18.1.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 14/7


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 30/2013,

annettu 17 päivänä tammikuuta 2013,

neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevien yksityiskohtaisten sääntöjen vahvistamisesta yhteisön tuen myöntämiseksi hedelmien ja vihannesten, hedelmä- ja vihannesjalosteiden sekä banaanituotteiden toimittamiseen koulujen oppilaille kouluhedelmäjärjestelmän mukaisesti annetun asetuksen (EY) N:o 288/2009 muuttamisesta ja siitä poikkeamisesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon Kroatian tasavallan liittymissopimuksen ja erityisesti sen 3 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon Kroatian tasavallan liittymisasiakirjan ja erityisesti sen 50 artiklan,

ottaa huomioon maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) 22 päivänä lokakuuta 2007 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (1) ja erityisesti sen 103 h artiklan f alakohdan yhdessä sen 4 artiklan kanssa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Komission asetuksen (EY) N:o 288/2009 (2) 4 artiklassa säädetään yksityiskohtaiset säännöt unionin tuen jäsenvaltiokohtaisesta jakautumisesta kouluhedelmäjärjestelmän käyttöön ottaville jäsenvaltioille. Siinä säädetään erityisesti kutakin jäsenvaltiota varten ohjeellisesta tukimäärästä, joka on laskettu 6–10-vuotiaiden lasten lukumäärään perusteella. Kun otetaan huomioon ensimmäisten kolmen vuoden aikana kirjatut järjestelmän täytäntöönpanotasot ja jotta varmistettaisiin unionin varojen asianmukainen käyttö, on tarpeen säätää jäsenvaltioiden järjestelmän täytäntöönpanoon liittyvästä mekanismista, jolla rajoitettaisiin haetun tuen määrää, jos se ylittää jäsenvaltioiden ohjeellisen tukimäärän.

(2)

Asetuksen (EY) N:o 288/2009 12 artiklassa säädetään jäsenvaltioiden kouluhedelmäjärjestelmän täytäntöönpanon vuosittaisesta seurannasta. Jotta selkiytettäisiin velvollisuuksia, jotka koskevat kouluhedelmäjärjestelmän arviointia jäsenvaltioiden toimesta, on tarpeen täsmentää, että kansallisissa arvioinneissa on arvioitava myös järjestelmän vaikutuksia lasten ruokailutottumuksiin.

(3)

Komissio on kehittänyt tietojärjestelmän, jolla se pystyy hallinnoimaan asiakirjoja ja menettelyjä sähköisesti omissa sisäisissä menettelyissään sekä tehdessään yhteistyötä yhteisen maatalouspolitiikan toteuttamiseen osallistuvien viranomaisten kanssa. Katsotaan, että kyseisen järjestelmän avulla voidaan täyttää yhteisen markkinajärjestelyn, suorien tukien järjestelmän, maataloustuotteiden menekinedistämisen ja syrjäisimpiin alueisiin ja Egeanmeren pieniin saariin sovellettavien järjestelyjen täytäntöönpanemiseksi jäsenvaltioiden komissiolle toimittamien tietojen ja asiakirjojen tiedoksiantamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä 31 päivänä elokuuta 2009 annetun komission asetuksen (EY) N:o 792/2009 (3) mukaisesti useat tiedoksiantovelvollisuudet, joista on säädetty asetuksessa (EY) N:o 288/2009.

(4)

Asetuksen (EY) N:o 288/2009 liitteessä II vahvistetaan unionin tuen ohjeelliset määrät jäsenvaltioiden kesken. Kyseistä liitettä olisi mukautettava Kroatian Euroopan unioniin liittymisen vuoksi.

(5)

Sen vuoksi asetusta (EY) N:o 288/2009 olisi muutettava.

(6)

Kroatian unioniin liittymisen huomioon ottamiseksi olisi säädettävä asetuksen (EY) N:o 288/2009 täytäntöönpanoa kouluvuonna 2013/2014 koskevat erityissäännöt. Erityisesti olisi vahvistettava päivämäärä, jolloin Kroatian on jätettävä kansallinen strategiansa ja tukihakemuksensa, ja olisi vahvistettava erityismenettely, jotta voitaisiin ottaa huomioon jäsenvaltioille myönnettävän unionin tuen lopullisen jakamisen vahvistamista koskevan komission päätöksen ajoitus ja Kroatian unioniin liittymisen ennakoitu päivämäärä. Koska unionin tuen lopullinen jakautuminen jäsenvaltioiden kesken on vahvistettava hyvissä ajoin ennen kouluvuoden alkua, komission olisi siitä johtuvien aikarajoitusten vuoksi vahvistaessaan asetuksen (EY) N:o 288/2009 4 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuja lopullisia määriä otettava poikkeuksellisesti huomioon Kroatian ennakolta vapaaehtoisesti toimittamat strategiaansa ja tukihakemustaan koskevat tiedot, jos kyseiset tiedot on saatu viimeistään 31 päivänä tammikuuta.

(7)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn hallintokomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 288/2009 muuttaminen

Muutetaan asetus (EY) N:o 288/2009 seuraavasti:

1)

Muutetaan 4 artikla seuraavasti:

a)

Korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Kouluhedelmäjärjestelmän käyttöön ottavat jäsenvaltiot voivat hakea asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 g a artiklassa tarkoitettua tukea yhdeksi tai useammaksi 1 päivän elokuuta ja 31 päivän heinäkuuta väliseksi ajanjaksoksi ilmoittamalla strategiastaan komissiolle viimeistään sen vuoden 31 päivänä tammikuuta, jona ensimmäinen ajanjakso alkaa.

Strategian mukana on oltava tukihakemus, joka sisältää seuraavat tiedot:

a)

jäljempänä 3 kohdassa tarkoitettu ja tämän asetuksen liitteessä II vahvistettu tuen ohjeellinen jakautuminen euroina;

b)

ilmoitus mahdollisuudesta käyttää enemmän kuin 3 kohdassa tarkoitettu ja liitteessä II vahvistettu ohjeellinen määrä;

c)

jos hakemuksessa ilmoitetaan, ettei lisävaroja voida käyttää b alakohdan mukaisesti, haettu määrä euroina;

d)

jos hakemuksessa ilmoitetaan, että lisävaroja voidaan käyttää b alakohdan mukaisesti, haettu enimmäislisämäärä euroina;

e)

haetut kokonaismäärärahat.

Tukihakemus on jätettävä komission asetuksen (EY) N:o 792/2009 (4) mukaisesti.

b)

Korvataan 4 kohdan toinen alakohta seuraavasti:

”Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettu unionin tuen uudelleenjako on toteutettava suhteessa liitteessä II vahvistettuun alkuperäiseen ohjeelliseen osuuteen, mutta 5 kohdassa vahvistettujen enimmäismäärien mukaisesti. Jäljempänä 5 kohdassa vahvistettuja enimmäismääriä ei kuitenkaan sovelleta niinä ensimmäisenä kahtena kouluvuonna, joina jäsenvaltio soveltaa järjestelmää.”

c)

Lisätään 5 kohta seuraavasti:

”5.   Uudelleenjaettava määrä voi olla enintään tukihakemuksen jättämistä edeltäneenä päättyneenä kouluvuonna täytäntöönpannun, seuraavan kouluvuoden 15 päivänä lokakuuta vahvistetun määrän suuruinen. Se vahvistetaan menoilmoitusten perusteella, jotka on lähetetty komissiolle komission asetuksen (EY) N:o 883/2006 (5) 4 artiklan mukaisesti. Enimmäismäärät ovat seuraavat:

a)

jos jaetusta määrästä pannaan täytäntöön enintään 50 prosenttia lopullisesta määrästä, lisämäärää ei myönnetä;

b)

jos jaetusta määrästä pannaan täytäntöön enemmän kuin 50 prosenttia mutta enintään 75 prosenttia lopullisesta määrästä, lisämäärä voi olla enintään 50 prosenttia ohjeellisesta määrästä;

c)

jos jaetusta määrästä pannaan täytäntöön enemmän kuin 75 prosenttia lopullisesta määrästä, lisämäärälle ei aseteta enimmäisrajoitusta.

2)

Korvataan 10 artiklan 1 kohdan c alakohta seuraavasti:

”c)

niiden lasten lukumäärä, jotka käyvät säännöllisesti koulua, joka on oikeutettu saamaan jäsenvaltion kouluhedelmäjärjestelmään kuuluvia tuotteita tukihakemuksen kattamalla ajanjaksolla;”.

3)

Korvataan 12 artiklan 2 kohdan ensimmäinen virke seuraavasti:

”Jäsenvaltioiden on arvioitava kouluhedelmäjärjestelmänsä täytäntöönpanoa ja sen tehokkuutta, myös sen vaikutuksia lasten ruokailutottumuksiin.”

4)

Korvataan 15 artikla seuraavasti:

”15 artikla

Ilmoitukset

1.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle viimeistään sen vuoden 30 päivänä marraskuuta, jona 4 artiklan 1 kohdassa mainittu ajanjakso päättyy, seuraavat tiedot:

a)

12 artiklan 1 kohdassa säädetyn seurannan tulokset;

b)

13 ja 16 artiklan nojalla suoritetut paikalla tehtävät tarkastukset ja niissä tehdyt havainnot.

2.   Jos jäsenvaltio tekee muutoksia 3 artiklassa tarkoitettuun strategiaan, sen on ilmoitettava komissiolle uudesta strategiastaan viimeistään seuraavan vuoden 31 päivänä tammikuuta.

3.   Tässä asetuksessa tarkoitetut ilmoitukset on tehtävä asetuksen (EY) N:o 792/2009 mukaisesti.

4.   Komissio julkaisee säännöllisesti jäsenvaltioiden strategiat sekä niiden seurannan ja arvioinnin tulokset.”

5)

Korvataan liite II tämän asetuksen liitteellä.

6)

Poistetaan liite II a.

2 artikla

Kouluvuotta 2013/2014 koskevat erityissäännöt

1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EY) N:o 288/2009 4 artiklan 4 kohdassa säädetään yhdessä sen liitteen II kanssa, komissio tekee päätöksen kouluvuotta 2013/2014 koskevasta, mainitun asetuksen 4 artiklan 4 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitetusta unionin tuen lopullisesta jakautumisesta ottaen asianmukaisella tavalla huomioon Kroatian mahdolliset etukäteen toimittamat strategiaansa ja tukihakemustaan koskevat tiedot, jos kyseisiä tietoja on toimitettu vapaaehtoisesti viimeistään 31 päivänä tammikuuta, ottaen huomioon Kroatian liittymissopimuksen voimaantulopäivän ja edellyttäen, että liittymissopimus tulee voimaan.

2.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EY) N:o 288/2009 4 artiklan 1 kohdassa säädetään, Kroatian on ilmoitettava kouluvuotta 2013/2014 koskeva strategiansa ja tukensa viimeistään 10 päivänä heinäkuuta 2013, sekä poiketen siitä, mitä mainitun asetuksen 4 artiklan 4 kohdassa säädetään, komissio tekee päätöksen Kroatialle myönnettävän tuen lopullisesta määrästä viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2013.

3 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Asetuksen 1 artiklan 5 kohta ja 2 artiklan 2 kohta tulevat voimaan Kroatian liittymissopimuksen voimaantulopäivänä ja edellyttäen, että liittymissopimus tulee voimaan.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 17 päivänä tammikuuta 2013.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 299, 16.11.2007, s. 1.

(2)  EUVL L 94, 8.4.2009, s. 38.

(3)  EUVL L 228, 1.9.2009, s. 3.

(4)  EUVL L 228, 1.9.2009, s. 3.”

(5)  EUVL L 171, 23.6.2006, s. 1.”


LIITE

”LIITE II

Yhteisön tuen ohjeellinen jakautuminen jäsenvaltioiden kesken

Jäsenvaltio

Yhteisrahoitusosuus

(%)

6–10-vuotiaat koululaiset

absoluuttiset määrät

EUR

Itävalta

50

439 035

1 303 700

Belgia

50

592 936

1 760 700

Bulgaria

75

320 634

1 428 200

Kroatia

75

249 197

1 110 000

Kypros

50

49 723

175 000

Tšekki

73

454 532

1 963 100

Tanska

50

343 807

1 020 900

Viro

75

62 570

278 700

Suomi

50

299 866

890 500

Ranska

51

3 838 940

11 632 700

Saksa

52

3 972 476

12 333 000

Kreikka

59

521 233

1 837 700

Unkari

69

503 542

2 051 800

Irlanti

50

282 388

838 500

Italia

58

2 710 492

9 403 100

Latvia

75

99 689

444 100

Liettua

75

191 033

850 900

Luxemburg

50

29 277

175 000

Malta

75

24 355

175 000

Alankomaat

50

985 163

2 925 400

Puola

75

2 044 899

9 108 500

Portugali

68

539 685

2 172 300

Romania

75

1 107 350

4 932 400

Slovakia

73

290 990

1 260 700

Slovenia

75

93 042

414 400

Espanja

59

2 006 143

7 073 400

Ruotsi

50

481 389

1 429 500

Yhdistynyt kuningaskunta

51

3 635 300

11 010 800

EU 28

58

26 169 686

90 000 000”