8.12.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 407/8


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 24 päivänä marraskuuta 2015,

unionin ja sen jäsenvaltioiden toimien yhteensovittamisesta Turkin-pakolaisavun koordinointivälineen avulla

(2015/C 407/07)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 210 artiklan 2 kohdan ja 214 artiklan 6 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kansainvälisellä yhteisöllä on edessään ennennäkemätön pakolaiskriisi, joka edellyttää solidaarisuutta, yhteishenkeä ja tehokkuutta. Haasteet ovat yhteisiä, joten niihin on vastattava koordinoidusti.

(2)

Maantieteellisen sijaintinsa vuoksi Turkki on merkittävä pakolaisten ensivastaanotto- ja kauttakulkumaa, jonka alueella on vuoden 2015 loppuun mennessä yli kaksi miljoonaa turvapaikanhakijaa ja pakolaista – enemmän kuin yhdessäkään toisessa maassa. Turkki pyrkii ansiokkaasti tarjoamaan mittavaa humanitaarista apua ja tukea ennätyksellisen suurelle ja jatkuvasti kasvavalle määrälle turvaan hakeutuvia ihmisiä. Se on käyttänyt omista varoistaan jo yli 7 miljardia euroa kriisistä selviytymiseen.

(3)

Turkki ja EU aikovat määrätietoisesti tarttua vallitseviin haasteisiin ja selvitä niistä yhteistuumin. Turkki hyväksyi 15. lokakuuta 2015ad referendum asiakirjan, joka ilmentää Euroopan unionin ja Turkin tasavallan yhteisymmärrystä keskinäisen yhteistyönsä tehostamisesta (jäljempänä ’EU:n ja Turkin yhteinen toimintasuunnitelma’). Tämän yhteistyön puitteissa syyrialaisille tarjotaan tilapäistä suojelua ja muuttoliikettä hallinnoidaan koordinoidusti kriisistä selviytymiseksi. Asiakirjassa etsitään ratkaisuja pakolaiskriisiin ja muuttoliikkeen hallintaan. Eurooppa-neuvosto suhtautuu samana päivänä antamissaan päätelmissä myönteisesti Turkin kanssa tehtyyn yhteiseen toimintasuunnitelmaan ja katsoo sen olevan osa kokonaisvaltaista yhteistyötä, joka perustuu jaettuun vastuuseen, keskinäisiin sitoumuksiin ja täytäntöönpanoon. Päätelmissä todettiin myös seuraavaa: ”EU ja sen jäsenvaltiot ovat valmiita lisäämään Turkin kanssa tehtävää yhteistyötä sekä tehostamaan huomattavasti poliittista ja taloudellista osallistumistaan sovitussa kehyksessä.”

(4)

EU:n ja Turkin yhteisessä toimintasuunnitelmassa esitetyn mukaisesti EU:n on saatava pysyvällä ja vastuullisella tavalla käyttöön runsaasti uutta rahoitusta Turkin auttamiseksi selviämään uusista tarpeista ja tilapäisen suojelun saavien syyrialaisten läsnäolosta aiheutuvista haasteista. Varat olisi saatava käyttöön mahdollisimman joustavasti ja nopeasti. Avun painopisteistä ja kohteista olisi päätettävä Turkin viranomaisia kuulleen välitöntä humanitaarista apua lukuun ottamatta. Etusijalla on välitön humanitaarinen, kehitys- ja muu apu pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille sekä kansallisten ja paikallisten viranomaisten auttaminen pakolaisvirroista johtuvien seurausten hallinnassa ja käsittelyssä.

(5)

Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden talousarvioista on tähän mennessä osoitettu yhteensä 3,6 miljardia euroa (n. 1,6 miljardia unionin talousarviosta ja 2,0 miljardia jäsenvaltioiden talousarviosta) Syyrian konfliktin seurausten rahoittamiseen konfliktin alusta alkaen, mikä tekee niistä maailman suurimman avunantajan kyseisessä kriisissä. Tämä on mahdollistanut humanitaarisen avun nopean toimituksen, ja sillä on tuettu kansallisia ja paikallisia valmiuksia tarjota palveluja (koulutus, terveydenhoito, vesi- ja jätehuollon kaltaiset peruspalvelut, toimeentulotuki) kriisistä kärsiville. Avun rinnalla sovelletaan kuitenkin Euroopan unionin eri välineitä ja jäsenvaltioiden ohjelmia kahdenvälisiä kanavia (Yhdistyneiden kansakuntien (YK) virastot, kansalaisjärjestöt, kansalliset virastot, isäntämaiden hallitukset) hyödyntäen

(6)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, viidennen osan III osasto koskee muun muassa kehitysyhteistyötä kolmansien maiden kanssa ja humanitaarista apua. Unionin toimivallan käyttö näillä aloilla ei estä jäsenvaltioita käyttämästä omaa toimivaltaansa SEUT-sopimuksen 4 artiklan 4 kohdan mukaisesti.

(7)

Turkki määritellään ylemmän keskitulotason maaksi OECD:n kehitysapukomitean luettelossa julkisen kehitysavun saajista.

(8)

SEUT-sopimuksen 210 artiklan 1 kohdan mukaan unioni ja jäsenvaltiot sovittavat yhteen politiikkansa ja neuvottelevat keskenään. Koordinointia on siksi lisättävä. SEUT-sopimuksen 210 artiklan 2 kohdan ja 214 artiklan 6 kohdan mukaisesti komissio voi tehdä aiheellisia aloitteita edistääkseen unionin ja jäsenvaltioiden toimien yhteensovittamista unionin järjestelmien ja kansallisten järjestelmien tehokkuuden ja täydentävyyden lisäämiseksi.

(9)

Turkin-pakolaisavun koordinointivälineen yleistavoitteena on koordinoida ja sujuvoittaa unionin talousarviosta ja jäsenvaltioiden kahdenvälisillä rahoitusosuuksilla rahoitettavia toimia, jotta voidaan lisätä pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille Turkissa annettavan tuen tehokkuutta ja täydentävyyttä.

(10)

EU:n ja jäsenvaltioiden apu mahdollistaa haasteisiin mitoitetun kokonaisvaltaisen toiminnan, jonka pitäisi osaltaan lievittää pakolaisvirrasta sekä pakolaisille itselleen että heitä vastaanottavalle Turkille aiheutuvia seurauksia. Toiminnassa pitäisi yhdistää EU:n ja jäsenvaltioiden varat ja toimet, jotta tarpeisiin voidaan vastata koordinoidusti ja kattavasti.

(11)

Turkin-pakolaisavun koordinointivälinettä voidaan rahoittaa monivuotisessa rahoituskehyksessä 2014–2020 säädetyissä rajoissa välineillä, joita EU käyttää tällä hetkellä vastatakseen Syyrian kriisiin, eli Euroopan naapuruusvälineellä (ENI) (1), kehitysyhteistyövälineellä (DCI) (2), liittymistä valmistelevalla tukivälineellä (IPA II) (3) ja vakautta ja rauhaa edistävällä välineellä (4), sekä humanitaarisesta avusta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1257/96 (5) mukaisella rahoituksella. Turkin-pakolaisavun koordinointivälineen kautta myönnettävän humanitaarisen avun hallinnoinnissa ja antamisessa noudatetaan humanitaarisia periaatteita ja humanitaarista apua koskevaa eurooppalaista konsensusta (6).

(12)

Unionin talousarviosta rahoitettavat toimet ja toimenpiteet toteutetaan unionin varainhoitosääntöjen ja -asetusten mukaisesti. Ne käsittävät sekä suoran että välillisen hallinnoinnin ja unionin erityisrahastot yhtenä unionin ulkoisen toiminnan rahoitusvälineiden täytäntöönpanoa koskevista yhteisistä säännöistä ja menettelyistä 11 päivänä maaliskuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 236/2014 (7) 4 artiklassa tarkoitettuna täytäntöönpanovälineenä.

(13)

Komissio vahvistaa jäsenvaltioiden aikomuksen rahoittaa 2 500 000 000 euroa kaikkiaan 3 000 000 000 euron määrästä. Komissio kehottaa jäsenvaltioita tekemään muodollisen sitoumuksen BKTL-kertoimeen perustuvasta rahoitusosuudestaan, joka esitetään liitteessä.

(14)

Komissio panee merkille, että EU:n vuoden 2015 talousarviossa on tällä hetkellä 2 300 000 000 euroa poikkeuksellisia muita tuloja ja ennakoimattomia tulleja. Ne ovat peräisin ennakoitua suuremmasta kilpailusakkojen, investointi- ja lainatulojen, uhkasakkojen, viivästyskorkojen ja tullien määrästä. Kyseinen 2 300 000 000 euron määrä sisältyy Euroopan parlamentin ja neuvoston hiljattain hyväksymään lisätalousarvioesitykseen 8/2015. Nämä vuoden 2015 talousarvion poikkeukselliset tulot vähennetään osuuksista, jotka jäsenvaltiot maksavat EU:n talousarvioon.

(15)

Jäsenvaltioiden rahoitusosuudet olisi sisällytettävä unionin talousarvioon ulkoisina käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina unionin yleiseen talousarvioon sovellettavista varainhoitosäännöistä ja neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 kumoamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 (8) 21 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Turkin-pakolaisavun koordinointivälineen perustaminen

Tällä päätöksellä perustetaan Turkin-pakolaisavun koordinointiväline, jäljempänä ’väline’, Turkin auttamiseksi vastaamaan pakolaisten ja heitä vastaanottavien yhteisöjen välittömiin humanitaarisiin tarpeisiin ja kehitystarpeisiin ja kansallisten ja paikallisten viranomaisten auttamiseksi hallinnoimaan ja käsittelemään pakolaisvirroista johtuvia seurauksia.

2 artikla

Välineen tavoitteet

1.   Välineellä pyritään koordinoimaan ja sujuvoittamaan unionin talousarviosta ja jäsenvaltioiden rahoitusosuuksilla rahoitettavia toimia.

2.   Sen erityistavoitteena on lisätä pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille Turkissa annettavan tuen tehokkuutta ja täydentävyyttä.

3.   Komissio varmistaa, että kaikki unionin ulkoisen toiminnan rahoitusvälineillä rahoitettavat toimet sekä jäsenvaltioiden yksittäiset toimenpiteet täydentävät välineellä rahoitettavia toimia ja toimenpiteitä.

3 artikla

Tuen soveltamisala ja muoto

1.   Komissio sovittaa unionin ja jäsenvaltioiden toimet yhteen asettamalla ensisijaisia tavoitteita ja koordinoimalla resurssien jakoa.

Tässä tehtävässä se käyttää tämän päätöksen 5 artiklassa esitettyä mekanismia.

2.   Välineellä koordinoidaan humanitaarisen avun, kehitysavun ja muun avun antamista pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille sekä kansallisten ja paikallisten viranomaisten auttamista pakolaisvirroista johtuvien seurausten hallinnassa ja käsittelyssä.

3.   Apu voidaan antaa avustuksina, paitsi jos rahoitettavan hankkeen luonne edellyttää muunmuotoista tukea asetuksen (EU) N:o 236/2014 4 artiklan mukaisesti.

4.   Komissio varmistaa, että naisten ja miesten tasa-arvo ja sukupuolinäkökulma otetaan huomioon ja että niitä edistetään välineen eri täytäntöönpanovaiheissa.

Komissio toteuttaa aiheelliset toimenpiteet, jotta välineellä tuettavaan hankkeeseen osallistumisessa ei syrjitä ketään sukupuolen, rodun tai etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, vammaisuuden, iän tai sukupuolisen suuntautuneisuuden perusteella.

4 artikla

Välineen resurssien yhteensovittaminen

1.   Välineellä koordinoitava määrä on 3 000 000 000 euroa.

2.   Koko määrästä 500 000 000 euroa rahoitetaan EU:n talousarviosta asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 84 artiklan 2 kohdan nojalla tehtävien yksittäisten rahoituspäätösten mukaisesti sekä EU:n varainhoitosääntöjen ja asianomaisessa perussäädöksessä asetettujen vaatimusten mukaisesti.

3.   Rahoituslupauksiaan noudattaen jäsenvaltiot antavat 2 500 000 000 euroa tämän päätöksen liitteessä esitetyn jaottelun mukaisesti.

5 artikla

Ohjauskomitea

1.   Välineen ohjauskomitea antaa strategista ohjausta avun koordinointiin.

Se myös valvoo jatkuvasti välineen käyttöä.

Ohjauskomiteassa on kaksi komission edustajaa ja yksi edustaja kustakin jäsenvaltiosta.

Turkki osallistuu ohjauskomitean toimintaan neuvonantajana, jotta voidaan varmistaa toimien täydellinen koordinointi kentällä välitöntä humanitaarista apua lukuun ottamatta.

Komission edustaja toimii ohjauskomitean puheenjohtajana.

Varmistetaan, etteivät jäsenvaltioiden ja komission edustajat komiteassa ole asetuksessa (EU, Euratom) N:o 966/2012 määritellyssä eturistiriitatilanteessa.

2.   Komissio tekee lopullisen päätöksen painopisteiden vahvistamisesta, toimien valinnasta ja varojen kohdentamisesta mahdollisuuksien mukaan konsensukseen pyrkien.

3.   Komission ehdotuksesta ohjauskomitea laatii ja vahvistaa työjärjestyksensä kahden kuukauden kuluessa tämän päätöksen hyväksymispäivästä.

4.   Komissio vastaa välineen sihteeristötehtävistä.

6 artikla

Täytäntöönpanojärjestelyt

1.   Komissio valitsee toteutettavat toimet soveltamalla niitä koskeviin ehdotuksiin ennakkoarviointia ja koordinoi valittujen toimien täytäntöönpanoa.

2.   Etusijalla on välitön humanitaarinen, kehitys- ja muu apu pakolaisille ja heitä vastaanottaville yhteisöille sekä kansallisten ja paikallisten viranomaisten auttaminen pakolaisvirroista johtuvien seurausten hallinnassa ja käsittelyssä.

Turkin viranomaisia kuullaan kaikista muista toimista paitsi välittömästä humanitaarisesta avusta.

Komissio järjestää säännöllisiä tapaamisia jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten ja Turkin viranomaisten kanssa.

3.   Unionin talousarviosta rahoitettavat toimet ja toimenpiteet toteutetaan unionin varainhoitosääntöjen ja asianomaisen perussäädöksen vaatimusten mukaisesti.

4.   Tämän päätöksen mukaisesti valittujen ja koordinoitujen toimien ja toimenpiteiden rahoittamiseen tarkoitetut jäsenvaltioiden maksuosuudet on sisällytettävä unionin talousarvioon ulkoisina käyttötarkoitukseensa sidottuina tuloina asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 21 artiklan 2 kohdan b alakohdan mukaisesti. Komissio hallinnoi näitä rahoitusosuuksia joko suoraan asetuksen (EU, Euratom) N:o 966/2012 58 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti tai välillisesti siirtämällä talousarvion toteutustehtäviä saman asetuksen 58 artiklan 1 kohdan c alakohdassa luetelluille tahoille, mukaan lukien jäsenvaltion yksityisoikeuden mukaiset elimet.

5.   Välineellä koordinoitavat välittömät humanitaarisen avun toimet valitaan ja toteutetaan humanitaarista apua koskevassa eurooppalaisessa konsensuksessa vahvistettujen periaatteiden mukaisesti.

7 artikla

Näkyvyys

Välineen näkyvyyden varmistamiseksi komissio antaa tietoa välineellä tuettavista toimista ja edistää niitä.

8 artikla

Tiedotus, seuranta ja arviointi

1.   Komissio tiedottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle säännöllisesti välineen täytäntöönpanosta.

2.   Komissio antaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle vuosittain kertomuksen välineen täytäntöönpanosta.

3.   Komissio laatii välineestä arvion viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2019, ja jäsenvaltiot osallistuvat arviointiin täysipainoisesti.

9 artikla

Loppusäännökset

1.   Väline otetaan käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2016, ja sitä rahoitetaan vuosien 2016 ja 2017 talousarvioista. Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle rahoitusosuuksiensa ajankohta, myös vuosien 2016 ja 2017 suunniteltu maksuaikataulu, viimeistään 21 päivänä joulukuuta 2015.

2.   Komissio arvioi rahoituskapasiteettia sekä rahoituksen kestoa ja luonnetta viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2016.

Tehty Strasbourgissa 24 päivänä marraskuuta 2015.

Komission puolesta

Johannes HAHN

Komission jäsen


(1)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 232/2014 Euroopan naapuruusvälineen perustamisesta (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 27).

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 233/2014 kehitysyhteistyön rahoitusvälineen perustamisesta (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 44).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 231/2014 liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA II) perustamisesta (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 11).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 230/2014 vakautta ja rauhaa edistävän välineen perustamisesta (EUVL L 77, 15.3.2014, s. 1).

(5)  EYVL L 163, 2.7.1996, s. 1.

(6)  Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien, Euroopan parlamentin ja Euroopan komission yhteinen julkilausuma humanitaarista apua koskevasta eurooppalaisesta konsensuksesta (EUVL C 25, 30.1.2008, s. 1).

(7)  EUVL L 77, 15.3.2014, s. 95.

(8)  EUVL L 298, 26.10.2012, s. 1.


LIITE

Jäsenvaltio

1 % bruttokansan-tulosta (BKTL)

(euroa)

BKTL-kertoimeen perustuva osuus

Turkin-pakolaisavun koordinointivälineen maakohtainen rahoitusosuus

(euroa)

Belgia

4 044 908 000

2,88 %

72 055 025,81

Bulgaria

412 388 025

0,29 %

7 346 181,86

Tšekki

1 429 950 658

1,02 %

25 472 799,77

Tanska

2 691 551 852

1,92 %

47 946 662,36

Saksa

29 998 426 500

21,38 %

534 384 810,63

Viro

195 941 500

0,14 %

3 490 455,12

Irlanti

1 605 484 000

1,14 %

28 599 708,83

Kreikka

1 758 757 000

1,25 %

31 330 077,48

Espanja

10 723 591 000

7,64 %

191 027 490,92

Ranska

21 697 735 000

15,46 %

386 518 273,19

Kroatia

414 701 663

0,30 %

7 387 396,46

Italia

15 782 177 500

11,25 %

281 139 943,61

Kypros

162 048 000

0,12 %

2 886 684,40

Latvia

245 937 500

0,18 %

4 381 071,93

Liettua

363 756 951

0,26 %

6 479 879,52

Luxemburg

302 768 000

0,22 %

5 393 436,90

Unkari

1 028 794 578

0,73 %

18 326 701,09

Malta

79 473 735

0,06 %

1 415 726,15

Alankomaat

6 589 010 000

4,70 %

117 375 051,69

Itävalta

3 201 701 000

2,28 %

57 034 337,54

Puola

3 997 275 344

2,85 %

71 206 509,04

Portugali

1 708 890 500

1,22 %

30 441 767,55

Romania

1 517 506 692

1,08 %

27 032 502,06

Slovenia

366 916 000

0,26 %

6 536 154,06

Slovakia

737 276 500

0,53 %

13 133 667,62

Suomi

1 992 220 500

1,42 %

35 488 940,55

Ruotsi

4 301 727 510

3,07 %

76 629 947,27

Yhdistynyt kuningaskunta

22 990 023 751

16,38 %

409 538 796,60

Yhteensä

140 340 939 259

1

2 500 000 000,00