24.4.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 130/11


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2020/560,

annettu 23 päivänä huhtikuuta 2020,

asetusten (EU) N:o 508/2014 ja (EU) N:o 1379/2013 muuttamisesta covid-19:n puhkeamisen vaikutusten lieventämiseksi kalastus- ja vesiviljelyalalla toteutettavien erityistoimenpiteiden osalta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 43 artiklan 2 kohdan ja 175 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ovat kuulleet Euroopan talous- ja sosiaalikomiteaa,

ovat kuulleet alueiden komiteaa,

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (1),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Covid-19:n puhkeamisen aiheuttamasta merkittävästä kysynnän laskusta seurannut markkinahäiriö on koetellut erityisen rankasti kalastus- ja vesiviljelyalaa. Myyntipaikkojen, markkinoiden, myymälöiden ja jakelukanavien sulkeminen on johtanut hintojen ja myyntimäärien merkittävään laskuun. Kysynnän ja hintojen lasku sekä toimitusketjun haavoittuvuus ja monimutkaisuus on tehnyt kalastuslaivastojen toiminnasta ja kalojen ja äyriäisten tuotannosta tappiollista. Sen vuoksi kalastajat ovat joutuneet jäämään satamaan ja kalankasvattajien on heitettävä tuotteet pois tai tuhottava ne muutaman viikon aikana.

(2)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 508/2014 (2) perustetusta Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta olisi voitava tukea 31 päivään joulukuuta 2020 saakka erityistoimenpiteitä covid-19:n puhkeamisen vaikutusten lieventämiseksi kalastus- ja vesiviljelyalalla. Kyseisiin toimenpiteisiin olisi sisällytettävä kalastustoiminnan väliaikaisen lopettamisen tuki, mukaan lukien sisävesikalastus ja ilman kalastusalusta harjoitettava kalastus, ja tuki tiettyjen taloudellisten tappioiden vuoksi vesiviljelytuottajille ja jalostusyrityksille sekä syrjäisimmillä alueilla edellyttäen, että ne ovat seurausta covid-19:n puhkeamisesta. Kyseisiin erityistoimenpiteisiin olisi sisällytettävä myös käyttöpääoman tarjoaminen vesiviljelytuottajille ja jalostusyrityksille sekä tuki tuottajaorganisaatioille ja tuottajaorganisaatioiden liitoille kalastus- ja vesiviljelytuotteiden varastointia varten Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1379/2013 (3) mukaisesti. Kyseisten toimenpiteiden nojalla tuettavien toimien menojen olisi oltava tukikelpoisia 1 päivästä helmikuuta 2020 alkaen.

(3)

Euroopan meri- ja kalatalousrahaston (EMKR) käytettävissä olevat, yhteistyöhön perustuvan hallinnoinnin piiriin kuuluvat maksusitoumusmäärärahat olisi eriteltävä siten, että varmistetaan kiinteiden määrien vahvistaminen kalastuksen valvontaan ja tiedon keruuseen, sallien samalla, että 10 prosenttia kyseisistä summista käytetään covid-19:n puhkeamisen vaikutusten lieventämiseen liittyviin toimenpiteisiin, sekä syrjäisimmillä alueilla ilmenevien lisäkustannusten korvaamiseen. Jäsenvaltioiden olisi kohdennettava muita yhteistyöhön perustuvan hallinnoinnin puitteissa käytettävissä olevia varoja tarveperusteisesti.

(4)

Kun otetaan huomioon covid-19:n puhkeamisen merkittävät sosioekonomiset seuraukset ja maksuvalmiuden tarve taloudessa, olisi voitava tukea covid-19:n puhkeamiseen liittyvän kriisin aiheuttamaa kalastustoiminnan väliaikaista lopettamista siten, että unionin osarahoitussuhde on enintään 75 prosenttia tukikelpoisista julkisista menoista.

(5)

Koska tarvitaan joustoa varojen uudelleenkohdentamisessa covid-19:n puhkeamisesta johtuvien seurausten torjuntaan, tuen myöntämiseen kyseisen taudin puhkeamisen aiheuttaman kalastustoiminnan väliaikaisen lopettamisen vuoksi ei olisi sovellettava tukikattoa. Tämä ei saisi vaikuttaa sellaiseen voimassa olevaan tukikattoon, jota sovelletaan muissa kalastustoiminnan väliaikaista lopettamista koskevissa tapauksissa. Velvoitetta, jonka mukaan väliaikaiseen lopettamiseen myönnetty tuki on vähennettävä saman aluksen kalastustoiminnan pysyvän lopettamisen vuoksi myönnetystä tuesta, olisi sovellettava edelleen. Covid-19:n puhkeamisen vaikutusten lieventämiseen liittyvien toimenpiteiden osalta 120 päivän aktiivisuusvaatimusta olisi vähennettävä suhteellisesti alle kaksi vuotta sitten rekisteröityjen veneiden omistajien osalta sekä kalastajien osalta, jotka ovat aloittaneet työt alle kaksi vuotta ennen tuen hakemista.

(6)

Koska tukemisen tarve on kiireellinen, yksinkertaistetun menettelyn soveltamisalaa olisi laajennettava siten, että siihen sisältyvät toimintaohjelmiin tehtävät muutokset, jotka liittyvät erityistoimenpiteisiin ja varojen uudelleenjakoon covid-19:n puhkeamisen seurausten torjumiseksi. Kyseisen yksinkertaistetun menettelyn piiriin olisi sisällyttävä kaikki muutokset, jotka ovat tarpeen, jotta kyseiset toimenpiteet saadaan toteutettua täysimääräisesti, mukaan lukien niiden käyttöönotto ja tuen laskennassa käytettävien menetelmien kuvaus.

(7)

Koska tuottajaorganisaatioilla on keskeinen rooli kriisin hallinnassa, tuotantoa ja markkinointia koskevia suunnitelmia varten myönnettävän tuen enimmäismäärä olisi korotettava 12 prosenttiin markkinoille saatetun tuotannon keskimääräisestä vuotuisesta arvosta. Kyseisen tuen osalta jäsenvaltioiden olisi voitava myös myöntää tuottajaorganisaatioille ennakkomaksuina jopa 100 prosenttia taloudellisen tuen määrästä.

(8)

Kalastus- ja vesiviljelytoiminnan äkilliset häiriöt covid-19:n puhkeamisen johdosta ja niistä aiheutunut riski kalastus- ja vesiviljelytuotteiden markkinoiden vaarantumisesta ovat luoneet tilanteen, jossa on tarkoituksenmukaista perustaa mekanismi ihmisravinnoksi tarkoitettujen kalastus- ja vesiviljelytuotteiden varastointia varten. Näin pyritään parantamaan markkinoiden vakautta, lieventämään riskiä siitä, että tällaiset tuotteet menevät hukkaan tai ohjataan muuhun käyttöön kuin ihmisravinnoksi ja vähentämään vaikutuksia, joita kriisillä on tuotteilla saavutettavaan tuottoon. Kyseisellä mekanismilla olisi luotava edellytykset sille, että kalastus- ja vesiviljelyalan tuottajat voivat käyttää samoja suojelu- tai säilyttämistekniikoita samankaltaisille lajeille sen varmistamiseksi, että oikeudenmukainen kilpailu tuottajien välillä säilyy.

(9)

Kun otetaan huomioon covid-19:n puhkeamisen seurauksena tapahtuneen kysynnän laskun äkillisyys ja laajuus, olisi oltava mahdollista kasvattaa varastointituen suhteen tukikelpoiset määrät 25 prosentiksi niistä kyseisten tuotteiden vuotuisista määristä, jotka asianomainen tuottajaorganisaatio on asettanut myyntiin.

(10)

Jotta jäsenvaltiot pystyisivät reagoimaan nopeasti covid-19:n puhkeamisen äkillisyyteen ja ennakoimattomuuteen, niiden olisi saatava oikeus asettaa tuottajaorganisaatioitaan varten hinnat, joilla varastointimekanismi käynnistetään. Kyseiset käynnistyshinnat olisi asetettava siten, että alan toimijoiden välillä säilyy oikeudenmukainen kilpailu.

(11)

EMKR:n tukea olisi oltava mahdollista myöntää myös toimenpiteisiin syrjäisimpien alueiden tiettyjen kalastus- ja vesiviljelytuotteiden kalastuksessa, viljelyssä, jalostuksessa ja markkinoille saattamisessa toimijoille covid-19:n puhkeamisesta johtuvien taloudellisten tappioiden korvaamiseksi, erityisesti niiden, jotka johtuvat kalan hinnan laskusta tai kasvaneista varastointikustannuksista. Komission olisi hyväksyttävä viipymättä tällaiset jäsenvaltioiden ehdottamat toimenpiteet.

(12)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, eli covid-19:n ja puhkeamisen sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten lieventämistä kalastus- vesiviljelyalalla, vaan se voidaan suunnitellun toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(13)

Koska tukemisen tarve on kiireellinen, tämän asetuksen olisi tultava voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(14)

Covid-19:n puhkeamisen ja sen kalastus- ja vesiviljelyalaan kohdistuvien sosiaalisten ja taloudellisten vaikutusten torjumisen kiireellisyyden vuoksi olisi poikettava Euroopan unionista tehtyyn sopimukseen, Euroopan unionin toiminnasta tehtyyn sopimukseen ja Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimukseen liitetyn, kansallisten parlamenttien asemasta Euroopan unionissa tehdyssä pöytäkirjassa N:o 1 olevassa 4 artiklassa tarkoitetusta kahdeksan viikon määräajasta.

(15)

Sen vuoksi asetukset (EU) N:o 508/2014 ja (EU) N:o 1379/2013 olisi muutettava vastaavasti,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EU) N:o 508/2014 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 508/2014 seuraavasti:

1)

Korvataan 13 artikla seuraavasti:

13 artikla

Yhteistyössä toteutettavan hallinnoinnin piiriin kuuluvat talousarviovarat

1.   EMKR:n käytettävissä olevat, yhteistyössä toteutettavan hallinnoinnin piiriin kuuluvat maksusitoumusmäärärahat 2014 alkavana ja 2020 päättyvänä kautena ovat 5 749 331 600 euroa nykyhinnoissa liitteessä II olevan vuotuisen jakauman mukaisesti.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuista määrärahoista 580 000 000 euroa osoitetaan 76 artiklassa tarkoitettuihin valvontaa ja täytäntöönpanon valvontaa koskeviin toimenpiteisiin.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuista määrärahoista 520 000 000 euroa osoitetaan 77 artiklassa tarkoitettuihin tiedonkeruutoimenpiteisiin.

4.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetuista määrärahoista 192 500 000 euroa osoitetaan V osaston V luvun mukaisiin korvauksiin syrjäisimmille alueille. Tämä korvaus voi olla vuodessa enintään

a)

6 450 000 euroa Azorien ja Madeiran osalta,

b)

8 700 000 euroa Kanariansaarten osalta,

c)

12 350 000 euroa Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 349 artiklan piiriin kuuluvien Ranskan syrjäisimpien alueiden osalta.

5.   Jäsenvaltiot voivat käyttää 2 ja 3 kohdan nojalla käytettävissä olevia varoja kumpaan hyvänsä tarkoitukseen.

6.   Edellä 2 ja 3 kohdassa tarkoitetuista talousarviovaroista voidaan osoittaa 10 prosenttia covid-19:n puhkeamisen vaikutusten lieventämiseen liittyviin toimenpiteisiin.”

2)

Korvataan 16 artiklan 1 kohdan johdantokappale seuraavasti:

”1.   Edellä 13 artiklan 1 kohdassa tarkoitetut varat, jotka ovat käytettävissä liitteessä II olevan taulukon mukaisesti jäsenvaltioiden sitoumuksiin 2014 alkavana ja 2020 päättyvänä kautena, määritetään seuraavia objektiivisia perusteita noudattaen:”

3)

Muutetaan 22 artikla seuraavasti:

a)

lisätään 2 kohtaan alakohta seuraavasti:

”e)

toimintaohjelmien muutoksista, jotka koskevat 33 artiklan 1 kohdan d alakohdassa, 35 artiklassa, 44 artiklan 4 a kohdassa, 55 artiklan 1 kohdan b alakohdassa, 57, 66 ja 67 artiklassa ja 69 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua tukea, mukaan lukien varojen kohdentaminen uudelleen covid-19:n puhkeamisen seurausten torjumiseksi.”;

b)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Edellä olevaa 2 kohtaa ei sovelleta 33 artiklan 1 kohdan a, b ja c alakohdassa, 34 artiklassa ja 41 artiklan 2 kohdassa tarkoitettuun tukeen.”

4)

Korvataan 25 artiklan 3 kohdan johdantokappale seuraavasti:

”3.   Sen estämättä, mitä tämän artiklan 5 kohdassa säädetään, EMKR:n kokonaisrahoitustuki 33 artiklan 1 kohdan a, b ja c alakohdassa ja 34 artiklassa tarkoitettuihin toimenpiteisiin ja 41 artiklassa tarkoitettuun pääkoneen tai apukoneiden korvaamiseen tai nykyaikaistamiseen ei saa ylittää korkeampaa kahdesta seuraavasta enimmäismäärästä:”

5)

Muutetaan 33 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.   EMKR:stä voidaan myöntää tukea kalastustoiminnan väliaikaista lopettamista koskeviin toimenpiteisiin seuraavissa tapauksissa:

a)

jos toteutetaan asetuksen (EU) N:o 1380/2013 12 ja 13 artiklassa tarkoitettuja komission toimenpiteitä tai jäsenvaltioiden kiireellisiä toimenpiteitä tai mainitun asetuksen 7 artiklassa tarkoitettuja säilyttämistoimenpiteitä, kalastuskieltoajat mukaan luettuina;

b)

jos kestävää kalastuskumppanuutta koskevaa sopimusta tai siihen liittyvää pöytäkirjaa ei uusita;

c)

kalastustoiminnan väliaikaisesta lopettamisesta on määrätty neuvoston asetuksen (EY) N:o 1967/2006 (*1) mukaisesti hyväksytyssä hoitosuunnitelmassa tai asetuksen (EU) N:o 1380/2013 9 ja 10 artiklan nojalla hyväksytyssä monivuotisessa suunnitelmassa, jos pyyntiponnistuksen rajoittaminen on tieteellisten lausuntojen perusteella tarpeen asetuksen (EU) N:o 1380/2013 2 artiklan 2 kohdan ja 2 artiklan 5 kohdan a alakohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi;

d)

jos kalastustoiminnan väliaikainen lopettaminen tapahtuu 1 päivän helmikuuta ja 31 päivän joulukuuta 2020 välisenä aikana covid-19:n puhkeamisen seurauksena, mukaan lukien kestävää kalastusta koskevan kumppanuussopimuksen nojalla toimivat alukset.

Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 65 artiklan 9 kohdan toisen alakohdan mukaisesti ja poiketen siitä, mitä sen ensimmäisessä alakohdassa säädetään, tämän kohdan ensimmäisen alakohdan d alakohdan nojalla tuettujen toimien menot ovat tukikelpoisia 1 päivästä helmikuuta 2020.

2.   Edellä 1 kohdan ensimmäisen alakohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettua tukea voidaan myöntää kaudella 2014–2020 enintään kuuden kuukauden ajan alusta kohden. Tätä enimmäiskestoa ei sovelleta mainitun alakohdan d alakohdassa tarkoitettuun tukeen.

(*1)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1967/2006, annettu 21 päivänä joulukuuta 2006, kalavarojen kestävää hyödyntämistä koskevista hoitotoimenpiteistä Välimerellä, asetuksen (ETY) N:o 2847/93 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1626/94 kumoamisesta (EUVL L 409, 30.12.2006, s. 11).”;"

b)

lisätään kohta seuraavasti:

”3 a.   Sovellettaessa 1 kohdan d alakohtaa sovelletaan seuraavia poikkeuksia:

a)

poiketen siitä, mitä 3 kohdan a alakohdassa säädetään, jos kalastusalus on ollut rekisteröitynä unionin kalastuslaivastorekisteriin alle kahden vuoden ajan tukihakemuksen jättämispäivänä, jäsenvaltiot voivat laskea kyseiseltä alukselta edellytettävän kalastustoimintapäivien vähimmäismäärän suhteutettuna 120 päivän osuuteen edellisenä kahtena kalenterivuotena;

b)

poiketen siitä, mitä 3 kohdan b alakohdassa säädetään, jos kalastaja on aloittanut työt unionin kalastusaluksella alle kaksi vuotta ennen tukihakemuksen jättämispäivää, jäsenvaltiot voivat laskea kalastajalta edellytettävän työpäivien vähimmäismäärän suhteutettuna 120 päivän osuuteen edellisenä kahtena kalenterivuotena;

c)

poiketen siitä, mitä 3 kohdassa säädetään, tuki on myönnettävä myös ilman kalastusalusta kalastaville kalastajille, jotka ovat työskennelleet vähintään 120 päivän ajan tukihakemuksen jättämispäivää edeltävinä kahtena kalenterivuotena. Jos ilman kalastusalusta kalastava kalastaja on aloittanut työt alle kaksi vuotta ennen tukihakemuksen jättämispäivää, jäsenvaltiot voivat laskea kyseiseltä kalastajalta edellytettävän työpäivien vähimmäismäärän suhteutettuna 120 päivän osuuteen edellisenä kahtena kalenterivuotena.”

6)

Muutetaan 44 artikla seuraavasti:

a)

lisätään kohta seuraavasti:

”4 a.   EMKR:stä voidaan tukea 33 artiklassa vahvistettujen edellytysten rajoissa covid-19:n puhkeamisen aiheuttamaa kalastustoiminnan väliaikaista lopettamista koskevia toimenpiteitä, kuten 33 artiklan 1 kohdan d alakohdassa säädetään.”;

b)

korvataan 5 kohta seuraavasti:

”5.   Edellä olevan 1 ja 4 a kohdan soveltamiseksi

a)

edellä 30, 32, 33, 38, 39, 41 ja 42 artiklassa tehtyjä viittauksia kalastusaluksiin pidetään viittauksina yksinomaan sisävesillä toimiviin aluksiin;

b)

edellä 38 artiklassa tehtyjä viittauksia meriympäristöön pidetään viittauksina ympäristöön, jossa sisävesikalastusalus harjoittaa toimintaansa.”

7)

Korvataan 55 artikla seuraavasti:

55 artikla

Kansanterveyttä koskevat toimenpiteet

1.   EMKR:stä voidaan tukea seuraavia korvausjärjestelmiä:

a)

nilviäisten viljelijöille viljeltyjen nilviäisten korjuun väliaikaisesta keskeyttämisestä maksettava korvaus, jos tällainen keskeyttäminen tapahtuu yksinomaan kansanterveydellisistä syistä;

b)

käyttöpääoman ja korvausten myöntäminen vesiviljelyn harjoittajille.

Ensimmäisen alakohdan b alakohdassa tarkoitettuja korvauksia voidaan myöntää 1 päivän helmikuuta ja 31 päivän joulukuuta 2020 välisenä aikana covid-19:n puhkeamisen seurauksena tapahtuneesta tuotannon ja myynnin väliaikaisesta keskeyttämisestä tai vähentämisestä taikka aiheutuneista varastoinnin lisäkustannuksista.

2.   Tukea voidaan myöntää 1 kohdan a alakohdan nojalla vain, jos nilviäisten saastumisesta johtuva korjuun keskeyttäminen on seurausta toksiineja tuottavan planktonin lisääntymisestä tai biotoksiineja sisältävän planktonin esiintymisestä, ja jos

a)

saastuminen kestää yhtäjaksoisesti yli neljä kuukautta, tai

b)

korjuun keskeyttämisen aiheuttama tappio on yli 25 prosenttia kyseisen yrityksen vuosittaisesta liikevaihdosta laskettuna yrityksen niiden kolmen kalenterivuoden keskimääräisen liikevaihdon perusteella, jotka edelsivät vuotta, jona korjuu on keskeytetty.

Ensimmäisen kohdan b alakohdan soveltamiseksi jäsenvaltiot voivat vahvistaa erityiset laskentasäännöt, joita käytetään sellaisten yritysten osalta, jotka ovat harjoittaneet toimintaa alle kolmen vuoden ajan.

3.   Korvausta voidaan myöntää 1 kohdan a alakohdan nojalla enintään 12 kuukauden ajalta koko ohjelmakaudella. Asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa tätä aikaa voidaan pidentää kerran enintään 12 kuukaudella ja yhteensä enintään 24 kuukauteen saakka.

Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 65 artiklan 9 kohdan toisen alakohdan mukaisesti ja poiketen siitä, mitä sen ensimmäisessä alakohdassa säädetään, tämän artiklan 1 kohdan b alakohdan nojalla tuettujen toimien menot ovat tukikelpoisia 1 päivästä helmikuuta 2020.”

8)

Korvataan 66 artiklan 3 ja 4 kohta seuraavasti:

”3.   Tämän artiklan mukaisesti tuottajajärjestökohtaisesti vuosittain maksettava tuki ei saa olla yli 12 prosenttia asianomaisen tuottajajärjestön markkinoille saatetun tuotannon keskimääräisestä vuotuisesta arvosta kolmena edeltävänä kalenterivuotena. Vasta äskettäin hyväksytyn tuottajajärjestön osalta tämä tuki ei saa olla yli 12 prosenttia tämän järjestön jäsenten markkinoille saatetun tuotannon keskimääräisestä vuotuisesta arvosta kolmena edeltävänä kalenterivuotena.

4.   Asianomainen jäsenvaltio voi myöntää ennakkomaksun, joka on 50–100 prosenttia rahoitustuesta, sen jälkeen kun tuotantoa ja markkinoille saattamista koskeva suunnitelma on hyväksytty asetuksen (EU) N:o 1379/2013 28 artiklan 3 kohdan mukaisesti.”

9)

Korvataan 67 artiklan 1 ja 2 kohta seuraavasti:

”1.   Jos covid-19:n puhkeamiseen vastaamiseksi on tarpeen, EMKR:n tukea voidaan myöntää sellaisille hyväksytyille tuottajajärjestöille ja tuottajajärjestöjen liitoille maksettaviin korvauksiin, jotka varastoivat asetuksen (EU) N:o 1379/2013 liitteessä II lueteltuja kalastus- tai vesiviljelytuotteita tai mainitun asetuksen liitteessä I olevassa a alakohdassa lueteltuja CN-koodiin 0302 kuuluvia tuotteita edellyttäen, että kyseiset tuotteet varastoidaan mainitun asetuksen 30 ja 31 artiklan mukaisesti, ja jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

varastointituen määrä ei saa olla suurempi kuin asianomaisten tuotteiden vakauttamis- ja varastointitoimiin liittyvien teknisten ja rahoituskulujen määrä;

b)

varastointitukikelpoiset määrät eivät saa olla yli 25 prosenttia kyseessä olevien, tuottajajärjestön myyntiin saattamien tuotteiden vuotuisista määristä;

c)

vuotuinen rahoitustuki ei saa olla yli 20 prosenttia tuottajajärjestön jäsenten markkinoille saatetun tuotannon keskimääräisestä vuotuisesta arvosta kaudella 2017–2019.

Jos tuottajajärjestön jäsen ei saattanut markkinoille tuotantoa kaudella 2017–2019, on ensimmäisen alakohdan c alakohdan soveltamiseksi otettava huomioon tällaisen jäsenen ensimmäisten kolmen tuotantovuoden aikana markkinoille saatetun tuotannon keskimääräinen vuotuinen arvo.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu tuki päättyy 31 päivänä joulukuuta 2020.

Asetuksen (EU) N:o 1303/2013 65 artiklan 9 kohdan toisen alakohdan mukaisesti ja poiketen siitä, mitä sen ensimmäisessä alakohdassa säädetään, tämän artiklan nojalla tuettujen toimien menot ovat tukikelpoisia 1 päivästä helmikuuta 2020.”

10)

Lisätään 69 artiklaan kohta seuraavasti:

”3.   EMKR:n tukea voidaan käyttää käyttöpääoman ja korvausten myöntämiseen käsittelylaitoksille 55 artiklan 1 kohdan toisessa alakohdassa säädetyn vesiviljelyalan viljelijöitä koskevan soveltamisalan mukaisesti.”

11)

Korvataan 70 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   EMKR:n tukea voidaan myöntää Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 349 artiklassa tarkoitettujen syrjäisimpien alueiden tiettyjen kalastus- ja vesiviljelytuotteiden kalastuksessa, viljelyssä, jalostuksessa ja markkinoille saattamisessa toimijoille aiheutuvien lisäkustannusten korvaamiseen.

EMKR:n tukea voidaan myöntää myös toimenpiteisiin covid-19:n puhkeamisesta johtuvien taloudellisten tappioiden korvaamiseksi, erityisesti niiden, jotka johtuvat kalan hinnan laskusta tai kasvaneista varastointikustannuksista.”

12)

Korvataan 72 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Jäsenvaltiot voivat muuttaa 1 kohdassa tarkoitetun korvaussuunnitelman sisältöä. Jäsenvaltioiden on toimitettava tällaiset muutokset komissiolle. Komissio hyväksyy täytäntöönpanosäädöksiä, joissa se esittää päätöksensä siitä, hyväksyykö se kyseiset muutokset. Jos muutokset koskevat toimenpiteitä covid-19:n puhkeamisesta johtuvien taloudellisten tappioiden korvaamiseksi 70 artiklan 1 kohdan toisen alakohdan nojalla, komissio hyväksyy tällaiset täytäntöönpanosäädökset 15 päivän kuluessa muutoksen toimittamisesta. Sen estämättä, mitä tämän artiklan 4 kohdassa säädetään, täytäntöönpanosäädöksissä, jotka koskevat toimenpiteitä covid-19:n puhkeamisesta johtuvien taloudellisten tappioiden korvaamiseksi, on vahvistettava myös lisäkustannusten laskemista koskevat perusteet sekä jäsenvaltioiden täytäntöönpanomenetelmät.”

13)

Kumotaan 79 artiklan 2 kohta.

14)

Korvataan 94 artiklan 3 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c)

50 prosenttia tukikelpoisista julkisista menoista, kun kyseessä on 33 artiklan 1 kohdan a, b ja c alakohdassa, 34 artiklassa ja 41 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu tuki;”

15)

Korvataan 95 artiklan 2 kohdan e alakohta seuraavasti:

”e)

toimi liittyy 33 tai 34 artiklan mukaiseen tukeen tai 54, 55 tai 56 artiklan tai 69 artiklan 3 kohdan mukaisiin korvauksiin;”.

2 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1379/2013 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1379/2013 seuraavasti:

1)

Lisätään 8 artiklan 3 kohtaan alakohta seuraavasti:

”f)

vesiviljelytuotteiden väliaikaisen varastoinnin hallinnointi tämän asetuksen 30 ja 31 artiklan mukaisesti.”

2)

Korvataan 30 artikla seuraavasti:

30 artikla

Varastointijärjestelmä

Kalastus- ja vesiviljelyalan tuottajaorganisaatiot voivat saada rahoitustukea liitteessä II lueteltujen tuotteiden tai tämän asetuksen liitteessä I olevassa a alakohdassa lueteltujen CN-koodiin 0302 kuuluvien tuotteiden varastointia varten edellyttäen, että

a)

varastointituen edellytyksiä, joista säädetään Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 508/2014 (*2), noudatetaan;

b)

tuotteet ovat tuottajaorganisaatioiden markkinoille saattamia, mutta niille ei ole löytynyt ostajaa 31 artiklassa tarkoitettuun käynnistyshintaan;

c)

tuotteet ovat 33 artiklan mukaisesti tarvittaessa vahvistettujen kaupan pitämistä koskevien yhteisten vaatimusten mukaisia ja riittävän laadukkaita ihmisravinnoksi;

d)

tuotteet on stabiloitu tai jalostettu ja varastoitu säiliöihin tai häkkeihin jäädyttämällä ne joko aluksessa tai maalla sijaitsevissa tiloissa, suolaamalla, kuivaamalla, marinoimalla tai tarvittaessa keittämällä ja pastöroimalla, riippumatta siitä, onko tuotteet fileoitu tai paloiteltu tai onko niistä tarvittaessa poistettu pää;

e)

vesiviljelytuotteita ei varastoida elävinä;

f)

tuotteet tuodaan myöhemmin uudelleen varastosta markkinoille ihmisravinnoksi, ja

g)

tuotteet jäävät varastoon vähintään viideksi päiväksi.

(*2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 508/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2328/2003, (EY) N:o 861/2006, (EY) N:o 1198/2006 ja (EY) N:o 791/2007 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1255/2011 kumoamisesta (EUVL L 149, 20.5.2014, s. 1).” "

3)

Muutetaan 31 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Ennen kunkin vuoden alkua jokainen tuottajaorganisaatio voi tehdä omissa nimissään ehdotuksen hinnaksi, joka käynnistää 30 artiklassa tarkoitetun varastointimekanismin liitteessä II luetelluille tuotteille tai tämän asetuksen liitteessä I olevassa a alakohdassa luetelluille CN-koodiin 0302 kuuluville tuotteille.”;

b)

lisätään kohta seuraavasti:

”5.   Jos jäsenvaltio ei ole määrännyt 4 kohdan nojalla käynnistyshintoja ennen covid-19:n puhkeamista, kyseisen jäsenvaltion on viipymättä määrättävä kyseiset käynnistyshinnat 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen perusteiden mukaisesti. Hinnat on julkaistava.”

3 artikla

Tämä asetus tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 23 päivänä huhtikuuta 2020.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

D.M. SASSOLI

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. GRLIĆ RADMAN


(1)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 17. huhtikuuta 2020 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 22. huhtikuuta 2020.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 508/2014, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, Euroopan meri- ja kalatalousrahastosta ja neuvoston asetusten (EY) N:o 2328/2003, (EY) N:o 861/2006, (EY) N:o 1198/2006 ja (EY) N:o 791/2007 sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1255/2011 kumoamisesta (EUVL L 149, 20.5.2014, s. 1).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1379/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, kalastus- ja vesiviljelytuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (EY) N:o 1184/2006 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 104/2000 kumoamisesta (EUVL L 354, 28.12.2013, s. 1).