17.11.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 300/31


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2015/2055,

annettu 10 päivänä marraskuuta 2015,

nautaeläinten hätärokotusohjelman perustamisen edellytysten vahvistamisesta lumpy skin -tautia vastaan Kreikassa ja täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 muuttamisesta

(tiedoksiannettu numerolla C(2015) 7671)

(Ainoastaan kreikankielinen teksti on todistusvoimainen)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon eläinlääkärintarkastuksista yhteisön sisäisessä kaupassa sisämarkkinoiden toteuttamista varten 11 päivänä joulukuuta 1989 annetun neuvoston direktiivin 89/662/ETY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon eläinlääkärin- ja kotieläinjalostustarkastuksista yhteisön sisäisessä tiettyjen elävien eläinten ja tuotteiden kaupassa 26 päivänä kesäkuuta 1990 annetun neuvoston direktiivin 90/425/ETY (2) ja erityisesti sen 10 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomion yhteisön yleisistä toimenpiteistä tiettyjen eläintautien torjumiseksi sekä swine vesicular -tautiin liittyvistä erityistoimenpiteistä 17 päivänä joulukuuta 1992 annetun neuvoston direktiivin 92/119/ETY (3) ja erityisesti sen 19 artiklan 1 kohdan a alakohdan, 3 kohdan a alakohdan ja 6 kohdan,

ottaa huomioon ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden tuotantoon, jalostukseen, jakeluun ja yhteisön alueelle tuomiseen liittyvistä eläinten terveyttä koskevista säännöistä 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun neuvoston direktiivin 2002/99/EY (4) ja erityisesti sen 4 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Direktiivissä 92/119/ETY vahvistetaan yleiset toimenpiteet tiettyjen eläintautien torjumiseksi. Niihin kuuluvat toimenpiteet, jotka on toteutettava, kun lumpy skin -taudin esiintymistä epäillään ja kun sen esiintyminen on vahvistettu tilalla, rajoitusvyöhykkeillä toteutettavat toimenpiteet ja muut lisätoimenpiteet, joita tarvitaan taudin torjumiseksi. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat myös hätärokotukset, joilla täydennetään muita torjuntatoimenpiteitä lumpy skin -taudin puhjetessa.

(2)

Kreikan viranomaiset ilmoittivat 20 päivänä elokuuta 2015 komissiolle kahdesta lumpy skin -taudin purkauksesta nautaeläintiloilla, joilla on noin 200 nautaeläintä, Feresin alueella Evrosin alueellisessa yksikössä Kreikassa. Nämä taudinpurkaukset ovat ensimmäiset lumpy skin -taudin esiintymät unionissa.

(3)

Jotta estetään lumpy skin -taudin leviäminen Kreikan muihin osiin, muihin jäsenvaltioihin ja kolmansiin maihin, komissio antoi komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1423 (5), jossa kielletään Evrosin alueellisesta yksiköstä peräisin olevien nautaeläinten ja niiden siemennesteen siirrot ja lähetykset sekä tiettyjen eläinperäisten tuotteiden saattaminen markkinoille.

(4)

Kreikan epidemiologisesta tilanteesta saatujen lisätietojen valossa kyseiset väliaikaiset suojatoimenpiteet korvattiin monimutkaisemmilla suojatoimenpiteillä, joista säädettiin komission täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2015/1500 (6).

(5)

Lisäksi Kreikka ilmoitti 10 päivänä syyskuuta 2015 komissiolle ja jäsenvaltioille 24:stä vahvistetusta ja 17:stä epäillystä lumpy skin -taudin purkauksesta tiloilla, jotka sijaitsevat perustetuilla suoja- ja valvontavyöhykkeillä Evrosin alueellisessa yksikössä.

(6)

Lisäksi Kreikan viranomaiset ilmoittivat 27 päivänä syyskuuta 2015 komissiolle lumpy skin -taudin purkauksesta Xanthin alueellisen yksikön kaakkoisosassa ja jälleen 2 päivänä lokakuuta 2015 uudesta lumpy skin -taudin purkauksesta Xanthin alueellisesta yksiköstä länteen sijaitsevassa Kavalan alueellisessa yksikössä.

(7)

Edelleen Kreikan viranomaiset ilmoittivat 7 päivänä lokakuuta 2015 komissiolle lumpy skin -taudin purkauksesta yhdellä nautatilalla Limnoksen alueellisessa yksikössä.

(8)

Direktiivin 92/119/ETY 19 artiklassa säädetään mahdollisuudesta rokottaa lumpy skin -tautia vastaan kyseisen taudin puhjetessa.

(9)

Kreikka toimitti 26 päivänä elokuuta 2015 komissiolle hätärokotusohjelman Evrosin alueellisessa yksikössä Kreikassa sijaitsevilla tiloilla pidettävien nautaeläinten rokottamiseksi lumpy skin -tautia vastaan. Ohjelmassa esitetään yksityiskohtaiset tiedot rokotusvyöhykkeen maantieteellisestä ja hallinnollisesta määrittelystä, tilojen ja rokotettavien eläinten lukumäärästä ja ajankohdasta, jona rokotus olisi suoritettava, sekä toimenpiteiden toteuttamispäätöksen perusteena olevat olosuhteet.

(10)

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen (EFSA) lumpy skin -tautia koskevan tieteellisen lausunnon (7) mukaan lumpy skin -tautia vastaan on kaupallisesti saatavilla ainoastaan eläviä heikennettyjä rokotteita. Lausunnossa todetaan, että heikennettyä lumpy skin -tautivirusta (Neethling) sisältävä rokote ehkäisee erittäin tehokkaasti sairastuvuutta. Koska homologiset lumpy skin -tautirokotteet ovat tehokkaampia kuin heikennettyihin lammasrokkoviruksiin perustuvat rokotteet, niiden käyttöä suositellaan, jos rokotteita on saatavilla rokotetuottajilta, jotka toimivat yksinomaan unionin ulkopuolella.

(11)

Lumpy skin -tautia vastaan ei ole olemassa rokotetta, jolla olisi myyntilupa unionissa. Direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan mukainen hätärokotus voidaan tämän vuoksi suorittaa ainoastaan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2001/82/EY (8) 8 artiklan mukaisesti; artiklan mukaan jäsenvaltiot voivat tilapäisesti sallia rokotteiden käytön ilman myyntilupaa vakavan eläintaudin tapauksessa, jollainen lumpy skin -tauti on.

(12)

Kreikka ilmoitti direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan 6 kohdan mukaisesti komissiolle 5 päivänä syyskuuta 2015 hankkineensa riittävän suuren annosmäärän homologista lumpy skin -tautirokotetta ja aloittavansa hätärokotukset suoja- ja valvontavyöhykkeillä Evrosin alueellisessa yksikössä johdanto-osan 9 kappaleessa mainitun rokotusohjelman mukaisesti. Lisäksi Kreikan viranomaiset ilmoittivat 27 päivänä syyskuuta ja 2 päivänä lokakuuta 2015 komissiolle päätöksestään rokottaa Rodopin, Xanthin ja Kavalan alueellisissa yksiköissä sijaitsevilla tiloilla pidettävät nautaeläimet 26 päivänä elokuuta 2015 toimitetun rokotusohjelman mukaisesti.

(13)

Tämän päätöksen tarkoituksena on määritellä edellytykset, joiden mukaisesti Kreikan tulisi suorittaa hätärokotukset. Lumpy skin -taudin nopea leviäminen Kreikassa on vaaraksi muille Kreikan alueen osille ja sen naapurimaille. Siksi tämän päätöksen tarkoituksena on myös vahvistaa Kreikassa sovellettuja taudintorjuntatoimenpiteitä rajoittamalla yli kolmen kuukauden ikäisten rokottamattomien nautaeläinten siirtoja muille tiloille rajoitetulla alueella. Tämä ikärajoitus mahdollistaa nuorten vasikoiden välttämättömät siirrot muille tiloille kasvatusta varten sellaisena aikana synnytyksen jälkeen, jolloin niitä ei voida tuloksellisesti rokottaa. Samalla on tarpeen sallia rokottamattomien eläinten kuljettaminen suoraan teurastamoon rajoitetulla alueella.

(14)

Alue, jolla lumpy skin -tautirokotukset on tarkoitus suorittaa, voi kattaa koko täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2015/1500 määritetyn rajoitusvyöhykkeen, joka on vahvistettu kyseisen päätöksen liitteessä.

(15)

Ensimmäinen rokotuskierros olisi saatava päätökseen mahdollisimman pian ja viimeistään 31 päivänä lokakuuta 2015 Evrosin alueellisessa yksikössä ja 30 päivänä marraskuuta 2015 Rodopin, Xanthin ja Kavalan alueellisissa yksiköissä. Jos muissa alueellisissa yksiköissä ilmenee uusia taudinpurkauksia, rokotukset taudista kärsivässä alueellisessa yksikössä olisi saatava päätökseen kahden kuukauden kuluessa ensimmäisen lumpy skin -taudin purkauksen varmistuttua kyseisessä alueellisessa yksikössä, jos rokotteita on saatavilla. Koska Kreikan toimenpiteiden onnistuminen riippuu myös toimenpiteiden onnistumisesta EU:n ulkopuolisessa naapurimaassa, joka on ilmoittanut lumpy skin -taudin purkauksista Kreikassa ilmoitettujen tautipesäkkeiden läheisyydessä, saattaa olla tarpeen rokottaa rokotetuille nautaeläimille syntyneet jälkeläiset ja uudelleenrokottaa nautaeläimet tartunta-alueella. Sen vuoksi tätä päätöstä, joka koskee rokottamista lumpy skin -tautia vastaan Kreikassa, sovelletaan vuoden 2016 loppuun saakka.

(16)

Taudin leviämisriski rokotetuista eläimistä ja eläinperäisistä tuotteista on erilainen kuin rokottamattomista ja mahdollisesti virusta kantavista eläimistä aiheutuva. Sen vuoksi on tarpeen säätää edellytyksistä, jotka koskevat rokotettujen nautaeläinten siirtoja ja tällaisista eläimistä saatujen tuotteiden saattamista markkinoille.

(17)

Tietämys lumpy skin -taudista on puutteellista. Rokotetut nautaeläimet on suojattu kliinisiltä merkeiltä, muttei välttämättä tartunnalta, eivätkä kaikki rokotetut eläimet saa rokotuksesta immuniteettisuojaa. Näin ollen sen jälkeen, kun vähintään 28 päivää on kulunut rokottamisesta, tällaiset eläimet on saatava lähettää välittömästi suoraan teurastettaviksi Kreikan alueella sijaitseviin teurastamoihin.

(18)

Siksi tuore liha ja siitä saadut raakalihavalmisteet sekä lihavalmisteet, joille on tehty muu kuin erityiskäsittely, voivat aiheuttaa merkittävän lumpy skin -taudin leviämisriskin. Tämän vuoksi on perusteltua rajoittaa tuoreen lihan ja siitä saatujen raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden saattaminen markkinoille Kreikan alueeseen edellyttäen, että tällainen tuore liha, raakalihavalmisteet ja lihavalmisteet varustetaan erityisellä merkinnällä, joka ei ole soikean muotoinen ja jota ei voi sekoittaa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 854/2004 (9) liitteessä I olevan I jakson III luvussa vahvistettuun tuoreen lihan terveysmerkkiin eikä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 853/2004 (10) liitteessä II olevassa I jaksossa vahvistettuun nautaeläinten lihasta koostuvien tai sitä sisältävien raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden tunnistusmerkkiin.

(19)

Lihavalmisteiden erityiskäsittely ilmatiiviissä säiliössä siten, että Fo-arvo on vähintään 3, ja neuvoston direktiivin 2003/85/EY (11) liitteessä IX olevan A osan 1.1–1.5 kohdassa kuvattu maidon ja maitotuotteiden käsittely riittävät kuitenkin inaktivoimaan lumpy skin -tautiviruksen tällaisissa ihmisravinnoksi tarkoitetuissa tuotteissa, ja siksi tällaista maitoa ja maitotuotteita olisi saatava saattaa markkinoille koko Kreikan alueella ja muissa jäsenvaltioissa ja lähettää kolmansiin maihin.

(20)

Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä (EU) 2015/1500 olisi muutettava.

(21)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

1.   Kreikan direktiivin 92/119/ETY 4, 5 ja 10 artiklan mukaisesti toteuttamien toimenpiteiden lisäksi Kreikka saa suorittaa hätärokotuksia lumpy skin -tautia vastaan liitteessä I vahvistetulla alueella sijaitsevilla tiloilla pidetyille nautaeläimille liitteessä II vahvistetuin edellytyksin.

2.   Hyväksytään Kreikan 26 päivänä elokuuta 2015 komissiolle toimittama ohjelma liitteessä I vahvistetulla alueella pidettyjen nautaeläinten hätärokotuksista lumpy skin -tautia vastaan.

3.   Kielletään lumpy skin -tautia vastaan rokotettujen nautaeläinten kaikki siirrot muihin jäsenvaltioihin.

4.   Kielletään alle kuuden kuukauden ikäisten nautaeläinten, joita ei ole rokotettu lumpy skin -tautia vastaan mutta jotka ovat syntyneet emistä, jotka on rokotettu lumpy skin -tautia vastaan, kaikki siirrot muihin jäsenvaltioihin.

2 artikla

Kreikan on toteutettava tarvittavat toimenpiteet tämän päätöksen noudattamiseksi ja ilmoitettava asiasta komissiolle ja jäsenvaltioille direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

3 artikla

Muutetaan täytäntöönpanopäätös (EU) 2015/1500 seuraavasti:

1)

Poistetaan 1 artiklan 3 kohta.

2)

Korvataan 4 artiklan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Poiketen 3 artiklan 1 kohdan a alakohdassa säädetystä kiellosta toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan lähettää nautaeläimiä ja vankeudessa pidettyjä luonnonvaraisia märehtijöitä rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevilta tiloilta Kreikan muussa osassa sijaitsevaan teurastamoon edellyttäen, että

a)

eläimet on pidetty syntymästään saakka tai viimeksi kuluneiden 28 päivän ajan tilalla, jolla ei ole virallisesti ilmoitettu lumpy skin -tautitapauksia kyseisen ajanjakson aikana;

b)

eläimet on tarkastettu kliinisesti lastauksen yhteydessä eikä niissä esiintynyt mitään lumpy skin -taudin kliinisiä oireita;

c)

eläimet kuljetetaan välittömästi teurastettaviksi ilman pysähdyksiä tai lastin purkamista;

d)

toimivaltainen viranomainen on nimennyt kyseisen teurastamon tätä tarkoitusta varten;

e)

lähettävä toimivaltainen viranomainen on ilmoittanut teurastamon toimivaltaiselle viranomaiselle aikomuksesta lähettää eläimet, ja teurastamon toimivaltainen viranomainen ilmoittaa lähettävälle toimivaltaiselle viranomaiselle niiden saapumisesta;

f)

eläinten saavuttua teurastamoon ne pidetään ja teurastetaan erillään muista eläimistä enintään 36 tunnin kuluessa;

g)

eläimet, jotka aiotaan siirtää,

i)

joko eivät ole rokotettuja lumpy skin -tautia vastaan ja ne on pidetty tiloilla,

joilla rokotuksia ei ole suoritettu ja jotka sijaitsevat suoja- ja valvontavyöhykkeiden ulkopuolella; tai

joilla rokotukset on suoritettu ja jotka sijaitsevat suoja- ja valvontavyöhykkeiden ulkopuolella, ja karjan rokottamisesta on kulunut vähintään 7 päivän odotusaika; tai

jotka sijaitsevat valvontavyöhykkeellä, joka on pidetty voimassa yli 30 päivää uusien tautitapausten esiintymisen vuoksi; tai

ii)

on rokotettu lumpy skin -tautia vastaan vähintään 28 päivää ennen siirtoa, ja ne tulevat tilalta, jolla kaikki taudille alttiit eläimet on rokotettu vähintään 28 päivää ennen aiottua siirtoa.”

3)

Korvataan 5 artikla seuraavasti:

”5 artikla

Poikkeus kieltoon saattaa markkinoille nautaeläimistä ja luonnonvaraisista märehtijöistä saatuja tuoretta lihaa ja raakalihavalmisteita

1.   Poiketen 3 artiklan 2 kohdan a ja c alakohdassa säädetystä kiellosta toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan saattaa markkinoille rajoitusvyöhykkeen ulkopuolelle tuoretta lihaa, lukuun ottamatta muita eläimenosia kuin maksaa, ja siitä saatuja raakalihavalmisteita sekä tuoreita vuotia ja nahkoja, jotka on saatu nautaeläimistä ja luonnonvaraisista märehtijöistä,

a)

jotka on pidetty rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevilla tiloilla, joihin ei sovelleta direktiivin 92/119/ETY mukaisia rajoituksia; tai

b)

jotka on teurastettu tai metsästetty ennen 21 päivää elokuuta 2015; tai

c)

joita tarkoitetaan 4 artiklan 1 kappaleessa.

Toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että 1 alakohdassa tarkoitettua tuoretta lihaa, lukuun ottamatta muita eläimenosia kuin maksaa, ja siitä saatuja raakalihavalmisteita sekä tuoreita vuotia ja nahkoja ei lähetetä muihin jäsenvaltioihin tai kolmansiin maihin.

2.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan lähettää muihin jäsenvaltioihin lähetyksiä, jotka sisältävät rajoitusvyöhykkeen ulkopuolella pidetyistä ja teurastetuista nautaeläimistä saatua tuoretta lihaa ja tällaisesta tuoreesta lihasta tuotettuja raakalihavalmisteita, ainoastaan mikäli kyseinen liha ja raakalihavalmisteet on tuotettu, varastoitu ja käsitelty ilman, että ne ovat olleet kosketuksissa sellaiseen lihaan ja raakalihavalmisteisiin, joita ei saa lähettää muihin jäsenvaltioihin, ja mikäli lähetysten mukana on komission asetuksen (EY) N:o 599/2004 (12) liitteessä vahvistettu virallinen terveystodistus, jonka II osaan on täydennettävä seuraava vakuutus:

’Tuoretta lihaa tai raakalihavalmisteita, jotka ovat tietyistä lumpy skin -taudin vastaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa 7 päivänä syyskuuta 2015 annetun komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 mukaisia.’

(12)  Komission asetus (EY) N:o 599/2004, annettu 30 päivänä maaliskuuta 2004, eläinten ja eläinperäisten tuotteiden yhteisön sisäiseen kauppaan liittyvän yhdenmukaisen todistusmallin ja tarkastuspöytäkirjan hyväksymisestä (EUVL L 94, 31.3.2004, s. 44).”"

4)

Korvataan 6 artikla seuraavasti:

”6 artikla

Poikkeus kiellosta saattaa markkinoille nautaeläimistä ja luonnonvaraisista märehtijöistä saatuja lihavalmisteita

1.   Poiketen 3 artiklan 2 kohdan a alakohdassa säädetystä kiellosta toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan saattaa markkinoille tuoreesta lihasta rajoitusvyöhykkeellä tuotettuja lihavalmisteita, jotka on saatu nautaeläimistä ja luonnonvaraisista märehtijöistä,

a)

jotka on pidetty rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevilla tiloilla, joihin ei sovelleta direktiivin 92/119/ETY mukaisia rajoituksia; tai

b)

jotka on teurastettu tai kaadettu ennen 21 päivää elokuuta 2015; tai

c)

joita tarkoitetaan 4 artiklan 1 kohdassa; tai

d)

jotka on pidetty ja teurastettu rajoitusvyöhykkeen ulkopuolella.

2.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan saattaa markkinoille 1 kohdassa tarkoitettuja, kyseisen kohdan a, b tai c alakohdassa säädetyt edellytykset täyttäviä lihavalmisteita ainoastaan Kreikan alueella edellyttäen, että lihavalmisteille on tehty muu kuin erityiskäsittely, joka takaa, että lihavalmisteiden leikkauspinnassa ei ole enää tuoreen lihan ominaisuuksia.

Toimivaltaisen viranomaisen on varmistettava, että 1 kohdassa tarkoitettuja lihavalmisteita ei lähetetä muihin jäsenvaltioihin tai kolmansiin maihin.

3.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan lähettää muihin jäsenvaltioihin lähetyksiä, jotka sisältävät 1 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitetuista eläimistä saadusta tuoreesta lihasta tuotettuja lihavalmisteita, ainoastaan mikäli kyseisille lihavalmisteille on tehty erityiskäsittely ilmatiiviissä säiliössä siten, että Fo-arvo on vähintään 3, ja mikäli niiden mukana on asetuksen (EY) N:o 599/2004 liitteessä vahvistettu virallinen terveystodistus, jonka II osaan on täytettävä seuraava vakuutus:

’Lihavalmisteita, jotka ovat tietyistä lumpy skin -taudin vastaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa 7 päivänä syyskuuta 2015 annetun komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 mukaisia.’

4.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan lähettää muihin jäsenvaltioihin lähetyksiä, jotka sisältävät 1 kohdan d alakohdassa tarkoitetuista eläimistä saadusta tuoreesta lihasta tuotettuja lihavalmisteita, ainoastaan mikäli lihavalmisteelle on tehty muu kuin erityiskäsittely, joka takaa, että lihavalmisteiden leikkauspinnassa ei ole enää tuoreen lihan ominaisuuksia, ja mikäli niiden mukana on asetuksen (EY) N:o 599/2004 liitteessä vahvistettu virallinen terveystodistus, jonka II osaan on täytettävä seuraava vakuutus:

’Lihavalmisteita, jotka ovat tietyistä lumpy skin -taudin vastaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa 7 päivänä syyskuuta 2015 annetun komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 mukaisia.’”

5)

Korvataan 7 artikla seuraavasti:

”7 artikla

Poikkeus kiellosta lähettää ja saattaa markkinoille maitoa ja maitotuotteita

1.   Poiketen 3 artiklan 2 kohdan b alakohdassa säädetystä kiellosta toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan saattaa markkinoille ihmisravinnoksi tarkoitettua, rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevilla tiloilla pidetyistä nautaeläimistä saatua maitoa ja siitä tuotettuja maitotuotteita edellyttäen, että kyseiselle maidolle ja maitotuotteille on tehty neuvoston direktiivin 2003/85/EY liitteessä IX olevan A osan 1.1–1.5 kohdassa kuvattu käsittely (13).

2.   Toimivaltainen viranomainen voi antaa luvan lähettää muihin jäsenvaltioihin lähetyksiä, jotka sisältävät rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevilla tiloilla pidetyistä nautaeläimistä saatua maitoa ja maitotuotteita ainoastaan, mikäli kyseinen maito ja maitotuotteet on tarkoitettu ihmisravinnoksi, niille on tehty 1 kohdassa tarkoitettu käsittely ja lähetysten mukana on asetuksen (EY) N:o 599/2004 liitteessä vahvistettu virallinen terveystodistus, jonka II osaan on täytettävä seuraava vakuutus:

’Maitoa tai maitotuotteita, jotka ovat tietyistä lumpy skin -taudin vastaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa 7 päivänä syyskuuta 2015 annetun komission täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 mukaisia.’

(13)  Neuvoston direktiivi 2003/85/EY, annettu 29. syyskuuta 2003, yhteisön toimenpiteistä suu- ja sorkkataudin torjumiseksi, direktiivin 85/511/ETY sekä päätösten 89/531/ETY ja 91/665/ETY kumoamisesta ja direktiivin 92/46/ETY muuttamisesta (EUVL L 306, 22.11.2003, s. 1).”"

6)

Korvataan 8 artiklan otsikko seuraavasti:

”8 artikla

Erityinen merkki 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuille tuoreelle lihalle ja raakalihavalmisteille ja 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuille lihavalmisteille”

7)

Korvataan 12 artiklassa oleva päivämäärä päivämäärällä ”31 päivään joulukuuta 2016”.

8)

Korvataan liite liitteellä III.

4 artikla

Tämä päätös on osoitettu Helleenien tasavallalle.

Tehty Brysselissä 10 päivänä marraskuuta 2015.

Komission puolesta

Vytenis ANDRIUKAITIS

Komission jäsen


(1)  EYVL L 395, 30.12.1989, s. 13.

(2)  EYVL L 224, 18.8.1990, s. 29.

(3)  EYVL L 62, 15.3.1993, s. 69.

(4)  EYVL L 18, 23.1.2003, s. 11.

(5)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2015/1423, annettu 21 päivänä elokuuta 2015, tietyistä väliaikaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa lumpy skin -tautia vastaan (EUVL L 222, 25.8.2015, s. 7).

(6)  Komission täytäntöönpanopäätös (EU) 2015/1500, annettu 7 päivänä syyskuuta 2015, tietyistä lumpy skin -taudin vastaisista suojatoimenpiteistä Kreikassa ja täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1423 kumoamisesta (EUVL L 234, 8.9.2015, s. 19).

(7)  EFSA Journal 2015;13(1):3986 [73 pp.].

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/82/EY, annettu 6 päivänä marraskuuta 2001, eläinlääkkeitä koskevista yhteisön säännöistä (EYVL L 311, 28.11.2001, s. 1).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 854/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, ihmisravinnoksi tarkoitettujen eläinperäisten tuotteiden virallisen valvonnan järjestämistä koskevista erityissäännöistä (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 206).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 853/2004, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2004, eläinperäisiä elintarvikkeita koskevista erityisistä hygieniasäännöistä (EUVL L 139, 30.4.2004, s. 55).

(11)  Neuvoston direktiivi 2003/85/EY, annettu 29 päivänä syyskuuta 2003, yhteisön toimenpiteistä suu- ja sorkkataudin torjumiseksi, direktiivin 85/511/ETY sekä päätösten 89/531/ETY ja 91/665/ETY kumoamisesta ja direktiivin 92/46/ETY muuttamisesta (EUVL L 306, 22.11.2003, s. 1).


LIITE I

Kreikka:

Seuraavat alueelliset yksiköt Kreikassa:

Evrosin alueellinen yksikkö

Kavalan alueellinen yksikkö

Limnoksen alueellinen yksikkö

Rodopin alueellinen yksikkö

Xanthin alueellinen yksikkö.


LIITE II

Direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan mukaiset edellytykset hätärokotusohjelman käyttämiseksi lumpy skin -taudin torjumisessa ja hävittämisessä

1.

Sen maantieteellisen alueen laajuus, jolla hätärokotus on tarkoitus suorittaa

Rokotusvyöhykkeen on sijaittava liitteessä I määritellyllä alueella.

Rokotusvyöhykkeellä sovellettavien rajoitusten on oltava rajoitukset, joista säädetään tässä päätöksessä ja täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2015/1500, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 92/119/ETY 10 artiklan säännöksiä.

2.

Rokotettavien eläinten laji ja ikä

Kaikki nautaeläimet riippumatta sukupuolesta, iästä, tiineydestä tai tuotantotarkoituksesta on rokotettava 3 kohdassa tarkoitetun rokotusohjelman ensimmäisellä kierroksella.

Rokotettujen nautaeläinten jälkeläiset on rokotettava valmistajan ohjeiden mukaisesti vähintään nelikuisina.

3.

Rokotuskampanjan kesto

Rokotusohjelman ensimmäinen kierros Evrosin alueellisessa yksikössä on saatettava päätökseen viimeistään 31. lokakuuta 2015.

Rokotusohjelman ensimmäinen kierros Rodopin, Xanthin ja Kavalan alueellisissa yksiköissä on saatettava päätökseen viimeistään 30. marraskuuta 2015.

Ensimmäinen rokotuskierros liitteessä I luetelluissa muissa alueellisissa yksiköissä on saatettava päätökseen mahdollisimman nopeasti ja viimeistään kahden kuukauden kuluttua ensimmäisen taudinpurkauksen vahvistamisesta kyseisessä alueellisessa yksikössä.

4.

Eläinten ja niistä saatavien tuotteiden erityinen siirtokielto

Riippumatta mahdollisista muista täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2015/1500 määritellyistä toimenpiteistä, jotka voivat olla käytössä rajoitusvyöhykkeellä, yli 90 päivän ikäisiä eläimiä ei saa siirtää toiselle tilalle, paitsi jos ne on rokotettu ja uudelleenrokotettu säännöllisesti vähintään 28 päivää ennen siirtoa.

Kun 28 päivän määräaika rokotuksesta on kulunut, rokotettujen nautaeläinten siirroissa ja rokotetuista nautaeläimistä saatujen tuotteiden markkinoille saattamisessa sovelletaan täytäntöönpanopäätöksessä (EU) 2015/1500 vahvistettuja toimenpiteitä, sanotun kuitenkaan rajoittamatta direktiivin 92/119/ETY 10 artiklan säännöksiä.

Rokottamattomia eläimiä voidaan siirtää välitöntä teurastusta varten rajoitetulla alueella sijaitsevaan teurastamoon. Lukuun ottamatta hätäteurastusta, karjan rokottamisen jälkeen on noudatettava 7 päivän odotusaikaa, ennen kuin rokottamattomia eläimiä, jotka ovat peräisin tiloilta, joilla rokottaminen on suoritettu, lähetetään teurastettavaksi.

Vähintään 28 päivää ennen synnytystä rokotetuille emille syntyneet alle kuusikuiset rokottamattomat jälkeläiset voidaan siirtää rajoitusvyöhykkeellä sijaitsevalle muulle tilalle.

5.

Rokotettujen eläinten erityinen rekisteröinti

Paikallisen toimivaltaisen viranomaisen on kirjattava jokaisen rokotetun nautaeläimen rokotustiedot tähän tarkoitukseen omistettuun sähköiseen tietokantaan, joka on yhteydessä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1760/2000 (1) mukaisesti perustettuun keskustietokantaan.

Tiedoista on käytävä ilmi rokotetun emän ja jälkeläisten välinen yhteys.

6.

Muut hätärokotusta koskevat seikat.

6.1

Rokotusvyöhykettä ympäröivä valvonta-alue Kreikassa

Edellä 1 kohdassa tarkoitetun rokotusvyöhykkeen ympärille on perustettava vähintään 10 km:n valvonta-alue, jolla suoritetaan tehostettua seurantaa ja jolla nautaeläinten siirtoihin on sovellettava toimivaltaisen viranomaisen suorittamia tarkastuksia.

Nautaeläimet, joita ei ole rokotettu lumpy skin -tautia vastaan ja joita pidetään rokotusvyöhykettä ympäröivällä valvonta-alueella sijaitsevilla tiloilla, eivät saa poistua tiloilta, ennen kuin vähintään 7 päivän odotusaika on kulunut rokotusten päätökseen saattamisesta tiloilla, jotka sijaitsevat rokotusvyöhykkeellä alle 10 kilometrin etäisyydellä.

6.2

Ajanjakso, jona toimenpiteitä sovelletaan direktiivin 92/119/ETY 10 artiklan ja täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2015/1500 mukaisesti perustetuilla vyöhykkeillä, säilyy samana.

Rokotusvyöhykkeellä sovellettavat toimenpiteet on pidettävä voimassa, kunnes ne kumotaan direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan 6 kohdan mukaisesti.

6.3

Rokotuskampanjan toteuttaminen

Rokotukset suorittaa toimivaltaisen viranomaisen virkamies tai toimivaltaisen viranomaisen nimittämä ja valvoma yksityinen eläinlääkäri.

Ensisijaisesti on rokotettava suoja- ja valvontavyöhykkeillä ja muiden jäsenvaltioiden vastaisilla raja-alueilla sekä lumpy skin -taudista vapaissa alueellisissa yksiköissä Kreikassa sijaitsevilla tiloilla pidetyt eläimet.

Viruksen mahdollinen leviäminen on estettävä tarpeellisin toimenpitein. Mahdolliset käyttämättömät rokotteet on palautettava rokotteen jakelupisteeseen, ja rokotettujen eläinten ja käytettyjen annosten lukumäärästä on annettava kirjallinen selvitys.

6.4

Käytettävä rokote

Homologinen heikennettyä elävää virusta sisältävä rokote lumpy skin -tautia vastaan (Neethling-viruskanta), ”Lumpy Skin Disease Vaccine For Cattle”, Onderstepoort Biological Products, Etelä-Afrikka.

Vaihtoehtoisesti: heikennettyä elävää virusta sisältävä rokote lumpy skin -tautia vastaan (SIS-tyyppi), ”Lumpyvax”, MSD Animal Health, Intervet, Etelä-Afrikka.

Rokotetta on käytettävä valmistajan ohjeiden ja direktiivin 2001/82/EY 8 artiklan mukaisesti toimivaltaisten keskusviranomaisten vastuulla.

6.5

Edistymisraportti ja loppuraportti

Komissiolle ja jäsenvaltioille on toimitettava edistymisraportti ohjelman täytäntöönpanosta direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

Komissiolle ja jäsenvaltioille on toimitettava yksityiskohtainen raportti ohjelman päätökseen saattamisesta direktiivin 92/119/ETY 19 artiklan 5 kohdan mukaisesti ennen 6.1 ja 6.2 kohdassa tarkoitettujen rajoitusten poistamista.


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1760/2000, annettu 17 päivänä heinäkuuta 2000, nautaeläinten tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän käyttöönottamisesta sekä naudanlihan ja naudanlihatuotteiden pakollisesta merkitsemisestä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 820/97 kumoamisesta (EYVL L 204, 11.8.2000, s. 1).


LIITE III

Korvataan täytäntöönpanopäätöksen (EU) 2015/1500 liite seuraavasti:

”LIITE

Kreikka:

Seuraavat alueelliset yksiköt Kreikassa:

Evrosin alueellinen yksikkö

Kavalan alueellinen yksikkö

Limnoksen alueellinen yksikkö

Rodopin alueellinen yksikkö

Xanthin alueellinen yksikkö.”