1.10.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 245/9


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/1463,

annettu 28 päivänä syyskuuta 2018,

uusien psykoaktiivisten aineiden N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]syklopropaanikarboksamidi (syklopropyylifentanyyli) ja 2-metoksi-N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]asetamidi (metoksiasetyylifentanyyli) saattamisesta valvontatoimenpiteiden piiriin

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon uusia psykoaktiivisia aineita koskevasta tietojenvaihdosta, riskienarvioinnista ja valvonnasta 10 päivänä toukokuuta 2005 tehdyn neuvoston päätöksen 2005/387/YOS (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Päätöksen 2005/387/YOS 6 artiklan mukaisesti Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskuksen laajennetun tiedekomitean erityisistunnossa on 21 päivänä maaliskuuta 2018 laadittu uusia psykoaktiivisia aineita N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]syklopropaanikarboksamidi, jäljempänä ’syklopropyylifentanyyli’, ja 2-metoksi-N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]asetamidi, jäljempänä ’metoksiasetyylifentanyyli’, koskevat riskienarviointiraportit, jotka toimitettiin komissiolle ja neuvostolle 23 päivänä maaliskuuta 2018.

(2)

Syklopropyylifentanyyli ja metoksiasetyylifentanyyli ovat synteettisiä opioideja ja rakenteeltaan samankaltaisia kuin valvottuihin aineisiin kuuluva fentanyyli, jota käytetään lääketieteessä yleisesti yleisanestesiaa täydentävänä aineena leikkausten aikana ja kivun hallintaan. Syklopropyylifentanyyli on rakenteeltaan samankaltainen myös toisen kansainvälisessä valvonnassa olevan aineen, butyyrifentanyylin, kanssa. Metoksiasetyylifentanyyli on rakenteeltaan samankaltainen myös kansainvälisessä valvonnassa olevien okfentaniilin (3) ja asetyylifentanyylin kanssa.

(3)

Syklopropyylifentanyylia on ollut saatavilla unionissa ainakin kesäkuusta 2017 lähtien. Sitä on havaittu kuudessa jäsenvaltiossa, jotka ovat ilmoittaneet yhteensä 140 takavarikosta vuoden 2017 kesäkuun ja vuoden 2018 tammikuun välisenä aikana., Koska syklopropyylifentanyylia ei seulota rutiininomaisesti, havaintoja ilmoitetaan todennäköisesti yleisesti ottaen liian vähän niiden todelliseen määrään nähden. Useimmissa tapauksissa ainetta takavarikoitiin jauheena, mutta vähäisemmässä määrin myös nestemäisessä muodossa ja tabletteina. Havaitut määrät ovat suhteellisen pieniä. Ne olisi kuitenkin suhteutettava fentaniileille tyypilliseen voimakkaaseen vaikutukseen.

(4)

Kaksi jäsenvaltiota on ilmoittanut 77 kuolemantapauksesta, joissa altistuminen syklopropyylifentanyylille on varmistettu. Kuolemantapaukset ajoittuvat lyhyelle ajanjaksolle eli vuoden 2017 kesäkuun ja joulukuun välille. Useimmissa tapauksissa havaittiin myös muita huumausaineita syklopropyylifentanyylin lisäksi. Kyseisistä kuolemantapauksista vähintään 74 tapauksessa syklopropyylifentanyyli aiheutti kuoleman tai todennäköisesti edesauttoi sitä. Akuuteista myrkytystapauksista, joiden aiheuttajaksi olisi varmistunut altistuminen syklopropyylifentanyylille, ei ole tehty ilmoituksia. On todennäköistä, että naloksoni toimii syklopropyylifentanyylin aiheuttamien myrkytysten vastalääkkeenä. Syklopropyylifentanyylin aiheuttamia sekä kuolemaan johtamattomia myrkytyksiä että kuolemantapauksia jää todennäköisesti havaitsematta ja raportoimatta, koska syklopropyylifentanyylia ei seulota rutiininomaisesti. Vahingossa tapahtuva altistuminen syklopropyylifentanyylille voi aiheuttaa riskin käyttäjän perheelle ja ystäville, poliiseille, pelastushenkilöstölle, terveydenhuoltohenkilökunnalle, rikosteknisten laboratorioiden työntekijöille sekä vankeinhoidossa ja postipalveluissa työskenteleville.

(5)

Järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisesta osallistumisesta syklopropyylifentanyylin valmistukseen, jakeluun, laittomaan kauppaan ja tarjontaan unionissa ei ole suoraa näyttöä. Koska sitä on kuitenkin havaittu heroiininäytteestä ja lääkeväärennöksistä, järjestäytyneen rikollisuuden osallistumista ei voida sulkea pois. Käytettävissä olevat tiedot viittaavat siihen, että syklopropyylifentanyylia tuottavat Kiinassa sijaitsevat kemian alan yritykset, mutta fentaniilien valmistukseen voi olla valmiuksia myös Euroopan unionin sisällä.

(6)

Vaikuttaa siltä, että syklopropyylifentanyylia myydään verkossa ”tutkimuskemikaalina” tai ”laillisena” vaihtoehtona laittomille opioideille sekä pieninä että tukkumäärinä lähinnä jauheena tai liuoksena käyttövalmiissa nenäsumutteissa. Lisäksi takavarikoista saaduista tiedoista ilmenee, että syklopropyylifentanyylia on käytetty myös suosittujen bentsodiatsepiini- ja kipulääketablettien väärentämiseen. Takavarikoista saadut tiedot viittaavat siihen, että syklopropyylifentanyylia on saatettu myydä myös laittomien opioidien markkinoilla metoksiasetyylifentanyylina, heroiinina ja sekoitettuna muihin opioideihin, kuten heroiiniin. Tämän vuoksi käyttäjät eivät välttämättä tiedä käyttävänsä fentaniilia.

(7)

Metoksiasetyylifentanyylia on ollut saatavilla unionissa ainakin marraskuusta 2016 lähtien. Sitä on havaittu 11 jäsenvaltiossa, jotka ovat ilmoittaneet yhteensä 44 takavarikosta vuoden 2017 kesäkuun ja joulukuun välisenä aikana. Koska metoksiasetyylifentanyylia ei seurata rutiininomaisesti, havaintoja ilmoitetaan todennäköisesti yleisesti ottaen liian vähän niiden todelliseen määrään nähden. Useimmissa tapauksissa ainetta takavarikoitiin jauheena tai nesteenä, mutta vähäisemmässä määrin myös tabletteina. Havaitut määrät ovat suhteellisen pieniä. Ne olisi kuitenkin suhteutettava fentaniileille tyypilliseen voimakkaaseen vaikutukseen.

(8)

Neljä jäsenvaltiota on ilmoittanut 13 kuolemantapauksesta, joissa altistuminen metoksiasetyylifentanyylille on varmistettu. Kaikissa tapauksissa havaittiin myös muita huumausaineita metoksiasetyylifentanyylin lisäksi. Kyseisistä kuolemantapauksista vähintään seitsemässä tapauksessa metoksiasetyylifentanyyli aiheutti kuoleman tai todennäköisesti edesauttoi sitä. Akuuteista myrkytystapauksista, joiden aiheuttajaksi on varmistunut altistuminen metoksiasetyylifentanyylille, on tehty kaksi ilmoitusta. On todennäköistä, että naloksoni toimii metoksiasetyylifentanyylin aiheuttamien myrkytysten vastalääkkeenä. Metoksiasetyylifentanyylin aiheuttamia sekä kuolemaan johtamattomia myrkytyksiä että kuolemantapauksia jää todennäköisesti havaitsematta ja raportoimatta, koska metoksiasetyylifentanyylia ei seulota rutiininomaisesti. Vahingossa tapahtuva altistuminen metoksiasetyylifentanyylille voi aiheuttaa riskin käyttäjien perheelle ja ystäville, poliiseille, pelastushenkilöstölle, terveydenhuoltohenkilökunnalle, rikosteknisten laboratorioiden työntekijöille sekä vankeinhoidossa ja postipalveluissa työskenteleville.

(9)

Järjestäytyneen rikollisuuden mahdollisesta osallistumisesta metoksiasetyylifentanyylin valmistukseen, jakeluun, laittomaan kauppaan ja tarjontaan unionissa ei ole tietoja. Käytettävissä olevat tiedot viittaavat siihen, että metoksiasetyylifentanyylia tuottavat kemian alan yritykset Kiinassa, mutta fentaniilien valmistukseen voi olla valmiuksia myös Euroopan unionin sisällä.

(10)

Vaikuttaa siltä, että metoksiasetyylifentanyylia myydään verkossa ”tutkimuskemikaalina” tai ”laillisena” vaihtoehtona laittomille opioideille sekä pieninä että tukkumäärinä jauheena tai liuoksena käyttövalmiissa nenäsumutteissa. Takavarikoista saadut tiedot viittaavat siihen, että metoksiasetyylifentanyylia on saatettu myydä myös laittomien opioidien markkinoilla, joilla sitä myydään opioidikipulääkkeenä ja bentsodiatsepiinina tai käytetään niiden väärentämiseen. Tämän vuoksi käyttäjät eivät välttämättä tiedä käyttävänsä fentaniilia.

(11)

Syklopropyylifentanyylilla tai metoksiasetyylifentanyylilla ei ole tunnustettua lääketieteellistä tai eläinlääketieteellistä käyttöä unionissa eikä tiettävästi myöskään missään muualla. Ei ole viitteitä siitä, että niitä voitaisiin käyttää mihinkään muuhun tarkoitukseen kuin analyyttisena vertailustandardina ja tieteellisessä tutkimuksessa.

(12)

Riskienarviointiraporteista käy ilmi, että useat syklopropyylifentanyyliin ja metoksiasetyylifentanyyliin liittyvät kysymykset ovat seurausta aineiden terveydelle ja kansanterveydelle aiheuttamia riskejä sekä sosiaalisia riskejä koskevien tietojen puuttumisesta, ja niihin voitaisiin vastata toteuttamalla lisätutkimuksia. Saatavilla olevat näyttö ja tiedot syklopropyylifentanyylin ja metoksiasetyylifentanyylin aiheuttamista terveydellisistä ja sosiaalisista riskeistä sekä niiden samankaltaisuus fentanyylin kanssa antavat kuitenkin riittävät perusteet syklopropyylifentanyylin ja metoksiasetyylifentanyylin saattamiselle valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa.

(13)

Syklopropyylifentanyylia ja metoksiasetyylifentanyylia ei ole lueteltu valvottaviksi aineiksi vuonna 1961 tehdyssä Yhdistyneiden kansakuntien huumausaineyleissopimuksessa eikä vuonna 1971 tehdyssä psykotrooppisia aineita koskevassa Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksessa. Ne eivät ole arvioitavina Yhdistyneiden kansakuntien järjestelmässä.

(14)

Koska kahdeksan jäsenvaltiota valvoo syklopropyylifentanyylia ja yhdeksän jäsenvaltiota valvoo metoksiasetyylifentanyylia kansallisen huumausainelainsäädäntönsä nojalla ja viisi jäsenvaltiota valvoo syklopropyylifentanyylia ja metoksiasetyylifentanyylia muun lainsäädännön nojalla, syklopropyylifentanyylin ja metoksiasetyylifentanyylin saattaminen valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa auttaisi ehkäisemään esteitä rajat ylittävässä lainvalvonnassa ja oikeudellisessa yhteistyössä ja suojaamaan riskeiltä, joita aineiden saatavuus ja käyttö aiheuttavat.

(15)

Päätöksessä 2005/387/YOS annetaan neuvostolle täytäntöönpanovalta reagoida unionin tasolla nopeasti ja asiantuntevasti jäsenvaltioiden havaitsemien ja raportoimien uusien psykoaktiivisten aineiden ilmaantumiseen saattamalla kyseiset aineet valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa. Koska tällaisen täytäntöönpanovallan käyttöön ottamista koskevat edellytykset ovat täyttyneet ja menettelyä on noudatettu, olisi annettava täytäntöönpanopäätös syklopropyylifentanyylin ja metoksiasetyylifentanyylin saattamiseksi valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa.

(16)

Päätös 2005/387/YOS sitoo Tanskaa, ja sen vuoksi Tanska osallistuu tämän päätöksen, jolla pannaan täytäntöön päätös 2005/387/YOS, hyväksymiseen ja soveltamiseen,

(17)

Päätös 2005/387/YOS sitoo Irlantia, ja sen vuoksi Irlanti osallistuu tämän päätöksen, jolla pannaan täytäntöön päätös 2005/387/YOS, hyväksymiseen ja soveltamiseen.

(18)

Päätös 2005/387/YOS ei sido Yhdistynyttä kuningaskuntaa, eikä se sen vuoksi osallistu tämän päätöksen hyväksymiseen eikä soveltamiseen, päätös ei sido Yhdistynyttä kuningaskuntaa eikä sitä sovelleta Yhdistyneeseen kuningaskuntaan,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Saatetaan uudet psykoaktiiviset aineet N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]syklopropaanikarboksamidi, jäljempänä ’syklopropyylifentanyyli’, ja 2-metoksi-N-fenyyli-N-[1-(2-fenyylietyyli)piperidin-4-yyli]asetamidi, jäljempänä ’metoksiasetyylifentanyyli’, valvontatoimenpiteiden piiriin koko unionissa.

2 artikla

Jäsenvaltioiden on toteutettava 29 päivään syyskuuta 2019 mennessä kansallisen lainsäädäntönsä mukaiset tarvittavat toimenpiteet syklopropyylifentanyylin ja metoksiasetyylifentanyylin saattamiseksi lainsäädäntönsä mukaisten valvontatoimenpiteiden ja rikosoikeudellisten seuraamusten piiriin vuonna 1961 tehdystä Yhdistyneiden kansakuntien huumausaineyleissopimuksesta tai vuonna 1971 tehdystä psykotrooppisia aineita koskevasta Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksesta niille johtuvia velvoitteita noudattaen.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä päätöstä sovelletaan perussopimusten mukaisesti.

Tehty Brysselissä 28 päivänä syyskuuta 2018.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

M. SCHRAMBÖCK


(1)  EUVL L 127, 20.5.2005, s. 32.

(2)  Lausunto annettu 11 päivänä syyskuuta 2018 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  Okfentaniili päätettiin ottaa vuonna 1961 tehdyn Yhdistyneiden kansakuntien huumausaineyleissopimuksen, sellaisena kuin se on muutettuna vuoden 1972 pöytäkirjalla, listaan I huumausainetoimikunnan 61. istunnossa maaliskuussa 2018.