4.3.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 63/3


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 179/2014,

annettu 6 päivänä marraskuuta 2013,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 228/2013 täydentämisestä toimijarekisterin, tuotteiden kaupan pitämistä niiden tuotantoalueen ulkopuolella koskevan tuen määrän, graafisen tunnuksen, tiettyjen nautaeläinten tuontitullista vapauttamisen ja unionin syrjäisimpien alueiden maatalousalan erityistoimenpiteitä koskevien tiettyjen toimenpiteiden rahoituksen osalta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 247/2006 kumoamisesta 13 päivänä maaliskuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 228/2013 (1) ja erityisesti sen 12 artiklan 2 kohdan, 19 artiklan 4 kohdan kolmannen alakohdan, 21 artiklan 3 kohdan, 27 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan ja 30 artiklan 4 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksella (EU) N:o 228/2013 kumotaan ja korvataan neuvoston asetus (EY) N:o 247/2006 (2). Asetuksella (EU) N:o 228/2013 siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä ja täytäntöönpanosäädöksiä. Uuden oikeudellisen kehyksen mukaisen järjestelmän moitteettoman toiminnan varmistamiseksi tietyt säännöt on annettava tällaisilla säädöksillä. Uusien sääntöjen olisi korvattava komission asetuksen (EY) N:o 793/2006 (3) täytäntöönpanosäännöt.

(2)

Jotta varmistettaisiin, että toimijat voivat täysimääräisesti käyttää oikeuksiaan osallistua erityisiin hankintajärjestelmiin, toimijoiden rekisteröintiä toimijarekisteriin koskevat edellytykset olisi määritettävä. Rekisteröityjen toimijoiden olisi oltava oikeutettuja järjestelmien etuihin, jos ne noudattavat unionin ja jäsenvaltioiden säännöissä vahvistettuja velvoitteita. Hakijoilla olisi oltava oikeus tulla rekisteröidyiksi, jos ne täyttävät tietyn määrän järjestelmän hallinnon helpottamiseksi suunniteltuja puolueettomia vaatimuksia.

(3)

Jotta tuotteiden kaupan pitämistä tuettaisiin niiden tuotantoalueen ulkopuolella, tällaisille tuotteille myönnettävän tuen määrää ja, soveltuvin osin, tällaisen tuen piiriin kuuluvien tuotteiden määrää koskevat edellytykset olisi vahvistettava. Sen vuoksi olisi vahvistettava tiettyjen paikallisten tuotteiden kaupan pitämisen tukemista koskevia lisäsääntöjä, joissa määritetään edellytykset myönnettävän tuen enimmäismäärän ja mainitun tuen piiriin kuuluvien tuotteiden enimmäismäärän vahvistamiselle.

(4)

Unionin syrjäisimmille alueille ominaisten korkealaatuisten jalostettujen ja jalostamattomien maataloustuotteiden tunnettavuuden ja kulutuksen lisäämisen varmistamiseksi syrjäisimpien alueiden ammattialajärjestöjen olisi tehtävä ehdotuksia graafisen tunnuksen käyttöedellytyksistä ja erityisesti sellaisten jalostamattomien tai jalostettujen maataloustuotteiden luettelon luonnostelemisesta, joissa voidaan käyttää graafista tunnusta, ja jalostettujen tuotteiden laatuominaisuuksien, tuotantotapojen, pakkaamisen ja valmistamisen määritelmistä. Nämä edellytykset olisi eriteltävä viittaamalla unionin säännöissä vahvistettuihin voimassa oleviin vaatimuksiin tai, jos niitä ei ole, kansainvälisiin vaatimuksiin tai paikallisiin viljely- ja valmistusmenetelmiin.

(5)

Jotta syrjäisimmille alueille ominaisten laatutuotteiden tuottajien ja valmistajien käytettävissä olevasta graafisesta tunnuksesta saataisiin paras mahdollinen hyöty ja jotta hallinnointia ja valvontaa voitaisiin yksinkertaistaa ja tehostaa, olisi graafisen tunnuksen käyttöoikeus myönnettävä kyseisille alueille sijoittautuneille toimijoille, jotka ovat suoraan vastuussa asianomaisten tuotteiden tuotannosta, pakkaamisesta, kaupan pitämisestä ja valmistamisesta ja jotka sitoutuvat noudattamaan tiettyjä velvoitteita.

(6)

Jotta toimijoille voitaisiin myöntää vapautus tuontitulleista sellaisten kolmansista maista peräisin olevien nuorten urospuolisten nautaeläinten osalta, jotka on tarkoitettu lihotettaviksi ja kulutettaviksi Ranskan merentakaisissa departementeissa tai Madeiralla asetuksen (EU) N:o 228/2013 27 artiklan 1 kohdan mukaisesti, tietyt vapautusta koskevat edellytykset olisi vahvistettava. Vapautuksen olisi koskettava ainoastaan nuoria urospuolisia nautaeläimiä, joita on tarkoitus lihottaa vähintään 120 päivän ajan asianomaisella syrjäisimmällä alueella, ja sen olisi edellytettävä vakuuden asettamista.

(7)

Jotta varmistettaisiin, että tutkimuksiin, esittelyhankkeisiin, koulutukseen sekä teknisen avun toimenpiteisiin myönnettävä rahoitus kohdennetaan kohtuullisesti ja oikeasuhteisesti, näihin toimenpiteisiin vuosittain myönnettävän enimmäismäärän määrittämistä koskevat edellytykset olisi vahvistettava.

(8)

Selkeyden ja oikeusvarmuuden vuoksi asetus (EY) N:o 793/2006 olisi kumottava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Toimijarekisteri

1.   Tuonti-, vapautus- ja tukitodistukset myönnetään ainoastaan toimijoille, jotka on merkitty erityisten hankintajärjestelmien mukaista taloudellista toimintaa harjoittavia toimijoita koskevaan toimivaltaisten viranomaisten pitämään rekisteriin, jäljempänä ’rekisteri’.

2.   Jokainen unioniin sijoittautunut toimija voi pyytää merkitsemistään rekisteriin.

Rekisteriin merkintä edellyttää seuraavien edellytysten täyttämistä:

a)

toimijoilla on oltava toimintansa harjoittamiseen tarvittavat välineet, rakenteet ja lailliset luvat ja niiden on erityisesti oltava noudatettu liikekirjanpitoa ja verotusta koskevia velvoitteitaan asianmukaisella tavalla;

b)

toimijoiden on kyettävä todistamaan, että niiden toiminta suoritetaan asianomaisella syrjäisimmällä alueella tai asianomaisilla syrjäisimmillä alueilla;

c)

toimijat ovat erityisten hankintajärjestelmien mukaisia toimia suorittaessaan vastuussa kaikkien asetettujen vaatimusten täyttämisestä loppukäyttäjälle tapahtuvaan myyntiin asti.

2 artikla

Tuotteiden kaupan pitämiseksi niiden tuotantoalueen ulkopuolella myönnettävän tuen määrä

1.   Asetuksen (EU) N:o 228/2013 IV luvun nojalla syrjäisimpien alueiden tuotteiden kaupan pitämiseksi muualla unionissa myönnettävän tuen määrä saa olla enintään 10 prosenttia määräpaikka-alueelle toimitetun kaupan pidetyn tuotannon arvosta, joka lasketaan tämän artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Ensimmäisessä alakohdassa vahvistettua enimmäismäärää korotetaan kuitenkin 13 prosenttiin kaupan pidetyn tuotannon arvosta, jos tuottajien kanssa sopimuksen tehnyt toimija on tuottajien järjestö, liitto tai organisaatio.

Ensimmäisessä alakohdassa vahvistettua enimmäismäärää voidaan korottaa 17 prosenttiin ja toisessa alakohdassa säädettyä enimmäismäärää 20 prosenttiin kaupan pidetyn tuotannon arvosta, kun kyseessä ovat lentokoneella kuljetettavat tuotteet.

2.   Tuen laskemiseksi määräpaikka-alueelle toimitetun kaupan pidetyn tuotannon arvo arvioidaan (tapauksen mukaan) markkinointivuosisopimuksen, kuljetusasiakirjojen ja mahdollisten muiden tukihakemuksen tueksi esitettyjen asiakirjojen perusteella.

Huomioon otettava kaupan pidetyn tuotannon arvo on ensimmäiseen purkusatamaan tai ensimmäiselle purkulentokentälle toimitetun toimituksen arvo.

Toimivaltaiset viranomaiset voivat pyytää mitä tahansa tietoja tai muita todistusasiakirjoja, joita tarvitaan tuen laskemiseksi.

3.   Tuen myöntämisedellytykset, tuotteet ja asianomaiset määrät on eriteltävä asetuksen (EU) N:o 228/2013 II luvussa tarkoitetuissa POSEI-ohjelmissa.

3 artikla

Tomaattien kaupan pitämistä koskeva tuki

CN-koodin 0702 00 00 Kanariansaarten tomaateille myönnetään asetuksen (EU) N:o 228/2013 IV luvun nojalla tukea enintään 3,6 euroa sadalta kilogrammalta 250 000 tonnin rajoissa vuodessa.

4 artikla

Riisin kaupan pitämistä koskeva tuki

Ranskan Guyanassa korjatun riisin enimmäismäärä, jolle voidaan asetuksen (EU) N:o 228/2013 IV luvun nojalla myöntää tukea kaupan pitämiseksi Guadeloupella ja Martiniquella sekä muualla unionissa, on 12 000 tonnia vuodessa kokonaan hiotun riisin ekvivalenttina ilmaistuna.

Kaupan pitämistä muualla unionissa kuin Guadeloupella ja Martiniquella koskeva määrä saa olla enintään 4 000 tonnia vuodessa.

5 artikla

Graafisen tunnuksen käyttö

1.   Asetuksen (EU) N:o 228/2013 21 artiklan 1 kohdassa säädettyä graafista tunnusta käytetään ainoastaan sellaisten syrjäisimmille alueille ominaisten jalostettujen tai jalostamattomien maataloustuotteiden tunnettavuuden ja kulutuksen lisäämiseksi, jotka täyttävät edellytykset, jotka kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ovat vahvistaneet mainittujen alueiden toimijoita edustavien ammattialajärjestöjen aloitteesta.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitetut edellytykset koskevat laatuvaatimuksia tai viljely-, tuotanto- tai valmistustekniikoiden sekä tarjontamuoto- ja pakkaamisvaatimusten noudattamista.

Kansallisten toimivaltaisten viranomaisten on määriteltävä nämä edellytykset viittaamalla unionin sääntöihin tai, jos tällaisia sääntöjä ei ole, kansainvälisiin vaatimuksiin, tai ne vahvistavat tarvittaessa edellytykset erikseen syrjäisimpien alueiden tuotteille toimijoita edustavien ammattialajärjestöjen ehdotuksesta.

6 artikla

Graafisen tunnuksen käyttöoikeus

1.   Tuotantojäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset tai niiden tätä tarkoitusta varten valtuuttamat elimet myöntävät graafisen tunnuksen käyttöoikeuden.

2.   Graafisen tunnuksen käyttöoikeudet myönnetään kunkin 5 artiklassa tarkoitetut edellytykset täyttävän tuotteen osalta ja riippuen tuotteen luonteesta toimijoille, jotka kuuluvat johonkin seuraavista luokista:

a)

yksittäiset tuottajat tai tuottajaorganisaatiot tai -ryhmät;

b)

kaupan alan toimijat, jotka pakkaavat tuotteen sen kaupan pitämistä varten;

c)

syrjäisimmälle alueelle sijoittautuneet jalostettujen tuotteiden valmistajat.

3.   Graafisen tunnuksen käyttöoikeus myönnetään yhdeksi tai useammaksi markkinointivuodeksi annettavalla hyväksynnällä.

4.   Edellä 3 kohdassa tarkoitettu hyväksyntä myönnetään pyynnöstä mainitun artiklan 2 kohdassa tarkoitetuille toimijoille, joilla on tarvittaessa käytettävissään 5 artiklassa tarkoitetut edellytykset täyttävän tuotteen tuotantoon tai valmistukseen tarvittavat tilat ja tekniset laitteet ja jotka sitoutuvat

a)

tapauksen mukaan tuottamaan, pakkaamaan tai valmistamaan tuotteita, jotka täyttävät mainitut edellytykset;

b)

pitämään kirjanpitoa, jolla voidaan valvoa erityisesti sellaisen tuotteen tuotantoa, pakkaamista tai valmistusta, jolle voidaan myöntää graafinen tunnus;

c)

suostumaan kaikkiin toimivaltaisten viranomaisten pyytämiin tarkastuksiin ja varmistuksiin.

5.   Hyväksyntä peruutetaan, jos toimivaltainen viranomainen toteaa, että hyväksytty toimija ei ole täyttänyt tuotetta koskevia edellytyksiä tai ei ole noudattanut jotakin 4 kohdassa säädetyistä sitoumuksista johtuvaa velvoitetta. Hyväksynnän peruutus on väliaikainen tai lopullinen sen mukaan, kuinka vakavia havaitut puutteet ovat.

7 artikla

Jäljentämis- ja käyttöedellytykset

Graafisen tunnuksen jäljentämisessä ja käyttämisessä on noudatettava liitteen I säännöksiä.

8 artikla

Nuorien urospuolisen nautaeläimien tuontitulleista vapauttaminen

1.   Kolmansista maista peräisin olevat CN-koodin 0102 29 05, 0102 29 29 tai 0102 29 49 nuoret urospuoliset nautaeläimet, jotka on tarkoitettu lihotettaviksi ja kulutettaviksi Ranskan merentakaisissa departementeissa tai Madeiralla, vapautetaan tuontitulleista, jos tuotuja eläimiä lihotetaan vähintään 120 päivän ajan tuontitodistuksen myöntäneellä syrjäisimmällä alueella.

2.   Tuontitulleista vapauttaminen edellyttää, että jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle asetetaan vakuus, jonka määrä vastaa liitteessä II kullekin asianomaiselle CN-koodille vahvistettua määrää.

Ranskan merentakaisiin departementteihin tai Madeiralle tuotujen eläinten lihottaminen vähintään 120 päivän ajan vapaaseen liikkeeseen luovuttamista koskevan tulli-ilmoituksen vastaanottopäivästä on komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2012 (4) 19 artiklan 2 kohdan mukainen ensisijainen vaatimus.

3.   Ylivoimaista estettä lukuun ottamatta 2 kohdassa tarkoitettu vakuus on vapautettava ainoastaan, jos jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle esitetään todiste siitä, että nuoret urospuoliset nautaeläimet on lihotettu yhdellä tai useammalla komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 180/2014 (5) [35] artiklan 1 kohdan b alakohdan mukaisesti ilmoitetulla tilalla, ja

a)

niitä ei ole teurastettu ennen kuin 120 päivän määräaika tuontipäivästä on päättynyt; tai

b)

ne on teurastettu ennen kyseisen määräajan päättymistä terveyteen liittyvistä syistä tai ne ovat kuolleet sairauden tai tapaturman seurauksena.

Vakuus on vapautettava viipymättä tällaisen todisteen esittämisen jälkeen.

9 artikla

Tutkimusten, esittelyhankkeiden, koulutuksen ja teknisen avun toimenpiteiden rahoittaminen

Kussakin POSEI-ohjelmassa asianomaisen ohjelman täytäntöönpanoa varten vahvistettujen tutkimusten, esittelyhankkeiden, koulutuksen ja teknisen avun toimenpiteiden rahoittamiseksi tarvittava määrä ei saa ylittää yhtä prosenttia kullekin ohjelmalle asetuksen (EU) N:o 228/2013 30 artiklan 2 kohdan nojalla myönnetyn kokonaisrahoituksen määrästä.

10 artikla

Kumoaminen

Kumotaan asetus (EY) N:o 793/2006.

11 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 6 päivänä marraskuuta 2013.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 78, 20.3.2013, s. 23.

(2)  Neuvoston asetus (EY) N:o 247/2006, annettu 30 päivänä tammikuuta 2006, unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä (EUVL L 42, 14.2.2006, s. 1).

(3)  Komission asetus (EY) N:o 793/2006, annettu 12 päivänä huhtikuuta 2006, unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 247/2006 soveltamista koskevista eräistä yksityiskohtaisista säännöistä (EUVL L 145, 31.5.2006, s. 1).

(4)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2012, annettu 28 päivänä maaliskuuta 2012, maataloustuotteiden vakuusjärjestelmän soveltamista koskevien yhteisten yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta (EUVL L 92, 30.3.2012, s. 4).

(5)  Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 180/2014, annettu 20 päivästä helmikuuta 2014, unionin syrjäisimpien alueiden hyväksi toteutettavista maatalousalan erityistoimenpiteistä annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 228/2013 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä (Katso tämän virallisen lehden sivu 13).


LIITE I

GRAAFINEN TUNNUS

GRAAFISEN TUNNUKSEN VERSIOT

Eri alueiden nimet kirjoitetaan kunkin asianomaisen syrjäisimmän alueen virallisella kielellä.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

 

 

GRAAFISEN TUNNUKSEN VERTAUSKUVALLISUUDEN SELITYS

Image

Tunnuksen yläreunassa on iso keltainen aurinko, joka säteilee lämpöä, valoa ja antaa kasvualustan kaikelle elämälle. Sen alla oleva vihreä, hedelmällinen maa kuvaa maataloustuotteita ja alimpana oleva kirkas sininen edustaa merta ja sen antamia tuotteita. Aurinko on subtrooppisten alueiden symbolina hallitseva elementti. Maan ja meren aaltoilevat viivat tuovat elämän tähän graafiseen tunnukseen ja kuvaavat eksoottisuutta.

Värit ovat luonnonmukaisuuden, aitouden ja laadun vertauskuvia.

Graafisen tunnuksen alapuolella on unionin lippu ja alueen nimi, mistä ilmenee selkeästi, että syrjäisimmät alueet kuuluvat unioniin.

GRAAFISEN TUNNUKSEN TEKNINEN KUVAUS

Graafinen tunnus olisi aina painettava valkoiselle taustalle ja mahdollisuuksien mukaan nelivärisenä. Se voidaan poikkeuksellisesti painaa myös mustavalkoisena. Jos graafinen tunnus on osa valokuvaa tai se asetetaan värilliselle taustalle, sen ympärillä on oltava valkoinen rajattu alue.

Image

Värien viitetiedot

Image

Keltainen (neliväripaino): 00109000 - 10 % magenta, 90 % keltainen

Image

Lippu (neliväripaino): XX800000 – 100 % syaani, 80 % magenta

Image

Vihreä (neliväripaino): XX008000 – 80 % syaani, 80 % keltainen

Image

Tähdet (neliväripaino): 0000XX00 – 100 % keltainen

Image

Sininen (neliväripaino): XX100000 – 100 % magenta, 10 %

Alueiden nimet ladotaan aina mustilla kirjasimilla.

Image

Mustan ja valkoisen viitetiedot

Image

Keltainen = 30 %

Image

Lippu = 100 %

Image

Vihreä = 80 %

Image

Valkoinen

Image

Sininen = 60 %

Alueiden nimet ladotaan aina mustilla kirjasimilla.

Image

Image

Pienennyssuhde

Värillistä graafista tunnusta ei saa jäljentää eikä painaa pienempänä kuin 25-millimetrisenä unionin lipun tähtien koon vuoksi. Mustavalkoisena tunnuksen vähimmäiskorkeus on 30 millimetriä.

Kun graafinen tunnus on valkoisen kehyksen ympäroimä edellä selostetulla tavalla, sen ympärillä olevan rajatun alueen koon on vastattava EU:n lipun korkeutta.

TYPOGRAFIA

Tekstin kirjainlaji on Linotype Univers Condensed tihennettynä 65 prosenttiin.

Lipun ja nimen etureunan väli on puolet lipun korkeudesta.

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

KAMERAVALMIS KOPIO

Image

Vasemmalla olevaa alkuperäiskappaletta voi käyttää sellaisenaan. Mittakaavan pienentyessä on erittäin tärkeää noudattaa jaksossa ”Graafisen tunnuksen tekninen kuvaus” annettuja ohjeita.


LIITE II

8 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun vakuuden määrät

Lihotettaviksi tarkoitetut nuoret urospuoliset nautaeläimet

(CN-koodi)

Määrä euroina eläintä kohti

0102 29 05

28

0102 29 29

56

0102 29 49

105