17.5.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 147/79


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 10 päivänä maaliskuuta 2014,

eurooppalaisten osaamisverkostojen ja niiden jäsenten perustamista ja arvioimista sekä tällaisten verkostojen perustamista ja arvioimista koskevan tiedon ja asiantuntemuksen vaihdon helpottamista koskevista perusteista

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2014/287/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajatylittävässä terveydenhuollossa 9 päivänä maaliskuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/24/EU (1) ja erityisesti sen 12 artiklan 4 kohdan b ja c alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission delegoidussa päätöksessä 2014/286/EU (2) asetetaan ne perusteet ja edellytykset, jotka eurooppalaisten osaamisverkostojen, jäljempänä ’verkostot’, ja niiden jäseneksi hakevien terveydenhuollon tarjoajien on täytettävä.

(2)

Komissio tekee direktiivin 2011/24/EU 12 artiklan 4 kohdan b ja c alakohdan mukaisesti päätöksen verkostojen perustamista ja arvioimista koskevista perusteista sekä verkostojen perustamista ja niiden arvioimista koskevien tietojen ja asiantuntemuksen vaihdon helpottamiseen tähtäävistä toimenpiteistä.

(3)

Verkostot olisi perustettava ja terveydenhuollon tarjoajat hyväksyttävä verkostojen jäseniksi avoimella ja läpinäkyvällä menettelyllä. Menettelyyn olisi kuuluttava 1) kiinnostuksenilmaisupyyntö, 2) jäsenvaltioiden omien terveydenhuollon tarjoajiensa hakemuksille antama hyväksyntä, 3) hakemusten toimittaminen komissiolle, 4) hakemusten täydellisyyden tarkistaminen, 5) riippumattoman elimen suorittama tekninen arviointi hakemuksille, jotka koskevat verkostojen perustamista, ja verkoston jäseniksi hakevien yksittäisten terveydenhuollon tarjoajien hakemuksille, sen selvittämiseksi, täyttävätkö hakijat perusteet, 6) arvioinnin tuloksista tiedottaminen, 7) jäsenvaltioiden antama hyväksyntä verkostoille ja niiden jäsenyydelle sekä 8) perustettujen verkostojen ja niiden jäsenten luettelon julkaiseminen.

(4)

Verkostojen kattavuuden lisäämiseksi yksittäisten terveydenhuollon tarjoajien olisi aina halutessaan voitava liittyä verkoston jäseniksi. Niiden hakemukset olisi arvioitava noudattaen samaa menettelyä, jota käytettiin alkuperäistä verkostoa koskevien hakemusten arvioinnissa, mukaan luettuna hakemusten hyväksyntä kyseisen jäsenvaltion toimesta.

(5)

Jotta verkostolla olisi todellista Euroopan unionin lisäarvoa ja jotta se olisi riittävän suuri mahdollistamaan asiantuntemuksen vaihdon ja parantamaan hoidon saatavuutta potilaiden kannalta koko unionissa, olisi hyväksyttävä ainoastaan sellaiset ehdotuspyynnön mukaisesti toimitetut hakemukset, joissa on mukana vaadittu vähimmäismäärä terveydenhuollon tarjoajia ja jäsenvaltioita. Jos terveydenhuollon tarjoajia ei ole riittävästi tai jos hakemus kattaa liian vähäisen määrän jäsenvaltioita, komission olisi pyydettävä jäsenvaltioita kannustamaan omia terveydenhuollon tarjoajiaan liittymään ehdotettuun verkostoon.

(6)

Joidenkin harvinaisten sairauksien tai sairaudentilojen tapauksessa saattaa olla asiantuntemuksen puuttumisen vuoksi vaikeaa päästä vaadittuun terveydenhuollon tarjoajien tai jäsenvaltioiden vähimmäismäärään. Tämän vuoksi voisi olla hyvä idea koota toisiinsa liittyviin harvinaisiin sairauksiin tai sairaudentiloihin keskittyvät terveydenhuollon tarjoajat yhteen aihekohtaiseen verkostoon. Verkostoihin voisi lisäksi kuulua tavallisesti erittäin suuria pääomainvestointeja edellyttävien huipputeknologian palvelujen tarjoajia, esimerkkeinä laboratoriot, radiologiset palvelut tai isotooppilääketieteen palvelut.

(7)

Jäsenvaltioiden, joiden terveydenhuollon tarjoajista yksikään ei ole verkoston jäsen, olisi nimettävä yhteistyötä varten vastaavat kansalliset keskukset niiden kannustamiseksi tekemään yhteistyötä kyseisen verkoston kanssa.

(8)

Kukin verkoston ja terveydenhuollon tarjoajan hakemus olisi, kun sen täydellisyydestä on varmistuttu, arvioitava teknisesti delegoidussa päätöksessä 2014/286/EU asetettujen perusteiden mukaisesti. Arviointiin olisi yhteisen arviointikäsikirjan pohjalta kuuluttava kattava asiakirjojen tarkastelu ja valittuun hakijoiden joukkoon kohdistuvat paikalla tehtävät tarkastukset. Komission nimittämän riippumattoman arviointielimen olisi tehtävä arviointi.

(9)

Jäsenvaltioita pyydetään perustamaan jäsenvaltioiden johtoryhmä, jonka olisi päätettävä ehdotettujen verkostojen ja niiden jäsenten hyväksymisestä. Jäsenvaltioiden osallistumisen olisi oltava vapaaehtoista. Jäsenvaltioiden olisi yleisesti ottaen hyväksyttävä verkoston perustaminen ja jäsenten ottaminen verkostoon ainoastaan arviointielimen antaman myönteisen arvioinnin pohjalta.

(10)

Verkostojen jäsenillä olisi oltava lupa käyttää eurooppalaisen osaamisverkoston tunnusta. Tämän Euroopan unionin omistaman tunnuksen olisi toimittava verkostojen ja niiden jäsenten visuaalisena identiteettinä.

(11)

Komission nimittämän riippumattoman arviointielimen olisi yhteistä arviointikäsikirjaa käyttäen määräajoin arvioitava verkostot ja niiden jäsenet. Arvioinnista olisi laadittava tekninen arviointiraportti, josta käy ilmi, missä määrin direktiivin 2011/24/EU 12 artiklan 2 kohdassa asetetut tavoitteet on saavutettu ja delegoidussa päätöksessä 2014/286/EU asetetut perusteet ja edellytykset täytetty. Siinä olisi lisäksi kuvattava verkoston tuloksia ja suorituskykyä ja sen jäsenten panosta. Kielteisen arviointiraportin olisi yleisesti ottaen johdettava siihen, että jäsenvaltiot hyväksyvät verkoston toiminnan lopettamisen. Terveydenhuollon tarjoajien ja jäsenvaltioiden vähimmäismäärää koskevan vaatimuksen noudattamista olisi seurattava arvioinnin jälkeen niin, että verkoston lisäarvo Euroopan unionin kannalta voidaan säilyttää.

(12)

Arviointikäsikirjojen olisi perustuttava kansainvälisesti tunnustettuihin käytänteisiin ja sisällettävä arviointien toteuttamista koskevat perusperiaatteet ja -menetelmät.

(13)

Komission olisi helpotettava verkostojen perustamista ja arvioimista koskevan tiedon ja asiantuntemuksen vaihtoa. Sen olisi asetettava verkostoja ja niiden jäseniä koskevia yleisiä tietoja ja verkostojen ja niiden jäsenten perustamista ja arvioimista koskevia teknisiä asiakirjoja ja käsikirjoja julkisesti saataville. Se voi tarjota verkostojen ja niiden jäsenten käyttöön erityisiä viestimiä ja viestintävälineitä. Konferensseja ja asiantuntijakokouksia olisi järjestettävä, jotta tarjotaan foorumi verkostojen tekniselle ja tieteelliselle keskustelulle.

(14)

Verkostojen perustamiseen ja arvioimiseen liittyviä henkilötietoja olisi käsiteltävä tapauksen mukaan Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 (3) mukaisesti.

(15)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2011/24/EU 16 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

I LUKU

YLEISET SÄÄNNÖKSET

1 artikla

Kohde

Tässä päätöksessä esitetään

a)

perusteet direktiivin 2011/24/EU 12 artiklassa tarkoitettujen verkostojen perustamiseksi ja arvioimiseksi;

b)

toimenpiteet direktiivin 2011/24/EU 12 artiklassa tarkoitettujen verkostojen perustamista ja arvioimista koskevan tiedon ja asiantuntemuksen vaihdon helpottamiseksi.

II LUKU

EUROOPPALAISTEN OSAAMISVERKOSTOJEN PERUSTAMINEN

2 artikla

Kiinnostuksenilmaisupyyntö eurooppalaisen osaamisverkoston perustamiseksi

1.   Komissio julkaisee verkostojen perustamista koskevan kiinnostuksenilmaisupyynnön kahden vuoden kuluessa tämän päätöksen voimaantulosta.

2.   Ryhmä, jossa on vähintään kymmenen terveydenhuollon tarjoajaa vähintään kahdeksasta jäsenvaltiosta, voi yhdessä vastata kiinnostuksenilmaisupyynnössä ilmoitettuun määräaikaan mennessä hakemuksella, joka sisältää verkoston perustamista tietyllä erikoisalalla koskevan ehdotuksen.

3.   Hakemuksen sisällön on oltava liitteessä I esitetyn mukainen.

4.   Hakemuksen saatuaan komissio tarkastaa, täyttyvätkö 2 kohdassa asetetut terveydenhuollon tarjoajien ja jäsenvaltioiden vähimmäismäärää koskevat edellytykset.

5.   Jos jompikumpi näistä edellytyksistä ei täyty, hakemusta ei pidetä arviointikelpoisena ja komissio pyytää jäsenvaltioita kannustamaan omia terveydenhuollon tarjoajiaan liittymään ehdotettuun verkostoon vaaditun lukumäärän (vaadittujen lukumäärien) saavuttamiseksi.

6.   Jäsenvaltioita kuultuaan komissio päättää myöhempien kiinnostuksenilmaisupyyntöjen sopivasta julkaisemisajankohdasta.

3 artikla

Jäsenyyshakemukset

1.   Verkoston perustamista koskevan ehdotuksen sisältävän hakemuksen mukana on oltava kunkin asiaan liittyvän terveydenhuollon tarjoajan osalta jäsenyyshakemus.

2.   Jäsenyyshakemuksen sisällön on oltava liitteessä II esitetyn mukainen.

3.   Jäsenyyshakemukseen on liitettävä terveydenhuollon tarjoajan sijoittautumisjäsenvaltion antama kirjallinen lausuma, jossa todistetaan, että kyseisen terveydenhuollon tarjoajan osallistuminen verkoston perustamista koskevaan ehdotukseen on jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön mukaista.

4 artikla

Hakemusten tekninen arviointi

1.   Jos komissio toteaa, että 2 artiklan 2 kohdassa ja 3 artiklan 2 ja 3 kohdassa asetetut vaatimukset täyttyvät, se nimittää arviointielimen arvioimaan hakemuksia.

2.   Arviointielimen on tarkistettava, että

a)

verkoston perustamista koskevan ehdotuksen sisältävän hakemuksen sisältö täyttää tämän päätöksen liitteessä I asetetut vaatimukset;

b)

jäsenyyshakemusten sisältö täyttää tämän päätöksen liitteessä II asetetut vaatimukset;

c)

ehdotettu verkosto täyttää delegoidun päätöksen 2014/286/EU liitteessä I olevan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua pitkälle erikoistuneen terveydenhuollon tarjoamista koskevan velvoitteen;

d)

ehdotettu verkosto täyttää muut delegoidun päätöksen 2014/286/EU liitteessä I asetetut perusteet ja edellytykset;

e)

jäseneksi hakeva terveydenhuollon tarjoaja täyttää delegoidun päätöksen 2014/286/EU liitteessä II asetetut perusteet ja edellytykset.

3.   Edellä olevan 2 kohdan d ja e alakohdan mukainen arviointi tehdään ainoastaan, jos arviointielin toteaa, että ehdotus täyttää 2 kohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitetut vaatimukset.

4.   Arviointielin laatii arviointiraportin verkoston perustamista koskevan ehdotuksen sisältävästä hakemuksesta ja jäsenyyshakemuksista ja lähettää kaikki raportit komissiolle.

5.   Arviointielin lähettää kullekin jäseneksi hakevalle terveydenhuollon tarjoajalle ehdotettua verkostoa ja sen omaa jäsenyyshakemusta koskevan arviointiraportin. Terveydenhuollon tarjoaja voi lähettää huomautuksia arviointielimelle kahden kuukauden kuluessa raporttien vastaanottamisesta. Huomautuksia saatuaan arviointielimen on tehtävä arviointiraportteihinsa muutoksia ja ilmoitettava, antavatko huomautukset aihetta muuttaa sen laatimaa arviointia.

5 artikla

Verkostojen ja jäsenten hyväksyminen

1.   Saatuaan verkostoa koskevasta ehdotuksesta ja ehdotetusta jäsenluettelosta annetun arviointiraportin, joka on laadittu 4 artiklan mukaisesti, ja tarkistettuaan, että 2 artiklan 2 kohdassa asetettu terveydenhuollon tarjoajien ja jäsenvaltioiden vähimmäismäärä on saavutettu, jäsenvaltioiden on 6 artiklassa tarkoitetussa jäsenvaltioiden johtoryhmässä päätettävä ehdotetun verkoston ja sen jäsenten hyväksymisestä.

2.   Ehdotetut verkostot perustetaan 1 kohdassa tarkoitetun hyväksynnän nojalla eurooppalaisina osaamisverkostoina.

3.   Jos 2 artiklan 2 kohdassa asetettua terveydenhuollon tarjoajien tai jäsenvaltioiden vähimmäismäärää ei ole saavutettu, verkostoa ei perusteta, ja komissio pyytää jäsenvaltioita kannustamaan omia terveydenhuollon tarjoajiaan liittymään ehdotettuihin verkostoihin.

4.   Jos terveydenhuollon tarjoajasta annetaan kielteinen arvio, terveydenhuollon tarjoaja voi itse päättää, haluaako se toimittaa jäsenyyshakemuksensa yhdessä hakemusta koskevan arviointiraportin kanssa jäsenvaltioiden johtoryhmälle tarkasteltavaksi.

6 artikla

Jäsenvaltioiden johtoryhmä

1.   Jäsenvaltioita pyydetään perustamaan jäsenvaltioiden johtoryhmä, joka päättää verkostoja koskevien ehdotusten ja niiden jäsenten hyväksymisestä ja verkoston toiminnan lopettamisesta. Jos jäsenvaltioiden päätös poikkeaa arviointielimen arvioinnista, niiden on ilmoitettava syyt tähän.

2.   Jäsenvaltioiden, jotka haluavat olla mukana jäsenvaltioiden johtoryhmässä, on ilmoitettava komissiolle niitä edustava kansallinen viranomainen.

3.   Jäsenvaltioiden johtoryhmä hyväksyy jäsentensä yksinkertaisella enemmistöllä työjärjestyksensä komission yksiköiden ehdotuksesta.

4.   Työjärjestys kattaa jäsenvaltioiden johtoryhmän toiminnan ja päätöksentekoprosessin, ja siinä täsmennetään, kenellä johtoryhmän jäsenistä on oikeus äänestää jonkin tietyn verkoston hyväksymisestä, minkälaisella enemmistöllä äänestyksen tulos määrätään ja minkälaista menettelyä on noudatettava, jos johtoryhmän päätös poikkeaa verkostoa koskevasta ehdotuksesta tai jäsenyyshakemuksesta annetusta arviointiraportista.

5.   Komissio huolehtii jäsenvaltioiden johtoryhmän sihteeristön tehtävistä.

6.   Jäsenvaltioiden johtoryhmässä olevien jäsenvaltioiden edustajien henkilötiedot kerätään, käsitellään ja julkaistaan asetuksen (EY) N:o 45/2001 mukaisesti.

7 artikla

Tunnus

Kun verkosto on hyväksytty, komissio antaa luvan käyttää yksilöllistä graafista tunnusta, jäljempänä ’tunnus’, jota verkoston ja sen jäsenten on käytettävä verkoston järjestämän toiminnan yhteydessä.

8 artikla

Olemassa olevien verkostojen jäsenyyttä koskevat hakemukset

1.   Terveydenhuollon tarjoajan, joka haluaa liittyä olemassa olevaan verkostoon, on toimitettava jäsenyyshakemus komissiolle.

2.   Jäsenyyshakemuksen sisällön on oltava liitteessä II esitetyn mukainen.

3.   Jäsenyyshakemukseen on liitettävä terveydenhuollon tarjoajan sijoittautumisjäsenvaltion antama kirjallinen lausuma, jossa todistetaan, että kyseisen terveydenhuollon tarjoajan osallistuminen verkostoon on jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön mukaista.

9 artikla

Olemassa olevien verkostojen jäsenyyttä koskevien hakemusten tekninen arviointi

1.   Jos komissio toteaa, että 8 artiklan 2 ja 3 kohdassa asetetut vaatimukset täyttyvät, se nimittää elimen arvioimaan jäsenyyshakemusta.

2.   Arviointielimen on tarkistettava, että

a)

jäsenyyshakemuksen sisältö täyttää tämän päätöksen liitteessä II asetetut vaatimukset; ja

b)

kyseinen terveydenhuollon tarjoaja täyttää delegoidun päätöksen 2014/286/EU liitteessä II asetetut perusteet ja edellytykset.

3.   Edellä olevan 2 kohdan b alakohdan mukainen arviointi tehdään ainoastaan, jos arviointielin toteaa, että jäsenyyshakemus täyttää 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetut vaatimukset.

4.   Arviointielimen on laadittava arviointiraportti ja lähetettävä se komissiolle ja jäseneksi hakevalle terveydenhuollon tarjoajalle. Terveydenhuollon tarjoaja voi lähettää huomautuksia arviointielimelle kahden kuukauden kuluessa raportin vastaanottamisesta. Huomautuksia saatuaan arviointielimen on tehtävä arviointiraporttiinsa muutoksia ja ilmoitettava, antavatko huomautukset aihetta muuttaa sen laatimaa arviointia.

10 artikla

Uusien jäsenten hyväksyminen

1.   Saatuaan 9 artiklan nojalla laaditun myönteisen arviointiraportin jäsenvaltioiden johtoryhmän on päätettävä uuden jäsenen hyväksymisestä.

2.   Jos terveydenhuollon tarjoajasta annetaan kielteinen arvio, terveydenhuollon tarjoaja voi itse päättää, haluaako se toimittaa jäsenyyshakemuksensa yhdessä hakemusta koskevan arviointiraportin kanssa jäsenvaltioiden johtoryhmälle tarkasteltavaksi.

11 artikla

Verkoston toiminnan lopettaminen

1.   Verkoston toiminta on lopetettava seuraavissa tapauksissa:

a)

yhtä 2 artiklan 2 kohdassa asetetuista vähimmäismääristä ei enää saavuteta;

b)

verkostosta on laadittu kielteinen arviointiraportti 14 artiklan mukaisesti;

c)

verkoston johtoryhmän päätöksellä sen sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti;

d)

jos koordinaattori ei ole pyytänyt verkoston arviointia viiden vuoden kuluessa sen perustamisesta tai sen viimeisimmästä arvioinnista.

2.   Edellä olevassa 6 artiklassa tarkoitetun jäsenvaltioiden johtoryhmän on hyväksyttävä 1 kohdan a ja b alakohdassa luetelluista syistä tapahtuva verkoston toiminnan lopettaminen.

12 artikla

Jäsenyyden menettäminen

1.   Verkoston jäsen voi menettää jäsenyytensä mistä tahansa seuraavasta syystä:

a)

vapaaehtoinen eroaminen verkoston johtoryhmän hyväksymien sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti;

b)

verkoston johtoryhmän päätöksellä sen hyväksymien sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti;

c)

jos sijoittautumisjäsenvaltio ilmoittaa verkoston jäsenelle, että sen osallistuminen verkostoon ei ole enää kansallisen lainsäädännön mukaista;

d)

jos jäsen kieltäytyy 14 artiklan mukaisesta arvioinnista;

e)

jos jäsenestä on laadittu kielteinen arviointiraportti 14 artiklan mukaisesti;

f)

jos verkosto, johon jäsen osallistuu, on lopettanut toimintansa.

2.   Asianomaisen jäsenvaltion on ilmoitettava komissiolle syyt 1 kohdan c alakohdassa tarkoitettuun ilmoitukseen.

3.   Verkoston johtoryhmän on ilmoitettava komissiolle 1 kohdan a, b ja d alakohdassa tarkoitetuissa tapauksissa.

4.   Edellä olevassa 6 artiklassa tarkoitetun jäsenvaltioiden johtoryhmän on hyväksyttävä 1 kohdan e alakohdassa mainitusta syystä tapahtuva jäsenyyden menettäminen.

5.   Jos jokin verkoston jäsen menettää jäsenyytensä, komissio tarkastaa, saavutetaanko 2 artiklan 2 kohdassa tarkoitetut terveydenhuollon tarjoajien ja jäsenvaltioiden vähimmäismäärät edelleen. Jos näin ei ole, se pyytää verkostoa löytämään uusia jäseniä kahden seuraavan vuoden kuluessa tai lopettamaan verkoston toiminnan, ilmoittaa jäsenvaltioiden johtoryhmälle tilanteesta sekä pyytää jäsenvaltioita kannustamaan omia terveydenhuollon tarjoajiaan liittymään verkostoon.

6.   Jäsenyyden menetys johtaa automaattisesti kaikkien niiden oikeuksien ja velvollisuuksien menettämiseen, jotka liittyvät verkostoon osallistumiseen, mukaan luettuna oikeus käyttää tunnusta.

13 artikla

Arviointikäsikirja

1.   Yhteistyössä jäsenvaltioiden ja asianomaisten osapuolten kanssa komissio laatii yksityiskohtaisen käsikirjan 4 ja 9 artiklassa tarkoitetun arvioinnin sisällöstä sekä siihen liittyvistä asiakirjoista ja menettelystä.

2.   Arviointimenettelyyn on kuuluttava hakijoiden toimittamien asiakirjojen tarkastus ja paikalla tehtävät tarkastukset.

3.   Komission 4 artiklan 1 kohdan ja 9 artiklan 1 kohdan mukaisesti verkostoa koskevan ehdotuksen ja jäsenyyshakemusten arviointiin nimittämän elimen on käytettävä arviointikäsikirjaa.

III LUKU

EUROOPPALAISTEN OSAAMISVERKOSTOJEN ARVIOIMINEN

14 artikla

Arviointi

1.   Kaikki verkostot ja niiden jäsenet on arvioitava määräajoin, viimeistään joka viides vuosi niiden hyväksymisen tai viimeisimmän arvioinnin jälkeen.

2.   Saatuaan verkoston koordinaattorilta arviointia koskevan pyynnön komissio nimittää elimen arvioimaan verkostoa ja sen jäseniä.

3.   Arviointielimen on tarkistettava ja arvioitava

a)

delegoidussa päätöksessä 2014/286/EU asetettujen perusteiden ja edellytysten täyttyminen;

b)

direktiivin 2011/24/EU 12 artiklan 2 kohdassa asetettujen tavoitteiden saavuttaminen; ja

c)

verkoston tulokset ja suorituskyky ja sen kunkin jäsenen panos.

4.   Arviointielimen on laadittava verkostosta arviointiraportti ja lähetettävä se komissiolle, verkoston johtoryhmälle ja verkoston jäsenille.

5.   Arviointielimen on laadittava kustakin verkoston jäsenestä arviointiraportti ja lähetettävä se komissiolle ja asianomaiselle verkoston jäsenelle.

6.   Koordinaattori ja verkoston jäsenet voivat lähettää huomautuksia arviointielimelle kahden kuukauden kuluessa raportin vastaanottamisesta. Huomautuksia saatuaan arviointielimen on tehtävä arviointiraporttiinsa muutoksia ja ilmoitettava, antavatko huomautukset aihetta muuttaa sen laatimaa arviointia.

7.   Edellä olevassa 6 artiklassa tarkoitetun jäsenvaltioiden johtoryhmän on hyväksyttävä kielteisen arvioinnin vuoksi tapahtuva verkoston toiminnan lopettaminen tai jäsenyyden menettäminen. Jäsenvaltioiden johtoryhmä voi antaa verkostolle tai kyseiselle jäsenelle vuoden aikaa korjata todetut puutteet ennen uuden arvioinnin tekemistä. Kyseinen ajanjakso tarjotaan tietylle verkostolle tai verkoston jäsenelle ainoastaan siinä tapauksessa, että verkoston johtoryhmä esittää parannussuunnitelman.

15 artikla

Arviointikäsikirja

1.   Yhteistyössä jäsenvaltioiden ja asianomaisten osapuolten kanssa komissio laatii käsikirjan 14 artiklassa tarkoitetun verkostojen ja niiden jäsenten arvioinnin sisällöstä sekä siihen liittyvistä asiakirjoista ja menettelystä.

2.   Arviointimenettelyyn on kuuluttava toimitettujen asiakirjojen arviointi, mukaan luettuina itsearviointiraportit, ja paikalla tehtävät tarkastukset.

3.   Komission 14 artiklan 2 kohdan mukaisesti verkostoa ja sen jäseniä arvioimaan nimittämän elimen on käytettävä arviointikäsikirjaa.

IV LUKU

TIEDON JA ASIANTUNTEMUKSEN VAIHTO

16 artikla

Tiedon vaihtaminen verkostojen perustamisesta ja arvioimisesta

1.   Komissio helpottaa verkostojen perustamista ja arvioimista koskevan tiedon ja asiantuntemuksen vaihtoa

a)

asettamalla julkisesti saataville verkostojen perustamista ja arvioimista koskevia yleisiä tietoja, mukaan luettuina 13 ja 15 artiklassa tarkoitettuja arviointikäsikirjoja koskevat tiedot;

b)

julkaisemalla säännöllisesti päivitettävän luettelon verkostoista ja niiden jäsenistä sekä verkostoja koskevat myönteiset arviointiraportit ja jäsenvaltioiden johtoryhmän päätökset sen työjärjestyksen mukaisesti;

c)

järjestämällä tarvittaessa konferensseja ja asiantuntijakokouksia verkoston jäsenten välistä teknistä ja tieteellistä keskustelua varten;

d)

järjestämällä verkostojen käyttöön tarvittaessa sähköiset viestimet ja viestintävälineet.

2.   Edellä olevassa 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetun luettelon julkaisemista silmällä pitäen verkoston johtoryhmän on tiedotettava komissiolle kaikista verkoston koordinaattorina toimivan jäsenen tai verkoston koordinaattoriksi nimetyn henkilön muutoksista.

V LUKU

LOPPUSÄÄNNÖKSET

17 artikla

Tarkistaminen

Komissio arvioi tämän täytäntöönpanopäätöksen toimintaa viiden vuoden kuluttua sen voimaantulosta.

18 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 10 päivänä maaliskuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 88, 4.4.2011, s. 45.

(2)  Katso tämän virallisen lehden sivu 71.

(3)  EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.


LIITE I

VERKOSTON PERUSTAMISTA KOSKEVAN HAKEMUKSEN SISÄLTÖ

Verkoston perustamista koskeva hakemus on toimitettava komission julkaiseman kiinnostuksenilmaisupyynnön mukaisesti, ja siihen on sisällyttävä

a)

ehdotetun verkoston nimi;

b)

täytetty hakulomake, itsearvioinnin kyselylomake sekä arviointikäsikirjassa vaaditut lisäasiakirjat;

c)

näyttö siitä, että kaikki jäseneksi hakevat terveydenhuollon tarjoajat toimivat samalla erikoisalalla ja keskittyvät samaan sairaudentilaan tai samoihin sairaudentiloihin;

d)

sen terveydenhuollon tarjoajan nimi, joka toimii verkoston koordinaattorina, ja ehdotettua koordinaattoria edustavan henkilön nimi ja yhteystiedot;

e)

kaikkien jäseneksi hakevien terveydenhuollon tarjoajien nimet.


LIITE II

JÄSENYYSHAKEMUKSEN SISÄLTÖ

Terveydenhuollon tarjoajien hakemuksen on sisällettävä

a)

asianomaisen ehdotetun verkoston tai nykyisen verkoston nimi;

b)

täytetty hakulomake, itsearvioinnin kyselylomake sekä arviointikäsikirjassa vaaditut lisäasiakirjat;

c)

terveydenhuollon tarjoajan edustajan nimi ja yhteystiedot.