27.7.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 195/46


KOMISSION DIREKTIIVI 2011/71/EU,

annettu 26 päivänä heinäkuuta 2011,

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY muuttamisesta kreosootin lisäämiseksi tehoaineena liitteeseen I

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon biosidituotteiden markkinoille saattamisesta 16 päivänä helmikuuta 1998 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Biosidituotteiden markkinoille saattamisesta annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 98/8/EY 16 artiklan 2 kohdassa tarkoitetun kymmenvuotisen työohjelman toisesta vaiheesta 4 päivänä joulukuuta 2007 annetussa komission asetuksessa (EY) N:o 1451/2007 (2) vahvistetaan luettelo tehoaineista, jotka on arvioitava sen selvittämiseksi, olisiko ne mahdollisesti lisättävä direktiivin 98/8/EY liitteeseen I, IA tai IB. Luettelossa on mukana kreosootti.

(2)

Asetuksen (EY) N:o 1451/2007 perusteella on arvioitu direktiivin 98/8/EY 11 artiklan 2 kohdan mukaisesti kreosootin käyttöä tuotetyypissä 8 (puunsuoja-aineet), siten kuin se on määritelty direktiivin 98/8/EY liitteessä V.

(3)

Ruotsi, joka oli nimetty esitteleväksi jäsenvaltioksi, toimitti komissiolle 31 päivänä lokakuuta 2007 toimivaltaisen viranomaisen kertomuksen sekä suosituksen asetuksen (EY) N:o 1451/2007 14 artiklan 4 ja 6 kohdan mukaisesti. Kertomuksesta käy ilmi, että arviointi kattaa ainoastaan kreosootin laatuluokat B ja C sellaisena kuin ne on määritetty eurooppalaisessa standardissa EN 13991:2003.

(4)

Asiasta käynnistettiin sidosryhmien kuuleminen 30 päivänä huhtikuuta 2008. Kuulemisen tulokset julkistettiin, ja niistä keskusteltiin biosidituotteiden markkinoille saattamisesta annetusta direktiivistä 98/8/EY vastaavien jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten edustajien 30. kokouksessa.

(5)

Jäsenvaltiot ja komissio tarkastelivat toimivaltaisen viranomaisen kertomusta. Biosidituotteita käsittelevä pysyvä komitea sisällytti tarkastelun tulokset arviointikertomukseen asetuksen (EY) N:o 1451/2007 15 artiklan 4 kohdan mukaisesti 17 päivänä joulukuuta 2010.

(6)

Arviointikertomus osoittaa, että puunsuoja-aineina käytettävien kreosoottia sisältävien biosidituotteiden voidaan odottaa täyttävän direktiivin 98/8/EY 5 artiklassa säädetyt vaatimukset, kun niitä käytetään puun suojaamiseen joissakin arvioiduissa skenaarioissa. Lisäksi edellä mainituissa sidosryhmien kuulemisissa saatiin vahvoja viitteitä siitä, että kreosootin käytöstä tietyissä sovelluksissa saadaan huomattavia sosioekonomisia hyötyjä. Kuulemisen yhteydessä toimitetuissa ja julkaistuissa elinkaariarvioinneissa on katsottu, että tietyissä tapauksissa kreosootille ei ole asianmukaisia, ympäristölle vähemmän haitallisia vaihtoehtoja. Siksi on aiheellista lisätä kreosootti kyseisen direktiivin liitteeseen I.

(7)

Arviointikertomuksessa esitettiin kuitenkin joitakin puunsuojaukseen liittyviä skenaarioita, joissa riskienarvioinnin perusteella ympäristöön kohdistuu riskejä, joita ei voida hyväksyä.

(8)

Lisäksi kreosootti katsotaan syöpää aiheuttavaksi aineeksi, jolla ei ole kynnysarvoa, ja se on luokiteltu kuuluvaksi kategoriaan 1B aineiden ja seosten luokituksesta, merkinnöistä ja pakkaamisesta sekä direktiivien 67/548/ETY ja 1999/45/EY muuttamisesta ja kumoamisesta ja asetuksen (EY) N:o 1907/2006 muuttamisesta 16 päivänä joulukuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1272/2008 (3) mukaisesti.

(9)

Kreosootti on satojen yhdisteiden seos ja sisältää pääasiassa polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH). Jotkin näistä on katsottu Euroopan kemikaaliviraston (ECHA) riskinarviointikomiteassa hitaasti hajoaviksi, biokertyviksi ja myrkyllisiksi (PBT; antraseeni (4)) tai erittäin hitaasti hajoaviksi ja erittäin voimakkaasti biokertyviksi (vPvB; fluorantiini, fenantreeni ja pyreeni (5)) kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta 18 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (6) liitteessä XIII esitettyjen kriteerien mukaisesti.

(10)

PAH-yhdisteet luetellaan aineina, joihin sovelletaan vuonna 1979 tehtyyn valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevaan yleissopimukseen liittyvän pöytäkirjan liitteessä III sekä pysyvistä orgaanisista yhdisteistä sekä direktiivin 79/117/ETY muuttamisesta 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 850/2004 (7) liitteessä III vahvistettuja päästöjen vähentämistä koskevia säännöksiä.

(11)

Vuonna 1979 tehdyn valtiosta toiseen tapahtuvaa ilman epäpuhtauksien kaukokulkeutumista koskevan yleissopimuksen toimeenpanevan elimen päätöksellä 2009/4 hyväksytyissä ohjeissa luetellaan parhaat käytettävissä olevat tekniikat POP-yhdisteiden huomattavimmista kiinteistä lähteistä peräisin olevien päästöjen rajoittamiseksi. Kyseisten ohjeiden luvun V osassa E käsitellään erityisesti PAH-yhdisteiden päästöjä, jotka liittyvät puunsuojaukseen, jossa käytetään PAH-yhdisteitä (kuten kreosiittia) sisältäviä kivihiilitervatuotteita. Tekniikat liittyvät puun kyllästämiseen tai sen varastointiin, käsittelyyn tai käyttöön, ja niihin kuuluvat vaihtoehdot, joilla minimoidaan PAH-pohjaisten tuotteiden käyttö. Siinä suositellaan myös parhaita käytettävissä olevia tekniikoita, joita sovelletaan, jos puuta poltetaan.

(12)

Asetuksen (EY) N:o 850/2004 6 artiklan 2 kohdan toisen alakohdan mukaan, kun sitä sovelletaan samanaikaisesti kyseisen asetuksen liitteen III kanssa, jäsenvaltioiden laatimien toimintaohjelmien on sisällettävä toimia, joilla edistetään korvaavien tai muutettujen aineiden, tuotteiden ja prosessien kehittämistä ja joilla tarvittaessa vaaditaan niiden käyttämistä, jotta PAH-yhdisteiden muodostuminen ja niiden päästöt voitaisiin estää. Asetuksen (EY) N:o 850/2004 3 artiklan 3 kohdan mukaan jäsenvaltiot ja komissio toteuttavat asianomaisen yhteisön lainsäädännön mukaisten nykyisiä kemikaaleja ja torjunta-aineita koskevien arviointi- ja lupamenettelyjen yhteydessä tarvittavia toimia sellaisten käytössä olevien kemikaalien ja torjunta-aineiden valvomiseksi, joilla on pysyvien orgaanisten yhdisteiden ominaisuuksia.

(13)

Yhteisön vesipolitiikan puitteista 23 päivänä lokakuuta 2000 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2000/60/EY (8) PAH-yhdisteet määritetään vaarallisiksi prioriteettiaineiksi, joiden päästöistä ja häviöistä aiheutuva pintaveden pilaantuminen on lopetettava heti tai vaiheittain.

(14)

Tämän vuoksi se olisi sisällytettävä liitteeseen I ainoastaan viideksi vuodeksi, ja edellytykseksi sen liitteeseen I sisällyttämisen uudistamiselle olisi asetettava direktiivin 98/8/EY 10 artiklan 5 kohdan i alakohdan toisen luetelmakohdan mukainen vertaileva riskinarviointi.

(15)

Lisäksi kreosoottia sisältäville biosidituotteille olisi myönnettävä lupa ainoastaan sellaisia sovelluksia varten, joille ei ole käytettävissä sopivia vaihtoehtoja, kun kaikki paikalliset ja muut olosuhteet otetaan huomioon. Kun tehdään hakemus tuotteen hyväksyntää tai keskinäistä tunnustamista varten, hakemuksen vastaanottavan jäsenvaltion olisi siis pyydettävä hakijalta analyysia aineen korvaamisen teknisestä ja taloudellisesta toteutettavuudesta. Tuotteen hyväksyvän jäsenvaltion olisi tämän analyysin ja muiden sen käytettävissä olevien tietojen pohjalta perusteltava päätelmänsä siitä, että asianmukaisia vaihtoehtoja ei ole, ja toimitettava perustelut komissiolle siinä vaiheessa, kun tuotteiden hyväksynnät on todennäköisesti myönnetty. Tässä yhteydessä on avoimuuden lisäämiseksi syytä edellyttää, että jäsenvaltiot sisällyttävät kertomukseensa tietoja siitä, miten vaihtoehtojen kehittämistä edistetään asetuksen (EY) N:o 850/2004 6 artiklan 2 kohdan mukaisesti, joko suoraan tai viittaamalla julkaistuun toimintasuunnitelmaan. Avoimuuden lisäämiseksi on syytä varmistaa, että nämä tiedot asetetaan julkisesti saataville.

(16)

Kaikkia kreosootilla käsitellyn puun mahdollisia käyttötarkoituksia ei ole arvioitu EU:n tasolla. Jäsenvaltioiden olisi siksi tarkasteltava sellaisia käyttötarkoituksia tai altistusskenaarioita sekä sellaisia ympäristön osille ja väestölle aiheutuvia riskejä, joita ei ole tarkasteltu edustavasti riskinarvioinnissa unionin tasolla, ja myöntäessään tuotteille lupia varmistettava, että toteutetaan asianmukaisia toimia tai asetetaan erityisehtoja, jotta todetut riskit voidaan vähentää hyväksyttävälle tasolle.

(17)

Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 liitteessä XVII olevassa 31 kohdassa säädetään edellytyksistä kreosootin käytölle puun käsittelyyn sekä kreosootilla käsitellyn puun saattamiselle markkinoille. On syytä edellyttää, että kreosoottia sisältäviä biosidituotteita koskevissa lupamenettelyissä noudatetaan näitä rajoituksia. Komissio on sallinut Alankomaiden pitää voimassa Euroopan yhteisön perustamissopimuksen mukaisesti ilmoitetut voimassa olevat tiukemmat kansalliset säännökset Alankomaiden kuningaskunnan tiedoksi antamista kreosootin markkinoille saattamisen ja käytön rajoituksia koskevista kansallisista säännöksistä 26 päivänä lokakuuta 1999 annetulla komission päätöksellä 1999/832/EY (9), Alankomaiden kuningaskunnan EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan 5 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kreosootilla käsitellyn puun markkinoille saattamisen ja käytön rajoituksia koskevista kansallisista säännösluonnoksista 23 päivänä tammikuuta 2002 annetulla komission päätöksellä 2002/59/EY (10) ja Alankomaiden kuningaskunnan EY:n perustamissopimuksen 95 artiklan 4 ja 5 kohdan mukaisesti tiedoksi antamista kreosootilla käsitellyn puun markkinoille saattamisen ja käytön rajoituksia koskevista kansallisista säännöksistä 31 päivänä lokakuuta 2002 annetulla komission päätöksellä 2002/884/EY (11). Asetuksen (EY) N:o 1907/2006 67 artiklan 3 kohdan nojalla ja kuten asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (12) 67 artiklan 3 kohdan nojalla annetussa komission tiedonannossa todetaan, nämä rajoitukset voidaan pitää voimassa 1 päivään kesäkuuta 2013. Rajoitukset sisältävät kiellon kreosootilla käsitellyn puun käytöstä sellaisiin käyttötarkoituksiin, joissa puu joutuu kosketukseen pinta- tai pohjaveden kanssa.

(18)

Arviointikertomuksen tulosten perusteella on asianmukaista edellyttää, että lupamenettelyjen yhteydessä toteutetaan riskinhallintatoimenpiteitä, jotka koskevat kreosoottia sisältäviä puunsuoja-aineita. Kreosootin syöpää aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi on syytä edellyttää, että kreosoottia sisältäville biosidituotteille myönnetään lupa ainoastaan, jos tuotteet täyttävät vaatimuksen siitä, että sovelletaan kaikkia mahdollisia asetuksen (EY) N:o 1907/2006 ja työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan l kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/37/EY (13) mukaisia toimenpiteitä, joilla työntekijöitä, mukaan luettuina jatkokäyttäjät, suojataan altistumiselta puun käsittelyn ja käytön aikana. Koska maaperälle ja vesiympäristölle on todettu aiheutuvan riskejä, niiden suojelemiseksi olisi toteutettava asianmukaiset toimenpiteet. Sen vuoksi olisi annettava ohjeet siitä, että vasta käsitelty puutavara on varastoitava katteen alle ja/tai läpäisemättömälle kovalle perustalle ja että mahdolliset valumat on kerättävä uudelleenkäyttöä tai hävittämistä varten.

(19)

On tärkeää, että tämän direktiivin säännöksiä sovelletaan samanaikaisesti kaikissa jäsenvaltioissa, jotta voidaan varmistaa kreosoottia tehoaineena sisältävien biosidituotteiden yhdenvertainen kohtelu markkinoilla ja samalla edistää biosidituotemarkkinoiden moitteetonta toimintaa.

(20)

Ennen tehoaineen sisällyttämistä liitteeseen I jäsenvaltioilla ja asianomaisilla osapuolilla olisi oltava käytettävissään kohtuullinen siirtymäaika uusiin vaatimuksiin valmistautumiseksi sekä sen varmistamiseksi, että asiakirjoja valmistelleet hakijat voivat hyötyä täysimääräisesti kymmenen vuoden tietosuojakaudesta, joka direktiivin 98/8/EY 12 artiklan 1 kohdan c alakohdan ii alakohdan mukaan alkaa siitä päivästä, jona tehoaine sisällytetään liitteeseen.

(21)

Kun tehoaine on sisällytetty liitteeseen, olisi jäsenvaltioille varattava kohtuullinen aika direktiivin 98/8/EY 16 artiklan 3 kohdan panemiseksi täytäntöön.

(22)

Sen vuoksi direktiivi 98/8/EY olisi muutettava.

(23)

Direktiivin 98/8/EY 28 artiklan 1 kohdalla perustettu komitea ei ole antanut lausuntoa tässä direktiivissä säädetyistä toimenpiteistä, minkä vuoksi komissio on antanut neuvostolle toimenpiteitä koskevan ehdotuksen ja toimittanut sen Euroopan parlamentille. Neuvosto ei käsitellyt asiaa kahden kuukauden määräajassa, josta säädetään menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 annetun neuvoston päätöksen 1999/468/EY (14) 5 a artiklassa, ja komissio toimitti sen vuoksi ehdotuksen Euroopan parlamentille viipymättä. Euroopan parlamentti ei ole vastustanut toimenpidettä neljän kuukauden kuluessa siitä, kun ehdotus on toimitettu sille edellä mainitulla tavalla,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Muutetaan direktiivin 98/8/EY liite I tämän direktiivin liitteen mukaisesti.

2 artikla

Saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

1.   Jäsenvaltioiden on annettava ja julkaistava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään 30 päivänä huhtikuuta 2012.

Niiden on sovellettava näitä säännöksiä 1 päivästä toukokuuta 2013.

Näissä jäsenvaltioiden antamissa säännöksissä on viitattava tähän direktiiviin tai niihin on liitettävä tällainen viittaus, kun ne virallisesti julkaistaan. Jäsenvaltioiden on säädettävä siitä, miten viittaukset tehdään.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava tässä direktiivissä tarkoitetuista kysymyksistä antamansa keskeiset kansalliset säännökset kirjallisina komissiolle.

3 artikla

Tämä direktiivi tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

4 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 26 päivänä heinäkuuta 2011.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 123, 24.4.1998, s. 1.

(2)  EUVL L 325, 11.12.2007, s. 3.

(3)  EUVL L 353, 31.12.2008, s. 1.

(4)  Jäsenvaltioiden komitean asiakirja ”Member State Committee support document for identification of anthracene as a substance of very high concern”, 8.10.2008.

(5)  Jäsenvaltioiden komitean asiakirja ”Member State Committee support document for identification of anthracene oil, anthracene low as a substance of very high concern because of its CMR, PBT and vPvB properties”, 4.12.2009.

(6)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

(7)  EUVL L 158, 30.4.2004, s. 7.

(8)  EUVL L 327, 22.12.2000, s. 1.

(9)  EUVL L 329, 22.12.1999, s. 25.

(10)  EUVL L 23, 25.1.2002, s. 37.

(11)  EUVL L 308, 9.11.2002, s. 30.

(12)  EUVL C 130, 9.6.2009, s. 3.

(13)  EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50.

(14)  EUVL L 184, 17.7.1999, s. 23.


LIITE

Lisätään direktiivin 98/8/EY liitteeseen I merkintä seuraavasti:

”45

Kreosootti

Kreosootti

EY-numero: 232-287-5

CAS-numero: 8001-58-9

Laatu B tai laatu C sellaisena kuin se on määritetty eurooppalaisessa standardissa EN 13991:2003

1. toukokuuta 2013

30. huhtikuuta 2015

30. huhtikuuta 2018

8

Kreosoottia sisältävät biosidituotteet voidaan sallia ainoastaan sellaisia käyttötarkoituksia varten, joiden osalta tuotteen hyväksyvä jäsenvaltio tekee aineen korvaamisen teknisestä ja taloudellisesta toteutettavuudesta tehdyn analyysin, jota se edellyttää hakijalta, ja muiden sen käytettävissä olevien tietojen perusteella päätelmän siitä, että käytettävissä ei ole sopivia vaihtoehtoja. Kyseisiä tuotteita alueellaan sallivien jäsenvaltioiden on viimeistään 31 päivänä heinäkuuta 2016 toimitettava komissiolle kertomus, jossa perutellaan niiden päätelmä siitä, ettei käytettävissä ole sopivia vaihtoehtoja, ja kerrotaan kuinka vaihtoehtojen kehittämistä edistetään. Komissio asettaa nämä kertomukset julkisesti saataville.

Edellytyksenä tehoaineen tähän liitteeseen sisällyttämisen uudistamiselle on direktiivin 98/8/EY 10 artiklan 5 kohdan i alakohdan toisen alakohdan mukainen vertaileva riskinarviointi.

Arvioidessaan tuotetta koskevaa lupahakemusta 5 artiklan ja liitteen VI mukaisesti jäsenvaltioiden on arvioitava, kun se on tarkoituksenmukaista tietyn tuotteen osalta, niitä käyttötarkoituksia ja altistusskenaarioita sekä niitä ympäristön osille ja väestölle aiheutuvia riskejä, joita ei ole arvioitu edustavasti EU:n tason riskiarvioinnissa.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että lupien myöntämisessä noudatetaan seuraavia vaatimuksia:

1.

Kreosoottia voidaan käyttää ainoastaan niiden edellytysten mukaisesti, jotka mainitaan kemikaalien rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista (REACH), Euroopan kemikaaliviraston perustamisesta, direktiivin 1999/45/EY muuttamisesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 793/93, komission asetuksen (EY) N:o 1488/94, neuvoston direktiivin 76/769/ETY ja komission direktiivien 91/155/ETY, 93/67/ETY, 93/105/EY ja 2000/21/EY kumoamisesta 18 päivänä joulukuuta 2006 annetun asetuksen (EY) N:o 1907/2006 (1) liitteessä XVII olevan 31 kohdan toisen sarakkeen 2 alakohdassa.

2.

Kreosoottia ja puun säilöntäaineena käytettäviä tuotteita ei voida sallia puun käsittelyyn niitä käyttötarkoituksia varten, jotka mainitaan asetuksen (EY) N:o 1907/2006 liitteessä XVII olevan 31 kohdan toisen sarakkeen 3 alakohdassa.

3.

On toteutettava asetuksen (EY) N:o 1907/2006 ja työntekijöiden suojelemisesta syöpäsairauden vaaraa aiheuttaville tekijöille tai perimän muutoksia aiheuttaville aineille altistumiseen työssä liittyviltä vaaroilta (kuudes neuvoston direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan l kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) 29 päivänä huhtikuuta 2004 annetun direktiivin 2004/37/EY (2) mukaisia asianmukaisia toimenpiteitä, joilla työntekijöitä, mukaan luettuina loppukäyttäjät, suojataan altistumiselta puun käsittelyn ja käytön aikana.

4.

On toteutettava asianmukaisia riskinhallintatoimenpiteitä maaperän ja vesien suojelemiseksi. Sallittujen tuotteiden päällysmerkinnöissä ja/tai käyttöturvallisuustiedotteissa on mainittava, että vastakäsitelty puutavara on käsittelyn jälkeen varastoitava suojaan ja/tai läpäisemättömälle kovalle perustalle, jotta tuotetta ei pääse valumaan suoraan maaperään tai vesistöön, ja että mahdolliset valumat on kerättävä uudelleenkäyttöä tai hävittämistä varten.


(1)  EUVL L 396, 30.12.2006, s. 1.

(2)  EUVL L 158, 30.4.2004, s. 50.”