17.12.2013   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 368/7


NEUVOSTON LAUSUNTO,

annettu 10 päivänä joulukuuta 2013,

Slovenian talouskumppanuusohjelmasta

2013/C 368/03

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon alustavien talousarviosuunnitelmien seurantaa ja arviointia sekä euroalueen jäsenvaltioiden liiallisen alijäämän tilanteen korjaamisen varmistamista koskevista yhteisistä säännöksistä 21 päivänä toukokuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 473/2013 (1) ja erityisesti sen 9 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Vakaus- ja kasvusopimuksella pyritään varmistamaan talousarviota koskeva kurinalaisuus koko unionissa, ja siinä asetetaan puitteet julkisen talouden liiallisten alijäämien ehkäisemiselle ja korjaamiselle. Sen tavoitteena on terve julkinen talous, jolla pyritään vahvistamaan hintavakauden edellytyksiä sekä rahoitusvakauden tukeman vahvan ja kestävän kasvun edellytyksiä. Näin tuetaan kestävää kasvua ja työllisyyttä koskevien unionin tavoitteiden saavuttamista.

(2)

Asetuksessa (EU) N:o 473/2013 vahvistetaan säännökset, joilla tehostetaan finanssipolitiikan seurantaa euroalueella ja varmistetaan, että kansalliset talousarviot ovat yhdenmukaisia vakaus- ja kasvusopimuksen sekä talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä annetun talouspolitiikan ohjauksen kanssa. Koska puhtaasti finanssipoliittiset toimet eivät ehkä riitä varmistamaan, että liiallinen alijäämä korjautuu pysyvästi, saattaa olla tarpeen toteuttaa myös muita politiikkatoimenpiteitä ja rakenneuudistuksia.

(3)

Asetuksen (EU) N:o 473/2013 9 artiklassa säädetään yksityiskohtaisista järjestelyistä, joiden mukaisesti liiallisia alijäämiä koskevassa menettelyssä olevat jäsenvaltiot, joiden rahayksikkönä on euro, toimittavat niiltä edellytetyt talouskumppanuusohjelmat. Talouskumppanuusohjelmissa, joissa esitetään toimenpidesuunnitelma liiallisen alijäämän korjaamiseksi tehokkaasti ja pysyvästi, olisi eriteltävä tärkeimmät finanssipoliittiset ja rakenteelliset uudistukset, erityisesti vero-, eläke- ja terveydenhuoltojärjestelmiin sekä julkisen talouden kehyksiin liittyvät uudistukset.

(4)

Neuvosto hyväksyi 2 päivänä joulukuuta 2009 Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 126 artiklan 6 kohdan nojalla päätöksen, jolla Slovenia asetetaan liiallisia alijäämiä koskevaan menettelyyn. Neuvosto hyväksyi 21 päivänä kesäkuuta 2013 ennen asetuksen (EU) N:o 473/2013 voimaantuloa aloitetun liiallisia alijäämiä koskevan menettelyn yhteydessä SEUT-sopimuksen 126 artiklan 7 kohdan nojalla tarkistetun suosituksen. Tässä yhteydessä Sloveniaa kehotettiin esittämään viimeistään 1 päivänä lokakuuta 2013 talouskumppanuusohjelma, jossa määritetään finanssipoliittiset ja rakenteelliset uudistukset, joilla pyritään varmistamaan liiallisen alijäämän korjaaminen tehokkaasti ja pysyvästi.

(5)

Slovenian 1 päivänä lokakuuta toimittama talouskumppanuusohjelma sisältää toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lujittaa julkisen talouden strategiaa liiallisen alijäämän korjaamiseksi kestävällä tavalla (neuvoston maakohtainen suositus 1), tukea eläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyttä ja hillitä ikääntymisestä aiheutuvia kustannuksia (maakohtainen suositus 2), uudistaa työmarkkinoita (maakohtainen suositus 3), arvioida pankkijärjestelmän varojen laatu (maakohtainen suositus 4), parantaa pankkien sääntelykehystä ja valvontavalmiuksia (maakohtainen suositus 5), uudistaa säänneltyjä ammatteja (maakohtainen suositus 6), lyhentää oikeusmenettelyjen kestoa (maakohtainen suositus 7), lujittaa valtionyhtiöiden hallinnointi- ja ohjausjärjestelmää ja yksityistämistä (maakohtainen suositus 8) ja edistää yritysten uudelleenjärjestelyä ja parantaa liiketoimintaympäristöä (maakohtainen suositus 9).

(6)

Finanssipoliittiset ja rakenteelliset toimenpiteet ja uudistukset, jotka Slovenia aikoo toteuttaa, koskevat seuraavia seikkoja: i) verojärjestelmä ja verosääntöjen noudattaminen; ii) finanssipoliittinen kehys; iii) eläkejärjestelmä ja iv) pitkäaikaishoito. Nämä toimenpiteet ovat osaksi riittävät, ja niiden voidaan odottaa korjaavan osaltaan liiallisen alijäämän tilannetta tuloksellisesti ja pysyvästi. Eräillä osa-alueilla tarvitaan kuitenkin lisätoimia ja nopeampaa toteutusta.

(7)

Viimeaikaisilla tuloja kasvattavilla rakenteellisilla toimenpiteillä, erityisesti korkeammalla alv-kannalla ja uudella kiinteistöverolla, ennustetaan olevan huomattava vaikutus (noin 1,3 prosenttia suhteessa BKT:hen) julkisen talouden vakauttamiseen. Näitä toimenpiteitä ei täydennetä rakenteellisilla menopuolen toimenpiteillä, jotka ovat myös keskeisiä tasapainoisen/ylijäämäisen rahoitusaseman saavuttamisessa. Käytettävissä olevien tietojen perusteella on ennenaikaista arvioida useita verosääntöjen noudattamisen lisäämiseen tähtääviä hallinnollisia toimenpiteitä. Jos ne kuitenkin ovat tehokkaita, ne vahvistaisivat julkisen talouden kestävyyttä entisestään.

(8)

Viranomaiset valmistelevat finanssipoliittisen kehyksen perustana olevan lainsäädännön tarkistusta talous- ja rahaliiton vakaudesta, yhteensovittamisesta ja hallinnasta tehdyn sopimuksen ja unionin muun oikeuden mukaisesti. Julkisen talouden tasapainoa/ylijäämää koskevan perustuslaillisen säännön ja sen suunniteltujen täytäntöönpanosäädösten, joita ovat erityisesti uusi laki finanssipoliittista säännöistä ja muutettu laki julkisesta taloudesta, on määrä auttaa budjettikurin ankkuroimisessa kansalliseen oikeuteen.

(9)

Joulukuussa 2012 hyväksytyn eläkeuudistuksen toteuttamisen myötä uusien vanhuuseläkkeen saajien määrä kasvaa kuukausittain maltillisesti. Olisi kuitenkin ennenaikaista arvioida eläkejärjestelmän pitkän aikavälin kestävyyden vahvistamista koskevan neuvoston toisen suosituksen täytäntöönpanoa. Työryhmä, johon kuuluu jäseniä yliopistomaailmasta ja julkishallinnosta, arvioi parhaillaan uudistuksen vaikutuksia. Hallitus aikoo työryhmän tulosten pohjalta laatia esitykset eläkejärjestelmän muuttamiseksi edelleen varmistaakseen sen kestävyyden vuoden 2020 jälkeiselle ajalle.

(10)

Puuttuakseen ikääntymisen aiheuttamien kustannusten nousuun hallitus on hyväksynyt myös luonnoksen pitkäaikaishoitoa ja henkilökohtaisia tukipalveluja koskevaksi laiksi, johon sisältyy uusi vakuutusperusteinen järjestelmä. Uusi laki on määrä hyväksyä vuoden 2014 ensimmäisellä puoliskolla. Pakollisen vakuutusperusteisen järjestelmän rahoitusta on selvennettävä, mutta se perustuu todennäköisesti aktiivi- ja passiiviväestön pakollisiin maksuihin, eikä sen pitäisi merkitä, että sosiaaliturvamaksut kokonaisuutena lisääntyvät.

(11)

Slovenia on viime kuukausien aikana kiristänyt sellaisten ei-finanssipoliittisten rakenteellisten uudistusten toteutusvauhtia, jotka ovat tärkeitä makrotalouden epätasapainon korjaamiseksi. Pankkialalla edistyminen on erittäin merkittävää. Keskeiset uudistukset sopeutustoimien ja kasvun tukemiseksi ovat kuitenkin vasta valmisteilla ja huomattavasti viivästyneet. Näitä uudistuksia ovat erityisesti tuomioistuinten ulkopuolella toteutettava yritysten uudelleenjärjestely ja valtion varoja koskevan luokittelun hyväksyminen.

(12)

Pankkisektorin vakauttamiseksi toteutetaan parhaillaan toimenpiteitä, joita ovat erityisesti pankkien omaisuuserien laadun perusteellinen tarkastelu ja stressitestit. Ne kattavat lähes 70 prosenttia pankkisektorista, ja ne on määrä saada päätökseen vuoden 2013 loppuun mennessä. Tämän arviointiprosessin jälkeen aikomuksena on laatia kattava pankkisektorin uudelleenjärjestelyä, vakauttamista ja pääomittamista koskeva strategia, johon sisältyisivät myös suunnitelmat luopua julkisen sektorin suorista ja välillisistä omistuksista kotimaisissa pankeissa. Tällainen luopuminen vähentäisi merkittävästi riskiä uusista ehdollisista vastuista tulevina vuosina.

(13)

Käynnissä oleva Slovenian valtion holdingyhtiölain uudistaminen, jos uudistus suunnitellaan hyvin ja pannaan kunnolla täytäntöön, voi yhdessä tiettyjen valtionyhtiöiden yksityistämisen kanssa tuottaa tuloja ja vähentää valtion ehdollisia vastuita sekä parantaa ja tehostaa valtion omistamien varojen strategista hallinnointia erityisesti ulkomaisten sijoittajien houkuttelemiseksi,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN LAUSUNNON:

Talouskumppanuusohjelma, jonka Slovenia esitti komissiolle ja neuvostolle 1 päivänä lokakuuta 2013, sisältää joukon finanssipoliittisia ja rakenteellisia uudistuksia, jotka riittävät osittain tukemaan liiallisen alijäämän tehokasta ja pysyvää korjaamista. Odotettujen tulosten saavuttamiseksi ne on toteutettava asianmukaisesti ja kattavasti. Talouskumppanuusohjelmassa kerrotaan jonkinlaisesta edistymisestä niiden Slovenian vakausohjelmaan ja kansalliseen uudistusohjelmaan sisältyvien sitoumusten osalta, jotka koskevat verouudistusta, verosääntöjen noudattamisen tiukentamista, julkisen talouden ohjausjärjestelmän lujittamista ja pankkisektorin tervehdyttämistä. Kun pankkien varojen laatua koskeva arviointi ja stressitestit on saatu päätökseen, pankki- ja yrityssektorin uudelleenjärjestelyt ja vakautusstrategian laatiminen ovat keskeisessä asemassa luottamuksen luomiseksi ja ulkomaisten sijoittajien houkuttelemiseksi Sloveniaan, valtion joukkolainoihin tehtävät sijoitukset mukaan lukien. Eläkejärjestelmän mahdollisia uusia muutoksia koskeva työ on vasta alkanut, eikä tietoja konkreettisista toimenpidesuunnitelmista ja aikataulusta ole vielä saatavilla. Yleisesti ottaen lähes kaikki uudistukset ovat kesken, minkä vuoksi niiden nopea hyväksyminen ja täysimääräinen toteutus ovat keskeisessä asemassa. Sen vuoksi Sloveniaa kehotetaan seuraavassa kansallisessa uudistusohjelmassaan ja vakausohjelmassaan, jotka komissio ja neuvosto arvioivat kattavasti talouspolitiikan eurooppalaisen ohjausjakson yhteydessä, antamaan yksityiskohtaisempaa tietoa ja toimittamaan lisätietoja esitetyistä uudistuksista.

Tehty Brysselissä 10 päivänä joulukuuta 2013.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

R. ŠADŽIUS


(1)  EUVL L 140, 27.5.2013, s. 11.