11.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 337/31


KOMISSION ASETUS (EU) N:o 1179/2012,

annettu 10 päivänä joulukuuta 2012,

arviointiperusteista sen määrittämiseksi, milloin lasimurska lakkaa olemasta jätettä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY nojalla

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon jätteistä ja tiettyjen direktiivien kumoamisesta 19 päivänä marraskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/98/EY (1) ja erityisesti sen 6 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Useiden jätevirtojen arvioinnin perusteella on todettu, että lasimurskan kierrätysmarkkinat hyötyisivät siitä, että kehitettäisiin arviointiperusteet sen määrittämiseksi, milloin jätteestä saatu lasimurska lakkaa olemasta jätettä. Näiden arviointiperusteiden olisi taattava ympäristönsuojelun korkea taso. Ne eivät saisi vaikuttaa lasimurskan luokitteluun jätteeksi kolmansissa maissa.

(2)

Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen selvitykset ovat osoittaneet, että lasiteollisuuden raaka-aineena käytettävälle lasimurskalle on olemassa markkinat ja kysyntää. Siksi lasimurskan olisi oltava riittävän puhdasta ja täytettävä lasiteollisuuden vaatimat asianmukaiset standardit tai eritelmät.

(3)

Arviointiperusteilla, joiden mukaisesti määritetään, milloin lasimurska lakkaa olemasta jätettä, olisi varmistettava, että hyödyntämistoimista saatava lasimurska täyttää lasiteollisuuden tekniset vaatimukset ja että se on tuotteisiin sovellettavan voimassa olevan lainsäädännön ja standardien mukaista eikä aiheuta haitallisia kokonaisvaikutuksia ympäristölle tai ihmisten terveydelle. Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen selvitykset ovat osoittaneet, että ehdotetut arviointiperusteet, jotka koskevat hyödyntämistoimessa syöttöpanoksena käytettävää jätettä, käsittelyprosesseja ja -tekniikoita sekä hyödyntämistoimesta saatavaa lasimurskaa, täyttävät nämä tavoitteet, sillä niiden mukaisesti tuotetulla lasimurskalla ei pitäisi olla vaarallisia ominaisuuksia ja sen pitäisi olla riittävän puhdasta muista kuin lasiosista.

(4)

Arviointiperusteiden noudattamisen varmistamiseksi on asianmukaista säätää, että lasimurskasta, joka on lakannut olemasta jätettä, annetaan tieto ja että sovelletaan hallintajärjestelmää.

(5)

Jotta toiminnanharjoittajat voisivat mukautua arviointiperusteisiin, joiden mukaisesti määritetään, milloin lasimurska lakkaa olemasta jätettä, on asianmukaista säätää, että tätä asetusta sovelletaan kohtuullisen siirtymäajan jälkeen.

(6)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat direktiivin 2008/98/EY 39 artiklalla perustetun komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Aihe

Tässä asetuksessa vahvistetaan arviointiperusteet, joiden mukaisesti määritetään, milloin lasimateriaalin tai lasiesineiden tuotantoon uudelleen sulattamalla tarkoitettu lasimurska lakkaa olemasta jätettä.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa sovelletaan direktiivissä 2008/98/EY vahvistettuja määritelmiä.

Lisäksi tässä asetuksessa tarkoitetaan

1.

’lasimurskalla’ lasijätteen hyödyntämisestä saatavaa lasimurskaa;

2.

’haltijalla’ luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, jonka hallussa lasimurska on;

3.

’tuottajalla’ haltijaa, joka siirtää lasimurskan toiselle haltijalle ensimmäistä kertaa lasimurskana, joka on lakannut olemasta jätettä;

4.

’maahantuojalla’ unioniin sijoittautunutta luonnollista henkilöä tai oikeushenkilöä, joka tuo unionin tullialueelle lasimurskaa, joka on lakannut olemasta jätettä;

5.

’pätevällä henkilöstöllä’ henkilöstöä, jonka kokemus tai koulutus on pätevöittänyt seuraamaan ja arvioimaan lasimurskan ominaisuuksia;

6.

’silmämääräisellä tarkastuksella’ lasimurskan tarkastusta, joka kattaa lähetyksen kaikki osat ja joka tehdään aistinvaraisesti tai ilman erikoislaitteita;

7.

’lähetyksellä’ lasimurskaerää, joka on tarkoitus toimittaa tuottajalta toiselle haltijalle ja joka voi olla lastattu joko yhteen tai useampaan kuljetusyksikköön, kuten konttiin.

3 artikla

Lasimurskaa koskevat arviointiperusteet

Lasimurska lakkaa olemasta jätettä, kun siirrettäessä se tuottajalta toiselle haltijalle kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

1.

hyödyntämistoimesta saatu lasimurska täyttää liitteessä I olevassa 1 jaksossa vahvistetut arviointiperusteet;

2.

hyödyntämistoimessa syöttöpanoksena käytetty jäte täyttää liitteessä I olevassa 2 jaksossa vahvistetut arviointiperusteet;

3.

hyödyntämistoimessa syöttöpanoksena käytetty jäte on käsitelty liitteessä I olevassa 3 jaksossa vahvistettujen arviointiperusteiden mukaisesti;

4.

tuottaja on täyttänyt 4 ja 5 artiklassa vahvistetut vaatimukset;

5.

lasimurska on tarkoitettu lasimateriaalin tai lasiesineiden tuotantoon uudelleen sulattamalla.

4 artikla

Vaatimustenmukaisuusilmoitus

1.   Tuottajan tai maahantuojan on annettava kustakin lasimurskalähetyksestä liitteessä II olevan mallin mukainen vaatimustenmukaisuusilmoitus.

2.   Tuottajan tai maahantuojan on toimitettava vaatimustenmukaisuusilmoitus lasimurskalähetyksen seuraavalle haltijalle. Tuottajan tai maahantuojan on säilytettävä vaatimustenmukaisuusilmoituksen jäljennös vähintään yhden vuoden ajan sen antamisajankohdasta ja asetettava se pyynnöstä toimivaltaisten viranomaisten saataville.

3.   Vaatimustenmukaisuusilmoitus voi olla sähköisessä muodossa.

5 artikla

Hallintajärjestelmä

1.   Tuottajan on sovellettava hallintajärjestelmää, jonka avulla voidaan osoittaa 3 artiklassa tarkoitettujen arviointiperusteiden noudattaminen.

2.   Hallintajärjestelmään on sisällyttävä dokumentoidut menettelyt, jotka koskevat kutakin seuraavista seikoista:

a)

liitteessä I olevassa 1 jaksossa esitetty hyödyntämistoimesta saatavan lasimurskan laadunvalvonta (mukaan lukien näytteenotto ja analysointi);

b)

liitteessä I olevassa 2 jaksossa esitetty hyödyntämistoimessa syöttöpanoksena käytettävän jätteen hyväksyntätarkastus;

c)

liitteessä I olevassa 3 jaksossa kuvattu käsittelyprosessien ja -tekniikoiden seuranta;

d)

asiakkailta saatu palaute lasimurskan laatuvaatimusten noudattamisesta;

e)

edellä olevan a, b ja c alakohdan mukaisesti toteutettujen valvontatoimien tulosten kirjaaminen;

f)

hallintajärjestelmän uudelleentarkastelu ja parantaminen;

g)

henkilöstön koulutus.

3.   Hallintajärjestelmässä on määritettävä myös liitteessä I kunkin arviointiperusteen osalta vahvistetut erityiset seurantavaatimukset.

4.   Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 765/2008 (2) määritellyn vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksen, joka on akkreditoitu mainitun asetuksen mukaisesti, tai minkä tahansa muun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1221/2009 (3) 2 artiklan 20 kohdan b alakohdassa määritellyn ympäristötodentajan on todennettava, että hallintajärjestelmä täyttää tämän artiklan vaatimukset. Todentaminen on tehtävä joka kolmas vuosi. Ainoastaan seuraavilla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1893/2006 (4) täsmennettyjen akkreditoinnin pätevyysalueiden tai NACE-toimialaluokituksen koodien mukaisilla todentajilla katsotaan olevan riittävä erityiskokemus tässä asetuksessa mainitun todentamisen suorittamiseen:

* NACE-koodi 38 (Jätteen keruu, käsittely ja loppusijoitus; materiaalien kierrätys) tai

* NACE-koodi 23.1 (Lasin ja lasituotteiden valmistus).

5.   Maahantuojan on vaadittava, että sen tavarantoimittajat soveltavat tämän artiklan 1, 2 ja 3 kohdan vaatimukset täyttävää hallintajärjestelmää, jonka riippumaton ulkopuolinen todentaja on todentanut.

Tavarantoimittajan hallintajärjestelmän on oltava sellaisen akkreditointielimen akkreditoiman vaatimustenmukaisuuden arviointilaitoksen varmentama, jonka asetuksen (EY) N:o 765/2008 14 artiklassa tunnustettu elin on vertaisarvioinnin kautta hyväksynyt tätä tehtävää varten, taikka sellaisen asetuksen (EY) N:o 1221/2009 mukaisesti akkreditointielimen akkreditoiman tai toimilupaelimeltä luvan saaneen ympäristötodentajan varmentama, jonka on niin ikään osallistuttava kyseisen asetuksen 31 artiklan mukaisesti vertaisarviointiin.

Todentajien, jotka haluavat harjoittaa toimintaa kolmansissa maissa, on saatava kyseistä maata varten erityinen akkreditointi tai toimilupa asetuksessa (EY) N:o 765/2008 tai asetuksessa (EY) N:o 1221/2009 sekä komission päätöksessä 2011/832/EU (5) vahvistettujen säännösten mukaisesti.

6.   Tuottajan on pyynnöstä annettava toimivaltaisille viranomaisille mahdollisuus tutustua hallintajärjestelmään.

6 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 11 päivästä kesäkuuta 2013.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 10 päivänä joulukuuta 2012.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 312, 22.11.2008, s. 3.

(2)  EUVL L 218, 13.8.2008, s. 30.

(3)  EUVL L 342, 22.12.2009, s. 1.

(4)  EUVL L 393, 30.12.2006, s. 1.

(5)  EUVL L 330, 14.12.2011, s. 25.


LIITE I

Lasimurskaa koskevat arviointiperusteet

Arviointiperusteet

Omavalvontavaatimukset

1 jakso.   Hyödyntämistoimesta saatavan lasimurskan laatu

1.1

Lasimurskan on vastattava asiakkaan laatimaa eritelmää, toimialan eritelmää tai standardia, joka koskee lasimurskan välitöntä käyttöä lasimateriaalin ja lasiesineiden tuotantoon lasitehtaissa.

Pätevän henkilöstön on tarkastettava, että jokainen lähetys vastaa asianmukaista eritelmää.

1.2

Muiden aineiden kuin lasin osuus saa olla

rautametallit: ≤ 50 ppm;

ei-rautametallit: ≤ 60 ppm;

muut epäorgaaniset aineet kuin metallit ja lasi:

≤ 100 ppm, kun lasimurskan koko on > 1mm;

≤ 1 500 ppm, kun lasimurskan koko on ≤ 1 mm;

orgaaniset aineet: ≤ 2 000 ppm.

Muita epäorgaanisia aineita kuin metallit ja lasi ovat esimerkiksi keramiikka, kivi, posliini ja pyrokeramiikka.

Orgaanisia aineita ovat esimerkiksi paperi, kumi, muovi, tekstiilit ja puu.

Pätevän henkilöstön on tarkastettava silmämääräisesti jokainen lähetys.

Sopivin väliajoin, ja mikäli toimintaprosessiin tehdään merkittäviä muutoksia, lasimurskasta on analysoitava gravimetrisesti edustavat näytteet muiden aineiden kuin lasin kokonaisosuuden mittaamiseksi. Tämä osuus on analysoitava punnitsemalla näyte sen jälkeen, kun muut aineet kuin lasi on erotettu koneellisesti tai käsin (tapauksen mukaan) tarkassa silmämääräisessä tarkastuksessa.

Näytteidenotolla tapahtuvan valvonnan sopiva tiheys on määritettävä ottaen huomioon seuraavat tekijät:

odotettu vaihtelevuus (esimerkiksi aiempien tulosten perusteella);

hyödyntämistoimessa ja sen jälkeisessä käsittelyssä syöttöpanoksena käytetyn lasijätteen laadun ominainen vaihteluriski. Valmistuksessa syntynyt lasijäte, jonka koostumuksen ennustettavuus on hyvä, on tarkastettava harvemmin. Usean materiaalin yhteiskeräyksestä peräisin olevaa lasijätettä on mahdollisesti valvottava useammin;

valvontamenetelmän ominainen tarkkuus;

tulosten läheisyys suhteessa muiden aineiden kuin lasin osuuksille edellä asetettuihin enimmäismääriin.

Valvontatiheyden määritysprosessi olisi dokumentoitava osana hallintajärjestelmää, ja sen olisi oltava saatavilla tarkastusta varten.

1.3

Lasimurskalla ei saa olla mitään direktiivin 2008/98/EY liitteessä III lueteltuja vaarallisia ominaisuuksia. Lasimurskan on täytettävä komission päätöksessä 2000/532/EY (1) vahvistetut pitoisuusrajat, eikä se saa ylittää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 (2) liitteessä IV vahvistettuja pitoisuusrajoja.

Pätevän henkilöstön on tarkastettava silmämääräisesti jokainen lähetys. Jos silmämääräinen tarkastus herättää epäilyjä lasimurskan mahdollisista vaarallisista ominaisuuksista, on tarvittaessa suoritettava asianmukaisia lisätarkastustoimia, kuten näytteenotto ja testaus.

Henkilöstölle on annettava koulutusta lasimurskaan mahdollisesti liittyvistä vaarallisista ominaisuuksista sekä materiaalien ainesosista tai ominaispiirteistä, joiden avulla vaaralliset ominaisuudet voidaan tunnistaa.

Vaarallisten aineiden tunnistamismenettely on dokumentoitava osana hallintajärjestelmää.

2 jakso.   Hyödyntämistoimessa syöttöpanoksena käytettävä jäte

2.1

Syöttöpanoksena saa käyttää ainoastaan kerättyä hyödyntämiskelpoista pakkaus- ja laakalasia tai lyijytöntä käyttölasia. Kerätty lasijäte voi tahattomasti sisältää pieniä määriä muunlaista lasia.

Pätevän henkilöstön, joka on koulutettu tunnistamaan jäte, joka ei täytä tässä jaksossa vahvistettuja arviointiperusteita, on suoritettava hyväksyntätarkastus kaikille vastaanotetuille lasijätteille (silmämääräinen tarkastus) ja niiden mukana seuraaville asiakirjoille.

2.2

Syöttöpanoksena ei saa käyttää kiinteästä sekalaisesta yhdyskuntajätteestä tai terveydenhoidon jätteestä peräisin olevaa lasijätettä.

2.3

Syöttöpanoksena ei saa käyttää vaarallista jätettä.

3 jakso.   Käsittelyprosessit ja -tekniikat

3.1

Lasijäte on kerättävä, eroteltava ja käsiteltävä ja pidettävä sen jälkeen jatkuvasti erillään muusta jätteestä.

3.2

Kaikki käsittelyt, kuten murskaaminen, lajittelu, erottelu tai puhdistus, jotka tarvitaan lasimurskan valmistelemiseksi välitöntä käyttöä (uudelleen sulattamalla) lasimateriaalin tai lasiesineiden tuotantoa varten, on oltava saatettu loppuun.

 


(1)  EYVL L 226, 6.9.2000, s. 3.

(2)  EUVL L 158, 30.4.2004, s. 7.


LIITE II

4 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu vaatimustenmukaisuusilmoitus jätteeksi luokittelun päättymistä koskevien arviointiperusteiden noudattamisesta

1.

Lasimurskan tuottaja/maahantuoja:

Nimi:

Osoite:

Yhteyshenkilö:

Puhelin:

Faksi:

Sähköposti:

2.

a)

Lasimurskaluokan nimi tai koodi toimialan eritelmän tai standardin mukaisesti:

b)

Toimialan eritelmän tai standardin tärkeimmät tekniset määritelmät, mukaan luettuina tuotetta, jota ei enää luokitella jätteeksi, koskevien laatuvaatimusten noudattaminen muiden aineiden kuin lasin, ts. rautametallien, ei-rautametallien, muiden epäorgaanisten aineiden kuin metallien ja lasin sekä orgaanisten aineiden pitoisuuksien osalta:

3.

Lasimurskalähetys on 2 kohdassa tarkoitetun toimialan eritelmän tai standardin mukainen.

4.

Lähetyksen suuruus kiloina:

5.

Lasimurskan tuottaja soveltaa asetuksen (EU) N:o 1179/2012 vaatimusten mukaista hallintajärjestelmää, jonka on todentanut akkreditoitu vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos tai ympäristötodentaja tai, jos lasimurska, joka on lakannut olemasta jätettä, tuodaan unionin tullialueelle, riippumaton ulkopuolinen todentaja.

6.

Lasimurskalähetys täyttää asetuksen (EU) N:o 1179/2012 3 artiklan 1–3 kohdassa tarkoitetut arviointiperusteet.

7.

Tämä lähetyksen sisältö on tarkoitettu yksinomaan käytettäväksi välittömästi uudelleen sulattamalla valmistetun lasimateriaalin ja lasiesineiden tuotantoon.

8.

Lasimurskan tuottajan/maahantuojan vakuutus:

Vakuutan, että edellä annetut tiedot ovat parhaan tietämykseni mukaan täsmälliset ja oikeat.

Nimi:

Päiväys:

Allekirjoitus: