15.6.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 189/1


Neuvoston päätöslauselma jäsennellystä vuoropuhelusta ja nuorten kanssa käytävän vuoropuhelun tulevasta kehittämisestä nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön politiikkojen puitteissa vuoden 2018 jälkeen

(2017/C 189/01)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO

PALAUTTAA MIELEEN SEURAAVAA:

1.

Neuvoston päätöslauselmassa nuorten kannustamisesta osallistumaan demokratiaa edistävään poliittiseen toimintaan Euroopassa (1) todetaan, että nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön puitteissa käytävän jäsennellyn vuoropuhelun yleinen temaattinen painopiste ajanjaksolla 1. tammikuuta 2016–30. kesäkuuta 2017 on ”Enabling all young people to engage in a diverse, connected and inclusive Europe” (moninaisen, yhteenliitetyn ja osallistavan Euroopan luominen nuorten toimintaympäristöksi) ja että tämä teema takaa kolmen puheenjohtajavaltion – Alankomaiden, Slovakian ja Maltan – työn jatkuvuuden ja johdonmukaisuuden EU:n nuorisoalan työsuunnitelman 2016–2018 mukaisesti.

TOTEAA SEURAAVAA:

2.

Jäsennelty vuoropuhelu on osallistava prosessi, ja viidennen työskentelyjakson tulokset perustuvat Alankomaiden, Slovakian ja Maltan puheenjohtajakausien aikana toteutettujen kansallisten kuulemisten sekä Amsterdamissa huhtikuussa 2016, Košicessa lokakuussa 2016 ja Maltalla maaliskuussa 2017 pidettyjen EU:n nuorisokonferenssien tuloksiin.

3.

Alankomaat keskittyi puheenjohtajakaudellaan kartoittamaan haasteita ja ongelmia, joita nuorilla on nykypäivän Euroopassa. Amsterdamissa (huhtikuussa 2016) pidetyssä EU:n nuorisokonferenssissa laadittiin kysymyksiä nuorten kuulemista varten, ja jäsenvaltioiden kansallisia työryhmiä kehotettiin toteuttamaan kuulemiset ja antamaan palautetta.

4.

Košicessa (lokakuussa 2016) pidetyssä EU:n nuorisokonferenssissa tarkasteltiin nuorten ja nuorison edustajien kuulemisten tuloksia ja keskusteltiin niistä. Samalla laadittiin yhdessä jäsenvaltioiden edustajien kanssa yhteisiä suosituksia nuorisoa koskevaa jäsenneltyä vuoropuhelua varten. Suosituksista samoin kuin nuorten tilanteesta Euroopassa keskusteltiin koulutus-, nuoriso-, kulttuuri- ja urheiluneuvoston istunnossa marraskuussa 2016. Tämän keskustelun tulokset välitettiin Eurooppa-neuvoston puheenjohtajalle.

5.

Maltalla (maaliskuussa 2017) pidetyssä EU:n nuorisokonferenssissa jatkettiin keskustelua yhteisistä suosituksista, ne asetettiin tärkeysjärjestykseen ja kehiteltiin toimia niiden toteuttamiseksi.

PANEE MERKILLE

6.

nuorisoa koskevan jäsennellyn vuoropuhelun yhteiset suositukset ja ehdotetut toimet, joiden teema on moninaisen, yhteenliitetyn ja osallistavan Euroopan luominen nuorten toimintaympäristöksi ja joissa keskitytään seuraaviin, liitteessä 1 esitettyihin aiheisiin: Laadukkaan ja kriittisen tiedon saatavuus; Kestokyvyn ja itseluottamuksen rakentaminen; Yli pelon ja suvaitsemattomuuden; Kohti koulutusjärjestelmää, jossa nuorten potentiaali toteutuu; Nuorten yhteiskunnallisen osallistumisen edistäminen; Eurooppalaiseen hankkeeseen kohdistuvan luottamuksen jälleenrakentaminen nuorten parissa; Liikkuvuusohjelma: työtä ja koulutusta kaikille; sekä Nuorisotyön ja nuorisojärjestöjen hyödyt kaikille.

PYYTÄÄ JÄSENVALTIOITA JA KOMISSIOTA NÄIDEN TOIMIVALLAN PUITTEISSA JA TOISSIJAISUUSPERIAATTEEN MUKAISESTI

7.

ottamaan tarpeen mukaan huomioon nuorisoa koskevan jäsennellyn vuoropuhelun yhteiset suositukset ja ehdotetut toimet, kun ne laativat ja toteuttavat tulevaa nuorisopolitiikkaa;

8.

toteuttamaan vuoden 2018 jälkeiseen nuorisoalan eurooppalaiseen yhteistyöhön liittyvän jäsennellyn vuoropuhelun ja sen tavoitteiden uudelleentarkastelun ja tarkastelemaan innovatiivisia ja tehokkaita tapoja edistää tarkoituksenmukaista ja rakentavaa vuoropuhelua ja yhteistyötä taustaltaan erilaisten nuorten, nuorisojärjestöjen, nuorisotutkijoiden ja päättäjien kanssa, mukaan lukien muiden asiaan liittyvien alojen sidosryhmät.

KEHOTTAA KOMISSIOTA

9.

ehdottamaan näytön, arvioiden ja kuulemisten pohjalta uudistettua jäsenneltyä vuoropuhelua osana vuoden 2018 jälkeistä nuorisoalan eurooppalaista yhteistyötä.

ON LISÄKSI YHTÄ MIELTÄ SEURAAVASTA:

10.

Ottaen huomioon, että nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön uudistettujen puitteiden (2010–2018) voimassaolo päättyy vuonna 2018, nuorisoalan eurooppalaisen yhteistyön seuraavien puitteiden tulisi olla nuorten ja nuorisojärjestöjen kanssa käytävän jäsennellyn vuoropuhelun yleisenä painopisteenä seuraavalla työskentelyjaksolla (1. heinäkuuta 2017–31. joulukuuta 2018). Jäsennellyn vuoropuhelun kuudennen työskentelyjakson teemana on ”Nuoret Euroopassa – mitä seuraavaksi?”.

11.

Seuraavat kolme puheenjohtajavaltiota – Viro, Bulgaria ja Itävalta – keskittyvät jäsennellyn vuoropuhelun kuudennella työskentelyjaksolla arvioimaan, tarkastelemaan uudelleen ja uudistamaan jäsenneltyä vuoropuhelua parantaakseen ja edistääkseen sitä edelleen.


(1)  EUVL C 417, 15.12.2015, s. 10.


LIITE

Nuorisoa koskevan jäsennellyn vuoropuhelun yhteiset suositukset

Moninaisen, yhteenliitetyn ja osallistavan Euroopan luominen nuorten toimintaympäristöksi

Laadukkaan ja kriittisen tiedon saatavuus

1.

EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden olisi kehitettävä tai toteutettava edelleen näyttöön perustuvaa politiikkaa ja käytäntöjä, joilla pyritään joko virallisen tai epävirallisen koulutuksen kautta parantamaan jatkuvasti nuorten taitoja käsitellä tietoa ja arvioida sitä kriittisesti.

2.

EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden olisi yhteistyössä kansalaisyhteiskunnan järjestöjen kanssa tuettava nuorisojohtoisia medioita, jotka ovat avoimia, riippumattomia ja monimuotoisia, sillä tämä edistää nuorten medialukutaitoa ja kriittistä ja analyyttistä ajattelua. Euroopan parlamentin kulttuuri- ja koulutusvaliokuntaa ja Euroopan komissiota kehotetaan ottamaan huomioon tämä näkökohta, kun ne tarkastelevat uudelleen Erasmus+-ohjelmaa, Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaa, Luova Eurooppa -ohjelmaa ja kaikkia muita asiaan liittyviä ohjelmia.

Nuoret paineen alla: kestokyvyn ja itseluottamuksen rakentaminen

1.

Ottaen huomioon, että odotukset pärjätä hyvin koulutuksessa ovat yhä kovemmat, kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että nuorilla on riittävästi aikaa ja mahdollisuuksia toimintaan, joka auttaa heitä parantamaan selviytymiskykyä, itsetuntemusta ja itseluottamusta.

2.

Kansallisten toimivaltaisten viranomaisten olisi huolehdittava siitä, että sekä virallisen koulutusjärjestelmän kautta että arkioppimisen yhteydessä annetaan valistusta henkisestä hyvinvoinnista ja mielenterveydestä. Tavoitteena on torjua leimautumista lisäämällä tietoisuutta sekä antaa nuorille keinoja ylläpitää mielenterveyttään ja viestiä tästä asiasta vertaistensa kanssa.

Yli pelon ja suvaitsemattomuuden – kokemukset moninaisuudesta

1.

EU:n ja kansallisten viranomaisten olisi lisättävä rahoitusta ja institutionaalista tukea paikallisten ohjelmien laadintaan sekä kansallisen tason vaihtoihin niin, että kaikki nuoret voisivat olla suorassa yhteydessä muihin, taustoiltaan ja lähtökohdiltaan erilaisiin nuoriin kulttuurienvälisten taitojen vahvistamiseksi, syrjinnän torjumiseksi, empatian ja solidaarisuuden edistämiseksi ja moninaisuuden tuomien etujen kokemiseksi.

2.

Jotta monimuotoinen Eurooppa olisi kaikkia siellä eläviä nuoria varten, EU:n ja kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on kehitettävä tai tuettava opettajien ja koulujen koulutus- ja kehittämisohjelmia sellaisen turvallisen ja osallistavan ympäristön luomiseksi, jossa nuoret voivat kehittää osaamistaan pelon ja syrjinnän poistamiseksi.

Kohti koulutusjärjestelmää, jossa nuorten potentiaali toteutuu

1.

Kehotamme kaikkia jäsenvaltioita huolehtimaan siitä, että saatavilla on ohjaus- ja neuvontapalveluita, joiden avulla kaikki nuoret voivat kehittää itseään ja löytää oman tiensä kaikissa koulutuksen vaiheissa.

2.

Koulutus ei anna nuorille nyky-yhteiskunnan edellyttämiä käytännön taitoja. Kehotamme kaikkia jäsenvaltioita edistämään käytännön elämäntaitojen sisällyttämistä koulutukseen, jotta nuorista voisi tulla aktiivisia osallistujia moniarvoisissa yhteiskunnissa ja työpaikoilla.

Nuorten ja erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien ryhmien yhteiskunnallisen osallistumisen edistäminen

1.

Oppilaitosten ja paikallisten sidosryhmien olisi yhteistyössä nuorten kanssa tarjottava räätälöityä tukea ja palveluja sekä luotava mahdollisuuksia mielekkääseen kanssakäymiseen, jotta kaikki nuoret voivat löytää oman identiteettinsä ja arvostaa itseään. Tämä on perusta taustaltaan erilaisten nuorten keskinäisen luottamuksen rakentamiselle.

2.

Euroopan komission ja jäsenvaltioiden olisi huolehdittava siitä, että kaikki nuoret henkilökohtaisesta ja sosiaalisesta tilanteestaan riippumatta voivat vapaasti osallistua vapaaehtoistoimintaan järjestämällä mahdollisuuksia tällaiseen toimintaan. Osallistuminen tapahtuisi esimerkiksi nuorisojärjestöissä. Tällä tavoin luodaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja annetaan nuorille vaikutusmahdollisuuksia kansalaisina.

Eurooppalaiseen hankkeeseen kohdistuvan luottamuksen jälleenrakentaminen nuorten parissa

1.

Euroopan komission ja Euroopan nuorisofoorumin olisi pyrittävä yhdessä analysoimaan ja ymmärtämään, miten nuoret saavat tietoa EU:lta ja EU:sta, ja laatimaan viestintästrategia, jonka avulla eurooppalaisille nuorille tiedotetaan EU:sta ja siitä, miten EU-hankkeeseen voidaan vaikuttaa myönteisesti.

2.

Jotta EU ja sen toiminta saataisiin lähemmäksi nuoria, kaikissa jäsenvaltioissa olisi järjestettävä kansallisen ja/tai alueellisen tason EU:n nuorisofestivaaleja EU:n aloitteiden yhteydessä. Nämä festivaalit, joissa yhdistyvät yhteiskunnalliset, poliittiset ja kulttuuriaktiviteetit, kokoaisivat yhteen taustaltaan erilaisia nuoria. Nämä tapahtumat edistävät oppimista ja keskustelua EU:sta, sen mahdollisuuksista ja sen politiikkojen laatimisesta samalla kun tarjoutuu tilaisuus pitää hauskaa yhdessä.

Liikkuvuusohjelma: työtä ja koulutusta kaikille

1.

Jäsenvaltioiden ja Euroopan komission olisi jatkettava toimiaan, jotta nuorten liikkuvuutta jarruttavat esteet saataisiin poistettua. Pääsyä liikkuvuusohjelmiin olisi yksinkertaistettava ja mukautettava paremmin nuorten moninaisiin tarpeisiin. Liikkuvuusmahdollisuuksista olisi annettava tietoa ja opastusta.

2.

EU:n jäsenvaltioiden olisi luotava oikeudellinen kehys kansallisten ja EU:n tason liikkuvuusohjelmien kautta hankitun osaamisen tunnustamiseksi ja validoimiseksi. Tämä antaa yhtäläiset mahdollisuudet hyödyntää erilaisia opiskelumahdollisuuksia mutta myös validoida jo hankitut taidot ja edistää nuorten sosiaalista osallisuutta.

Nuorisotyön ja nuorisojärjestöjen hyödyt kaikille

1.

Jäsenvaltioiden ja Euroopan komission olisi edistettävä ja tuettava erilaisia virtuaalisia ja fyysisiä tiloja laadukkaan nuorisotyön tarpeisiin, jotta kaikkien nuorten tarpeisiin voidaan vastata ja ottaa huomioon heidän kiinnostuksenkohteensa.

2.

Euroopan komission ja jäsenvaltioiden olisi osoitettava riittävät varat toimintaan, jotta nuorisotyössä ja nuorisojärjestöissä pystytään tekemään kestävää nuorisotyötä, joka on kaikkien nuorten saatavilla, asianmukaista ja tarkoituksenmukaista.