31.3.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 98/26


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2020/465,

annettu 30 päivänä maaliskuuta 2020,

kiireellisistä toimenpiteistä hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden tukemiseksi Italian alueilla Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte ja Friuli Venezia Giulia aasialaisen Halyomorpha halys -luteen niiden tuotannolle aiheuttaman vahingon osalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 221 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Halyomorpha halys -lude on Aasiasta peräisin oleva hyönteinen, joka kulkeutui vahingossa kansainvälisen kaupan mukana unioniin ja erityisesti Italian pohjoisosan alueille (Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte ja Friuli Venezia Giulia), jäljempänä ’vahinkoa kärsineet alueet’.

(2)

Vuonna 2019 Halyomorpha halys -lude aiheutti vakavaa vahinkoa mainituilla alueilla, joilla se saastutti päärynöitä, persikoita ja nektariineja, omenoita, kiivejä, kirsikoita ja aprikooseja. Hedelmien ja vihannesten vaurioituminen tekee niistä kelpaamattomia niin kulutukseen kuin jalostukseenkin. Halyomorpha halys -lude aiheutti vahinkoa kärsineillä alueilla hedelmien ja vihannesten tuottajille arviolta 500 miljoonan euron tappiot pelkästään vuonna 2019. Halyomorpha halys -luteen vuoksi monet tuottajaorganisaatiot menettivät vahinkoa kärsineillä alueilla vuonna 2019 suuren osan hedelmä- ja vihannessadostaan tai jopa koko sadon.

(3)

Halyomorpha halys -lude ei nykyisin täytä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2016/2031 (2) mukaisia karanteenituhoojaksi määrittelyn perusteita, eikä sen hävittämiseksi voida toteuttaa toimenpiteitä unionin tasolla. Sen vuoksi Italian viranomaiset eivät voi tässä vaiheessa toteuttaa asianmukaisia kasvinsuojelutoimenpiteitä.

(4)

Lisäksi nykyään on käytettävissä vain rajoitetusti kasvinsuojelun keinoja Halyomorpha halys -luteen tehokasta torjuntaa varten. Niin kutsutut samuraiampiaiset (Trissolcus japonicus ja Trissolcus mitsukurii) vaihtoehtoisena biologisen torjunnan toimenpiteenä sallittiin Italiassa vasta vähän aikaa sitten antagonistihyönteisinä, eikä toistaiseksi ole selvää, onko tämä Halyomorpha halys -luteen biologisen torjunnan menetelmä tehokas.

(5)

Hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatiot ovat toteuttaneet vahinkoa kärsineillä alueilla ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä (esimerkiksi hyönteisverkkojen ja -pyydysten käyttö) välttääkseen viljelyksilleen aiheutuvan vahingon. Ponnisteluista huolimatta asianomaisille tuottajaorganisaatioille on aiheutunut samanaikaisesti korkeita kustannuksia ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä sekä tuotannonmenetyksiä, joilla on ollut merkittävä kielteinen vaikutus niiden kaupan pidetyn tuotannon arvoon. Tämä horjuttaa tuottajaorganisaatioiden taloudellista vakautta ja heikentää niiden kykyä toteuttaa toimintaohjelmia seuraavina vuosina ja ottaa käyttöön toimenpiteitä tuholaisvahinkojen varalta. Lisäksi kaupan pidetyn tuotannon arvon aleneminen heikentää tuottajaorganisaatioiden mahdollisuuksia saada unionin taloudellista tukea hedelmä- ja vihannesalalla. Kaupan pidetyn tuotannon arvon aleneminen voi myös johtaa hedelmä- ja vihannesalalla tuottajaorganisaatioiden hyväksynnän menetykseen vahinkoa kärsineillä alueilla, joilla niiden kaupan pidetyn tuotannon arvo laskee alle lakisääteisen vähimmäisarvon.

(6)

Vahinkoa kärsineillä alueilla vallitsevan tilanteen monimutkaisuus, joka johtuu hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheutuneesta vahingosta, hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden huomattavasta tulonmenetyksestä ja taloudellisesta epävakaudesta vahinkoa kärsineillä alueilla sekä niiden kyvyttömyydestä jatkaa toimintaohjelmiensa toteutusta tehokkaasti, on asetuksen (EU) N:o 1308/2013 221 artiklassa tarkoitettu erityinen ongelma. Kyseistä erityistä ongelmaa ei voida ratkaista mainitun asetuksen 219 tai 220 artiklan nojalla toteutettavilla toimenpiteillä, koska se ei liity olemassa olevaan markkinahäiriöön tai sen välittömään uhkaan. Ongelma ei liity myöskään eläintautien leviämisen estämiseksi toteutettaviin toimenpiteisiin eikä kansanterveyden taikka eläinten tai kasvien terveyden riskeistä johtuvaan kuluttajien luottamuksen menettämiseen.

(7)

Kiireelliset toimenpiteet, joilla parannetaan tuottajaorganisaatioiden mahdollisuuksia saada rahoitusta keskinäisistä rahastoista ja korotetaan niille vahinkoa kärsineillä alueilla annettavan unionin taloudellisen tuen enimmäismääriä, ovat sen vuoksi tarpeen erityisen ongelman ratkaisemiseksi vahinkoa kärsineillä alueilla. Toimenpiteillä turvataan tuottajaorganisaatioiden taloudellinen vakaus vahinkoa kärsineillä alueilla ja parannetaan niiden sietokykyä sekä valmiuksia selviytyä Halyomorpha halys -luteen aiheuttamasta vahingosta ja toteuttaa lisää asiaan liittyviä kriisinehkäisy- ja kriisinhallintatoimenpiteitä.

(8)

Keskinäisten rahastojen käyttö tuottajaorganisaatioiden kriisinehkäisy- ja kriisinhallintatoimenpiteenä vahinkoa kärsineillä alueilla on keino lieventää niiden hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheutunutta vahinkoa ja niiden tulonmenetystä. Sen vuoksi olisi parannettava tuottajaorganisaatioiden mahdollisuuksia saada rahoitusta keskinäisistä rahastoista vahinkoa kärsineillä alueilla. Nykyään unionin taloudellinen tuki kattaa ainoastaan keskinäisen rahaston perustamisen hallintokulut sekä keskinäisen rahaston täydentämisen sen jälkeen, kun siitä on maksettu korvaus tuottajajäsenille, joiden tulot ovat laskeneet voimakkaasti epäsuotuisten markkinaolosuhteiden johdosta. Halyomorpha halys -luteen aiheuttaman vahingon korjaamiseksi vahinkoa kärsineillä alueilla olisi unionin taloudellisella tuella katettava myös keskinäisen rahaston alkupääoma. Keskinäisen rahaston alkupääomaksi tällä tavoin myönnettävä unionin taloudellinen tuki olisi kuitenkin varattava tuottajajäsenille Halyomorpha halys -luteen aiheuttaman vahingon vuoksi aiheutuneen tulonmenetyksen korvaamiseen.

(9)

Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 2 kohdan mukaista unionin taloudellisen tuen 4,6 prosentin enimmäismäärää, joka on varattu hedelmä- ja vihannesalalla tuottajaorganisaatioiden toimintaohjelmissa vahinkoa kärsineillä alueilla toteutettaviin kriisi- ja ennaltaehkäisytoimenpiteisiin, olisi korotettava 0,4 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta 5 prosenttiin kaupan pidetyn tuotannon arvosta, jotta parannettaisiin asianomaisten tuottajaorganisaatioiden mahdollisuuksia saada rahoitusta keskinäisistä rahastoista ja muista kriisi- ja ennaltaehkäisytoimenpiteistä ja tuettaisiin niiden taloudellista vakautta. Koska erityinen ongelma ei koske tuottajaorganisaatioiden yhteenliittymiä, ei ole tarpeen korottaa asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 2 kohdan kolmannessa alakohdassa säädettyä enimmäismäärää.

(10)

Seurauksena siitä, että 4,6 prosentin enimmäismäärää korotetaan 0,4 prosenttia, kriisi- ja ennaltaehkäisytoimenpiteisiin myönnettävän unionin taloudellisen tuen enimmäismäärän olisi noustava 0,9 prosenttiin asianomaisten tuottajaorganisaatioiden kaupan pidetyn tuotannon arvosta, kun se nykyisin on asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa säädetty 0,5 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta. Tämä ylimääräinen 0,4 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta olisi käytettävä Halyomorpha halys -luteen torjumiseksi toteutettaviin toimenpiteisiin. Tämä on välttämätöntä, jotta voidaan vahvistaa hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden taloudellista vakautta vahinkoa kärsineillä alueilla, kasvattaa niiden sietokykyä ja parantaa niiden kykyä toteuttaa parannettuja toimintaohjelmia seuraavina vuosina.

(11)

Kun otetaan huomioon hedelmä- ja vihannesalan tuottajaorganisaatioiden taloudellinen epävakaus vahinkoa kärsineillä alueilla sekä tarve toteuttaa lisätoimenpiteitä Halyomorpha halys -luteen torjumiseksi, asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu unionin taloudellisen tuen 50 prosentin enimmäismäärä olisi korotettava 60 prosenttiin kaikilla toimintaohjelmiin sisältyvillä toimenpiteillä, jotka koskevat Halyomorpha halys -luteen torjuntaa vahinkoa kärsineillä alueilla.

(12)

Kun otetaan huomioon toimintaohjelmien kalenterivuosittainen toteutus sekä se, että kaupan pidetyn tuotannon arvon laskenta, joka määrää unionin taloudellisen tuen määrän, perustuu edelliseen kalenterivuoteen, tämän asetuksen olisi tultava voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(13)

Tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2020. Tämä on välttämätöntä, koska kiireelliset toimenpiteet koskevat Halyomorpha halys -luteen hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheuttamaa vahinkoa kärsineille tuottajaorganisaatioille annettavan unionin taloudellisen tuen tasoa ja soveltamisalaa. Tuottajaorganisaatioiden on voitava soveltaa kyseisiä toimenpiteitä toimintaohjelmissaan tammikuusta 2020 alkaen, jotta ne voivat korjata nopeasti Halyomorpha halys -luteen niiden hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheuttaman vahingon ja varmistaa toimintaohjelmiensa jatkuvuuden sekä oman taloudellisen ja rahoituskestävyytensä jo vuonna 2020.

(14)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn hallintokomitean (puutarhatuotteet) lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Soveltamisala

Tätä asetusta sovelletaan hyväksyttyihin tuottajaorganisaatioihin, jotka toimivat Italian alueilla Emilia Romagna, Veneto, Trentino Alto-Adige, Lombardia, Piemonte ja Friuli Venezia Giulia ja joiden vuoden 2019 hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheutti vahinkoa aasialainen Halyomorpha halys-lude.

2 artikla

Kiireelliset toimenpiteet tuottajaorganisaatioiden erityisen ongelman ratkaisemiseksi vahinkoa kärsineillä alueilla

1.   Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 33 artiklan 3 kohdan d alakohdassa tarkoitettuihin keskinäisiin rahastoihin myönnettävän unionin taloudellisen tuen on katettava myös tuki keskinäisten rahastojen alkupääomaa varten. Se on varattava tuottajajäsenille maksettavaan korvaukseen tulonmenetyksestä, johon on syynä Halyomorpha halys -luteen hedelmä- ja vihannestuotannolle aiheuttama vahinko 1 artiklassa tarkoitetuilla alueilla.

2.   Asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 2 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitettua 4,6 prosentin enimmäismäärää kaupan pidetyn tuotannon arvosta on korotettava 0,4 prosenttia ja tätä ylimääräistä 0,4:ää prosenttia vastaava määrä on käytettävä kriisinehkäisy- ja kriisinhallintatoimenpiteisiin, joilla pyritään korjaamaan Halyomorpha halys -luteen 1 artiklassa tarkoitetuilla alueilla aiheuttamaa vahinkoa.

3.   Tuottajaorganisaatioiden pyynnöstä on asetuksen (EU) N:o 1308/2013 34 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu unionin taloudellisen tuen 50 prosentin enimmäismäärä korotettava 60 prosenttiin aasialaiseen Halyomorpha halys -luteeseen liittyvillä toimenpiteillä 1 artiklassa tarkoitetuilla alueilla toimivien tuottajaorganisaatioiden toimintaohjelmissa.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltamispäivä

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivän tammikuuta 2020 ja 31 päivän joulukuuta 2020 välisenä aikana.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 30 päivänä maaliskuuta 2020.

Komission puolesta

Ursula VON DER LEYEN

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/2031, annettu 26 päivänä lokakuuta 2016, kasvintuhoojien vastaisista suojatoimenpiteistä, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusten (EU) N:o 228/2013, (EU) N:o 652/2014 ja (EU) N:o 1143/2014 muuttamisesta sekä neuvoston direktiivien 69/464/ETY, 74/647/ETY, 93/85/ETY, 98/57/EY, 2000/29/EY, 2006/91/EY ja 2007/33/EY kumoamisesta (EUVL L 317, 23.11.2016, s. 4).