7.9.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 226/7


KOMISSION PÄÄTÖS (EU) 2018/1220,

annettu 6 päivänä syyskuuta 2018,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklassa tarkoitetun tutkintaelimen työjärjestyksestä

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä, asetusten (EU) N:o 1296/2013, (EU) N:o 1301/2013, (EU) N:o 1303/2013, (EU) N:o 1304/2013, (EU) N:o 1309/2013, (EU) N:o 1316/2013, (EU) N:o 223/2014, (EU) N:o 283/2014 ja päätöksen N:o 541/2014/EU muuttamisesta sekä asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 kumoamisesta 18 päivänä heinäkuuta 2018 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 (1) ja erityisesti sen 143 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksella (EU, Euratom) 2018/1046 korvattiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012 (2), jolla oli luotu tutkintaelin (jäljempänä ’tutkintaelin’) arvioimaan keskitetysti tiettyjä talouden toimijoiden poissulkemistilanteita ja antamaan asianmukaisia suosituksia.

(2)

Asetuksella (EU, Euratom) 2018/1046 laajennetaan tutkintaelimen toimivalta koskemaan sellaisten lausuntojen ja suositusten antamista, joissa määritetään, onko taloudellinen sääntöjenvastaisuus tapahtunut; tämän toimivallan käytöstä on tarpeen säätää tutkintaelimen työjärjestyksessä.

(3)

Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklassa säädetään tutkintaelimen kokoonpanosta, sen puheenjohtajan nimitysmenettelystä sekä eturistiriitatilanteiden ratkaisemisesta. Siinä säädetään, että komissio hyväksyy tutkintaelimen työjärjestyksen ja että tutkintaelintä avustaa pysyvä sihteeristö, josta vastaa komissio.

(4)

Tutkintaelimen toiminnan jatkuvuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi on aiheellista määritellä puheenjohtajan nimitys- ja irtisanomismenettely sekä säätää sijaisjärjestelyistä puheenjohtajan ollessa poissa tai estynyt hoitamasta tehtäviään.

(5)

Tutkintaelimen toiminnan jatkuvuuden ja sujuvuuden varmistamiseksi on lisäksi tarpeen vahvistaa yksityiskohtaiset säännöt tutkintaelimen kokoonpanosta kussakin tapauksessa, erityisesti kahden pysyvän jäsenen, heidän varajäsentensä sekä toimivaltaista tulojen ja menojen hyväksyjää edustavan lisäjäsenen nimittämisestä.

(6)

On tarpeen selventää, että tutkintaelimen kokouksiin osallistuu tarkkailijoita erityisesti sen varmistamiseksi, että tutkintaelin saa tarvittavat ja riittävät tiedot.

(7)

Tutkintaelimen moitteettoman hallinnon varmistamiseksi on aiheellista määritellä tarkemmin tukitehtävät, joita pysyvä sihteeristö hoitaa osana tutkintaelimen toimintaa.

(8)

Menettelyä asian saattamiseksi tutkintaelimen käsiteltäväksi on tarkennettava erityisesti käsittelypyynnön sisältöä koskevien vähimmäisvaatimusten osalta.

(9)

Talouden toimijoiden etujen vuoksi on tarpeen vahvistaa menettely sen varmistamiseksi, että talouden toimijoiden oikeutta tulla kuulluksi kunnioitetaan.

(10)

On aiheellista määritellä tutkintaelimen ja Euroopan petostentorjuntaviraston, jäljempänä ’OLAF’, välistä tiivistä yhteistyötä koskevat käytännön järjestelyt, ottaen huomioon komission ja OLAFin välistä yhteistyötä ja oikea-aikaista tiedonvaihtoa koskevat hallinnolliset järjestelyt.

(11)

On aiheellista täsmentää tutkintaelimen suositusten ja lausuntojen antamista koskevia sääntöjä.

(12)

Koska tutkintaelin korvaa asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 73 artiklan 6 kohdassa tarkoitetun tutkintaelimen ja toimii kyseisen asetuksen 108 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun tutkintaelimen seuraajana, on aiheellista kumota komission päätökset C(2011) 6109 final ja (EU) 2015/2463 (3), jotka koskevat kyseisten tutkintaelinten työjärjestyksiä.

(13)

Tutkintaelimen ja sen pysyvän sihteeristön suorittamaan henkilötietojen käsittelyyn olisi sovellettava Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (4).

(14)

Asetusta (EY) N:o 1049/2001 (5) sovelletaan tutkintaelimen antamiin suosituksiin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tällä päätöksellä vahvistetaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklassa tarkoitetun tutkintaelimen työjärjestys.

2 artikla

Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan nimittäminen, tehtävien päättyminen ja irtisanominen

1.   Komissio nimittää tutkintaelimen puheenjohtajan viiden vuoden toimikaudeksi, jota ei voida uusia, kiinnostuksenilmaisupyynnön perusteella. Puheenjohtajan toimikausi alkaa päivästä, joka vahvistetaan hänen nimittämistään koskevassa päätöksessä. Tämä päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisen lehden C-sarjassa.

2.   Puheenjohtaja nimitetään Euroopan unionin muuhun henkilöstöön sovellettavien palvelussuhteen ehtojen 5 artiklassa tarkoitetuksi komission erityisneuvonantajaksi. Erityisneuvonantajaa koskevassa sopimuksessa kunnioitetaan täysin puheenjohtajan riippumattomuutta, eikä sopimus vaikuta puheenjohtajan toimikauden kestoon.

3.   Komissio voi irtisanoa puheenjohtajan, jos tämä ei enää täytä tehtäviensä hoitamiselle asetettuja edellytyksiä.

4.   Sääntöjä, jotka koskevat puheenjohtajan nimittämistä, tehtävien päättymistä ja irtisanomista, sovelletaan myös varapuheenjohtajaan. Tämän artiklan 1–3 kohdan ja asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan säännöksiä sovelletaan myös varapuheenjohtajaan.

3 artikla

Varapuheenjohtaja

1.   Jos puheenjohtaja on estynyt hoitamasta tehtäviään, hänen sijaisenaan toimii varapuheenjohtaja.

2.   Jos puheenjohtajan toimi on avoinna, puheenjohtajan tehtäviä hoitaa varapuheenjohtaja, kunnes uusi puheenjohtaja nimitetään.

3.   Jos sekä puheenjohtaja että varapuheenjohtaja ovat yhtä aikaa estyneet hoitamasta tehtäviään, tehtäviä hoitaa virkaiältään vanhin komission pysyvä edustaja.

4 artikla

Puheenjohtajan toimivaltuudet

1.   Puheenjohtaja edustaa tutkintaelintä.

2.   Hän toimii kokousten puheenjohtajana ja organisoi tutkintaelimen toiminnan.

3.   Häntä avustaa tässä tehtävässä 7 artiklassa tarkoitettu pysyvä sihteeristö.

4.   Hän voi valtuuttaa kummankin komissiota edustavan pysyvän jäsenen allekirjoittamaan puolestaan ja nimissään ja antamiensa ohjeiden mukaisesti jotakin tiettyä asiaa tai hallinnollisia asioita koskevia asiakirjoja.

5.   Puheenjohtaja hyväksyy tutkintaelimen kokousaikataulun pysyviä jäseniä kuultuaan.

6.   Hän hoitaa muita hänelle tällä päätöksellä osoitettuja tehtäviä.

5 artikla

Tutkintaelimen muiden jäsenten ja heidän varajäsentensä nimittäminen

1.   Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista tutkintaelimen kahdesta komissiota edustavasta pysyvästä jäsenestä toinen on keskitetyn varainhoidon johtaja budjettipääosastosta. Budjettipääosaston pääjohtaja nimittää tämän pysyvän jäsenen varajäseneksi virkamiehen, joka on vähintään palkkaluokassa AD 11.

Budjettipääosaston pääjohtaja nimittää toiseksi komissiota edustavaksi pysyväksi jäseneksi vähintään palkkaluokassa AD 14 olevan komission virkamiehen ja hänen varajäsenekseen vähintään palkkaluokassa AD 11 olevan virkamiehen.

2.   Toimivaltaista tulojen ja menojen hyväksyjää, jäljempänä ’asian käsittelyä esittävä viranomainen’, edustava jäsen ja hänen varajäsenensä ovat virkamiehiä tai väliaikaisia toimihenkilöitä, jotka on nimitetty tehtävään asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 73 artiklan 3 kohdassa tarkoitettujen, asianomaisen toimielimen, elimen, toimiston tai viraston työjärjestyksen ja hallintoa koskevien sisäisten sääntöjen mukaisesti. He hoitavat vähintään yksikönpäällikön tai edustuston päällikön tehtäviä.

6 artikla

Tarkkailijat

1.   Tarkkailijat osallistuvat tutkintaelimen työhön mutta eivät suositusten antamiseen.

2.   Komission oikeudellisella yksiköllä on automaattisesti oikeus osallistua tarkkailijana kunkin tutkintaelimelle toimitetun asian käsittelyyn, ja se esittää huomautuksia omasta aloitteestaan tai puheenjohtajan pyynnöstä. Tätä varten kaikissa tutkintaelimen käsittelyissä on aina läsnä yksi oikeudellisen yksikön jäsen. Oikeudelliselle yksikölle ilmoitetaan kaikista kirjallisista menettelyistä.

3.   Tapauksissa, joissa asian käsittelyä esittävän viranomaisen pyyntö perustuu erityisesti Euroopan petostentorjuntaviraston, jäljempänä ’OLAF’, toimittamiin tietoihin, OLAFin edustaja osallistuu tutkintaelimen kokouksiin ja suullisiin ja kirjallisiin menettelyihin. Hän voi esittää huomautuksia omasta aloitteestaan tai puheenjohtajan pyynnöstä.

4.   Muissa tapauksissa OLAFilta voidaan pyytää tietoja tai lausuntoja puheenjohtajan pyynnöstä.

5.   Asian käsittelyä esittävän viranomaisen lisäksi tarkkailijoina voivat toimia komission, komission perustaman eurooppalaisen viraston, toimeenpanoviraston, toisen toimielimen taikka toisen unionin elimen, toimiston tai viraston tulojen ja menojen hyväksyjät, joita tutkintaelimen käsiteltäväksi saatettu asia koskee. Nämä tulojen ja menojen hyväksyjät voivat osallistua tutkintaelimen käsittelyihin, heille on ilmoitettava kirjallisista menettelyistä, ja he esittävät suullisia ja kirjallisia huomautuksia puheenjohtajan pyynnöstä.

6.   Kuultuaan tutkintaelimen pysyviä jäseniä puheenjohtaja voi kutsua tutkintaelimen käsittelyihin muita tarkkailijoita ja pyytää heitä esittämään huomautuksia suullisesti ja kirjallisesti.

7 artikla

Pysyvä sihteeristö

1.   Tutkintaelimen pysyvän sihteeristön tehtävää hoitavat budjettipääosaston virkamiehet tai toimihenkilöt, ja sihteeristö kuuluu hallinnollisesti budjettipääosaston alaisuuteen.

2.   Pysyvä sihteeristö toimii puheenjohtajan alaisuudessa ja hoitaa seuraavia tehtäviä:

a)

tarkistaa asian käsittelyä esittävien viranomaisten, heidän nimitettyjen edustajiensa ja tarkkailijoiden valtuudet;

b)

tarkistaa, että asian käsiteltäväksi ottamista koskevat pyynnöt ovat täydellisiä ja että ne sisältävät kaikki tarvittavat asiakirjat ja tiedot, varsinkin ilmoituslomakkeen;

c)

määrittää kaikki muut tulojen ja menojen hyväksyjät, joita asia koskee ja joita voidaan ehdottaa tarkkailijoiksi;

d)

huolehtii tarvittavista järjestelyistä ja yhteydenpidosta asian käsittelyä esittävän viranomaisen, komission oikeudellisen yksikön ja muiden sellaisten yksiköiden kanssa, joita asia koskee tai saattaa koskea, jotta asian käsiteltäväksi ottamista koskevissa pyynnöissä esitetyt tiedot voidaan pitää ajan tasalla;

e)

laatii luonnokset tutkintaelimen tarkasteltaviksi ja toimittaa ne puheenjohtajalle, muille jäsenille ja niille tarkkailijoille, joita on pyydetty osallistumaan asian käsittelyyn;

f)

ehdottaa puheenjohtajalle tutkintaelimen alustavaa kokousaikataulua;

g)

laatii tutkintaelimen kokousten alustavat esityslistat ja toimittaa ne tutkintaelimen jäsenille ja muille kokousten osanottajille;

h)

tarkistaa, että läsnä ovat kaikki henkilöt ja käytettävissä kaikki asiakirjat, joita tarvitaan tutkintaelimen käsittelyjen asianmukaisuuden varmistamiseksi;

i)

osallistuu tutkintaelimen työskentelyyn ja varmistaa sen seurannan;

j)

laatii kustakin kokouksesta yhteenvedon ja toimittaa sen jäsenille;

k)

lähettää tiedoksiannot talouden toimijoille;

l)

toimittaa tutkintaelimen antaman suosituksen asian käsittelyä esittäneelle viranomaiselle;

m)

varmistaa tutkintaelimelle osoitetun tai sen toimintaan liittyvän kirjeenvaihdon seurannan;

n)

pitää kirjaa tutkintaelimen antamista suosituksista ja toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän päätöksistä;

o)

huolehtii asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 140 artiklassa tarkoitettujen poissulkemista ja taloudellisia seuraamuksia koskevien päätösten julkaisemisesta.

8 artikla

Eturistiriitojen ennaltaehkäisy ja hallinta

1.   Silloin kun tutkintaelimen puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja, jäsen tai varajäsen, tutkintaelimen sihteeristössä työskentelevä virkamies tai toimihenkilö taikka muu henkilö, joka osallistuu tutkintaelimen kokouksiin tai on tutustunut käsiteltävään asiaan liittyviin asiakirjoihin, on tilanteessa, joka saattaa aiheuttaa eturistiriidan, hänen on ilmoitettava asiasta välittömästi muille jäsenille ja sihteeristölle. Sama koskee tilanteita, joissa tällainen henkilö on tilanteessa, joka voitaisiin objektiivisesti katsoa eturistiriidaksi.

2.   Yksikään 1 kohdassa tarkoitetuista henkilöistä ei saa osallistua asian käsittelyyn eikä suosituksen antamiseen. Asiakirja-aineistoon liitetään huomautus, jossa kerrotaan, miten eturistiriidan riski on ratkaistu.

9 artikla

Tutkintaelimen ja OLAFin yhteistyö

1.   OLAF tekee tiivistä yhteistyötä tutkintaelimen kanssa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 (6) säännösten mukaisesti, ottaen huomioon prosessuaaliset ja perusoikeudet sekä väärinkäytösten paljastajien suojelun.

2.   Jos asian käsittelyä esittävän viranomaisen pyyntö perustuu OLAFin toimittamiin tietoihin, tutkintaelin kuulee OLAFia ennen tiedoksiannon lähettämistä talouden toimijalle, jotta ei vaaranneta OLAFin toteuttamien tai koordinoimien oikeudellisten menettelyjen ja tutkimusten luottamuksellisuutta, mukaan lukien väärinkäytösten paljastajien suojelu, eikä kansallisten tutkimusten ja oikeudellisten menettelyjen luottamuksellisuutta, jos tällaisia on tiedossa.

3.   OLAFin toteuttamista tai koordinoimista tutkimuksista peräisin olevien tai niihin liittyvien tietojen antaminen talouden toimijoille tai niiden edustajille edellyttää OLAFin suostumusta.

10 artikla

Asian saattaminen tutkintaelimen käsiteltäväksi

1.   Kaikki komission, jonkin muun toimielimen, komission perustaman eurooppalaisen viraston, toimeenpanoviraston taikka muun unionin elimen, toimiston tai viraston tulojen ja menojen hyväksyjät voivat saattaa asian tutkintaelimen käsiteltäväksi esittämällä pyynnön suosituksen saamiseksi.

Kun asian käsittelyä esittää viranomainen, joka ei toimi komission alaisuudessa, pysyvä sihteeristö luo välittömästi tarvittavat yhteydet varmistaakseen kummankin osapuolen osalta, että asiaan liittyvä tietojenvaihto tapahtuu luottamuksellisesti.

2.   Pyyntö lähetetään luottamuksellisessa muodossa sähköpostitse sihteeristöön osoitteeseen Panel-secretariat-BUDG@ec.europa.eu.

3.   Kun asian käsittelyä esittävä viranomainen saa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 136 artiklassa tarkoitettuja tietoja, sen on ilmoitettava niistä tutkintaelimelle mahdollisimman pian sen jälkeen kun se on saanut ne tietoonsa, lukuun ottamatta asianmukaisesti perusteltuja tapauksia.

4.   Suositusta koskevan pyynnön on sisällettävä kaikki asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 142 artiklan 3 kohdassa vaaditut tiedot. Sen on sisällettävä myös muut mainitun asetuksen 136 artiklassa tarkoitetut keskeiset tiedot, mukaan lukien tarvittaessa OLAFin kertomukset. Sen on sisällettävä asianmukaisesti täytetty ilmoituslomake.

11 artikla

Tutkintaelimen koolle kutsuminen

Tutkintaelin kokoontuu puheenjohtajansa kutsusta

a)

laatimaan alustavan oikeudellisen arvioinnin asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 136 artiklan 2 kohdan säännösten mukaisesti, jotta arviointi voidaan antaa tiedoksi asianomaiselle talouden toimijalle;

b)

antamaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan 6 kohdassa tarkoitetun suosituksen;

c)

käsittelemään tutkintaelimen toimintaan liittyviä kysymyksiä.

12 artikla

Kirjallinen menettely

Tosiseikat voidaan vahvistaa ja alustava oikeudellinen arviointi tehdä ja suositus antaa kirjallisella menettelyllä puheenjohtajan aloitteesta tai tutkintaelimen muun jäsenen pyynnöstä. Kuka tahansa tutkintaelimen jäsen voi vastustaa kirjallisen menettelyn käyttöä. Tarkkailijat osallistuvat tähän menettelyyn.

13 artikla

Talouden toimijan oikeus tulla kuulluksi

1.   Talouden toimijalla on oikeus esittää huomautuksia asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan 5 kohdan mukaisesti paitsi, jos on olemassa huomattavan tärkeä ja perusteltu syy säilyttää tutkinnan tai kansallisen oikeudellisen menettelyn luottamuksellisuus.

2.   Kirje, jossa esitetään tosiseikat ja niiden alustava oikeudellinen arviointi, jossa tutkintaelin ottaa huomioon vain ne seikat, joihin talouden toimija on voinut tutustua, toimitetaan talouden toimijalle, jollei asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan 5 kohdan säännöksistä muuta johdu. Periaatteessa kirje toimitetaan sähköpostitse.

3.   Talouden toimija toimittaa kirjalliset huomautuksensa sihteeristölle sähköisessä muodossa osoitteeseen Panel-secretariat-BUDG@ec.europa.eu tai hänelle osoitetussa kirjeessä ilmoitettuun sähköpostiosoitteeseen mahdollisten liitteiden kanssa vakiomuotoisena sähköisenä tiedostona, joka on luotu käyttäen tavanomaista toimisto-ohjelmistoa.

4.   Kirjallisten huomautusten pituus on enintään 10 sivua ilman liitteitä, paitsi jos enimmäissivumäärän ylittäminen on asianmukaisesti perusteltua asian oikeusseikkojen tai tosiseikkojen monimutkaisuuden vuoksi.

5.   Talouden toimijalle annetaan huomautusten esittämistä varten yleensä kolme viikkoa aikaa. Tämä määräaika alkaa kulua sitä päivää seuraavasta päivästä, jona tosiseikat ja niitä koskeva alustava oikeudellinen arviointi on annettu kirjeellä tiedoksi talouden toimijalle. Jos talouden toimija on sopimuksen perusteella sopinut viestivänsä toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän kanssa sähköisesti, tiedoksianto on tehtävä lähettämällä kirje sähköisesti.

6.   Poikkeustapauksissa määräaikaa voidaan talouden toimijan perustellusta pyynnöstä pidentää ajanjaksolla, joka voi olla enintään puolet alkuperäisestä määräajasta.

7.   Kuulemismenettely päättyy määräajan umpeutuessa, mikäli asianmukaisesti perusteltua pyyntöä määräajan pidentämiseksi ei ole esitetty, tai pidennetyn määräajan päättyessä.

8.   Jos puheenjohtaja toteaa, että talouden toimija ei ole esittänyt huomautuksia asetetussa määräajassa, menettelyä jatketaan ja puheenjohtaja kutsuu tutkintaelimen koolle suosituksen antamiseksi.

14 artikla

Kirjeiden ja suositusten hyväksyminen

Puheenjohtaja ja muut jäsenet pyrkivät pääsemään yksimielisyyteen sen kirjeen sisällöstä, jossa talouden toimijalle ilmoitetaan käsittelyn kohteena olevista tosiseikoista ja niiden alustavasta oikeudellisesta arvioinnista, ja tämän jälkeen suosituksesta.

Jos yksimielisyyteen ei päästä, päätös tehdään ääntenenemmistöllä siten, että

a)

puheenjohtajalla on yksi ääni;

b)

kahdella pysyvällä jäsenellä on yhdessä yksi ääni;

c)

asian käsittelyä esittävää viranomaista edustavalla jäsenellä on yksi ääni.

15 artikla

Suosituksen tiedoksiantaminen

Tutkintaelin antaa suosituksensa tiedoksi asian käsittelyä esittäneelle viranomaiselle ja tarkkailijoille.

16 artikla

Asian ratkaisemiselle asetetut määräajat

1.   Heti kun sihteeristö on tarkistanut asian käsittelypyynnön ja tutkinut asiakirja-aineiston 7 artiklan sovellettavien säännösten mukaisesti, sihteeristö toimittaa sen puheenjohtajalle ja tutkintaelimen jäsenille. Puheenjohtaja toteaa asiakirja-aineiston käsittelyvalmiiksi pyydettyään ensin tarvittaessa täydentäviä tarkistuksia tai tutkimuksia.

2.   Menettely alkaa, kun puheenjohtaja toteaa asiakirja-aineiston käsittelyvalmiiksi, ja päättyy lausunnon toimittamiseen asian käsittelyä esittäneelle viranomaiselle ja tarvittaessa suosituksen antamiseen, ja se kestää periaatteessa enintään kolme kuukautta. Puheenjohtaja voi pidentää tätä aikaa erityisesti varmistaakseen, että kuulluksi tulemista koskevaa oikeutta noudatetaan.

17 artikla

Työskentelyn ja käsittelyjen luottamuksellisuus

Tutkintaelimen ja sen sihteeristön jäsenet sekä kaikki henkilöt, jotka ovat osallistuneet missä tahansa ominaisuudessa tutkintaelimen työskentelyyn tai kokouksiin tai sen asiakirjojen, lausuntojen tai kantojen valmisteluun, noudattavat tähän liittyen ehdotonta luottamuksellisuutta mahdollisen hallinnollisen, lakisääteisen tai sopimusperusteisen vastuunsa mukaisesti, sanotun kuitenkaan rajoittamatta asetuksen (EU, Euratom) N:o 883/2013 8 artiklan 1 kohdan ja henkilöstösääntöjen (7) 22 a artiklan soveltamista. Sama koskee puheenjohtajaa ja varapuheenjohtajaa.

18 artikla

Asiakirjoihin tutustumista koskevien pyyntöjen käsittely ja henkilötietojen suojelu

Tutkintaelimen työskentelyyn sovelletaan asetusta (EY) N:o 1049/2001 ja asetusta (EY) N:o 45/2001.

II LUKU

VARAINHOITOASETUKSEN 93 ARTIKLASSA TARKOITETUN NEUVOA-ANTAVAN TOIMIVALLAN KÄYTTÖÄ KOSKEVAT ERITYISET SÄÄNNÖKSET

19 artikla

Periaatteet

1.   Tämän työjärjestyksen I luvun 1–4, 8, 12, 13, 17 ja 18 artiklan säännöksiä sovelletaan silloin kun tutkintaelin käyttää sille asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklassa annettua neuvoa-antavaa toimivaltaa.

2.   Myös tämän työjärjestyksen I luvun muiden artiklojen säännöksiä sovelletaan silloin kun tutkintaelin käyttää 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaa, jollei tässä luvussa toisin säädetä.

20 artikla

Tutkintaelimen lisäjäsenet ja näiden varajäsenet

1.   Tutkintaelin antaa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun lausunnon saman asetuksen 143 artiklan 2 kohdassa tarkoitettujen jäsenten mukaisessa kokoonpanossa, jota on täydennetty seuraavilla kolmella lisäjäsenellä:

a)

asianomaisen toimielimen tai elimen kurinpitotoimista vastaavan nimittävän viranomaisen edustaja;

b)

asianomaisen toimielimen tai elimen henkilöstökomitean nimittämä jäsen;

c)

sen toimielimen, komission perustaman eurooppalaisen viraston, toimeenpanoviraston tai muun unionin elimen, toimiston tai viraston oikeudellisen yksikön jäsen, jonka palveluksessa asianomainen henkilöstön jäsen on.

2.   Kullakin näistä kolmesta jäsenestä on varajäsen, jonka nimittää tapauksen mukaan

a)

asianomainen nimittävä viranomainen;

b)

asianomainen henkilöstökomitea;

c)

asianomainen oikeudellinen yksikkö.

21 artikla

Tarkkailijoiden nimittäminen

1.   Komission oikeudellinen yksikkö nimittää tarkkailijan silloin, kun asianomainen henkilöstön jäsen ei kuulu komission alaisuuteen.

2.   Toimivaltaisella tulojen ja menojen hyväksyjällä tai tapauksen mukaan edelleenvaltuutettuna tulojen ja menojen hyväksyjänä toimivalla unionin edustuston päälliköllä tai heidän edustajallaan on tarkkailijan asema.

3.   OLAF nimittää tarkkailijan silloin, kun tieto asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 säännöksen tai varainhoitoon tai toimien tarkastamiseen liittyvän säännöksen väitetystä rikkomisesta perustuu sen toimittamiin tietoihin.

4.   Asianomaisen toimielimen tai elimen kurinpitotoimisto nimittää tarkkailijan silloin, kun asian käsittelyä on esittänyt tutkintaelimelle nimittävä viranomainen. Muissa tapauksissa puheenjohtaja voi pyytää sitä nimittämään tarkkailijan.

5.   Puheenjohtaja voi jäseniä kuultuaan kutsua muita tarkkailijoita.

22 artikla

Tutkintaelimen pysyvä sihteeristö

1.   Sovelletaan 7 artiklan säännöksiä, lukuun ottamatta 2 kohdan k alakohtaa.

2.   Erityisesti sihteeristö

a)

varmistaa, että asiakirja-aineisto toimitetaan nimittävälle viranomaiselle, ja ilmoittaa tästä 23 artiklan 2 kohdassa tarkoitetulle, tiedot esittäneelle henkilöstön jäsenelle, silloin kun tutkintaelin on saanut tiedon asiasta suoraan henkilöstön jäseneltä;

b)

tarkistaa asian käsittelyä esittävän viranomaisen ja nimitettyjen edustajien valtuudet silloin kun asia saatetaan tutkintaelimen käsiteltäväksi;

c)

nimeää yhteisymmärryksessä puheenjohtajan kanssa tutkintaelimen kolme lisäjäsentä ja tarkkailijat ja tarkistaa heidän valtuutensa;

d)

tarkistaa, että asiakirja-aineistot ovat täydelliset ja sisältävät kaikki tarvittavat asiakirjat ja tiedot, erityisesti ilmoituslomakkeen, kuvauksen tosiseikoista ja väitetystä sääntöjenvastaisuudesta sekä todisteasiakirjat, mukaan lukien tutkimusraportit;

e)

tarkistaa, että nimittävä viranomainen tai tapauksen mukaan toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä on kuullut asianmukaisesti asianomaista henkilöstön jäsentä;

f)

laatii lausuntoluonnokset, jotka esitetään tutkintaelimelle päätöksentekoa varten, ja toimittaa ne puheenjohtajalle, muille jäsenille ja niille tarkkailijoille, joita on pyydetty osallistumaan asian käsittelyyn;

g)

toimittaa asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklan 3 kohdassa tarkoitetut suositukset toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle ja toimivaltaiselle sisäisen tarkastuksen yksikölle;

h)

siirtää asian nimittävän viranomaisen käsiteltäväksi ja ilmoittaa siitä OLAFille, jos tutkintaelin katsoo asian kuuluvan OLAFin toimivaltaan.

23 artikla

Asian saattaminen tutkintaelimen käsiteltäväksi

1.   Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklan 1 kohdan mukaisesti tutkintaelin kutsutaan koolle kurinpitoasioista vastaavan nimittävän viranomaisen tai toimivaltaisen tulojen ja menojen hyväksyjän pyynnöstä, mukaan lukien unionin edustuston päällikkö tai tämän sijainen, joka toimii edelleenvaltuutettuna tulojen ja menojen hyväksyjänä, jäljempänä ’asian käsittelyä esittävät viranomaiset’.

2.   Kun tutkintaelin saa tiedon suoraan henkilöstön jäseneltä, se toimittaa asiakirja-aineiston toimivaltaiselle nimittävälle viranomaiselle tai tapauksen mukaan viranomaiselle, jolla on valtuudet tehdä työsopimuksia, ja ilmoittaa asiasta kyseiselle henkilöstön jäsenelle. Jos toimivaltainen nimittävä viranomainen päättää saattaa asian tutkintaelimen käsiteltäväksi, sen on ilmoitettava asiasta kyseiselle henkilöstön jäsenelle. Jos se päättää olla saattamatta asiaa tutkintaelimen käsiteltäväksi, sen on ilmoitettava asiasta tutkintaelimelle ja kyseiselle henkilöstön jäsenelle.

Henkilöstösääntöjen 22 a artiklan 3 kohdassa säädetyn väärinkäytösten paljastajien tehokkaan suojelun varmistamiseksi tutkintaelin voi edellisestä alakohdasta poiketen päättää olla ilmoittamatta asiasta toimivaltaiselle nimittävälle viranomaiselle ja ilmoittaa sen sijaan asiasta OLAFille.

24 artikla

Kirjallinen menettely

Lausunto voidaan laatia kirjallisella menettelyllä puheenjohtajan aloitteesta tai tutkintaelimen jäsenen pyynnöstä. Kuka tahansa tutkintaelimen jäsen tai tapauksen mukaan puheenjohtaja voi vastustaa kirjallisen menettelyn käyttöä. Tällöin puheenjohtaja kutsuu koolle kokouksen kohtuullisen ajan kuluessa. Samaa sääntöä sovelletaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklan 3 kohdassa tarkoitettuun suositukseen.

25 artikla

Lausunnon ja suosituksen hyväksyminen

1.   Tutkintaelin pyrkii saavuttamaan yhteisymmärryksen siitä, onko tapahtunut taloudellinen sääntöjenvastaisuus, ja pääsemään sopimukseen lausunnon tai suosituksen perusteluista.

2.   Jos yhteisymmärrykseen ei päästä, asiasta äänestetään seuraavasti:

a)

puheenjohtajalla on yksi ääni;

b)

komission kahdella pysyvällä edustajalla on yhdessä yksi ääni;

c)

asian käsittelyä esittävää viranomaista edustavalla jäsenellä on yksi ääni;

d)

kolmella lisäjäsenellä on kullakin yksi ääni.

Jos äänet jakautuvat tasan, puheenjohtajan ääni ratkaisee.

3.   Suositusten hyväksymiseen sovelletaan 1 ja 2 kohtaa soveltuvin osin. Yhteisymmärryksen saavuttamisessa tai äänestyksessä on keskityttävä erityisesti sen ratkaisemiseen, onko taloudellinen sääntöjenvastaisuus luonteeltaan järjestelmällinen.

26 artikla

Lausunnon ja suosituksen tiedoksiantaminen

Tutkintaelin antaa lausunnon viipymättä tiedoksi asian käsittelyä esittäneelle viranomaiselle, toimivaltaiselle tulojen ja menojen hyväksyjälle ja tarkkailijoille.

27 artikla

Henkilöstön jäsenen oikeus tulla kuulluksi

Asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 93 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaisesti ennen asian saattamista tutkintaelimen käsiteltäväksi nimittävä viranomainen tai tapauksen mukaan toimivaltainen tulojen ja menojen hyväksyjä antaa henkilöstön jäsenelle mahdollisuuden esittää huomautuksia itseään koskevista seikoista. Edellä olevan 22 artiklan 2 kohdan e alakohdan mukaisesti pysyvä sihteeristö tarkistaa sen jälkeen, kun asia on saatettu tutkintaelimen käsiteltäväksi, että asianomaista henkilöä on kuultu asianmukaisesti.

III LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

29 artikla

Uudelleentarkastelu

Tätä päätöstä tarkastellaan uudelleen viimeistään komission neuvoston asetuksen (EU, Euratom) 2017/1939 (8) 120 artiklan 2 kohdan toisen ja kolmannen alakohdan mukaisesti vahvistamana päivänä.

30 artikla

Kumoaminen

1.   Kumotaan päätös C(2011) 6109 final.

2.   Kumotaan päätös (EU) 2015/2463.

31 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan asetuksen (EU, Euratom) 2018/1046 143 artiklan 4 kohdan soveltamispäivästä.

Tehty Brysselissä 6 päivänä syyskuuta 2018.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 193, 30.7.2018, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 966/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta (EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1).

(3)  Komission päätös (EU) 2015/2463, annettu 18 päivänä joulukuuta 2015, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 108 artiklassa tarkoitetun tutkintaelimen työjärjestyksestä (EUVL L 342, 29.12.2015, s. 57).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1049/2001, annettu 30 päivänä toukokuuta 2001, Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (EYVL L 145, 31.5.2001, s. 43).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU, Euratom) N:o 883/2013, annettu 11 päivänä syyskuuta 2013, Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 ja neuvoston asetuksen (Euratom) N:o 1074/1999 kumoamisesta (EUVL L 248, 18.9.2013, s. 1).

(7)  Neuvoston asetus (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68, annettu 29 päivänä helmikuuta 1968, Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevien palvelussuhteen ehtojen vahvistamisesta ja komission virkamiehiin väliaikaisesti sovellettavista erityistoimenpiteistä (Virkamiesten henkilöstösäännöt) (EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1).

(8)  Neuvoston asetus (EU) 2017/1939, annettu 12 päivänä lokakuuta 2017, tiiviimmän yhteistyön toteuttamisesta Euroopan syyttäjänviraston (EPPO) perustamisessa (EUVL L 283, 31.10.2017, s. 1).