMETin jäsenyys ei edellytä kansallisen metrologian tutkimusohjelmien olemassaoloa. Koska EMPIR-ohjelman väliarvioinnin mukaan EURAMETin hallintorakenne on osoittautunut tehokkaaksi ja laadukkaaksi EMRP:n ja EMPIR-ohjelman täytäntöönpanon kannalta, EURAMETia olisi käytettävä myös metrologiakumppanuuden panemiseksi täytäntöön. EURAMETin olisi sen vuoksi hallinnoitava unionin rahoitusosuutta.

(18)

EURAMETin olisi hallinnoitava keskitetysti metrologiakumppanuuteen suoritettavia rahoitusosuuksia asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Tämä ei saisi rajoittaa osallistujavaltioiden mahdollisuutta suorittaa suoria rahoitusosuuksia nimetyille kansallisille metrologialaitoksille koordinoidun toimintatavan mukaisesti metrologian kumppanuuskomitean kautta.

(19)

Metrologiakumppanuudella olisi pyrittävä edistämään tehokkaasti yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikille ja erityisesti varmistamaan mahdollisuuksien mukaan sukupuolten tasapuolinen edustus metrologiakumppanuuden asiaankuuluvissa elimissä ja arviointilautakunnissa sekä muissa asiaankuuluvissa neuvoa-antavissa elimissä.

(20)

Asetuksen (EU) 2021/695 49 artiklan 4 kohdan ja komission asiantuntijaryhmiä koskevien asiaankuuluvien sääntöjen mukaisesti komission olisi valittava metrologiakumppanuuden ohjausryhmän jäsenet ottamalla erityisesti asianmukaisesti huomioon mahdolliset sidonnaisuusilmoitukset.

(21)

Metrologiakumppanuuden tavoitteiden saavuttamiseksi EURAMETin olisi tarjottava rahoitustukea pääasiassa avustuksina EURAMETin tasolla valittuihin toimiin osallistuville. Kyseiset toimet olisi valittava EURAMETin vastuulla avointen, läpinäkyvien ja kilpailuun perustuvien ehdotuspyyntöjen perusteella. Metrologiakumppanuuden olisi lisättävä parhaansa mukaan ehdotuspyyntöjen näkyvyyttä julkaisemalla ne hyvissä ajoin Horisontti Eurooppa -puiteohjelman osallistujaportaalissa sekä tuomalla ehdotuspyyntöjä esiin ja levittämällä niistä tietoa laajasti uusien tulokkaiden osallistumisen lisäämiseksi. Paremmuusjärjestyksen olisi oltava sitova, kun ehdotuksia valitaan ja unionin rahoitusosuudesta ja osallistujavaltioiden rahoitusosuuksista kohdennetaan rahoitusta tutkimushankkeisiin ja niihin liittyvään toimintaan. Asetuksen (EU) 2021/695 28 artiklan 3 kohdan ja Horisontti Eurooppa -puiteohjelman työohjelman mukaisesti vuotuisen työohjelman sääntöihin, joita sovelletaan samalla sijalla oleviin ehdotuksiin, olisi voitava sisällyttää ehtoja, jotka koskevat pk-yritysten osallistumista sekä sukupuoli- ja maantieteellistä jakaumaa. Rahoitettavien toimien olisi oltava EURAMETin vastuulla myös toiminnassa, joka rahoitetaan osallistujavaltioiden eurooppalaisiin metrologiaverkostoihin suorittamilla rahoitusosuuksilla.

(22)

Metrologiakumppanuudesta rahoitettaviin epäsuoriin toimiin osallistumiseen sovelletaan asetusta (EU) 2021/695. Metrologiakumppanuuden erityisten toiminnallisten tarpeiden vuoksi, joita ovat etenkin tulevien eurooppalaisten metrologiaverkostojen muodostaminen ja hallinnoiminen sekä osallistujavaltioiden riittävän rahoitusosuuden varmistaminen, koordinaattorin rooli olisi kuitenkin voitava ehdottoman välttämättömissä tapauksissa ja ohjausryhmän mahdolliset neuvot huomioon ottaen rajata kuulumaan epäsuorissa toimissa ehdotuksen jättämisestä hankkeen päättymiseen saakka osallistujavaltioiden kansallisille metrologialaitoksille ja nimetyille laitoksille.

(23)

Osallistujavaltioiden rahoitusosuudet olisi varmistettava kansallisten metrologialaitosten ja nimettyjen laitosten institutionaalisella rahoituksella. Toiminnan laajan kirjon olisi edistettävä metrologiakumppanuuden tavoitteiden saavuttamista, ja toiminta olisi esitettävä vuotuisissa työohjelmissa liittämällä esitykseen operatiiviset kustannukset ja menot. Rahoitusosuuksien olisi katettava muun muassa sellaisten palvelujen kustannukset, jotka tarjoavat suoraan kalibrointipalveluja ja muita kansainvälistä mittayksikköjärjestelmää noudattavia palveluja. Osallistujavaltioiden rahoitusosuuksien olisi sisällettävä myös rahoitusosuus metrologiakumppanuuden hallintomenoista.

(24)

Metrologiakumppanuuden avoimuuden ja läpinäkyvyyden sekä saavutettavuuden varmistamiseksi ehdotuspyynnöt olisi myös julkaistava käyttäjäystävällisellä tavalla keskitetyssä osallistujaportaalissa sekä Horisontti Eurooppa -puiteohjelman mukaisissa muissa komission hallinnoimissa sähköisissä tiedonlevitysvälineissä. Sidosryhmien ja yhteiskunnan osallistumisen varmistamiseksi ja uusien tulokkaiden houkuttelemiseksi tutkimus- ja teollisuusalan sidosryhmien laajasta joukosta, johon kuuluu muun muassa pk-yrityksiä, korkeakouluja, tutkimusorganisaatioita ja kansalaisjärjestöjä, metrologiakumppanuuden olisi toteutettava monenlaisia tiedonvälitystoimia, mukaan lukien tulosten levittämistä ja hyödyntämistä, tiedon ja tietämyksen lisäämistä sekä metrologiakumppanuuden tekemistä tunnetuksi myös unionia laajemmin.

(25)

Rahoitusmallin toimivuutta unionin ja muiden kuin unionin varojen välisen vastaavuusperiaatteen osalta olisi arvioitava uudelleen metrologiakumppanuuden väliarvioinnin yhteydessä, jotta voidaan varmistaa, että vastaavuusperiaatetta noudatetaan osallistujavaltioiden rahoitusosuuksissa.

(26)

Unionin taloudellisia etuja olisi menojen hallinnoinnin kaikissa vaiheissa suojattava oikeasuhteisin toimenpitein, joita ovat sääntöjenvastaisuuksien ehkäiseminen, havaitseminen ja tutkiminen sekä hukattujen, aiheettomasti maksettujen tai virheellisesti käytettyjen varojen takaisinperintä ja soveltuvin osin hallinnolliset ja taloudelliset seuraamukset.

(27)

Unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi komissiolla olisi oltava oikeus lopettaa unionin rahoitusosuus, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää se, jos metrologiakumppanuutta toteutetaan epäasianmukaisesti, vain osittain tai aikataulusta myöhässä tai jos osallistujavaltio ei osallistu metrologiakumppanuuden rahoittamiseen tai osallistuu siihen vain osittain tai aikataulusta myöhässä. Kyseisistä oikeuksista olisi määrättävä unionin ja EURAMETin välillä tehtävässä rahoitusosuussopimuksessa.

(28)

Menettelyjen yksinkertaistamiseksi kaikkien asianosaisten hallinnollista rasitetta olisi vähennettävä. Päällekkäisiä tarkastuksia ja asiakirjojen ja raporttien ylenmääräistä laatimista olisi vältettävä. Tarkastuksia tehtäessä olisi tarpeen mukaan otettava huomioon kansallisten ohjelmien erityispiirteet. Tämän päätöksen mukaisesti myönnetyn unionin rahoituksen saajien tarkastuksissa olisi varmistettava, että hallinnollista taakkaa kevennetään asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 mukaisesti.

(29)

EURAMETin ja osallistujavaltioiden olisi komission, Euroopan parlamentin, neuvoston tai tilintarkastustuomioistuimen pyynnöstä toimitettava kaikki tiedot, jotka komission edellytetään sisällytettävän metrologiakumppanuuden arviointiin.

(30)

Komission olisi tehtävä viimeistään vuonna 2025 väliarviointi, jossa tarkastellaan erityisesti metrologiakumppanuuden laatua ja tehokkuutta sekä edistymistä asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa, ja loppuarviointi viimeistään vuonna 2030 sekä julkaistava kyseisten arviointien tulokset ja johtopäätökset ja levitettävä niitä. Asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklan 2 kohdan c alakohdan mukaisesti metrologiakumppanuuden olisi noudatettava selkeää elinkaariajattelua, oltava määräaikainen ja sisällettävä edellytykset Horisontti Eurooppa -puiteohjelman mukaisen rahoituksen lopettamiseksi asteittain. Tätä varten arvioinneissa olisi tarkasteltava metrologiakumppanuuden mahdollisen uusimisen merkityksellisyyttä ja johdonmukaisuutta.

(31)

Tämän päätöksen tavoitteena on unionin osallistuminen metrologiakumppanuuteen sen yleisten tavoitteiden tukemiseksi. Metrologiaa koskevat vaatimukset ovat niin laajoja ja monimutkaisia, että tarvitaan kansallisten metrologialaitosten ja nimettyjen laitosten tutkimusbudjetit ylittäviä investointeja. Uraauurtavien metrologiaratkaisujen tutkimus- ja kehittämistoiminnassa tarvittava huippuosaaminen ylittää kansalliset rajat, minkä vuoksi sitä ei voida saavuttaa kansallisella tasolla. Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän päätöksen tavoitetta, vaan se voidaan saavuttaa paremmin unionin tasolla yhdistämällä kansalliset toimenpiteet johdonmukaiseksi eurooppalaiseksi toimintatavaksi, saattamalla yhteen lokeroituneita kansallisia tutkimusohjelmia, auttamalla laatimaan yhteisiä, kansalliset rajat ylittäviä tutkimus- ja rahoitusstrategioita ja muodostamalla tarvittavien toimijoiden ja investointien kriittinen massa. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(32)

Jotta varmistetaan jatkuvuus tuen myöntämisessä asiaankuuluvilla toimintapolitiikan aloilla tämän päätöksen olisi tultava voimaan kiireellisesti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Osallistuminen metrologiaa koskevaan eurooppalaiseen kumppanuuteen

1.   Unioni osallistuu institutionaaliseen eurooppalaiseen kumppanuuteen eli asetuksen (EU) 2021/695 10 artiklan 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuun metrologiaa koskevaan eurooppalaiseen kumppanuuteen, jäljempänä ’metrologiakumppanuus’, jonka Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Latvia, Liettua, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro, jäljempänä ’osallistujavaltiot’, ovat yhdessä käynnistäneet, tässä päätöksessä vahvistettujen edellytysten mukaisesti.

2.   Muu kuin tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitettu jäsenvaltio tai Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioitunut kolmas maa voi osallistua metrologiakumppanuuteen, jos se täyttää 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn edellytyksen. Tällaiset jäsenvaltiot ja kolmannet maat katsotaan tässä päätöksessä tarkoitetuksi osallistujavaltioiksi.

3.   Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioitumaton kolmas maa voi osallistua metrologiakumppanuuteen edellyttäen, että se

a)

tekee unionin kanssa tieteellistä ja teknologista yhteistyötä koskevan kansainvälisen sopimuksen, jossa vahvistetaan asianomaisen maan metrologiakumppanuuteen osallistumiseen sovellettavat ehdot;

b)

saa metrologian kumppanuuskomitean hyväksynnän 14 artiklan 3 kohdan g alakohdan mukaisesti; ja

c)

täyttää 4 artiklan 1 kohdan c alakohdassa säädetyn edellytyksen.

Kolmas maa, joka täyttää ensimmäisessä alakohdassa säädetyn edellytyksen, katsotaan tässä päätöksessä tarkoitetuksi osallistujavaltioksi.

2 artikla

Metrologiakumppanuuden tavoitteet

1.   Metrologiakumppanuudella edistetään asetuksen (EU) 2021/695 ja erityisesti sen 3 artiklan täytäntöönpanoa.

2.   Rajoittamatta 1 kohdan soveltamista metrologiakumppanuudella, jossa kumppanit osallistuvat ja sitoutuvat 7 artiklassa tarkoitetun vuotuisen työohjelman suunnitteluun ja täytäntöönpanoon, pyritään saavuttamaan seuraavat yleiset tavoitteet:

a)

kehitetään kestävä, huipputasoinen ja koordinoitu metrologiajärjestelmä Euroopan tasolla ja autetaan sen avulla kuromaan umpeen Euroopan ja sen maailmanlaajuisten kilpailijoiden välistä investointikuilua;

b)

varmistetaan, että innovoijat ottavat ekosysteemeissään ja muutenkin laaja-alaisesti käyttöön uusimmat metrologiavalmiudet;

c)

lisätään metrologian vaikuttavuutta sellaisten yhteiskunnallisten haasteiden osalta, jotka liittyvät muun muassa digitaali-, talous-, teollisuus- ja ympäristöalan toimintapolitiikkojen, standardien ja säännösten täytäntöönpanoon, jotta ne soveltuvat tarkoitukseensa.

3.   Edellä 2 kohdassa vahvistettuja yleisiä tavoitteita toteuttaessaan metrologiakumppanuudella on seuraavat erityistavoitteet:

a)

kehitetään vuoteen 2030 mennessä uusien eurooppalaisten metrologiaverkostojen puitteissa uusia tutkimusvalmiuksia, joiden kalibrointi- ja mittauskyky on vähintään samantasoinen kuin osallistujavaltioiden ulkopuolisissa johtavissa metrologialaitoksissa;

b)

tuetaan vuoteen 2030 mennessä uusien innovatiivisten tuotteiden ja palvelujen myyntiä käyttämällä ja omaksumalla uusia metrologiavalmiuksia keskeisissä kehittyvissä ja mahdollistavissa teknologioissa;

c)

edistetään korkealaatuisen uuden tietämyksen, osaamisen ja taitojen luomista ja levittämistä koko unionissa elinikäisen oppimisen puitteissa ja yhteiskunnallisen muutoksen saavuttamista varten, myös parantamalla innovointikykyä;

d)

osallistutaan täysimittaisesti ja tehokkaasti vuoteen 2030 mennessä sellaisten erityisten standardien ja säännösten suunnitteluun ja täytäntöönpanoon, jotka tukevat yhteiskuntaan, talouteen ja ympäristöön liittyviä haasteita käsittelevää julkista toimintapolitiikkaa;

e)

pyritään hyödyntämään metrologiaan liittyvät mahdollisuudet loppukäyttäjien parissa, pk-yritykset ja teollisuuden sidosryhmät mukaan lukien, välineenä, joka edistää digitaaliseen muutokseen ja vihreään siirtymään liittyvien unionin tavoitteiden saavuttamista.

3 artikla

Unionin rahoitusosuus metrologiakumppanuudessa

1.   Unionin rahoitusosuus metrologiakumppanuudessa on ETA:n määrärahat mukaan luettuina enintään 300 miljoonaa euroa, ja se vastaa 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen osallistujavaltioiden rahoitusosuuksia. Unionin rahoitusosuutta voidaan korottaa Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioituneiden kolmansien maiden rahoitusosuuksilla asetuksen (EU) 2021/695 16 artiklan 5 kohdan mukaisesti, edellyttäen että tämän päätöksen 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut osallistujavaltiot korottavat rahoitusosuuttaan ainakin saman verran kuin kokonaismäärän, jolla unionin rahoitusosuutta korotetaan.

2.   Unionin rahoitusosuuden laskennassa ei oteta huomioon sellaisia osallistujavaltioiden metrologiakumppanuuden täytäntöönpanoon liittyviin hallintomenoihin suorittamia rahoitusosuuksia, jotka ylittävät viisi prosenttia metrologiakumppanuuteen osoitettujen yhteenlaskettujen rahoitusosuuksien kokonaismäärästä.

3.   Unionin rahoitusosuus maksetaan unionin yleisen talousarvion määrärahoista, jotka on kohdennettu neuvoston päätöksellä (EU) 2021/764 (9) perustetun Horisontti Eurooppa -puiteohjelman täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman asiaankuuluviin osiin.

4.   EURAMET e.V., jäljempänä ’EURAMET’, käyttää unionin rahoitusosuuden 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun toiminnan rahoittamiseen.

5.   Unionin rahoitusosuutta ei saa käyttää metrologiakumppanuuden hallintomenojen kattamiseen.

6.   Euroopan aluekehitysrahaston, Euroopan sosiaalirahasto plussan, Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahaston sekä elpymis- ja palautumistukivälineen yhteisrahoittamista ohjelmista myönnettävät rahoitusosuudet voidaan katsoa jäsenvaltion, joka on osallistujavaltio, rahoitusosuudeksi edellyttäen, että noudatetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2021/1060 (10) ja asetusten, joilla vahvistetaan kuhunkin kyseisistä rahastoista sovellettavat erityissäännöt, asiaankuuluvia säännöksiä.

4 artikla

Unionin rahoitusosuutta koskevat edellytykset

1.   Unionin rahoitusosuuteen sovelletaan seuraavia edellytyksiä, joista jokaisen on täytyttävä:

a)

osallistujavaltiot osoittavat, että metrologiakumppanuus on perustettu tämän päätöksen mukaisesti;

b)

osallistujavaltiot tai niiden nimeämät kansalliset metrologialaitokset nimeävät EURAMETin metrologiakumppanuuden täytäntöönpanosta sekä unionin rahoitusosuuden vastaanottamisesta, kohdentamisesta ja seurannasta vastaavaksi rakenteeksi;

c)

kukin osallistujavaltio sitoutuu osallistumaan metrologiakumppanuuden rahoittamiseen ja perustamaan vararahoitusvalmiuden, jonka suuruus on 50 prosenttia sitoumuksen määrästä;

d)

EURAMET osoittaa kykynsä panna metrologiakumppanuus täytäntöön, mukaan lukien kyky vastaanottaa ja kohdentaa unionin rahoitusosuus ja seurata sitä unionin talousarvion välillisen hallinnoinnin puitteissa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 ja 154 artiklan mukaisesti;

e)

metrologiakumppanuudelle luodaan hallinnointimalli 13–16 artiklan mukaisesti.

2.   Metrologiakumppanuuden täytäntöönpanon aikana unionin rahoitusosuuteen sovelletaan myös kaikkia seuraavia edellytyksiä:

a)

EURAMET toteuttaa 6 artiklassa säädettyä metrologiakumppanuuden toimintaa 2 artiklassa vahvistettujen tavoitteiden mukaisesti;

b)

tehokasta hallinnointimallia pidetään yllä 13–16 artiklan mukaisesti;

c)

EURAMET noudattaa raportointivaatimuksia, jotka vahvistetaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 155 artiklassa;

d)

1 kohdan c alakohdassa tarkoitetut osallistujavaltioiden sitoumukset täytetään.

5 artikla

Osallistujavaltioiden osuudet metrologiakumppanuudessa

1.   Edellä 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen osallistujavaltioiden on suoritettava – tai huolehdittava siitä, että niiden kansalliset rahoituselimet suorittavat – vähintään 363 miljoonan euron suuruiset rahoitusosuudet tai luontoissuoritukset 1 päivänä tammikuuta 2021 ja 31 päivänä joulukuuta 2031 välisenä aikana.

Osa osallistujavaltioiden osuuksista on suoritettava rahoitusosuuksien muodossa. Osallistujavaltioiden on sovittava keskenään kollektiivisista osuuksistaan ja siitä, miten ne suoritetaan.

2.   Osallistujavaltioiden osuudet koostuvat seuraavista:

a)

rahoitusosuudet tai luontoissuoritukset 6 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun toiminnan toteuttamista varten; ja

b)

rahoitusosuudet tai luontoissuoritukset EURAMETin kaikkien hallintomenojen kattamiseksi.

3.   Tämän artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetuilla rahoitusosuuksilla tai luontoissuorituksilla katetaan kustannukset, joita osallistujavaltioille aiheutuu 6 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun toiminnan toteuttamisesta ja joista on vähennetty mahdolliset suorat tai välilliset unionin rahoitusosuudet kyseisistä kustannuksista.

4.   Edellä 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetuilla rahoitusosuuksilla tai luontoissuorituksilla katetaan kustannukset, joita osallistujavaltioille aiheutuu metrologiakumppanuuden täytäntöönpanoon liittyvistä EURAMETin hallintomenoista. Kyseiset hallintomenot eivät saa ylittää viittä prosenttia metrologiakumppanuuden kokonaisbudjetista.

5.   Tämän artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen luontoissuoritusten arvon määrittämiseksi kulujen määrittämisessä on käytettävä yhdenmukaistettua toimintatapaa, mukaan lukien perusteet ja menetelmät, jonka metrologian kumppanuuskomitea vahvistaa 14 artiklan mukaisesti. Kulut on raportoitava mahdollisuuksien mukaan asetuksessa (EU) 2021/695 säädettyjen raportointimenettelyjen mukaisesti ottaen samalla huomioon asianomaisten osallistujavaltioiden tai kansallisten rahoituselinten tavanomaiset kirjanpitokäytännöt ja siinä osallistujavaltiossa, johon asianomaiset kansalliset rahoituselimet ovat sijoittautuneet, sovellettavat kirjanpitosäännöt sekä sovellettavat kansainväliset tilinpäätösstandardit (IAS- ja IFRS-standardit). Kulujen on oltava asianomaisten osallistujavaltioiden tai kansallisten rahoituselinten nimeämän riippumattoman tarkastajan todentamia.

6.   Osallistujavaltioiden osuudet on suoritettava vuotuisen työohjelman hyväksymisen jälkeen.

Jos vuotuinen työohjelma hyväksytään viitevuoden aikana, 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut osuudet, jotka sisältyvät vuotuiseen työohjelmaan, voivat sisältää kyseisen vuoden 1 päivästä tammikuuta alkaen suoritettuja osuuksia.

Edellä 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetut osuudet, jotka suoritetaan 1 päivän joulukuuta 2021 jälkeen, voidaan laskea osallistujavaltioiden osuuksiksi edellyttäen, että ne sisältyvät metrologiakumppanuuden ensimmäiseen vuotuiseen työohjelmaan.

6 artikla

EURAMETin toiminta

1.   Metrologiakumppanuudella tuetaan monenlaista tutkimus- ja innovointitoimintaa seuraavin tavoin:

a)

asetuksen (EU) 2021/695 2 artiklan 43 alakohdassa tarkoitetuilla epäsuorilla toimilla, joita EURAMET rahoittaa tämän päätöksen 7 artiklan mukaisesti pääasiassa avustuksin EURAMETin järjestämien avointen, läpinäkyvien ja kilpailuun perustuvien kansainvälisten ehdotuspyyntöjen perusteella, mukaan lukien

i)

tieteellistä perusmetrologiaa tukevat tieteelliset ja tekniset toimet, jotka luovat pohjan kaikille perustutkimusta seuraaville toimille, mukaan lukien soveltava metrologian tutkimus ja kehittäminen sekä metrologiaan liittyvät palvelut;

ii)

metrologiatutkimus, jonka avulla tarjotaan ratkaisuja yhteiskuntaan, talouteen ja ympäristöön liittyviin haasteisiin tavoitteena edistää kestäviä teknologioita ja innovaatioita energia-, digitaali- ja terveydenhuoltoalalla sekä ympäristön ja ilmaston osalta ja kehitetään hankkeita erityisissä eurooppalaisissa metrologiaverkostoissa kyseisiin haasteisiin vastaamiseksi;

iii)

uusien mittalaitteiden kehittämiseen tähtäävä tutkimus, jonka tavoitteena on vahvistaa metrologian teknologioiden teollista ja kaupallista käyttöönottoa Euroopassa innovoinnin edistämiseksi teollisuudessa;

iv)

esinormatiivinen ja normien laadintaan liittyvä metrologian tutkimus ja kehittäminen, jolla tuetaan politiikan täytäntöönpanoa, sääntelyä ja kestävien innovatiivisten tuotteiden ja palvelujen markkinoille saattamisen ja yhteiskunnallisen käyttöönoton nopeuttamista;

v)

kansallisella tasolla tehtävän metrologiatutkimuksen parhaiden käytäntöjen vaihto;

b)

osallistujavaltioiden ilman unionin rahoitusosuutta rahoittamalla toiminnalla, joka koostuu teknologian eri tasoilla tapahtuvasta metrologian valmiuksien kehittämisestä mahdollisimman laajapohjaisen, tasapainoisen ja yhdennetyn metrologiajärjestelmän saavuttamiseksi osallistujavaltioissa, jotta nämä voivat kehittää tieteellisiä ja teknisiä valmiuksiaan metrologian alalla, ja johon sisältyy toimia, joita ei ole valittu tämän artiklan a alakohdassa tarkoitetuilla ehdotuspyynnöillä, kuten on hahmoteltu vuotuisissa työohjelmissa, sekä seuraavat toimet:

i)

osallistujavaltioiden kansallisiin ohjelmiin kuuluva toiminta, kuten valtioiden väliset hankkeet, joilla edistetään Euroopan metrologiaverkostossa ja EURAMETin teknisissä komiteoissa vahvistettuja ensisijaisia tavoitteita;

ii)

toimet, jotka koskevat metrologiatutkimuksen tulosten levittämistä ja hyödyntämistä, myös teollisuudessa ja pk-yritysten toimesta, mahdollisimman laajasti Euroopassa tarkoituksena lisätä EURAMETin toiminnan näkyvyyttä kansalaisten suuntaan käyttäjäystävällisellä tavalla;

iii)

toimet, joilla lisätään tietoisuutta ja tuodaan esiin koulutus- ja tiedonlevitystoimia ja -kampanjoita ja jaetaan asianmukaista tietoa EURAMETin verkkosivuilla, ja asiaankuuluvan asiakirja-aineiston julkaiseminen;

iv)

toimet, jotka koskevat erityisesti niitä metrologialaitoksia, joilla ei ole lainkaan tai on vain vähän tieteellisiä valmiuksia, ja joilla tuetaan niitä muiden koulutukseen ja liikkuvuuteen liittyvien unionin, kansallisten tai alueellisten ohjelmien hyödyntämisessä, rajat ylittävässä yhteistyössä tai metrologiainfrastruktuuriin investoinnissa;

v)

ulkoista tulosten levittämistä ja tietämyksen siirtoa koskevan toiminnan järjestäminen metrologiakumppanuuden tunnetuksi tekemiseksi mahdollisimman laajasti unionissa ja muualla sen vaikutuksen maksimoimiseksi.

2.   Ennen kunkin 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun ehdotuspyynnön aiheiden määrittämistä EURAMET pyytää julkisesti yksittäisiä henkilöitä tai organisaatioita, mukaan lukien pk-yritykset, ja yleistä metrologian arvoketjua tekemään läpinäkyvällä tavalla ehdotuksia mahdollisista tutkimusaiheista.

7 artikla

Vuotuinen työohjelma

1.   Metrologiakumppanuus pannaan täytäntöön vuotuisten työohjelmien pohjalta, jotka käsittävät tietyn vuoden 1 päivän tammikuuta ja 31 päivän joulukuuta välisenä aikana, jäljempänä ’viitevuosi’, toteutettavan toiminnan.

2.   Jäljempänä 14 artiklassa tarkoitettu metrologian kumppanuuskomitea hyväksyy vuotuiset työohjelmat viitevuoden 31 päivään maaliskuuta mennessä saatuaan komission hyväksynnän. Sekä metrologian kumppanuuskomitea että komissio hyväksyvät vuotuiset työohjelmat ilman aiheetonta viivytystä. Metrologian kumppanuuskomitea asettaa vuotuisen työohjelman julkisesti saataville.

3.   Edellä 6 artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettu toiminta on käynnistettävä vain viitevuonna ja vasta sen jälkeen, kun vuotuinen työohjelma on hyväksytty kyseiselle vuodelle.

4.   EURAMET voi rahoittaa toimintaa ainoastaan, jos se on esitetty vuotuisessa työohjelmassa. Vuotuisessa työohjelmassa on erotettava toisistaan 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu toiminta, 6 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu toiminta ja EURAMETin hallintomenot. Vuotuiseen työohjelmaan on sisällytettävä toimintaa vastaavat menoarviot ja määrärahat, jotka on osoitettu unionin rahoitusosuudella rahoitettavaan toimintaan ja toimintaan, jota osallistujavaltiot rahoittavat ilman kyseistä rahoitusosuutta. Vuotuisen työohjelman on sisällettävä myös osallistujavaltioiden 5 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen luontoissuoritusten arvonmääritys.

5.   Viitevuotta koskevissa mahdollisissa muutetuissa vuotuisissa työohjelmissa ja seuraavia viitevuosia koskevissa vuotuisissa työohjelmissa on otettava huomioon aiempien ehdotuspyyntöjen tulokset. Niissä on pyrittävä puuttumaan tieteellisten aiheiden puutteelliseen käsittelyyn erityisesti niiden aiheiden osalta, joita on alun perin käsitelty 6 artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisessa toiminnassa, johon ei saatu riittävää rahoitusta.

6.   Asiaankuuluviin vuotuisiin työohjelmiin liittyvät ehdotuspyynnöt on käynnistettävä viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2027. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa ne voidaan käynnistää viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2028.

7.   EURAMET seuraa kaiken vuotuiseen työohjelmaan sisältyvän toiminnan toteuttamista ja raportoi siitä vuosittain komissiolle lisäämättä edunsaajille aiheutuvaa hallinnollista rasitetta. Vuosikertomus asetetaan sopivana ajankohtana julkisesti saataville EURAMETin verkkosivustolla.

8.   Sellaisen viestinnän tai julkaisun yhteydessä, joka liittyy metrologiakumppanuudessa toteutettuun tai yhteistyössä metrologiakumppanuuden kanssa toteutettuun toimintaan, riippumatta siitä, vastaako toiminnan toteutuksesta EURAMET, osallistujavaltio tai sen kansalliset rahoituselimet vai toiminnan osanottajat, on mainittava, että toiminta on Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan kuuluvan metrologiakumppanuuden osarahoittama.

8 artikla

Osallistumista ja tulosten levittämistä koskevat säännöt

1.   EURAMET katsotaan asetuksen (EU) 2021/695 2 artiklan 14 alakohdassa tarkoitetuksi rahoituselimeksi, ja se antaa rahoitustukea tämän päätöksen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin epäsuoriin toimiin kyseisen asetuksen 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

2.   Asetusta (EU) 2021/695, erityisesti siinä vahvistettuja sääntöjä, jotka koskevat osallistumista, avointa tiedettä ja tulosten levittämistä, sovelletaan tämän päätöksen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin toimiin. Kyseisen asetuksen 17 artiklan 2 kohdan mukaisesti vuotuisessa työohjelmassa voidaan lisäksi ehdottoman välttämättömissä tapauksissa ja tämän päätöksen 15 artiklassa tarkoitetun metrologian kumppanuuskomitean pyynnöstä suoritettavan ohjausryhmän kuulemisen jälkeen rajata koordinaattorin rooli kuulumaan epäsuorissa toimissa ehdotuksen jättämisestä hankkeen päättymiseen saakka osallistujavaltioiden kansallisille metrologialaitoksille ja nimetyille laitoksille sen varmistamiseksi, että toiminnan tavoitteet ja osallistujavaltioiden rahoitusosuustavoitteet saavutetaan.

3.   EURAMET varmistaa asianmukaisen vuorovaikutuksen kansallisten metrologialaitosten ja nimettyjen laitosten kanssa 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetuissa epäsuorissa toimissa asianomaisen kansallisen viranomaisen suorittaman nimeämisen perusteella. EURAMET myös kannustaa ja tukee muiden yhteisöjen, mukaan lukien pk-yritykset, osallistumista kaikkiin ehdotuspyyntöihin.

9 artikla

Unionin ja EURAMETin väliset sopimukset

Edellyttäen, että unionin taloudellisten etujen samantasoinen suoja voidaan varmistaa, unionin rahoitusosuuden toteuttaminen annetaan EURAMETin tehtäväksi asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 62 artiklan 3 kohdan ja 154 artiklan mukaisesti.

10 artikla

Unionin rahoitusosuuden lopettaminen, vähentäminen tai keskeyttäminen

1.   Jos metrologiakumppanuus ei täytä edellytyksiä, joiden mukaisesti unionin rahoitusosuus myönnetään, komissio voi lopettaa kyseisen rahoitusosuuden, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää sen.

2.   Jos osallistujavaltio ei osallistu metrologiakumppanuuden rahoittamiseen, osallistuu siihen vain osittain tai ei noudata 5 artiklassa tarkoitettuja osuuksia ja niihin sovellettavia määräaikoja, komissio voi lopettaa unionin rahoitusosuuden, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää sen. Komission päätös ei estä sellaisten tukikelpoisten kustannusten korvaamista, jotka ovat aiheutuneet osallistujavaltiolle ennen kuin metrologiakumppanuudelle on ilmoitettu päätöksestä lopettaa unionin rahoitusosuus, vähentää sitä suhteellisesti tai keskeyttää se.

11 artikla

Jälkitarkastukset

1.   EURAMET suorittaa tämän päätöksen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen epäsuorien toimien menojen jälkitarkastukset asetuksen (EU) 2021/695 53 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

2.   Komissio voi toteuttaa tämän artiklan 1 kohdassa tarkoitetut tarkastukset itse. Tällaisissa tapauksissa komissio suorittaa tällaiset tarkastukset noudattaen sovellettavia sääntöjä, erityisesti asetuksen (EU) 2021/695 53 artiklan 3 kohtaa ja asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 127 artiklaa.

12 artikla

Unionin taloudellisten etujen suojaaminen

1.   Komissio varmistaa asianmukaisin toimenpitein, että tämän päätöksen mukaisesti rahoitettavia toimia toteutettaessa unionin taloudellisia etuja suojataan petoksia, lahjontaa ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä, tehokkailla tarkastuksilla ja, jos sääntöjenvastaisuuksia havaitaan, perimällä aiheettomasti maksetut määrät takaisin sekä tarvittaessa käyttämällä tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia.

2.   Metrologiakumppanuuden täytäntöönpanon yhteydessä osallistujavaltioiden on toteutettava tarvittavat lainsäädännölliset, sääntelyyn liittyvät, hallinnolliset tai muut toimenpiteet unionin taloudellisten etujen suojaamiseksi, erityisesti sen takaamiseksi, että unionille kuuluvat varat peritään takaisin täysimääräisesti asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 mukaisesti.

3.   EURAMET sallii komission henkilöstön ja muiden komission valtuuttamien henkilöiden sekä tilintarkastustuomioistuimen pääsyn toimipaikkoihinsa ja tiloihinsa ja antaa näiden käyttöön kaikki tarkastusten toteuttamiseen tarvittavat tiedot, mukaan lukien sähköisessä muodossa olevat tiedot.

4.   Euroopan petostentorjuntavirasto (OLAF) voi suorittaa tutkimuksia, muun muassa paikalla tehtäviä tarkastuksia ja todentamisia, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU, Euratom) N:o 883/2013 (11) ja neuvoston asetuksessa (Euratom, EY) N:o 2185/96 (12) vahvistettujen säännösten ja menettelyjen mukaisesti sen selvittämiseksi, onko johonkin tämän päätöksen nojalla rahoitettuun sopimukseen, päätökseen tai hankintasopimukseen liittynyt unionin taloudellisia etuja vahingoittavia petoksia, lahjontaa tai muuta laitonta toimintaa.

5.   Euroopan syyttäjänvirasto (EPPO) voi suorittaa tutkimuksia neuvoston asetuksessa (EU) 2017/1939 (13) vahvistettujen säännösten ja menettelyjen mukaisesti tutkiakseen unionin taloudellisia etuja vahingoittavia rikoksia kyseisen asetuksen 4 artiklan mukaisesti.

6.   Tämän päätöksen täytäntöönpanosta johtuviin sopimuksiin, päätöksiin ja hankintasopimuksiin on sisällyttävä määräyksiä, joissa nimenomaisesti annetaan komissiolle, EURAMETille, tilintarkastustuomioistuimelle, EPPOlle ja OLAFille valtuudet tehdä tällaisia tarkastuksia, paikalla tehtäviä tarkastuksia ja tutkimuksia kukin oman toimivaltansa mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 3, 4 ja 5 kohdan soveltamista.

13 artikla

Metrologiakumppanuuden hallinto

1.   Metrologiakumppanuuden hallintoelimiä ovat vähintään seuraavat:

a)

metrologian kumppanuuskomitea;

b)

ohjausryhmä;

c)

EURAMETin sihteeristö.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut elimet toteuttavat asianmukaisia toimenpiteitä, joiden avulla haetaan osaamisen, kokemuksen, tietämyksen, maantieteellisen jakauman ja sukupuolten edustuksen kannalta tasapainoista kokoonpanoa.

14 artikla

Metrologian kumppanuuskomitea

1.   Metrologian kumppanuuskomitea hallinnoi metrologiakumppanuutta läpinäkyvällä tavalla ja varmistaa samalla, että toteutettu metrologiakumppanuus täyttää tavoitteensa.

2.   Metrologian kumppanuuskomiteassa on yksi edustaja ja yksi varaedustaja kustakin osallistujavaltiosta. Äänten painotus lasketaan kunkin osallistujavaltion sitoumusten perusteella sitoumuksen neliöjuuren mukaan.

3.   Metrologian kumppanuuskomitean tehtävänä on erityisesti

a)

päättää strategisista tutkimus- ja innovointiohjelmista ja asettaa ne julkisesti saataville;

b)

päättää ehdotuspyyntöjen suunnittelusta ja asetuksen (EU) 2021/695 30 artiklassa säädetystä arvioinnin uudelleentarkastelumenettelystä;

c)

hyväksyä vuotuinen työohjelma komissiolta saadun hyväksynnän jälkeen ja kuultuaan 15 artiklassa tarkoitettua ohjausryhmää sekä asettaa se julkisesti saataville;

d)

päättää rahoitettavien ehdotusten valinnasta sellaisten paremmuusjärjestysluettelojen mukaisesti, jotka on laadittu tämän päätöksen 6 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuihin ehdotuspyyntöihin perustuvien ehdotusten arviointien jälkeen;

e)

toteuttaa toimenpiteitä uusien tulokkaiden houkuttelemiseksi;

f)

seurata 6 artiklassa tarkoitetun EURAMETin toiminnan edistymistä;

g)

hyväksyä Horisontti Eurooppa -puiteohjelmaan assosioitumattomien kolmansien maiden osallistuminen metrologiakumppanuuteen edellyttäen, että kyseinen kolmas maa täyttää 1 artiklan 3 kohdan a ja c alakohdassa tarkoitetut edellytykset;

h)

ottaa käyttöön 31 päivään joulukuuta 2021 mennessä yhdenmukaistettu toimintatapa, mukaan lukien perusteet ja menetelmät, 5 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen luontoissuoritusten arvon määrittämistä varten.

Tämän kohdan ensimmäisen alakohdan d alakohdan mukaisten päätösten tekemiseksi vuotuiseen työohjelmaan voidaan sisällyttää sääntöjä, joita sovelletaan samalla sijalla oleviin ehdotuksiin, asetuksen (EU) 2021/695 28 artiklan 3 kohdan ja Horisontti Eurooppa -työohjelman mukaisesti.

4.   Komissiolla on tarkkailijan asema metrologian kumppanuuskomitean kokouksissa. Metrologian kumppanuuskomitean vuosittaisen työohjelman hyväksymiselle on kuitenkin saatava komission ennakkohyväksyntä. Metrologian kumppanuuskomitea kutsuu komission kokouksiinsa ja toimittaa sille kaikki asiaankuuluvat asiakirjat. Komissio voi osallistua metrologian kumppanuuskomiteassa käytäviin keskusteluihin. Metrologian kumppanuuskomitean kokousten esityslistat, osallistujaluettelot ja päätökset asetetaan julkisesti saataville sopivana ajankohtana EURAMETin verkkosivustolla.

5.   Metrologian kumppanuuskomitea valitsee puheenjohtajansa ja varapuheenjohtajansa 2 kohdassa vahvistetun äänten painotuksen mukaisesti. Metrologian kumppanuuskomitean puheenjohtaja edustaa EURAMETia metrologiakumppanuuteen liittyvissä asioissa.

15 artikla

Ohjausryhmä

1.   Komissio perustaa ohjausryhmän. Komissio pyrkii saavuttamaan sen jäsenten keskuudessa tasapuolisen maantieteellisen jakauman ja sukupuolten edustuksen sekä tasapainoisen kokoonpanon osaamisen ja asiantuntemuksen kannalta. Ohjausryhmä on metrologiakumppanuuden neuvoa-antava elin, ja se antaa metrologiakumppanuudelle neuvoja metrologian tutkimuksen uusista painopisteistä Euroopan tasolla ja siitä, kuinka voitaisiin lisätä metrologian tutkimuksen vaikutusta Euroopan teollisuuteen, talouteen ja yhteiskuntaan. Sen tehtävänä on erityisesti

a)

tunnistaa kehitteillä olevat teknologiat ja innovaatiot sekä kehittyvät markkinat ja teolliset sovellukset, joissa metrologiatutkimuksella ja innovoinnilla voisi tulevaisuudessa olla merkitystä;

b)

tunnistaa tutkimusalat, jotka edistävät sisämarkkinoiden moitteetonta toimintaa ja unionin tavoitetta saavuttaa ilmastoneutraalius vuoteen 2050 mennessä, mukaan lukien asiaa koskevat säännökset ja standardit;

c)

antaa metrologiakumppanuudelle neuvoja sen tulevien työohjelmien painopisteistä.

2.   Ohjausryhmässä on 15 jäsentä:

a)

neljä EURAMETin nimeämää eurooppalaisten standardien laatijoiden ja sääntelyviranomaisten edustajaa;

b)

asetuksen (EU) 2021/695 nojalla perustetuista eri eurooppalaisista kumppanuuksista neljä edustajaa, jotka komissio nimeää avoimella ja läpinäkyvällä tavalla varmistaen asiantuntemuksen ja taustojen monipuolisuuden;

c)

Euroopan tiedeyhteisöstä neljä edustajaa, jotka komissio nimittää avoimella ja läpinäkyvällä menettelyllä kiinnostuksenilmaisupyynnön pohjalta pyrkien saavuttamaan tasapuolisen maantieteellisen jakauman ja sukupuolten edustuksen ja kattaen tarvittavan osaamisen ja asiantuntemuksen asiaankuuluvilla teknisillä aloilla, jotta voidaan antaa riippumattomia tieteelliseen tietoon perustuvia suosituksia;

d)

EURAMETin puheenjohtaja;

e)

yksi komission nimeämä edustaja; ja

f)

yksi kansallisen ministeriön edustaja, joka ei ole EURAMETissa edustettuna olevan kansallisen metrologialaitoksen henkilöstön jäsen ja jonka metrologian kumppanuuskomitea nimittää.

3.   Ohjausryhmä antaa riippumatonta neuvontaa metrologiakumppanuuden vuotuisessa työohjelmassa käsiteltävistä tieteellisistä painopisteistä ja muista asiaankuuluvista asioista samoin kuin yksittäisistä aiheista metrologian kumppanuuskomitean pyynnöstä, ja se seuraa tieteellisiä saavutuksia näihin liittyvillä aloilla.

4.   Vähintään 50 prosenttia tämän artiklan 2 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitetuista jäsenistä on vaihdettava viimeistään 18 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun väliarvioinnin jälkeen.

5.   Ohjausryhmän puheenjohtajina toimivat 2 kohdan e alakohdassa tarkoitetut edustajat yhdessä.

6.   Kaikki ohjausryhmän antamat suositukset asetetaan julkisesti saataville.

16 artikla

EURAMETin sihteeristö

1.   EURAMETille yleistä hallinnollista tukea antava EURAMETin sihteeristö pitää metrologiakumppanuutta varten erillistä kirjanpitoa ja hoitaa sen pankkitilejä.

2.   Hallinnon tukiyksikkö perustetaan EURAMETin sihteeristön osaksi, ja se on vastuussa metrologiakumppanuuden täytäntöönpanosta ja päivittäisestä hallinnoinnista.

3.   Sihteeristö antaa osallistujavaltioille tukea 5 artiklan 5 kohdassa tarkoitetun yhdenmukaistetun toimintatavan perusteiden ja menetelmien soveltamisessa.

17 artikla

Tietojen toimittaminen

1.   EURAMET toimittaa komissiolle tämän pyynnöstä kaikki 18 artiklassa tarkoitettujen arviointien laatimiseen tarvittavat tiedot.

2.   Osallistujavaltioiden on toimitettava komissiolle EURAMETin välityksellä kaikki Euroopan parlamentin, neuvoston tai tilintarkastustuomioistuimen pyytämät metrologiakumppanuuden varainhoitoa koskevat tiedot.

3.   Komissio sisällyttää tämän artiklan 2 kohdassa tarkoitetut tiedot 18 artiklassa tarkoitettuihin arviointeihin.

18 artikla

Arvioinnit

1.   Komissio tekee metrologiakumppanuudesta väliarvioinnin ja loppuarvioinnin Horisontti Eurooppa -puiteohjelman arviointien puitteissa asetuksen (EU) 2021/695 52 artiklan mukaisesti avoimen ja läpinäkyvän menettelyn pohjalta valittujen ulkopuolisten riippumattomien asiantuntijoiden avustuksella.

2.   Väli- tai loppuarvioinneissa on tarkasteltava, miten metrologiakumppanuus täyttää tehtävänsä ja tavoitteensa, niissä on käsiteltävä kaikkea kumppanuuden toimintaa ja arvioitava kumppanuuden tuomaa lisäarvoa Euroopan tasolla, sen vaikuttavuutta ja tehokkuutta, mukaan lukien kumppanuuden avoimuus ja läpinäkyvyys, sekä toteutetun toiminnan – mukaan lukien teollisuudessa ja pk-yritysten toimesta toteutettu toiminta –johdonmukaisuutta ja täydentävyyttä suhteessa asiaan liittyviin alueellisiin, kansallisiin ja unionin politiikkoihin, myös synergioita Horisontti Eurooppa -puiteohjelman muiden osien, kuten muiden kumppanuuksien, missioiden, klusterien, temaattisten tai erityisohjelmien, kanssa. Arvioinneissa on otettava huomioon sidosryhmien näkemykset sekä Euroopan että kansallisella tasolla, ja niihin on tarvittaessa sisällyttävä myös aiempien aloitteiden pitkän aikavälin tieteellisten, yhteiskunnallisten, taloudellisten, ympäristöön liittyvien ja teknologisten vaikutusten arviointi sekä arviointi ulkoisten kumppanien osallistumisesta. Arviointeihin on tarvittaessa sisällyttävä myös arvio tehokkaimmasta toimintatavasta tulevia toimia varten sekä metrologiakumppanuuden mahdollisen uusimisen merkityksellisyydestä ja johdonmukaisuudesta, kun otetaan huomioon yleiset toimintapoliittiset prioriteetit ja tutkimuksen ja innovoinnin tukiympäristö, mukaan lukien metrologiakumppanuuden asemointi suhteessa muihin Horisontti Eurooppa -puiteohjelmasta tuettaviin aloitteisiin. Kyseisiä arviointeja suorittaessaan komissio ottaa täysin huomioon metrologiakumppanuuteen kohdistuvat hallinnolliset vaikutukset ja tekee parhaansa vähentääkseen hallinnollista rasitetta ja varmistaakseen, että arviointimenettely säilyy yksinkertaisena ja täysin läpinäkyvänä.

3.   Komissio julkaisee ja jakaa tämän artiklan nojalla tehtyjen arviointien tulokset ja johtopäätökset.

19 artikla

Pääsy tuloksiin ja ehdotuksia koskeviin tietoihin

1.   EURAMET antaa komissiolle pääsyn kaikkiin sen rahoittamia epäsuoria toimia koskeviin tietoihin. Tällaisiin tietoihin sisältyvät metrologiakumppanuuden epäsuoriin toimiin osallistuvien tuensaajien tulokset ja muut tiedot, joita pidetään tarpeellisina unionin politiikkojen ja ohjelmien kehittämistä, täytäntöönpanoa, seurantaa ja arviointia varten. Tällainen pääsyoikeus rajoittuu muuhun kuin kaupallisessa tai kilpailutarkoituksessa tapahtuvaan käyttöön, ja sen yhteydessä on noudatettava sovellettavia luottamuksellisuussääntöjä.

2.   EURAMET tallentaa metrologiakumppanuuden puitteissa rahoitettuja ehdotuksia koskevat tiedot asetuksen (EU) 2021/695 50 artiklan mukaisesti perustettuun tietokantaan.

3.   EURAMET luovuttaa toimitettuihin ehdotuksiin sisältyvät tiedot komissiolle unionin politiikkojen tai ohjelmien kehittämistä, täytäntöönpanoa, seurantaa ja arviointia varten.

20 artikla

Luottamuksellisuus

EURAMET varmistaa sellaisten luottamuksellisten tietojen suojan, joiden paljastaminen unionin toimielinten, elinten ja laitosten ulkopuolisille tahoille voisi haitata EURAMETin jäsenten tai metrologiakumppanuuden toimintaan osallistuvien etuja, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 17 artiklan soveltamista. Tällaisia luottamuksellisia tietoja ovat muun muassa henkilötiedot, kaupalliset tiedot, arkaluonteiset turvallisuusluokittelemattomat tiedot sekä turvallisuusluokitellut tiedot.

21 artikla

Eturistiriidat

1.   EURAMETin, sen elinten ja henkilöstön sekä metrologiakumppanuuden elinten on toteutettava asianmukaisia toimenpiteitä eturistiriitojen välttämiseksi toimintansa toteuttamisessa sekä varmistettava, että henkilö, jolla on tällainen eturistiriita, ei tee päätöksiä, ei anna neuvoja eikä avusta siinä nimenomaisessa asiassa, johon kyseinen eturistiriita vaikuttaa.

2.   EURAMET hyväksyy EURAMETin henkilöstöä, metrologian kumppanuuskomitean jäseniä ja muita niiden toimintaan osallistuvia henkilöitä sekä EURAMETin ja metrologiakumppanuuden muiden elinten ja ryhmien jäseniä ja muita niiden toimintaan osallistuvia henkilöitä koskevat säännöt eturistiriitojen ehkäisemisestä, välttämisestä ja hallinnasta asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 61 artiklan mukaisesti.

3.   EURAMET laatii metrologian kumppanuuskomitean jäsenille käytännesäännöt ottaen huomioon ammatillista toimintaa, taloudellisia sidonnaisuuksia ja eturistiriitoja koskevien ilmoitusten julkistamisen tietosuojasääntöjen mukaisesti.

22 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

23 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Strasbourgissa 24 päivänä marraskuuta 2021.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

D. M. SASSOLI

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. LOGAR


(1)  EUVL C 341, 24.8.2021, s. 34.

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 11. marraskuuta 2021 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 18. marraskuuta 2021.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/695, annettu 28 päivänä huhtikuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” perustamisesta, sen osallistumista ja tulosten levittämistä koskevien sääntöjen vahvistamisesta sekä asetusten (EU) N:o 1290/2013 ja (EU) N:o 1291/2013 kumoamisesta (EUVL L 170, 12.5.2021, s. 1).

(4)  EUVL L 282, 19.10.2016, s. 4.

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1291/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmasta ”Horisontti 2020” (2014–2020) ja päätöksen N:o 1982/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 104).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 555/2014/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, unionin osallistumisesta useiden jäsenvaltioiden yhdessä alulle panemaan eurooppalaiseen metrologian innovointi- ja tutkimusohjelmaan (EMPIR) (EUVL L 169, 7.6.2014, s. 27).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) 2018/1046, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2018, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta (EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1).

(8)  Neuvoston asetus (EU, Euratom) 2020/2093, annettu 17 päivänä joulukuuta 2020, vuosia 2021–2027 koskevan monivuotisen rahoituskehyksen vahvistamisesta (EUVL L 433 I, 22.12.2020, s. 11).

(9)  Neuvoston päätös (EU) 2021/764, annettu 10 päivänä toukokuuta 2021, tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelman ”Horisontti Eurooppa” täytäntöönpanoa koskevan erityisohjelman perustamisesta ja päätöksen 2013/743/EU kumoamisesta (EUVL L 167 I, 12.5.2021, s. 1).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2021/1060, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2021, Euroopan aluekehitysrahastoa, Euroopan sosiaalirahasto plussaa, koheesiorahastoa, oikeudenmukaisen siirtymän rahastoa ja Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahastoa koskevista yhteisistä säännöksistä ja varainhoitosäännöistä sekä turvapaikka-, maahanmuutto- ja kotouttamisrahastoa, sisäisen turvallisuuden rahastoa ja rajaturvallisuuden ja viisumipolitiikan rahoitusvälinettä koskevista varainhoitosäännöistä (EUVL L 231, 30.6.2021, s. 159).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 kumoamisesta (EUVL L 248, 18.9.2013, s. 1).

(12)  Neuvoston asetus (Euratom, EY) N:o 2185/96, annettu 11 päivänä marraskuuta 1996, komission paikan päällä suorittamista tarkastuksista ja todentamisista Euroopan yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien petosten ja muiden väärinkäytösten estämiseksi (EYVL L 292, 15.11.1996, s. 2).

(13)  Neuvoston asetus (EU) 2017/1939, annettu 12 päivänä lokakuuta 2017, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa (EUVL L 283, 31.10.2017, s. 1).