12.7.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 179/8


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2017/1252,

annettu 11 päivänä heinäkuuta 2017,

kemikaaliturvallisuuden vahvistamisen tukemisesta Ukrainassa joukkotuhoaseiden ja niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämisestä annetun Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon mukaisesti

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 28 artiklan 1 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvosto hyväksyi 12 päivänä joulukuuta 2003 joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian, jonka II luvussa on lueteltu toimenpiteitä, joita sekä unionissa että kolmansissa maissa on toteutettava tällaisten aseiden leviämisen torjumiseksi.

(2)

Unioni panee kyseistä strategiaa aktiivisesti täytäntöön ja toteuttaa sen III luvussa lueteltuja toimenpiteitä, erityisesti osoittamalla varoja monenvälisten järjestöjen toteuttamien erityishankkeiden tukemiseen, antamalla valtioille erilaisia asesulkutoimia koskevaa teknistä apua ja asiantuntemusta sekä vahvistamalla Yhdistyneiden kansakuntien (YK) turvallisuusneuvoston asemaa.

(3)

YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi 28 päivänä huhtikuuta 2004 päätöslauselman 1540 (2004), jäljempänä ’päätöslauselma 1540 (2004)’, joka oli ensimmäinen kansainvälinen asiakirja, jossa käsitellään yhtenäisellä ja kattavalla tavalla joukkotuhoaseita, niiden maaliinsaattamisjärjestelmiä ja niihin liittyvää materiaalia. Päätöslauselmassa 1540 (2004) vahvistettiin kaikkia valtioita koskevat sitovat velvoitteet, joiden tarkoituksena on estää tällaisten aseiden ja niihin liittyvän materiaalin päätyminen valtioista riippumattomien toimijoiden käsiin. Päätöslauselman 1540 (2004) avulla YK:n turvallisuusneuvosto lisäksi päätti, että kaikkien valtioiden on toteutettava tehokkaita toimenpiteitä kansallisen valvonnan käyttöönottamiseksi sekä valvottava näiden toimenpiteiden täytäntöönpanoa ydinaseiden, kemiallisten aseiden ja biologisten aseiden sekä niiden maaliinsaattamisjärjestelmien leviämisen estämiseksi, muun muassa ottamalla käyttöön asiaan liittyvien materiaalien asianmukaisen valvonnan.

(4)

Kemiallisten aseiden kieltosopimuksen ja päätöslauselman 1540 (2004) yleismaailmallinen noudattaminen ja täysimääräinen täytäntöönpano ovat Ukrainan tärkeimpiä painopisteitä joukkotuhoaseiden leviämisen estämisen alalla, ottaen erityisesti huomioon, että Ukraina on YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen kaudella 2016–2017.

(5)

Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välinen assosiaatiosopimus (1), jäljempänä ’assosiaatiosopimus’, allekirjoitettiin 21 päivänä maaliskuuta ja 27 päivänä kesäkuuta 2014. Assosiaatiosopimuksessa määrätään muun muassa Ukrainan lainsäädännön nopeutetusta yhdenmukaistamisesta unionin asiaankuuluvan lainsäädännön kanssa, mukaan lukien päätöslauselman 1540 (2004) kattavan täytäntöönpanon tiellä olevien mahdollisten esteiden poistaminen. Assosiaatiosopimusta on sovellettu joiltain osin väliaikaisesti marraskuusta 2014 ja tammikuusta 2016 alkaen.

(6)

Ukrainan hallituksen kaudeksi 2014–2017 laatiman assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa koskevan suunnitelman mukaisesti Ukraina sitoutui kehittämään sääntöjä sellaisten suuronnettomuuksien torjumisesta, joihin liittyy vaarallisia aineita. Ukrainan ministerikabinetti päätti myös parantaa kemikaaliturvallisuutta kehittämällä lainsäädäntö- ja sääntelytoimenpiteitä, jotka koskevat vaarallisten kemiallisten aineiden turvalliseen käsittelyyn liittyvien vaatimusten noudattamista ja vaarallisten kemiallisten tuotteiden laittoman markkinoilla pitämisen estämistä.

(7)

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) järjesti Yhdistyneiden kansakuntien aseriisuntatoimiston (UNODA), Ukrainan kemistiliiton ja kansainvälisen kemikaaliturvallisuuskeskuksen tuella Kiovassa 11 ja 12 päivänä joulukuuta 2014 kansallisen keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin Ukrainan kemikaaliturvallisuutta koskevia valmiuksia ja yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman kehittämistä Ukrainassa, mukaan lukien päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon edistäminen. Keskustelutilaisuuteen osallistui useita sidosryhmiä, jotka edustivat Ukrainaa ja kansainvälisiä kumppaneita, ja sen tulokset vahvistettiin hyväksymällä joukko suosituksia.

(8)

Wienissä pidettiin 24–26 päivänä helmikuuta 2015 johtavien sidosryhmien ja kansainvälisten kumppanien kokous, jossa käsiteltiin yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman kehittämistä Ukrainassa, mukaan lukien päätöslauselman 1540 (2004) täytäntöönpanon edistäminen. Ukrainan osanottajat sopivat Ukrainan kemikaaliturvallisuusohjelmaa koskevasta etenemissuunnitelmasta.

(9)

Tässä yhteydessä Etyjin sihteeristö laati tiiviissä yhteistyössä Ukrainan toimivaltaisten viranomaisten kanssa hanke-ehdotuksia, jotka toimitettiin unionille rahoituksen saamiseksi YUTP:n talousarviosta.

(10)

Tämän päätöksen nojalla toteutettavien hankkeiden tekninen täytäntöönpano olisi annettava Etyjin sihteeristön tehtäväksi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Edistääkseen rauhaa ja turvallisuutta sekä tosiasiallista monenvälisyyttä kansainvälisellä ja alueellisella tasolla unioni pyrkii seuraaviin tavoitteisiin:

a)

rauhan ja turvallisuuden edistäminen unionin naapurialueilla vähentämällä valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien laittoman kaupan aiheuttamaa uhkaa Etyjin alueella, erityisesti Ukrainassa,

b)

tosiasiallisen monenvälisyyden tukeminen alueellisella tasolla tukemalla Etyjin toimia, joilla pyritään lisäämään Ukrainan toimivaltaisten viranomaisten valmiuksia valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien laittoman kaupan torjumiseksi ottaen huomioon päätöslauselman 1540 (2004) mukaiset velvoitteet.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi unioni toteuttaa seuraavat toimenpiteet:

a)

parannetaan kemikaaliturvallisuutta koskevaa Ukrainan sääntelyjärjestelmää,

b)

perustetaan Ukrainan kansallinen asiantuntijalaitos tunnistamaan valvottuja ja myrkyllisiä kemikaaleja,

c)

tehostetaan valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien rajatylittäviin siirtoihin kohdistettavia tarkastuksia.

Yksityiskohtainen kuvaus ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetuista toimenpiteistä on esitetty liitteessä.

2 artikla

1.   Unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja, jäljempänä ’korkea edustaja’, vastaa tämän päätöksen täytäntöönpanosta.

2.   Edellä 1 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden teknisestä täytäntöönpanosta vastaa Etyjin sihteeristö. Se toteuttaa tämän tehtävänsä korkean edustajan alaisuudessa. Tätä varten korkea edustaja sopii tarvittavista järjestelyistä Etyjin sihteeristön kanssa.

3 artikla

1.   Rahoitusohje 1 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden toteuttamiseksi on EUR 1 431 156,90 euroa.

2.   Edellä 1 kohdassa säädetystä määrästä rahoitettuja menoja hallinnoidaan unionin yleiseen talousarvioon sovellettavien menettelyjen ja sääntöjen mukaisesti.

3.   Komissio valvoo 2 kohdassa tarkoitettujen menojen asianmukaista hallinnointia. Tätä varten se tekee Etyjin sihteeristön kanssa rahoitussopimuksen. Sopimuksessa määrätään, että Etyjin sihteeristön on varmistettava unionin rahoitusosuudelle sen määrää vastaava näkyvyys.

4.   Komissio pyrkii tekemään 3 kohdassa tarkoitetun rahoitussopimuksen mahdollisimman pian tämän päätöksen voimaantulon jälkeen. Se ilmoittaa neuvostolle kyseisessä prosessissa mahdollisesti ilmenevistä vaikeuksista ja rahoitussopimuksen tekopäivästä.

4 artikla

Korkea edustaja raportoi neuvostolle tämän päätöksen täytäntöönpanosta Etyjin sihteeristön säännöllisesti laatimien raporttien perusteella. Raportteja käytetään neuvoston suorittaman arvioinnin perustana. Komissio antaa tietoja 1 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden rahoitukseen liittyvistä näkökohdista.

5 artikla

1.   Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

2.   Tämän päätöksen voimassaolo päättyy 36 kuukauden kuluttua päivästä, jona 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu rahoitussopimus tehdään, tai kuuden kuukauden kuluttua päätöksen hyväksymisestä, jos rahoitussopimusta ei ole tämän ajan kuluessa tehty.

Tehty Brysselissä 11 päivänä heinäkuuta 2017.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

T. TÕNISTE


(1)  Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välinen assosiaatiosopimus (EUVL L 161, 29.5.2014, s. 3).


LIITE

Kemikaaliturvallisuuden vahvistaminen Ukrainassa Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004) mukaisesti

1.   Taustatietoa

Valtioista riippumattomien toimijoiden harjoittama kemiallisten aseiden käyttö tai kemikaalien käyttö aseina on muodostunut todelliseksi uhkaksi. Nykyinen turvallisuusympäristö huomioon ottaen uhkat ja riskit, jotka liittyvät kemikaalien luvattomaan käyttöön tai kemianteollisuuden laitoksiin suunnattuihin iskuihin, ovat vakava haaste turvallisuudelle, taloudelle, terveydelle ja ympäristölle Ukrainassa. Sen vuoksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö (Etyj) järjesti Yhdistyneiden kansakuntien (YK) aseriisuntatoimiston (UNODA), Ukrainan kemistiliiton ja kansainvälisen kemikaaliturvallisuuskeskuksen tuella Kiovassa Ukrainassa 11 ja 12 päivänä joulukuuta 2014 kansallisen keskustelutilaisuuden, jossa käsiteltiin Ukrainan kemikaaliturvallisuutta koskevia valmiuksia ja yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman kehittämistä Ukrainassa, mukaan lukien Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1540 (2004), jäljempänä ’päätöslauselma 1540 (2004)’, täytäntöönpanon edistäminen.

Sen jatkotoimena järjestettiin 24–26 päivänä helmikuuta 2015 Wienissä kokous, jossa käsiteltiin yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman kehittämistä Ukrainassa. Kansalliset osanottajat sopivat kemikaaliturvallisuusohjelmaa koskevasta etenemissuunnitelmasta. Ensimmäisessä vaiheessa kansainväliset asiantuntijat laativat kattavan arvioinnin Ukrainan kemikaaliturvallisuudesta. Kattavassa arvioinnissa analysoitiin muun muassa Ukrainan yleistä kemikaaliturvallisuuspolitiikkaa, vaarallisten kemikaalien kuljettamisen turvallisuutta, infrastruktuuria ja teknisiä valmiuksia vaarallisten kemikaalien analysoimiseksi, vaarallisten kemikaalien siirtoihin kohdistettavia raja- ja tullitarkastuksia sekä kansallisen teollisuuden harjoittaman kemikaalien valmistuksen, varastoinnin ja käytön turvallisuutta.

Sen tuloksena Etyj valmisteli kolme hanketta Ukrainan yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman tukemiseksi. Niitä kehitettiin yhteistyössä asiaankuuluvien Ukrainan viranomaisten kanssa. Kaikki hankkeet toteutettaisiin Euroopan unionin ja Euroopan atomienergiayhteisön ja niiden jäsenvaltioiden sekä Ukrainan välisen assosiaatiosopimuksen, jäljempänä ’assosiaatiosopimus’, täytäntöönpanoa koskevan suunnitelman mukaisesti.

2.   Tavoitteet

Tämän päätöksen yleisenä tavoitteena on tukea Etyjin hankkeita, joilla pyritään vahvistamaan kemikaaliturvallisuutta Ukrainassa päätöslauselman 1540 (2004) ja assosiaatiosopimuksen mukaisesti antamalla merkittävä panos Ukrainan yhdennettyyn kemikaaliturvallisuusohjelmaan. Erityisesti tällä päätöksellä pyritään vähentämään valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien laittoman kaupan aiheuttamaa uhkaa Etyjin alueella, etenkin Ukrainassa, ja siten edistämään rauhaa ja turvallisuutta unionin naapurialueilla.

3.   Hankkeiden kuvaus

3.1   Hanke 1: parannetaan kemikaaliturvallisuutta koskevaa Ukrainan sääntelyjärjestelmää

3.1.1   Hankkeen tavoite

Parantaa kemikaaliturvallisuutta koskevaa Ukrainan lainsäädäntö- ja sääntelyperustaa osana yhdennettyä kemikaaliturvallisuusohjelmaa ottaen huomioon päätöslauselman 1540 (2004) mukaiset velvoitteet.

3.1.2   Hankkeen kuvaus

Tukeakseen Ukrainan valtion virastoja myrkyllisten kemikaalien väärinkäyttöön liittyviin uhkiin vastaamisessa Etyj ja Ukrainan toimivaltaiset viranomaiset ovat määrittäneet neljä ensisijaista asiakirjaa, jotka käsittelevät kemikaaliturvallisuuslainsäädännön parantamista:

tekninen asetus kemiallisten tuotteiden turvallisesta hallinnoinnista,

tekninen asetus vaarallisten kemiallisten aineiden luokittelusta ja merkitsemisestä,

suuririskisiä laitoksia koskevan Ukrainan lain muutokset,

Ukrainan ministerikabinetin säädös suuririskisten laitosten määrittelystä ja niiden turvallisuudesta ilmoittamisesta.

3.1.3   Hankkeelta odotetut tulokset

Hankkeessa laaditaan 3.1.2 kohdassa mainitut neljä asiakirjaa, jotka otetaan osaksi sääntely- ja lainsäädäntöpuitteita.

3.1.4   Hankkeen edunsaajat

Ukrainan talouskehitys- ja kauppaministeriö

Ukrainan valtion hätäpalvelu

3.2   Hanke 2: perustetaan Ukrainan kansallinen asiantuntijalaitos tunnistamaan valvottuja ja myrkyllisiä kemikaaleja

3.2.1   Hankkeen tavoite

Parantaa Ukrainan viranomaisten valmiuksia tunnistaa myrkyllisiä kemikaaleja ja lähtöaineita ja suorittaa väärinkäyttöä koskevaa rikostutkintaa osana yhdennettyä kemikaaliturvallisuusohjelmaa ottaen huomioon päätöslauselman 1540 (2004) mukaiset velvoitteet.

3.2.2   Hankkeen kuvaus

Ukrainan kemikaaliturvallisuutta koskevassa kattavassa arvioinnissa annetun, Ukrainan terveysministeriön hyväksymän suosituksen mukaisesti kansallinen asiantuntijalaitos voitaisiin perustaa olemassa olevan tutkimuskeskuksen pohjalta. Kyseisen tutkimuskeskuksen laboratorioilla ei kuitenkaan ole asiaankuuluvaa sääntelyperustaa, vakioituja toimintaohjeita palvelujen tarjoamiseksi asiaankuuluville viranomaisille ja yksityisen sektorin organisaatioille eikä erityisiä korkean resoluution kemiallisia analyyttisia laitteita vaarallisten kemikaalien tarkkaa ja luotettavaa havaitsemista ja tunnistamista varten. Tämä hanke auttaa näin ollen perustamaan täysin toimivan kansallisen asiantuntijalaitoksen, mukaan lukien korkean resoluution kemiallisten analyyttisten laitteiden hankinta ja laboratorion henkilökunnan asianmukainen koulutus.

3.2.3   Hankkeelta odotetut tulokset

Perustetaan kansallinen asiantuntijalaitos valvottujen ja myrkyllisten kemiallisten aineiden tunnistamista varten ja sisällytetään se kemiallisten uhkien torjunnasta vastaaviin kansallisiin ja kansainvälisiin järjestelmiin.

Parannetaan tutkimuskeskuksen laboratoriolaitteita.

Sisällytetään kansallinen asiantuntijakeskus osaksi kansainvälisiä puitteita.

Koulutettu laboratorion henkilökunta.

3.2.4   Hankkeen edunsaajat

Ukrainan terveysministeriö

3.3   Hanke 3: tehostetaan valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien rajatylittäviin siirtoihin kohdistettavia tarkastuksia

3.3.1   Hankkeen tavoite

Parannetaan kauttakuljetuksessa olevien kemikaalien rajatarkastuksia ja seurantaa Ukrainassa ottaen huomioon päätöslauselman 1540 (2004) mukaiset velvoitteet.

3.3.2   Hankkeen kuvaus

Ukrainan kemikaaliturvallisuutta koskevan kattavan arvioinnin mukaan myrkyllisten kemikaalien rajatylittäviin siirtoihin kohdistettavia sisäisiä tarkastuksia on tehostettava ja kansallisia valmiuksia vahvistettava tältä osin. Näin ollen hankkeella pyritään luomaan asianmukaisesti virallistetut kansalliset koulutusjärjestelmät ja kouluttamaan Ukrainan valtion rajavartiolaitoksen ja Ukrainan valtion veroviraston kouluttajia havaitsemaan ja tunnistamaan valvottuja ja myrkyllisiä kemikaaleja, jotka ylittävät Ukrainan valtionrajan. Hankkeen avulla tarjotaan Ukrainan viranomaisille kestävää osaamista ja parhaita käytäntöjä menettelyistä, jotka koskevat kemikaaliturvallisuutta sekä valvottujen ja myrkyllisten kemikaalien kriisinhallintaa, kehittämällä unionin vastaavien toimintaohjeiden kanssa yhdenmukaistettuja kansallisia vakioituja toimintaohjeita, luomalla tätä alaa koskevia kansainvälisiä standardeja ja käytäntöjä sekä toteuttamalla suunnitteluharjoituksia ja rajoilla järjestettäviä kenttäharjoituksia jne. Hanke myös auttaa tehostamaan vientivalvontaa Ukrainan tulliviranomaisten suorittaman, unionin kaksikäyttötuotteiden valvontaluettelon täytäntöönpanon valvonnan myötä.

Toimia on määrä toteuttaa seuraavilla aloilla:

kauttakuljetuksessa olevien kemikaalien analysointi ja seuranta,

rajavalvonta ja laiton kauppa,

koulutus ja tiedotus,

kemikaaliturvallisuuteen liittyvien asiaankuuluvien hallinto- ja toimintasäännösten käyttöönotto,

hätäapu kauttakuljetuksen aikana tapahtuvissa onnettomuuksissa.

3.3.3   Hankkeelta odotetut tulokset

Ukrainan valtion verovirastolle ja Ukrainan valtion rajavartiolaitokselle kehitetyt kansalliset koulutusohjelmat menettelyistä, jotka koskevat kemikaaliturvallisuutta sekä maarajoilla sijaitsevien rajanylityspaikkojen, merisatamien ja lentoasemien kautta suoritettaviin valvottujen ja vaarallisten kemikaalien rajatylittäviin siirtoihin sovellettavaa kriisinhallintaa.

Koulutettu henkilökunta, mukaan lukien Ukrainan valtion veroviraston ja Ukrainan valtion rajavartiolaitoksen kansalliset kouluttajat sekä kuljetusalan viranomaiset sääntely-, johto- ja operatiivisella tasolla.

Vahvistettu vientivalvonta ja tehostetut lainvalvontavalmiudet maarajoilla sijaitsevien rajanylityspaikkojen, merisatamien ja lentoasemien kautta suoritettavien valvottujen ja vaarallisten kemikaalien rajatylittävien siirtojen valvomiseksi.

3.3.4   Hankkeen edunsaajat

Ukrainan valtion verovirasto

Ukrainan valtion rajavartiolaitos

4.   Hallinnollinen tuki hankkeiden toteuttamista varten

Etyjin sihteeristössä ja Etyjin hankekoordinaattorin toimistossa Ukrainassa työskentelevä vastuuhenkilöstö koordinoi ja hallinnoi 3 jaksossa esitettyjen hanketoimien toteuttamista kehittääkseen edelleen ukrainalaisten kumppanien välistä yhteistyöverkostoa muun muassa kehittämällä asiaankuuluvia uusia hanke-ehdotuksia ja kansallisia toimenpiteitä.

Tukihenkilöstö vastaa seuraavista tehtävistä:

hankkeiden hallinta kaikissa hankesyklin vaiheissa,

hankkeiden päivittäinen rahoitusvalvonta,

teknisen ja oikeudellisen asiantuntemuksen tarjonta, tuki suuremmissa hankinnoissa, yhteistyö muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa, hyväksyttyjen hankkeiden suoritteiden laadunvarmistus ja -valvonta, raportointi unionille kaikista kemikaaliturvallisuusohjelman toimista,

Ukrainan viranomaisten tukeminen kehitettäessä uusia yhdennetyn kemikaaliturvallisuusohjelman ja päätöslauselman 1540 (2004) mukaisia kansallisia toimenpiteitä.

5.   Kesto

Hankkeiden arvioitu kokonaiskesto on 36 kuukautta.

6.   Teknisestä täytäntöönpanosta vastaava elin

Etyjin sihteeristö vastaa tämän päätöksen teknisestä täytäntöönpanosta. Etyjin sihteeristö täytäntöönpanee tämän päätöksen mukaiset toimenpiteet yhteistyössä muiden kansainvälisten järjestöjen ja elinten kanssa, erityisesti tehokkaan synergian varmistamiseksi ja päällekkäisyyden välttämiseksi kemiallisten aseiden kieltojärjestön toiminnan kanssa, ja kemiallisten aseiden kieltosopimuksen mukaisesti.

7.   Raportointi

Etyjin sihteeristö laatii raportin säännöllisin väliajoin sekä kunkin kuvatun toimen päätyttyä. Loppuraportit olisi toimitettava unionille viimeistään kuuden viikon kuluttua kyseisen toimen päättymisestä.

8.   Ohjauskomitea

Näiden hankkeiden ohjauskomitea muodostuu korkean edustajan edustajasta ja tämän liitteen 6 jaksossa tarkoitetusta täytäntöönpanosta vastaavan elimen edustajasta. Ohjauskomitea tarkastelee tämän päätöksen täytäntöönpanoa säännöllisesti, vähintään joka kuudes kuukausi, myös sähköisiä viestintävälineitä käyttäen.

Hankkeiden kokonaiskustannukset ovat 1 431 156,90 euroa.

9.   Hankkeiden arvioidut kokonaiskustannukset ja unionin rahoitusosuus

Hankkeiden kokonaiskustannukset ovat 1 431 156,90 euroa.