10.2.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 37/16


KOMISSION ASETUS (EU) N:o 116/2010,

annettu 9 päivänä helmikuuta 2010,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 muuttamisesta ravitsemusväitteiden luettelon osalta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon elintarvikkeita koskevista ravitsemus- ja terveysväitteistä 20 päivänä joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1924/2006 (1) ja erityisesti sen 8 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 1924/2006 8 artiklan 1 kohdassa todetaan, että elintarvikkeita koskevat ravitsemusväitteet ovat sallittuja vain, jos ne on lueteltu asetuksen liitteessä, jossa vahvistetaan myös niiden käytön edellytykset.

(2)

Asetuksessa (EY) N:o 1924/2006 säädetään myös, että kyseiseen liitteeseen tarvittaessa tehtävät muutokset hyväksytään sen jälkeen, kun on kuultu Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaista, jäljempänä ’elintarviketurvallisuusviranomainen’.

(3)

Ennen asetuksen (EY) N:o 1924/2006 antamista komissio pyysi elintarviketurvallisuusviranomaiselta lausunnon omega-3-rasvahappoja, kertatyydyttymätöntä rasvaa, monityydyttymätöntä rasvaa ja tyydyttymätöntä rasvaa koskevista ravitsemusväitteistä ja niiden käytön edellytyksistä.

(4)

Elintarviketurvallisuusviranomainen toteaa 6 päivänä heinäkuuta 2005 antamassaan lausunnossa (2), että omega-3-rasvahapoilla, kertatyydyttymättömällä rasvalla, monityydyttymättömällä rasvalla ja tyydyttymättömällä rasvalla on tärkeä merkitys ruokavaliossa. Joitain tyydyttymättömiä rasvoja, kuten omega-3-rasvahappoja, käytetään joskus suositeltua vähemmän. Näin ollen ravitsemusväitteet, jotka auttavat tunnistamaan näiden ravintoaineiden lähteenä toimivat tai niitä runsaasti sisältävät elintarvikkeet, voisivat auttaa kuluttajia tekemään terveellisempiä valintoja. Tällaisia ravitsemusväitteitä ei kuitenkaan sisällytetty asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteessä vahvistettuun luetteloon siinä muodossa kuin Euroopan parlamentti ja neuvosto asetuksen hyväksyivät, koska väitteiden käytön edellytyksiä ei voitu vielä määrittää selkeästi.

(5)

Koska väitteiden käytön edellytykset on nyt määritetty ja kun lisäksi otetaan huomioon elintarvikeviranomaisen 30 päivänä kesäkuuta 2009 antama lausunto (3) omega-3- ja omega-6-rasvahappojen saannin viitearvojen merkitsemisestä, kyseiset väitteet on syytä lisätä luetteloon.

(6)

Väitteiden ”omega-3-rasvahappojen lähde” ja ”runsaasti omega-3-rasvahappoja” käytön edellytyksissä on syytä erottaa nämä kaksi erilaista omega-3-rasvahappotyyppiä, joilla on erilaiset fysiologiset tehtävät ja joille suositellaan eri käyttömääriä. Käytön edellytyksissä olisi lisäksi määritettävä ravintoaineen vaadittu vähimmäismäärä tuotteessa 100 grammaa ja 100 kilokaloria kohti, jotta voidaan varmistaa, että kyseisiä väitteitä voidaan käyttää vain sellaisista elintarvikkeista, jotka käyttömääräänsä nähden sisältävät merkitsevän määrän omega-3-rasvahappoja.

(7)

Väitteiden ”runsaasti kertatyydyttymätöntä rasvaa”, ”runsaasti monityydyttymätöntä rasvaa” ja ”runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa” käytön edellytyksissä olisi asetettava vaadittu vähimmäismäärä elintarvikkeen sisältämälle tyydyttymättömälle rasvalle ja näin varmistettava, että väitteen mukainen määrä on aina merkitsevä suhteessa sellaiseen käyttömäärään, joka on saavutettavissa, kun kyseistä elintarviketta nautitaan osana tasapainoista ruokavaliota.

(8)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat elintarvikeketjua ja eläinten terveyttä käsittelevän pysyvän komitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Muutetaan asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liite tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 9 päivänä helmikuuta 2010.

Komission puolesta

José Manuel BARROSO

Puheenjohtaja


(1)  EUVL L 404, 30.12.2006, s. 9.

(2)  The EFSA journal (2005) 253, 1–29.

(3)  The EFSA journal (2009) 1176, 1–11.


LIITE

Lisätään asetuksen (EY) N:o 1924/2006 liitteeseen seuraava teksti:

”OMEGA-3-RASVAHAPPOJEN LÄHDE

Väite, jonka mukaan elintarvike on omega-3-rasvahappojen lähde, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys, voidaan esittää vain, mikäli tuote sisältää alfalinoleenihappoa vähintään 0,3 g/100 g ja 0,3 g/100 kcal tai sen sisältämien eikosapentaeenihapon ja dokosaheksaeenihapon yhteismäärä on vähintään 40 mg/100 g ja 40 mg/100 kcal.

RUNSAASTI OMEGA-3-RASVAHAPPOJA

Väite, jonka mukaan elintarvike sisältää runsaasti omega-3-rasvahappoja, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys, voidaan esittää vain, mikäli tuote sisältää alfalinoleenihappoa vähintään 0,6 g/100 g ja 0,6 g/100 kcal tai sen sisältämien eikosapentaeenihapon ja dokosaheksaeenihapon yhteismäärä on vähintään 80 mg/100 g ja 80 mg/100 kcal.

RUNSAASTI KERTATYYDYTTYMÄTÖNTÄ RASVAA

Väite, jonka mukaan elintarvike sisältää runsaasti kertatyydyttymätöntä rasvaa, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys, voidaan esittää vain, mikäli tuotteen sisältämistä rasvahapoista vähintään 45 prosenttia on peräisin kertatyydyttymättömästä rasvasta ja kertatyydyttymättömän rasvan osuus tuotteen energiasisällöstä on yli 20 prosenttia.

RUNSAASTI MONITYYDYTTYMÄTÖNTÄ RASVAA

Väite, jonka mukaan elintarvike sisältää runsaasti monityydyttymätöntä rasvaa, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys, voidaan esittää vain, mikäli tuotteen sisältämistä rasvahapoista vähintään 45 prosenttia on peräisin monityydyttymättömästä rasvasta ja monityydyttymättömän rasvan osuus tuotteen energiasisällöstä on yli 20 prosenttia.

RUNSAASTI TYYDYTTYMÄTÖNTÄ RASVAA

Väite, jonka mukaan elintarvike sisältää runsaasti tyydyttymätöntä rasvaa, ja mikä tahansa muu väite, jolla on kuluttajalle oletettavasti sama merkitys, voidaan esittää vain, mikäli vähintään 70 prosenttia tuotteen sisältämistä rasvahapoista on peräisin tyydyttymättömästä rasvasta ja tyydyttymättömän rasvan osuus tuotteen energiasisällöstä on yli 20 prosenttia.”