27.7.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 241/38


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2020/1102,

annettu 24 päivänä heinäkuuta 2020,

tavanomaisella polttomoottorilla varustettuihin ja tiettyihin hybridisähkökäyttöisiin henkilöautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin tarkoitetussa tehokkaassa 48 voltin moottorigeneraattorissa ja siihen yhdistetyssä 48/12 voltin tasavirtamuuntimessa käytettävän teknologian hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/631 ja uuden eurooppalaisen ajosyklin (NEDC) mukaisesti

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon hiilidioksidipäästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille ja uusille kevyille hyötyajoneuvoille ja asetusten (EY) N:o 443/2009 ja (EU) N:o 510/2011 kumoamisesta 17 päivänä huhtikuuta 2019 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2019/631 (1) ja erityisesti sen 11 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Valmistajat Audi AG, Bayerische Motoren Werke AG, Daimler AG, FCA Italy S.p.A, Ford-Werke GmbH, Honda Motor Europe Ltd, Hyundai Motor Europe Technical Center GmbH, Jaguar Land Rover LTD, Renault, Volkswagen AG, Volkswagen Nutzfahrzeuge sekä laitetoimittajat Valeo Electrical systems ja Mitsubishi Electric Corporation jättivät 24 päivänä lokakuuta 2019 yhteisen hakemuksen, jäljempänä ’ensimmäinen hakemus’, bensiini- tai dieselkäyttöisellä polttomoottorilla (tavanomaisella polttomoottorivoimalaitteella) varustettuihin henkilöautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin ja tiettyihin näihin luokkiin kuuluviin vain sisäisesti ladattaviin sähkökäyttöisiin hybridiajoneuvoihin, jäljempänä ’NOVC-HEV-ajoneuvot’, tarkoitetussa tehokkaassa 48 voltin moottorigeneraattorissa ja siihen yhdistetyssä 48/12 voltin tasavirtamuuntimessa käytettävän teknologian hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi.

(2)

Laitetoimittaja Valeo Electrical Systems jätti 8 päivänä marraskuuta 2019 hakemuksen, jäljempänä ’toinen hakemus’, saman teknologian eli samoihin luokkiin kuuluviin ja samoja voimalaitteita käyttäviin ajoneuvoihin tarkoitetussa tehokkaassa 48 voltin moottorigeneraattorissa ja siihen yhdistetyssä 48/12 voltin tasavirtamuuntimessa käytettävän teknologian hyväksymisestä.

(3)

Kumpaakin hakemusta on arvioitu asetuksen (EU) 2019/631 11 artiklan, komission täytäntöönpanoasetusten (EU) 725/2011 (2) ja (EU) 427/2014 (3) sekä asiakirjan ”Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EC) No 443/2009 (4) of the European Parliament and of the Council and (EU) No 510/2011 (5) of the European Parliament and of the Council” (heinäkuun 2018 versio (6)) mukaisesti. Asetuksen (EU) 2019/631 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti hakemusten mukana oli riippumattoman, sertifioidun elimen laatima todentamiskertomus.

(4)

Molemmissa hakemuksissa viitataan hiilidioksidipäästövähennyksiin, joita ei voida osoittaa komission asetuksessa (EY) N:o 692/2008 (7) säädetyn uuden eurooppalaisen ajosyklin (NEDC) mukaisesti suoritetuilla mittauksilla.

(5)

Koska kumpikin hakemus koskee samaa innovatiivista teknologiaa ja koska samoja ehtoja olisi sovellettava sen käyttöön asianomaisissa ajoneuvoissa, on aiheellista käsitellä kumpaakin hakemusta yhdessä päätöksessä.

(6)

Tällainen 48 voltin moottorigeneraattori voi toimia joko sähköenergian mekaaniseksi energiaksi muuntavana sähkömoottorina tai mekaanisen energian sähköenergiaksi muuntavana generaattorina eli tavanomaisena generaattorina. 48/12 voltin tasavirtamuuntimen avulla 48 voltin moottorigeneraattori voi tuottaa sähköenergiaa jännitteellä, joka tarvitaan virran syöttämiseksi ajoneuvon 12 voltin sähköverkkoon ja/tai 12 voltin akun lataamiseen.

(7)

Komissio on jo hyväksynyt SEG Automotive Germany GmbH:n toimittaman tehokkaan 48 voltin moottorigeneraattorin ja siihen yhdistetyn 48/12 voltin tasavirtamuuntimen tavanomaisella polttomoottorilla varustetuissa henkilöautoissa ja kevyissä hyötyajoneuvoissa ja tietyissä kyseisten luokkien NOVC-HEV-ajoneuvoissa käytettäväksi innovatiiviseksi teknologiaksi täytäntöönpanopäätöksillä (EU) 2019/313 (8) ja (EU) 2019/314 (9).

(8)

SEG Automotive Germany GmbH:n jättämien hakemusten arvioinnista saatujen kokemusten sekä nykyisten hakemusten mukana toimitettujen tietojen perusteella on riittävällä tavalla ja kiistattomasti osoitettu, että tehokas 48 voltin moottorigeneraattori yhdistettynä 48/12 voltin tasavirtamuuntimeen täyttää asetuksen (EU) 2019/631 11 artiklan 2 kohdassa täsmennetyt perusteet ja EU:n täytäntöönpanoasetusten (EU) N:o 725/2011 ja (EU) N:o 427/2014 9 artiklan 1 kohdassa täsmennetyt kelpoisuusperusteet.

(9)

Innovatiivista teknologiaa olisi käytettävä tavanomaisella polttomoottorilla varustetuissa henkilöautoissa tai kevyissä hyötyajoneuvoissa tai ainoastaan sellaisissa kyseisten luokkien NOVC-HEV-ajoneuvoissa, joiden osalta voidaan käyttää korjaamattomia mitattuja polttoaineenkulutus- ja hiilidioksidipäästöarvoja Yhdistyneiden Kansakuntien Euroopan talouskomission säännön nro 101 (10) liitteen 8 mukaisesti.

(10)

Kummassakin hakemuksessa ehdotetaan testausmenetelmää, joka perustuu täytäntöönpanopäätösten (EU) 2019/313 ja (EU) 2019/314 liitteessä olevassa 3 kohdassa esitettyyn ”erilliseen menetelmään”.

(11)

Ensimmäisessä hakemuksessa ehdotettu menetelmä poikkeaa mainituissa päätöksissä esitetystä erillisestä menetelmästä 48 voltin moottorigeneraattorin hyötysuhteen mittauksessa käytettävän jännitetason osalta. Sen ehdotetaan olevan 48 volttia 52 voltin sijasta. Lisäksi molemmissa hakemuksissa ehdotetaan 48/12 voltin tasavirtamuuntimen hyötysuhteen mittauksessa käytettävän antovirran muuttamista siten, että antovirta on tasavirtamuuntimen nimellistehon puolikas jaettuna 14,3 voltilla eikä tasavirtamuuntimen koko nimellisteho jaettuna 14,3 voltilla. Lisäksi molemmissa hakemuksissa ehdotetaan sisäänajomenettelyä 48 voltin moottorigeneraattorille.

(12)

Täytäntöönpanopäätöksissä (EU) 2019/313 ja (EU) 2019/314 esitettyyn ”erilliseen menetelmään” ehdotetuista muutoksista, jotka koskevat 48 voltin moottorigeneraattorin hyötysuhteen mittauksen jännitetasoa ja 48/12 voltin tasavirtamuuntimen hyötysuhteen mittauksen antovirtaa, todetaan, että nämä muutokset voivat johtaa vähemmän varovaisiin tuloksiin hiilidioksidipäästövähennyksissä. Hakijat ovat väittäneet, että muutokset ovat perusteltuja, koska ne edustaisivat paremmin todellisia ajo-olosuhteita. Väitteen tueksi toimitettua näyttöä ei kuitenkaan voida pitää riittävänä erityisesti siksi, että hakemuksen tueksi on tehty vain vähäisiä tutkimuksia eikä ole esitetty todisteita, jotka tukevat 48/12 voltin tasavirtamuuntimen hyötysuhteen mittauksessa käytettävän antovirran muuttamista. Tätä taustaa vasten katsotaan, ettei näitä täytäntöönpanopäätösten (EU) 2019/313 ja (EU) 2019/314 liitteessä olevassa 3 kohdassa esitetyn ”erillisen menetelmän” parametreja ei pitäisi muuttaa hakemuksissa esitettyjen tietojen perusteella.

(13)

Siltä osin kuin on kyse ehdotetusta sisäänajomenettelyn lisäämisestä moottorigeneraattorin testausmenetelmään, kummassakaan hakemuksessa ei esitetä riittävän yksityiskohtaisesti, miten sisäänajo olisi suoritettava ja miten sisäänajon vaikutus olisi otettava huomioon. Koska tehokkaan 48 voltin moottorigeneraattorin ja siihen yhdistetyn 48/12 voltin muuntimen hyötysuhde määritetään mittaustulosten keskiarvon perusteella, sisäänajon mahdolliset positiiviset tai negatiiviset vaikutukset voidaan ottaa asianmukaisesti huomioon lopullisen hyötysuhteen määrityksessä, tarvittaessa lisäämällä mittausten määrää. Tätä taustaa vasten ei ole asianmukaista täydentää testausmenetelmää hakemuksissa ehdotetulla ylimääräisellä sisäänajomenetelmällä.

(14)

Edellä mainittu huomioon ottaen katsotaan aiheelliseksi, että täytäntöönpanopäätösten (EU) 2019/313 ja (EU) 2019/314 liitteessä olevassa 3 kohdassa vahvistettua ”erillistä menetelmää” olisi sovellettava myös tätä päätöstä sovellettaessa.

(15)

Valmistajilla olisi oltava mahdollisuus hakea tyyppihyväksyntäviranomaiselta sertifiointia innovatiivisen teknologian käytöllä saataville hiilidioksidipäästövähennyksille, kun tässä päätöksessä säädetyt edellytykset täyttyvät. Valmistajien olisi tätä varten varmistettava, että sertifiointihakemukseen liitetään riippumattoman ja sertifioidun elimen todentamisraportti, jossa vahvistetaan, että innovatiivinen teknologia täyttää tässä päätöksessä vahvistetut edellytykset ja että vähennykset on määritetty tässä päätöksessä tarkoitetun testausmenetelmän mukaisesti.

(16)

Jotta voidaan helpottaa innovatiivisen teknologian laajaa käyttöönottoa uusissa ajoneuvoissa, valmistajalla olisi oltava mahdollisuus hakea yhdellä hakemuksella sertifiointia hiilidioksidipäästövähennyksille, jotka saadaan useilla tehokkailla 48 voltin moottorigeneraattoreilla ja niihin yhdistetyillä 48/12 voltin tasavirtamuuntimilla. On kuitenkin asianmukaista varmistaa, että tätä mahdollisuutta käytettäessä sovelletaan mekanismia, jolla kannustetaan vain suurimmat hiilidioksidipäästövähennykset tarjoavien ekoinnovaatioiden käyttöön.

(17)

Tyyppihyväksyntäviranomaisen vastuulla on todentaa perusteellisesti, että tässä päätöksessä eritellyt edellytykset innovatiivisen teknologian käytöllä saatavien hiilidioksidipäästövähennysten sertifioinnille täyttyvät. Jos sertifiointi myönnetään, vastuullisen tyyppihyväksyntäviranomaisen olisi varmistettava, että kaikki sertifioinnissa huomioon otetut seikat kirjataan testausselosteeseen ja säilytetään yhdessä todentamiskertomuksen kanssa ja että nämä tiedot asetetaan pyynnöstä komission saataville.

(18)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY (11) liitteiden I, VIII ja IX mukaisissa asiaankuuluvissa tyyppihyväksyntäasiakirjoissa käytettäväksi tarkoitetun yleisen ekoinnovaatiokoodin määrittämiseksi on innovatiiviselle teknologialle tarpeen määrittää yksilöllinen koodi.

(19)

Vuodesta 2021 alkaen valmistajien omien asetuksen (EU) 2019/631 mukaisten hiilidioksidipäästötavoitteiden noudattaminen on vahvistettava niiden hiilidioksidipäästöjen perusteella, jotka määritetään komission asetuksessa (EU) N:o 2017/1151 (12) säädetyn yhdenmukaistetun kevyiden hyötyajoneuvojen kansainvälisen testimenetelmän (WLTP) mukaisesti. Tämän päätöksen mukaisesti sertifioidulla innovatiivisella teknologialla saatavat hiilidioksidipäästövähennykset voidaan näin ollen ottaa huomioon valmistajien keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen laskennassa vain kalenterivuoden 2020 osalta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Innovatiivinen teknologia

Hyväksytään tehokkaissa 48 voltin moottorigeneraattoreissa ja niihin yhdistetyissä 48/12 voltin tasavirtamuuntimissa käytettävä teknologia asetuksen (EU) N:o 2019/631 11 artiklassa tarkoitetuksi innovatiiviseksi teknologiaksi ottaen huomioon, että sen tuottamat hiilidioksidipäästövähennykset kuuluvat vain osittain asetuksessa (EU) N:o 692/2008 vahvistetun standardoidun testausmenettelyn piiriin, ja edellyttäen, että teknologia täyttää seuraavat edellytykset:

a)

se asennetaan bensiini- tai dieselkäyttöisillä polttomoottoreilla varustettuihin henkilöautoihin (M1) tai kevyisiin hyötyajoneuvoihin (N1) (tavanomaisella polttomoottorilla varustetut M1- ja N1-ajoneuvot) tai luokkaan M1 tai N1 kuuluviin vain sisäisesti ladattaviin sähkökäyttöisiin hybridiajoneuvoihin, joiden osalta voidaan käyttää korjaamattomia mitattuja polttoaineenkulutus- ja hiilidioksidipäästöarvoja Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission säännön nro 101 liitteen 8 mukaisesti;

b)

sen hyötysuhde, joka on 48 voltin moottorigeneraattorin hyötysuhteen ja 48/12 voltin tasavirtamuuntimen hyötysuhteen tulo ja joka on määritetty täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/313 liitteessä olevan 3.3 kohdan tai täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/314 liitteessä olevan 3.3 kohdan mukaisesti, on vähintään

i)

73,8 prosenttia bensiinikäyttöisissä ajoneuvoissa, joissa ei ole turboahdinta;

ii)

73,4 prosenttia turboahtimella varustetuissa bensiinikäyttöisissä ajoneuvoissa;

iii)

74,2 prosenttia dieselkäyttöisissä ajoneuvoissa.

2 artikla

Hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointia koskeva hakemus

1.   Valmistaja voi tähän päätökseen viittaamalla hakea tyyppihyväksyntäviranomaiselta sertifiointia hiilidioksidipäästövähennyksille, jotka saadaan käyttämällä 1 artiklan mukaisesti hyväksyttyä teknologiaa, jäljempänä ’innovatiivinen teknologia’.

2.   Valmistajan on varmistettava, että sertifiointihakemukseen liitetään riippumattoman ja sertifioidun elimen laatima todentamiskertomus, jossa vahvistetaan, että teknologia on 1 artiklan a ja b kohdan mukainen.

3.   Jos vähennykset on sertifioitu 3 artiklan mukaisesti, valmistajan on varmistettava, että sertifioidut hiilidioksidipäästövähennykset ja 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu ekoinnovaatiokoodi kirjataan kyseisten ajoneuvojen vaatimustenmukaisuustodistukseen.

3 artikla

Hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointi

1.   Tyyppihyväksyntäviranomaisen on varmistettava, että innovatiivisen teknologian käytöstä saadut hiilidioksidipäästövähennykset on määritetty käyttäen menetelmää, joka on esitetty täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/313 liitteessä olevassa 3, 5 ja 6 kohdassa kevyiden hyötyajoneuvojen osalta tai täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2019/314 liitteessä olevassa 3, 5 ja 6 kohdassa henkilöautojen osalta.

2.   Jos valmistaja hakee hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointia useammalle kuin yhdelle 48 voltin moottorigeneraattorityypille ja siihen yhdistetylle 48/12 voltin tasavirtamuuntimelle yhden ajoneuvoversion osalta, tyyppihyväksyntäviranomaisen on määritettävä, millä testatuista 48 voltin moottorigeneraattoreista ja siihen yhdistetyistä 48/12 voltin tasavirtamuuntimista saavutetaan pienin hiilidioksidipäästövähennys. Kyseistä arvoa käytetään 4 kohdan soveltamiseksi.

3.   Tyyppihyväksyntäviranomaisen on kirjattava 1 ja 2 kohdan mukaisesti määritetyt sertifioidut hiilidioksidipäästövähennykset ja 4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu ekoinnovaatiokoodi asiaankuuluviin tyyppihyväksyntäasiakirjoihin.

4.   Tyyppihyväksyntäviranomaisen on kirjattava kaikki sertifioinnissa huomioon otetut seikat testausselosteeseen ja säilytettävä se yhdessä 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun todentamiskertomuksen kanssa ja asetettava kyseiset tiedot pyynnöstä komission saataville.

5.   Tyyppihyväksyntäviranomainen sertifioi innovatiivisen teknologian käytöstä saatavat hiilidioksidipäästövähennykset ainoastaan, jos se toteaa, että teknologia on 1 artiklan a ja b alakohdan mukainen ja jos saavutetut hiilidioksidipäästövähennykset ovat vähintään 1 g CO2 / km, kuten täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 9 artiklan 1 kohdan a alakohdassa täsmennetään henkilöautojen osalta tai kuten täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 427/2014 9 artiklan 1 kohdan a alakohdassa täsmennetään kevyiden hyötyajoneuvojen osalta.

4 artikla

Ekoinnovaatiokoodi

1.   Annetaan ekoinnovaatiokoodi ”31” tällä päätöksellä hyväksytylle innovatiiviselle teknologialle.

2.   Sertifioidut hiilidioksidipäästövähennykset, jotka on kirjattu viitaten kyseiseen ekoinnovaatiokoodiin, voidaan ottaa huomioon valmistajien keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen laskennassa ainoastaan kalenterivuoden 2020 osalta.

5 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 24 päivänä heinäkuuta 2020.

Komission puolesta

Ursula VON DER LEYEN

Puheenjohtaja


(1)   EUVL L 111, 25.4.2019, s. 13.

(2)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 725/2011, annettu 25 päivänä heinäkuuta 2011, henkilöautojen hiilidioksidipäästöjä vähentävien innovatiivisten teknologioiden hyväksymis- ja sertifiointimenettelystä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 mukaisesti (EUVL L 194, 26.7.2011, s. 19.

(3)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 427/2014, annettu 25 päivänä huhtikuuta 2014, kevyiden kuljetusajoneuvojen hiilidioksidipäästöjä vähentävien innovatiivisten teknologioiden hyväksymis- ja sertifiointimenettelystä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 510/2011 mukaisesti (EUVL L 125, 26.4.2014, s. 57).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 443/2009, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille osana yhteisön kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi (EUVL L 140, 5.6.2009, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 510/2011, annettu 11 päivänä toukokuuta 2011, päästönormien asettamisesta uusille kevyille kuljetusajoneuvoille osana unionin kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi (EUVL L 145, 31.5.2011, s. 1).

(6)  https://circabc.europa.eu/w/browse/f3927eae-29f8-4950-b3b3-d2e700598b52

(7)  Komission asetus (EY) N:o 692/2008, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2008, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täytäntöönpanosta ja muuttamisesta (EUVL L 199, 28.7.2008, s. 1).

(8)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/313, annettu 21 päivänä helmikuuta 2019, tavanomaisella polttomoottorilla varustettuihin ja tiettyihin hybridivoimanlähteellä varustettuihin kevyisiin kuljetusajoneuvoihin tarkoitetuissa SEG Automotive Germany GmbH:n erittäin tehokkaassa 48 voltin moottorigeneraattorissa (BRM) ja siihen yhdistetyssä 48/12 voltin tasavirtamuuntimessa käytettävän teknologian hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi kevyiden kuljetusajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 510/2011 mukaisesti (EUVL L 51, 22.2.2019, s. 31).

(9)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2019/314, annettu 21 päivänä helmikuuta 2019, tavanomaisella polttomoottorilla varustettuihin ja tiettyihin hybridivoimanlähteellä varustettuihin henkilöautoihin tarkoitetuissa SEG Automotive Germany GmbH:n erittäin tehokkaassa 48 voltin moottorigeneraattorissa (BRM) ja siihen yhdistetyssä 48/12 voltin tasavirtamuuntimessa käytettävän teknologian hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 mukaisesti (EUVL L 51, 22.2.2019, s. 42).

(10)  Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission (UN/ECE) sääntö nro 101 – Yhdenmukaiset vaatimukset, jotka koskevat käyttövoimanaan ainoastaan polttomoottoria tai sähköistä hybridivoimalaitetta käyttävien henkilöautojen hyväksyntää hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittauksen ja/tai sähköenergian kulutuksen ja sähkökäyttöisen toimintasäteen mittauksen osalta sekä ainoastaan sähköistä voimalaitetta käyttävien, luokkiin M 1 ja N 1 kuuluvien ajoneuvojen hyväksyntää sähkönkulutuksen ja sähkökäyttöisen toimintasäteen mittauksen osalta (EUVL L 138, 26.5.2012, s. 1).

(11)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/46/EY, annettu 5 päivänä syyskuuta 2007, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle (puitedirektiivi) (EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1).

(12)  Komission asetus (EU) 2017/1151, annettu 1 päivänä kesäkuuta 2017, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täydentämisestä, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY, komission asetuksen (EY) N:o 692/2008 ja komission asetuksen (EU) N:o 1230/2012 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 692/2008 kumoamisesta (EUVL L 175, 7.7.2017, s. 1).