5.11.2011   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 288/16


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

annettu 27 päivänä lokakuuta 2011,

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisessä vapaakauppasopimuksessa perustetussa kauppakomiteassa omaksuttavasta Euroopan unionin kannasta kauppakomitean työjärjestyksen hyväksymiseen ja välimiehinä toimivien 15 henkilön luettelon laatimiseen

(2011/722/EU)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 91 artiklan ja 100 artiklan 2 kohdan sekä 207 artiklan 4 kohdan ensimmäisen alakohdan yhdessä sen 218 artiklan 9 kohdan kanssa,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Neuvosto valtuutti 23 päivänä huhtikuuta 2007 komission neuvottelemaan Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden puolesta vapaakauppasopimuksen Korean tasavallan kanssa.

(2)

Neuvottelut on saatettu päätökseen, ja Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välinen vapaakauppasopimus (1), jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin 6 päivänä lokakuuta 2010.

(3)

Sopimusta on sen 15.10 artiklan 5 kohdan nojalla sovellettu väliaikaisesti 1 päivästä heinäkuuta 2011 alkaen siihen asti, kun sen tekemisen edellyttämät menettelyt on saatu päätökseen.

(4)

Sopimuksen 15.1 artiklassa perustetaan kauppakomitea, jonka tehtävänä on muun muassa varmistaa, että sopimus toimii moitteettomasti.

(5)

Sopimuksen 15.1 artiklan 4 kohdan f alakohdassa määrätään, että kauppakomitea voi vahvistaa oman työjärjestyksensä.

(6)

Sopimuksen 14.18 artiklassa edellytetään, että kauppakomitea laatii viimeistään kuuden kuukauden kuluessa sopimuksen voimaantulosta tai sopimuksen väliaikaisesta soveltamisesta luettelon 15 henkilöstä, jotka toimivat välimiehinä.

(7)

Unionin olisi määriteltävä kantansa kauppakomitean työjärjestyksen hyväksymiseen ja välimiehinä toimivien 15 henkilön luettelon laatimiseen,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisessä vapaakauppasopimuksessa perustetussa kauppakomiteassa omaksuttava unionin kanta kauppakomitean työjärjestyksen hyväksymiseen ja välimiehinä toimivien 15 henkilön luettelon laatimiseen perustuu tähän päätökseen liitettyihin kauppakomitean päätösluonnoksiin.

2 artikla

Kauppakomitean EU-osapuolen valtuuskunta muodostetaan perussopimuksessa määrätyn toimivallanjaon mukaisesti komission ja jäsenvaltioiden edustajista, jotka toimivat omien perussopimuksista johdettujen toimivaltuuksiensa puitteissa.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty Luxemburgissa 27 päivänä lokakuuta 2011.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. MILLER


(1)  EUVL L 127, 14.5.2011, s. 6.


LUONNOS

EU-KOREA KAUPPAKOMITEAN PÄÄTÖS N:o …,

annettu …,

kauppakomitean työjärjestyksen hyväksymisestä

KAUPPAKOMITEA, joka

ottaa huomioon Brysselissä 6 päivänä lokakuuta 2010 allekirjoitetun Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen, jäljempänä ’sopimus’, ja erityisesti sen 15.1 artiklan 3 kohdan c alakohdan ja 15.1 artiklan 4 kohdan f alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kauppakomitea voi vahvistaa oman työjärjestyksensä, ja se valvoo kaikkien erikoistuneiden komiteoiden, työryhmien ja muiden elinten työskentelyä, lukuun ottamatta kulttuuriyhteistyökomiteaa siten kuin sopimuksen kulttuuriyhteistyötä koskevan pöytäkirjan 3.3 artiklassa on määrätty.

(2)

Kauppakomitealla on yksin toimivalta hyväksyä päätöksiä erikoistuneiden komiteoiden ja työryhmien toiminnan piiriin kuuluvilla aloilla, jollei sopimuksessa toisin määrätä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Vahvistetaan liitteenä oleva kauppakomitean työjärjestys.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan …

Tehty ssa/ssä … päivänä … kuuta …

Kauppakomitean puolesta

Korean tasavallan kauppaministeri

Kim JONG-HOON

Kauppapolitiikasta vastaava Euroopan komission jäsen

Karel DE GUCHT

LIITE

KAUPPAKOMITEAN TYÖJÄRJESTYS

1 artikla

Kokoonpano ja puheenjohtaja

1.   Kauppakomitea, joka on perustettu Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen, jäljempänä ‘sopimus’, 15.1 artiklan mukaisesti, suorittaa tehtävänsä mainitun sopimuksen 15.1 artiklassa määrätyin tavoin ja vastaa sopimuksen yleisestä täytäntöönpanosta.

2.   Kuten sopimuksen 15.1 artiklan 1 kohdassa määrätään, kauppakomitea koostuu EU-osapuolen ja Korean edustajista.

3.   Kauppakomitean puheenjohtajina toimivat yhdessä Korean kauppaministeri ja kauppapolitiikasta vastaava Euroopan komission jäsen. Puheenjohtajat voivat sopimuksen 15.1 artiklan 2 kohdan mukaisesti asettaa nimeämänsä henkilön edustajakseen.

2 artikla

Edustus

1.   Osapuolet ilmoittavat toisilleen kauppakomitean jäseniä koskevan luettelon. Kauppakomitean sihteeristö hallinnoi luetteloa.

2.   Jos jäsen haluaa käyttää varaedustajaa, hänen on ilmoitettava varaedustajansa nimi kauppakomitean puheenjohtajille ennen sen kokouksen alkua, johon hänen on määrä osallistua varaedustajan edustamana. Kauppakomitean jäsenen varaedustajalla on kaikki kyseisen jäsenen oikeudet.

3 artikla

Kokoukset

1.   Kauppakomitea kokoontuu kerran vuodessa tai toisen osapuolen pyynnöstä. Kokoukset pidetään vuorotellen Brysselissä tai Soulissa, jolleivät osapuolet toisin sovi.

2.   Osapuolet voivat poikkeuksellisesti niin sopiessaan järjestää kauppakomitean kokoukset video- tai puhelinneuvotteluina.

3.   Kauppakomitean sihteeristö kutsuu kauppakomitean kunkin kokouksen koolle osapuolten yhteisesti sopimana ajankohtana ja yhteisesti sopimaan paikkaan. Kauppakomitean sihteeristö toimittaa kauppakomitean jäsenille kokouskutsun viimeistään 28 päivää ennen istunnon alkua, jolleivät osapuolet toisin sovi.

4 artikla

Valtuuskunnat

Kauppakomitean jäsenten mukana voi olla virkamiehiä. Ennen kutakin kokousta kauppakomitean puheenjohtajille on ilmoitettava kokoukseen osallistuvien valtuuskuntien suunniteltu kokoonpano.

5 artikla

Tarkkailijat

Kauppakomitea tapauskohtaisesti voi päättää kutsua tarkkailijoita.

6 artikla

Sihteeristö

Osapuolet sopimuksen 15.6 artiklan mukaisesti nimeämät koordinaattorit toimivat yhdessä kauppakomitean sihteeristönä.

7 artikla

Asiakirjat

Jos asioiden käsittely kauppakomiteassa perustuu niitä tukeviin asiakirjoihin, kauppakomitean sihteeristö numeroi ja jakaa nämä asiakirjat kauppakomitean asiakirjoina.

8 artikla

Kirjeenvaihto

1.   Kauppakomitean puheenjohtajille osoitettu kirjeenvaihto toimitetaan kauppakomitean sihteeristölle, joka jakaa ne kauppakomitean jäsenille.

2.   Kauppakomitean sihteeristö toimittaa kauppakomitean puheenjohtajilta lähtevän kirjeenvaihdon toimittaa vastaanottajille, ja se numeroidaan sekä jaetaan tarpeen mukaan muille kauppakomitean jäsenille.

9 artikla

Kokousten asialista

1.   Kauppakomitean sihteeristö laatii kutakin kokousta varten alustavan asialistan. Se ja muut tarvittavat asiakirjat toimitetaan kauppakomitean jäsenille sekä kauppakomitean puheenjohtajille viimeistään seitsemän päivää ennen kokousta.

2.   Alustavaan asialistaan sisältyvät asiat, joiden asialistalle ottamista koskevan pyynnön ja muut tarvittavat asiakirjat kauppakomitean sihteeristö on saanut osapuolelta viimeistään 14 päivää ennen kyseisen kokouksen alkua.

3.   Kauppakomitea hyväksyy asialistan kunkin kokouksen alussa. Asialistalle voidaan ottaa asioita, joita ei ole merkitty alustavaan asialistaan, jos osapuolet niin sopivat.

4.   Kauppakomitean puheenjohtajat voivat niin sopiessaan kutsua kokoukseen asiantuntijoita antamaan tietoa tietyistä aiheista.

5.   Puheenjohtajat voivat niin sopiessaan lyhentää 1 ja 2 kohdassa mainittuja määräaikoja jonkin erityistapauksen niin edellyttäessä.

10 artikla

Pöytäkirjat

1.   Kauppakomitean sihteeristö laatii kustakin kokouksesta pöytäkirjaluonnoksen tavallisesti 21 päivän kuluessa kokouksen päättymisestä.

2.   Pöytäkirjaan merkitään yleensä tiivistelmä kustakin asialistan kohdasta ja yksilöidään tarvittaessa

a)

kauppakomitealle toimitetut asiakirjat;

b)

lausumat, jotka kauppakomitean jäsen on pyytänyt siihen kirjattaviksi; ja

c)

eri asiakohdissa hyväksytyt päätökset, annetut suositukset, sovitut kannat ja tehdyt päätelmät.

3.   Pöytäkirjassa on myös oltava luettelo kokoukseen osallistuneista kauppakomitean jäsenistä tai heidän varaedustajistaan sekä luettelo heidän mukanaan seuranneiden valtuuskuntien jäsenistä ja mahdollisista läsnä olleista tarkkailijoista tai asiantuntijoista.

4.   Molemmat osapuolet hyväksyvät pöytäkirjat kirjallisesti 28 päivän kuluessa kokouspäivästä tai muuhun osapuolten sopimaan päivään mennessä. Pöytäkirjan tultua hyväksytyksi kauppakomitean sihteeristö allekirjoittaa sen kahtena kappaleena, ja kumpikin osapuoli saa yhden alkuperäiskappaleen näistä virallisista asiakirjoista. Allekirjoitetuista pöytäkirjoista toimitetaan jäljennökset kauppakomitean jäsenille.

11 artikla

Kertomukset

Kauppakomitea raportoi puitesopimuksen nojalla perustetulle sekakomitealle toiminnastaan sekä erikoistuneiden komiteoiden, työryhmien ja muiden elinten toiminnasta kussakin sekakomitean sääntömääräisessä kokouksessa sopimuksen 15.1 artiklan 5 kohdan mukaisesti.

12 artikla

Päätökset ja suositukset

1.   Kauppakomitea hyväksyy päätöksiä ja antaa suosituksia osapuolten yhteisellä sopimuksella siten kuin sopimuksen 15.4 artiklassa on määrätty.

2.   Kokousten välisenä aikana kauppakomitea voi molempien osapuolten niin sopiessa hyväksyä päätöksiä ja antaa suosituksia kirjallista menettelyä noudattaen. Kirjallisella menettelyllä tarkoitetaan kauppakomitean puheenjohtajien välistä noottien vaihtoa.

3.   Jos kauppakomitealle on annettu sopimuksen nojalla valtuudet hyväksyä päätöksiä tai antaa suosituksia, ne otsikoidaan tämän mukaisesti ”päätöksinä” tai ”suosituksina”. Kauppakomitean sihteeristö antaa kaikille päätöksille ja suosituksille järjestysnumeron, hyväksymis- tai antamispäivän ja niiden kohteen kuvauksen. Kussakin päätöksessä on ilmoitettava sen voimaantulopäivä.

4.   Kauppakomitean hyväksymät päätökset ja antamat suositukset todistetaan oikeiksi kauppakomitean puheenjohtajien allekirjoittamalla kahdella alkuperäiskappaleella.

13 artikla

Julkisuus ja luottamuksellisuus

1.   Ellei toisin päätetä, kauppakomitean kokoukset eivät ole julkisia.

2.   Kun osapuoli toimittaa lainsäädännössään luottamuksellisiksi luokiteltuja tietoja kauppakomitealle, erikoistuneille komiteoille, työryhmille ja muille elimille, toisen osapuolen on käsiteltävä näitä tietoja luottamuksellisina sopimuksen 15.1 artiklan 7 kohdan mukaisesti.

3.   Kumpikin osapuoli päättää kauppakomitean päätösten ja suositusten julkaisemisesta omassa virallisessa lehdessään.

14 artikla

Kulut

1.   Kumpikin osapuoli vastaa sille kauppakomitean kokouksiin osallistumisesta aiheutuvista henkilöstö-, matka- ja oleskelukuluista sekä posti- ja televiestintäkuluista.

2.   Kokouksen järjestävä osapuoli vastaa kokouksen järjestelyihin liittyvistä kuluista sekä asiakirjojen kopiointikuluista.

15 artikla

Erikoistuneet komiteat ja työryhmät

1.   Kauppakomitean alaisuuteen perustetut erikoistuneet komiteat ja työryhmät avustavat kauppakomiteaa sen tehtävien suorittamisessa.

2.   Kauppakomitealle on ilmoittava kunkin erikoistuneen komitean ja työryhmän nimeämät yhteyspisteet. Kaikki erikoistuneiden komiteoiden ja työryhmien yhteyspisteiden välinen kirjeenvaihto, asiakirjat ja muu tietojenvaihto, myös sähköpostiviestit, jotka koskevat sopimuksen täytäntöönpanoa, toimitetaan samanaikaisesti kauppakomitean sihteeristölle.

3.   Kauppakomitea saa kussakin sääntömääräisessä kokouksessaan kultakin erikoistuneelta komitealta ja työryhmältä niiden toimintaa koskevat raportit.

4.   Kukin erikoistunut komitea ja työryhmä voi laatia oman työjärjestyksensä, joka ilmoitetaan kauppakomitealle.


LUONNOS

EU-KOREA KAUPPAKOMITEAN PÄÄTÖS Nro …

annettu …,

Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen 14.18 artiklassa tarkoitetun välimiesten luettelon laatimisesta

KAUPPAKOMITEA, joka

ottaa huomioon Brysselissä 6 päivänä lokakuuta 2010 allekirjoitetun Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden sekä Korean tasavallan välisen vapaakauppasopimuksen, jäljempänä ’osapuolet’ ja ’sopimus’ ja erityisesti sen 14.18 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Sopimuksessa määrätään riitojenratkaisumenettelystä, jossa riidat ratkaistaan välimiespaneelin avulla.

(2)

Riidan syntyessä osapuolet kuulevat toisiaan sopiakseen välimiespaneelin kokoonpanosta ja että, jos sopimukseen ei päästä, paneeli muodostetaan arpomalla henkilöiden nimiluettelosta.

(3)

Kauppakomitea laatii tällaisen luettelon sopimuksen 14.18 artiklan mukaisesti.

(4)

Osapuolet ovat sopineet viidentoista henkilön nimiluettelosta,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

15 välimiehen luettelo on tämän päätöksen liitteessä.

2 artikla

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty …ssa/ssä …päivänä …kuuta … .

Kauppakomitean puolesta

Korean tasavallan kauppaministeri

Kim JONG-HOON

Kauppapolitiikasta vastaava Euroopan komission jäsen

Karel DE GUCHT

LIITE

VÄLIMIESTEN LUETTELO

Korean ehdottamat välimiehet

 

Dukgeun AHN

 

Seungwha CHANG

 

Sungjoon CHO

 

Joongi KIM

 

Jaemin LEE

EU:n ehdottamat välimiehet

 

Jacques BOURGEOIS

 

Claus-Dieter EHLERMANN

 

Pieter Jan KUIJPER

 

Giorgio SACERDOTI

 

Ramon TORRENT

Puheenjohtajat

 

William DAVEY (Yhdysvallat)

 

Merit JANOW (Yhdysvallat)

 

Virachai PLASAI (Thaimaa)

 

Helge SELAND (Norja)

 

Florentino FELICIANO (Filippiinit)