22.2.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 49/1


NEUVOSTON LAUSUNTO,

annettu 12 päivänä helmikuuta 2008,

Luxemburgin tarkistetusta vakausohjelmasta vuosiksi 2007–2010

(2008/C 49/01)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon julkisyhteisöjen rahoitusaseman valvonnan sekä talouspolitiikan valvonnan ja yhteensovittamisen tehostamisesta 7 päivänä heinäkuuta 1997 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 1466/97 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 3 kohdan,

ottaa huomioon komission suosituksen,

on kuullut talous- ja rahoituskomiteaa,

ON ANTANUT TÄMÄN LAUSUNNON:

(1)

Neuvosto tutki 12 päivänä helmikuuta 2008 Luxemburgin tarkistetun vakausohjelman, joka kattaa vuodet 2007–2010.

(2)

Vuosien 2001, 2002 ja 2003 hitaan kasvun jälkeen Luxemburgissa on meneillään uusi vahva kasvukausi. Kokonaistuotanto kasvoi keskimäärin 5,25 prosenttia ja kotimaan työllisyys yli 3 prosenttia vuodessa vuosina 2004–2007. Näissä olosuhteissa Luxemburg on pystynyt palauttamaan julkisen taloutensa ylijäämäiseksi. Kasvu pysynee vahvana kyseessä olevalla kaudella, vaikka sen ennustetaan hidastuvan hieman tulevina vuosina. Nykyisestä talouden ja erityisesti julkisen talouden hyvästä tilanteesta huolimatta väestön ikääntymisestä aiheutuva ongelma tulee olemaan Luxemburgissa erityisen vaikea, minkä vuoksi pitkän aikavälin kestävyys on sille suuri haaste.

(3)

Ohjelmassa esitetään kaksi erilaista makrotaloutta ja julkista taloutta koskevaa ennustetta: keskiskenaario ja muunnelma. Keskiskenaario esitetään ohjelmassa viiteskenaariona, johon julkista taloutta koskevat ennusteet perustuvat. Tämänhetkisten tietojen (2) perusteella se näyttää perustuvan realistisiin kasvuoletuksiin. Siinä ennustetaan kokonaistuotannon kasvun supistuvan 6 prosentista vuonna 2007 keskimäärin 4,5 prosenttiin kaudella 2008–2010. Ohjelman inflaatioennusteet näyttävät olevan vuonna 2008 melko alhaisia, kun otetaan huomioon kuluttajahintojen kasvu vuoden 2007 lopussa ja energiahintojen viimeaikainen nousu. Työvoimakustannusten kasvu on Luxemburgissa ylittänyt merkittävästi EU:n keskiarvon 2000-luvun alusta, ja ohjelmassa työvoimakustannusten ennustetaan pysyvän melko korkeina kyseessä olevalla kaudella, mikä saattaa vähitellen heikentää maan kilpailukykyä.

(4)

Julkisen talouden ylijäämän arvioidaan komission yksiköiden syksyn 2007 talousennusteessa olevan vuonna 2007 1,2 prosenttia suhteessa BKT:hen ja vuoden 2007 tarkistetussa vakausohjelmassa 1,0 prosenttia suhteessa BKT:hen, kun taas edellisessä tarkistuksessa alijäämäksi arvioitiin 0,9 prosenttia suhteessa BKT:hen. Suurin syy tähän suureen poikkeamaan tavoitteesta on se, että julkista taloutta koskevia tietoja on tarkistettu huomattavasti viime vuosina. Se on aiheuttanut vuodesta 2005 alkaen julkisen talouden rahoitusasemien huomattavaa kohenemista. Koheneminen merkitsee sitä, että Luxemburgin julkisen talouden asetelma on viime vuosina vastannut tasaisesti keskipitkän aikavälin tavoitetta, jossa rakenteellisen alijäämän (eli suhdannetasoitetun julkisen talouden alijäämän ilman kertaluonteisia ja muita väliaikaisia toimenpiteitä) arvioidaan olevan 0,75 prosenttia suhteessa BKT:hen. Tämä on huomattavasti parempi toteutuma kuin vuoden 2006 tarkistuksessa keskipitkän aikavälin saavuttamiseksi vuodesta 2007 eteenpäin oli suunniteltu. Vaikka julkisen talouden rahoitusaseman parannus vuonna 2007 oli puolet siitä mitä vuoden 2006 tarkistuksessa suunniteltiin ja odotettua parempi toteutuma johtuu lähes kokonaan julkisen talouden tietojen laajamittaisesta tarkistuksesta, talousarvion toteutuksessa on vuonna 2007 näin ollen saavutettu tavoitteet, jotka neuvosto hyväksyi 27 päivänä helmikuuta 2007 vuoden 2006 tarkistuksesta antamassaan lausunnossa (3). Neuvosto panee merkille, että se on myös euroryhmän huhtikuussa 2007 hyväksymien finanssipolitiikan suuntaviivojen mukainen.

(5)

Nykyisessä ohjelmassa ei näiden tarkistettujen tietojen perusteella enää ennakoida julkisen talouden vakauttamista kuten edellisessä ohjelmassa. Ohjelman keskipitkän aikavälin päätavoite on nyt säilyttää keskimäärin noin 1 prosentin nimellinen ylijäämä suhteessa BKT:hen ja jatkaa keskipitkän aikavälin tavoitteen noudattamista reilulla marginaalilla koko ohjelmakauden ajan. Ylijäämän ennustetaan supistuvan 1 prosentista suhteessa BKT:hen vuonna 2007 0,8 prosenttiin vuonna 2008 henkilötuloverojen leikkausten vuoksi ennen kuin se alkaa myöhemmin vähitellen kasvaa. Perusylijäämä kehittynee vastaavalla tavalla. Ylijäämän kasvu vuodesta 2007 vuoteen 2010 ennakoidaan saavutettavan menosuhteen supistumisella 0,9 prosenttiyksikköä suhteessa BKT:hen, mikä enemmän kuin kompensoisi tulosuhteen laskua 0,7 prosenttiyksiköllä suhteessa BKT:hen. Nämä luvut edustavat ennusteita, joissa oletetaan, että politiikka säilyy ennallaan, eivätkä niinkään toimenpiteiden täytäntöönpanoa kuvastavia tavoitteita, paitsi vuonna 2008, jolloin luvuissa heijastuvat talousarvioon sisältyvät toimenpiteet.

(6)

Ohjelmassa esitettyihin julkista taloutta koskeviin ennusteisiin kohdistuvat riskit näyttävät olevan pitkälti tasapainossa. Ennusteet perustuvat realistiseen makrotalouden skenaarioon ja näyttävät olevan saavutettavissa. Toteutumat saattavat olla jopa hieman ohjelmassa ennustettuja parempia erityisesti varovaisten tuloennusteiden ansiosta ja koska maan julkisen talouden kehitys on aiemmin ollut suotuisaa.

(7)

Tämän riskinarvioinnin perusteella ohjelman mukainen finanssipolitiikan viritys vaikuttaa riittävältä varmistamaan, että ohjelman keskipitkän aikavälin tavoitteesta voidaan pitää kiinni suunnitelmien mukaisesti huomattavalla marginaalilla koko kauden ajan. Ohjelman mukainen finanssipolitiikan viritys vastaa vakaus- ja kasvusopimusta koko kauden ajan. Neuvosto panee merkille, että se on myös euroryhmän huhtikuussa 2007 hyväksymien suuntaviivojen mukainen.

(8)

Luxemburgin julkisen talouden kestävyyteen näyttää liittyvän keskisuuria riskejä. Ikääntymisestä talousarvioon aiheutuvat pitkän aikavälin vaikutukset ovat Luxemburgissa EU:n suurimpia. Erityisesti tähän vaikuttaa se, että eläkemenojen ennustetaan kasvavan huomattavasti. Ohjelmassa arvioitu vuoden 2007 julkisen talouden rahoitusasema, joka on edellisen ohjelman lähtöasetelmaa parempi, alhainen velkasuhde, sosiaaliturvaan kertyneet suuret varat ja rakenteellinen ylijäämä lieventävät osaltaan vaikutuksia, joita väestön ikääntymisestä ennakoidaan aiheutuvan julkiseen talouteen pitkällä aikavälillä. Tämä ei kuitenkaan riitä kattamaan ikääntymiseen liittyvien menojen merkittävää kasvua. Suurten perusylijäämien saavuttaminen keskipitkällä aikavälillä ja kuten viranomaiset ovat todenneet, ikääntymiseen liittyvien menojen huomattavaa kasvua hillitsevien lisätoimenpiteiden toteuttaminen vähentäisivät omalta osaltaan julkisen talouden kestävyydelle aiheutuvia riskejä.

(9)

Vaikuttaa siltä, että vakausohjelma on tietyssä määrin sopusoinnussa kansallisen uudistusohjelman täytäntöönpanosta lokakuussa 2007 esitetyn kertomuksen kanssa. Erityisesti vakausohjelman toimenpiteet ovat vuoden 2005 kansallisen uudistusohjelman ja sen täytäntöönpanosta vuoden 2007 lokakuussa esitetyn kertomuksen mukaisia. Tästä ovat esimerkkeinä T&K-menojen ennustettu kasvu ja tie- ja rautatieinfrastruktuureita koskevat uudet investointihankkeet. Kansallisten uudistusohjelmien uudistusten, joilla on välittömiä vaikutuksia talousarvioon, vaikutukset julkiseen talouteen ilmenevät vakausohjelman julkista taloutta koskevissa ennusteissa.

(10)

Ohjelmassa esitetty julkisen talouden strategia noudattaa osittain Lissabonin strategian yhdennettyihin suuntaviivoihin sisältyviä euroalueen jäsenvaltioiden talouspolitiikan laajoja suuntaviivoja ja maakohtaisia finanssipolitiikan suosituksia. Tähän mennessä ei ole käynnistetty varsinkaan eläkejärjestelmän uudistusta julkisen talouden kestävyyden edistämiseksi.

(11)

Vakaus- ja lähentymisohjelmia koskevissa käytännesäännöissä täsmennettyjen tietovaatimusten osalta voidaan todeta, että ohjelmasta puuttuu joitakin pakollisia ja vapaaehtoisia tietoja (4).

Yleisenä päätelmänä voidaan todeta, että julkinen talous on palautunut ylijäämäiseksi vahvan BKT:n ja työllisyyden kasvun vallitessa. Hiljattain julkistetut tarkistetut tiedot viittaavat siihen, että julkisen talouden heikentyminen on ollut huomattavasti vähäisempää kuin aiemmin oli arvioitu. Sen vuoksi Luxemburg on tasaisesti saavuttanut keskipitkän aikavälin tavoitteensa, ja julkisen talouden rahoitusaseman taso on ohjelmassa vuosittain vähintään 1 prosenttia suhteessa BKT:hen parempi kuin edellisessä tarkistuksessa. Vaikka veroleikkaukset supistavat ylijäämää hieman vuonna 2008, ohjelmassa pyritään säilyttämään keskimäärin 1 prosentin ylijäämä suhteessa BKT:hen koko kauden ajan. Ohjelmassa esitetyt makrotalouden skenaario ja julkisen talouden tavoitteet näyttävät realistisilta, ja julkisen talouden toteutumat saattavat olla jopa hieman suunniteltua parempia. Luxemburg joutuu kuitenkin kantamaan tulevina vuosikymmeninä erityisen raskasta väestön ikääntymisestä johtuvaa taakkaa, eikä tähän mennessä ole toteutettu sitä koskevia korjaustoimenpiteitä. Tämä selittää sen, että maalla katsotaan olevan keskisuuri riski sen julkisen talouden kestävyyden osalta pitkällä aikavälillä huolimatta siitä, että sen nykyinen julkisen talouden rahoitusasema on terve.

Ottaen huomioon edellä esitetty arvio ja ikääntymiseen liittyvien menojen erittäin voimakas kasvuennuste Luxemburgia kehotetaan parantamaan julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyttä toteuttamalla rakenneuudistustoimenpiteitä (erityisesti eläkkeiden alalla).

Keskeisten makrotaloutta ja julkista taloutta koskevien ennusteiden vertailu

 

2006

2007

2008

2009

2010

BKT:n määrä

(% muutos)

VO marraskuu 2007

6,1

6,0

4,5

5,0

4,0

KOM marraskuu 2007

6,1

5,2

4,7

4,5

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

5,5

4,0

5,0

4,0

tieto puuttuu

YKHI-inflaatio

(%)

VO marraskuu 2007

3,0

2,3

2,0

2,1

2,1

KOM marraskuu 2007

3,0

2,5

2,8

2,3

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

2,9

1,4

2,0

2,0

tieto puuttuu

Tuotantokuilu (5)

(% suhteessa potentiaaliseen BKT:hen)

VO marraskuu 2007

– 0,4

0,5

0,1

0,2

– 0,8

KOM marraskuu 2007 (6)

– 0,2

0,0

– 0,2

– 0,6

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

– 0,3

– 0,8

– 0,5

– 1,6

tieto puuttuu

Nettoluotonanto/

-otto verrattuna muuhun maailmaan (% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

KOM marraskuu 2007

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

tieto puuttuu

Julkisen talouden rahoitusasema

(% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

0,7

1,0

0,8

1,0

1,2

KOM marraskuu 2007

0,7

1,2

1,0

1,4

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

– 1,5

– 0,9

– 0,4

0,1

tieto puuttuu

Perusjäämä

(% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

0,9

1,2

1,1

1,2

1,5

KOM marraskuu 2007

0,9

1,3

1,2

1,5

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

– 1,3

– 0,8

– 0,2

0,3

tieto puuttuu

Suhdannetasoitettu rahoitusasema (5)

(% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

0,9

0,7

0,8

0,9

1,6

KOM marraskuu 2007

0,8

1,2

1,2

1,7

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

– 1,3

– 0,5

– 0,1

0,9

tieto puuttuu

Rakenteellinen rahoitusasema (7)

(% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

0,6

0,7

0,8

0,9

1,6

KOM marraskuu 2007

0,8

1,2

1,2

1,7

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

– 1,3

– 0,5

– 0,1

0,9

tieto puuttuu

Julkinen bruttovelka

(% suhteessa BKT:hen)

VO marraskuu 2007

6,6

6,9

7,1

7,2

7,0

KOM marraskuu 2007

6,6

6,6

6,0

5,4

tieto puuttuu

VO marraskuu 2006

7,5

8,2

8,5

8,5

tieto puuttuu

Vakausohjelma (VO), komission yksiköiden syksyn 2007 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat.


(1)  EYVL L 209, 2.8.1997, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 1055/2005 (EUVL L 174, 7.7.2005, s. 1). Tässä tekstissä mainitut asiakirjat löytyvät seuraavilta verkkosivuilta:

http://ec.europa.eu/economy_finance/about/activities/sgp/main_en.htm

(2)  Arvioinnissa otetaan erityisesti huomioon komission yksiköiden syksyn talousennuste ja komission arvio kansallisen uudistusohjelman lokakuun 2007 täytäntöönpanokertomuksesta.

(3)  EUVL C 70, 27.3.2007, s. 24.

(4)  Erityisesti sektorikohtaisia rahoitusasemia koskevat tiedot puuttuvat, julkisen talouden tietoja lukuun ottamatta.

(5)  Ohjelmien mukaiset tuotantokuilut ja suhdannetasoitetut rahoitusasemat, jotka komission yksiköt ovat laskeneet uudelleen ohjelmien tietojen perusteella.

(6)  Perustuu ennusteisiin, joiden mukaan potentiaalinen kasvu on 4,8 % vuonna 2006, 5,0 % vuosina 2007 ja 2008 sekä 4,9 % vuonna 2009.

(7)  Suhdannetasoitettu rahoitusasema, jossa ei ole otettu huomioon kertaluonteisia eikä muita väliaikaisia toimenpiteitä. Viimeisimpään ohjelmaan eikä komission yksiköiden syksyn talousennusteeseen ei sisälly kertaluonteisia eikä muita väliaikaisia toimenpiteitä kaudelle 2007–2010.

Lähde:

Vakausohjelma (VO), komission yksiköiden syksyn 2007 talousennuste (KOM) ja komission yksiköiden laskelmat.