12.5.2020   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 163/3


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 11 päivänä toukokuuta 2020,

Fit for Future -foorumin perustamisesta

(2020/C 163/03)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Parempaa sääntelyä koskeva komission politiikka ohjaa yleisesti toimia, joilla pyritään sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan REFIT-ohjelman (1) mukaisesti keventämään sääntelytaakkaa ja yksinkertaistamaan sääntelyä.

(2)

REFIT-ohjelman mukaan komission on varmistettava, että säännökset ovat kohdennettuja, niitä on helppo noudattaa, eivätkä ne tarpeettomasti lisää sääntelytaakkaa, kuitenkin niin, että säännösten tavoitteet saavutetaan kaikilta osin.

(3)

Erityisesti pienet ja keskisuuret yritykset (pk-yritykset) (2) hyötyisivät byrokratian vähentämisestä, sillä niiden olisi helpompi päästä markkinoille ja hyödyntää digitalisaatiota mahdollisimman tehokkaasti. Pk-yritysedustajien verkoston (3) tehtävänä on edistää pienten ja keskisuurten yritysten etuja tässä yhteydessä.

(4)

REFIT-foorumi perustettiin 19 päivänä toukokuuta 2015 annetulla komission päätöksellä C(2015) 3261 (4) tukemaan komissiota toimissa lainsäädännön parantamiseksi. Päätöstä sovellettiin 31 päivään lokakuuta 2019 saakka.

(5)

Komissio kartoitti tiedonannossaan ”Parempaa sääntelyä: tilannearvio ja sitoumuksessa pysyminen” (5) paremman sääntelyn toteutumista vuosina 2015–2018. Tilannearvion havainnot antoivat tukea REFIT-foorumille, mutta lisäksi havaittiin, että enemmistö sidosryhmistä halusi lisätä foorumin tuloksellisuutta, niin että saataisiin kerättyä enemmän ideoita yksinkertaistamiseen ja ne johtaisivat nopeammin konkreettisiin muutoksiin.

(6)

Sen varmistamiseksi, että unionin lainsäädäntö hyödyttää mahdollisimman paljon kansalaisia ja yrityksiä ja varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä, ja koska uusien maailmanlaajuisten haasteiden, kuten digitalisaation seurausten, määrä kasvaa jatkuvasti, komission on jatkossakin hyödynnettävä asiantuntijoiden tietämystä neuvoa-antavan elimen kautta.

(7)

Sen takia on tarpeen perustaa asiantuntijaryhmä ja määritellä sen tehtävät ja rakenne komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta annetun komission päätöksen C(2016) 3301, jäljempänä ’horisontaaliset säännöt’ (6),. mukaisesti. REFIT-foorumista saatujen kokemusten pohjalta olisi perustettava uusi foorumi, ”Fit for Future”. Foorumiin olisi kerättävä jäsenvaltioiden kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten, alueiden komitean, Euroopan talous- ja sosiaalikomitean sekä sidosryhmien edustajia. Foorumin olisi tehtävä tiivistä yhteistyötä pk-yritysedustajien verkoston kanssa, jota edustaa EU:n pk-yritysedustaja.

(8)

Foorumin olisi työssään keskityttävä sääntelyn yksinkertaistamiseen ja sääntelytaakan keventämiseen. Foorumi voisi myös tukea komissiota sen varmistamisessa, että unionin politiikat suuntautuvat tulevaisuuteen ja ovat merkityksellisiä uusien haasteiden kannalta. Lisäksi foorumissa olisi pohdittava, miten digitalisaation avulla voidaan keventää yrityksille ja kansalaisille aiheutuvia rasitteita.

(9)

Fit for Future -foorumin työ olisi jäsenneltävä ja kohdennettava paremmin kuin REFIT-foorumin toiminta. Sen takia foorumin toiminnan olisi perustuttava vuotuiseen työohjelmaan, jonka foorumin jäsenet laativat komission ehdotuksen pohjalta ja yhteisymmärryksessä sen kanssa ja jossa otetaan huomioon seuraavissa yhteyksissä ongelmallisiksi määritellyt säädökset:

a)

toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista tarkastelevan työryhmän raportti (7);

b)

komission toteuttamat keskeiset arvioinnit ja toimivuustarkastukset;

c)

jäsenvaltioiden, pk-yritysedustajien verkoston, alueiden komitean ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean toimittamat tiedot eniten rasitusta aiheuttavasta unionin lainsäädännöstä;

d)

sidosryhmien ja suuren yleisön näkemykset.

(10)

Näiden tietolähteiden avulla olisi voitava tunnistaa ne unionin politiikan alat ja säädökset, tarvittaessa myös delegoidut ja täytäntöönpanosäädökset, jotka näyttävät aiheuttavan tarpeettomia kustannuksia yrityksille ja kansalaisille. EU:n pk-yritysedustajien verkosto tarjoaa neuvoja ja palautetta erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuvasta sääntelytaakasta ja monimutkaisesta lainsäädännöstä.

(11)

Foorumin olisi tarkasteltava unionin lainsäädännön vaikuttavuutta ja myös sen yksityiskohtaisuutta ja mahdollisuuksien mukaan etsittävä näyttöä lisärasitteesta, jota aiheutuu unionin lainsäädännön täytäntöönpanosta jäsenvaltioissa.

(12)

Foorumin olisi annettava näyttöön perustuvia lausumia vuotuisessa työohjelmassa mainituista aiheista ja toimitettava komission pyynnöstä tietoa ja näyttöä REFIT-ohjelmaan sisältyviin sääntelyn parantamistoimiin liittyvistä kysymyksistä.

(13)

Foorumin tavoitteena on koota yhteen julkishallinnon, työmarkkinaosapuolten, pienten ja suurten yritysten, kuluttajajärjestöjen, terveys- ja ympäristöalan järjestöjen sekä muiden valtiosta riippumattomien organisaatioiden asiantuntemusta. Foorumin olisi sisällettävä hallitusten edustajien ryhmä ja sidosryhmien edustajien ryhmä. Hallitusten edustajien ryhmän tulisi koostua jäsenvaltioiden kansallisten ja/tai alueellisten ja paikallisten viranomaisten korkean tason asiantuntijoista, joilla on asiantuntemusta sääntelyn parantamisesta, sekä alueiden komitean edustajista. Kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten olisi autettava unionin lainsäädännön täytäntöönpanoon liittyvien erityisten ongelmien havaitsemisessa. Alueiden komitea on perustanut alueellisten keskusten verkoston (8), johon kuuluu alue- ja paikallisviranomaisia ja jonka tarkoituksena on koota yhteen EU:n politiikkojen täytäntöönpanoon liittyvää asiantuntemusta kuulemalla paikallistason toimijoita. Alueellisten keskusten verkosto voisi näin ollen tarjota hyödyllistä tietoa foorumin työtä varten. Sidosryhmien edustajien ryhmään tulisi kuulua sidosryhmiä, joilla on käytännön asiantuntemusta eri politiikan aloilta, sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustajia. Näiden kahden ryhmän olisi tehtävä yhteistyötä monipuolisen ja tasapainoisen asiantuntemuksen varmistamiseksi.

(14)

Foorumin olisi vahvistettava työjärjestyksensä.

(15)

Olisi vahvistettava säännöt, joiden mukaisesti ryhmän jäsenet saavat antaa tietoja.

(16)

Henkilötietojen käsittelyssä olisi noudatettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EU) 2018/1725 (9).

(17)

Kaikki Fit for Future -foorumin toimintaa koskevat asiaankuuluvat asiakirjat olisi julkistettava.

(18)

Tätä päätöstä olisi sovellettava komission toimikauden ajan,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kohde

Perustetaan Fit for Future -foorumi.

2 artikla

Tehtävät

1.   Foorumi avustaa komissiota esittämällä näkemyksiä aiheista, jotka on yksilöity foorumin vuotuisessa työohjelmassa.

2.   Kun on kyse foorumin vuotuisessa työohjelmassa yksilöidyistä kysymyksistä, foorumi

a)

kerää tietoa, näyttöä ja näkemyksiä mahdollisuuksista keventää sääntelyrasitetta ja yksinkertaistaa erikseen määritettyjä unionin säädöksiä vaarantamatta lainsäädännön tavoitteiden saavuttamista ja ottaen myös huomioon lainsäädännön yksityiskohtaisuuden;

b)

arvioi, ovatko kyseiset unionin säädökset ja niiden tavoitteet edelleen asianmukaisia ottaen huomioon tarve vastata uusiin haasteisiin, ja tarkastelee mahdollisuuksia tukea tavoitteiden savuttamista digitalisaation ja sähköisten välineiden käytön lisäämisen avulla;

c)

antaa panoksensa komission pyynnöstä.

3 artikla

Kuuleminen

Komission pääsihteeristö voi kuulla ryhmää kaikissa sääntelyn parantamista koskevaan työhön liittyvissä kysymyksissä REFIT-ohjelman puitteissa.

4 artikla

Vuotuinen työohjelma

1.   Foorumi laatii vuotuisen työohjelman komission pääsihteeristön ehdotuksen pohjalta ja yhteisymmärryksessä sen kanssa niistä aiheista, jotka mainitaan

a)

toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista tarkastelevan työryhmän raportin (10) liitteessä VI;

b)

komission toteuttamissa keskeisissä arvioinneissa ja toimivuustarkastuksissa;

c)

jäsenvaltioiden, pk-yritysedustajien verkoston, alueiden komitean ja varsinkin alueellisten keskusten verkoston sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitean toimittamissa tiedoissa eniten rasitusta aiheuttavasta unionin lainsäädännöstä.

2.   EU:n pk-yritysedustajien verkosto antaa panoksensa ja tarjoaa neuvoja ehdotettua vuotuista työohjelmaa varten erityisesti pieniin ja keskisuuriin yrityksiin vaikuttavan sääntelytaakan ja monimutkaisen lainsäädännön osalta.

3.   Foorumin työjärjestyksessä määritellään edellytykset, joiden täyttyessä myös sidosryhmien ja suuren yleisön näkemykset voidaan ottaa huomioon laadittaessa luetteloa työohjelmaan mahdollisesti sisällytettävistä aiheista.

5 artikla

Jäsenet

1.   Foorumi koostuu kahdesta ryhmästä: hallitusten edustajien ryhmä ja sidosryhmien edustajien ryhmä.

2.   Hallitusten edustajien ryhmän jäseniä ovat jäsenvaltioiden kansalliset, alueelliset ja paikalliset viranomaiset sekä alueiden komitea. Jäsenvaltioiden on nimettävä yksi edustaja joko kansalliselta tasolta tai paikallis- ja alueviranomaisten keskuudesta. Alueiden komitea nimeää kolme edustajaa. Hallitusten edustajien ryhmässä on näin ollen oltava 30 edustajaa. Jäsenten vastuulla on varmistaa, että niiden edustajilla on korkeatasoista asiantuntemusta.

3.   Sidosryhmien edustajien ryhmän jäseniä ovat Euroopan talous- ja sosiaalikomitea, joka nimeää kolme edustajaa, sekä komission pääsihteerin nimeämät 19 asiantuntijaa, jotka edustavat sidosryhmien yhteistä etua tietyllä politiikan alalla. Euroopan talous- ja sosiaalikomitean vastuulla on varmistaa, että sen edustajilla on korkeatasoista asiantuntemusta. Yhteistä etua edustamaan nimetyt asiantuntijat eivät saa edustaa yksittäistä sidosryhmää, vaan niiden on edustettava eri sidosryhmäorganisaatioiden yhteistä politiikkalinjausta. Niiden on edustettava yrityksiä ja varsinkin pieniä ja keskisuuria yrityksiä, työmarkkinaosapuolia ja kansalaisjärjestöjä, joilla on suoraa kokemusta unionin lainsäädännön soveltamisesta.

4.   Yhteistä etua edustavat foorumin jäsenet nimetään foorumin koko toimikauden ajaksi. He ovat foorumin jäseniä toimikautensa loppuun tai kunnes heidän tilalleen on nimetty toinen jäsen tai he eroavat.

5.   Yhteistä etua edustavia jäseniä, jotka eivät enää pysty osallistumaan tehokkaasti foorumin toimintaan tai jotka eivät komission pääsihteeristön mielestä täytä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 339 artiklassa asetettuja edellytyksiä tai jotka eroavat, ei enää kutsuta ryhmän kokouksiin, ja heidät korvataan jäljellä olevan toimikautensa ajaksi toisella ehdokkaalla, joka valitaan varallaololuettelosta.

6 artikla

Valintamenettely

1.   Sidosryhmiä edustavan ryhmän jäsenet, jotka edustavat yhteistä etua, valitaan julkisella hakuilmoituksella, joka julkaistaan komission asiantuntijaryhmien ja muiden vastaavanlaisten elinten rekisterissä (11), jäljempänä ’asiantuntijaryhmien rekisteri’. Hakuilmoitus voidaan lisäksi julkaista muilla tavoin, kuten erityisellä verkkosivustolla. Hakuilmoituksessa on selvästi ilmoitettava valintaperusteet, mukaan luettuina vaadittava asiantuntemus ja suoritettavassa työssä edustettavina olevat edut. Vähimmäismääräaika hakemusten jättämiselle on neljä viikkoa.

2.   Yhteistä etua ajavien henkilöiden nimittäminen edellyttää rekisteröitymistä avoimuusrekisteriin.

3.   Komission pääsihteeri nimittää yhteistä etua edustavat henkilöt sellaisten asiantuntijoiden joukosta, joilla on pätevyyttä 2 artiklassa tarkoitetuilla aloilla ja jotka ovat vastanneet hakuilmoitukseen.

4.   Komission pääsihteeri laatii soveltuvista ehdokkaista varallaololuettelon, jota voidaan käyttää silloin, kun on korvattava sidosryhmiä edustavan ryhmän jäsen, joka edustaa yhteistä etua. Komission pääsihteeri pyytää hakijoilta suostumusta ennen kuin heidän nimensä merkitään varallaololuetteloon.

7 artikla

Toiminta

1.   Foorumi toimii puheenjohtajansa pyynnöstä, yhteisymmärryksessä komission pääsihteerin kanssa ja horisontaalisia sääntöjä noudattaen.

2.   Foorumin jäsenet ja jäsenten edustajat osallistuvat foorumin kokouksiin. Foorumin lausuntojen hyväksymiseksi pidetään täysistuntoja, foorumin lausunnot viimeistellään ja foorumin toimintaan liittyviä näkökohtia käsitellään valmistelukokouksissa, ja alaryhmien kokouksissa keskitytään yksittäisiin vuotuisessa työohjelmassa mainittuihin aiheisiin. Foorumin kokoukset pidetään pääsääntöisesti komission tiloissa tai, jos mahdollista, videoneuvotteluna.

3.   Foorumi voi komission pääsihteeristön suostumuksella ja jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä päättää, että asian käsittely on julkista.

4.   Komission pääsihteeristö toimii foorumin sihteeristönä, tarjoaa sihteeripalveluja ja laatii vuotuisen työohjelman luonnoksen. Komission muiden osastojen virkamiehet, joita asia koskee, voivat osallistua foorumin kokouksiin.

5.   Esityslistan kustakin kohdasta käyty keskustelu ja foorumin antamat lausunnot on merkittävä pöytäkirjaan täsmällisesti ja kattavasti. Sihteeristö laatii pöytäkirjan puheenjohtajan alaisuudessa.

6.   Foorumi antaa lausuntonsa yhteisymmärryksessä. Jos äänestys on tarpeen, äänestyksen tulos määräytyy jäsenten yksinkertaisella enemmistöllä. Enemmistön näkemystä vastaan äänestäneillä jäsenillä on oikeus siihen, että lausuntoon liitetään yhteenveto niiden kannan perusteluista.

8 artikla

Puheenjohtaja

Sääntelyn parantamisesta vastaava komission varapuheenjohtaja toimii foorumin täysistuntojen puheenjohtajana. Foorumin valmistelukokousten puheenjohtajana toimii korkea-arvoinen komission virkamies. Muiden kokousten puheenjohtajana toimii foorumin sihteeristö.

9 artikla

Alaryhmät

Komission pääsihteeristö voi perustaa enintään neljä alaryhmää, joiden tehtävänä on tarkastella foorumin vuotuisessa työohjelmassa mainittuja yksittäisiä aiheita. Alaryhmät noudattavat toiminnassaan horisontaalisia sääntöjä ja raportoivat ryhmälle. Ne lakkautetaan heti, kun ne ovat suorittaneet toimeksiantonsa. Kuhunkin alaryhmään kuuluu vähintään yksi alueiden komitean ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitean edustaja.

10 artikla

Kutsutut asiantuntijat

1.   Puheenjohtaja voi tapauskohtaisesti kutsua foorumin tai sen alaryhmien kokouksiin ulkopuolisia asiantuntijoita, kuten paikallis- ja alueviranomaisia ja niitä edustavien järjestöjen asiantuntijoita, joilla on erityisasiantuntemusta jostakin esityslistalla olevasta aiheesta. Puheenjohtaja kutsuu EU:n pk-yritysedustajan täysistuntoihin.

2.   Alueiden komitea voi komission pääsihteeristön suostumuksella kutsua alueellisten keskusten verkoston edustajia joko foorumin tai sen alaryhmien kokouksiin tapauskohtaisesti.

11 artikla

Työjärjestys

Foorumi vahvistaa työjärjestyksensä jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä komission pääsihteeristön ehdotuksesta ja yhteisymmärryksessä sen kanssa, noudattaen asiantuntijaryhmien työjärjestysmallia ja horisontaalisia sääntöjä.

12 artikla

Salassapitovelvollisuus ja turvallisuusluokiteltujen tietojen käsittely

Foorumin jäsenten ja heidän edustajiensa sekä kutsuttujen asiantuntijoiden on noudatettava salassapitovelvollisuutta, jota perussopimusten ja niiden täytäntöönpanosääntöjen nojalla sovelletaan kaikkiin toimielinten jäseniin ja niiden henkilöstöön. Lisäksi sovelletaan unionin turvallisuusluokiteltujen tietojen suojaamista koskevia komission sääntöjä, jotka on vahvistettu komission päätöksissä (EU, Euratom) 2015/443 (12) ja (EU, Euratom) 2015/444 (13). Komissio voi toteuttaa kaikki aiheelliset toimenpiteet, jos kyseiset henkilöt eivät noudata näitä velvollisuuksia.

13 artikla

Avoimuus

1.   Foorumi ja sen alaryhmät on rekisteröitävä asiantuntijaryhmien rekisteriin.

2.   Asiantuntijaryhmien rekisterissä julkaistaan foorumin ja sen alaryhmien kokoonpanosta seuraavat tiedot:

a)

jäsenvaltioiden viranomaisten nimet

b)

foorumiin kuuluvien EU:n elinten (alueiden komitea ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitea) jäsenten nimet

c)

yhteistä etua edustamaan nimitettyjen yksityishenkilöiden nimet; lisäksi on mainittava, mistä edusta on kyse.

3.   Kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten kokousten esityslistat, pöytäkirjat ja osallistujien kannanotot, on asetettava saataville joko asiantuntijaryhmien rekisterissä tai erityisellä verkkosivustolla, johon on linkki rekisteristä. Pääsy tällaiselle verkkosivustolle ei saa edellyttää käyttäjän rekisteröitymistä, eikä sitä saa rajoittaa millään muullakaan tavalla. Varsinkin esityslista ja muut olennaiset tausta-asiakirjat on julkaistava hyvissä ajoin ennen kokousta ja pöytäkirja pian kokouksen jälkeen. Julkaisemisesta saa poiketa ainoastaan silloin, kun asiakirjan tietojen ilmaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan asetuksen (EY) N:o 1049/2001 (14) 4 artiklassa määritellyllä tavalla (15).

4.   Foorumilla on oma verkkosivustonsa. Foorumi käyttää verkkosivustoa myös kerätäkseen kansalaisten ja sidosryhmien näkemyksiä vuotuisessa työohjelmassa mainituista kysymyksistä ja hoitaakseen viestintätoimiaan yhteisymmärryksessä komission pääsihteeristön kanssa.

14 artikla

Kokouskustannukset

1.   Foorumin ja sen alaryhmien toimintaan osallistuvat henkilöt eivät saa palkkiota tarjoamistaan asiantuntijapalveluista.

2.   Komissio korvaa foorumin ja sen alaryhmien toimintaan osallistuvien henkilöiden matka- ja oleskelukulut. Korvaus maksetaan voimassa olevien komission säännösten mukaisesti ja vuosittaisessa määrärahojen kohdentamista koskevassa menettelyssä komission osastoille myönnettyjen käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa.

15 artikla

Sovellettavuus

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään lokakuuta 2025.

Tehty Brysselissä 11 päivänä toukokuuta 2020.

Komission puolesta

Maroš ŠEFČOVIČ

Varapuheenjohtaja


(1)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, ”EU:n sääntelyn tila”, COM(2012) 746, https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=COM%3A2012%3A0746%3AFIN

(2)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, ”Pk-yritysstrategia kestävää ja digitaalista Eurooppaa varten”, COM(2020) 103, https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/communication-sme-strategy-march-2020_en.pdf

(3)  https://ec.europa.eu/growth/smes/business-friendly-environment/small-business-act/sme-envoys_fi

(4)  Komission päätös, annettu 19 päivänä toukokuuta 2015, REFIT-foorumin perustamisesta, C(2015) 3261 final (ei suomenkielistä toisintoa),

https://ec.europa.eu/info/files/commission-decision-establishing-refit-platform_en

(5)  Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, ”Parempaa sääntelyä: tilannearvio ja sitoumuksessa pysyminen”, COM(2019) 178 final,

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/ALL/?uri=COM:2019:178:FIN

(6)  Komission päätös, annettu 30 päivänä toukokuuta 2016, komission asiantuntijaryhmien perustamista ja toimintaa koskevien horisontaalisten sääntöjen vahvistamisesta, C(2016) 3301,

https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/PDF/C_2016_3301_F1_COMMISSION_DECISION_EN.pdf

(7)  Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista tarkastelevan työryhmän raportti, https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/report-task-force-subsidiarity-proportionality-and-doing-less-more-efficiently_fi.pdf

(8)  Alueiden ryhmittymä, joka tukee lainsäädännön täytäntöönpanon arviointia, https://cor.europa.eu/fi/our-work/Pages/network-of-regional-hubs.aspx

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/1725, annettu 23 päivänä lokakuuta 2018, luonnollisten henkilöiden suojelusta unionin toimielinten, elinten ja laitosten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta sekä asetuksen (EY) N:o 45/2001 ja päätöksen N:o 1247/2002/EY kumoamisesta (EUVL L 295, 21.11.2018, s. 39.).

(10)  Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteen toteutumista tarkastelevan työryhmän raportti, https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/report-task-force-subsidiarity-proportionality-and-doing-less-more-efficiently_fi.pdf

(11)  https://ec.europa.eu/transparency/regexpert/index.cfm?Lang=FI

(12)  https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015D0443

(13)  https://op.europa.eu/fi/publication-detail/-/publication/41a6eeeb-cc70-11e4-ab4d-01aa75ed71a1

(14)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43.).

(15)  Näiden poikkeusten tarkoituksena on suojella yleistä turvallisuutta, sotilasasioita, kansainvälisiä suhteita, finanssi-, raha- ja talouspolitiikkaa, yksityiselämää ja yksilön koskemattomuutta, kaupallisia etuja, tuomioistuinkäsittelyä ja oikeudellista neuvontaa, tutkimuksia, tarkastuksia ja toimielimen päätöksentekomenettelyä.