30.4.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 113/3


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EY) N:o 458/2007,

annettu 25 päivänä huhtikuuta 2007,

eurooppalaisesta sosiaalisen suojelun integroidusta tilastointijärjestelmästä (ESSPROS)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 285 artiklan 1 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Perustamissopimuksen 2 artiklan mukaan yhteisön tehtäviin kuuluu sosiaalisen suojelun korkean tason edistäminen.

(2)

Lissabonissa maaliskuussa 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto antoi vauhtia jäsenvaltioiden poliittiselle ajatustenvaihdolle sosiaalisen suojelun järjestelmien modernisoimisesta.

(3)

Neuvoston päätöksellä 2004/689/EY (3) perustettiin sosiaalisen suojelun komitea, jonka kautta komissio ja jäsenvaltiot voivat yhteistyössä vaihtaa tietoja ja näkemyksiä sosiaalisen suojelun järjestelmien modernisoimisesta ja parantamisesta.

(4)

Komissio hahmotteli 27 päivänä toukokuuta 2003 antamassaan tiedonannossa strategian, jolla selkeytetään avoimen koordinoinnin menettelyjä sosiaalipolitiikan alalla sosiaalisen suojelun ja sosiaalisen osallisuuden aseman lujittamiseksi Lissabonin strategiassa. Neuvosto sopi 20 päivänä lokakuuta 2003, että selkeyttämistoimet tulisivat voimaan vuodesta 2006. Tärkeimmäksi raportointivälineeksi tuli vuotuinen yhteinen raportti, johon kootaan ne keskeiset analyysitulokset ja poliittiset viestit, joilla on merkitystä sekä avoimelle koordinointimenetelmälle kaikilla sen soveltamisaloilla että sosiaalista suojelua koskeville poikkialaisille kysymyksille.

(5)

Avoin koordinointimenetelmä on nostanut vertailukelpoisten, ajantasaisten ja luotettavien tilastojen saatavuuden keskeiseksi tekijäksi sosiaalipolitiikassa. Sosiaalista suojelua koskevia vertailukelpoisia tilastoja käytetäänkin varsinkin vuotuisissa yhteisissä raporteissa.

(6)

Komissio (Eurostat) kerää jo nykyisin jäsenvaltioilta sosiaalista suojelua koskevia tietoja vuosittain vapaaehtoiselta pohjalta. Toiminnasta on tullut vakiintunut käytäntö jäsenvaltioissa, ja se perustuu yhteisiin menetelmällisiin periaatteisiin, joilla pyritään takaamaan tietojen vertailukelpoisuus.

(7)

Yhteisön tilastojen laatimisesta säädetään yhteisön tilastoista 17 päivänä helmikuuta 1997 annetussa neuvoston asetuksessa (EY) N:o 322/97 (4).

(8)

Tämän asetuksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (5) mukaisesti.

(9)

Komissiolle olisi annettava toimivalta päättää ensimmäisestä vuodesta, jolta täydelliset tiedot nettososiaalietuuksista kerätään. Komissiolle olisi annettava myös toimivalta päättää toimenpiteistä, jotka koskevat kerättyjen tietojen yksityiskohtaista luokitusta, käytettäviä määritelmiä ja levittämissääntöjen päivittämistä. Koska nämä toimenpiteet ovat laajakantoisia ja niiden tarkoituksena on muuttaa tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia ja täydentää tätä asetusta lisäämällä siihen uusia muita kuin keskeisiä osia, niistä olisi päätettävä päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklassa säädettyä valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen.

(10)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla toteuttaa tämän asetuksen tavoitetta, eli sellaisten yhteisten tilastostandardien luomista, joiden avulla voidaan tuottaa yhdenmukaistettuja tietoja, vaan se voidaan saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tämän tavoitteen saavuttamiseksi tarpeen.

(11)

Tässä yhteydessä tehdään yhteistyötä Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestön kanssa nettososiaalietuuksien alalla.

(12)

Neuvoston päätöksellä 89/382/ETY, Euratom (6) perustettua Euroopan yhteisöjen tilasto-ohjelmakomiteaa on kuultu asiasta,

OVAT ANTANEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tämän asetuksen tarkoituksena on perustaa eurooppalainen sosiaalisen suojelun integroitu tilastointijärjestelmä, jäljempänä ’ESSPROS-järjestelmä’ säätämällä:

a)

menetelmäkehyksestä, joka perustuu yhteisiin standardeihin, määritelmiin, luokituksiin ja tilinpitosääntöihin, ja jota käytetään vertailukelpoisten tilastojen kokoamiseksi yhteisön käyttöön;

ja

b)

määräajoista, joiden kuluessa ESSPROS-järjestelmän mukaisesti kootut tilastot on toimitettava.

2 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa käytetään seuraavia määritelmiä:

a)

’yhteisön tilastoilla’ tarkoitetaan samaa kuin asetuksen (EY) N:o 322/97 2 artiklassa;

b)

’sosiaalisella suojelulla’ tarkoitetaan kaikkia julkisten ja yksityisten elinten toimia, joilla pyritään keventämään kotitalouksille ja yksittäisille henkilöille tietyistä erikseen määritellyistä riskeistä tai tarpeista aiheutuvaa taakkaa edellyttäen, että toimiin ei liity samanaikaista vastavuoroisuutta eikä yksilöllisiä järjestelyjä. On sovittu, että sosiaalista suojelua mahdollisesti edellyttävien riskien ja tarpeiden luettelo on seuraava: sairaus ja terveys, toimintarajoitteisuus, vanhuus, leski ja muut edunsaajat, perhe ja lapset, työttömyys, asuminen sekä muualla luokittelematon sosiaalinen syrjäytyminen;

c)

’sosiaalisen suojelun järjestelmällä’ tarkoitetaan yhden tai useamman institutionaalisen yksikön tukemaa säännöstöä, jolla säännellään sosiaalietuuksien tarjoamista ja rahoitusta;

d)

’sosiaalietuuksilla’ tarkoitetaan sosiaalisen suojelun järjestelmistä kotitalouksille ja yksittäisille henkilöille suoritettavia rahamääräisiä tai luontoismuotoisia tulonsiirtoja, joiden tarkoituksena on keventää tietyistä riskeistä ja tarpeista aiheutuvaa taakkaa;

e)

’veroetuuksilla’ tarkoitetaan sosiaalista suojelua, jota tarjotaan verohelpotuksina, jotka määriteltäisiin sosiaalietuuksiksi, jos ne maksettaisiin rahana. Mukaan ei lueta verohelpotuksia, joiden tarkoituksena on edistää sosiaalisen suojelun tarjoamista tai yksilöllisten vakuutussuunnitelmien tekemistä;

f)

’nettososiaalietuuksilla’ tarkoitetaan sosiaalietuuksien arvoa vähennettynä etuuden saajien sosiaalietuuksista maksamilla veroilla ja sosiaaliturvamaksuilla mutta lisättynä veroetuuksien arvolla.

3 artikla

Järjestelmän ala

1.   ESSPROS-perusjärjestelmään liittyvät tilastot kattavat sosiaalisen suojelun menoihin ja tuloihin liittyvät rahavirrat.

Tiedot on toimitettava sosiaalisen suojelun järjestelmien tasolla. Kunkin järjestelmän osalta on toimitettava yksityiskohtaiset ESSPROS-luokituksen mukaiset erittelyt menoista ja tuloista.

Liitteessä I olevassa 1 kohdassa annetaan tarkemmat ohjeet järjestelmä- ja etuuskohtaisista määrällisistä tiedoista, toimitettavista koontiryhmiin liittyvistä tiedoista ja järjestelyistä tietojen toimittamiseksi ja levittämiseksi. Järjestelmä- ja etuuskohtaisten laadullisten tietojen kohdeaiheista ja tietojen toimittamista, päivittämistä ja levittämistä koskevista järjestelyistä määrätään liitteessä I olevassa 2 kohdassa.

Ensimmäinen vuosi, jolta tietoja kerätään, on 2008.

2.   ESSPROS-perusjärjestelmän lisäksi mukaan otetaan moduuleja, joihin kuuluu täydentäviä tilastotietoja eläkkeensaajista ja nettososiaalietuuksista.

4 artikla

Eläkkeensaajia koskeva moduuli

1.   Ensimmäisestä tämän asetuksen mukaisesta tiedonkeruuvuodesta lähtien perusjärjestelmään otetaan mukaan eläkkeensaajia koskeva moduuli. Kohdeaiheista sekä järjestelyistä tietojen toimittamiseksi ja levittämiseksi vahvistetaan ohjeet liitteessä II.

2.   Ensimmäinen vuosi, jolta tietoja kerätään, on 2008.

5 artikla

Nettososiaalietuuksia koskeva moduuli

1.   Jäsenvaltioiden on vuoden 2008 loppuun mennessä tehtävä vuotta 2005 koskeva pilottitiedonkeruu nettososiaalietuuksia koskevan moduulin käyttöönottoa varten. Kohdeaiheet sekä järjestelyt tietojen toimittamiseksi vahvistetaan liitteessä III.

2.   Toimenpiteistä tähän moduuliin liittyvän täysimittaisen tiedonkeruun käynnistämiseksi päätetään kansallisen pilottitiedonkeruun perusteella ja edellyttäen, että tämän kokeellisen tutkimuksen tuloksista hyvin suuri enemmistö on myönteisiä; päätös tehdään 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen. Tämä kyseinen täysimääräinen tiedonkeruu käynnistetään aikaisintaan vuonna 2010.

6 artikla

Tietolähteet

Sosiaalista suojelua koskevien tilastojen on perustuttava seuraaviin tietolähteisiin kansallisten lakien ja käytäntöjen mukaisesti ja sen mukaan, miten niitä on jäsenvaltiossa saatavana:

a)

rekisterit ja muut hallinnolliset lähteet;

b)

tutkimukset;

c)

arviot.

7 artikla

Täytäntöönpanojärjestelyt

1.   Tämän asetuksen täytäntöönpanojärjestelyissä on otettava huomioon kustannushyötyanalyysin tulokset, ja niiden on koskettava liitteessä I esitettyä ESSPROS-perusjärjestelmää, liitteessä II esitettyä eläkkeensaajia koskevaa moduulia ja 5 artiklassa tarkoitettua nettososiaalietuuksia koskevaa moduulia.

2.   Toimenpiteistä, jotka koskevat tietojen toimitusmuotoja, toimitettavia tuloksia ja laadunarviointiperusteita, päätetään 8 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua sääntelymenettelyä noudattaen.

3.   Toimenpiteistä, jotka koskevat päätöstä ensimmäisestä vuodesta, jolta täydelliset tiedot kerätään, toimenpiteistä, jotka koskevat katettujen tietojen yksityiskohtaista luokitusta, käytettävistä määritelmistä ja levittämissääntöjen päivittämisestä, päätetään 8 artiklan 3 kohdassa tarkoitettua valvonnan käsittävää sääntelymenettelyä noudattaen. Näillä toimenpiteillä muutetaan tämän asetuksen muita kuin keskeisiä osia, muun muassa täydentämällä sitä.

8 artikla

Menettely

1.   Komissiota avustaa päätöksellä 89/382/ETY, Euratom perustettu tilasto-ohjelmakomitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 ja 7 artiklaa ottaen huomioon kyseisen päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 5 artiklan 6 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

3.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 5 a artiklan 1–4 kohtaa sekä 7 artiklaa ottaen huomioon kyseisen päätöksen 8 artiklan säännökset.

9 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 25 päivänä huhtikuuta 2007.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

H.-G. PÖTTERING

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. GLOSER


(1)  EUVL C 309, 16.12.2006, s. 78.

(2)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 30. marraskuuta 2006 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 22. maaliskuuta 2007.

(3)  EUVL L 314, 13.10.2004, s. 8.

(4)  EYVL L 52, 22.2.1997, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EY) N:o 1882/2003 (EUVL L 284, 31.10.2003, s. 1).

(5)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23, päätös sellaisena kuin se on muutettuna päätöksellä 2006/512/EY (EUVL L 200, 22.7.2006, s. 11).

(6)  EYVL L 181, 28.6.1989, s. 47.


LIITE I

ESSPROS-PERUSJÄRJESTELMÄ

1.   Kutakin järjestelmää ja etuutta koskevat määrälliset tiedot

Toimitettavat tiedot

Toimitetaan koontiryhmiin liittyvät tiedot, jotka kattavat seuraavat tiedot:

Menot

1.1.1.1   Sosiaalietuudet luokiteltuina:

a)

kohderyhmän mukaan (vastaa kutakin riskiä tai tarvetta);

ja

b)

kunkin kohderyhmän osalta kaksitasoisen erittelyn mukaan: tarveharkintaiset ja ei-tarveharkintaiset sekä rahaetuudet (jaottelu toistuvasti ja kertasuorituksina maksettaviin etuuksiin) ja luontoisetuudet.

1.1.1.2   Hallintokustannukset

1.1.1.3   Siirrot muihin järjestelmiin

1.1.1.4   Muut menot

Tulot

1.1.2.1   Sosiaaliturvamaksut

1.1.2.2   Julkisyhteisöjen rahoitus

1.1.2.3   Siirrot muista järjestelmistä

1.1.2.4   Muut tulot

Katettavista tiedoista (yksityiskohtaiseen luokitukseen liittyvät) säädetään 8 artiklan 3 kohdassa vahvistetun menettelyn mukaisesti.

1.2   Tietojen toimittaminen

Tilastot toimitetaan vuosittain. Tiedot koskevat kalenterivuotta kansallisten käytänteiden mukaisesti. Tietojen sekä mahdollisten aiempia vuosia koskevien tarkistusten toimittamisen määräaika on vuoden N osalta 30 päivä kesäkuuta vuonna N + 2.

1.3   Levittäminen

Komissio (Eurostat) julkaisee vuoden N tiedot sosiaalisen suojelun menoista kaikissa järjestelmissä viimeistään 31 päivänä lokakuuta vuonna N + 2. Samaan aikaan komissio (Eurostat) toimittaa yksityiskohtaiset järjestelmäkohtaiset tiedot erityisille käyttäjille (ESSPROS-tietoja kokoaville kansallisille elimille, komission yksiköille ja kansainvälisille elimille). Nämä erityiset käyttäjät saavat julkaista ainoastaan tietoja, jotka koskevat useita järjestelmiä ryhmänä.

2.   Järjestelmä- ja etuuskohtaiset laadulliset tiedot

2.1   Kohdeaiheet

Kutakin järjestelmää koskeviin laadullisiin tietoihin kuuluu yleiskuvaus järjestelmästä, yksityiskohtainen kuvaus etuuksista sekä tiedot viimeaikaisista muutoksista ja uudistuksista.

2.2   Laadullisten tietojen toimittaminen ja päivittäminen

Täydellisten jo toimitettujen laadullisten tietojen vuotuinen päivitys koskee vain sosiaalisen suojelun järjestelmiin tehtyjä muutoksia, ja päivitys toimitetaan yhdessä määrällisten tietojen kanssa.

2.3   Levittäminen

Komissio (Eurostat) toimittaa kutakin järjestelmää koskevat laadulliset tiedot viimeistään 31 päivänä lokakuuta vuonna N + 2.


LIITE II

ELÄKKEENSAAJIA KOSKEVA MODUULI

1.   Etuuksien luokat

Moduuli kattaa tiedot eläkkeensaajista, joilla tarkoitetaan seuraavien jostakin sosiaalisen suojelun järjestelmästä myönnettävien toistuvasti maksettujen rahaetuuksien saajia:

a)

työkyvyttömyyseläke;

b)

työkyvyn heikkenemisen takia maksettava varhaiseläke;

c)

vanhuuseläke;

d)

varhennettu vanhuuseläke;

e)

osa-aikaeläke;

f)

perhe-eläke;

g)

työmarkkinasyistä myönnettävä varhaiseläke.

2.   Tietojen toimittaminen

Tilastot toimitetaan vuosittain. Tiedot ovat poikkileikkaus kalenterivuoden lopun tilanteesta. Vuoden N tiedot on toimitettava vuoden N + 2 toukokuun 31 päivään mennessä jaoteltuina:

a)

sosiaalisen suojelun järjestelmän mukaan;

b)

sukupuolen mukaan (kaikki järjestelmät yhteensä).

3.   Levittäminen

Komissio (Eurostat) julkaisee kaikkia järjestelmiä koskevat vuoden N tiedot viimeistään 31 päivänä lokakuuta vuonna N + 2. Samaan aikaan komissio (Eurostat) toimittaa yksityiskohtaiset järjestelmäkohtaiset tiedot erityisille käyttäjille (ESSPROS-tietoja kokoaville kansallisille elimille, komission yksiköille ja kansainvälisille elimille). Erityiset käyttäjät saavat julkaista pelkästään useita järjestelmiä ryhmänä koskevia tietoja.

Komissio (Eurostat) julkaisee ja levittää erityisille käyttäjille (ESSPROS-tietoja kokoaville kansallisille elimille, komission yksiköille ja kansainvälisille elimille) kunkin seitsemän luokan kokonaismääriä koskevat vuoden N tiedot viimeistään 31 päivänä lokakuuta vuonna N + 2.


LIITE III

PILOTTITIEDONKERUU NETTOSOSIAALIETUUKSISTA

1.   Kohdeaiheet

Keruun aiheena on nettososiaalietuuksien laskeminen.

2.   Tietojen toimittaminen

Sosiaalietuuksista vuonna 2005 perityn henkilökohtaisen tuloveron ja sosiaaliturvamaksujen osuus on ilmoitettava erityyppisten rahana maksettavien sosiaalietuuksien mukaan eriteltynä ja mieluiten jaoteltuna edelleen yhdenmukaisesti verotettuihin järjestelmiin kuuluvien ryhmien mukaan. Hankalissa tapauksissa tulokset voidaan toimittaa soveltuviin etuusryhmiin jaoteltuina ilmoittamalla esimerkiksi liitteessä II lueteltujen seitsemän eläkeluokan kokonaismäärä tai tietyn kohderyhmän rahaetuudet yhteensä. Kutakin osatekijää koskevat veroetuudet ilmoitetaan erikseen käyttämällä menetetyn verotulon menetelmää.