19.8.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 221/8


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 820/2008,

annettu 8 päivänä elokuuta 2008,

toimenpiteistä ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanemiseksi

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon yhteisistä siviili-ilmailun turvaamista koskevista säännöistä 16 päivänä joulukuuta 2002 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2320/2002 (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 2320/2002 4 artiklan 2 kohdan nojalla komission on tarvittaessa vahvistettava toimenpiteet ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanemiseksi kaikkialla yhteisössä. Ensimmäinen säädös, jossa tällaisista toimenpiteistä säädetään, on toimenpiteistä ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanemiseksi 4 päivänä huhtikuuta 2003 annettu komission asetus (EY) N:o 622/2003 (2).

(2)

Asetusta (EY) N:o 622/2003 on sen antamisen jälkeen muutettu 14 kertaa. Selkeyden ja järkeistämisen vuoksi kaikki muutokset olisi koottava yhdeksi asetukseksi.

(3)

Asetuksen (EY) N:o 2320/2002 8 artiklan 1 kohdassa säädetään, että komission mainitun asetuksen 4 artiklan 2 kohdan mukaisesti hyväksymät täytäntöönpanotoimenpiteet ovat salaisia eikä niitä julkaista, kun ne liittyvät laitteiden suorituskriteereihin ja hyväksymistesteihin, arkaluonteisia tietoja käsittäviin yksityiskohtaisiin menettelyihin tai turvatoimenpiteistä vapauttamista koskeviin yksityiskohtaisiin perusteisiin. Asetuksen (EY) N:o 622/2003 3 artiklassa säädetään edelleen, että asetuksen liitteessä esitetyt täytäntöönpanotoimenpiteet ovat salaisia eikä niitä julkisteta ja että ne luovutetaan ainoastaan jäsenvaltion tai komission asianmukaisesti valtuuttamille henkilöille. Asetuksen (EY) N:o 622/2003 myöhemmissä muutoksissa on säädetty, että tätä säännöstä sovelletaan myös näihin muutoksiin.

(4)

Parantaakseen niiden täytäntöönpanotoimenpiteiden avoimuutta, joita se on tähän mennessä hyväksynyt asetuksen (EY) N:o 2320/2002 4 artiklan 2 kohdan nojalla, komissio on tarkastellut uudelleen asetuksen (EY) N:o 622/2003 liitteeseen, sellaisena kuin se on useaan kertaan muutettuna, sisältyviä toimenpiteitä suhteessa asetuksen (EY) N:o 2320/2002 8 artiklan 1 kohdassa esitettyihin kriteereihin. Uudelleentarkastelu on osoittanut, että monia näistä toimenpiteistä ei ole syytä pitää salaisina ja ne olisi siksi julkaistava Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

(5)

On kuitenkin edelleen välttämätöntä pitää salaisina tietyt toimenpiteet, joiden paljastaminen voisi helpottaa niiden kiertämistä ja laittomien tekojen toteuttamista. Tällaisiin toimenpiteisiin lukeutuvat erityisesti eräät yksityiskohtaiset menettelyt ja niihin liittyvät poikkeukset, jotka koskevat turvavalvotuille alueille tulevien ajoneuvojen turvatarkastusta, ilma-aluksen ja matkustajien tarkastusta, häiriötä aiheuttavien matkustajien käsittelyä, erillään kulkevan ruumaan menevän matkatavaran ja ruumaan menevän matkatavaran turvatarkastusta räjähdysaineilmaisimilla, rahdin ja postilähetysten valvontaa sekä turvatarkastuslaitteiden teknisiä eritelmiä. Nämä toimenpiteet olisi hyväksyttävä erikseen jäsenvaltioille osoitetulla päätöksellä.

(6)

Erityyppiset lentoasemat olisi voitava erotella toisistaan paikallisen riskinarvioinnin perusteella. Sen vuoksi komissiolle olisi ilmoitettava niistä lentoasemista, joilla riskien katsotaan olevan pienet.

(7)

Täytäntöönpanotoimenpiteitä olisi myös voitava eritellä sen mukaan, minkä tyyppiseen ilmailutoimintaan niitä sovelletaan. Komissiolle olisi ilmoitettava, jos sovelletaan korvaavia toimenpiteitä turvallisuustason vastaavuuden varmistamiseksi.

(8)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat siviili-ilmailun turvaamista käsittelevän komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Tarkoitus

Tässä asetuksessa säädetään kansallisiin siviili-ilmailun turvaohjelmiin sisällytettävien ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanon ja teknisen mukauttamisen edellyttämistä toimenpiteistä.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan:

’kansallisella siviili-ilmailun turvaohjelmalla’ määräyksiä, toimintatapoja ja menettelyjä, joita jäsenvaltiot ovat hyväksyneet asetuksen (EY) N:o 2320/2002 5 artiklan mukaisesti varmistaakseen siviili-ilmailun turvaamisen alueellaan,

’asianmukaisella viranomaisella’ kansallista viranomaista, jonka jäsenvaltio on nimennyt asetuksen (EY) N:o 2320/2002 5 artiklan 2 kohdan mukaisesti ja joka vastaa kyseisen jäsenvaltion kansallisen siviili-ilmailun turvaohjelman täytäntöönpanon yhteensovittamisesta ja seurannasta.

3 artikla

Edellä 1 artiklassa tarkoitetut toimenpiteet esitetään liitteessä.

4 artikla

Uudet tekniset menetelmät ja prosessit

1.   Jäsenvaltiot voivat sallia liitteessä säädetystä poikkeavan teknisen menetelmän tai prosessin käytön turvavalvonnassa sillä edellytyksellä, että

a)

sen käytön tarkoituksena on arvioida uutta tapaa toteuttaa kyseinen turvavalvontatoimenpide ja

b)

sillä ei ole negatiivista vaikutusta saavutettavaan yleiseen turvatasoon.

2.   Jos jäsenvaltio aikoo esittää uuden menetelmän tai prosessin sallimista, sen on ilmoitettava kyseisestä menetelmästä tai prosessista kirjallisesti komissiolle ja muille jäsenvaltioille vähintään neljä kuukautta ennen sen käyttöönottoa ja esitettävä kyseisessä ilmoituksessaan, miten se aikoo varmistaa, että uuden menetelmän tai prosessin soveltaminen täyttää 1 kohdan b alakohdassa säädetyn vaatimuksen. Ilmoitukseen on myös sisällyttävä yksityiskohtaiset tiedot paikasta tai paikoista, joissa menetelmää tai prosessia käytetään, sekä arviointijakson suunnitellusta kestosta.

3.   Jos komissio vastaa jäsenvaltiolle myöntävästi tai jos vastausta ei saada kolmen kuukauden kuluessa kirjallisen pyynnön vastaanottamisesta, jäsenvaltio voi sallia uuden menetelmän tai prosessin käyttöönoton.

Jos ehdotettu uusi menetelmä tai prosessi ei komission mielestä takaa riittävällä tavalla ilmailun turvaamisen yleisen tason säilymistä yhteisössä, komissio ilmoittaa tästä jäsenvaltiolle kolmen kuukauden kuluessa 2 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen vastaanottamisesta sekä erittelee syyt epäilyksilleen. Tällaisessa tapauksessa asianomainen jäsenvaltio ei saa aloittaa menetelmän tai prosessin käyttöä ennen kuin komissio on katsonut sen täyttävän vaatimukset.

4.   Kunkin teknisen menetelmän tai prosessin arviointiin käytettävä enimmäisaika on 18 kuukautta. Komissio voi jatkaa tätä arviointiaikaa enintään 12 kuukaudella, jos jäsenvaltio esittää pidennykselle asianmukaiset perustelut.

5.   Arviointijakson aikana asianomaisen jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on toimitettava komissiolle raportti arvioinnin edistymisestä vähintään kuuden kuukauden välein. Komissio tiedottaa muille jäsenvaltioille edistymisraportin sisällöstä.

6.   Yhdenkään arviointijakson kesto ei saa olla yli 30 kuukautta.

5 artikla

Tietojen toimittaminen

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle kirjallisesti kaikki lentoasemat, joiden osalta ne ovat käyttäneet asetuksen (EY) N:o 2320/2002 4 artiklan 3 kohdan a tai c alakohdassa sallittua vaihtoehtoa.

6 artikla

Korvaavat toimenpiteet

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle kirjallisesti korvaavat toimenpiteet, joita sovelletaan asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevan 4.2 kohdan mukaisesti.

7 artikla

Kumotaan komission asetus (EY) N:o 622/2003.

8 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 8 päivänä elokuuta 2008.

Komission puolesta

Antonio TAJANI

Varapuheenjohtaja


(1)  EYVL L 355, 30.12.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 849/2004 (EUVL L 158, 30.4.2004, s. 1), oikaisu EUVL L 229, 29.6.2004, s. 3.

(2)  EUVL L 89, 5.4.2003, s. 9. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 358/2008 (EUVL L 111, 23.4.2008, s. 5).


LIITE (1)

1.   MÄÄRITELMÄT

Asetuksessa (EY) N:o 2320/2002 annettujen määritelmien lisäksi sovelletaan seuraavia määritelmiä:

1.1

’Kulunvalvonta- ja hälytysjärjestelmällä’ tarkoitetaan järjestelmää, jolla valvotaan sähköisesti ovia, portteja ja muita sisäänkäyntejä, joiden kautta on suoraan tai välillisesti pääsy turvavalvotuille alueille; järjestelmä ilmoittaa luvattomasta kulusta asianomaiselle viranomaiselle.

1.2

’Lentoaseman käyttäjällä’ tarkoitetaan luonnollista tai oikeushenkilöä, joka kuljettaa lentoteitse matkustajia, postia ja/tai rahtia kyseiselle lentoasemalle tai kyseiseltä lentoasemalta, siten kuin se on määritelty neuvoston direktiivin 96/67/EY (2) 2 artiklassa.

1.3

’Maahuolinnalla’ tarkoitetaan direktiivin 96/67/EY liitteessä kuvailtuja palveluja, joita tarjotaan lentoasemien käyttäjille lentoasemilla.

1.4

’Lentoliikenteen harjoittajalla’ tarkoitetaan lentotoimintaa harjoittavaa lentoliikenneyritystä, jolla on voimassa oleva liikennelupa.

1.5

’Huoltoluukulla’ tarkoitetaan ilma-alukseen olevaa yhteyttä, jota käytetään huoltopalveluihin; tällaisia huoltopalveluja ovat muun muassa vesihuolto, käymälöiden tyhjennys ja maavirtalaitteen pistorasiat sekä muut huoltopisteet, joissa on avattava luukku.

1.6

’Ilma-aluksella, joka ei ole käytössä’ tarkoitetaan ilma-alusta, joka on joko pysäköity yli 12 tunnin ajaksi tai jota ei valvota riittävän tarkasti, jotta luvaton kulku voitaisiin havaita.

2.   LENTOASEMIEN TURVAAMINEN

2.1   Lentoasemien suunnittelua koskevat vaatimukset

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

2.2   Kulunvalvonta

2.2.1   Turvavalvotut alueet ja muut lentokenttäalueet

1.

Asianmukaisen viranomaisen on varmistettava, että kulkua turvavalvotuille alueille valvotaan.

Jos turvavalvottujen alueiden läheisyydessä on muita lentokenttäalueita, joilta on pääsy turvavalvotuille alueille, on huolehdittava siitä, että alueiden rajat ja valvonta mahdollistavat luvattoman kulun havaitsemisen ja aiheellisten toimenpiteiden toteuttamisen.

2.

Asianmukaisen viranomaisen, joka antaa luvan pääsyyn turvavalvotuille alueille, on varmistettava, että kaikki henkilöstöön kuuluvat, joilla on pääsy näille alueille, noudattavat tiukkoja kulunvalvontatoimenpiteitä. Näitä toimenpiteitä ovat seuraavat:

a)

Henkilöstön, jolla on turvavalvotulle alueelle pääsyyn oikeuttava lentoaseman henkilökortti, on tunnettava sekä lentoaseman omat että muut hyväksytyt henkilökortit ja tiedettävä, mitkä niistä oikeuttavat pääsyyn turvavalvotuille alueille.

b)

Henkilöstön on pysäytettävä kaikki turvavalvotuilla alueilla tavattavat henkilöt, joilla ei ole näkyvillä voimassa olevaa henkilökorttia, tai ilmoitettava tällaisista henkilöistä asianmukaiselle viranomaiselle.

c)

Henkilöstön on pysäytettävä kaikki turvavalvotuilla alueilla havaitut luvattomat ajoneuvot tai ilmoitettava niistä asianmukaiselle viranomaiselle.

3.

Asianmukaisen viranomaisen on varmistettava kansallisessa siviili-ilmailun turvaohjelmassa, että turvavalvotuille alueille pääsyyn oikeuttavia lentoaseman henkilökortteja valvotaan seuraavasti:

a)

Lentoaseman henkilökorteilla rajoitetaan henkilöstön pääsy ainoastaan niille alueille, joille se on tehtävien suorittamisen kannalta tarpeellista.

b)

Työsuhteen päättyessä tai tehtävien muuttuessa työntekijän henkilökortti on palautettava lentoaseman viranomaiselle ja hävitettävä.

c)

Jos lentoaseman henkilökortti katoaa tai se varastetaan, kortin haltijan on ilmoitettava tästä viipymättä työnantajalleen ja kortin antaneelle viranomaiselle. Ilmoituksen jälkeen kyseinen henkilökortti on mitätöitävä viipymättä.

4.

Asianmukaisen viranomaisen on varmistettava, että ovet, joita käytetään ainoastaan poistumiseen ilma-aluksesta ja joiden kautta on pääsy asematasolle tai turvavalvotuille alueille, saavat olla auki ainoastaan ilma-aluksesta poistuttaessa.

5.

Turvatarkastuspisteet on suojattava vartijoin tai riittävin valvontalaittein siten, että voidaan ennalta ehkäistä ja estää turvallisuuden vaarantuminen turvatarkastuspisteiden sisääntulo- ja poistumisteillä sekä suojella turvatarkastuksia suorittavaa henkilöstöä.

6.

Matkustajavirtojen ja ruumaan menevän matkatavaran käsittelyssä tarvittava turvavalvotuilla alueilla ja muualla lentokenttäalueella säilytettävä materiaali on suojattava tai sitä on valvottava kaikkina aikoina luvattoman pääsyn ehkäisemiseksi. Käytöstä poistettu materiaali on tuhottava sen varmistamiseksi, ettei siihen pääse luvatta käsiksi.

Lentoasemien lähtövalvonta- ja lähtöselvitysjärjestelmiä on valvottava luvattoman pääsyn ehkäisemiseksi.

Matkustajien käyttöön annettujen omatoimisten lähtöselvityspisteiden ja vastaavien internetsovellusten käyttöpisteiden katsotaan luvalliseksi pääsyksi näihin materiaaleihin ja järjestelmiin.

2.2.2   Terminaalialueet

Kohdassa 2.2.1.6 vahvistettuja vaatimuksia sovelletaan myös yleisölle avoimiin terminaalialueisiin.

2.2.3   Muut yleiset tilat

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

2.3   Henkilöstön, heidän mukanaan olevien tavaroiden sekä ajoneuvojen turvatarkastus

2.3.1   Henkilöstön ja heidän mukanaan olevien tavaroiden turvatarkastus

Turvahenkilöstö voi evätä henkilöstön jäsenen pääsyn turvavalvotulle alueelle, jos hänen hallussaan on esine, jonka turvahenkilöstö katsoo olevan epäilyttävä.

2.3.2   Ajoneuvojen turvatarkastus

1.

Ajoneuvot on tarkastettava kiellettyjen esineiden ja asiattomien henkilöiden havaitsemiseksi.

2.

Ajoneuvon kuljettaja ja matkustajat eivät saa olla ajoneuvossa, kun sitä tutkitaan.

2.3.3   Turvamenettelyt, jotka koskevat myyntiin toimitettavia nesteitä ja kasseja, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu

Yleiset säännökset

1.

”Nesteiden toimituksiksi” katsotaan nesteet, jotka ovat myynnissä joko lentokenttäalueella tarkastuskorttien tarkastuspisteen jälkeen tai turvavalvotulla alueella sijaitsevissa myyntipisteissä, niiden vastaanottamisesta lentokenttäalueella niiden kyseisiin myyntipisteisiin toimittamiseen saakka.

2.

”Kassien, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu, toimituksiksi” katsotaan lentokenttäalueella tarkastuskorttien tarkastuspisteen jälkeen sijaitsevissa myyntipisteissä käytettäviksi tarkoitetut kassit, joista näkyy, jos niiden sisältöön on puututtu, niiden vastaanottamisesta lentokenttäalueella niiden lopulliseen käyttöön saakka.

Lähetysten tarkastukset

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

Tunnettu toimittaja

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

Kassit, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu

3.

Kassien, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu, toimitukset on tehtävä lentokenttäalueella tarkastuskorttien tarkastuspisteen jälkeen sijaitseviin myyntipisteisiin pakkauksissa, joista näkyy, jos niiden sisältöön on puututtu.

4.

Kun kassit, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu, on vastaanotettu kyseisissä myyntipisteissä, niitä on suojattava luvattomalta käsittelyltä niiden lopulliseen käyttöön saakka.

2.4   Turvajärjestelyt ja kiertovartiointi

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

3.   ILMA-ALUKSEN TURVAAMINEN

3.1   Ilma-aluksen turvaetsintä ja turvatarkastus

Lentoliikenteen harjoittajan on varmistettava, että ilma-aluksen turvaetsinnän ja ilma-aluksen turvatarkastuksen suorittava henkilöstö tuntee tarkastettavan ilma-alustyypin ja on saanut tällaisen tarkastuksen tekemiseen tarvittavan asianmukaisen koulutuksen.

3.1.1   Ilma-aluksen turvatarkastus

Kun ilma-aluksen turvatarkastus on tehty, lentoliikenteen harjoittajan on säilytettävä tarkastuksen tiedot joko 24 tuntia tai koko lennon keston ajan riippuen siitä, kumpi aika on pitempi.

3.1.2   Ilma-aluksen turvaetsintä

1.

Kun ilma-aluksen turvaetsintä on tehty, lentoliikenteen harjoittajan on säilytettävä etsinnän tiedot joko 24 tuntia tai koko lennon keston ajan riippuen siitä, kumpi aika on pitempi.

2.

Ilma-aluksen turvaetsintä on tehtävä ilma-aluksen matkustamon ollessa tyhjänä.

3.2   Ilma-aluksen suojaaminen

Lentoliikenteen harjoittaja vastaa ilma-alustensa suojaamisesta.

4.   MATKUSTAJAT JA KÄSIMATKATAVARAT

4.1   Matkustajien turvatarkastus

4.1.1   Kielletyt esineet

1.   Matkustajat eivät saa tuoda turvavalvotulle alueelle tai ilma-aluksen matkustamoon seuraavia esineitä:

a)   Ampuma-aseet, tuliaseet ja muut aseet

Mikä tahansa esine, jolla voidaan tai joka vaikuttaa siltä, että sillä voidaan laukaista ammus tai aiheuttaa vamma, mukaan luettuina seuraavat:

Kaikki tuliaseet (pistoolit, revolverit, kiväärit, haulikot jne.)

Tuliaseiden jäljitelmät

Tuliaseiden osat (lukuun ottamatta kiikaritähtäimiä ja tähtäimiä)

Ilmapistoolit ja -kiväärit

Valopistoolit

Starttipistoolit

Kaikentyyppiset leluaseet

Kuula-aseet

Naulaimet

Varsijouset

Ritsat

Harppuuna- ja keihäsaseet

Pulttipistoolit

Tainnutus- tai sähköšokkilaitteet, esim. sähköpiiskat ja ballistisesti johdettua sähköä käyttävät aseet (taser)

Tuliaseiden muotoiset sytyttimet.

b)   Teräväkärkiset aseet, teräaseet ja terävät esineet

Teräväkärkiset tai terällä varustetut esineet, joilla voidaan aiheuttaa vamma, mukaan luettuina seuraavat:

Kirveet

Nuolet ja tikat

Piikkianturat

Harppuunat ja keihäät

Jäähakut ja -naskalit

Luistimet

Kääntöveitset ja stiletit riippumatta niiden terän pituudesta

Veitset, myös seremonialliset veitset, joiden terän pituus on yli 6 cm ja jotka on valmistettu metallista tai mistä tahansa muusta riittävän lujasta aineesta, joka mahdollistaa veitsen käytön aseena

Lihaveitset

Viidakkoveitset

Partaveitset ja partakoneenterät (lukuun ottamatta parranajokoneita, joiden terät ovat suljetussa kotelossa)

Sapelit, miekat ja miekkakepit

Leikkausveitset

Sakset, joiden terien pituus on yli 6 cm

Hiihtosauvat ja kävely- tai vaellussauvat

Heittotähdet

Työkalut, joita voidaan käyttää teräväkärkisinä aseina tai teräaseina, esim. porat ja poranterät, pahviveitset, monitoimiveitset, kaikki sahat, ruuvitaltat, sorkkaraudat, vasarat, pihdit, ruuviavaimet, puhalluslamput.

c)   Tylpät esineet

Tylpät esineet, joilla voidaan aiheuttaa vamma, mukaan luettuina seuraavat:

Pesäpallomailat

Nuijat ja patukat – jäykät tai joustavat – esim. poliisin pamput

Krikettimailat

Golfmailat

Jääkiekkomailat

Lacrosse-mailat

Melat

Rullalaudat

Biljardikepit

Vavat

Taistelulajeissa käytettävät välineet, esim. nyrkkiraudat ja erilaiset nuijat, patukat ja sauvat (coshes, rice flails, numchucks, kubatons, kubasaunts).

d)   Räjähteet ja helposti syttyvät aineet

Kaikki räjähteet ja helposti syttyvät aineet, jotka aiheuttavat vaaraa matkustajien ja miehistön terveydelle tai ilma-aluksen tai omaisuuden turvallisuudelle, mukaan luettuina seuraavat:

Ammukset

Räjähdysnallit

Sytyttimet ja sytytyslangat

Räjähteet ja räjähtävät laitteet

Räjähteiden tai räjähtävien laitteiden jäljitelmät

Miinat ja muut sotilasräjähteet

Kaikentyyppiset kranaatit

Kaasut ja kaasusäiliöt, esim. butaani, propaani, asetyleeni, happi – suurina määrinä

Ilotulitteet ja kaikentyyppiset soihdut ja muu pyrotekniikka (mukaan luettuina paukkuserpentiinit ja leluaseiden nallit)

Muut kuin varmuustulitikut

Savusäiliöt tai -panokset

Helposti syttyvät nesteet, esim. bensiini, dieselöljy, sytytinneste, alkoholi, etanoli

Aerosolimaalit

Tärpätti ja tinneri

Alkoholijuomat, joiden väkevyys on yli 70 tilavuusprosenttia (140 % proof).

e)   Kemikaalit ja myrkylliset aineet

Kaikki kemikaalit ja myrkylliset aineet, jotka aiheuttavat vaaraa matkustajien ja miehistön terveydelle tai ilma-aluksen tai omaisuuden turvallisuudelle, mukaan luettuina seuraavat:

Hapot ja emäkset, esim. nesteakut

Syövyttävät aineet ja valkaisuaineet, esim. elohopea, kloori

Toimintakyvyttömäksi tekevät suihkeet, esim. turvasuihkeet, pippurisumute, kyynelkaasu

Radioaktiiviset aineet, esim. lääketieteelliset tai kaupalliset isotoopit

Myrkyt

Tartuntavaaralliset aineet, esim. infektoitunut veri, bakteerit ja virukset

Itsestäänsyttyvät aineet

Palosammuttimet.

f)   Nesteet

Nesteet, paitsi jos ne on pakattu yksittäispakkauksiin, joiden tilavuus on enintään 100 millilitraa tai vastaava ja jotka ovat tilavuudeltaan enintään yhden litran suuruisessa läpinäkyvässä muovipussissa, joka voidaan sulkea uudelleen. Sisällön on mahduttava muovipussiin hyvin, ja pussin on oltava kokonaan suljettu. Nesteisiin kuuluvat geelit, tahnat, voiteet, nesteiden/kiinteiden aineiden sekoitukset ja painepakkausten sisältö, esimerkiksi hammastahna, hiusgeeli, juomat, keitot, siirapit, hajuvesi, partavaahto, aerosolit ja koostumukseltaan vastaavat muut aineet.

Poikkeukset voidaan sallia, jos neste on

1)

tarkoitettu käytettäväksi matkan aikana, ja sitä tarvitaan joko lääkinnällisistä syistä tai erityisruokavalion vuoksi, vauvanruoka mukaan luettuna. Matkustajan on pyydettäessä pystyttävä todistamaan poikkeuksen saaneen nesteen aitous; tai

2)

hankittu lentokenttäalueella tarkastuskorttien tarkastuspisteen jälkeen sijaitsevista myyntipisteistä, joissa sovelletaan lentoaseman turvaohjelmaan kuuluvia hyväksyttyjä turvamenettelyjä, edellyttäen, että neste on pakattu kassiin, josta näkyy jos sen sisältöön on puututtu, ja jossa on riittävät todisteet siitä, että neste on hankittu kyseisellä lentoasemalla kyseisenä päivänä; tai

3)

hankittu turvavalvotulla alueella myyntipisteistä, joissa sovelletaan lentoaseman turvaohjelmaan kuuluvia hyväksyttyjä turvamenettelyjä; tai

4)

hankittu toisella yhteisön lentoasemalla edellyttäen, että neste on pakattu kassiin, josta näkyy jos sen sisältöön on puututtu, ja jossa on riittävät todisteet siitä, että neste on hankittu kyseisen lentoaseman lentokenttäalueella kyseisenä päivänä; tai

5)

hankittu yhteisön lentoliikenteen harjoittajan ilma-aluksessa edellyttäen, että neste on pakattu kassiin, josta näkyy jos sen sisältöön on puututtu, ja jossa on riittävät todisteet siitä, että neste on hankittu kyseisessä ilma-aluksessa kyseisenä päivänä; tai

6)

hankittu lentokenttäalueella tarkastuskorttien tarkastuspisteen jälkeen tai turvavalvotulla alueella sijaitsevista myyntipisteistä lisäyksen 1 luetteloon sisältyvässä kolmannessa maassa sijaitsevalla lentoasemalla. Komissio voi päättää asetuksen (EY) N:o 2320/2002 9 artiklan 2 kohdassa mainitun menettelyn mukaisesti sisällyttää lisäykseen 1 kolmannen maan lentoaseman seuraavien edellytysten täyttyessä:

kolmas maa on tehnyt pitkään hyvää yhteistyötä yhteisön ja sen jäsenvaltioiden kanssa, ja

komissio on todennut tarkistamisen jälkeen, että

a)

kolmas maa soveltaa riittäviä ilmailun turvaamista koskevia vaatimuksia; ja

b)

lentoasemalla sovelletaan turvatoimenpiteitä, jotka vastaavat tässä liitteessä olevassa 2.3.3 kohdassa ja 8 päivänä elokuuta 2008 annetun komission päätöksen (3) liitteessä olevassa 2.3.6 kohdassa säädettyjä toimenpiteitä; ja

c)

lentoasemalla on otettu käyttöön kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön suosittelemat nesteiden, geelien ja aerosolien tarkastamista koskevat turvavalvontaohjeet sellaisina kuin ne ovat 1 päivänä joulukuuta 2006 päivätyssä valtioille osoitetussa kirjeessä (viite: AS 8/11-06/100, luottamuksellinen) ja 30 päivänä maaliskuuta 2007 päivätyssä valtioille osoitetussa kirjeessä (viite: AS 8/11-07/26, luottamuksellinen) tai kassien, joista näkyy jos niiden sisältöön on puututtu, osalta vastaavat tekniset eritelmät; ja

d)

kassista, josta näkyy jos sen sisältöön on puututtu, ja johon neste on laitettu, on riittävän selvästi nähtävissä, että se on ostettu lentokenttäalueella kolmannessa maassa sijaitsevalla lentoasemalla edeltävien kolmenkymmenenkuuden tunnin kuluessa.

2.   Matkustaja voidaan vapauttaa 4.1.1.1 kohdan vaatimuksista, jos:

a)

asianmukaiselle viranomaiselle on ilmoitettu etukäteen ja se on hyväksynyt esineen (esineiden) kuljettamisen; ja

b)

ilma-aluksen päällikölle on ilmoitettu matkustajasta ja hänen mukanaan kulkevista kielletyistä esineistä.

Kielletyt esineet on mahdollisuuksien mukaan asetettava turvalliseen säilytyspaikkaan.

3.   Edellä 4.1.1.1 kohdassa tarkoitettu kiellettyjen esineiden luettelo ja tieto sallituista poikkeuksista on annettava yleisön saataville.

4.   Asianmukainen viranomainen voi kieltää myös muita kuin 4.1.1.1 kohdassa lueteltuja esineitä. Asianmukaisen viranomaisen on toteutettava kohtuulliset toimenpiteet tiedottaakseen matkustajille tällaisista esineistä ennen ruuman menevän matkatavaran lähtöselvitystä.

5.   Ellei 5.2.3.1 kohdassa toisin määrätä, ruumaan menevissä matkatavaroissa voidaan kuljettaa 4.1.1.1 tai 4.1.1.4 kohdan nojalla kiellettyjä esineitä, jos matkustajilla ei ole mahdollisuutta käsitellä tällaisia matkatavaroita valvomattomissa olosuhteissa matkatavaroiden lähtöselvityksen ja niiden vastaanottamisen välillä.

6.   Turvahenkilöstö voi evätä pääsyn turvavalvotulle alueelle tai ilma-aluksen matkustamoon keltä tahansa matkustajalta, jonka hallussa esine, jota ei ole mainittu 4.1.1.3 kohdassa tarkoitetussa luettelossa, mutta jonka turvahenkilöstö katsoo olevan epäilyttävä.

4.1.2   Turvaporttien kalibrointi

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

4.1.3   Liikuntarajoitteisten matkustajien turvatarkastus

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

4.1.4   Mahdollisesti häiriöitä aiheuttavia matkustajia koskevat turvasäännökset

1.

Seuraavien mahdollisesti häiriöitä aiheuttavien matkustajaryhmien ilmakuljetuksen osalta on otettava käyttöön erityisiä turvatoimenpiteitä:

a)

Karkotettavat henkilöt:

henkilöt, jotka ovat aikaisemmin tulleet jäsenvaltioon joko laillisesti tai laittomasti, ja jotka viranomaiset ovat myöhemmin määränneet poistumaan kyseisestä jäsenvaltiosta.

b)

Henkilöt, joiden pääsy maahan on kielletty:

henkilöt, joilta toimivaltaiset viranomaiset ovat kieltäneet pääsyn tiettyyn jäsenvaltioon ja jotka siksi kuljetetaan takaisin lähtövaltioon tai muuhun sellaiseen valtioon, johon kyseisillä henkilöillä on pääsy.

c)

Pidätetyt tai vangitut henkilöt:

pidätetyt tai tuomioistuimen päätöksellä vangitut henkilöt, joita on kuljetettava.

2.

Toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava asianomaiselle lentoliikenteen harjoittajalle hyvissä ajoin kirjallisesti aikomuksestaan tuoda ilma-alukseen mahdollisesti häiriöitä aiheuttavia matkustajia.

3.

Lentoliikenteen harjoittajalle ja ilma-aluksen päällikölle tehtävässä kirjallisessa ilmoituksessa on oltava seuraavat tiedot:

kyseisen matkustajan henkilötiedot

kuljetuksen syy

mahdollis(t)en saattajan/saattajien nimi ja asema

toimivaltaisten viranomaisten tekemä riskinarviointi (mukaan luettuina syyt saattajan mukana seuraamiseen tai puuttumiseen)

mahdollisesti ennalta varattu istuinpaikka ja

saatavilla olevien asiakirjojen luonne.

4.

Häirikkömatkustajien osalta on otettava käyttöön erityisiä turvatoimenpiteitä. Häirikkömatkustajat ovat henkilöitä, jotka syyllistyvät johonkin seuraavista teoista siviili-ilma-aluksessa sinä aikana joka kuluu ilma-aluksen oven sulkemisesta ennen lähtöä siihen, kun ovi jälleen avataan laskeutumisen jälkeen:

hyökkäys, pelottelu, uhkaus tai tahallinen piittaamattomuus, joka vaarantaa järjestyksen taikka henkilöiden tai omaisuuden turvallisuuden,

hyökkäys, pelottelu, uhkaus tai toimintaan puuttuminen, joka kohdistuu tehtäviään suorittavaan miehistön jäseneen tai rajoittaa tämän mahdollisuuksia suorittaa tehtäviään,

ilma-alukseen tai sen laitteisiin taikka siihen liittyviin rakenteisiin ja laitteisiin kohdistuva tahallinen piittaamattomuus tai vahingonteko, joka voi vaarantaa järjestyksen ja ilma-aluksen tai siinä olevien henkilöiden turvallisuuden,

tahallinen väärien tietojen antaminen siten, että sillä vaarannetaan ilma-aluksen turvallisuus lennon aikana,

turvallista, järjestyksenmukaista tai tehokasta toimintaa koskevien laillisten määräysten tai ohjeiden noudattamatta jättäminen.

5.

Pidätetyillä tai vangituilla henkilöillä on aina oltava saattaja.

4.2   Matkustajien erottaminen

Jos osa turvatarkastuspisteiden ja ilma-aluksen sisäänkäynnin välisestä terminaalialueesta on ollut sellaisten saapuvien matkustajien käytössä, joita ei ole turvatarkastettu asetuksen (EY) N:o 2320/2002 mukaisesti, kyseinen alue on ennen turvatarkastettujen matkustajien ilma-alukseen siirtymistä tutkittava sen varmistamiseksi, että sinne ei ole jätetty kiellettyjä esineitä.

4.3   Käsimatkatavaroiden turvatarkastus

1.

Kaikki nesteet on esitettävä tarkastuspisteissä tarkastettaviksi.

2.

Kannettavat tietokoneet ja muut suuret sähkölaitteet on poistettava käsimatkatavaroista ennen tarkastusta ja tarkastettava erikseen.

3.

Matkustajien ulkotakit ja pikkutakit/jakut on tarkastettava erillisenä käsimatkatavarana.

4.3.1   Käsimatkatavaroiden turvatarkastus korkean erottelukyvyn omaavilla läpivalaisulaitteilla, joissa on uhkakuvaprojisointi asennettuna ja käytössä

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

4.4   Diplomaattien turvatarkastus

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

5.   RUUMAAN MENEVÄT MATKATAVARAT

5.1   Ruumaan menevän matkatavaran tunnistaminen

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

5.2   Ruumaan menevän matkatavaran turvatarkastus

5.2.1   Mukana kulkeva ruumaan menevä matkatavara

1.

Lentoliikenteen harjoittajan on varmistettava, että jokainen matkustaja matkustaa samalla lennolla kuin hänen tarkastettu ruumaan menevä matkatavaransa. Jos näin ei ole, ruumaan menevää matkatavaraa on pidettävä erillään kulkevana matkatavarana.

2.

Asianmukaisen viranomaisen on määriteltävä kansallisessa siviili-ilmailun turvaohjelmassaan yksityiskohtaiset menettelyt sitä varten, kuinka turvatarkastustavoite voidaan saavuttaa, jos turvatarkastuksissa käytettävät laitteet vikaantuvat.

5.2.2   Erillään kulkeva ruumaan menevä matkatavara

Lentoliikenteen harjoittajan, joka ottaa vastaan erillään kulkevaa ruumaan menevää matkatavaraa toiselta lentoliikenteen harjoittajalta, on saatava kirjalliset tiedot siitä, että kyseiselle ruumaan menevälle matkatavaralle on tehty asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä säädetyt turvavalvontatoimenpiteet ennen sen ottamista kuljetettavaksi.

5.2.3   Ruumaan menevissä matkatavaroissa kielletyt esineet

1.

Ruumaan menevissä matkatavaroissa ei saa olla seuraavia esineitä:

Räjähteet, mukaan luettuina sytyttimet, sytytyslangat, kranaatit, miinat ja räjähdysaineet

Kaasut, mukaan luettuina propaani ja butaani

Helposti syttyvät nesteet, mukaan luettuina bensiini ja metanoli

Helposti syttyvät kiinteät aineet ja reaktiiviset aineet, mukaan luettuina magnesium, tulensytyttimet, ilotulitteet ja soihdut

Hapettimet ja orgaaniset peroksidit, mukaan luettuina valkaisuaineet ja auton korin korjaussarjat

Myrkylliset tai tartuntavaaralliset aineet, mukaan luettuina rotanmyrkky ja infektoitunut veri

Radioaktiiviset aineet, mukaan luettuina lääketieteelliset tai kaupalliset isotoopit

Syövyttävät aineet, mukaan luettuina elohopea ja ajoneuvojen akut

Ajoneuvon polttoainejärjestelmän osat, joissa on ollut polttoainetta

2.

Edellä 5.3.2.1 kohdassa esitetty luettelo kielletyistä esineistä on asetettava yleisön saataville lentoliikenteen harjoittajien toimistoissa ja muilla asianmukaisilla tavoilla.

3.

Asianmukainen viranomainen voi kieltää myös muita kuin 5.2.3.1 kohdassa lueteltuja esineitä. Asianmukaisen viranomaisen on toteutettava kohtuulliset toimenpiteet tiedottaakseen matkustajille tällaisista esineistä.

4.

Turvahenkilöstö voi kieltää sellaisten ruumaan menevien matkatavaroiden kuljettamisen, jotka sisältävät esineitä, joita ei ole mainittu 5.2.3.1 kohdassa tarkoitetussa luettelossa, mutta joiden turvahenkilöstö katsoo olevan epäilyttäviä.

5.2.4   Ruumaan menevän matkatavaran turvatarkastus räjähdysaineilmaisimilla

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

5.2.5   Ruumaan menevien matkatavaroiden turvatarkastus tavanomaisilla läpivalaisulaitteilla, joissa on uhkakuvaprojisointi asennettuna ja käytössä

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

5.3   Ruumaan menevän matkatavaran suojaaminen

1.

Matkatavaroiden käsittely- ja varastointialueelle saa olla pääsy ainoastaan henkilöstöllä, jonka on toiminnallisista syistä päästävä kyseiselle alueelle. Tällä tarkoitetaan ruumaan menevän matkatavaran lastaamiseen, purkamiseen ja suojaamiseen osallistuvaa henkilöstöä sekä henkilöitä, joille asianmukainen viranomainen on antanut luvan liikkua matkatavaroiden käsittely- ja varastointialueilla.

2.

Matkustajille voidaan sallia pääsy omiin tarkastettuihin ruumaan meneviin matkatavaroihinsa, jos se on tarpeen ja jos kyseisiä matkustajia valvotaan koko ajan sen varmistamiseksi, että kiellettyjä esineitä ei:

a)

lisätä ruumaan menevään matkatavaraan tai

b)

poisteta ruumaan menevästä matkatavarasta ja tuoda ilma-aluksen matkustamoon tai turvavalvotulle alueelle.

6.   RAHTI, KURIIRI- JA PIKALÄHETYKSET

6.1   Soveltaminen

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

’tunnetulla tiliasiakkaalla’ lähettäjää, jonka lähetykset voidaan varmasti tunnistaa yksinomaan rahdin kuljetukseen tarkoitetuilla ilma-aluksilla kuljetettaviksi, kuten asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevassa 6.5 kohdassa vahvistetaan.

6.2   Valvotun edustajan kelpoisuusvaatimukset

Asianmukaisen viranomaisen suorittama nimeäminen, hyväksyminen tai luetteloiminen

6.2.1

Jotta asianmukainen viranomainen voisi nimetä, hyväksyä tai luetteloida yrityksen valvotuksi edustajaksi, jäsenvaltion on varmistettava, että noudatetaan seuraavaa menettelyä:

a)

Yrityksen on tehtävä valvotun edustajan asemaa koskeva hakemus sen jäsenvaltion asianmukaiselle viranomaiselle, jossa se sijaitsee.

Hakijan on toimitettava asianmukaiselle viranomaiselle turvaohjelma. Ohjelmassa on kuvattava menetelmät ja menettelyt, joita yrityksen on noudatettava tämän asetuksen sekä sen jäsenvaltion kansallisen siviili-ilmailun turvaohjelman noudattamiseksi, jossa kyseinen yritys sijaitsee. Lisäksi ohjelmassa on kuvattava, miten toimija itse seuraa näiden menetelmien ja menettelyjen noudattamista.

Hakijan on myös toimitettava kirjallinen vakuutus sitoutumisestaan ylläpitää ohjelmassa vahvistettuja turvanormeja ja ilmoittaa asianmukaiselle viranomaiselle välittömästi kaikista ohjelmaan tehdyistä muutoksista. Vakuutuksessa on oltava toimijan laillisen edustajan tai sen turva-asioista vastaavan henkilön allekirjoitus.

b)

Asianmukainen viranomainen tutkii turvallisuusohjelman varmistaakseen, että ohjelmassa vahvistetut turvatoimenpiteet vastaavat vaadittavia normeja. Asianmukainen viranomainen tekee tarkastuksen paikalla niissä hakijan tiloissa, joita hakemus koskee, arvioidakseen, kykeneekö hakija noudattamaan sekä tätä asetusta että sen jäsenvaltion kansallista siviili-ilmailun turvaohjelmaa, jossa kyseiset tilat sijaitsevat.

c)

Jos asianmukainen viranomainen pitää a ja b alakohdan mukaisesti annettuja tietoja tyydyttävinä, se voi nimetä, hyväksyä tai luetteloida toimijan valvotuksi edustajaksi määrättyihin toimipaikkoihin.

Tätä menettelyä on sovellettava viimeistään 1 päivästä maaliskuuta 2008.

6.2.2

Asianmukaisen viranomaisen tekemää tarkastusta valvotun edustajan tiloissa voidaan pitää 6.2.1 kohdan b alakohdassa tarkoitettuna paikalla tehtynä tarkastuksena.

6.2.3

Jos asianmukainen viranomainen ei enää pidä tyydyttävänä valvotun edustajan kykyä noudattaa tätä asetusta ja kansallista siviili-ilmailun turvaohjelmaa, se voi peruuttaa valvotun edustajan aseman.

6.3   Turvavalvontatoimenpiteet

6.3.1

Tarkastaessaan rahtitavaraa asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevan 6.3.1 kohdan b alakohdan mukaisesti, edustajien tai lentoliikenteen harjoittajien on

a)

käytettävä niitä keinoja tai menetelmiä, joilla kielletyt esineet todennäköisimmin paljastuvat, ottaen huomioon lähetysten luonteen, ja

b)

varmistettava, että käytetyissä keinoissa tai menetelmissä noudatetaan standardia, jolla kyetään riittävässä määrin varmistamaan, ettei rahtiin ole kätketty kiellettyjä esineitä.

6.3.2

Asianmukaisen viranomaisen on ilmoitettava komissiolle kaikista asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevan 6.3.1 kohdan b alakohdan iv alakohdassa tarkoitetuista muista keinoista, joita se sallii käytettävän rahtitavaran tarkastuksissa.

6.4   Tunnettua lähettäjää koskevat vaatimukset

6.4.1

Asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevassa 6.4.1 kohdan b alakohdassa tarkoitettu tunnetun lähettäjän ilmoitus on tehtävä kerran vuodessa kirjallisesti käyttäen kansallista vakiomallia.

Ilmoitukseen on sisällyttävä asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä olevan 6.4.1 kohdan c alakohdan i alakohdassa tarkoitettu vakuutus siitä, että lähetykset eivät sisällä lisäyksessä olevassa iv ja v kohdassa lueteltuja kiellettyjä esineitä.

Tunnettu lähettäjä kantaa antamastaan ilmoituksesta täyden vastuun.

6.4.2

Kun lähetykseen sisältyy kiellettyjä esineitä, tunnettu lähettäjä vakuuttaa kullakin kerralla kirjallisesti valvotulle edustajalle tai lentoliikenteen harjoittajalle, että lähetykseen sisältyy tällaisia esineitä.

6.4.3

Jos tunnettu lähettäjä ei enää kykene täyttämään velvoitteitaan, tunnetun lähettäjän aseman validoinnista vastaavan tahon eli asianmukaisen viranomaisen, valvotun edustajan tai lentoliikenteen harjoittajan on peruttava tunnetun lähettäjän asema.

6.5   Kuljetus vain rahdin kuljettamiseen tarkoitetuissa ilma-aluksissa

6.5.1

Kun valvottu edustaja tai lentoliikenteen harjoittaja nimeää yrityksen tunnetuksi tiliasiakkaaksi, jäsenvaltioiden on varmistettava, että noudatetaan seuraavaa menettelyä:

a)

Yrityksen on toimitettava allekirjoitettu sitoumus, jossa todetaan, että se:

vahvistaa vastaanottaneensa toimitilojen, henkilöstön ja kuljetusten turvaamista koskevat kansalliset ohjeet,

varmistaa, että kansalliset turvaohjeet on saatettu sen toimitiloissa työskentelevän henkilöstön tietoon,

pitää rahdin turvattuna, kunnes rahti toimitetaan valvotulle edustajalle tai lentoliikenteen harjoittajalle,

hyväksyy sen, että lähetyksiin voidaan soveltaa turvavalvontatoimenpiteitä, myös turvatarkastuksia, ja

hyväksyy, että asianmukainen viranomainen voi tehdä ilman ennakkoilmoitusta tarkastuksia sen toimitiloihin arvioidakseen, noudattaako tunnettu tiliasiakas kansallisia ohjeita.

Yrityksen on nimettävä vähintään yksi toimitilojen turvallisuudesta vastaava henkilö ja ilmoitettava valvotulle edustajalle tai lentoliikenteen harjoittajalle tämän henkilön nimi ja yhteystiedot.

b)

Valvotun edustajan tai lentoliikenteen harjoittajan on kirjattava yrityksestä seuraavat tiedot:

yritystä koskevat yksityiskohtaiset tiedot, mukaan luettuna yrityksen liiketoimintapaikan osoite (bona fide),

liiketoiminnan luonne,

yhteystiedot, mukaan luettuina turva-asioista vastaavan henkilön tai henkilöiden yhteystiedot,

yrityksen arvonlisäveronumero tai yritys- ja yhteisötunnus ja

pankkitili.

c)

Jos valvottu edustaja tai lentoliikenteen harjoittaja pitää a ja b kohdan mukaisesti annettuja tietoja tyydyttävinä, yritys voidaan nimetä tunnetuksi tiliasiakkaaksi.

6.5.2

Valvotun edustajan tai lentoliikenteen harjoittajan on ylläpidettävä tietokantaa 6.5.1 kohdan b alakohdassa tarkoitetuista tiedoista. Asianmukaisella viranomaisella on oltava pääsy tarkastamaan tietokannat.

6.5.3

Jos valvottu edustaja tai lentoliikenteen harjoittaja katsoo, ettei tunnettu tiliasiakas pysty enää noudattamaan kansallisia ohjeita, sen on peruttava tunnetun tiliasiakkaan asema.

7.   POSTILÄHETYKSET

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

8.   LENTOLIIKENTEEN HARJOITTAJAN POSTI JA MUU MATERIAALI

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

9.   LENTOLIIKENTEEN HARJOITTAJIEN ATERIAPALVELUVARASTOT JA -TARVIKKEET

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

10.   LENTOLIIKENTEEN HARJOITTAJIEN SIIVOUSPALVELUN VARASTOT JA TARVIKKEET

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

11.   YLEISILMAILU

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

12.   HENKILÖSTÖN PALVELUKSEEN OTTAMINEN JA KOULUTUS

12.1   Kansallinen ilmailun turvakoulutusohjelma

Kansalliseen ilmailun turvakoulutusohjelmaan on sisällyttävä häirikkömatkustajien käsittelyä koskevia koulutusvaatimuksia.

12.2   Turvahenkilöstö

12.2.1   Lentoliikenteen harjoittajan ja lentoaseman turvallisuushallinto

1.

Asianmukaisen viranomaisen on varmistettava, että jokaisella yhteisön lentoasemalla ja lentoliikenteen harjoittajalla on pätevä turvallisuushallinto. Asianmukaisen viranomaisen on varmistettava turvallisuushallinnon riittävä organisaatio. Lentoliikenteen harjoittajien ja lentoasemien turvallisuusvaatimusten noudattamisesta vastaavilla johtajilla on oltava tarvittava pätevyys, tiedot ja taidot, joihin on sisällyttävä seuraavat:

a)

kokemus ilmailun turvaamiseen liittyvästä toiminnasta tai

b)

kokemus muilta turvallisuuteen liittyviltä aloilta kuten lainvalvonta, asevoimat tai vastaavat alat ja

c)

asianmukaisen viranomaisen antama todistus tai vastaava hyväksyntä ja

d)

tiedot seuraavilta aloilta:

turvajärjestelmät ja kulunvalvonta

turvatoimenpiteet maassa ja lennolla

aseet ja muut kielletyt esineet

yleiskatsaus terrorismista.

12.3   Muu henkilöstö

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.

13.   TURVATARKASTUSLAITTEITA KOSKEVAT TEKNISET VAATIMUKSET

Ei säännöksiä tässä asetuksessa.


(1)  Tässä liitteessä noudatetaan samaa rakennetta ja numerointia kuin asetuksen (EY) N:o 2320/2002 liitteessä. Jos tässä asetuksessa ei anneta mitään säännöksiä ilmailun turvaamista koskevien yhteisten perusvaatimusten täytäntöönpanoa ja teknistä mukauttamista varten, tämä mainitaan nimenomaisesti vastaavassa kohdassa.

(2)  EYVL L 272, 25.10.1996, s. 36.

(3)  Päätöstä ei ole vielä julkaistu virallisessa lehdessä.

Lisäys 1

Lentoasemat, joilta lähtee lentoja yhteisön lentoasemille:

Singaporen (SIN) lentoasema

Kroatia:

Dubrovnikin (DBV) lentoasema

Rijekan (RJK) lentoasema

Pulan (PUY) lentoasema

Splitin (SPU) lentoasema

Zadarin (ZAD) lentoasema

Zagrebin (ZAG) lentoasema