4.5.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 140/1


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2020/591,

annettu 30 päivänä huhtikuuta 2020,

tilapäisen poikkeuksellisen yksityisen varastoinnin tukijärjestelmän avaamisesta tietyille juustoille ja tuen määrän vahvistamisesta ennalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 219 artiklan 1 kohdan yhdessä 228 artiklan kanssa,

ottaa huomioon yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 (2) ja erityisesti sen 62 artiklan 2 kohdan b alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Meneillään olevan covid-19-pandemian ja jäsenvaltioissa käyttöön otettujen laajojen liikkumisrajoitusten vuoksi tiettyjen maito- ja maitotuotealan kulutustuotteiden, erityisesti juustojen, kysyntä on vähentynyt jyrkästi. Taudin leviäminen ja käytössä olevat toimenpiteet rajoittavat työvoiman saantia ja vaikeuttavat huomattavasti maidon tuotanto-, keräily- ja jalostusvaiheita. Lisäksi kauppojen, torien, ravintoloiden ja majoitusalan yritysten pakollinen sulkeminen on pysäyttänyt majoitus- ja ateriapalvelualan toiminnan, mikä muuttaa huomattavasti maidon ja maitotuotteiden kysyntärakenteita. Majoitus- ja ateriapalvelualan osuus juuston kotimaisesta kysynnästä unionissa on noin 15 prosenttia. Lisäksi ostajat sekä unionissa että maailmanmarkkinoilla peruuttavat sopimuksia ja viivyttävät uusien sopimusten tekemistä odottaessaan hintojen alenemisen jatkumista. Juustojen vienti kolmansiin maihin muodostaa kahdeksan prosenttia unionin juuston kokonaistuotannosta.

(2)

Tämän seurauksena raakamaidon jalostuksessa siirrytään irtotavarana myytäviin, pitkään säilyviin, varastoitaviin tuotteisiin, joiden valmistus vaatii vähemmän työvoimaa. Niitä ovat esimerkiksi rasvaton maitojauhe ja voi. Monilla juuston valmistuspaikoilla unionissa ei kuitenkaan ole valmiuksia jalostaa maitoa erilaisiksi tuotteiksi, vaan niiden on edelleen tuotettava juustoja, joiden kysyntä on poikkeuksellisesti laskenut.

(3)

Juustoalalla on sen vuoksi kysynnän ja tarjonnan vahvasta epätasapainosta johtuva markkinahäiriötilanne. Jollei markkinahäiriöiden torjumiseksi toteuteta toimenpiteitä, juuston hintojen unionissa odotetaan laskevan ja alennuspaineiden jatkuvan.

(4)

Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 nojalla käytettävissä olevat markkinoiden interventiotoimenpiteet eivät vaikuta olevan riittäviä tähän häiriöön puuttumiseksi, sillä ne on kohdennettu muihin tuotteisiin, kuten voihin ja rasvattomaan maitojauheeseen, tai rajoitettu juustoihin, joilla on suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä.

(5)

Juustomarkkinoiden häiriöön voidaan puuttua varastoinnilla. Sen vuoksi on aiheellista myöntää tukea juuston yksityiseen varastointiin.

(6)

Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 17 artiklassa säädetään yksityiseen varastointiin myönnettävästä tuesta ainoastaan juustoille, joilla on Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1151/2012 (3) mukainen suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä. Juustot, joilla on suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä, edustavat kuitenkin vain pientä osaa unionin juustontuotannosta kokonaisuudessaan. Toiminnan ja hallinnon tehokkuuden vuoksi on aiheellista perustaa yksityisen varastoinnin tukijärjestelmä, joka kattaa kaikentyyppiset juustot.

(7)

Järjestelmän ulkopuolelle on syytä jättää juustot, jotka eivät sovellu varastointiin.

(8)

On tarpeen vahvistaa katto järjestelmään kuuluvalle enimmäismäärälle ja kokonaismäärän jakautuminen jäsenvaltioittain niiden juustontuotantomäärän mukaan.

(9)

Komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2016/1238 (4) ja komission täytäntöönpanoasetuksessa (EU) 2016/1240 (5) vahvistetaan yksityisen varastoinnin tuen täytäntöönpanoa koskevat säännöt. Jollei tässä asetuksessa toisin säädetä, delegoidun asetuksen (EU) N:o 2016/1238 ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 säännöksiä, joita sovelletaan suojatulla alkuperänimityksellä tai suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettujen juustojen yksityiseen varastointiin, olisi sovellettava soveltuvin osin tässä asetuksessa vahvistettuun yksityisen varastoinnin tukijärjestelmään.

(10)

Jotta järjestelmä toimisi nopeasti ja joustavasti, tuen määrä olisi vahvistettava ennakolta. Tuen määrä olisi vahvistettava varastointikustannusten ja/tai muiden asiaankuuluvien markkinatekijöiden perusteella. On aiheellista vahvistaa kyseisten tuotteiden kiinteille varastoonvienti- ja varastostapoistamiskustannuksille sekä varastoinnin päiväkohtaisille kustannuksille ja rahoituskustannuksille myönnettävä tuki.

(11)

Hallinnollisen tehokkuuden ja yksinkertaistamisen vuoksi hakemusten olisi liityttävä vain jo varastossa olevaan juustoon, eikä vakuutta pitäisi edellyttää.

(12)

Hallinnollisen tehokkuuden ja yksinkertaistamisen vuoksi olisi vahvistettava tuotteiden vähimmäismäärä, joka kullakin hakemuksella on katettava.

(13)

Covid-19-pandemian torjumiseksi käyttöön otetut toimenpiteet voivat vaikuttaa siihen, noudatetaanko täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 60 artiklan mukaisia vaatimuksia yksityisen varastoinnin tukeen liittyvistä, paikan päällä tehtävistä tarkastuksista. On aiheellista antaa joustovaraa jäsenvaltioille, joita nämä toimenpiteet koskevat, sallimalla fyysisten tarkastusten tekeminen ainoastaan tilastollisesti edustavasta otoksesta, pidentämällä varastoonvientitarkastusten tekemiselle asetettua määräaikaa tai korvaamalla ne muulla asianmukaisella näytöllä sekä siten, ettei edellytetä ilman ennakkoilmoitusta tehtäviä tarkastuksia. Sen vuoksi on aiheellista poiketa täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 tietyistä säännöksistä tätä asetusta sovellettaessa.

(14)

Jotta tällä asetuksella voitaisiin vaikuttaa markkinoihin välittömästi ja edesauttaa hintojen vakautumista, sen olisi tultava voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa säädetään tilapäisestä poikkeuksellisesta yksityisen varastoinnin tukijärjestelmästä CN-koodiin 0406 kuuluville juustoille, lukuun ottamatta juustoja, jotka eivät sovellu varastoitaviksi 2 artiklassa tarkoitetun kypsytysajan jälkeen.

2.   Tämän asetuksen liitteessä vahvistetaan kutakin jäsenvaltiota kohti tuotteiden enimmäismäärä, johon sovelletaan 1 kohdassa tarkoitettua yksityisen varastoinnin järjestelmää. Jäsenvaltioiden on varmistettava, että otetaan käyttöön järjestelmä, joka perustuu puolueettomiin ja syrjimättömin perusteisiin, jotta niille jaettuja enimmäismääriä ei ylitetä.

3.   Jollei tässä asetuksessa toisin säädetä, delegoidun asetuksen (EU) N:o 2016/1238 ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 säännöksiä, joita sovelletaan suojatulla alkuperänimityksellä tai suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustettuihin juustoihin, olisi sovellettava soveltuvin osin 1 kohdassa tarkoitettuun yksityisen varastoinnin tukijärjestelmään.

2 artikla

Tukikelpoiset tuotteet

Jotta juustolle voidaan myöntää 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta yksityisen varastoinnin tukijärjestelmästä annettavaa tukea, jäljempänä ’tuki’, juuston on oltava laadultaan virheetöntä, kunnollista ja myyntikelpoista ja sen on oltava peräisin unionista. Varastointisopimuksen voimassaolon alkamispäivänä juuston vähimmäisiän on vastattava niille juustoille, joilla on asetuksen (EU) N:o 1151/2012 mukainen suojattu alkuperänimitys tai suojattu maantieteellinen merkintä, tuote-eritelmässä vahvistettua kypsytysaikaa tai jäsenvaltioiden muille juustoille vahvistamaa tavanomaista kypsytysaikaa.

3 artikla

Hakemusten jättäminen ja niiden ottaminen tutkittavaksi

1.   Tukihakemuksia voidaan esittää 7 päivästä toukokuuta 2020 alkaen. Hakemusten viimeinen jättöpäivä on 30 päivä kesäkuuta 2020.

2.   Hakemusten on liityttävä tuotteisiin, jotka on jo viety varastoon.

3.   Vähimmäismäärä hakemusta kohden on 0,5 tonnia.

4 artikla

Tuen määrä ja varastointijakso

1.   Tuen määrä vahvistetaan seuraavasti:

15,57 euroa varastoitua tonnia kohden kiinteiden varastointikustannusten osalta,

0,40 euroa tonnia ja sopimusvarastointipäivää kohden.

2.   Sopimusvarastointi päättyy varastosta poistamista edeltävänä päivänä.

3.   Tukea voidaan myöntää ainoastaan silloin, kun sopimusvarastointijakso on 60–180 päivää.

5 artikla

Tarkastukset

1.   Poiketen siitä, mitä täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 60 artiklan 1 kohdassa ja 2 kohdassa säädetään, jos maksajavirasto ei covid-19-pandemian torjumiseksi käyttöön otettujen toimenpiteiden, jäljempänä ’toimenpiteet’, vuoksi pysty suorittamaan ajoissa mainitun asetuksen 60 artiklan 1 ja 2 kohdassa tarkoitettuja tarkastuksia, asianomainen jäsenvaltio voi

a)

pidentää 60 artiklan 1 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettua määräaikaa siten, että tarkastukset voidaan suorittaa enintään 30 päivää toimenpiteiden päättymisen jälkeen; tai

b)

korvata toimenpiteiden soveltamisaikana kyseiset tarkastukset tarkoituksenmukaisella näytöllä, kuten paikkamerkityillä valokuvilla tai muulla sähköisessä muodossa olevalla näytöllä.

2.   Poiketen siitä, mitä täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 60 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa säädetään, sopimuksen kattaman määrän todentamiseksi tehtävät fyysiset tarkastukset on tehtävä edustavalle tilastolliselle otokselle, johon kuuluu vähintään viisi prosenttia eristä, jotka kattavat vähintään viisi prosenttia varastoon viedyistä kokonaismääristä.

3.   Poiketen siitä, mitä täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2016/1240 60 artiklan 3 kohdan ensimmäisessä alakohdassa säädetään, jos maksajavirasto ei toimenpiteiden vuoksi pysty suorittamaan ilman ennakkoilmoitusta paikan päällä tehtäviä tarkastuksia, maksajaviraston ei edellytetä suorittavan ilman ennakkoilmoitusta tehtäviä tarkastuksia aikana, jona toimenpiteet ovat käytössä.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 30 päivänä huhtikuuta 2020.

Komission puolesta

Ursula VON DER LEYEN

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549.

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1151/2012, annettu 21 päivänä marraskuuta 2012, maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden laatujärjestelmistä (EUVL L 343, 14.12.2012, s. 1).

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1238, annettu 18 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 täydentämisestä julkisen intervention ja yksityisen varastoinnin tuen osalta (EUVL L 206, 30.7.2016, s. 15).

(5)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2016/1240, annettu 18 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 soveltamissäännöistä julkisen intervention ja yksityisen varastoinnin tuen osalta (EUVL L 206, 30.7.2016, s. 71).


LIITE

Jäsenvaltio

Enimmäismäärät (tonnia)

Belgia

1 130

Bulgaria

889

Tšekki

1 265

Tanska

4 373

Saksa

21 726

Viro

434

Irlanti

2 180

Kreikka

2 121

Espanja

4 592

Ranska

18 394

Kroatia

300

Italia

12 654

Kypros

270

Latvia

459

Liettua

978

Luxemburg

27

Unkari

809

Malta

28

Alankomaat

8 726

Itävalta

1 959

Puola

8 277

Portugali

775

Romania

931

Slovenia

157

Slovakia

413

Suomi

843

Ruotsi

792

Yhdistynyt kuningaskunta

4 499