23.3.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 81/23


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/491,

annettu 21 päivänä maaliskuuta 2018,

asianomaisten jäsenvaltioiden Pohjanmeri–Välimeri-tavaraliikennekäytävän laajentamiseksi esittämän yhteisen ehdotuksen yhdenmukaisuudesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 913/2010 5 artiklan kanssa

(tiedoksiannettu numerolla C(2018) 1634)

(Ainoastaan englannin-, hollannin- ja ranskankieliset tekstit ovat todistusvoimaiset)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kilpailukykyisen tavaraliikenteen eurooppalaisesta rautatieverkosta 22 päivänä syyskuuta 2010 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 913/2010 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 6 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Alankomaissa, Belgiassa, Luxemburgissa, Ranskassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa rautatieliikenteestä vastaavat ministeriöt lähettivät asetuksen (EU) N:o 913/2010 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti komissiolle aiesopimuksen, jonka se vastaanotti 14 päivänä kesäkuuta 2017. Aiesopimuksen allekirjoittajiin kuuluu myös Sveitsi, joka osallistuu kyseessä olevaan rautatieliikennekäytävään kolmantena maana asetuksen (EU) N:o 913/2010 liitteen nojalla. Aiesopimus sisältää ehdotuksen Pohjanmeri–Välimeri-tavaraliikennekäytävän laajentamisesta Geneveen.

(2)

Komissio on asetuksen (EU) N:o 913/2010 5 artiklan 6 kohdan nojalla tutkinut aiesopimukseen sisältyvää ehdotusta ja katsoo, että ehdotus on kyseisen asetuksen 5 artiklan mukainen jäljempänä esitetyistä syistä.

(3)

Ehdotuksessa otetaan huomioon asetuksen (EU) N:o 913/2010 4 artiklassa esitetyt vaatimukset. Käytävään osallistuvia maita on yhteensä kuusi, joista viisi on unionin jäsenvaltioita. Käytävän yleinen sijoittuminen Pohjanmeri–Välimeri-ydinverkkokäytävään nähden pysyy muuttumattomana. Ehdotettu laajennus on linjassa Euroopan laajuisen liikenneverkon (TEN-T) kanssa ja täyttää seuraavat TEN-T-verkon vaatimukset: ratojen sähköistäminen kokonaisuudessaan, vähintään 22,5 tonnin akselikuormitus, matkanopeus 100 km/t ja mahdollisuus käyttää 740 metriä pitkiä junia.

(4)

Aiesopimukseen sisältyvä liikennealan markkinatutkimus osoittaa, että laajennuksen odotetaan lisäävän kansainvälistä rautatieliikennettä ja johtavan siirtymiseen maantieliikenteestä rautatieliikenteeseen, sillä se tarjoaa lyhyemmän liikenneyhteyden Ranskalle kuuluvista Välimeren merisatamista Sveitsiin ja Sveitsistä näihin merisatamiin kuljetettaville hyödykkeille ja raaka-aineille, mikä vähentää hiilidioksidipäästöjä ja ruuhkia, mistä puolestaan saadaan merkittäviä sosioekonomisia hyötyjä.

(5)

Ehdotettu laajennus on kilpailukykyisen tavaraliikenteen eurooppalaisen rautatieverkon perustamista koskevan tavoitteen mukainen. Laajennus yhdistää tärkeimmät talouden toimialat Geneven alueella Euroopan keskeisiin meriliikennesatamiin, kuten Amsterdamiin, Antwerpeniin, Dunkerqueen, Marseilleen, Rotterdamiin ja Zeebruggeen, ja parantaa näin Euroopan laajuisen liikenneverkon yhteyksiä Sveitsiin, joka on yksi verkon keskeisistä kolmansista maista.

(6)

Asianomaisia infrastruktuurin haltijoita ja hakijoita on kuultu tästä laajennuksesta asetuksen (EU) N:o 913/2010 5 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

(7)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EU) N:o 913/2010 21 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Ehdotus, joka sisältyy Alankomaiden, Belgian, Luxemburgin, Ranskan, Yhdistyneen kuningaskunnan ja Sveitsin rautatieliikenteestä vastaavien ministeriöiden yhdessä komissiolle lähettämään ja komission 14 päivänä kesäkuuta 2017 vastaanottamaan aiesopimukseen Pohjanmeri–Välimeri-tavaraliikennekäytävän laajentamisesta Geneveen, on asetuksen (EU) N:o 913/2010 5 artiklan mukainen.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu Alankomaiden kuningaskunnalle, Belgian kuningaskunnalle, Luxemburgin suurherttuakunnalle, Ranskan tasavallalle, Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneelle kuningaskunnalle ja Sveitsin valaliitolle.

Tehty Brysselissä 21 päivänä maaliskuuta 2018.

Komission puolesta

Violeta BULC

Komission jäsen


(1)  EUVL L 276, 20.10.2010, s. 22.