19.4.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 99/14


NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/593,

annettu 16 päivänä huhtikuuta 2018,

luvan antamisesta Italian tasavallalle ottaa käyttöön yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeava erityistoimenpide

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY (1) ja erityisesti sen 395 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Italia pyysi komissiossa 27 päivänä syyskuuta 2017 vastaanotetuksi kirjatulla kirjeellä lupaa erityistoimenpiteelle direktiivin 2006/112/EY 218 ja 232 artiklasta poikkeamiseksi ja lupaa ottaa käyttöön pakollinen sähköinen laskutus kaikkien Italian alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten osalta lukuun ottamatta niitä verovelvollisia, jotka hyötyvät kyseisen direktiivin 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta, ja ohjata laskut Italian verohallinnon hallinnoiman järjestelmän ”Sistema di Interscambio”, jäljempänä ’SdI’, kautta.

(2)

Komissio ilmoitti direktiivin 2006/112/EY 395 artiklan 2 kohdan mukaisesti Italian tekemästä pyynnöstä muille jäsenvaltioille 3 päivänä marraskuuta 2017 ja 6 päivänä marraskuuta 2017 päivätyillä kirjeillä. Komissio ilmoitti 7 päivänä marraskuuta 2017 päivätyllä kirjeellä Italialle, että sillä oli kaikki hakemuksen arviointia varten tarvittavat tiedot.

(3)

Italian mukaan pakollisen sähköisen laskutuksen käyttö siten, että laskut toimitetaan SdI:n kautta, mahdollistaisi sen, että Italian verohallinto saa reaaliaikaisesti kauppiaiden esittämiin ja vastaanottamiin laskuihin sisältyvät tiedot. Veroviranomaiset voisivat näin ollen tarkistaa oikea-aikaisesti ja automaattisesti ilmoitetun ja maksetun arvonlisäveron määrien välisen johdonmukaisuuden.

(4)

Italia katsoo, että yleisen sähköisen laskutusvelvoitteen käyttöönotto auttaisi torjumaan petoksia ja verovilppiä, edistäisi digitalisointia ja yksinkertaistaisi veronkantoa.

(5)

Italian mukaan pakollisen sähköisen laskutuksen käyttöönotolle on jo luotu perusta nykyisen SdI-järjestelmän vapaaehtoisen käytön perusteella varmistamalla joustava siirtyminen sähköiseen laskutukseen ja rajoittamalla samalla erityistoimenpiteen vaikutusta verovelvollisiin.

(6)

Kun otetaan huomioon erityistoimenpiteen laaja soveltamisala ja uutuus, on tärkeää arvioida erityistoimenpiteen vaikutusta arvonlisäveropetosten ja -vilppien torjuntaan ja verovelvollisiin. Kun Italia katsoo, että erityistoimenpiteen voimassaolon jatkaminen on tarpeen, sen olisi sen vuoksi toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö ja kertomus, johon sisältyy arvio erityistoimenpiteen tehokkuudesta arvonlisäveropetosten ja -vilppien torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa.

(7)

Tämä erityistoimenpide ei saisi vaikuttaa hankkijan oikeuteen saada paperimuotoisia laskuja yhteisön sisäisissä liiketoimissa.

(8)

Pyydetty erityistoimenpide olisi myönnettävä rajoitetuksi ajaksi, jotta voidaan arvioida, onko erityistoimenpide aiheellinen ja tehokas tavoitteisiinsa nähden.

(9)

Erityistoimenpide on näin ollen oikeassa suhteessa tavoitteisiin nähden, koska se on ajallisesti ja soveltamiseltaan rajoitettu, sillä sitä ei sovelleta verovelvollisiin, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta. Erityistoimenpide ei myöskään aiheuta sellaista vaaraa, että veropetokset siirtyisivät muille aloille tai muihin jäsenvaltioihin.

(10)

Erityistoimenpide ei aiheuta kielteisiä vaikutuksia lopullisessa kulutusvaiheessa kannettavien verotulojen kokonaismäärään, eikä se vaikuta epäsuotuisasti arvonlisäverosta kertyviin unionin omiin varoihin,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 218 artiklassa säädetään, Italialla on ainoastaan lupa hyväksyä laskuja sähköisessä muodossa olevien tositteiden ja ilmoitusten muodossa, jos ne esittää verovelvollinen, joka on sijoittautunut Italian alueelle ja joka ei hyödy direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetusta pieniä yrityksiä koskevasta vapautuksesta.

2 artikla

Poiketen siitä, mitä direktiivin 2006/112/EY 232 artiklassa säädetään, Italialla on lupa säätää, että Italian alueelle sijoittautuneiden verovelvollisten esittämien sähköisten laskujen käyttöön ei sovelleta vastaanottajan suostumusta paitsi silloin, kun kyseiset laskut esittävät verovelvolliset, jotka hyötyvät direktiivin 2006/112/EY 282 artiklassa tarkoitetuista pieniä yrityksiä koskevista vapautuksista.

3 artikla

Italian on ilmoitettava 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen poikkeusten täytäntöönpanoa koskevat kansalliset toimenpiteet komissiolle.

4 artikla

Tätä päätöstä sovelletaan 1 päivästä heinäkuuta 2018 alkaen 31 päivään joulukuuta 2021 saakka.

Jos Italia katsoo, että 1 ja 2 artiklassa tarkoitettujen poikkeusten voimassaolon jatkaminen on tarpeen, Italian on toimitettava komissiolle voimassaolon jatkamista koskeva pyyntö sekä kertomus, jossa arvioidaan 3 artiklassa tarkoitettujen kansallisten toimenpiteiden tehokkuutta arvonlisäveropetosten ja -vilppien torjunnassa ja veronkannon yksinkertaistamisessa. Kyseisessä kertomuksessa on lisäksi arvioitava kyseisten toimenpiteiden vaikutusta verovelvollisiin erityisesti sen kannalta, lisäävätkö kyseiset toimenpiteet näiden hallinnollista taakkaa ja kustannuksia.

5 artikla

Tämä päätös on osoitettu Italian tasavallalle.

Tehty Brysselissä 16 päivänä huhtikuuta 2018.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. PORODZANOV


(1)  EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.