17.11.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 300/19


NEUVOSTON PÄÄTÖS (YUTP) 2015/2051,

annettu 16 päivänä marraskuuta 2015,

pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian mukaisten SEESACin aseriisunta- ja asevalvontatoimien tukemisesta Kaakkois-Euroopassa annetun päätöksen 2013/730/YUTP muuttamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 26 artiklan 2 kohdan ja 31 artiklan 1 kohdan,

ottaa huomioon unionin ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkean edustajan ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvoston päätöksessä 2013/730/YUTP (1) säädetään, että unioni osallistuu pienaseiden ja kevyiden aseiden valvonnasta vastaavan Kaakkois-Euroopan selvitystoimiston (SEESAC) hankkeeseen, jolla pyritään vähentämään pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman leviämisen ja kaupan uhkaa Kaakkois-Euroopassa.

(2)

Päätöksen 2013/730/YUTP tukemalla hankkeella pyritään muun muassa parantamaan tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden varastoja koskevia turvamääräyksiä ja varastojen hallinnointia, jäljempänä ’varastojen turvamääräyksiä koskeva osa’.

(3)

Bosnia ja Hertsegovina, Kosovo (2), Moldovan tasavalta, Montenegro, Serbia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia nimetään päätöksen 2013/730/YUTP liitteessä olevassa 3.1 kohdassa edunsaajiksi, mutta Albaniaa ei.

(4)

Täytäntöönpanevan viraston SEESACin mukaan Albanialla olisi tarvetta päästä varastojen turvamääräyksiä koskevan osan edunsaajaksi ja tämä olisi mahdollista rahoittaa päätöksen 2013/730/YUTP nojalla ja tähän on myös saatu Albanian viranomaisten hyväksyntä.

(5)

Päätös 2013/730/YUTP olisi näin ollen muutettava, jotta Albania lisätään hankkeen varastojen turvamääräyksiä koskevan osan edunsaajaksi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Korvataan päätöksen 2013/730/YUTP liitteessä oleva 3.1 kohta seuraavasti:

”3.1   Varastojen turvallisuuden lisääntyminen infrastruktuurien parantamisen ja valmiuksien kehittämisen kautta

Tavoite

Tällä toiminnalla vähennetään pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden leviämisen ja laittoman kaupan uhkaa parantamalla tavanomaisten aseiden ja ampumatarvikkeiden varastoja koskevia turvamääräyksiä ja hallinnointia Albaniassa, Bosnia ja Hertsegovinassa, Kosovossa (*), Moldovan tasavallassa, Montenegrossa, Serbiassa ja entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa.

Kuvaus

Neuvoston päätöksen 2010/179/YUTP onnistunut täytäntöönpano kaksijakoisesti eli (1) parantamalla varastointipaikkojen turvallisuutta kolmessa maassa (3) ja (2) kehittämällä varastojen hallinnoinnista vastaavan henkilöstön valmiuksia (4). Tämän tuloksena turvamääräyksiä on vahvistettu merkittävästi ja pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden varastojen ei-toivotun leviämisen vaara on vähentynyt. Hankkeen toisessa vaiheessa jatketaan näiden saavutusten pohjalta ase- ja ampumatarvikevarastojen turvallisuuden parantamista Kaakkois-Euroopassa antamalla lisää teknistä ja infrastruktuureihin liittyvää erityisapua kansainvälisten parhaiden käytäntöjen ja standardien mukaisesti. Hanketoimilla tuetaan Albanian, Bosnia ja Hertsegovinan, Moldovan tasavallan, Montenegron ja entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian puolustusministeriöitä sekä Serbian tasavallan, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian ja Kosovon sisäasiainministeriöitä siten, että hankitaan ja asennetaan tarvittavia laitteita ase- ja ampumatarvikevarastojen turvaamiseksi. Lisäksi varastojen hallinnoinnista vastaavalle henkilöstölle annetaan tarvittaessa koulutusta. Paikat, joissa turvallisuutta parannetaan, valitaan painopisteitä ja paikan aiheuttamia turvallisuusriskejä koskevan arvioinnin perusteella.

Hankkeessa on tarkoitus toteuttaa erityisesti seuraavat toimet:

Albania: Puolustusministeriön ampumatarvikkeiden ja tavanomaisten aseiden varastointipaikkojen (enintään kaksi paikkaa) turvallisuustason nostaminen muun muassa asentamalla ja/tai kunnostamalla varastoalueen aitaus- ja valaistusjärjestelyjä, murtohälytysjärjestelmiä, valvontakameroita ja televiestintälaitteita.

Bosnia ja Hertsegovina: Puolustusministeriön ampumatarvikkeiden ja tavanomaisten aseiden varastointipaikkojen turvallisuustason nostaminen muun muassa asentamalla ja/tai kunnostamalla varastoalueen aitaus- ja valaistusjärjestelyjä, murtohälytysjärjestelmiä, valvontakameroita ja televiestintälaitteita, millä täydennetään UNDP:n ja Etyjin työtä varastointipaikkojen turvallisuuden alalla.

Kosovo (*): Poliisilaitoksen varastojen hallinnointivalmiuksien parantaminen koulutuksen avulla ja arvioimalla nykytilaa. Kunnostetaan yksi pieni, paikallinen pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä ampumatarvikkeiden varasto.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia: Sisäasiainministeriön keskusvaraston (Orman) turvallisuustason nostaminen hankkimalla turvalaitteita ja uudistamalla infrastruktuuria muun muassa kunnostamalla varastoalueen aitaus- ja valaistusjärjestelyjä sekä kameravalvontaa ja uusimalla varastorakennusten turvaovia. Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian puolustusvoimien keskusvaraston turvallisuustason nostaminen hankkimalla ja asentamalla kameravalvontajärjestelmä ja parantamalla alueen ja rakennusten turvallisuutta korjaamalla aitoja, asentamalla uusia kulkuportteja ja kunnostamalla varastorakennusten turvaovia.

Moldovan tasavalta: Sisäasiainministeriön aseiden ja ampumatarvikkeiden keskusvaraston (CAMD) turvallisuustason nostaminen muun muassa asentamalla turva-aitoja, ottamalla käyttöön kulunvalvontajärjestelmiä ja hankkimalla sähköinen aserekisteri.

Montenegro: Brezovikin ampumatarvikevarastojen rakenteellinen parantaminen, mukaan lukien yleiset parannukset varastoinnin turvallisuusinfrastruktuuriin. Varastoituja aseita ja ampumatarvikkeita koskevan keskusrekisterin kehittäminen.

Serbia: Sisäasiainministeriön tärkeimmän pienaseiden ja kevyiden aseiden varastointipaikan turvallisuustason nostaminen, mukaan lukien videovalvonta ja kulunvalvonta.

Varastojen hallinnointia koskeva alueellinen koulutus: toteutetaan sekä alueellisella (vuosittain) että kansallisella tasolla (tarvittaessa).

Hankkeen tulokset ja täytäntöönpanon indikaattorit:

Hankkeella parannetaan turvallisuutta Kaakkois-Euroopassa vähentämällä laittoman kaupan riskiä seuraavasti:

parannetaan pienaseiden ja kevyiden aseiden varastointipaikkojen turvallisuutta Albaniassa (enintään 2 paikkaa), Bosnia ja Hertsegovinassa (4), Kosovossa (*) (1), Moldovassa (2), Montenegrossa (1) ja entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa (2) mitattavissa olevilla infrastruktuurin turvallisuustason nostoilla;

parannetaan henkilöstön kykyä suojata varastoja kouluttamalla vähintään 60 työntekijää edunsaajamaista kolmessa työpajassa ja tarjoamalla kohdennettua koulutusta kansallisella tasolla.”

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Brysselissä 16 päivänä marraskuuta 2015.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. MOGHERINI


(1)  Neuvoston päätös 2013/730/YUTP, annettu 9 päivänä joulukuuta 2013, pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä niissä käytettävien ampumatarvikkeiden laittoman keskittymisen ja kaupan torjumista koskevan EU:n strategian mukaisten SEESACin aseriisunta- ja asevalvontatoimien tukemisesta Kaakkois-Euroopassa (EUVL L 332, 11.12.2013, s. 19).

(2)  Tämä nimitys ei vaikuta asemaa koskeviin kantoihin, ja se on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 (1999) ja Kansainvälisen tuomioistuimen Kosovon itsenäisyysjulistuksesta antaman lausunnon mukainen.

(3)  Kroatiassa sisäasiainministeriön keskusasevaraston MURATin turvallisuutta parannettiin asentamalla kameravalvontajärjestelmä. Bosnia ja Hertsegovinassa asennettiin 41 turvaovea ja turvallisuutta neljässä puolustusministeriön hallinnoimassa pienaseiden ja kevyiden aseiden sekä ampumatarvikkeiden varastointipaikassa vahvistettiin. Montenegron puolustusministeriön ampumatarvikevaraston TARASin turvallisuustaso nostettiin vastaamaan kansainvälisiä turvallisuusstandardeja.

(4)  Perustettiin varastojen hallinnointikurssi, ja koulutusta varastojen hallinnoinnissa annettiin yhteensä 58:lle operaatiotason virkamiehelle, jotka tulivat Bosnia ja Hertsegovinan, Kroatian, entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian, Montenegron ja Serbian puolustusministeriöistä, puolustusvoimista ja sisäasiainministeriöistä.