4.11.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 297/18


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2016/1926,

annettu 3 päivänä marraskuuta 2016,

akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 nojalla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon päästönormien asettamisesta uusille henkilöautoille osana yhteisön kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi 23 päivänä huhtikuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 (1) ja erityisesti sen 12 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon henkilöautojen hiilidioksidipäästöjä vähentävien innovatiivisten teknologioiden hyväksymis- ja sertifiointimenettelystä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 (2) mukaisesti 25 päivänä heinäkuuta 2011 annetun komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 ja erityisesti sen 10 artiklan 2 kohdan

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yritys a2solar Advanced and Automotive Solar Systems GmbH, jäljempänä ’hakija’, toimitti 4 päivänä helmikuuta 2016 hakemuksen akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun kattomoduulin hyväksymiseksi innovatiiviseksi teknologiaksi, ja kyseistä hakemusta on arvioitu asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklan, täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 ja asiakirjan ”Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EC) No 443/2009” (3) mukaisesti.

(2)

Hakemuksen tiedot osoittavat, että asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa sekä täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 2 ja 4 artiklassa tarkoitetut edellytykset ja arviointiperusteet täyttyvät. Näin ollen hakijan ehdottama akkua lataava aurinkopaneelilla varustettu kattomoduuli olisi hyväksyttävä innovatiiviseksi teknologiaksi.

(3)

Täytäntöönpanopäätöksillä 2014/806/EU (4) ja (EU) 2015/279 (5) komissio on hyväksynyt kaksi hakemusta, jotka koskevat akkua lataavia aurinkopaneelilla varustettuja kattomoduuleja. Kyseisten aikaisempien hakemusten sekä nyt käsiteltävänä olevan hakemuksen arvioinnista saatujen kokemusten perusteella on riittävällä tavalla ja kiistattomasti osoitettu, että akkua lataava aurinkokennoilla varustettu kattomoduuli täyttää asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa sekä täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 725/2011 tarkoitetut perusteet ja että sillä saavuttava hiilidioksidipäästöjen vähennys on ainakin 1 g CO2/km verrattuna verrokkiajoneuvoon. Siksi on aiheellista yleisesti tunnustaa ja asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklan 4 kohdan mukaisesti hyväksyä se, että tämä innovatiivinen teknologia vähentää hiilidioksidipäästöjä, sekä säätää yleisestä testausmenetelmästä päästövähennyksen todentamista varten.

(4)

Sen vuoksi on asianmukaista antaa valmistajille mahdollisuus sertifioida hiilidioksidipäästöjen vähennys, joka saadaan aikaan kyseiset edellytykset täyttävien akkua lataavien aurinkokennoilla varustettujen kattomoduulien avulla. Sen varmistamiseksi, että ainoastaan kyseiset edellytykset täyttäviä aurinkokennoilla varustettuja kattomoduuleita ehdotetaan sertifioitavaksi, valmistajan olisi toimitettava tyyppihyväksyntäviranomaiselle sertifiointihakemuksen liitteenä myös riippumattoman ja sertifioidun todentajan antama todentamisraportti, jossa vahvistetaan, että komponentti täyttää tässä päätöksessä esitetyt edellytykset.

(5)

Jos tyyppihyväksyntäviranomainen toteaa, että akkua lataava aurinkokennoilla varustettu kattomoduuli ei täytä sertifioinnin edellytyksiä, hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointia koskeva hakemus olisi hylättävä.

(6)

On asianmukaista hyväksyä testausmenetelmä, jolla määritetään akkua lataavien aurinkokennoilla varustettujen kattomoduulien avulla saatavat hiilidioksidipäästöjen vähennykset.

(7)

Akkua lataavien aurinkokennoilla varustettujen kattomoduulien avulla aikaan saatavien hiilidioksidivähennysten määrittämiseksi on tarpeen määritellä verrokkiajoneuvo, johon kyseisellä innovatiivisella teknologialla varustetun ajoneuvon tehokkuutta olisi verrattava täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 5 ja 8 artiklan mukaisesti. Komissio katsoo, että verrokkiajoneuvon olisi oltava ajoneuvovariantti, joka on kaikilta osin täysin samanlainen kuin ekoinnovaatioajoneuvo, lukuun ottamatta aurinkokennoilla varustettua kattomoduulia ja tapauksen mukaan lisäakkua ja muita laitteita, joita tarvitaan erityisesti aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja sähkön varastointiin.

(8)

Asetuksen (EU) 725/2011 2 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti on osoitettava, että aurinkokennoilla varustettu akkua lataava kattomoduuli liittyy ajoneuvon tehokkaan toiminnan kannalta olennaisiin tekijöihin. Tämä tarkoittaa sitä, että aurinkokennoilla varustetun kattomoduulin tuottamaa energiaa ei esimerkiksi pitäisi osoittaa pelkästään mukavuutta lisäävien laitteiden käyttöön.

(9)

Jotta voidaan helpottaa akkua lataavien aurinkokennoilla varustettujen kattomoduulien laajaa käyttöönottoa uusissa ajoneuvoissa, valmistajalla olisi oltava mahdollisuus hakea yhdellä sertifiointihakemuksella useiden aurinkokennoilla varustettujen kattojärjestelmien tuottamien hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointia. On kuitenkin syytä varmistaa, että jos tätä mahdollisuutta käytetään, sovelletaan mekanismia, jolla kannustetaan käyttämään ainoastaan niitä aurinkokennoilla varustettuja kattojärjestelmiä, joilla saavutetaan paras tehokkuus.

(10)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2007/46/EY (6) liitteiden I, VIII ja IX mukaisen asiaa koskevissa tyyppihyväksyntäasiakirjoissa käytettäväksi tarkoitetun yleisen ekoinnovaatiokoodin määrittämistä varten olisi määritettävä yksittäinen koodi, jota käytetään tätä innovatiivista teknologiaa varten.

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksyminen

Hyväksytään yrityksen a2solar Advanced and Automotive Solar Systems GmbH toimittamassa hakemuksessa kuvattu akkua lataava aurinkokennoilla varustettu kattomoduuli asetuksen (EY) N:o 443/2009 12 artiklassa tarkoitetuksi innovatiiviseksi teknologiaksi.

2 artikla

Hakemus hiilidioksidipäästövähennysten sertifiointia varten

1.   Valmistaja voi hakea hiilidioksidipäästöjen vähennykselle sertifiointia sellaista akkua lataavaa aurinkokennoilla varustettua kattomoduulia varten, joka on tarkoitettu käytettäväksi tavanomaisissa polttomoottorilla varustetuissa M1-luokan ajoneuvoissa ja jossa on kaikki seuraavat osat:

a)

aurinkokennoilla varustettu kattomoduuli;

b)

laite, jolla aurinkoenergia muunnetaan sähköksi ja varastoidaan;

c)

tarkoitukseen osoitettu energiavarasto.

2.   Riippumattoman ja sertifioidun elimen on todennettava ja vahvistettava kyseisten komponenttien kokonaismassa.

3 artikla

Hiilidioksidipäästöjen vähennyksen sertifiointi

1.   Edellä 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun aurinkokennoilla varustetun akkua lataavan kattomoduulin käytön ansiosta saavutetut hiilidioksidipäästöjen vähennykset on määritettävä käyttäen liitteessä vahvistettua menetelmää.

2.   Jos valmistaja hakee hiilidioksidipäästöjen vähennykselle sertifiointia useampaa kuin yhtä 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua aurinkokennoilla varustetulle akkua lataavaa kattomoduulia varten yhden ajoneuvoversion osalta, tyyppihyväksyntäviranomainen määrittää, millä testatuista kattomoduuleista saadaan pienin hiilidioksidipäästöjen vähennys, ja kirjaa pienimmän arvon kyseiseen tyyppihyväksyntäasiakirjaan. Arvo on mainittava vaatimustenmukaisuustodistuksessa täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

4 artikla

Ekoinnovaatiokoodi

Ekoinnovaatiokoodi ”21” merkitään tyyppihyväksyntäasiakirjaan, jossa viitataan tähän päätökseen täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 11 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

5 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 3 päivänä marraskuuta 2016

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 140, 5.6.2009, s. 1.

(2)  EUVL L 194, 26.7.2011, s. 19.

(3)  https://circabc.europa.eu/w/browse/f3927eae-29f8-4950-b3b3-d2e700598b52

(4)  2014/806/EU: Komission täytäntöönpanopäätös, annettu 18 päivänä marraskuuta 2014, akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Webasto Solar -kattomoduulin hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 nojalla ETA:n kannalta merkityksellinen teksti (EUVL L 332, 19.11.2014, s. 34).

(5)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2015/279, annettu 19 päivänä helmikuuta 2015, akkua lataavan aurinkopaneelilla varustetun Asola-kattomoduulin hyväksymisestä innovatiiviseksi teknologiaksi henkilöautojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 443/2009 nojalla ETA:n kannalta merkityksellinen teksti (EUVL L 47, 20.2.2015, s. 26).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/46/EY, annettu 5 päivänä syyskuuta 2007, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle (Puitedirektiivi) (EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1).


LIITE

MENETELMÄ AKKUA LATAAVIEN AURINKOKENNOILLA VARUSTETTUJEN KATTOMODUULIEN AVULLA SAATAVIEN HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖVÄHENNYSTEN MÄÄRITTÄMISEKSI

1.   JOHDANTO

Jotta voidaan määrittää CO2-päästövähennys, joka saadaan aikaan käyttämällä luokan M1 ajoneuvossa akkua lataavaa aurinkokennoilla varustettua kattomoduulia, on tarpeen täsmentää seuraavat seikat:

(1)

testiolosuhteet;

(2)

testauslaitteet;

(3)

huippulähtöteho;

(4)

CO2-päästövähennyksen laskenta;

(5)

CO2-päästövähennyksen tilastomarginaalin laskenta.

2.   SYMBOLIT, PARAMETRIT JA YKSIKÖT

Latinalaiset symbolit

Formula

CO2-päästövähennys [g CO2/km]

CO2

hiilidioksidi

CF

Muuntokerroin (l/100 km) – (g CO2/km) [gCO2/l], siten kuin se määritellään taulukossa 3

M

keskimääräinen vuotuinen ajomatka [km/vuosi], siten kuin se määritellään taulukossa 4

Formula

aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin mitattu keskimääräinen huippulähtöteho [W]

n

aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin huippulähtötehon mittausten lukumäärä, joka on vähintään 5

SCC

aurinkosäteilyn korjauskerroin [-], siten kuin se määritellään taulukossa 1

Formula

CO2-päästöjen kokonaisvähennyksen tilastomarginaali [g CO2/km]

SIR

auringonsäteilyn vuotuinen keskiarvo Euroopassa [W/m2], joka on 120 W/m2

SIR_STC

auringonsäteilyn voimakkuus standardiolosuhteissa (STC) [W/m2], joka on 1 000 W/m2

Formula

aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonta [W]

UFIR

varjostuskerroin, joka on 0,51

VPe

hyötytehon kulutus [l/kWh], siten kuin se määritellään taulukossa 2

Image

lasketun CO2-päästövähennyksen herkkyys suhteessa aurinkokennoilla varustetun kattomoduulin keskimääräiseen huippulähtötehoon

Kreikkalaiset symbolit

ΔCO2m

CO2-korjauskerroin aurinkosähköjärjestelmän lisämassaa varten [g CO2/km], siten kuin se määritellään taulukossa 5

Δm

aurinkokennojärjestelmän asentamisesta johtuva lisämassa [kg]

ηA

vaihtovirtageneraattorin hyötysuhde [%], joka on 67 %

ηSS

aurinkosähköjärjestelmän hyötysuhde [%], joka on 76 %

Φ

aurinkopaneelin pituussuuntainen kaltevuus [°]

Alaindeksit

Indeksi i on aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin huippulähtötehon mittauksen järjestysnumero.

3.   HUIPPULÄHTÖTEHON MITTAUKSET JA MÄÄRITTÄMINEN

Aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin mitattu keskimääräinen huippulähtöteho Formula on määritettävä kokeellisesti kunkin ajoneuvovariantin osalta. Testattavan laitteen alkuvakiointi on tehtävä kansainvälisessä standardissa IEC 61215–2:2016 (1) kuvatun testimenetelmän mukaisesti. Huippulähtötehon mittaukset on tehtävä kansainvälisessä standardissa IEC/TS 61836:2007 (2) määritellyissä standardiolosuhteissa.

Testissä on käytettävä kokonaista irrotettua aurinkopaneeleilla varustettua kattomoduulia. Moduulin neljän kulman kärkien on kosketettava mittaustasoa.

Huippulähtöteho on mitattava vähintään viidesti, ja tulosten aritmeettinen keskiarvo (Formula) on laskettava.

4.   HIILIDIOKSIDIPÄÄSTÖJEN VÄHENNYKSEN LASKENTA

Aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin avulla aikaansaatu CO2-päästövähennys lasketaan kaavalla 1 (3).

Kaava 1

Formula

jossa:

Formula

:

CO2-päästövähennys [g CO2/km]

SIR

:

auringonsäteilyn vuotuinen keskiarvo Euroopassa [W/m2], joka on 120 W/m2

UFIR

:

varjostuskerroin [-] joka on 0,51

ηSS

:

aurinkosähköjärjestelmän hyötysuhde [%], joka on 76 %

Formula

:

aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin mitattu keskimääräinen huippulähtöteho [W]

SIR_STC

:

auringonsäteilyn voimakkuus standardiolosuhteissa (STC) [W/m2], joka on 1 000 W/m2

SCC

:

auringonsäteilyn korjauskerroin [-], siten kuin se määritellään taulukossa 1. Ajoneuvon valmistajan on ilmoitettava akkujärjestelmän käytettävissä oleva kokonaisvarastointikapasiteetti tai auringonsäteilyn korjauskertoimen arvo.

Taulukko 1

Auringonsäteilyn korjauskerroin (SCC)

Akkujärjestelmän (12 V) käytettävissä oleva kokonaisvarastointikapasiteetti / aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin keskimääräinen huippulähtöteho [Ah/W] (4)

0,10

0,20

0,30

0,40

0,50

0,60

> 0,666

Auringonsäteilyn korjauskerroin (SCC)

0,481

0,656

0,784

0,873

0,934

0,977

1

VPe

:

Hyötytehon kulutus (l/kWh), siten kuin se määritellään taulukossa 2

Taulukko 2

Hyötytehon kulutus

Moottorityyppi

Hyötytehon kulutus (VPe)

[l/kwh]

Bensiini

0,264

Turbobensiini

0,280

Diesel

0,220

ηA

:

Vaihtovirtageneraattorin hyötysuhde [%], joka on 67 %

CF

:

Muuntokerroin (l/100 km) – (g CO2/km) [gCO2/l], siten kuin se määritellään taulukossa 3

Taulukko 3

Polttoaineen muuntokerroin

Polttoainetyyppi

Muuntokerroin (l/100 km) – (g CO2/km) (CF)

[gCO2/l]

Bensiini

2 330

Diesel

2 640

M

:

keskimääräinen vuotuinen ajomatka [km/vuosi], siten kuin se määritellään taulukossa 4

Taulukko 4

M1-luokan ajoneuvojen keskimääräinen vuotuinen ajomatka [km/vuosi]

Polttoainetyyppi

Keskimääräinen vuotuinen ajomatka [km/vuosi]

Bensiini

12 700

Diesel

17 000

Φ

:

aurinkopaneelin pituussuuntainen kaltevuus []. Valmistajan on ilmoitettava tämä arvo.

ΔCO2m

:

CO2-korjauskerroin, joka johtuu aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin, lisäakun ja muiden aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja varastointiin liittyvien laitteiden aiheuttamasta massan lisäyksestä, siten kuin se määritellään taulukossa 5 [g CO2/km]

Taulukko 5

Massan lisäyksestä johtuva CO2-korjauskerroin

Polttoainetyyppi

Massan lisäyksestä johtuva CO2-korjauskerroin (ΔCO2m)

[g CO2/km]

Bensiini

0,0277 · Δm

Diesel

0,0383 · Δm

Taulukossa 5 tekijä Δm on massan lisäys, joka johtuu aurinkopaneeleilla varustetusta kattomoduulista ja tapauksen mukaan lisäakusta ja muista nimenomaan aurinkoenergian sähköksi muuntamiseen ja varastointiin tarvittavista laitteista koostuvan aurinkosähköjärjestelmän asentamisesta.

Näin ollen Δm on aurinkosähköjärjestelmän massan ja vakiomallisen teräskaton massan positiivinen erotus. Vakiomallisen teräskaton massaksi oletetaan 12 kg. Jos aurinkosähköjärjestelmän massa on teräskaton massaa pienempi, massan muutoksesta johtuvaa oikaisua ei tarvitse tehdä.

5.   TILASTOMARGINAALIN LASKEMINEN

Huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonta lasketaan kaavalla 2.

Kaava 2

Formula

jossa:

Formula

:

huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonta [W]

Formula

:

huippulähtötehon mittausarvo [W]

Formula

:

huippulähtötehon aritmeettinen keskiarvo [W]

n

:

huippulähtötehon mittausten lukumäärä, mikä on vähintään 5

Aurinkopaneeleilla varustetun kattomoduulin huippulähtötehon aritmeettisen keskiarvon keskihajonnan avulla saadaan CO2-päästövähennyksen tilastomarginaali Formula. Arvo lasketaan kaavalla 3.

Kaava 3

Image

6.   TILASTOLLINEN MERKITSEVYYS

Kunkin aurinkopaneeleilla varustetulla kattomoduulilla varustetun ajoneuvotyypin, -variantin ja -version osalta on osoitettava, että vähimmäisarvo 1 g CO2/km ylittyy tilastollisesti merkitsevällä tavalla täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 725/2011 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti. Tätä varten on käytettävä kaavaa 4.

Kaava 4

Formula

jossa:

MT

:

vähimmäisarvo [g CO2/km], joka on 1 g CO2/km

Formula

:

CO2-päästöjen kokonaisvähennyksen tilastomarginaali [g CO2/km]

Jos kaavalla 4 saatava CO2-päästöjen vähennys on pienempi kuin asetuksen (EU) N:o 725/2011 9 artiklan 1 kohdassa määritelty kynnysarvo, sovelletaan kyseisen täytäntöönpanoasetuksen 11 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan säännöksiä.


(1)  Sähköalan kansainvälinen standardisoimisjärjestö (IEC), IEC 61215-2:2016, Terrestrial photovoltaic (PV) modules – Design qualification and type approval.

(2)  Sähköalan kansainvälinen standardisoimisjärjestö (IEC), IEC 61836-2007, Solar photovoltaic energy systems – Terms, definitions and symbols.

(3)  Asiakirja ”Technical Guidelines for the preparation of applications for the approval of innovative technologies pursuant to Regulation (EC) No 443/2009 and Regulation (EU) No 510/2011” Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 510/2011, annettu 11 päivänä toukokuuta 2011, päästönormien asettamisesta uusille kevyille kuljetusajoneuvoille osana unionin kokonaisvaltaista lähestymistapaa kevyiden hyötyajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi ETA:n kannalta merkityksellinen teksti. https://circabc.europa.eu/sd/a/bbf05038-a907-4298-83ee-3d6cce3b4231/Technical%20Guidelines%20October%202015.pdf

(4)  Kokonaisvarastointikapasiteetti sisältää 10 ampeeritunnin (12 V) suuruisen käynnistysakun keskimääräisen käytettävissä olevan varastointikapasiteetin. Kaikki arvot viittaavat keskimääräiseen vuosittaiseen auringonsäteilyyn, joka on 120 W/m2, varjostusosuuteen, joka on 0,49 ja ajoneuvon keskimääräiseen ajoaikaan, joka on 1 tunti päivässä 750 watin sähkötehotarpeella.