6.1.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 3/6


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) 2017/6,

annettu 5 päivänä tammikuuta 2017,

Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmän eurooppalaisesta käyttöönottosuunnitelmasta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon unionin suuntaviivoista Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi ja päätöksen N:o 661/2010/EU kumoamisesta 11 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1315/2013 (1) ja erityisesti sen 47 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmän (ERTMS) eurooppalaisen käyttöönottosuunnitelman tavoitteena on, että komission asetuksen (EU) 2016/919 (2) liitteessä olevassa 1.1 kohdassa tarkoitettuja kalustoyksiköitä, jotka on varustettu ERTMS-laitteilla, voidaan vähitellen käyttää yhä useammilla radoilla ja järjestelyratapihoilla ja yhä useammissa satamissa ja terminaaleissa niin, ettei ERTMS:n lisäksi tarvita luokan B järjestelmiä. Komission päätöstä 2012/88/EU (3), jolla ERTMS:n eurooppalainen käyttöönottosuunnitelma otetaan käyttöön, olisi muutettava, jotta otetaan huomioon, miten ERTMS:n käyttöönotto jäsenvaltioissa on edennyt, ja jotta se vastaa asetuksen (EU) N:o 1315/2013 39 artiklan 2 kohdan vaatimuksia sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1316/2013 (4) 2 artiklan 14 kohdassa säädettyä ydinverkkokäytävien määritelmää. Tämä suunnitelma antanee yhdessä asetuksen (EU) 2016/919 liitteessä olevassa 7.4.4 kohdassa tarkoitetun kansallisen täytäntöönpanosuunnitelman kanssa riittävästi näkyvyyttä kalustoyksikköjen omistajille asianmukaista liiketoiminnan suunnittelua varten.

(2)

Ydinverkkokäytävien käyttöönottosuunnitelmaan olisi sisällyttävä asemat, solmukohdat, yhteydet keskeisiin sisävesi- ja merisatamiin, lentoasemat, rautatie- maantieterminaalit sekä asetuksen (EU) N:o 1315/2013 11 artiklassa tarkoitetut infrastruktuurin osat, koska ne ovat olennaisen tärkeitä Euroopan rautatieverkon yhteentoimivuuden saavuttamiseksi.

(3)

Asetuksen (EU) 2016/919 täysimääräinen noudattaminen on ERTMS:n käyttöönoton ehdoton edellytys. Jäsenvaltiot eivät ole vielä saavuttaneet tätä tavoitetta erityisesti siksi, että ne ottivat käyttöön kansallisia tai hankekohtaisia ratkaisuja.

(4)

Radanvarren uuden ERTMS-järjestelmän käyttöönotossa jäsenvaltioiden olisi käytettävä viimeisimpiä, asetuksen (EU) 2016/919 liitteessä A tarkoitettuja eritelmiä, joissa edellisen perusversion virheet ja väärintulkinnat on korjattu ja jotka johtavat yksinkertaisempiin teknisiin ratkaisuihin ja varmistavat yhteensopivuuden junaan asennettujen perusversion 3 laitteiden kanssa.

(5)

Radanvarsitoimintojen toteutusta koskevat säännöt täydentävät asetuksessa (EU) 2016/919 säädettyjä junan laitteistoa koskevia sääntöjä, mistä syystä ERTMS-järjestelmän eurooppalainen käyttöönottosuunnitelma on tarpeen yhdenmukaistaa mainitussa asetuksessa vahvistettujen ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmiä koskevien yhteentoimivuuden teknisten eritelmien kanssa.

(6)

ERTMS:n käyttöönotto rajanylitysosuuksilla voi olla teknisesti haastavaa, ja sen vuoksi sen olisi kuuluttava unionin, jäsenvaltioiden ja rataverkon haltijoiden ensisijaisiin toimiin. Rautateiden tavaraliikennekäytävillä, sellaisina kuin niitä tarkoitetaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 913/2010 (5), voisi myös olla keskeinen rooli ERTMS:n käyttöönotossa rajanylitysosuuksilla, erityisesti koordinoitujen ratkaisujen täytäntöönpanossa.

(7)

Koska synkronointi rajojen yli tapahtuvassa käyttöönotossa on tärkeä tekijä rautatieyritysten liiketoiminnan kannalta, rataverkon haltijoiden olisi allekirjoitettava sopimus, jolla varmistetaan käyttöönottopäivien ja teknisten ratkaisujen koordinointi. Jos yksimielisyyteen ei päästä, komissio voi antaa tukea ratkaisujen löytämisessä.

(8)

Jotta ERTMS:n käyttöönoton edistymistä ydinverkkokäytävillä voidaan seurata, jäsenvaltioiden olisi ilmoitettava komissiolle osuuksiensa oikea-aikaisesta toteutuksesta käyttäen TENtec-tietojärjestelmää ja eurooppalaista infrastruktuurirekisteriä. Määräaikojen lykkäys voidaan myöntää jäsenvaltion pyynnöstä ja ainoastaan poikkeuksellisissa olosuhteissa.

(9)

Asetuksen (EU) N:o 1316/2013 tarkistuksella voi olla vaikutuksia ydinverkkokäytävien yhdenmukaistamiseen. Tätä asetusta olisi tarkistettava vastaavasti. Tässä asetuksessa vahvistetaan niiden käytäväosuuksien toteutuksen päivämäärät, joilla ERTMS voidaan ottaa käyttöön viimeistään vuonna 2023. Kaikkia päivämääriä, jotka ovat vuotta 2023 myöhäisempiä, tarkastellaan uudelleen 31 päivään joulukuuta 2023 mennessä asetuksessa (EU) N:o 1315/2013 määriteltyyn aikajanaan nähden niin, että toteutuksen ajoitus on realistista ja mahdollisuudet toteutuspäivämäärien aikaistamiseen tunnistetaan.

(10)

Tämän asetuksen, joka on asetuksen (EU) 2016/919 13 artiklassa tarkoitettu täytäntöönpanosäädös, soveltamisen alkamispäivästä alkaen päätöksen 2012/88/EU liitteessä III olevaa 7.3.1, 7.3.2, 7.3.2.1, 7.3.2.2, 7.3.2.4, 7.3.2.5, 7.3.2.6, 7.3.4 ja 7.3.5 kohtaa ei enää sovelleta. Kuitenkaan 7.3.2.3 kohdan ei pitäisi kuulua tämän asetuksen soveltamisalaan sen vuoksi, ettei asetuksen oikeudellinen perusta kata sitä. Tämän vuoksi päätöksen 2012/88/EU liitteessä III olevan 7.3.2.3 kohdan soveltamista olisi jatkettava toisen täytäntöönpanosäädöksen hyväksymiseen asti.

(11)

Jos jokin päätöksen 2012/88/EU liitteessä III olevassa 7.3.2.3 kohdassa säädetyistä edellytyksistä täyttyy tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvissa ydinverkkokäytävissä sijaitsevien suurnopeusratojen osalta ennen kyseiselle osuudelle liitteessä I vahvistettua määräpäivää, rataverkon haltijan olisi asennettava ERTMS-ratalaitteet kyseiselle osuudelle mainitun säännöksen mukaisesti.

(12)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat asetuksen (EU) N:o 1315/2013 52 artiklassa tarkoitetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan liitteen I mukainen Euroopan rautatieliikenteen hallintajärjestelmän (ERTMS) käyttöönoton aikataulu ydinverkkokäytävillä.

2.   Tätä asetusta ei sovelleta junan ERTMS-laitteistoon, josta säädetään päätöksen 2012/88/EU liitteessä III olevassa 7.3.3 kohdassa.

2 artikla

ETCS:n radanvarsikokoonpanoja koskevat täytäntöönpanosäännöt

1.   Rataverkon haltijoiden on varustettava ydinverkkokäytävät ERTMS-järjestelmällä ja otettava ERTMS käyttöön viimeistään tämän asetuksen liitteessä I ilmoitettuihin määräpäiviin mennessä näissä käytävissä, mukaan lukien rautatieasemat ja solmukohdat. Rautatieyhteyden asetuksen (EU) N:o 1315/2013 liitteessä II lueteltuihin osatekijöihin ja asetuksen (EU) N:o 1315/2013 11 artiklassa tarkoitettuihin infrastruktuurin osiin, jotka sijaitsevat ydinverkkokäytävässä, on oltava varustettu ja otettuna käyttöön kullekin ydinverkkokäytävän osuudelle määritettynä päivämääränä.

Käyttöönoton on tapahduttava asetuksen (EU) N:o 1315/2013 1 artiklan 4 kohdan, 7 artiklan 2 kohdan c alakohdan ja 39 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

2.   Ydinverkkokäytävän katsotaan olevan ERTMS:llä varustettu, kun ERTMS saa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/57/EY (6) 15 artiklan tai Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin (EU) 2016/797 (7) 18 artiklan mukaisesti käyttöönottoluvan, joka mahdollistaa henkilö- ja tavaraliikenteen kumpaankin suuntaan erityisesti rakennustöiden tai häiriöiden tapauksessa ja, siinä määrin kuin yksinomaan ERTMS-laitteilla varustetut kalustoyksiköt sitä edellyttävät, sivuraiteilla.

3.   Rataverkon haltijoiden on yhteistyössä pyrittävä varustamaan rajat ylittävät osuudet ERTMS:llä ja otettava ERTMS käyttöön samanaikaisesti teknisesti johdonmukaisella tavalla. Rataverkon haltijoiden on asianomaisia rautatieyrityksiä kuultuaan allekirjoitettava sopimus käyttöönoton teknisistä ja toiminnallisista näkökohdista kullakin rajat ylittävällä osuudella. Rataverkon haltijoiden on tehtävä tällainen sopimus viimeistään yksi vuosi ennen aikaisempaa käyttöönottopäivämääristä rajat ylittävällä osuudella. Sopimuksessa on oltava siirtymämääräyksiä, joilla otetaan huomioon rautatieyritysten rajat ylittävään toimintaan liittyvät tarpeet. Jos yksimielisyyteen ei päästä, asianomaisten jäsenvaltioiden on aloitettava aktiivinen vuoropuhelu yhteisten lähestymisratkaisujen löytämiseksi. Jäsenvaltiot voivat pyytää apua komissiolta. Jäsenvaltioiden on annettava tällaiset sopimukset komissiolle tiedoksi viimeistään kuukauden kuluttua sopimuksen tekemisestä.

4.   Unionin yhteisrahoittamia hankkeita koskevissa sopimuksissa vahvistetut töiden päättämispäivät, jotka ovat liitteessä I vahvistettuja määräpäiviä aikaisempia, ovat ensisijaisia.

5.   Jäsenvaltiot voivat päättää säilyttää olemassa olevat luokan B järjestelmät, sellaisina kuin ne määritellään asetuksen (EU) 2016/919 liitteessä olevassa 2.2 kohdassa. Liitteessä I vahvistettuihin määräpäiviin mennessä asetuksen (EU) 2016/919 liitteessä olevassa 1.1 kohdassa tarkoitetuille kalustoyksiköille, jotka on varustettu ERTMS-järjestelmällä, on kuitenkin annettava pääsy näille radoille ja asetuksen (EU) N:o 1315/2013 11 artiklassa tarkoitettuihin infrastruktuurin osiin ilman, että niiden on oltava varustettu luokan B järjestelmällä.

3 artikla

Ilmoitukset

1.   Kun ERTMS on otettu käyttöön ydinverkkokäytävässä, asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava siitä komissiolle yhden kuukauden kuluessa käyttäen asetuksen (EU) N:o 1315/2013 49 artiklan 1 kohdan ja komission täytäntöönpanopäätöksen 2014/880/EU (8) 5 artiklan 1 kohdan mukaisia järjestelmiä.

2.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle ERTMS-järjestelmän käyttöönotossa esiintyvistä viivästyksistä tietyllä ydinverkkokäytävän osuudella, jonka on määrä olla varustettu. Rataverkon haltijoiden on ilmoitettava jäsenvaltioille näistä viivästyksistä.

3.   Ilmoittaessaan 2 kohdassa tarkoitetuista viivästyksistä, asianomaisen jäsenvaltion on toimitettava komissiolle asiakirja-aineisto, jossa on hankkeen tekninen kuvaus ja jossa vahvistetaan uusi määräpäivä ERTMS:n käyttöönotolle. Asiakirjoissa on eriteltävä viivästyksen syyt ja mainittava rataverkon haltijan toteuttamat korjaavat toimet.

4.   Jos viivästyminen johtuu poikkeuksellisesta olosuhteesta, komissio voi päättää lykätä määräpäivää enintään kolmella vuodella. Jos on myönnetty lykkäys, jäsenvaltion on tehtävä tarvittavat muutokset asetuksen (EU) 2016/919 liitteessä olevassa 7.4.4 kohdassa tarkoitettuun kansalliseen toimintasuunnitelmaansa yhden kuukauden kuluessa kyseisen lykkäyksen myöntämisestä.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetulla poikkeuksellisella olosuhteella tarkoitetaan tilannetta, joka johtuu suunnitteluvaiheesta ja joka liittyy tiettyihin geologisiin havaintoihin, ympäristön tai lajien suojeluun, arkeologisiin löytöihin, lupamenettelyihin, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/52/EU (9) nojalla laadittavan ympäristövaikutusten arvioinnin toteutukseen; tai olosuhdetta, joka johtuu rakennus- ja lupavaiheista, jotka eivät ole hankkeen toteuttajan hallittavissa eivätkä kuulu niiden tavallisten riskien luokkaan, joita on käsiteltävä hankkeen hallinnointitasolla tämäntyyppisissä hankkeissa.

5.   Jos asetuksessa (EU) 2016/919 vahvistettuja ERTMS-eritelmiä muutetaan säädöksellä yhteensopimattomalla tavalla, jäsenvaltioiden on kohtuullisessa määräajassa, mutta viimeistään direktiivin (EU) 2016/797 51 artiklassa tarkoitetun komitean virallisen lausunnon antamisaikana, toimitettava komissiolle analyysi siitä, miten muutetun lainsäädäntöviitteen soveltaminen vaikuttaa niiden verkkoon ja ERTMS-suunnitelmiin. Jos muutoksilla osoitetaan olevan suora vaikutus tiettyjen toteutusten kustannuksiin tai ajoitukseen, liitettä I mukautetaan vastaavasti.

4 artikla

Uudelleentarkastelu

Komissio tarkastelee jäsenvaltioita kuultuaan ja asetuksen (EU) N:o 1315/2013 45 artiklassa tarkoitetun ERTMS:n eurooppalaisen koordinaattorin avustamana viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2023 uudelleen tämän asetuksen liitteessä I vahvistettuja päivämääriä, jotka ovat 1 päivää tammikuuta 2024 myöhäisempiä.

5 artikla

Viittaukset

Viittauksia päätöksen 2012/88/EU liitteeseen III on pidettävä viittauksina tähän asetukseen, ja ne on luettava liitteessä II olevan vastaavuustaulukon mukaisesti.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan 26 päivänä tammikuuta 2017.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 5 päivänä tammikuuta 2017.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 348, 20.12.2013, s. 1.

(2)  Komission asetus (EU) 2016/919, annettu 27 päivänä toukokuuta 2016, Euroopan unionin rautatiejärjestelmän ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmiä koskevasta yhteentoimivuuden teknisestä eritelmästä (EUVL L 158, 15.6.2016, s. 1).

(3)  Komission päätös 2012/88/EU, annettu 25 päivänä tammikuuta 2012, Euroopan laajuisen rautatiejärjestelmän ohjaus-, hallinta- ja merkinanto-osajärjestelmiä koskevasta yhteentoimivuuden teknisestä eritelmästä (EUVL L 51, 23.2.2012, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1316/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Verkkojen Eurooppa -välineen perustamisesta sekä asetuksen (EU) N:o 913/2010 muuttamisesta ja asetusten (EY) N:o 680/2007 ja (EY) N:o 67/2010 kumoamisesta (EUVL L 348, 20.12.2013, s. 129).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 913/2010, annettu 22 päivänä syyskuuta 2010, kilpailukykyisen tavaraliikenteen eurooppalaisesta rautatieverkosta (EUVL L 276, 20.10.2010, s. 22).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/57/EY, annettu 17 päivänä kesäkuuta 2008, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta yhteisössä (EUVL L 191, 18.7.2008, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2016/797, annettu 11 päivänä toukokuuta 2016, rautatiejärjestelmän yhteentoimivuudesta Euroopan unionissa (EUVL L 138, 26.5.2016, s. 44).

(8)  Komission täytäntöönpanopäätös 2014/880/EU, annettu 26 päivänä marraskuuta 2014, rautatieinfrastruktuurirekisteriä koskevista yhteisistä eritelmistä ja täytäntöönpanopäätöksen 2011/633/EU kumoamisesta (EUVL L 356, 12.12.2014, s. 489).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/52/EU, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin 2011/92/EU muuttamisesta (EUVL L 124, 25.4.2014, s. 1).


LIITE I

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image


LIITE II

Vastaavuustaulukko

Päätös 2012/88/EU

Tämä asetus

Liitteessä III oleva 7.3.1 kohta

1 artikla

Liitteessä III oleva 7.3.2 kohta

1 ja 2 artikla

Liitteessä III oleva 7.3.2.1 kohta

2 artiklan 1 kohta

Liitteessä III oleva 7.3.2.2 kohta

2 artiklan 1 kohta

Liitteessä III oleva 7.3.2.4 kohta

Liitteessä III oleva 7.3.2.5 kohta

3 artiklan 1 kohta

Liitteessä III oleva 7.3.2.6 kohta

3 artiklan 2, 3 ja 4 kohta

Liitteessä III oleva 7.3.4 kohta

Liite I

Liitteessä III oleva 7.3.5 kohta

2 artiklan 1 kohta