7.12.2012   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 335/49


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS,

annettu 5 päivänä joulukuuta 2012,

toimenpiteistä Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto -organismin unioniin kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseksi

(tiedoksiannettu numerolla C(2012) 8816)

(2012/756/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasveille ja kasvituotteille haitallisten organismien yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseen liittyvistä suojatoimenpiteistä 8 päivänä toukokuuta 2000 annetun neuvoston direktiivin 2000/29/EY (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 3 kohdan kolmannen virkkeen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Italia on ilmoittanut komissiolle, että sen alueella esiintyy Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto -organismin, jäljempänä ’asianomainen organismi’, joka aiheuttaa kiiveissä mätätautia, uutta aggressiivista kantaa ja että se on toteuttanut virallisia toimenpiteitä estääkseen sen, että asianomaisen organismin kulkeutuminen sen alueelle ja sen leviäminen siellä jatkuisi. Käytettävissä olevat tiedot osoittavat lisäksi, että asianomaisen organismin uutta aggressiivista kantaa esiintyy eräässä kolmannessa maassa, joka vie unioniin kiivin lisäysaineistoa siitepöly mukaan luettuna.

(2)

Asianomaista organismia ei mainita direktiivin 2000/29/EY liitteessä I tai II olevassa luettelossa. Komissio on tehnyt Euroopan ja Välimeren maiden kasvinsuojelujärjestön (EPPO) laatimaan arviointiin perustuvan alustavan tuholaisriskianalyysin, joka viittaa siihen, että asianomainen organismi aiheuttaa haittavaikutuksia Actinidia Lindl. -lajin kasveille.

(3)

Koska asianomaisen organismin uuden aggressiivisen kannan taksonominen tunnistaminen on monimutkaista, on aiheellista säätää toimenpiteistä, joita sovelletaan asianomaiseen organismiin sinänsä rajoittamatta toimenpiteitä koskemaan vain kyseistä kantaa.

(4)

Olisi säädettävä toimenpiteistä, jotka koskevat Actinidia Lindl. -lajin istutettavaksi tarkoitettujen kasvien tuomista unioniin kolmansista maista. Lisäksi olisi säädettävä toimenpiteistä, jotka koskevat tällaisten unionista peräisin olevien kasvien siirtämistä unionissa.

(5)

Asianomaisen organismin esiintymisestä olisi tehtävä tutkimus kaikissa jäsenvaltioissa, ja tutkimusten tulokset olisi annettava tiedoksi.

(6)

Jäsenvaltioiden olisi tarvittaessa mukautettava lainsäädäntöään tämän päätöksen mukaiseksi.

(7)

Tätä päätöstä pitäisi soveltaa 31 päivään maaliskuuta 2016, jotta tilanteen kehittymisen seurantaan jää aikaa.

(8)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvinsuojelukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto -organismin vastaiset hätätoimenpiteet

Pseudomonas syringae pv. actinidiae Takikawa, Serizawa, Ichikawa, Tsuyumu & Goto -organismia, jäljempänä ’asianomainen organismi’, ei saa tuoda unioniin tai levittää unionin alueella.

2 artikla

Actinidia Lindl. -lajin elävän siitepölyn ja istutettavaksi tarkoitettujen kasvien, lukuun ottamatta siemeniä, tuominen unioniin

Kolmansista maista peräisin olevia Actinidia Lindl. -lajin elävää siitepölyä ja istutettavaksi tarkoitettuja kasveja, lukuun ottamatta siemeniä, jäljempänä ’asianomaiset kasvit’, saa tuoda unioniin vain siinä tapauksessa, että ne täyttävät liitteessä I vahvistetut tuontia koskevat erityiset vaatimukset.

3 artikla

Asianomaisten kasvien siirtäminen unionissa

Asianomaisia kasveja saa siirtää unionissa vain siinä tapauksessa, että ne täyttävät liitteessä II vahvistetut erityiset vaatimukset.

4 artikla

Asianomaista organismia koskevat tutkimukset ja tiedoksiannot

1.   Jäsenvaltioiden on tehtävä vuosittain virallinen tutkimus asianomaisen organismin esiintymisestä asianomaisissa kasveissa.

Jäsenvaltioiden on annettava kyseisten tutkimusten tulokset tiedoksi komissiolle ja muille jäsenvaltioille tutkimusvuotta seuraavan vuoden tammikuun 31 päivään mennessä.

2.   Kunkin jäsenvaltion on välittömästi ilmoitettava kirjallisesti komissiolle ja muille jäsenvaltioille asianomaisen organismin esiintymisestä alueensa sellaisessa osassa, jossa esiintymistä ei aiemmin ollut havaittu.

3.   Jos asianomaista organismia havaitaan tai epäillään esiintyvän alueella, jossa esiintymistä ei aiemmin ollut havaittu, siitä on välittömästi ilmoitettava toimivaltaisille viranomaisille.

5 artikla

Vaatimusten noudattaminen

Jäsenvaltioiden on välittömästi ilmoitettava komissiolle tämän päätöksen noudattamiseksi toteuttamistaan toimenpiteistä.

6 artikla

Soveltaminen

Tätä päätöstä sovelletaan 31 päivään maaliskuuta 2016.

7 artikla

Osoitus

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 5 päivänä joulukuuta 2012.

Komission puolesta

Tonio BORG

Komission jäsen


(1)  EYVL L 169, 10.7.2000, s. 1.


LIITE I

2 ARTIKLASSA TARKOITETUT UNIONIIN TUONTIA KOSKEVAT ERITYISET VAATIMUKSET

I   jakso

Kasvien terveystodistus

1)

Kolmansista maista peräisin olevien asianomaisten kasvien mukana on oltava direktiivin 2000/29/EY 13 artiklan 1 kohdan ii alakohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettu kasvien terveystodistus, jäljempänä ’terveystodistus’, jonka kohdassa ”Lisätietoja” esitetään 2 ja 3 kohdassa mainitut tiedot.

2)

Terveystodistuksessa on annettava tieto siitä, että jokin seuraavista vaatimuksista täyttyy:

a)

Asianomaiset kasvit on kasvatettu koko elinikänsä maassa, jonka osalta on tiedossa, ettei asianomaista organismia esiinny siellä.

b)

Asianomaiset kasvit on kasvatettu koko elinikänsä kasvintuhoojista vapaalla alueella, jonka alkuperämaan kansallinen kasvinsuojeluelin on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n kasvinsuojelutoimenpiteitä koskevan kansainvälisen standardin, jäljempänä ’FAO:n standardi’, nro 4 (1) mukaisesti.

c)

Asianomaiset kasvit on tuotettu kasvintuhoojasta vapaassa paikassa tai tuotantopaikassa, jonka kansallinen kasvinsuojeluelin on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n standardin nro 10 (2) mukaisesti. Asianomaiset kasvit on kasvatettu rakenteessa, joka on siinä määrin eristetty ulkopuolisesta ympäristöstä ja suojattu siltä, että asianomainen organismi käytännössä suljetaan pois. Asianomaisille kasveille on kyseisessä paikassa tehty kaksi kertaa virallinen tarkastus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen vientiä, ja niiden on todettu olevan vapaita asianomaisesta organismista.

Kyseistä tuotantopaikkaa ympäröi säteeltään vähintään 500 metrin vyöhyke, jossa tehtiin kaksi kertaa virallinen tarkastus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen vientiä, ja kaikki kasvit, joissa tarkastuksissa havaittiin tartunnan oireita ja kaikki niiden läheisyydessä 5 metrin säteellä olleet asianomaiset kasvit tuhottiin välittömästi.

d)

Asianomaiset kasvit on tuotettu kasvintuhoojasta vapaassa tuotantopaikassa, jonka kansallinen kasvinsuojeluelin on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n standardin nro 10 (2) mukaisesti.

Tuotantopaikkaa ympäröi säteeltään 4 500 metrin vyöhyke. Kyseisellä tuotantopaikalla ja koko kyseisellä vyöhykkeellä tehtiin kaksi kertaa virallinen tarkastus, näytteenotto ja testaus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen vientiä. Virallisissa tarkastuksissa, näytteenotoissa ja testauksissa ei havaittu asianomaista organismia.

3)

Kun terveystodistuksessa annetaan 2 kohdan c tai d alakohdassa mainitut tiedot, siihen on lisäksi sisällytettävä tieto siitä, että jokin seuraavista vaatimuksista täyttyy:

a)

Asianomaiset kasvit polveutuvat suoraan emokasveista, jotka on kasvatettu 2 kohdan a, b tai c alakohdan mukaisissa olosuhteissa.

b)

Asianomaiset kasvit polveutuvat suoraan emokasveista, joille on tehty ennakolta yksilöllinen testi, joka vahvisti, että ne ovat vapaita asianomaisesta organismista.

c)

Asianomaiset kasvit on testattu sellaisella näytteenottojärjestelmällä, joka voi vahvistaa 99 prosentin luotettavuustasolla, että asianomaisen organismin esiintyvyys asianomaisissa kasveissa on alle 0,1 prosenttia.

4)

Kun annetaan 2 kohdan b alakohdassa mainitut tiedot, terveystodistuksen kohdassa ”Alkuperäpaikka” on mainittava kasvintuhoojasta vapaan alueen nimi.

II   jakso

Tarkastus

Unioniin tuodut asianomaiset kasvit, joiden mukana seuraa I jakson mukainen kasvien terveystodistus, on tarkastettava perusteellisesti ja tarvittaessa testattava asianomaisen organismin varalta paikassa, jonka kautta ne tulevat unioniin, tai komission direktiivin 2004/103/EY (3) mukaisesti vahvistetussa määräpaikassa.

Jos asianomaiset kasvit tuodaan unioniin muun jäsenvaltion kuin kasvien määräjäsenvaltion kautta, tulojäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava siitä määräjäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.


(1)  Requirements for the establishment of the pest free areas. ISPM No. 4 (1995), FAO 2011.

(2)  Requirements for the establishment of pest free places of production and pest free production sites. ISPM No. 10 (1999), FAO 2011.

(3)  EUVL L 313, 12.10.2004, s. 16.


LIITE II

3 ARTIKLASSA TARKOITETUT UNIONISSA SIIRTÄMISTÄ KOSKEVAT ERITYISET VAATIMUKSET

1)

Unionista peräisin olevia asianomaisia kasveja saa siirtää unionissa vain, jos niiden mukana seuraa komission direktiivin 92/105/ETY (1) mukaisesti laadittu ja myönnetty kasvipassi ja ne täyttävät 2 kohdassa asetetut vaatimukset.

2)

Asianomaisten kasvien on täytettävä jokin seuraavista vaatimuksista:

a)

Asianomaiset kasvit on kasvatettu koko elinikänsä jäsenvaltiossa, jossa asianomaista organismia ei tiedetä esiintyvän.

b)

Asianomaiset kasvit on kasvatettu koko elinikänsä suojellulla alueella, joka on vahvistettu asianomaisen organismin osalta direktiivin 2000/29/EY 2 artiklan 1 kohdan h alakohdan mukaisesti.

c)

Asianomaiset kasvit on kasvatettu koko elinikänsä kasvintuhoojista vapaalla alueella, jonka jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n standardin nro 4 (2) mukaisesti.

d)

Asianomaiset kasvit on tuotettu kasvintuhoojasta vapaassa paikassa tai tuotantopaikassa, jonka alkuperäjäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n standardin nro 10 (3) mukaisesti. Asianomaiset kasvit on kasvatettu rakenteessa, joka on siinä määrin eristetty ulkopuolisesta ympäristöstä ja suojattu siltä, että asianomainen organismi käytännössä suljetaan pois. Asianomaisille kasveille on kyseisessä paikassa tehty kaksi kertaa virallinen tarkastus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen siirtoa, ja niiden on todettu olevan vapaita asianomaisesta organismista.

Kyseistä paikkaa ympäröi säteeltään vähintään 500 metrin vyöhyke, jossa tehtiin kaksi kertaa virallinen tarkastus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen siirtoa, ja kaikki kasvit, joissa tarkastuksissa havaittiin tartunnan oireita ja kaikki niiden läheisyydessä 5 metrin säteellä olleet asianomaiset kasvit tuhottiin välittömästi.

e)

Asianomaiset kasvit on tuotettu kasvintuhoojasta vapaassa tuotantopaikassa, jonka alkuperäjäsenvaltion toimivaltainen viranomainen on vahvistanut asianomaisen organismin osalta FAO:n standardin nro 10 (3) mukaisesti.

Tuotantopaikkaa ympäröi säteeltään 500 metrin vyöhyke, jäljempänä ’ympäröivä vyöhyke’. Kyseisellä tuotantopaikalla ja koko ympäröivällä vyöhykkeellä tehtiin kaksi kertaa virallinen tarkastus, näytteenotto ja testaus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen siirtoa. Virallisissa tarkastuksissa, näytteenotoissa ja testauksissa ei havaittu asianomaista organismia.

Ympäröivää vyöhykettä ympäröi 4 km leveä vyöhyke, jonka koko alueella tehtiin virallisten tarkastusten jälkeen kaksi kertaa näytteenotto ja testaus tartunnan oireiden havaitsemiseen soveltuvimpina ajankohtina viimeksi päättyneellä kasvukaudella ennen siirtoa, ja hävittämistoimenpiteitä toteutettiin kaikissa tapauksissa, joissa asianomaisissa kasveissa havaittiin asianomaista organismia. Toimenpiteet koostuivat tartunnan saaneiden asianomaisten kasvien ja kaikkien niiden läheisyydessä 5 metrin säteellä olleiden asianomaisten kasvien välittömästä tuhoamisesta.

3)

Kun 2 kohdan d tai e alakohdassa vahvistetut vaatimukset täyttyvät, asianomaisten kasvien on lisäksi täytettävä jokin seuraavista vaatimuksista:

a)

Asianomaiset kasvit polveutuvat suoraan emokasveista, jotka on kasvatettu 2 kohdan a, b, c tai d alakohdan mukaisissa olosuhteissa.

b)

Asianomaiset kasvit polveutuvat suoraan emokasveista, joille on tehty ennakolta yksilöllinen testi, joka vahvisti, että ne ovat vapaita asianomaisesta organismista.

c)

Asianomaiset kasvit on testattu sellaisella näytteenottojärjestelmällä, joka voi vahvistaa 99 prosentin luotettavuustasolla, että asianomaisen organismin esiintyvyys asianomaisissa kasveissa on alle 0,1 prosenttia.

4)

Asianomaisia kasveja, jotka on tuotu unioniin kolmannesta maasta liitteen I mukaisesti, saa siirtää unionissa vain, jos niiden mukana on 1 kohdassa tarkoitettu kasvipassi.


(1)  EYVL L 4, 8.1.1993, s. 22.

(2)  Requirements for the establishment of the pest free areas. ISPM No.4 (1995), FAO 2011.

(3)  Requirements for the establishment of pest free places of production and pest free production sites. ISPM No. 10 (1999), FAO 2011.