7.7.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 175/679


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/1153,

annettu 2 päivänä kesäkuuta 2017,

menetelmän vahvistamisesta sääntömääräisen testausmenettelyn muuttumisen huomioon ottamiseksi tarvittavien korrelaatioparametrien määrittämiseksi ja asetuksen (EU) N:o 1014/2010 muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille osana yhteisön kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi 23 päivänä huhtikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 9 kohdan ensimmäisen alakohdan ja 13 artiklan 7 kohdan ensimmäisen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen ja polttoaineenkulutuksen mittaamiseen käytettävä uusi sääntömääräinen testausmenettely, yhdenmukaistettu kevyiden hyötyajoneuvojen kansainvälinen testimenetelmä, jäljempänä ’WLTP’, joka vahvistetaan komission asetuksessa (EU) 2017/1151 (2), korvaa uuden eurooppalaisen ajosyklin, jäljempänä ’NEDC’, jota käytetään nykyisin komission asetuksen (EY) N:o 692/2008 (3) nojalla, 1 päivästä syyskuuta 2017. WLTP:llä mitattavien hiilidioksidipäästö- ja polttoaineenkulutusarvojen odotetaan vastaavan paremmin todellisia ajo-olosuhteita.

(2)

Jotta voitaisiin ottaa huomioon nykyisellä NEDC-syklillä ja uusilla WLTP-menetelmillä mitattujen hiilidioksidipäästöjen tasoero, olisi näiden arvojen välisen korrelaation muodostamiseksi vahvistettava menetelmä, jolla voidaan määrittää, miten valmistajat noudattavat niille asetuksen (EY) N:o 443/2009 mukaisesti kuuluvia hiilidioksidipäästötavoitteita.

(3)

WLTP otetaan käyttöön vaiheittain siten, että käyttöönotto alkaa uusien ajoneuvotyyppien osalta 1 päivänä syyskuuta 2017 ja kaikkien ajoneuvojen osalta 1 päivänä syyskuuta 2018. Syyskuun 1 päivästä 2019 lähtien, kun siirtyminen on toteutettu myös sarjan viimeisten ajoneuvojen osalta, kaikki unionin markkinoille saatettavat uudet ajoneuvot testataan WLTP:n mukaisesti. Päästötavoitteiden noudattamisen varmentamiseen on tämän ajanjakson kuluessa aiheellista käyttää edelleen NEDC-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja.

(4)

On kuitenkin syytä rajoittaa testauksesta sekä valmistajille että tyyppihyväksyntäviranomaisille syntyvää rasitetta ja antaa sen vuoksi mahdollisuus määrittää NEDC-pohjaiset vertailupäästöarvot simuloinneilla. Tarkoitusta varten on kehitetty erityinen ajoneuvosimulointityökalu (korrelaatioväline). Korrelaatiovälineen syöttötietojen ei pitäisi edellyttää lisätestejä, vaan ne olisi johdettava WLTP-pohjaisista tyyppihyväksyntätesteistä.

(5)

Erilaisia hyötyjä tarjoavien ajoneuvojen ja valmistajien hiilidioksidivähennysvaatimusten on WLTP:n käyttöön siirtymisen jälkeen pysyttävä asetuksen (EY) N:o 443/2009 13 artiklan 7 kohdan toisen alakohdan mukaisesti tiukkuudeltaan vertailukelpoisina suhteessa asetuksessa (EY) N:o 443/2009 määriteltyihin vähennysvaatimuksiin, jotka perustuvat NEDC:n mukaisesti määritettyihin hiilidioksidipäästötasoihin. Korrelaatiomenetelmässä olisi sen vuoksi otettava huomioon ne NEDC-testausvaatimukset, joita nimenomaisesti edellytetään tyyppihyväksynnän myöntämiseksi.

(6)

Olemassa voi olla kehittynyttä ajoneuvoteknologiaa tai erityisiä teknologisia konfiguraatioita, joiden osalta korrelaatioväline ei välttämättä pysty tuottamaan riittävän tarkkoja NEDC-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja. Näissä tapauksissa valmistajan olisi voitava tehdä ajoneuvolle fyysinen testi. Tasapuolisten toimintaedellytysten takaamiseksi näissä testeissä olisi sovellettava samoja NEDC-testausvaatimuksia kuin ne, jotka on määritelty korrelaatiovälinettä varten.

(7)

Asetuksessa (EY) N:o 443/2009 esitetään joukko menettelytapoja, joita soveltamalla voidaan helpottaa päästötavoitteiden saavuttamista. Jotta vaatimusten tiukkuus pysyisi vertailukelpoisena, tarvitaan tiettyjä mukautuksia asetuksen (EY) N:o 443/2009 5 a artiklassa täsmennettyjen superbonusten ja saman asetuksen 12 artiklassa tarkoitettujen ekoinnovoinneilla saatavien säästöjen laskemiseen. Näihin toimintatapoihin liittyvien reunaehtojen ei kuitenkaan katsota oleva suoraan riippuvaisia sovellettavasta testausmenettelystä, ja ne olisi sen vuoksi pidettävä ennallaan, mukaan luettuina sekä superbonuksille että ekoinnovoinneilla saataville säästöille asetetut enimmäisvaikutukset.

(8)

On tärkeää varmistaa, että menettelyihin liittyviä toleransseja ja korrelaatiovälineen tuottamia tietoja sovelletaan tarkoituksensa mukaan eikä keinona, jolla tavoitteen saavuttamiseksi käytettyjä hiilidioksidipäästöarvoja pienennettäisiin keinotekoisesti. Sen vuoksi olisi tehtävä joitakin satunnaisia fyysisiä testejä, joilla varmennetaan, että syöttötiedot ja korrelaatiovälineen tuottamiin tuloksiin perustuvat NEDC-vertailuarvot määritetään oikein. Jos satunnaistestissä havaitaan, että valmistaja on ilmoittanut tyyppihyväksyntää varten NEDC-pohjaisen hiilidioksidipäästöarvon, joka on mittauksessa sallittua toleranssia pienempi, tai että on toimitettu virheellisiä syöttötietoja, komission olisi voitava määrittää korjauskerroin ja soveltaa sitä valmistajan keskimääräisen päästöjen korottamiseen. Tämän pitäisi myös estää mittaustoleranssien väärin- tai liikakäyttöä.

(9)

Hiilidioksidipäästöarvojen seurannasta säädetään komission asetuksessa (EU) N:o 1014/2010 (4), ja myös näitä säännöksiä on tarpeen mukauttaa uuden testausmenettelyn mukaiseksi. WLTP-menetelmässä lasketaan kullekin ajoneuvolle hiilidioksidipäästöarvo, joka kirjataan ajoneuvon vaatimustenmukaisuustodistukseen. Jotta näiden arvojen seuraaminen ja varmentaminen voi tapahtua tehokkaasti, seurannan pohjana on syytä käyttää ajoneuvon valmistenumeroa.

(10)

Kun otetaan huomioon, että ajoneuvojen rekisteröintiin ja hiilidioksidipäästöjen seurantaan käytettäviin järjestelmiin on tehtävä laajoja mukautuksia, on aiheellista antaa jäsenvaltioille mahdollisuus ottaa uudet seurantaparametrit vaiheittain käyttöön vuonna 2017 ja edellyttää täydellisiä uusia tietoja vasta vuodesta 2018 alkaen. Vuonna 2017 ilmoitettaviin tietoihin olisi sisällyttävä vähintään ne tiedot, joita tarvitaan tavoitteiden saavuttamisen seuraamiseen ja korrelaatiomenettelyn väärinkäytön estämiseen.

(11)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat ilmastonmuutoskomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa säädetään

a)

menetelmästä, jolla muodostetaan korrelaatio asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI mukaisesti ja asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti mitattujen hiilidioksidipäästöjen välille;

b)

menettelystä, jolla sovelletaan a alakohdassa tarkoitettua menetelmää kunkin valmistajan keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen määrittämiseksi;

c)

asetukseen (EU) N:o 1014/2010 tehtävistä muutoksista, joita tarvitaan hiilidioksidipäästötietojen seuraamisen mukauttamiseksi päästöarvojen muutokseen.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1)

’NEDC-pohjaisilla hiilidioksidipäästöarvoilla’ hiilidioksidipäästöjä, jotka määritetään liitteen I mukaisesti ja kirjataan vaatimustenmukaisuustodistuksiin;

2)

’mitatuilla NEDC-pohjaisilla hiilidioksidipäästöarvoilla’ hiilidioksidipäästöjä (vaihekohtaiset ja yhdistetyt), jotka määritetään asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti ajoneuvolle tehtävillä fyysisillä testeillä;

3)

’WLTP-pohjaisilla hiilidioksidipäästöarvoilla’ hiilidioksidipäästöjä (yhdistetyt), jotka määritetään asetuksen (EU) 2017/1151 liitteessä XXI esitetyllä menetelmällä;

4)

’WLTP-interpolointiperheellä’ interpolointiperhettä, joka on määritetty asetuksen (EU) 2017/1151 liitteessä XXI olevan 5.6 kohdan mukaisesti;

5)

’korrelaatiovälineellä’ liitteessä I olevassa 2 kohdassa tarkoitettua simulointimallia.

3 artikla

Keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen määrittäminen tavoitteiden saavuttamisen seuraamiseksi vuosina 2017–2020

1.   Kalenterivuosina 2017–2020 valmistajan keskimääräiset hiilidioksidipäästöt lasketaan käyttämällä seuraavia hiilidioksidipäästöjen (yhdistetyt) massan arvoja:

a)

asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI mukaisesti tyyppihyväksyttyjen luokan M1 henkilöautojen osalta NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöarvot;

b)

asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti tyyppihyväksyttyjen olemassa olevien tyyppien mukaisten luokan M1 henkilöautojen osalta mitatut NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöarvot kalenterivuodesta 2017 31 päivään elokuuta 2018 saakka ja NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöarvot 1 päivästä syyskuuta 201831 päivään joulukuuta 2020 saakka;

c)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY (5) 27 artiklassa tarkoitettujen sarjan viimeisten ajoneuvojen osalta mitatut NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöarvot.

2.   Valmistajat, joiden valmistamia uusia henkilöautoja rekisteröidään unionissa kunakin kalenterivuotena 2017–2020 yli 1 000 mutta alle 10 000 kappaletta, voivat käyttää joko NEDC-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja tai mitattuja NEDC-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja.

4 artikla

Keskimääräisten hiilidioksidipäästöjen määrittäminen WTLP-pohjaisten hiilidioksidipäästöarvojen perusteella

1.   Vaatimustenmukaisuustodistuksen 49.4 kohdassa ilmoitettuja WLTP-pohjaisia hiilidioksidipäästöjä (yhdistetyt tai tapauksen mukaan painotetut, yhdistetyt) on seurattava kaikkien uusien rekisteröityjen ajoneuvojen osalta 1 päivästä tammikuuta 2018 alkaen.

2.   Kullekin valmistajalle määritetään WLTP-pohjaisten hiilidioksidipäästöarvojen perusteella keskimääräiset päästöt 1 päivästä tammikuuta 2018 alkaen.

Näitä keskimääräisiä päästöjä käytetään 1 päivästä tammikuuta 2021 alkaen määritettäessä, miten valmistaja noudattaa päästötavoitettaan.

5 artikla

Asetuksen (EY) N:o 443/2009 5 a artiklan soveltaminen – superbonukset

Jos uuden henkilöauton mitattu NEDC-pohjainen hiilidioksidipäästöarvo on pienempi kuin 50 g CO2/km, valmistajan on asetuksen (EY) N:o 443/2009 5 a artiklan soveltamiseksi 31 päivään joulukuuta 2022 saakka kirjattava tämä arvo asianomaisten ajoneuvojen vaatimustenmukaisuustodistuksiin.

Tammikuun 1 päivästä 2021 alkaen

a)

näiden ajoneuvojen päästöt lasketaan mainitun asetuksen 5 a artiklan mukaisesti käyttämällä näiden ajoneuvojen WLTP-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja

b)

mainitun asetuksen 5 a artiklassa säädetty enimmäisvaikutus 7,5 g CO2/km on otettava huomioon seuraavasti:

Formula Formula

jossa

Capn,r

on enimmäisvaikutuksen jäljelle jäävä osuus NEDC-pohjaisesta arvosta vuonna 2020

SCn2020

on superbonuksilla saavutettu säästö suhteessa NEDC-pohjaiseen arvoon vuonna 2020

SCw2020

on superbonuksilla saavutettu säästö suhteessa WLTP-pohjaiseen arvoon vuonna 2020

Capw

on jäljelle jäävä osuus superbonuksilla saavutettavasta enimmäisvaikutuksesta, joka otetaan huomioon laskettaessa keskimääräisiä päästöarvoja vuosina 2021 ja 2022.

6 artikla

Asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklan soveltaminen – ekoinnovaatiot

1.   Alkaen 1 päivästä tammikuuta 2021 valmistajan keskimääräisten päästöarvojen laskennassa otetaan huomioon vain ne asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa tarkoitetut ekoinnovaatioiden avulla saavutetut hiilidioksidisäästöt, jotka eivät kuulu asetuksen (EU) 2017/1151 liitteessä XXI esitetyn testausmenettelyn piiriin.

2.   Valmistajan ekoinnovaatioiden avulla saavutettujen hiilidioksidisäästöjen kokonaismäärää mukautetaan seuraavien kalenterivuosien osalta seuraavasti:

a)   vuonna 2021:

Formula

b)   vuonna 2022:

Formula

c)   vuonna 2023:

Formula

jossa

Formula

on asianomaisena vuonna ekoinnovaatioiden avulla saavutetut säästöt, jotka otetaan huomioon keskimääräisiä päästöjä laskettaessa

Formula

on asianomaisena vuonna ekoinnovaatioiden avulla saavutetut säästöt, jotka määritetään suhteessa WLTP-pohjaisiin arvoihin ja kirjataan vaatimustenmukaisuustodistukseen.

Kalenterivuodesta 2024 lähtien ekoinnovaatioiden avulla saavutetut säästöt otetaan huomioon keskimääräisiä päästöjä laskettaessa ilman mukautuksia.

7 artikla

NEDC-pohjaisten hiilidioksidipäästöarvojen määrittäminen ja korjaaminen keskimääräisten päästöjen laskemista varten

1.   Kalenterivuodesta 2017 kalenterivuoteen 2020 valmistajan keskimääräiset hiilidioksidipäästöt on laskettava käyttäen liitteessä I olevassa 4 jaksossa vahvistetulla menetelmällä määritettyjä NEDC-pohjaisia hiilidioksidipäästöarvoja, ellei asiassa sovelleta 3 artiklan 1 kohdan b tai c alakohtaa tai 2 kohtaa.

2.   Jos WLTP-interpolointiperheeseen sovellettavan, liitteessä I olevan 3.2.8 kohdan mukaisesti määritetyn poikkeamakertoimen arvo on suurempi kuin 0,04 tai jos tarkastuskertoimen arvo on kyseisen kohdan mukaisesti määritettynä 1, interpolointiperheestä vastaavan valmistajan keskimääräiset NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöt on kerrottava seuraavalla korjauskertoimella:

Formula

jossa

Dei

on liitteessä I olevan 3.2.8 kohdan mukaisesti määritetty arvo

ri

on asianomaiseen WLTP-interpolointiperheeseen i kuuluvien ajoneuvojen vuosittaisten rekisteröintien lukumäärä

δз,i

on 0, jos arvoa Dei ei ole, ja muussa tapauksessa 1

N

on valmistajan vastuulla olevien WLTP-interpolointiperheiden lukumäärä.

8 artikla

Asetuksen (EU) N:o 1014/2010 muuttaminen

Muutetaan asetus (EU) N:o 1014/2010 seuraavasti:

1)

Muutetaan 5 artikla seuraavasti:

a)

korvataan ensimmäisen kohdan b alakohta seuraavasti:

”b)

kunkin ajoneuvon osalta komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1153 (*1) liitteessä I olevan 3.2.8 kohdan mukaisesti määritetty poikkeamakerroin (De) ja tarkastuskerroin

(*1)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2017/1153, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2017, menetelmän vahvistamisesta sääntömääräisen testausmenettelyn muuttumisen huomioon ottamiseksi tarvittavien korrelaatioparametrien määrittämiseksi ja asetuksen (EU) No 1014/2010 muuttamisesta (EUVL L 175, 7.7.2017, s. 679).”"

b)

Lisätään kolmas kohta seuraavasti:

”Asetuksen (EY) N:o 443/2009 liitteessä II tarkoitetuista yksityiskohtaisista tietoparametreista poiketen jäsenvaltion on 31 päivään joulukuuta 2017 saakka seurattavien tietojen osalta ilmoitettava jo vaadittujen parametrien lisäksi ainoastaan poikkeamakerroin De ja tarkastuskerroin. Tammikuun 1 päivästä 2018 alkaen vaaditaan kaikkien liitteessä II täsmennettyjen yksityiskohtaisten seurantatietojen seurantaa ja ilmoittamista.”

2)

Poistetaan 6 artikla.

3)

Lisätään 9 a artikla seuraavasti:

”9 a artikla

Alustavien tietojen laatiminen

1.   Alustavien tietojen, jotka ilmoitetaan valmistajalle asetuksen (EY) N:o 443/2009 8 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti, on sisällettävä tietueet, joiden perusteella valmistajan nimi ja 1 päivästä tammikuuta 2018 alkaen ajoneuvon valmistenumero voidaan yhdistää kyseiseen valmistajaan.

Asetuksen (EY) N:o 443/2009 8 artiklan 4 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettu keskusrekisteri ei saa sisältää tietoja ajoneuvojen valmistenumeroista.

2.   Ajoneuvojen valmistenumeroiden käsittelyyn ei saa sisältyä mitään sellaisten henkilötietojen käsittelyä, jotka voitaisiin yhdistää sellaisiin numeroihin tai muihin tietoihin, joiden avulla ajoneuvojen valmistenumerot voitaisiin yhdistää henkilötietoihin.”

4)

Korvataan liite I tämän asetuksen liitteellä II.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 2 päivänä kesäkuuta 2017.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 140, 5.6.2009, s. 1.

(2)  Komission asetus (EU) 2017/1151, annettu 1 päivänä kesäkuuta 2017, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täydentämisestä, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY, komission asetuksen (EY) N:o 692/2008 ja komission asetuksen (EU) N:o 1230/2012 muuttamisesta ja asetuksen (EY) N:o 692/2008 kumoamisesta (katso tämän virallisen lehden sivu 1).

(3)  Komission asetus (EY) N:o 692/2008, annettu 18 päivänä heinäkuuta 2008, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 täytäntöönpanosta ja muuttamisesta (EUVL L 199, 28.7.2008, s. 1).

(4)  Komission asetus (EU) N:o 1014/2010, annettu 10 päivänä marraskuuta 2010, uusien henkilöautojen rekisteröintiä koskevien tietojen seurannasta ja ilmoittamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 mukaisesti (EUVL L 293, 11.11.2010, s. 15).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/46/EY, annettu 5 päivänä syyskuuta 2007, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle (EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1).


LIITE I

1.   JOHDANTO

Tässä liitteessä esitetään menetelmä yksittäisten luokan M1 ajoneuvojen NEDC-pohjaisen hiilidioksidipäästöarvon määrittämiseksi.

2.   WLTP-INTERPOLOINTIPERHEEN NEDC-POHJAISEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖARVON MÄÄRITTÄMINEN

2.1   Korrelaatioväline

Tyyppihyväksyntäviranomaisen on varmistettava, että 3 jaksoa sovellettaessa vertailuarvoina käytettävät NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästöarvot määritetään simulaatioilla tämän liitteen säännösten mukaisesti.

Komissio antaa tarkoitusta varten käyttöön simulointityökalun, jäljempänä ’korrelaatioväline’, joka toimitetaan ladattavana, suoritettavana ohjelmistona. Komissio antaa lisäksi ohjeita korrelaatiovälineen kyvystä simuloida kehittyneellä teknologialla varustettuja ajoneuvoja ja suosittelee tarpeen mukaan fyysisten mittausten käyttöä simulaatioiden sijaan.

2.1.1   Korrelaatiovälineen käyttöoikeus

Korrelaatioväline on asennettava tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tapauksen mukaan tutkimuslaitoksen tietokoneelle seuraavalla verkkosivustolla annettujen ohjeiden mukaisesti:

[http://ec.europa.eu/clima/policies/transport/vehicles/cars/documentation_en.htm]

Tyyppihyväksyntäviranomaisen on varmistettava, että korrelaatiovälinettä käytetään tämän asetuksen vaatimusten ja käyttöoppaassa (1) esitettyjen käyttäjän ohjeiden mukaisesti.

Komissio antaa pyynnöstä tukea hyväksyntäviranomaisille ja tutkimuslaitoksille, jotka käyttävät korrelaatiovälinettä tämän asetuksen soveltamiseksi. Tukipyynnöt on osoitettava seuraavaan sähköpostiosoitteeseen:

co2mpas@jrc.ec.europa.eu (2)

Myös muilla käyttäjillä on oltava mahdollisuus käyttää korrelaatiovälinettä, mutta näille käyttäjille annetaan tukea vain käytettävissä olevien resurssien rajoissa.

2.1.2   Sähköinen allekirjoitus ja korrelaatiovälineen antamien tulosten sinetöinti

Tyyppihyväksyntäviranomaisten ja tapauksen mukaan tutkimuslaitosten käyttöön annetaan komissiolle esitetyn pyynnön perusteella sähköinen allekirjoitusavain, jolla 3.1 kohdassa tarkoitettu alkuperäinen korrelaatiovälineen tulostiedosto allekirjoitetaan sähköisesti ja sinetöidään. Pyynnössä on annettava korrelaatiovälineen käytöstä vastaavan henkilön nimi ja yhteystiedot (postiosoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero), ja se on lähetettävä seuraavaan sähköpostiosoitteeseen:

EC-CO2-LDV-IMPLEMENTATION@ec.europa.eu

2.1.3   Korrelaatiovälineen vuosittainen päivitys

Korrelaatiovälineen suorituskykyä on seurattava jatkuvasti ottaen huomioon tiedot, joita on saatu etenkin 2.1.2 kohdassa tarkoitetuilta yhteyshenkilöiltä. Tarvittaessa komissio laatii välineestä uuden version, joka julkaistaan vuosittain 1. syyskuuta. Uusi versio ei vaikuta edellisten versioiden antamien tulosten pätevyyteen.

Uutta versiota voidaan käyttää tämän liitteen 3 jaksossa esitetyn menettelyn suorittamiseen siitä päivästä, kun se julkaistaan. Korrelaatiovälineen edellisen version käyttöä voidaan tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tutkimuslaitoksen suostumuksella kuitenkin jatkaa enintään kahden kuukauden ajan siitä, kun uusi versio on julkaistu.

Käytetty versio sekä sen tietokoneen käyttöjärjestelmä, jolla tyyppihyväksyntäviranomainen tai tutkimuslaitos on korrelaatiovälinettä käyttänyt, on ilmoitettava sähköisesti allekirjoitetussa korrelaatiovälineen tulosraportissa.

Jos uuden version soveltaminen edellyttää muutoksia johonkin tämän asetuksen säännökseen, uusi versio julkaistaan vasta sen jälkeen, kun asetusta on näiltä osin muutettu.

2.1.4   Korrelaatiovälineen tapauskohtainen mukauttaminen

Sen estämättä, mitä 2.1.3 kohdassa säädetään, on siinä tapauksessa, että korrelaatiovälineen käytössä 3 jaksossa esitetyn menettelyn suorittamiseen ilmenee vakava vika, laadittava välineestä uusi versio ja julkaistava se mahdollisimman pian sen jälkeen, kun vika on havaittu. Uutta versiota on sovellettava siitä päivästä, kun se julkaistaan, eikä se vaikuta edellisten versioiden tuottamien tulosten pätevyyteen.

Jos uuden version soveltaminen edellyttää muutoksia johonkin tämän asetuksen säännökseen, uusi versio julkaistaan vasta sen jälkeen, kun asetusta on näiltä osin muutettu.

2.2   WLTP-testitulokset, joita käytetään simulaatiomallin syöttötietojen määrittelemiseen

Korrelaatiovälineellä tehtävien simulaatioiden syöttötiedot on otettava asianomaisista WLTP-testituloksista, jotka koskevat asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 4.2.1 kohdan mukaisesti määriteltyä ajoneuvoa H ja tapauksen mukaan ajoneuvoa L. Jos ajoneuvolle H tai L tehdään mainitun asetuksen liitteen XXI taulukon A6/2 mukaisesti useampi kuin yksi WLTP-tyyppihyväksyntätesti, syöttötietojen määrittelyssä otetaan huomioon seuraavat testitulokset:

a)

Jos tyyppihyväksyntätestejä tehdään kaksi, käytetään testituloksia, joissa hiilidioksidipäästöt ovat suuremmat.

b)

Jos tyyppihyväksyntätestejä tehdään kolme, käytetään testituloksia, joissa hiilidioksidipäästöt edustavat mediaania.

2.3   Syöttötietojen ja käyttöolosuhteiden määrittäminen korrelaatiovälineen käyttöä varten

Korrelaatiovälineellä tehtävissä simulaatioissa on otettava huomioon asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteessä XII esitetyt testivaatimukset, mukaan luettuina tämän liitteen 2.3.1–2.3.7 kohdassa säädetyt täsmennykset.

Jäljempänä 3 kohdassa tarkoitetuissa ajoneuvolle tehtävissä fyysisissä mittauksissa on noudatettava mainitussa asetuksessa tarkoitettuja vaatimuksia tässä liitteessä esitetyin täsmennyksin ja tapauksen mukaan 2.4 kohdassa määriteltyjä syöttötietoja.

2.3.1   Ajoneuvon NEDC-pohjaisen inertian määrittäminen

Ajoneuvojen H ja L NEDC-pohjainen vertailumassa määritetään seuraavasti:

Formula

Formula

jossa

MRO on ajoneuvojen H ja L ajokuntoisen ajoneuvon massa, siten kuin se on määritelty asetuksen (EY) N:o 443/2009 3 artiklan d alakohdassa.

Simulaatioissa syöttötietona käytettävä vertailumassa on E-säännön nro 83 liitteen 4 a taulukossa 3 annettu inertia-arvo, joka vastaa vertailumassaa RM, joka määritetään tämän kohdan mukaisesti ja johon viitataan termeillä TMn,L ja TMn,H.

2.3.2   Esivakautuksen vaikutuksen määrittäminen

Kun alustadynamometri valmistellaan tyyppihyväksyntätestin suorittamista varten, ajoneuvoa esivakautetaan, jotta saavutetaan samanlaiset olosuhteet kuin rullaustestissä. WLTP:ssä käytettävä esivakautusmenettely poikkeaa NEDC:ssä käytetystä siten, että kun ajovastukset ovat samat, ajoneuvoon katsotaan WLTP:ssä kohdistuvan suurempia voimia. Eron arvoksi asetetaan 6 newtonia, ja arvoa käytetään laskettaessa NEDC:n mukaiset ajovastukset 2.3.8 kohdan mukaisesti.

2.3.3   E-säännön N:o 83 liitteessä 4 a olevassa 3.1.1 kohdassa tarkoitetut ympäristöolosuhteet

Korrelaatiovälineen käyttämistä varten testihuoneen lämpötilaksi asetetaan 25 °C.

Myös ajoneuvolle 3 kohdan mukaisesti tehtävissä fyysisissä mittauksissa testihuoneen lämpötilaksi asetetaan 25 °C. Valmistajan pyynnöstä testihuoneen lämpötilaksi voidaan fyysisissä mittauksissa asettaa kuitenkin lämpötila alueelta 20–25 °C.

2.3.4   Akun alkulataustilan määrittäminen

Akun alkulataustilaksi on asetettava vähintään 99 prosenttia korrelaatiovälineellä tehtävää testiä varten. Sama pätee myös ajoneuvolle tehtävään fyysiseen testiin.

2.3.5   Rengaspainemääräysten eron määrittäminen

WLTP:n mukaan käytetään pienintä ajoneuvon testimassalle määrättyä rengaspainetta, mutta NEDC:ssä arvoa ei ole määrätty. Määritettäessä rengaspainetta, joka otetaan huomioon NEDC:n mukaisen ajovastuksen laskemisessa 2.3.8 kohdan mukaisesti, on rengaspaineeksi otettava paine, joka ajoneuvon eri akseleilla olevien renkaiden paine-ero huomioon ottaen on kahden akselin rengaspaineiden keskiarvo, joka lasketaan käyttämällä keskiarvoa niistä pienimmistä ja suurimmista rengaspaineista, jotka valituille renkaille sallitaan kullakin akselilla, kun ajoneuvon massa on NEDC-vertailumassa. Laskelma tehdään sekä ajoneuvolle H että ajoneuvolle L seuraavilla kaavoilla:

Ajoneuvo H

:

Formula

Ajoneuvo L

:

Formula

jossa

Pmax,

on ajoneuvon kahdelle akselille asennettujen valittujen renkaiden suurimpien rengaspaineiden keskiarvo

Pmin,

on ajoneuvon kahdelle akselille asennettujen valittujen renkaiden pienimpien rengaspaineiden keskiarvo.

Vastaava vaikutus ajoneuvoon kohdistuvana vastuksena lasketaan ajoneuvojen H ja L osalta seuraavilla kaavoilla:

Formula

Formula

2.3.6   Renkaan kulutuspinnan urasyvyyden määrittäminen

Renkaiden kulutuspinnan urasyvyyden on oltava WLTP-testissä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alalisäyksessä 4 olevan 4.2.2.2 kohdan mukaan vähintään 80 prosenttia, kun taas NEDC-testissä sen on E-säännön nro 83 liitteen 4 a lisäyksessä 7 olevan 4.2 kohdan mukaan oltava vähintään 50 prosenttia nimellissyvyydestä. Tästä seuraa, että kulutuspinnan urasyvyyden ero näissä kahdessa menettelyssä on keskimäärin 2 mm. Vastaava vaikutus ajoneuvoon kohdistuvana vastuksena 2.3.8 kohdan mukaista NEDC-ajovastuksen laskemista varten määritetään ajoneuvojen H ja L osalta seuraavilla kaavoilla:

Formula

Formula

jossa

RMn,H ja RMn,L ovat 2.3.1 kohdan mukaisesti määritetyt ajoneuvojen H ja L vertailumassat.

2.3.7   Pyörivien osien inertian määrittäminen

Korrelaatiovälineen käyttö:

WLTP-testin simuloinnin aikana otetaan huomioon neljä pyörivää pyörää, NEDC-testeissä vain kaksi. Tästä johtuva vaikutus ajoneuvoon kohdistuviin voimiin on otettava huomioon 2.3.8.1.1 kohdan a alakohdan 3 alakohdassa esitettyjen kaavojen mukaisesti.

Korrelaatiovälineessä käytettävät kiihdytys- ja hidastusvoimat lasketaan NEDC-simulaatiota varten ottamalla huomioon vain kahden pyörivän pyörän inertia.

Fyysinen testi:

WLTP:n mukaisen vapaa rullaus -testin asetuksia määritettäessä muunnetaan rullausajat voimiksi ja päinvastoin ottamalla huomioon soveltuva testimassa ja rotaatiomassan vaikutus (3 % summasta MRO + 25 kg). NEDC:n mukaisen vapaa rullaus -testin asetuksia määritettäessä muunnetaan rullausajat voimiksi ja päinvastoin jättämättä huomiotta rotaatiomassan vaikutus (käytetään vain 2.3.1 kohdassa laskettua NEDC:n mukaista ajoneuvon inertiaa).

2.3.8   NEDC:n mukaisten ajovastusten määrittäminen

2.3.8.1   Kun ajovastukset määritetään asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 1–4 ja 6 kohdan mukaisesti

2.3.8.1.1   NEDC:n mukaisten ajovastuskertoimien määrittäminen ajoneuvolle H

a)

Ajoneuvon H ajovastuskerroin F0,n newtoneina (N) määritetään seuraavasti:

1)

Inertia-eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.1 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia lukuun ottamatta seuraavia:

F 0w,H on ajoneuvolle H tehtävää WLTP-testiä varten määritetty ajovastuskerroin F0 ja TMw,H ajoneuvolle H tehtävässä WLTP-testissä käytetty testimassa.

2)

Rengaspaine-eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.5 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia.

3)

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

4)

Renkaan kulutuspinnan syvyyden eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.6 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia.

5)

Esivakautuksen vaikutus:

Formula

Esivakautuksen vaikutusta ei saa korjata ajoneuvolle tehtävässä fyysisessä testissä.

b)

Ajoneuvon H ajovastuskerroin F1n määritetään seuraavasti:

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

c)

Ajoneuvon H ajovastuskerroin F2n määritetään seuraavasti:

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

jossa tekijä Formula on ajoneuvolle H tehtävää WLTP-testiä varten määritetty ajovastuskerroin F2, josta on poistettu kaikkien aerodynaamisten lisävarusteiden vaikutus.

2.3.8.1.2   NEDC:n mukaisten ajovastuskertoimien määrittäminen ajoneuvolle L

a)

Ajoneuvon L ajovastuskerroin F0n määritetään seuraavasti:

1)

Inertia-eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.1 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia lukuun ottamatta seuraavia: F 0w,L on ajoneuvolle L tehtävää WLTP-testiä varten määritetty ajovastuskerroin F0 ja TMw,L ajoneuvolle L tehtävässä WLTP-testissä käytetty testimassa.

2)

Rengaspaine-eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.5 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia.

3)

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

4)

Renkaan kulutuspinnan syvyyden eron vaikutus:

Formula

Kaavan tekijät ovat 2.3.6 kohdassa annettujen määritelmien mukaisia.

5)

Esivakautuksen vaikutus:

Formula

Esivakautuksen vaikutusta ei saa korjata ajoneuvolle tehtävässä fyysisessä testissä.

b)

Ajoneuvon L ajovastuskerroin F1n määritetään seuraavasti:

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

jossa F1w,L on ajoneuvolle L tehtävää WLTP-testiä varten määritetty ajovastuskerroin F1.

c)

Ajoneuvon L ajovastuskerroin F2n määritetään seuraavasti:

Pyörivien osien inertian vaikutus:

Formula

Ajoneuvon fyysisessä testissä sovelletaan seuraavaa kaavaa:

Formula

jossa tekijä F 2w,L on ajoneuvolle L tehtävää WLTP-testiä varten määritetty ajovastuskerroin F2, josta on poistettu kaikkien aerodynaamisten lisävarusteiden vaikutus.

2.3.8.2   Ajovastusten määrittäminen, kun ajovastukset on WLTP-testiä varten määritetty asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 5 kohdan mukaisesti

a)

Kun ajoneuvon ajovastus on laskettu asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 5.1 kohdan mukaisesti, johdetaan korrelaatiovälineellä tehtävissä simulaatioissa syöttötietona käytettävä NEDC-ajovastus seuraavasti:

Ajoneuvo H:

Formula Formula Formula

Ajoneuvo L:

Formula Formula Formula

jossa

F 0n,i , F 1n,i , F 2n,i , kun i = H,L,

ovat ajoneuvon H tai L NEDC-ajovastuskertoimet

T 0n,i , T 2n,i , kun i = H,L

ovat ajoneuvon H tai L NEDC-alustadynamometrikertoimet määritettynä E-säännön nro 83 liitteen 4 a taulukon 3 mukaisesti

AW,i , BW,i , CW,i

ovat ajoneuvon alustadynamometrikertoimet, joita käytetään alustadynamometrin valmisteluun asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 7 ja 8 kohdan mukaisesti

b)

Kun vakioajovastukset on laskettu asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 5.2 kohdan mukaisesti, lasketaan NEDC-ajovastukset seuraavasti:

Ajoneuvo H:

Formula Formula Formula

Ajoneuvo L:

Formula Formula Formula

jossa

F 0n,i , F 1n,i , F 2n,i , kun i = H,L,

ovat ajoneuvon H tai L NEDC-ajovastuskertoimet

T 0n,i , T 2n,i , kun i = H,L

ovat ajoneuvon H tai L NEDC-alustadynamometrikertoimet määritettynä E-säännön nro 83 liitteen 4 a taulukon 3 mukaisesti

AW,i , BW,i , CW,i , kun i = H,L

ovat ajoneuvolle H tai L määritetyt alustadynamometrikertoimet, joita käytetään alustadynamometrin valmisteluun asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 4 olevan 7 ja 8 kohdan mukaisesti.

2.4   Syöttötietomatriisi

Valmistajan on määritettävä kullekin ajoneuvolle H ja L syöttötiedot 2.2 kohdan mukaisesti ja toimitettava täytetty taulukossa 1 esitetty matriisi tyyppihyväksyntäviranomaiselle tai tapauksen mukaan testin suorittajaksi nimetylle tutkimuslaitokselle, lukuun ottamatta kohtia 31, 32 ja 33 (NEDC-ajovastukset), jotka tyyppihyväksyntäviranomainen tai tutkimuslaitos laskee 2.3.8 kohdassa esitettyjen kaavojen mukaisesti.

Tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tutkimuslaitoksen on riippumattomasti varmennettava ja vahvistettava valmistajan toimittamien syöttötietojen oikeellisuus. Epäselvissä tapauksissa tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tutkimuslaitoksen on määritettävä asianomaiset syöttötiedot riippumatta valmistajan toimittamista tiedoista tai tapauksen mukaan toimittava 3.2.7 ja 3.2.8 kohdan mukaisesti.

Taulukko 1

Korrelaatiovälineen syöttötietojen matriisi

Nro

Korrelaatiovälineen syöttöparametrit

Yksikkö

Lähde

Huomautukset

1

Polttoainetyyppi

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.2.1 kohta

Dieselöljy / bensiini / nestekaasu / maakaasu tai biometaani / etanoli (E85) / biodiesel

2

Polttoaineen alempi lämpöarvo

kJ/kg

Valmistajan ja/tai tutkimuslaitoksen ilmoitus

 

3

Polttoaineen hiilipitoisuus

%

Sama kuin edellä.

Painoprosenttia hiiltä polttoaineessa. Esim. 85,5 %

4

Moottorityyppi

 

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.1 kohta

Kipinäsytytys tai puristussytytys

5

Sylinteritilavuus

cm3

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.3 kohta

 

6

Iskunpituus

mm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.2.2 kohta

 

7

Moottorin nimellisteho

kW pyörimisnopeudella ... rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.8 kohta

 

8

Moottorin pyörimisnopeus moottorin nimellisteholla

rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.8 kohta

Moottorin pyörimisnopeus suurimmalla nettoteholla

9

Moottorin suuri joutokäyntinopeus (*1)

rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.6.1 kohta

 

10

Suurin nettovääntömomentti (*1)

Nm pyörimisnopeudella …rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.2.1.10 kohta

 

11

T1-kartan nopeus (*1)

rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliite 2

Taulukko

12

T1-kartan vääntömomentti (*1)

Nm

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliite 2

Taulukko

13

T1-kartan teho (*1)

kW

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliite 2

Taulukko

14

Moottorin joutokäyntinopeus

rpm

Asetuksen (EU) 2017/1151] liitteen XXI alaliite 2

Joutokäyntinopeus lämpimänä

15

Polttoaineenkulutus joutokäynnillä

g/s

Valmistajan ilmoitus

Polttoaineenkulutus joutokäyntinopeudella lämpimänä

16

Vetopyörästön välityssuhteet

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 4.6 kohta

Vetopyörästön välityssuhde

17

Renkaan kokomerkintä (*2)

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 6 kohta

WLTP-testissä käytettyjen renkaiden kokomerkintä (esim. P195/55R1685H)

18

Vaihteiston tyyppi

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 4.5 kohta

automaattinen / käsivalintainen / portaattomasti säätyvä (CVT)

19

Momentinmuunnin

Valmistajan ilmoitus

0 = ei, 1 = kyllä. Käytetäänkö ajoneuvossa momentinmuunninta?

20

Polttoainetta säästävä vaihde automaattivaihteistoa käytettäessä

Valmistajan ilmoitus

0 = ei, 1 = kyllä.

Kun arvoksi asetetaan 1, korrelaatioväline voi ajettaessa tasaisella nopeudella käyttää suurempaa vaihdetta kuin muuttuvissa olosuhteissa.

21

Vetotila

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 5 oleva 2.3.1 kohta

Kaksipyöräveto, neliveto

22

Käynnistys-pysäytysjärjestelmän aktivointiaika

s

Valmistajan ilmoitus

Testin alusta kulunut käynnistys-pysäytysjärjestelmän aktivointiaika

23

Generaattorin nimellisjännite

V

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.4.4.5 kohta

 

24

Akun kapasiteetti

Ah

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 3.4.4.5 kohta

 

25

Ympäristön lämpötila aloitettaessa (WLTP)

°C

 

Oletusarvo = 23 °C

WLTP-testimittaus

26

Generaattorin suurin teho

kW

Valmistajan ilmoitus

 

27

Generaattorin hyötysuhde

Valmistajan ilmoitus

Oletusarvo = 0,67

28

Vaihteiston sisäiset välityssuhteet

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 4.6 kohta

Taulukointi: suhde vaihteella 1, suhde vaihteella 2 jne.

29

Ajoneuvon nopeuden ja moottorin pyörimisnopeuden suhde (*2)

(km/h)/rpm

Valmistajan ilmoitus

Taulukointi: [suhde tasaisella nopeudella vaihteella 1, suhde tasaisella nopeudella vaihteella 2 jne.]. Vaihtoehto vaihteiston sisäisille välityssuhteille.

30

Ajoneuvon inertia (NEDC)

kg

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 3 oleva 2.6 kohta

Johdetaan tämän liitteen 2.3.1 kohdan mukaisesti.

31

F0 (NEDC)

N

Tämän liitteen 2.3.8 kohta, tyyppihyväksyntäviranomainen tai tutkimuslaitos täyttää

Ajovastuskerroin F0

32

F1 (NEDC)

N/(km/h)

Sama kuin edellä.

Ajovastuskerroin F1

33

F2 (NEDC)

N/(km/h)2

Sama kuin edellä.

Ajovastuskerroin F2

34

Testimassa (WLTP)

kg

Asetuksen (EU) 2017/1151 [WLTP] liitteen I lisäyksessä 3 olevan ilmoituslomakkeen 2.4.6 kohta

Ei korjausta pyörivien osien suhteen.

35

F0 (WLTP)

N

Asetuksen (EU) 2017/1151 [WLTP] liitteen I lisäyksessä 3 olevan ilmoituslomakkeen 2.4.8 kohta

Ajovastuskerroin F0

36

F1 (WLTP)

N/(km/h)

Sama kuin edellä.

Ajovastuskerroin F1

37

F2 (WLTP)

N/(km/h)2

Sama kuin edellä.

Ajovastuskerroin F2

38

WLTP:n mukainen CO2-arvo, vaihe 1

CO2 [g/km]

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 8 a olevan testausselosteen 2.1.1 kohta

Hidas vaihe, pussien arvot RCB-korjaamattomat, pyöristämätön WLTP-testimittaus

39

WLTP:n mukainen CO2-arvo, vaihe 2

CO2 [g/km]

Sama kuin edellä.

Keskinopea vaihe, pussien arvot RCB-korjaamattomat, pyöristämätön WLTP-testimittaus

40

WLTP:n mukainen CO2-arvo, vaihe 3

CO2 [g/km]

Sama kuin edellä.

Nopea vaihe, pussien arvot RCB-korjaamattomat, pyöristämätön WLTP-testimittaus

41

WLTP:n mukainen CO2-arvo, vaihe 4

CO2 [g/km]

Sama kuin edellä.

Moottoritievaihe, pussien arvot RCB-korjaamattomat, pyöristämätön

WLTP-testimittaus

42

Turbo- tai mekaaninen ahdin

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko moottorissa jonkintyyppinen ahtojärjestelmä?

43

Käynnistys-pysäytysjärjestelmä

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa käynnistys-pysäytysjärjestelmä?

44

Jarrutusenergian talteenotto

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – käytetäänkö ajoneuvossa energiantalteenottoteknologiaa?

45

Muuttuva venttiilien ohjaus

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko moottorissa muuttuva venttiilien ohjaus?

46

Lämmönsäätö

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa teknologiaa, jolla säädetään aktiivisesti lämpötilaa vaihteistossa?

47

Suoraruiskutus / epäsuora ruiskutus

Valmistajan ilmoitus

0 = epäsuora | 1 = suora

48

Laihan polttoaineseoksen käyttö

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – käytetäänkö moottorissa laihaa polttoaineseosta?

49

Sylinterien deaktivointi

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – käytetäänkö moottorissa sylinterien deaktivointia?

50

Pakokaasun kierrätys

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa ulkoinen pakokaasunkierrätysjärjestelmä?

51

Hiukkassuodatin

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa hiukkassuodatin?

52

Selektiivinen katalyyttinen pelkistys

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa selektiivinen katalyyttinen pelkistysjärjestelmä?

53

Typen oksideja varastoiva katalysaattori

Valmistajan ilmoitus

0 = ei | 1 = kyllä – onko ajoneuvossa typen oksideja varastoiva katalysaattori?

54

WLTP – aika

s

WLTP-testimittaus (tämän liitteen 2.2 kohdan mukainen)

Taulukointi: OBD-järjestelmän ja alustadynamometrin antamat tiedot, 1 Hz

55

WLTP – nopeus (teoreettinen)

km/h

Määritelmä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 1

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 0,1 km/h. Jollei annettu, sovelletaan asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 1 olevassa 6 kohdassa ja etenkin taulukoissa A1/7–A1/9, A1/11 ja A1/12 määriteltyä nopeusprofiilia.

56

WLTP – nopeus (todellinen)

km/h

WLTP-testimittaus (tämän liitteen 2.2 kohdan mukainen)

Taulukointi: OBD-järjestelmän ja alustadynamometrin antamat tiedot, 1 Hz, resoluutio 0,1 km/h

57

WLTP – vaihde (teoreettinen)

Määritelmä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 2

Taulukointi: 1 Hz. Ellei ilmoitettu, sovelletaan korrelaatiovälineen tekemää laskelmaa.

58

WLTP – moottorin pyörimisnopeus

rpm

WLTP-testimittaus (tämän liitteen 2.2 kohdan mukainen)

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 10 rpm, OBD-järjestelmästä

59

WLTP – moottorin jäähdytysnesteen lämpötila

°C

Sama kuin edellä.

Taulukointi: OBD-järjestelmän tiedot, 1 Hz, resoluutio 0,5 °C

60

WLTP – generaattorin virta

A

Määritelmä pienjänniteakun virran osalta asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 0,1 A, alustadynamometrin kanssa synkronoitu ulkoinen mittauslaite

61

WLTP – pienjännitteisen akun virta

A

Määritelmä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 0,1 A, alustadynamometrin kanssa synkronoitu ulkoinen mittauslaite

62

WLTP – laskennallinen kuormitus

Määritelmä E-säännön nro 83 liitteessä 11

Taulukointi: OBD-järjestelmän tiedot, vähintään 1 Hz (suuremmat taajuudet mahdollisia, resoluutio 1 %), WLTP-testimittaus

63

WLTP – esivakautusaika

s

Esivakautustestimittaus, asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 6 oleva 1.2.6 kohta

Taulukointi: OBD-järjestelmän ja alustadynamometrin antamat tiedot, 1 Hz

64

WLTP – nopeus esivakautuksessa

km/h

Sama kuin edellä.

Taulukointi: OBD-järjestelmän ja alustadynamometrin antamat tiedot, 1 Hz, resoluutio 0,1 km/h

65

WLTP – generaattorin virta esivakautuksessa

A

Mitataan asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2 olevassa 2.1 kohdassa pienjänniteakun virtaan sovellettavalla menetelmällä

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 0,1 A, alustadynamometrin kanssa synkronoitu ulkoinen mittauslaite

66

WLTP – pienjännitteisen akun virta esivakautuksessa

A

Määritelmä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2

Taulukointi: 1 Hz, resoluutio 0,1 A, alustadynamometrin kanssa synkronoitu ulkoinen mittauslaite

3.   AJONEUVOJEN H JA L NEDC-POHJAISTEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖ- JA POLTTOAINEENKULUTUSARVOJEN MÄÄRITTÄMINEN

3.1   Ajoneuvojen H ja L NEDC-pohjaisten hiilidioksidipäästövertailuarvojen, vaihekohtaisten arvojen ja polttoaineenkulutusarvojen määrittäminen

Tyyppihyväksyntäviranomaisen on varmistettava, että WLTP-interpolointiperheeseen kuuluvan ajoneuvon H ja tapauksen mukaan ajoneuvon L NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo sekä vaihekohtaiset arvot ja polttoaineenkulutus määritetään 3.1.2 ja 3.1.3 kohdan mukaisesti.

Jos ajoneuvoille H ja L 2.3.8 mukaisesti lasketut NEDC-ajovastukset ovat samat, NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvot määritetään vain ajoneuvolle H.

3.1.1   Korrelaatiovälineen syöttö- ja tulostiedot

Tyyppihyväksyntäviranomaisen tai nimetyn tutkimuslaitoksen on varmistettava, että korrelaatiovälineen syöttötietotiedosto on täydellinen. Kun korrelaatiovälineellä on tehty kokonainen testiajo, 2.1.1 kohdan mukaisesti nimetyn henkilön on allekirjoitettava digitaalisesti

a)

alkuperäinen korrelaatiotulosraportti

b)

tiivistelmätekstitiedosto.

Edellä a alakohdassa tarkoitetussa korrelaatiotulosraportissa on annettava käytetyt syöttötiedot, korrelaation tuloksena saadut tiedot, valmistajan ilmoittama arvo ja ajoneuvolle tehtyjen fyysisten testien tulokset, jos saatavilla. Edellä b alakohdassa tarkoitetussa tiivistelmätekstitiedostossa on annettava valmistajan ilmoittama arvo, korrelaatiovälineen käytön tuloksena saatu hiilidioksidipäästöarvo sekä asiaan liittyvät tunnisteet, kuten asianomaisen interpolointiperheen koodi.

3.1.2   Ajoneuvon H NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo

Tehdään korrelaatiovälineellä seuraavat simuloidut testit käyttäen asianmukaista 3.1.1 kohdassa tarkoitettua syöttötietotiedostoa:

a)

ajoneuvolle H tehtävä WLTP-testi

b)

ajoneuvolle H tehtävä NEDC-testi.

Määritetään ajoneuvolle H NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo seuraavasti:

Formula

jossa

CO2,H

on ajoneuvon H NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo

WLTPACGcorr,H

on keskiarvo ajoneuvon H WLTP-hiilidioksidipäästöarvoista, jotka on saatu 2.2 kohdassa tarkoitetuista testeistä ja jotka on korjattu REESS-järjestelmän varaustason (RCB) suhteen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2 vahvistetun menettelyn mukaisesti. RCB-korjaus tehdään, kun RCB on negatiivinen (REESS-järjestelmän varaus purkautuu) tai positiivinen (REESS-järjestelmää ladataan) ja kun kyseisen lisäyksen taulukossa A6.App2/2 annettu korjauskriteeri c on pienempi kuin kyseisen taulukon mukainen sovellettava toleranssi.

RCBcorr,H

on ajoneuvon H CO2-korjaus RCB:n suhteen WLTP-testissä, joka on 2.2 kohdan mukaisesti valittu syöttötietojen määrittelemistä varten [CO2 (g/km)], laskettuna asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2 vahvistetun menettelyn mukaisesti, kun RCB on negatiivinen (REESS-järjestelmän varaus purkautuu) tai positiivinen (REESS-järjestelmää ladataan)

DEc,H

on ajoneuvolle H tehdyn a alakohdassa tarkoitetun WLTP-testin ja b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testin tulosten ero

Ki, H

on asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksen 1 mukaisesti ajoneuvolle H määritetty arvo.

3.1.3   Ajoneuvon L NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo

Soveltuvissa tapauksissa tehdään seuraavat simulaatiot käyttäen korrelaatiovälinettä ja 2.4 kohdassa tarkoitettuun matriisiin kirjattuja asianmukaisia syöttötietoja:

a)

ajoneuvolle L tehtävä WLTP-testi

b)

ajoneuvolle L tehtävä NEDC-testi.

Määritetään ajoneuvolle L NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo seuraavasti:

Formula

jossa

CO 2,L

CO2,L on ajoneuvon L NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo

WLTPACGcorr,L

on keskiarvo WLTP-hiilidioksidipäästöarvoista, jotka on saatu 2.2 kohdassa tarkoitetuista ajoneuvolle L tehdyistä testeistä ja jotka on korjattu REESS-järjestelmän varaustason (RCB) suhteen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2 vahvistetun menettelyn mukaisesti. RCB-korjaus tehdään, kun RCB on negatiivinen (REESS-järjestelmän varaus purkautuu) tai positiivinen (REESS-järjestelmää ladataan) ja kun kyseisen lisäyksen taulukossa A6.App2/2 annettu korjauskriteeri c on pienempi kuin kyseisen taulukon mukainen sovellettava toleranssi.

RCBcorr,L

on ajoneuvon L CO2-korjaus RCB:n suhteen WLTP-testissä, joka on 2.2 kohdan mukaisesti valittu syöttötietojen määrittelemistä varten [CO2 (g/km)], laskettuna asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksessä 2 vahvistetun menettelyn mukaisesti, kun RCB on negatiivinen (REESS-järjestelmän varaus purkautuu) tai positiivinen (REESS-järjestelmää ladataan)

DEc,L

on ajoneuvolle L tehdyn a alakohdassa tarkoitetun WLTP-testin ja b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testin tulosten ero

Ki,L

on asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteen 6 lisäyksen 1 mukaisesti ajoneuvolle L määritetty arvo.

3.2   Ajoneuvoille H ja L määritettyjen NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvojen tulkitseminen

Valmistajan on kunkin WLTP-interpolointiperheen osalta ilmoitettava hyväksyntäviranomaiselle ajoneuvoa H ja tapauksen mukaan ajoneuvoa L koskeva NEDC-hiilidioksidipäästöjen massan yhdistetty arvo. Tyyppihyväksyntäviranomaisen on varmistettava, että ajoneuvon H ja tapauksen mukaan ajoneuvon L NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvot määritetään 3.1.2 ja 3.1.3 kohdan mukaisesti ja että asianomaisen ajoneuvon vertailuarvot tulkitaan 3.2.1–3.2.5 kohdan mukaisesti.

3.2.1   Testiajoneuvon H tai L NEDC-hiilidioksidipäästöarvoksi, jota käytetään 4 kohdassa esitetyissä laskelmissa, otetaan valmistajan ilmoittama arvo, jos NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo ei ylitä sitä yli 4 prosentilla. Vertailuarvo saa olla pienempi rajoituksetta.

3.2.2   Jos NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo ylittää valmistajan ilmoittaman arvon yli 4 prosentilla, testiajoneuvolle H tai L tehtävissä 4 kohdassa esitetyissä laskelmissa voidaan käyttää vertailuarvoa tai valmistaja voi pyytää, että tyyppihyväksyntäviranomaisen vastuulla tehdään asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteessä XII tarkoitetulla menettelyllä fyysinen mittaus, jossa otetaan huomioon tämän liitteen 2 kohdassa esitetyt täsmennykset.

3.2.3   Jos 3.2.2 kohdassa tarkoitetun fyysisen mittauksen tulos kerrottuna Ki-kertoimella ei ylitä valmistajan ilmoittamaa arvoa yli 4 prosentilla, 4 kohdassa esitetyissä laskelmissa käytetään ilmoitettua arvoa.

3.2.4   Jos fyysisen mittauksen tulos kerrottuna Ki-kertoimella ylittää valmistajan ilmoittaman arvon yli 4 prosentilla, samalle ajoneuvolle tehdään uusi fyysinen mittaus, jonka tulos kerrotaan Ki-kertoimella. Jos näiden kahden mittauksen tulosten keskiarvo ei ylitä ilmoitettua arvoa yli 4 prosentilla, 4 kohdassa esitetyissä laskelmissa käytetään ilmoitettua arvoa.

3.2.5   Jos 3.4.2 kohdassa tarkoitettujen kahden mittauksen tulosten keskiarvo ylittää valmistajan ilmoittaman arvon yli 4 prosentilla, samalle ajoneuvolle tehdään kolmas fyysinen mittaus, jonka tulos kerrotaan Ki-kertoimella. Tällöin käytetään 4 kohdassa esitetyissä laskelmissa näiden kolmen mittauksen tulosten keskiarvoa.

3.2.6   Kun ajoneuvon H tai L NEDC-hiilidioksidipäästöarvo määritetään 3.2.1 kohdan mukaisesti, tyyppihyväksyntäviranomaisen tai nimetyn tutkimuslaitoksen on korrelaatiovälineen asianomaisilla komennoilla lähetettävä allekirjoitettu tiivistelmätekstitiedosto palvelimelle, joka varustaa sen aikaleimalla, ja seuraavaan sähköpostiosoitteeseen:

EC-CO2-LDV-IMPLEMENTATION@ec.europa.eu

Vastaukseksi lähetetään aikaleimattu viesti, joka sisältää korrelaatiovälineen laskeman satunnaisen kokonaisluvun väliltä 1–100. Jos luku on välillä 91–100, ajoneuvo valitaan kohteeksi yhdelle fyysiselle mittaukselle, joka tehdään asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteessä XII tarkoitetulla menettelyllä ottaen huomioon tämän liitteen 2 kohdassa esitetyt täsmennykset. Testitulokset on dokumentoitava direktiivin 2007/46/EY liitteen VIII mukaisesti.

Kun molempien ajoneuvojen H ja L NEDC-hiilidioksidipäästöarvot määritetään 3.2.1 kohdan mukaisesti, fyysiseen mittaukseen valittava ajoneuvokonfiguraatio on ajoneuvo L, jos satunnaisluku on välillä 91–95, ja ajoneuvo H, jos satunnaisluku on välillä 96–100.

3.2.7   Sen estämättä, mitä 3.2.6 kohdassa säädetään, tyyppihyväksyntäviranomaisen on – tapauksen mukaan tutkimuslaitoksen ehdotuksen pohjalta – niissä tapauksissa, joissa NEDC-hiilidioksidipäästöarvo määritetään 3.2.1 kohdan mukaisesti, pyydettävä, että ajoneuvolle tehdään yksi fyysinen mittaus, jos sen riippumattoman asiantuntemuksen perusteella on perusteltua syytä katsoa, että ilmoitettu NEDC-hiilidioksidipäästöarvo on liian pieni verrattuna mitattuun NEDC-hiilidioksidipäästöarvoon. Testitulokset on dokumentoitava direktiivin 2007/46/EY liitteen VIII mukaisesti.

3.2.8   Kun tehdään fyysinen testi 3.2.6 tai 3.2.7 kohdan mukaisesti, tyyppihyväksyntäviranomaisen on kunkin WLTP-interpolointiperheen osalta kirjattava mitatun arvon ja valmistajan ilmoittaman arvon välinen suhteellinen poikkeama (De), joka määritetään seuraavasti:

Formula

jossa

RTr

RTr on satunnaistestin tulos kerrottuna Ki-kertoimella

DV

on valmistajan ilmoittama arvo.

De-kerroin kirjataan tyyppihyväksyntätodistukseen ja vaatimustenmukaisuustodistukseen.

Jos tyyppihyväksyntäviranomainen toteaa, että fyysisen testin tulokset eivät vahvista valmistajan toimittamia syöttötietoja ja etenkään kohdan 2.4 taulukossa 1 olevissa kohdissa 20, 22 ja 44 tarkoitettuja tietoja, luodaan tarkastuskerroin, jonka arvoksi asetetaan 1 ja joka kirjataan tyyppihyväksyntätodistukseen ja vaatimustenmukaisuustodistukseen. Jos syöttötiedot vahvistetaan tai jos syöttötiedoissa oleva virhe ei hyödytä valmistajaa, tarkastuskertoimen arvoksi asetetaan 0.

3.3   Ajoneuvojen H ja L NEDC-pohjaisten vaihekohtaisten hiilidioksidipäästöarvojen sekä polttoaineenkulutusarvojen laskeminen

Tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tapauksen mukaan tutkimuslaitoksen on määritettävä ajoneuvojen H ja L NEDC-pohjaiset vaihekohtaiset arvot ja polttoaineenkulutusarvot 3.3.1–3.3.4 kohdan mukaisesti.

3.3.1   Ajoneuvon H NEDC-pohjaisten vaihekohtaisten hiilidioksidipäästöarvojen laskeminen

Formula

jossa

p

on NEDC:n vaihe UDC (kaupunkiajosykli) tai EUDC (maantieajosykli)

NEDC CO2,p,H,c

on 3.1.2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-hiilidioksidipäästötestin tulos vaiheessa p

NEDC CO2,p,H

on ajoneuvon H vaihekohtainen NEDC-arvo asianomaisessa vaiheessa p, [CO2 (g/km)]

CO2,AF,H

on ajoneuvon H mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta

3.3.2   Ajoneuvon L NEDC-pohjaisten vaihekohtaisten hiilidioksidipäästöarvojen laskeminen

Lasketaan vaihekohtaiset NEDC-arvot seuraavasti:

Formula

jossa

p

on NEDC:n vaihe UDC (kaupunkiajosykli) tai EUDC (maantieajosykli)

NEDC CO2,p,L,c

on 3.1.3 kohdan b alakohdan mukaisesti tarkoitetun NEDC-hiilidioksidipäästötestin tulos vaiheessa p

NEDC CO2,p,L

on ajoneuvon L vaihekohtainen NEDC-arvo asianomaisessa vaiheessa p, [CO2 (g/km)]

CO2,AF,L

on ajoneuvon L mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.3 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta.

3.3.3   Ajoneuvon H NEDC-polttoaineenkulutuksen laskeminen

3.3.3.1   NEDC-polttoaineenkulutuksen (yhdistetty) laskeminen

Ajoneuvon H NEDC-polttoaineenkulutus (yhdistetty) lasketaan seuraavasti:

Formula

jossa

NEDC FCH,c

on polttoaineenkulutusta (yhdistetty) mittaavan NEDC-testin tulos määritettynä asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti käyttämällä 3.1.2 kohdan b alakohdan mukaisesti määritettyjä hiilidioksidipäästöjä tai 3.2.2 kohdassa tarkoitetun fyysisen mittauksen tuloksia. Polttoaineenkulutuksen kannalta merkityksellisten muiden epäpuhtauksien (hiilivedyt, hiilimonoksidi) päästöjen oletetaan olevan 0 g/km

NEDC FCH

on ajoneuvon H NEDC-polttoaineenkulutus (yhdistetty), l/100 km

CO2,AF,H

on ajoneuvon H mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta.

3.3.3.2   Ajoneuvon H vaihekohtaisen NEDC-polttoaineenkulutuksen laskeminen

Ajoneuvon H vaihekohtainen NEDC-polttoaineenkulutus lasketaan seuraavasti:

Formula

Jossa

p

on NEDC:n vaihe UDC (kaupunkiajosykli) tai EUDC (maantieajosykli)

NEDC FCp,H,c

on vaiheen p NEDC-polttoaineenkulutus määritettynä asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti käyttämällä 3.1.2 kohdan b alakohdan mukaisesti määritettyjä hiilidioksidipäästöjä tai 3.2.2 kohdassa tarkoitetun fyysisen mittauksen tuloksia. Polttoaineenkulutuksen kannalta merkityksellisten muiden epäpuhtauksien (hiilivedyt, hiilimonoksidi) päästöjen oletetaan olevan 0 g/km

NEDC FCp,H

on ajoneuvon H vaihekohtainen NEDC-polttoaineenkulutus asianomaisessa vaiheessa p, l/100 km

CO2,AF,H

on ajoneuvon H mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.2 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta.

3.3.4   Ajoneuvon L NEDC-polttoaineenkulutuksen laskeminen

3.3.4.1   Ajoneuvon L NEDC-polttoaineenkulutuksen (yhdistetty) laskeminen

Ajoneuvon L vaihekohtainen NEDC-polttoaineenkulutus lasketaan seuraavasti:

Formula

jossa

NEDC FCL,c

on polttoaineenkulutusta (yhdistetty) mittaavan NEDC-testin tulos määritettynä asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti käyttämällä 3.1.3 kohdan b alakohdan mukaisesti määritettyjä hiilidioksidipäästöjä tai 3.3.2 kohdassa tarkoitetun fyysisen mittauksen tuloksia. Polttoaineenkulutuksen kannalta merkityksellisten muiden epäpuhtauksien (hiilivedyt, hiilimonoksidi) päästöjen oletetaan olevan 0 g/km

NEDC FCL

on ajoneuvon L NEDC-polttoaineenkulutus (yhdistetty), l/100 km

CO2,AF,L

on ajoneuvon L mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.3 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta.

3.3.4.2   Ajoneuvon L vaihekohtaisen NEDC-polttoaineenkulutuksen laskeminen

Ajoneuvon L vaihekohtainen NEDC-polttoaineenkulutus lasketaan seuraavasti:

Formula

Jossa

p

on NEDC:n vaihe UDC (kaupunkiajosykli) tai EUDC (maantieajosykli)

NEDC FCp,L,c

on polttoaineenkulutusta vaiheessa p mittaavan NEDC-testin tulos määritettynä asetuksen (EY) N:o 692/2008 liitteen XII mukaisesti käyttämällä 3.1.2 kohdan b alakohdan mukaisesti määritettyjä hiilidioksidipäästöjä tai 3.2.2 kohdassa tarkoitetun fyysisen mittauksen tuloksia. Polttoaineenkulutuksen kannalta merkityksellisten muiden epäpuhtauksien (hiilivedyt, hiilimonoksidi) päästöjen oletetaan olevan 0 g/km

NEDC FCp,L

on ajoneuvon L vaihekohtainen NEDC-polttoaineenkulutus asianomaisessa vaiheessa p, l/100 km

CO2,AF,L

on ajoneuvon L mukautuskerroin, joka lasketaan 3.2 kohdan mukaisesti määritetyn NEDC-hiilidioksidipäästöarvon ja 3.1.3 kohdan b alakohdassa tarkoitetun NEDC-testituloksen välisestä suhteesta.

4.   YKSITTÄISILLE LUOKAN M1 AJONEUVOILLE OSOITETTAVIEN NEDC-POHJAISTEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖ- JA POLTTOAINEENKULUTUSARVOJEN LASKEMINEN

Valmistajan on laskettava yksittäisille henkilöautoille osoitettavat (vaihekohtaiset ja yhdistetyt) NEDC-pohjaiset hiilidioksidipäästö- ja polttoaineenkulutusarvot 4.1 ja 4.2 kohdan mukaisesti ja kirjattava arvot vaatimustenmukaisuustodistuksiin.

Tällöin sovelletaan asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 7 olevassa 1.3 kohdassa esitettyjä pyöristämisvaatimuksia.

4.1   NEDC-hiilidioksidipäästöarvojen määrittäminen, kun WLTP-interpolointiperhe perustuu ajoneuvoon H

Kun WLTP-interpolointiperheen hiilidioksidipäästöt määritetään ainoastaan ajoneuvon H suhteen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 6 olevan 1.2.3.1 kohdan mukaisesti, kyseiseen perheeseen kuuluvien ajoneuvojen vaatimustenmukaisuustodistukseen kirjattavaksi NEDC-hiilidioksidipäästöarvoksi otetaan tämän liitteen 3.2 kohdan mukaisesti määritetyt ja kyseisen ajoneuvon H vaatimustenmukaisuustodistukseen kirjatut NEDC-hiilidioksidipäästöt.

4.2   NEDC-hiilidioksidipäästöarvojen määrittäminen, kun WLTP-interpolointiperhe perustuu ajoneuvoon L ja ajoneuvoon H

4.2.1   Yksittäisen ajoneuvon ajovastuksen laskeminen

4.2.1.1   Asianomaisen ajoneuvon massa

Yksittäisen ajoneuvon NEDC-pohjainen vertailumassa (RMn,ind) määritetään seuraavasti:

Formula

jossa MRO ind on kyseisen yksittäisen ajoneuvon ajokuntoinen massa, siten kuin se on määritelty komission asetuksen (EY) N:o 443/2009 3 artiklan d alakohdassa.

Yksittäisen ajoneuvon NEDC-hiilidioksidipäästöarvojen laskemisessa käytettävä massa on E-säännön nro 83 liitteen 4 a taulukossa 3 annettu inertia-arvo, joka vastaa tämän kohdan mukaisesti määritettyä vertailumassaa TMn,ind.

4.2.1.2   Yksittäisen ajoneuvon vierintävastus

Yksittäisen ajoneuvon NEDC-hiilidioksidipäästöarvon interpoloinnissa on käytettävä asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 7 olevan 3.2.3.2.2.2 kohdan mukaisesti määritettyjä renkaiden vierintävastusarvoja.

4.2.1.3   Yksittäisen ajoneuvon ilmanvastus

Yksittäisen ajoneuvon ilmanvastuksen laskemisessa on otettava huomioon yksittäisen ajoneuvon ja ajoneuvon L ilmanvastuksien ero, joka johtuu niiden korien rakenteellisista eroista (m2):

Formula

jossa

Cd

on ilmanvastuskerroin

Af

on ajoneuvon otsapinta-ala (m2).

Tyyppihyväksyntäviranomaisen tai tapauksen mukaan tutkimuslaitoksen on varmennettava, että asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 7 olevassa 3.2.3.2.2.3 kohdassa tarkoitettu tuulitunneli pystyy määrittämään tarkasti arvon Δ(Cd ×Af) korimuodoille, jotka ovat ajoneuvossa L ja H erilaisia. Jos tuulitunneli ei täytä vaatimuksia, yksittäiseen ajoneuvoon sovelletaan ajoneuvon H arvoaFormula

Jos ajoneuvojen L ja H korin muoto on sama, arvoksi Formula otetaan interpolointimenetelmässä nolla.

4.2.1.4   WLTP-interpolointiperheen yksittäisen ajoneuvon ajovastuksen laskeminen

Testiajoneuvoille H ja L 2.3.8 kohdan mukaisesti määritetyt ajovastuskertoimet F0,n, F1,n ja F2,n ovat F0n,H, F1n,H ja F2n,H ja F0n,L, F1n,L ja F2n,L.

Yksittäisen ajoneuvon ajovastuskertoimet f0n,ind, f1n,ind ja f2n,ind lasketaan seuraavasta kaavasta:

Kaava 1

Formula

Tai jos Formula sovelletaan kaavaa 2:

Kaava 2

Formula

Formula

Formula

tai jos Formula = 0, sovelletaan kaavaa 3:

Kaava 3

Formula

jossa:

Formula

Formula

4.2.1.5   Syklin energiantarpeen laskeminen

Lasketaan soveltuvan NEDC-syklin energiantarve Ek,n ja kaikkien WLTP-interpolointiperheeseen kuuluviin yksittäisiin ajoneuvoihin sovellettavien syklivaiheiden energiantarve Ek,p,n asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen XXI alaliitteessä 7 olevassa 5 kohdassa kuvatulla menettelyllä seuraavien ajovastuskertoimien ja massojen yhdistelmien k osalta:

k = 1

:

Formula

(testiajoneuvo L)

k = 2

:

Formula

(testiajoneuvo H)

k = 3

:

Formula

(WLTP-interpolointiperheen yksittäinen ajoneuvo)

Jos sovelletaan E-säännön nro 83 liitteessä 4 a olevassa taulukossa 3 annettuja alustadynamometrikertoimia, käytetään seuraavia kaavoja:

Formula

Formula

Formula

4.2.1.6   Yksittäisen ajoneuvon NEDC-hiilidioksidipäästöarvon laskeminen CO2-interpolointimenetelmällä

Lasketaan WLTP-interpolointiperheen yksittäisiin ajoneuvoihin sovellettavan NEDC-syklin kunkin vaiheen p vaikutus yksittäisen ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen kokonaismassaan seuraavasti:

Formula

Lasketaan WLTP-interpolointiperheen yksittäisen ajoneuvon hiilidioksidipäästöjen massa Formula (g/km) seuraavasti:

Formula

Tekijöiden E1,p,n, E2,p,n, E3,p,n, ja E1,n, E2,n, E3,n määritelmät annetaan 4.2.1.5 kohdassa.

4.2.1.7   Yksittäisen ajoneuvon NEDC-polttoaineenkulutuksen laskeminen interpolointimenetelmällä

Lasketaan WLTP-interpolointiperheen yksittäisiin ajoneuvoihin sovellettavan NEDC-syklin kunkin vaiheen p osalta polttoaineenkulutus (l/100 km) seuraavasti:

Formula

Lasketaan WLTP-interpolointiperheen yksittäisen ajoneuvon polttoaineenkulutus koko syklissä (l/100 km) seuraavasti:

Formula

Tekijöiden E1,p,n, E2,p,n, E3,p,n, ja E1,n, E2,n, E3,n määritelmät annetaan 4.2.1.5 kohdassa.

5.   TIETOJEN TALLENTAMINEN

Tyyppihyväksyntäviranomaisen tai nimetyn tutkimuslaitoksen on huolehdittava siitä, että seuraavat tiedot tallennetaan:

a)

edellä 3.1.1 kohdassa tarkoitettu korrelaatiovälineen tulosraportti, mukaan luettuna 3.1.2 ja 3.1.3 kohdassa tarkoitettu NEDC-hiilidioksidipäästövertailuarvo ja valmistajan ilmoittama arvo, direktiivin 2007/46/EY liitteen VIII mukaiseksi testausselosteeksi

b)

tämän liitteen 3.2 kohdassa tarkoitetuista fyysisistä mittauksista saadut NEDC-hiilidioksidipäästöarvot, jotka kirjataan tyyppihyväksyntätodistukseen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 4 esitetyn tyyppihyväksyntätodistuksen liitteen lisäyksen mukaisesti

c)

tämän liitteen 3.2.8 kohdan mukaisesti määritetty poikkeamakerroin (De) ja tarkastuskerroin (jos saatavilla), jotka kirjataan tyyppihyväksyntätodistukseen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 4 esitetyn tyyppihyväksyntätodistuksen liitteen lisäyksen mukaisesti ja direktiivin 2007/46/EY liitteessä IX esitetyn vaatimustenmukaisuustodistuksen kohtaan 49.1

d)

edellä olevan 3.3 kohdan mukaisesti määritetyt vaihekohtaiset NEDC-arvot ja vaihekohtaiset ja yhdistetyt polttoaineenkulutusarvot, jotka kirjataan tyyppihyväksyntätodistukseen asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 4 esitetyn tyyppihyväksyntätodistuksen liitteen lisäyksen mukaisesti

e)

tämän liitteen 4.2 kohdan mukaisesti määritetyt NEDC-hiilidioksidipäästöarvot (kaikki vaiheet ja yhdistetty) ja polttoaineenkulutusarvot, jotka kirjataan direktiivin 2007/46/EY liitteessä IX esitetyn vaatimustenmukaisuustodistuksen kohtaan 49.1.


(1)  https://co2mpas.io/

(2)  Elokuun 1. päivästä 2017 lähtien jrc-co2mpas@ec.europa.eu

(*1)  Joko moottorin normaali joutokäyntinopeus, suuri joutokäyntinopeus ja suurin nettovääntömomentti tai T1-kartoista saatu nopeus, vääntömomentti ja teho (vaihteenvaihdon osalta).

(*2)  Joko renkaan mitat tai nopeussuhde (vaihteenvaihdon osalta).


LIITE II

”LIITE I

Tietolähteet

Parametri

Vaatimustenmukaisuustodistus (direktiivin 2007/46/EY liite IX, I osa, malli B)

Tyyppihyväksyntäasiakirjat (direktiivi 2007/46/EY)

Valmistaja

Kohta 0.5

Liite III, I osa, kohta 0.5

Tyyppihyväksynnän numero ja laajennus

Kohta 0.10

Tyyppihyväksyntätodistus sellaisena kuin se määritetään liitteessä VI

Tyyppi

Kohta 0.2

Liite III, I osa, kohta 0.2 (tapauksen mukaan)

Variantti

Kohta 0.2

Liite VIII, kohta 3 (tapauksen mukaan)

Versio

Kohta 0.2

Liite VIII, kohta 3 (tapauksen mukaan)

Merkki

Kohta 0.1

Liite III, I osa, kohta 0.1

Kaupallinen nimi

Kohta 0.2.1

Liite III, I osa, kohta 0.2.1

Tyyppihyväksytyn ajoneuvon luokka

Kohta 0.4

Liite III, I osa, kohta 0.4

Rekisteröidyn ajoneuvon luokka

Ajokuntoisen ajoneuvon massa (kg)

Kohta 13

Liite III, I osa, kohta 2.6 (1)

Jalanjälki – Akseliväli (mm)

Kohta 4

Liite III, I osa, kohta 2.1 (2)

Jalanjälki – Raideleveys (mm)

Kohta 30

Liite III, I osa, kohdat 2.3.1 ja 2.3.2 (3)

NEDC-CO2-päästöt (g/km) (4)

Kohta 49.1

Liite VIII, kohta 3

WLTP-CO2-päästöt (g/km) (4)

Kohta 49.4

Polttoainetyyppi

Kohta 26

Liite III, I osa, kohta 3.2.2.1

Polttoaineen käyttötapa

Kohta 26.1

Liite III, I osa, kohta 3.2.2.4

Sylinteritilavuus (cm3)

Kohta 25

Liite III, I osa, kohta 3.2.1.3

Sähköenergiankulutus (Wh/km)

Kohta 49.2

Liite VIII, kohta 3

Ekoinnovaatioiden koodi

Kohta 49.3.1

Liite VIII, kohta 4

Ekoinnovaatioiden avulla saavutettu CO2-päästöjen vähentyminen yhteensä (NEDC)

Kohta 49.3.2.1

Liite VIII, kohta 4

Ekoinnovaatioiden avulla saavutettu CO2-päästöjen vähentyminen yhteensä (WLTP)

Kohta 49.3.2.2

 

Ajoneuvon valmistenumero

Kohta 0.10

Liite III, osa I, kohta 9.17

Testimassa [WLTP]

Kohta 47.1.1

Poikkeamakerroin (De)

Kohta 49.1

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 4 esitetyn tyyppihyväksyntätodistuksen liitteen lisäys

Tarkastuskerroin (arvo 1 tai 0)

Kohta 49.1

Asetuksen (EU) 2017/1151 liitteen I lisäyksessä 4 esitetyn tyyppihyväksyntätodistuksen liitteen lisäys


(1)  Tämän asetuksen 3 artiklan 8 kohdan mukaisesti.

(2)  Tämän asetuksen 3 artiklan 8 kohdan mukaisesti.

(3)  Tämän asetuksen 3 artiklan 7 ja 8 kohdan mukaisesti.

(4)  4 Täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2017/1152 3 ja 4 artiklan mukaisesti.”