21.4.2007   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 104/20


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 439/2007,

annettu 20 päivänä huhtikuuta 2007,

Euroopan yhteisön sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välisistä suhteista tehdyn neuvoston päätöksen 2006/526/EY täytäntöönpanosta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan yhteisön sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välisistä suhteista 17 päivänä heinäkuuta 2006 tehdyn neuvoston päätöksen 2006/526/EY (1) ja erityisesti sen 9 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Päätöksessä 2006/526/EY, jäljempänä ’päätös’, velvoitetaan komissio hyväksymään päätöksen toista osaa koskevat täytäntöönpanotoimenpiteet yhteistyössä Grönlannin maakuntahallituksen ja Tanskan hallituksen kanssa kumppanuusmenettelyn mukaisesti.

(2)

Päätöksen 9 artiklan nojalla hyväksyttyjen toimenpiteiden olisi oltava moitteettoman varainhoidon, kumppanuuden, täydentävyyden ja toissijaisuuden periaatteiden mukaisia, ja lisäksi toimenpiteillä olisi varmistettava, että Grönlannin maakuntahallitus ottaa vastuun kehitysprosessista ja että Grönlannin maakuntahallituksen ja komission toteuttama seuranta ja tarkastus ovat riittäviä.

(3)

Ottaen huomioon päätöksen 11 artiklan 2 kohdan sekä Grönlannin maakuntahallituksen erityistarpeet ja kehitysmahdollisuudet sekä sen julkisen varainhoidon Euroopan yhteisön rahoitustuki myönnetään budjettitukena.

(4)

Olisi luotava säännökset, joiden puitteissa Grönlannin maakuntahallitus ja komissio laativat ja hyväksyvät päätöksen 6 artiklassa mainitun, Grönlannin kestävää kehitystä koskevan suuntaa-antavan ohjelma-asiakirjan, sekä säädettävä ohjelma-asiakirjan täytäntöönpanosta, seurannasta, arvioinnista ja tarkistuksesta sekä raportoinnista. Säännösten olisi katettava myös komission osallistuminen mainittuihin toimiin.

(5)

Tässä asetuksessa säädetyistä toimenpiteistä on kuultu Grönlannin maakuntahallitusta ja Tanskan hallitusta.

(6)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat päätöksen 10 artiklalla perustetun Grönlanti-komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa säädetään Grönlannille annettavan ja komission 1 päivästä tammikuuta 200731 päivään joulukuuta 2013 hallinnoiman yhteisön rahoitustuen ohjelmasuunnittelusta, täytäntöönpanosta, seurannasta, tarkastelusta ja arvioinnista päätöksen 2006/526/EY sekä Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen säännösten mukaisesti.

2 artikla

Täydentävyys ja kumppanuus

1.   Tuen ohjelmasuunnittelun, täytäntöönpanon, seurannan, tarkastelun ja arvioinnin toteuttavat Grönlannin maakuntahallitus, Tanskan hallitus ja komissio tiiviissä yhteistyössä.

2.   Grönlannin maakuntahallitus huolehtii siitä, että paikallisviranomaisia ja kansalaisyhteiskuntaa kuullaan ohjelmasuunnittelun aikana.

3.   Grönlannin maakuntahallitus, Tanskan hallitus ja komissio edistävät toisaalta tähän asetukseen perustuvien toimenpiteiden sekä Euroopan kehitysrahaston ja Euroopan investointipankin tuella toteutettavien toimenpiteiden ja toisaalta Tanskan hallituksen tuella toteutettavien toimenpiteiden keskinäistä koordinaatiota ja johdonmukaisuutta.

3 artikla

Ohjelmasuunnittelu

1.   Euroopan yhteisön rahoitustuella päätöksen puitteissa toteutettavat toimenpiteet on suunniteltava mahdollisimman pian tämän asetuksen voimaantulon jälkeen, ja sitä varten on laadittava Grönlannin kestävää kehitystä koskeva suuntaa-antava ohjelma-asiakirja, jäljempänä ’ohjelma-asiakirja’, tämän asetuksen liitteessä olevan mallin mukaisesti.

2.   Grönlannin maakuntahallitus valmistelee ehdotuksen ohjelma-asiakirjaksi kuultuaan kehitysprosessin toimijoita ja käyttäen hyväksi saatuja kokemuksia ja parhaita käytänteitä.

Ohjelma-asiakirjaa koskeva ehdotus mukautetaan Grönlannin tarpeisiin ja erityisolosuhteisiin. Toimet asetetaan ohjelma-asiakirjassa tärkeysjärjestykseen, ja se lujittaa paikallista vastuuta yhteistyöohjelmista.

Ehdotus toimitetaan komissiolle viimeistään kolmen kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta.

3.   Grönlannin maakuntahallitus, Tanskan hallitus ja komissio neuvottelevat ohjelma-asiakirjan luonnoksesta ottaen kuitenkin huomioon komission vastuun ratkaisustrategiasta.

Grönlannin maakuntahallitus toimittaa kaikki tarvittavat tiedot, toteutettavuustutkimusten tulokset mukaan luettuina, jotta komissio voi arvioida ohjelma-asiakirjan luonnosta mahdollisimman tehokkaasti.

Grönlannin maakuntahallituksen ja komission välillä mahdollisesti esiintyvät näkemyserot kirjataan muistiin.

4.   Komissio arvioi ohjelma-asiakirjaa koskevan ehdotuksen 30 päivän kuluessa siitä kun Grönlannin maakuntahallitus on sen toimittanut ja katsoo, sisältääkö se kaikki päätöksen 6 artiklan 4 kohdassa tarkoitetun vuotuisen rahoituspäätöksen tekemiseen tarvittavat seikat ja vastaako se päätöksen, tämän asetuksen sekä aiheeseen liittyvien Euroopan yhteisön politiikkojen tavoitteita.

5.   Grönlannin maakuntahallitus vastaa ohjelma-asiakirjan viimeistelystä. Grönlannin maakuntahallitus ja komissio hyväksyvät yhdessä ohjelma-asiakirjan. Komissio hyväksyy ohjelma-asiakirjan sen jälkeen, kun Grönlanti-komitea on antanut siitä lausuntonsa päätöksen 10 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

4 artikla

Täytäntöönpano

1.   Komissio tekee sitoumuksen Grönlannille päätöksen nojalla myönnettävästä rahoitusavusta Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen sekä päätöksen 11 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

2.   Ennen maksusitoumuksen antamista komissio tekee ohjelma-asiakirjan puitteissa vuotuisen rahoituspäätöksen, joka kattaa alakohtaisen talousarviotuen ja perustuu komission ja Grönlannin maakuntahallituksen tekemään rahoitussopimukseen. Komissio tekee vuotuisen rahoituspäätöksen vasta sen jälkeen kun Grönlanti-komitea on antanut asiasta lausuntonsa päätöksen 10 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

3.   Tuen vuotuisesta kokonaismäärästä käytetään alustavasti enintään yksi prosentti kattamaan resurssit, joita komissio tarvitsee voidakseen hallinnoida tukea tehokkaasti.

5 artikla

Seuranta, tarkastelu ja arviointi

1.   Grönlannin maakuntahallituksella on ensisijainen vastuu Euroopan yhteisön rahoitustukeen liittyvän varainhoidon valvonnasta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta komission vastuuta yhteisön rahoitustuen täytäntöönpanosta.

Komissio ja Grönlannin maakuntahallitus tekevät yhteistyötä ja koordinoivat tarkastussuunnitelmia ja -menetelmiä sekä niiden täytäntöönpanoa, jotta tehdyistä tarkastuksista saadaan mahdollisimman suuri hyöty. Komissio ja Grönlannin maakuntahallitus vaihtavat välittömästi tietoja tehtyjen tarkastusten tuloksista.

2.   Grönlannin maakuntahallitus valvoo ohjelma-asiakirjan täytäntöönpanoa.

Voidakseen todentaa avun täytäntöönpanon tehokkuuden ja laadun Grönlannin maakuntahallitus seuraa ja tarkastelee ohjelma-asiakirjan erityistavoitteiden saavuttamisessa tapahtunutta edistystä.

Grönlannin maakuntahallitus toteuttaa seurannan ohjelma-asiakirjassa ja vuotuisessa rahoitussopimuksessa eriteltyjä indikaattoreita käyttäen. Nämä indikaattorit liittyvät ohjelman erityisluonteeseen ja sen tavoitteisiin.

3.   Grönlannin maakuntahallitus laatii vuosittain täytäntöönpanokertomuksen ja toimittaa sen komissiolle noudattaen määräaikoja, jotka sisältyvät komission ja Grönlannin maakuntahallituksen vuosittain tekemiin rahoitussopimuksiin.

Vuotuinen täytäntöönpanokertomus laaditaan paikallistasolla, minkä jälkeen Grönlannin maakuntahallitus ja komissio viimeistelevät sen 60 päivän kuluessa.

Täytäntöönpanokertomus sisältää erityisesti:

a)

arvion yhdellä tai useammalla painopistealalla saavutetuista tuloksista verrattuna ohjelma-asiakirjassa yksilöityihin tavoitteisiin, indikaattoreihin ja alakohtaisia politiikkoja koskeviin sitoumuksiin;

b)

arvion rahoitussopimuksissa mainittujen, meneillään olevien toimien täytäntöönpanosta sekä sitoumusten ja maksatusten aikataulussa pysymisestä; ja

c)

lausunnon toimien laillisuudesta ja asianmukaisuudesta.

4.   Päätöksen 13 artiklassa mainitun välitarkastelun yhteydessä tarkastellaan ohjelma-asiakirjan tuloksia ja niiden merkitystä sekä tavoitteiden saavuttamista ja arvioidaan rahoituksen käyttöä, valvontaa ja täytäntöönpanoa sekä maksujen toteutumista ja Grönlannin maakuntahallituksen ja komission välistä yhteistyötä.

Komissio huolehtii välitarkastelun toteuttamisesta yhteistyössä Grönlannin maakuntahallituksen ja Tanskan hallituksen kanssa ottaen huomioon ohjelma-asiakirjassa määritellyt kriteerit, myös määrärahat, sekä edellä 3 kohdassa mainitut vuotuiset täytäntöönpanokertomukset.

5.   Ohjelma-asiakirjan arvioinnissa käsitellään varojen käyttöä, avun tehokkuutta ja tuloksellisuutta sekä sen vaikutusta, ja siinä tehdään päätelmiä ja suosituksia, jotka perustuvat erityisesti jo käytettävissä oleviin arviointituloksiin.

Arvioinnissa käsitellään tekijöitä, jotka vaikuttavat täytäntöönpanon onnistumiseen tai epäonnistumiseen, saavutuksiin ja tuloksiin sekä niiden kestävyyteen.

Komissio huolehtii ohjelma-asiakirjan arvioinnista yhteistyössä Grönlannin maakuntahallituksen ja Tanskan hallituksen kanssa.

Arvioinnin tulokset ovat julkisia.

6 artikla

Suojatoimenpiteet

1.   Komissio keskeyttää maksut ja ilmoitettuaan syyt tähän pyytää Grönlannin maakuntahallitusta toimittamaan omat huomionsa ja tarvittaessa tekemään korjaukset määräajassa, jos komissio katsoo tarvittavat tarkastukset suoritettuaan, että

a)

Grönlannin maakuntahallitus ei ole noudattanut sille asetettuja velvoitteita; tai

b)

yhteisön rahoitusosuuden maksaminen ei ole ohjelma-asiakirjan tai sen osan perusteella osittain tai lainkaan perusteltua; tai

c)

hallinto- tai seurantajärjestelmissä on vakavia puutteita, jotka saattavat johtaa järjestelmällisiin väärinkäytöksiin.

2.   Määräaika, jonka kuluessa Grönlannin maakuntahallitus voi vastata pyyntöön toimittaa huomionsa ja tarvittaessa tehdä korjauksia, on kaksi kuukautta lukuun ottamatta asianmukaisesti perusteltuja tapauksia, joissa komissio voi suostua pidempään määräaikaan.

3.   Jos Grönlannin maakuntahallitus on eri mieltä komission tekemistä huomioista, komissio kutsuu sen ja Tanskan hallituksen kumppanuuskokoukseen, jossa osapuolet yrittävät päästä sopimukseen huomioista ja niiden perusteella tehtävistä päätelmistä.

Jos Grönlannin maakuntahallitus on eri mieltä komission tekemistä huomioista ja asiasta järjestetään ad hoc -kumppanuuskokous, 5 kohdan mukainen kolmen kuukauden määräaika, jonka kuluessa komissio voi tehdä päätöksen, alkaa kulua kumppanuuskokouksesta.

4.   Jos komissio ehdottaa rahoitusoikaisuja, Grönlannin maakuntahallitukselle on annettava tilaisuus osoittaa kyseisiä asiakirjoja tutkimalla, että väärinkäytös ei tosiasiassa ole ollut niin laajaa kuin komissio arvioi.

Ainoastaan asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa tämä tutkinta voi kestää kauemmin kuin kaksi kuukautta 2 kohdassa tarkoitetun kahden kuukauden ajanjakson jälkeen. Komissio ottaa huomioon kaikki Grönlannin maakuntahallituksen määräaikojen kuluessa toimittamat todisteet.

5.   Jos sopimukseen ei ole päästy eikä Grönlannin maakuntahallitus ole tehnyt korjauksia, komissio ottaa 2 kohdassa annetun määräajan päätyttyä huomioon Grönlannin maakuntahallituksen ja Tanskan hallituksen esittämät huomiot ja päättää kolmen kuukauden määräajassa

a)

pienentää maksuja; tai

b)

tehdä tarpeelliset rahoitusoikaisut peruuttamalla yhteisön rahoitusosuuden kokonaan tai osittain.

6.   Komissio voi asianmukaisen tarkastuksen jälkeen keskeyttää välimaksun kokonaan tai osittain, jos kyseinen meno sen mielestä liittyy vakavaan väärinkäytökseen, jota ei ole korjattu ja joka edellyttää välitöntä toimintaa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta 1–5 kohdan soveltamista.

Komissio ilmoittaa Grönlannin maakuntahallitukselle toteutetut toimet ja niiden perustelut. Jos keskeytykseen johtaneet syyt ovat viiden kuukauden kuluttua edelleen olemassa tai jos Grönlannin maakuntahallitus ei ole ilmoittanut komissiolle toimenpiteistä, joita se on toteuttanut korjatakseen vakavan väärinkäytöksen, voidaan saatavat periä Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavan varainhoitoasetuksen mukaisesti.

7 artikla

Tiedottaminen ja tunnetuksi tekeminen

1.   Grönlannin maakuntahallitus huolehtii siitä, että päätöksen nojalla rahoitetut ohjelmat saavat riittävästi julkisuutta, tiedottamalla kansalaisille Euroopan yhteisön roolista ohjelmien täytäntöönpanossa.

2.   Grönlannin maakuntahallitus huolehtii erityisesti siitä, että Euroopan yhteisön toimielinten edustajat ovat mukana yhteisön tuella toteutettavia ohjelmia koskevissa tärkeimmissä tiedotustapahtumissa.

8 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 20 päivänä huhtikuuta 2007.

Komission puolesta

Louis MICHEL

Komission jäsen


(1)  EUVL L 208, 29.7.2006, s. 28.

(2)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o 1995/2006 (EUVL L 390, 30.12.2006, s. 1).


LIITE

GRÖNLANNIN KESTÄVÄÄ KEHITYSTÄ KOSKEVAN OHJELMA-ASIAKIRJAN OHJEELLINEN RAKENNE

Ohjelma-asiakirja (tiivistelmä ja 1–5 luvut mukaan luettuina) voi olla enintään noin 15 sivua pitkä. Tämä sivumäärä ei sisällä liitteitä.

A-osa:   Yhteistyöstrategia

Tiivistelmä

Ohjelma-asiakirjan alussa on puolen sivun mittainen tiivistelmä, jossa kuvataan Grönlannin suurimpia haasteita keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, ohjelma-asiakirjan tärkeintä tavoitetta sekä keskeisiä painopistealan valintaan vaikuttaneita syitä.

1 luku:   EY:n kanssa tehtävän yhteistyön tavoitteet

Tässä luvussa esitetään EY:n kanssa tehtävän yhteistyön yleiset tavoitteet, jotka on määritelty EY:n perustamissopimuksessa, päätöksessä sekä siihen liittyvässä yhteisessä julistuksessa Euroopan yhteisön sekä Grönlannin ja Tanskan kuningaskunnan välisistä suhteista.

2 luku:   Grönlannin maakuntahallituksen poliittinen toimintaohjelma

Tässä luvussa esitetään lyhyesti Grönlannin maakuntahallituksen tavoitteet sellaisina kuin ne on määritelty virallisissa (alakohtaisissa) poliittisissa asiakirjoissa, keskipitkän tai pitkän aikavälin suunnitelmissa, uudistusstrategioissa tai kehittämisohjelmissa. Lisäksi tässä olisi ilmoitettava, miten Grönlannin maakuntahallitus aikoo saavuttaa nämä tavoitteet, sekä arvioitava tavoitteisiin liittyviä alakohtaisia talousarvioita. Tässä luvussa olisi myös arvioitava lyhyesti Grönlannin institutionaalisia valmiuksia.

3 luku:   Poliittisen, taloudellisen ja yhteiskunnallisen tilanteen arviointi

Tässä luvussa olisi tarkasteltava Grönlannin poliittista kehitystä / keskeisiä poliittisia kysymyksiä sekä ulkosuhteisiin liittyviä olennaisia seikkoja, esimerkiksi maan poliittista tilannetta, kaupallisia näkökohtia, taloudellista ja yhteiskunnallista tilannetta, ympäristönäkökohtia sekä nykyisten toimintalinjojen kestävyyttä ja keskipitkän aikavälin haasteita. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä Grönlannin makrotalouspolitiikan sekä julkisen varainhoidon arviointiin.

4 luku:   EY:n ratkaisustrategia

Tässä luvussa olisi kuvattava EY:n kanssa tehtävään yhteistyöhön liittyviä strategisia valintoja sekä ilmoitettava, mille alalle / mille aloille yhteisön rahoitustuki on tarkoitus keskittää. Tuettavien alojen valinnassa on otettava huomioon seuraavat seikat:

EY:n poliittiset tavoitteet,

Grönlannin tilanteen ja kehitysstrategian analyysi, joka puolestaan vaikuttaa avustusstrategian merkityksellisyyteen ja pysyvyyteen,

käytettävissä olevien varojen alustava määrä,

yhteisön tuen ja toisaalta muilta keskeisiltä yhteistyökumppaneilta saatavan avun sekä Grönlannin maakuntahallituksen omien ohjelmien keskinäinen täydentävyys. Näitä ohjelmia olisi kuvattava lyhyesti.

B-osa:   Maaohjelma

5 luku:   Maaohjelma

Tässä luvussa kuvataan Grönlannin maaohjelmaa, joka perustuu strategiseen analyysiin ja on yhdenmukainen sen kanssa. Maaohjelma on olennainen osa ohjelma-asiakirjaa ja käsittää seuraavat osat:

   Tavoitteet ja odotetut tulokset: Tässä osassa kuvataan lyhyesti kaudella 2007–2013 rahoitettavan ohjelman yleistavoitteita ja tarkoitusta sekä odotettavissa olevia tuloksia.

   Määrärahat: Tässä osassa olisi eriteltävä painopistealaa (ja tarvittaessa muita aloja) varten kaudelle 2007–2013 myönnetyt alustavat määrärahat, joilla on tarkoitus tukea strategian keskeisiä tavoitteita. Kaikki rahamäärät on ilmoitettava euroina.

   Painopisteala: Tässä osassa annetaan tiedot painopistealan (ja tarvittaessa muiden alojen) erityistavoitteista ja odotettavissa olevista tuloksista sekä tärkeimmistä rahoituslähteistä. Lisäksi tässä osassa olisi ilmoitettava poliittiset/liitännäistoimenpiteet, jotka Grönlannin hallitus aikoo toteuttaa tukeakseen ratkaisustrategian täytäntöönpanoa. Painopistealaa (ja tarvittaessa muita aloja) varten erikseen kohdennetut rahamäärät olisi ilmoitettava. Lisäksi on mainittava sidosryhmät.

   Rahoitusta koskevat yksityiskohtaiset säännöt: Tässä kohdassa analysoidaan alakohtaisen talousarviotuen etuja sekä talousarviotukeen sovellettavia yksityiskohtaisia sääntöjä.

   Riskit ja oletukset: Tässä kuvataan ohjelmaan liittyviä oletuksia, ohjelman täytäntöönpanoon mahdollisesti vaikuttavia riskejä sekä toimenpiteitä riskien pienentämiseksi.

   Indikaattorit: Panosta, tuotosta, tulosta ja mahdollisuuksien mukaan vaikutusta kuvaavat indikaattorit on määriteltävä painopistealaan kuuluvien politiikanalojen osalta. Indikaattorien on oltava tarkkoja, lyhyellä/keskipitkällä aikavälillä mitattavissa olevia, saavutettavissa olevia ja realistisia sekä aikatauluun sidottuja. Lisäksi niiden soveltamiselle olisi määriteltävä lähtötaso, tavoite sekä määräaika, jotta niiden pohjalta voidaan tehdä vertailuja vuotuisen tarkastelun sekä väli- ja lopputarkastelun yhteydessä.

   Edistymisen seuranta: Tässä osassa kuvataan järjestelyjä edistymisen seuraamiseksi käytettävissä olevien tietojen pohjalta.

   Monialaiset aiheet: Erityistä huomiota on kiinnitettävä monialaisten aiheiden (esim. sukupuolinäkökohdat, ympäristö sekä instituutioiden ja toimintavalmiuksien kehittäminen) valtavirtaistamiseen yhteisön tukea saavilla aloilla.

   Perustiedot Grönlannista sekä muut tarpeelliset tiedot olisi liitettävä ohjelma-asiakirjaan.