5.4.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 99/21


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 302/2012,

annettu 4 päivänä huhtikuuta 2012,

neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä hedelmä- ja vihannesalan sekä hedelmä- ja vihannesjalostealan osalta annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 muuttamisesta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maatalouden yhteisestä markkinajärjestelystä ja tiettyjä maataloustuotteita koskevista erityissäännöksistä (yhteisiä markkinajärjestelyjä koskeva asetus) 22 päivänä lokakuuta 2007 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1234/2007 (1) ja erityisesti sen 103 h ja 127 artiklan yhdessä sen 4 artiklan kanssa,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksessa (EY) N:o 1234/2007 vahvistetaan maatalouden yhteinen markkinajärjestely, johon kuuluvat myös hedelmä- ja vihannesala sekä hedelmä- ja vihannesjalosteala. Asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan, luettuna yhdessä sen 125 e artiklan kanssa, mukaan unionin tukea voidaan myöntää Euroopan unioniin hiljattain liittyneissä jäsenvaltioissa, unionin syrjäisimmillä alueilla ja pienillä Egeanmeren saarilla muodostetuille tuottajaryhmille. Tuen tarkoituksena on edistää tuottajaryhmien muodostamista ja helpottaa niiden hallinnoimista sekä auttaa tuottajaryhmiä täyttämään tuottajaorganisaatioihin, jotka ovat hedelmä- ja vihannesalan perustoimijoita, liittyvät hyväksymisedellytykset.

(2)

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 (2) 36–49 artiklassa säädetään tuottajaryhmiä koskevista yksityiskohtaisista säännöistä. Jotta ei syntyisi tilanteita, joissa toimija luo keinotekoisesti unionin tukien saamisen edellytykset saadakseen hyötyä asetuksen (EY) N:o 1234/2007 tavoitteiden vastaisesti, on asianmukaista vaatia jäsenvaltioita vahvistamaan säännöt sen estämiseksi, että tuottajat siirtyvät yhdestä tuottajaryhmästä toiseen tarkoituksenaan saada unionin tukea kauemmin kuin asetuksen (EY) N:o 1234/2007 125 e artiklan 1 kohdassa säädetään, ja sen estämiseksi, että jäsenvaltiot hyväksyvät tuottajaryhmiksi oikeussubjektit tai oikeussubjektin tarkoin määritellyt osat, jotka jo voisivat täyttää tuottajaorganisaatioon liittyvät hyväksymisedellytykset.

(3)

Asetuksen (EY) N:o 1234/2007 125 e artiklan 1 kohdassa säädetään, että tuottajaryhmän on esitettävä jäsenvaltiolle porrastettu hyväksymistä koskeva suunnitelma. Jäsenvaltioiden olisi arvioitava, onko ehdotetun hyväksymistä koskevan suunnitelman kesto kohtuuttoman pitkä, ja vaadittava muutoksia, jos tuottajaryhmä voisi täyttää tuottajaorganisaatioon liittyvät hyväksymisedellytykset ennen 125 e artiklan 1 kohdassa tarkoitetun siirtymäkauden päättymistä.

(4)

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 39 artiklan 2 kohdan mukaan jäsenvaltioiden on määritettävä edellytykset, joilla tuottajaryhmittymät voivat pyytää muutoksia suunnitelmaan sen täytäntöönpanoaikana. Mainitun asetuksen moitteettoman soveltamisen, taloudellisen ennustettavuuden ja moitteettoman varainhoidon varmistamiseksi olisi säädettävä säännöistä, joissa vahvistetaan ehdotetun menojen korotuksen enimmäismäärä hyväksytyssä hyväksymissuunnitelmassa. Ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksyttyihin hyväksymissuunnitelmiin ja tuottajaryhmien sulautumisiin olisi kuitenkin sovellettava erilaista enimmäismäärää.

(5)

Rahoituskurin vuoksi ja taloudellisten varojen jaon optimoimiseksi kestävällä ja tehokkaalla tavalla on asianmukaista säätää enimmäismäärästä unionin rahoitusosuudelle, joka on tarkoitettu kattamaan osa asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 e artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista investoinneista. Taloudellisen ja oikeusvarmuuden vuoksi olisi laadittava luettelo investoinneista, jotka eivät voi sisältyä hyväksymissuunnitelmiin.

(6)

Rahoituskurin vuoksi on tarpeen säätää myös enimmäismäärästä Euroopan maatalouden tukirahastosta (maataloustukirahasto) rahoitettaville menoille, jotka liittyvät asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdassa tarkoitettuun tukeen, ja ottaa käyttöön ilmoitusjärjestelmä, jonka kautta jäsenvaltiot ilmoittavat komissiolle ennen hyväksymissuunnitelmien hyväksymistä niiden taloudellisista vaikutuksista.

(7)

Jotta estettäisiin perusteettoman edun aiheutuminen silloin kun tuottajaryhmästä lähtevä jäsen hyötyy investoinnista omalla tilallaan, olisi vahvistettava säännöt, jotta organisaatio voi periä takaisin investoinnin jäljelle jäävän arvon, jos kuoletusaika ei ole vielä päättynyt.

(8)

Taloudellisen ennustettavuuden ja talousarvioennusteiden varmistamiseksi on asianmukaista säätää yksityiskohtaisemmista säännöistä, jotka koskevat jäsenvaltioiden ilmoituksia komissiolle tuottajaryhmien hyväksymissuunnitelmien taloudellisten vaikutusten osalta.

(9)

Tarkastukset olisi tehtävä niin, että jäsenvaltio voi reagoida nopeasti unionin talousarvioon kohdistuvaan mahdolliseen väärinkäytökseen. Sen vuoksi tarkastuksia olisi vahvistettava siellä missä on havaittu merkittäviä sääntöjenvastaisuuksia.

(10)

Asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 e artiklassa säädetään, että kun kyseessä ovat jäsenvaltioiden alueet, joilla tuottajien järjestäytymisaste on erityisen alhainen, jäsenvaltiot voivat komission luvalla asianmukaisesti perustellusta pyynnöstä maksaa tuottajaorganisaatioille kansallista taloudellista tukea, joka on suuruudeltaan enintään 80 prosenttia kyseisen asetuksen 103 b artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetuista maksuosuuksista.

(11)

Asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 e artiklan mukaan unioni voi asianomaisen jäsenvaltion pyynnöstä korvata kansallisen tuen, kun kyseessä ovat jäsenvaltioiden alueet, joiden hedelmä- ja vihannestuotannosta alle 15 prosenttia pidetään kaupan tuottajaorganisaatioiden kautta ja joiden hedelmä- ja vihannestuotannon arvo on vähintään 15 prosenttia niiden maatalouden kokonaistuotannosta.

(12)

Täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 92 artiklan 2 kohdassa säädetään, että komissio hyväksyy tai hylkää kansallisen taloudellisen tuen myöntämislupaa koskevan pyynnön kolmen kuukauden kuluessa sen esittämisestä. Ellei komissio vastaa tämän määräajan kuluessa, pyyntö katsotaan hyväksytyksi. Jos jäsenvaltion pyyntö on puutteellinen, kolmen kuukauden määräaika voidaan kuitenkin keskeyttää.

(13)

Kokemusten mukaan menettely komission päätöksen hyväksymiseksi ja tiedoksiantamiseksi jäsenvaltiolle vie usein pidempään kuin kolme kuukautta, eikä tosiasiallista päivämäärää, jona pyyntö katsotaan hyväksytyksi, voida aina määritellä. Oikeusvarmuuden vuoksi on asianmukaista säätää, että komissio hyväksyy tai hylkää pyynnön virallisella päätöksellä.

(14)

Asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 e artiklassa rajoitetaan sallitun kansallisen taloudellisen tuen osuus 80 prosenttiin tuottajaorganisaation jäsenten tai itse tuottajaorganisaation maksuosuuksista. Täytäntööpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 95 artiklan 4 kohdassa rajoitetaan unionin korvauksen osuus kansallisen taloudellisen tuen osalta 60 prosenttiin tuottajaorganisaatiolle myönnetystä kansallisesta taloudellisesta tuesta. Rahoituskurin vuoksi on tarpeen säätää kansallisen taloudellisen tuen, jonka unioni voi korvata, enimmäismäärästä viittaamalla unionin taloudellisen tuen enimmäismäärään, joka voidaan myöntää tuottajaorganisaatioiden perustamille toimintarahastoille.

(15)

Hedelmien ja vihannesten sisämarkkinoilla todettujen kuluttajahintojen vapaaehtoista ilmoittamista koskevia yksityiskohtia olisi yksinkertaisuuden vuoksi syytä tarkentaa.

(16)

Sen vuoksi täytäntöönpanoasetusta (EU) N:o 543/2011 olisi muutettava.

(17)

Tuottajien perustellun luottamuksen suojaamiseksi on tarpeen säätää, että eräitä tällä asetuksella tehtyjä muutoksia ei sovelleta ennen tämän asetuksen voimaantulopäivää hyväksyttyihin hyväksymissuunnitelmiin. Kun kyseessä on unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta tuesta, talousarviomenojen valvomiseksi ja yhtäläisten toimintaedellytysten varmistamiseksi talouden toimijoille olisi kuitenkin säädettävä, että ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksyttyjä hyväksymissuunnitelmia olisi kohdeltava samalla tavoin kuin tämän asetuksen voimaantulon jälkeen hyväksyttyjä hyväksymissuunnitelmia, jos asianomaiset tuottajaryhmät eivät ole vielä ennen tämän asetuksen voimaantuloa sitoutuneet taloudellisesti tai tehneet kolmansien osapuolten kanssa oikeudellisesti velvoittavia järjestelyjä asianomaisten investointien osalta.

(18)

Jotta varmistetaan sujuva siirtyminen uusiin sääntöihin, joita sovelletaan unionin korvaukseen kansallisen taloudellisen tuen osalta, tällä asetuksella tehtyä asianomaista muutosta ei pitäisi soveltaa tilanteisiin, joissa komissio on hyväksynyt ennen tämän asetuksen voimaantuloa luvan maksaa kansallista taloudellista tukea mutta ei ole vielä päättänyt korvauksesta. Tällaisissa tilanteissa olisi edelleen sovellettava täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 95 artiklan 4 kohtaa, sellaisena kuin sitä ei ole muutettu tällä asetuksella.

(19)

Unionin menojen valvomiseksi hedelmä- ja vihannesalalla tämän asetuksen olisi tultava voimaan päivänä, jona se julkaistaan.

(20)

Maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn hallintokomitea ei ole antanut lausuntoa puheenjohtajansa asettamassa määräajassa,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutokset täytäntöönpanoasetukseen (EU) N:o 543/2011

Muutetaan täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 543/2011 seuraavasti:

1)

Lisätään 36 artiklan 2 kohtaan e alakohta seuraavasti:

”e)

säännöt, joilla varmistetaan ettei tuottaja saa tuottajaryhmille tarkoitettua unionin tukea yli viiden vuoden ajan.”

2)

Lisätään 37 artiklaan toinen kohta seuraavasti:

”Ensimmäisen alakohdan c alakohdassa tarkoitettuihin investointeihin ei saa kuulua liitteessä V a lueteltuja investointeja.”

3)

Muutetaan 38 artikla seuraavasti:

a)

korvataan 1 kohta seuraavasti:

”1.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on tehtävä jokin 3 kohdassa tarkoitetuista päätöksistä kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun se on vastaanottanut hyväksymissuunnitelman luonnoksen ja kaikki siihen liittyvät todistusasiakirjat. Jäsenvaltiot voivat säätää lyhyemmästä määräajasta.”

b)

korvataan 3 kohta seuraavasti:

”3.   Tehtyään 111 artiklassa tarkoitetut vaatimustenmukaisuustarkastukset jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on tapauksen mukaan

a)

hyväksyttävä suunnitelma alustavasti ja myönnettävä esihyväksyntä;

b)

vaadittava muutoksia suunnitelmaan, mukaan lukien sen kestoon liittyvät muutokset. Jäsenvaltion on erityisesti arvioitava, ovatko ehdotetut vaiheet perusteettoman pitkiä, ja vaadittava muutoksia, jos tuottajaryhmä voisi täyttää tuottajaorganisaatioihin liittyvät hyväksymisperusteet ennen asetuksen (EY) N:o 1234/2007 125 e artiklan 1 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitetun viisivuotisjakson päättymistä;

c)

hylättävä suunnitelma, erityisesti jos oikeussubjektit tai oikeussubjektin tarkoin määritellyt osat, jotka hakevat esihyväksyntää tuottajaryhmänä, jo täyttävät tuottajaorganisaatioihin liittyvät hyväksymisperusteet.

Tarvittaessa alustava hyväksyntä voidaan myöntää ainoastaan suunnitelmalle, johon on tehty b kohdan mukaan vaaditut muutokset.”;

c)

lisätään 4, 5 ja 6 kohta seuraavasti:

”4.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on annettava komissiolle tiedoksi viimeistään jokaisen vuoden 1 päivänä heinäkuuta hyväksymissuunnitelmien alustavaa hyväksymistä koskevat päätökset ja kyseisten suunnitelmien taloudelliset vaikutukset käyttäen liitteessä V b esitettyjä malleja.

5.   Kun 47 artiklan 4 kohdan toinessa alakohdassa tarkoitetut jakokertoimet on vahvistettu, jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on annettava asianomaisille tuottajaryhmille mahdollisuus muuttaa hyväksymissuunnitelmaansa tai peruuttaa se. Jos tuottajaryhmä ei peruuta suunnitelmaansa, toimivaltaisen viranomaisen on hyväksyttävä se lopullisesti sillä edellytyksellä, että siihen tehdään toimivaltaisen viranomaisen mahdollisesti tarpeellisiksi katsomat muutokset.

6.   Jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava 3 ja 5 kohdassa tarkoitetuista päätöksistä oikeussubjektille tai oikeussubjektin tarkoin määritellylle osalle.”

4)

Korvataan 39 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Jäsenvaltion on määritettävä edellytykset, joilla tuottajaryhmät voivat pyytää muutoksia suunnitelmaan sen täytäntöönpanoaikana. Kyseisiin hakemuksiin on liitettävä tarvittavat todisteasiakirjat.

Jäsenvaltion on määriteltävä edellytykset, joilla hyväksymissuunnitelmaa saa muuttaa vuotuisen tai puolivuotuisen jakson aikana ilman jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen ennakkohyväksyntää. Muutokset ovat tukikelpoisia ainoastaan silloin, kun tuottajaryhmä ilmoittaa niistä jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle viipymättä.

Jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi sallia, että tuottajaryhmä jonakin vuonna kyseisen vuoden osalta korottaa hyväksymissuunnitelmassa vahvistettua menojen kokonaismäärää enintään 5 prosentilla alun perin hyväksytystä määrästä tai alentaa sitä jäsenvaltion vahvistamalla enimmäisprosenttiosuudella; molemmissa tapauksissa edellytetään, että hyväksymissuunnitelman yleiset tavoitteet säilyvät ennallaan eivätkä unionin kokonaismenot asianomaisen jäsenvaltion tasolla ylitä asianomaiselle jäsenvaltiolle 47 artiklan 4 kohdan mukaisesti myönnetyn unionin rahoitusosuuden määrää.

Jos kyseessä on 48 artiklassa tarkoitettu tuottajaryhmien yhteensulautuma, 5 prosentin rajaa sovelletaan yhteensulautuneiden ryhmien hyväksymissuunnitelmissa esitettyjen menojen kokonaismäärään.”

5)

Lisätään 44 artiklaan kolmas kohta seuraavasti:

”Investointeja voidaan toteuttaa tuottajaryhmien tuottajajäsenten yksittäisillä tiloilla ja/tai tiloissa, jos ne edistävät hyväksymissuunnitelman tavoitteiden saavuttamista. Jäsenvaltion on varmistettava, että silloin kun jäsen lähtee tuottajaryhmästä, investoinnin jäljelle jäävä arvo peritään takaisin, jos kuoletusaika ei ole vielä päättynyt.”

6)

Korvataan 47 artikla seuraavasti:

”47 artikla

Unionin rahoitusosuus

1.   Jollei tämän artiklan 4 kohdasta muuta johdu, unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetusta tuesta on

a)

75 prosenttia lähentymistavoitealueilla; ja

b)

50 prosenttia muilla alueilla.

Jäsenvaltio voi maksaa kansallisen tukensa kiinteämääräisenä. Tukihakemuksessa ei ole tarpeen esittää todisteita tuen käytöstä.

2.   Unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta tuesta pääomatukena tai pääomatukiekvivalenttina ilmaistuna on tukikelpoisista investointikustannuksista enintään

a)

50 prosenttia lähentymistavoitealueilla; ja

b)

30 prosenttia muilla alueilla.

Kyseisten jäsenvaltioiden on sitouduttava maksamaan tukikelpoisista investointikustannuksista vähintään viisi prosenttia.

Tuensaajien rahoitusosuus tukikelpoisista investointikustannuksista on vähintään

a)

25 prosenttia lähentymistavoitealueilla; ja

b)

45 prosenttia muilla alueilla.

3.   Jollei tämän artiklan 4 kohdasta muuta johdu, unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta tuesta on määritettävä kunkin tuottajaryhmän osalta sen kaupan pidetyn tuotannon arvon perusteella, ja siihen sovelletaan seuraavia sääntöjä:

a)

niiden jäsenvaltioiden tuottajaryhmien osalta, jotka ovat liittyneet Euroopan unioniin 1 päivänä toukokuuta 2004 tai sen jälkeen, hyväksymissuunnitelman ensimmäisinä kahtena täytäntöönpanovuonna ei sovelleta enimmäismäärää; kolmantena täytäntöönpanovuonna enimmäismäärä on 70 prosenttia, neljäntenä täytäntöönpanovuonna 50 prosenttia ja viidentenä täytäntöönpanovuonna 20 prosenttia;

b)

niiden tuottajaryhmien osalta, jotka sijaitsevat perussopimuksen 349 artiklassa tarkoitetuilla unionin syrjäisimmillä alueilla tai neuvoston asetuksen (EY) N:o 1405/2006 (3) 1 artiklan 2 kohdassa tarkoitetuilla Egeanmeren pienillä saarilla, unionin rahoitusosuus on hyväksymissuunnitelman ensimmäisenä täytäntöönpanovuonna 25 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta, toisena täytäntöönpanovuonna 20 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta, kolmantena täytäntöönpanovuonna 15 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta, neljäntenä täytäntöönpanovuonna 10 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta ja viidentenä täytäntöönpanovuonna 5 prosenttia kaupan pidetyn tuotannon arvosta.

4.   Unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklassa tarkoitetusta tuesta voi olla enintään 10 000 000 euroa kalenterivuodessa.

Komissio vahvistaa 38 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen ilmoitusten perusteella jakokertoimet ja niiden perusteella kullekin jäsenvaltiolle vuosittain käytettävissä olevan unionin kokonaisrahoitusosuuden. Jos 38 artiklan 4 kohdassa tarkoitetuista ilmoituksista johtuva kokonaismäärä ei ylitä unionin rahoitusosuuden enimmäismäärää, jakokertoimeksi vahvistetaan 100 prosenttia.

Unionin rahoitusosuus myönnetään toisessa alakohdassa tarkoitetun jakokertoimen mukaisesti. Hyväksymissuunnitelmille, joita ei ole ilmoitettu 38 artiklan 4 kohdan mukaisesti, ei myönnetä unionin rahoitusosuutta.

Unionin jäsenvaltiokohtaiseen rahoitusosuuteen sovellettava muuntokurssi on se, jonka Euroopan keskuspankki on viimeksi julkaissut ennen 38 artiklan 4 kohdassa säädettyä päivämäärää.

7)

Korvataan 92 artiklan 2 kohta seuraavasti:

”2.   Komissio hyväksyy tai hylkää pyynnön päätöksellä kolmen kuukauden kuluessa. Kyseinen määräaika alkaa sitä päivää seuraavana päivänä, jona komissio vastaanottaa täydellisen pyynnön. Jos komissio ei pyydä kolmen kuukauden kuluessa lisätietoja, pyyntöä pidetään täydellisenä.”

8)

Lisätään 95 artiklan 4 kohtaan virke seuraavasti:

”Korvattava määrä voi olla enintään 48 prosenttia asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 b artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta taloudellisesta tuesta.”

9)

Korvataan 97 artiklan c alakohta seuraavasti:

”c)

viimeistään kunkin vuoden 31 päivänä tammikuuta määrärahat, jotka vastaavat hyväksymissuunnitelmien jokaista tulevaa täytäntöönpanon vuosijaksoa, kuluva täytäntöönpanovuosi mukaan luettuna. Esitettävien määrien on oltava hyväksyttyjä tai arvioituja määriä. Tiedonannon on sisällettävä kaikista tuottajaryhmistä ja hyväksymissuunnitelman jokaisesta tulevasta täytäntöönpanon vuosijaksosta seuraavat tiedot:

i)

hyväksymissuunnitelman täytäntöönpanon vuosijaksoon liittyvä kokonaissumma sekä unionin, jäsenvaltion, tuottajaryhmien ja/tai tuottajaryhmien jäsenten maksuosuudet;

ii)

tuen jakautuminen asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan a ja b alakohdassa tarkoitettujen tukien välillä.”

10)

Korvataan 98 artiklan 4 kohta seuraavasti:

”4.   Edellä 3 kohdassa tarkoitetut tiedonannot on tehtävä noudattaen malleja, jotka komissio asettaa jäsenvaltioiden saataville. Kyseisiä malleja ei sovelleta ennen kuin asiasta on ilmoitettu maatalouden yhteisen markkinajärjestelyn hallintokomitealle.”

11)

Lisätään 112 artiklaan 3 a ja 3 b kohta seuraavasti:

”3 a.   Edellä 2 kohdassa tarkoitettujen paikalla tehtävien tarkastusten tulokset on arvioitava sen selvittämiseksi, koskevatko mahdolliset ongelmat koko järjestelmää, jolloin ne saattavat olla osoitus sääntöjenvastaisuuksien todennäköisyydestä muiden vastaavien toimenpiteiden, tuensaajien tai elinten yhteydessä. Arvioinnissa on määriteltävä myös tällaisten tilanteiden syyt ja mahdollinen tarve suorittaa lisätutkimuksia ja toteuttaa ennaltaehkäiseviä tai korjaavia toimenpiteitä.

Jos tarkastuksissa paljastuu merkittäviä sääntöjenvastaisuuksia yhdellä alueella, yhdessä alueen osassa tai jossakin tietyssä tuottajaryhmässä, jäsenvaltion on suoritettava lisätarkastuksia kyseisen vuoden aikana ja korotettava seuraavana vuonna tarkastettavien hakemusten prosenttiosuutta.

3 b.   Jäsenvaltion on määriteltävä paikan päällä tarkastettavat tuottajaryhmät riskianalyysin perusteella.

Riskinanalyysissä on otettava erityisesti huomioon

a)

tuen määrä;

b)

edellisten vuosien aikana tehtyjen tarkastusten tulokset;

c)

satunnaistamisen varmistava tekijä; ja

d)

muut jäsenvaltion määrittelemät muuttujat.”

12)

Lisätään liite V a tämän asetuksen liitteen I mukaisesti.

13)

Lisätään liite V b tämän asetuksen liitteen II mukaisesti.

2 artikla

Siirtymämääräykset

1.   Tämän asetuksen 1 artiklan 2 kohtaa, 3 kohdan b alakohtaa ja 12 kohtaa ei sovelleta hyväksymissuunnitelmiin, jotka on hyväksytty ennen tämän asetuksen voimaantuloa.

2.   Tämän asetuksen 1 artiklan 6 kohtaa ei sovelleta täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 47 artiklan 3 ja 4 kohdan osalta hyväksymissuunnitelmiin, jotka on hyväksytty ennen tämän asetuksen voimaantuloa ja joiden osalta joko

a)

asianomainen tuottajaryhmä on jo sitoutunut taloudellisesti tai tehnyt kolmansien osapuolten kanssa oikeudellisesti velvoittavia järjestelyjä asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitettujen asianomaisten investointien osalta ennen tämän asetuksen voimaantuloa; tai

b)

asianomainen hyväksymissuunnitelma kattaa ainoastaan asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetun tuen.

3.   Ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksyttyihin hyväksymissuunnitelmiin, joiden osalta asianomainen tuottajaryhmä ei ole vielä sitoutunut taloudellisesti tai tehnyt kolmansien osapuolten kanssa oikeudellisesti velvoittavia järjestelyjä asianomaisten investointien osalta ennen tämän asetuksen voimaantuloa, sovelletaan seuraavia sääntöjä:

a)

jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava komissiolle viimeistään 1 päivänä heinäkuuta 2012 hyväksymissuunnitelmat, joihin sovelletaan tätä kohtaa;

b)

vahvistaessaan jakokertoimia täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 47 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti komissio ottaa huomioon tämän kohdan a alakohdan mukaisesti vastaanotetut ilmoitukset; unionin rahoitusosuus asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetusta tuesta myönnetään kyseisten jakokertoimien mukaisesti;

c)

täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 47 artiklan 4 kohdan toisen alakohdan mukaisesti vahvistettuja jakokertoimia ei sovelleta asetuksen (EY) N:o 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuun tukeen;

d)

kun täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 47 artiklan 4 kohdan toisessa alakohdassa tarkoitetut jakokertoimet on vahvistettu, jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on annettava asianomaisille tuottajaryhmille mahdollisuus muuttaa hyväksymissuunnitelmaansa tai peruuttaa se. Jos hyväksymissuunnitelma peruutetaan, unioni korvaa tuottajaryhmän perustamiseen ja hallintoon liittyvät menot, joita tuottajaryhmälle on aiheutunut suunnitelman alkuperäisen hyväksymisen jälkeen, siihen määrään asti, joka vastaa enintään kolmea prosenttia tuesta, jonka tuottajaryhmä olisi voinut saada asetuksen (EY) 1234/2007 103 a artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti, jos hyväksymissuunnitelma olisi pantu täytäntöön.

4.   Edellä olevan 1 artiklan 8 kohtaa ei sovelleta tapauksiin, joissa komissio on ennen tämän asetuksen voimaantuloa hyväksynyt täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 92 artiklan 2 kohdan mukaisesti luvan maksaa kansallista taloudellista tukea mutta ei ole vielä päättänyt unionin korvauksesta kansallisen taloudellisen tuen osalta täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 543/2011 95 artiklan mukaisesti.

3 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 4 päivänä huhtikuuta 2012.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 299, 16.11.2007, s. 1.

(2)  EUVL L 157, 15.6.2011, s. 1.

(3)  EUVL L 265, 26.9.2006, s. 1.”


LIITE I

”LIITE V a

37 ARTIKLAN TOISESSA KOHDASSA TARKOITETUT TUKEEN KELPAAMATTOMAT INVESTOINNIT

1.

Investoinnit kuljetusvälineisiin, joita tuottajaryhmä käyttää kaupan pitämiseen tai jakeluun, lukuun ottamatta seuraavia:

a)

investoinnit sisäiseen kuljetukseen tarkoitettuihin kuljetusvälineisiin; tuottajaryhmän on ostohetkellä annettava asianomaiselle jäsenvaltiolle asianmukaiset todisteet siitä, että investointia käytetään ainoastaan sisäiseen kuljetukseen;

b)

kylmäkuljetus- tai säätöilmakuljetuslaitteeseen liittyvät ajoneuvojen lisälaitteet.

2.

Rakentamattoman maan hankinta, paitsi jos hankinta on tarpeen hyväksymissuunnitelmaan kuuluvan investoinnin suorittamiseksi, siltä osin kuin se ylittää 10 prosenttia kyseisen toimen tukikelpoisista kokonaismenoista.

3.

Käytetyt laitteet ja välineet, jotka on ostettu unionin tai kansallisella tuella seitsemän viime vuoden kuluessa.

4.

Vuokraus, paitsi jos jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen hyväksyy vuokrauksen taloudellisesti perusteltuna ostamisen vaihtoehtona.

5.

Sellaisten kiinteistöjen hankinta, jotka on ostettu unionin tai kansallisella tuella kymmenen viime vuoden kuluessa.

6.

Osakesijoitukset.

7.

Investoinnit tai muut samantyyppiset toimet muualla kuin tuottajaryhmän tai sen jäsenten tiloilla ja/tai tiloissa.”


LIITE II

”LIITE V b

Mallit 38 artiklan 4 kohdassa tarkoitettuja tuottajaryhmien ilmoituksia varten

Image Image