22.8.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 224/14


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 21 päivänä elokuuta 2013,

vuotuisten prioriteettiluetteloiden vahvistamisesta vuodeksi 2014 verkkosääntöjen ja suuntaviivojen laatimista varten

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2013/442/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon verkkoon pääsyä koskevista edellytyksistä rajat ylittävässä sähkön kaupassa ja asetuksen (EY) N:o 1228/2003 kumoamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 714/2009 (1) sekä maakaasunsiirtoverkkoihin pääsyä koskevista edellytyksistä ja asetuksen (EY) N:o 1775/2005 kumoamisesta 13 päivänä heinäkuuta 2009 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2009 (2) ja erityisesti niiden 6 artiklan 1 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Eurooppa-neuvoston 4 päivänä helmikuuta 2011 pidetyssä kokouksessa asetettiin vuosi 2014 tavoitteeksi sähkön ja kaasun sisämarkkinoiden toteuttamiselle. Kolmas energiasäädöspaketti on tärkeä osatekijä tämän tavoitteen saavuttamisessa. Tarvitaan kuitenkin vielä lisätoimia, jotta kaasu ja sähkö voivat virrata vapaasti koko Euroopassa. Kolmannessa säädöspaketissa tarkoitetut verkkosäännöt ja suuntaviivat muodostavat asianmukaisen säännöstön lisäkehitystyötä varten.

(2)

Ensimmäisenä askeleena kohti sitovia eurooppalaisia verkkosääntöjä Euroopan komissio laatii asetuksen (EY) N:o 714/2009, jäljempänä ’sähköasetus’, 6 artiklan 1 kohdan ja asetuksen (EY) N:o 715/2009, jäljempänä ’kaasuasetus’, 6 artiklan 1 kohdan mukaisesti vuotuisen prioriteettiluettelon, jossa yksilöidään ne aihealueet, joita koskevia verkkosääntöjä on laadittava. Prioriteetteja asettaessaan Euroopan komission on kuultava energia-alan sääntelyviranomaisten yhteistyövirastoa (ACER), siirtoverkonhaltijoiden eurooppalaista verkostoa (ENTSO) ja muita asianomaisia sidosryhmiä. Tässä päätöksessä vahvistetaan prioriteetit, jotka komissio on asettanut julkisen kuulemisen tulosten perusteella.

(3)

Resurssisuunnittelun kannalta on tärkeää vuosittain yksilöidä keskeiset aihealueet verkkosääntöjen ja suuntaviivojen laatimista varten. Heti, kun jokin aihealue tunnistetaan tärkeäksi ensimmäistä kertaa, on aloitettava työ sen selvittämiseksi, missä määrin yhdenmukaistamista tarvitaan. Niillä avainalueilla, joilla verkkosääntöjen ja suuntaviivojen laatiminen on jo aloitettu, jatketaan työtä sääntöjen viimeistelemiseksi.

(4)

Julkinen kuuleminen, jota edellytetään sähköasetuksen ja kaasuasetuksen 6 artiklan 1 kohdassa, järjestettiin 2 päivästä huhtikuuta13 päivään toukokuuta 2013. Komissio sai 22 vastausta (3).

(5)

Tärkeimmät julkisen kuulemisen aikana saadut yleiset kommentit:

a)

Julkinen kuuleminen osoitti selkeästi sen, että sidosryhmät kannattavat komission lähestymistapaa, jonka mukaan sähkö- ja kaasuverkkoja koskevien sääntöjen ja suuntaviivojen valmistelussa keskitytään ensisijaisiin avainkysymyksiin, jotka on ratkaistava, jotta energian sisämarkkinat saataisiin toteutettua. Sidosryhmät ovat sitä mieltä, että komissio on kuulemisessa ottanut esille tärkeimmät tehtävät energian sisämarkkinoiden integraation syventämiseksi eikä uusia tehtäviä pitäisi lisätä vuoden 2014 prioriteettiluetteloon.

b)

Useat sidosryhmät korostavat jo hyväksyttyjen verkkosääntöjen asianmukaisen täytäntöönpanon merkitystä, ja eräät niistä toivovat komission ja ACERin aktiivisempaa osallistumista asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseen. Sidosryhmät haluisivat myös selkeää tietoa hyväksyttyihin verkkosääntöihin tehtävistä tulevista muutoksista ja hallintotavasta. Yksi sidosryhmä painottaa kiireellistä tarvetta laatia yksi ainoa yleinen luettelo kaikkia verkkosääntöjä koskevista määritelmistä.

c)

Useat sidosryhmät korostivat, että menettelyn on oltava avoin, tehokas ja johdonmukainen ja että sidosryhmien on voitava olla alusta lähtien tiiviisti mukana työssä. Lisäksi mainittiin, että työlle on osoitettava riittävästi aikaa, jotta verkkosäännöistä saadaan pitävät ja toimivat ja jotta asianomaisia toimijoita ehditään kuulla. Tältä osin sidosryhmät vaativat, että puiteohjeiden ja verkkosääntöjen luonnoksiin olisi liitettävä vaikutustenarviointi, josta olisi järjestettävä myös sidosryhmien kuuleminen.

(6)

Tärkeimmät julkisen kuulemisen aikana saadut kommentit, jotka liittyivät sähköalan verkkosääntöjä koskevaan vuoden 2014 prioriteettiluetteloon:

a)

Useat sidosryhmät olivat huolissaan siitä, että kehitteillä olevat verkkosäännöt eivät tarjoa riittävää yhdenmukaisuuden tasoa Euroopan tasolla ja korostivat, että monet (esimerkiksi arvoja ja menettelytapoja koskevat) päätökset eivät sisälly itse sääntöihin vaan ne on jätetty avoimiksi myöhempää siirtoverkonhaltijoiden tai kansallisten sääntelyviranomaisten päätöksenteko- ja hyväksymismenettelyä varten. Sidosryhmät pelkäävät, että tämä saattaa johtaa lisämääräyksiin Euroopan tasolla, mikä pikemminkin lisäisi kuin helpottaisi verkonhallinta- ja markkinasuunnittelusääntöjen nykyistä kirjavuutta.

b)

Eräät sidosryhmät olivat huolissaan mahdollisista verkkosääntöjen välisistä epäjohdonmukaisuuksista ja totesivat, että useampien verkkosääntöjen kehittäminen saman puiteohjeen mukaisesti ei ole osoittautunut tehokkaimmaksi tavaksi vahvistaa eurooppalaiset säännöt, minkä vuoksi ne ehdottivat, että laadittaisiin vain yksi yhteen puiteohjeeseen perustuva verkkosääntö. Toiset korostivat, että johdonmukaisuuden varmistamiseksi ainakin jotkin verkkosäännöt, kuten tuottajiin liittyviä vaatimuksia, kapasiteetin jakamista pidemmällä aikavälillä (forward-markkina), tasehallintaa ja hätätilanteita koskevat säännöt olisi laadittava yhdessä.

c)

Useat sidosryhmät kannattavat yhdenmukaistettuja siirtotariffeja koskevien sääntöjen laatimista siksi, että tariffien nykyinen moninaisuus luo EU:ssa eroja sähköntuottajien välille, koska eräät joutuvat esimerkiksi maksamaan verkkotariffeja ja toiset taas eivät.

d)

Sähkö-ENTSO oli huolissaan siitä, että vuoden 2014 prioriteettiluetteloon ei sisälly investointikannustimia koskevia sääntöjä, vaikka ne olivat osa vuoden 2013 luetteloa. Sähkö-ENTSO katsoo, että vetoaminen Euroopan laajuisten energiainfrastruktuurien suuntaviivoista annetulla uudella asetuksella (4), jäljempänä ’Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskeva asetus’ käyttöön otettuun menettelyyn, jonka mukaan Euroopan komissio voi antaa suuntaviivoja, jos se katsoo että menetelmät, jotka kansallisten sääntelyviranomaisten on julkistettava viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2014 parhaita käytäntöjä koskevien ACERin suositusten perusteella, ei riitä varmistamaan yhteistä etua koskevien hankkeiden viiveetöntä toteuttamista, vaarantaa koko Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevan asetuksen toimivuuden.

(7)

Tärkeimmät julkisen kuulemisen aikana saadut kommentit, jotka liittyivät kaasualan verkkosääntöjä koskevaan vuoden 2014 prioriteettiluetteloon:

a)

Useimmat sidosryhmät ovat tyytyväisiä siihen, että lisäkapasiteettikysymys on otettu mukaan vuoden 2014 prioriteettiluetteloon, ja korostavat, että sitä koskevia sääntöjä laadittaessa olisi kuultava seikkaperäisesti sidosryhmiä. Sääntöjen olisi myös oltava johdonmukaisia kapasiteetinjakomekanismeja koskevien verkkosääntöjen kanssa. Useat sidosryhmät, Kaasu-ENTSO mukaan luettuna, korostavat, että tariffisäännöt ja lisäkapasiteetti liittyvät tiiviisti toisiinsa ja että niiden väliseen johdonmukaisuuteen on kiinnitettävä asiamukaista huomiota.

b)

Useat sidosryhmät, Kaasu-ENTSO mukaan luettuna, kannattavat kauppaa koskeviin sääntöihin vuonna 2014 liittyvän selvityksen tekemistä sen määrittämiseksi, ovatko kapasiteettituotteiden suunnittelua ja sopimuksia koskevat yhdenmukaiset säännöt Euroopan unionin tasolla tarpeen markkinoiden lujuuden, kapasiteetinjakoon liittyvien rajoitusten ja jälkimarkkinoiden osalta. Selvityksessä olisi otettava huomioon kapasiteetinjakomekanismeja ja tasehallintaa koskevien verkkosääntöjen täytäntöönpanosta saatu kokemus sekä uusiutuvien energialähteiden osuuden lisääntymisen mahdolliset vaikutukset sähkömarkkinoilla. Yksi sidosryhmä ehdottaa sopimusehtojen ja siirtoverkonhaltijoiden menettelytapojen välisten erojen vaiheittaista analyysia kussakin yhteenliitäntäpisteessä. Kaasu-ENTSO toivoo sen tosiasian myöntämistä, että eroavaisuudet kapasiteetissa ja lujuustasoissa ovat väistämätön seuraus otto- ja syöttöjärjestelmien toteuttamisesta. Yksi sidosryhmä vastusti voimakkaasti kapasiteettituotteiden suunnittelun ja sopimusten yhdenmukaistamisen jatkamista, koska se ei ole välttämätöntä ja johtaisi kiinteän kapasiteetin riittämättömään tarjontaan ja lopulta tehottomiin investointeihin. Lisäksi todettiin, että kauppaa koskevissa säännöissä olisi pyrittävä välttämään energian tukkumarkkinoiden eheydestä ja tarkasteltavuudesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1227/2011 (5) täytäntöönpanon hankaloittamista.

c)

Yksi sidosryhmä toivoo kaasun laatua ja tehokkuusetuja koskevia verkkosääntöjä, tariffit mukaan luettuina, jotta voidaan saada aikaan tehokkaat ja tosiasialliset sisämarkkinat, ja ehdottaa ensimmäisenä askeleena, että ACER valtuutetaan laatimaan vertailu kaikista EU:n siirtoverkonhaltijoista ja kaikista niiden tarjoamista palveluista.

d)

Yksi sidosryhmä ehdottaa, että prioriteettiluetteloon sisällytetään suuntaviivojen laatiminen vanhojen sopimusten tilanteen ratkaisemiseksi asetuksen (EY) N:o 715/2009 23 artiklan 1 kohdan mukaisesti.

(8)

Vaikka tässä päätöksessä käsitelläänkin ainoastaan vuotuisten prioriteettiluetteloiden vahvistamista vuodeksi 2014, komissio kuuli sidosryhmiä myös tärkeimpiä aloja koskevien verkkosääntöjen ja suuntaviivojen tarpeesta ja mahdollisesta soveltamisalasta vuoden 2014 jälkeen, jotta ACER voisi sisällyttää selvitystyön vuoden 2014 työohjelmaansa.

(9)

Tärkeimmät julkisen kuulemisen aikana saadut kommentit, jotka liittyivät sähköverkkoa koskevien verkkosääntöjen ja suuntaviivojen mahdolliseen soveltamisalaan ja tarpeeseen vuoden 2014 jälkeen:

a)

Muutamat sidosryhmät pitävät hyvänä periaatteiden vahvistamista koskevia sääntöjä siirtoverkkojen asianmukaisuuden arvioimiseksi ja näin ollen myös kolmansia osapuolia koskevien vaatimusten asettamiseksi. Eräät muut katsovat, että varavoimakapasiteettia, riittävyyttä ja kapasiteettimekanismeja koskevat säännöt eivät sisälly sähkö- ja kaasuasetusten 8 artiklan 6 kohtaan, minkä vuoksi ne eivät vaikuta oikeudellisesti perustelluilta vaan kuuluvat kansallisten hallitusten ratkaistaviksi.

b)

Useat sidosryhmät haluavat lisäselvitystä operatiivisen toiminnan koordinointia koskevien sääntöjen sisällöstä.

c)

Yksi sidosryhmä esittää lisäpalvelujen sekä kaikkien erilaisten jousto- ja valmiuspalvelujen hankintaa, kauppaa ja hallinnointia koskevien sääntöjen laatimista, jonka yleisenä tavoitteena on verkkotukipalvelujen eurooppalaisten markkinoiden kehittäminen, tasehallinta ja erilaiset joustopalvelut mukaan luettuina.

(10)

Tärkeimmät julkisen kuulemisen aikana saadut kommentit, jotka liittyivät kaasuverkkoa koskevien verkkosääntöjen ja suuntaviivojen mahdolliseen soveltamisalaan ja tarpeeseen vuoden 2014 jälkeen:

a)

Monet sidosryhmät katsoivat, että verkkoon liittymistä ja hätätilannemenettelyjä koskevien sääntöjen on oltava johdonmukaisia toimista kaasunsaannin turvaamiseksi annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 994/2010 (6) kanssa.

b)

Sidosryhmät suhtautuivat epäilyksellä verkkoon liittymistä koskevien sääntöjen soveltamisalaan sijaintia koskevien signaalien antamisen osalta eivätkä kannattaneet tällaisten sääntöjen laatimista.

(11)

Komissio ottaa huomioon sidosryhmien vastaukset, joissa tuetaan valmistelutyön priorisointia niin, että etusijalle asetetaan kysymykset, jotka on ratkaistava, jotta energian sisämarkkinat saataisiin toteutettua vuoteen 2014 mennessä, ja on tietoinen tämän edellyttämistä erilaisista toimista, käytettävissä olevien resurssien rajallisuudesta, jo hyväksyttyjen verkkosääntöjen ja suuntaviivojen moitteettoman soveltamisen vaatimista resursseista ja siitä, että mikään uusi aihealue joka lisätään vuoden 2014 prioriteettiluetteloon, ei välttämättä johda suuntaviivojen tai verkkosääntöjen hyväksymiseen vuonna 2014,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Komissio vahvistaa vuodeksi 2014 seuraavan prioriteettiluettelon sähköalan yhdenmukaistettujen sääntöjen laatimista varten:

kapasiteetinjakoa ja ylikuormituksen hallintaa koskevat säännöt, mukaan luettuna vuorokausimarkkinoiden (day-ahead) ja päivänsisäisten (intraday) markkinoiden hallinnointi ja kapasiteetin laskenta (komission hyväksyttävänä);

verkkoon liittymistä koskevat säännöt:

sähköntuottajia koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

jakeluverkonhaltijan ja teollisuuskuorman liittymistä koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

suurjännitteisten tasasähköjärjestelmien liittämistä koskevat säännöt (verkkosäännön viimeistely ja komission hyväksymismenettelyn aloittaminen);

verkon käyttöä koskevat säännöt (7):

käyttövarmuutta koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

käytön suunnittelua koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

taajuuden säätöä ja reservejä koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

vaatimuksia ja hätätilanteessa noudatettavia toimintatapoja koskevat säännöt (verkkosäännön viimeistely ja komission hyväksymismenettelyn aloittaminen);

tasehallintaa koskevat säännöt, verkkoon liittyvät varavoimaa koskevat säännöt mukaan luettuina (komission hyväksyttävänä);

pidemmän aikavälin (forward-markkina) kapasiteetin jakoa koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä);

yhdenmukaistettuja siirtotariffirakenteita koskevat säännöt (ACERin selvitys puiteohjeiden laatimiseksi (8)).

2 artikla

Koska on todennäköistä, että kapasiteetinjakoa ja tasehallintaa koskevat yhdenmukaistetut säännöt hyväksytään vuonna 2013, komissio vahvistaa vuodeksi 2014 seuraavan prioriteettiluettelon kaasualan yhdenmukaistettujen sääntöjen laatimista varten:

yhteentoimivuutta ja tietojen vaihtoa koskevat säännöt (komission hyväksyttävänä),

yhdenmukaistettuja siirtotariffirakenteita koskevat säännöt (Kaasu-ENTSO laatii verkkosäännöt),

EU:n laajuiseen markkinalähtöiseen lähestymistapaan perustuvat uuden kaasunsiirtokapasiteetin jakoa koskevat säännöt (ACER ja Kaasu-ENTSO laativat kapasiteetinjakomekanismeja koskevan verkkosäännön sekä siirtotariffirakenteita koskevan verkkosäännön mukaisten vastaavien tariffisääntöjen muutoksen),

kauppaa koskevat säännöt, jotka liittyvät verkkoon pääsyä koskevien palvelujen tekniseen ja operatiiviseen tarjoamiseen ja järjestelmän tasapainoon (ACERin selvitys siitä, ovatko kapasiteettituotteiden suunnittelua ja sopimuksia koskevat nykyistä yhdenmukaisemmat säännöt Euroopan unionin tasolla tarpeen markkinoiden lujuuden, kapasiteetinjakoon liittyvien rajoitusten ja jälkimarkkinoiden osalta, ottaen huomioon ylikuormituksen hallintamenettelyjä koskevat suuntaviivat sekä kapasiteetinjakomekanismeja ja tasehallintaa koskevien verkkosääntöjen täytäntöönpano).

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 21 päivänä elokuuta 2013.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 211, 14.8.2009, s. 15.

(2)  EUVL L 211, 14.8.2009, s. 36.

(3)  Vastaukset julkaistaan seuraavassa osoitteessa:

http://ec.europa.eu/energy/gas_electricity/consultations/20130513_network_codes_en.htm

(4)  EUVL L 115, 25.4.2013, s. 39.

(5)  EUVL L 326, 8.12.2011, s. 1.

(6)  EUVL L 295, 12.11.2010, s. 1.

(7)  Käyttökoulutusta sekä vaatimuksia ja hätätilanteessa noudatettavia toimintatapoja koskevat verkkosäännöt laaditaan myöhemmin.

(8)  Investointikannustimien osalta Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevan asetuksen 13 artiklassa säädetään säännöistä sen varmistamiseksi, että yhteisen edun mukaisille kaasu- ja sähköalan investointihankkeille, joihin liittyy tavanomaista suurempia riskejä, myönnetään asianmukaisia kannustimia. Tältä osin Euroopan laajuisia energiaverkkoja koskevassa asetuksessa vahvistetaan seuraavat tehtävät:

Kunkin kansallisen sääntelyviranomaisen on ilmoitettava viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2013 ACERille tarvittaessa käyttämänsä menetelmät ja perusteet sellaisten investointien arvioimiseksi, joihin liittyy tavanomaista suurempia riskejä;

ACERin on edistettävä hyvien toimintatapojen jakamista ja annettava suosituksia viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2013;

Kunkin kansallisen sääntelyviranomaisen on julkistettava viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2014 käyttämänsä menetelmät ja perusteet sellaisten investointien arvioimiseksi, joihin liittyy tavanomaista suurempia riskejä.

Edellä mainittujen tehtävien perusteella Euroopan komissio päättää siitä, onko tarpeen vahvistaa oikeudellisesti sitovat suuntaviivat.