25.2.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 55/30


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 20 päivänä helmikuuta 2006,

Kroatian liittymiskumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista ja päätöksen 2004/648/EY kumoamisesta

(2006/145/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Eurooppa-kumppanuuksien solmimisesta osana vakautus- ja assosiaatioprosessia 22 päivänä maaliskuuta 2004 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 533/2004 (1) ja erityisesti sen 1 a artiklan ja 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Thessalonikissa 19. ja 20. kesäkuuta 2003 kokoontunut Eurooppa-neuvosto vahvisti kumppanuudet keinoksi lähentää Länsi-Balkanin maita Eurooppaan osana vakautus- ja assosiaatioprosessia.

(2)

Asetuksessa (EY) N:o 533/2004 säädetään, että neuvosto päättää kumppanuuksien periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista sekä niihin myöhemmin mahdollisesti tehtävistä mukautuksista.

(3)

Neuvosto hyväksyi 13 päivänä syyskuuta 2004 Eurooppa-kumppanuuden Kroatian kanssa (2).

(4)

Jäsenvaltiot aloittivat 3 päivänä lokakuuta 2005 neuvottelut Kroatian kanssa sen liittymisestä Euroopan unioniin. Neuvottelujen tahti määräytyy sen mukaan, miten Kroatia edistyy liittymisen valmisteluissa; edistymistä arvioidaan muun muassa sillä, miten säännöllisesti tarkistettavan kumppanuuden täytäntöönpano etenee.

(5)

Tämän vuoksi on aiheellista solmia liittymiskumppanuus, jolla saatetaan nykyinen kumppanuus ajan tasalle, jotta jatkotoimia varten voidaan määritellä uusia ensisijaisia tavoitteita Kroatian valmisteluja Euroopan unioniin lähentymisessä koskevan vuoden 2005 määräaikaiskertomuksen päätelmien perusteella.

(6)

Asetuksen (EY) N:o 533/2004 mukaan liittymiskumppanuuksien seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessissa käyttöön otetuilla välineillä.

(7)

Valmistautuakseen yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin Kroatian odotetaan laativan suunnitelman, johon sisältyy aikataulu ja täsmätoimenpiteitä sille, miten se aikoo saavuttaa liittymiskumppanuuden ensisijaiset tavoitteet.

(8)

Päätös 2004/648/EY olisi sen takia kumottava,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 533/2004 1 a artiklan mukaisesti Kroatian liittymiskumppanuuden periaatteet, ensisijaiset tavoitteet ja ehdot esitetään tämän päätöksen liitteessä, joka on tämän päätöksen erottamaton osa.

2 artikla

Liittymiskumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessissa käyttöön otetuilla välineillä, erityisesti komission vuosittain edistymisestä esittämissä määräaikaiskertomuksissa.

3 artikla

Kumotaan päätös 2004/648/EY.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 20 päivänä helmikuuta 2006.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

J. PRÖLL


(1)  EUVL L 86, 24.3.2004, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 269/2006 (EUVL L 47, 17.2.2006, s. 7).

(2)  Neuvoston päätös 2004/648/EY, tehty 13 päivänä syyskuuta 2004, Kroatian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista (EUVL L 297, 22.9.2004, s. 19).


LIITE

KROATIA: LIITTYMISKUMPPANUUS 2005

1.   JOHDANTO

Thessalonikin Eurooppa-neuvosto vahvisti kumppanuudet keinoksi lähentää Länsi-Balkanin maita Eurooppaan osana vakautus- ja assosiaatioprosessia.

Neuvosto vahvisti Kroatian Eurooppa-kumppanuuden 13. syyskuuta 2004. Jäsenvaltiot aloittivat 3. lokakuuta 2005 neuvottelut Kroatian kanssa sen liittymisestä Euroopan unioniin. On aiheellista solmia liittymiskumppanuus, jolla saatetaan edellinen Eurooppa-kumppanuus ajan tasalle komission vuodelle 2005 laatiman Kroatian määräaikaiskertomuksen päätelmien perusteella. Uuteen liittymiskumppanuuteen sisältyy uusia ensisijaisia toimintatavoitteita. Uudet ensisijaiset tavoitteet mukautetaan vastaamaan maan erityistarpeita ja valmiusastetta, ja niitä ajantasaistetaan tarvittaessa. Liittymiskumppanuuteen sisältyy myös maalle annettavaa taloudellista apua koskevaa ohjeistusta.

Kroatian edellytetään laativan suunnitelman, johon sisältyy aikataulu ja täsmätoimenpiteitä sille, miten se aikoo saavuttaa liittymiskumppanuuden ensisijaiset tavoitteet.

2.   PERIAATTEET

Vakautus- ja assosiaatioprosessi toimii vastakin Länsi-Balkanin maiden EU:hun lähentymisen kehyksenä niiden koko liittymisprosessin ajan.

Kroatian osalta yksilöidyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet koskevat sen valmiuksia edistyä liittymisen valmistelussa ja täyttää Kööpenhaminassa vuonna 1993 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston vahvistamat arviointiperusteet sekä vakautus- ja assosiaatioprosessin edellytykset, erityisesti ne, jotka neuvosto on määritellyt päätelmissään 29. huhtikuuta 1997 sekä 21. ja 22. kesäkuuta 1999. Lisäksi on otettava huomioon Zagrebissa 24. marraskuuta 2000 pidetyn huippukokouksen loppujulistus, Thessalonikin toimintasuunnitelma ja neuvoston 3. lokakuuta 2005 vahvistamaan neuvottelukehykseen sisältyvät vaatimukset.

3.   ENSISIJAISET TAVOITTEET

Liittymiskumppanuuden ensisijaisia tavoitteita valittaessa lähtökohtana on ollut se, että Kroatian on mahdollista saavuttaa ne tai edistyä merkittävästi niiden toteuttamisessa lähivuosien aikana. Tavoitteet erotellaan lyhyen aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan vuoden tai kahden kuluessa, ja keskipitkän aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan kolmen tai neljän vuoden kuluessa. Niissä on kyse sekä lainsäädännöstä että sen täytäntöönpanosta. Koska yhteisön säännöstön täytäntöönpanosta ja soveltamisen valvonnasta aiheutuu merkittäviä kustannuksia ja koska EU:n tietyille aloille asettamat vaatimukset ovat varsin monimutkaisia, tähän kumppanuuteen ei ole tässä vaiheessa sisällytetty kaikkia keskeisiä tehtäviä. Vastedes kumppanuuksiin sisällytetään uusia, maan siihenastisen edistymisen huomioon ottavia ensisijaisia tavoitteita.

Lyhyen aikavälin ensisijaisista tavoitteista tärkeimmät on koottu 3.1 kohdan alkuun. Niitä ei esitetä minkäänlaisessa tärkeysjärjestyksessä.

3.1   LYHYEN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Ensisijaisista tavoitteista tärkeimmät

Oikeuslaitoksen uudistamista koskevan strategian ja toimintasuunnitelman täytäntöön paneminen asianomaisia tahoja kuullen, myös tarvittavan uuden lainsäädännön antaminen.

Korruption ehkäisemistä ja torjumista koskevan kansallisen strategian vahvistaminen ja täytäntöönpanon käynnistäminen sekä tarvittavasta koordinaatiosta huolehtiminen asianomaisten valtionhallinnon yksikköjen ja muiden täytäntöönpanoon osallistuvien tahojen välillä, myös korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaviraston saattaminen täyteen toimintavalmiuteen.

Kansallisia vähemmistöjä koskevan perustuslain täytäntöönpanon vauhdittaminen; erityisesti on ryhdyttävä kiireellisesti toimiin vähemmistöjen suhteellisesta edustuksesta huolehtimiseksi paikallisissa ja alueellisissa itsehallintoyksiköissä, valtionhallinnossa, oikeuselimissä ja julkishallinnon elimissä.

Pakolaisten paluuprosessin loppuun saattaminen, mukaan luettuina kaikki asuntojen palauttamista, jälleenrakentamista ja asumis-/vuokraoikeuden menettäneiden asumisjärjestelyistä huolehtimista koskevat tapaukset, sekä alueellisen yhteistyön lisääminen pakolaisten paluun ja paikallisyhteisöihin integroitumisen vauhdittamiseksi erityisesti osallistumalla Sarajevon julistuksen täytäntöönpanoon.

Alueen kansalaisten keskinäisen sovinnon aikaansaamista koskevien pyrkimysten jatkaminen.

Täyden yhteistyön jatkaminen entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen rikostuomioistuimen kanssa.

Lopullisten ratkaisujen etsiminen vielä avoinna oleviin kahdenvälisiin kysymyksiin, erityisesti rajakysymyksiin Slovenian, Serbia ja Montenegron sekä Bosnia ja Hertsegovinan kanssa.

Kaikkien vakautus- ja assosiaatiosopimuksessa annettujen sitoumusten asianmukaisesta täytäntöönpanosta huolehtiminen sellaisilla aloilla kuin kilpailupolitiikka – erityisesti tarve laatia ja panna täytäntöön teräsalan rakenneuudistussuunnitelma – ja kiinteistöhankinnat; vakautus- ja assosiaatiosopimukseen kytköksissä olevista kauppakysymyksistä (esimerkiksi sokerin tariffikiintiötä koskeva pöytäkirja, laajentumispöytäkirja sekä maa- ja kalataloustuotteiden kaupan lisämyönnytykset) käynnissä olevien ja tulevien neuvottelujen loppuun saattaminen sekä niiden tulosten asianmukaisen täytäntöönpanon varmistaminen.

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Toimenpiteiden toteuttaminen johdonmukaisen ja pysyvän vaalilainsäädännön antamiseksi, jolla säädetään vaaleihin liittyvistä kysymyksistä kuten muun muassa äänestäjien luettelosta, ulkomailla äänestämisestä ja vaalikampanjoiden rahoittamisesta avoimuutta noudattaen.

Julkishallinto

Palvelukseen ottamista, ylentämistä ja koulutusta koskevien julkishallinnon uudistustoimenpiteiden paneminen täysimääräisesti täytäntöön sekä henkilöresurssien hallinnoinnin tehostaminen kaikissa julkishallinnon elimissä niiden vastuuvelvollisuuden, tehokkuuden, avoimuuden, epäpoliittisuuden ja korkean ammattitaidon varmistamiseksi.

Jatkotoimien varmistaminen kaikkien turvallisuuspalvelujen siviilivalvonnassa havaittujen puutteiden korjaamiseksi.

Oikeuslaitos

Edistyminen tuomioistuinkäsittelyssä olevien tapausten ruuhkan purkamisessa.

Edistyminen tuomioistuinten organisoinnin järkeistämisessä, johon kuuluu myös nykyaikaisten tietotekniikkajärjestelmien kehittäminen.

Palvelukseen ottamista, arvioimista ja ylentämistä koskevan avoimen ja tasa-arvoisen järjestelmän luominen sekä ammattitaidon parantaminen oikeuslaitoksessa huolehtimalla riittävästä valtion rahoituksesta tuomareiden, syyttäjien ja hallintohenkilöstön korkealuokkaiseen koulutukseen.

Toimenpiteiden toteuttaminen tuomioistuinten päätösten panemiseksi asianmukaisesti ja täysimääräisesti täytäntöön.

Oikeuden ja oikeusavun saatavuudesta sekä tarvittavasta talousarviorahoituksesta huolehtiminen; EU:n lainsäädäntöä koskevan koulutuksen lisääminen.

Korruption torjunta

Virkamiehiin ja valittuihin edustajiin sovellettavien toiminta- ja eettisten sääntöjen kehittäminen samoin kuin toimintasuunnitelmien laatimisen jatkaminen korruption ehkäisemiseksi asianomaisissa lainvalvontaelimissä (rajapoliisi, poliisi, tulli ja oikeuslaitos).

Toimenpiteiden toteuttaminen sen varmistamiseksi, että korruption kitkemistä koskeva oikeudellinen kehys on yhtenäinen ja sen täytäntöönpano ja soveltaminen yhdenmukaista, sekä toimien tehostaminen korruption, varsinkin korkealla tasolla tapahtuvan korruption, aktiivisen ennaltaehkäisyn, havaitsemisen ja oikeuteen viemisen varmistamiseksi.

Konkreettisten toimien toteuttaminen tietoisuuden lisäämiseksi siitä, että korruptio on vakava rikos.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelun edistäminen Euroopan ihmisoikeussopimuksen, kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevassa Euroopan neuvoston puiteyleissopimuksessa vahvistettujen periaatteiden ja EU:n jäsenvaltioiden parhaiden käytänteiden mukaisesti.

Siitä huolehtiminen, että kaikki etnisin perustein tehdyt rikokset tutkitaan asianmukaisesti ja viedään oikeuteen.

Romaniväestön suojelua ja integroitumista koskevien strategian ja toimintasuunnitelman täytäntöönpanon jatkaminen sekä siinä tarvittavien resurssien saannin varmistaminen.

Kokonaisvaltaisen syrjinnän torjuntastrategian laatiminen ja täytäntöönpanon käynnistäminen.

Audiovisuaalisia viestimiä koskevan lainsäädännön tarkistaminen Euroopan neuvoston, Euroopan komission ja ETYJin asiantuntijoista koostuvan sekavaltuuskunnan helmikuussa 2004 antamien suositusten mukaisesti. Erityisesti on tarkistettava sähköisistä tiedotusvälineistä annettua lakia avoimen, ennakoitavissa olevan ja toimivan sääntelykehyksen käyttöön ottamiseksi sekä sähköisten tiedotusvälineiden neuvoston poliittisen riippumattomuuden takaamiseksi. Kroatian radio- ja televisioyhtiötä koskevan lain tarkistuksen yhteydessä on varmistettava, että yhtiön ja sen ohjelmaneuvoston toiminta on riippumatonta ja vakaata. Samoin on toteutettava lisätoimia parjauskirjoitusten tosiasialliseksi dekriminalisoimiseksi.

Alueelliset kysymykset ja kansainväliset velvoitteet

Sotarikosoikeudenkäyntien merkittävä tehostaminen huolehtimalla erityisesti siitä, että etnisesti motivoituneesta serbivastaisuudesta päästään eroon, ja rikosoikeudellisen vastuun soveltaminen yhdenmukaisin perustein kansallisuudesta riippumatta.

Pakolaisten paluuseen liittyvien, jo tehtyjen asuntojen jälleenrakentamista koskevien hakemusten käsittelyn päätökseen saattaminen viipymättä; kaikkien niiden asuntojen, joista on tehty myönteinen päätös, jälleenrakentaminen vuoden 2005 loppuun mennessä ja kaikkien niiden asuntojen, joita koskeva myönteinen päätös on tekeillä, jälleenrakentaminen vuoden 2006 loppuun mennessä; asuntojen palauttamisen loppuun saattaminen viipymättä.

Asuttamisohjelman täytäntöönpanon aloittaminen ja loppuun saattaminen kiireellisesti niiden pakolaisten osalta, jotka ovat menettäneet vuokra-/asumisoikeuden valtion kannalta merkityksellisten alueiden ulkopuolella, ja ohjelman täytäntöönpanon nopeuttaminen niiden pakolaisten osalta, jotka palaavat valtion kannalta merkityksellisille alueille; riittävästä julkisuudesta/tiedottamisesta huolehtiminen.

Kaikkien asianomaisten niin keskus- kuin paikallishallinnon viranomaisten välisestä riittävästä koordinaatiosta ja yhteistyöstä huolehtiminen pakolaisten paluuseen liittyvissä kysymyksissä.

Sellaisten sosiaalisten ja taloudellisten olosuhteiden luominen, joilla parannetaan paluumuuttajien sopeutumista ja heidän hyväksymistään vastaanottavissa yhteisöissä, muun muassa asianomaisille alueille laadittavien kehitysohjelmien avulla. Sosiaalisten oikeuksien vahvistamismenettelyn uudelleen avaaminen ja kaikkien edellisen määräajan umpeutumisen jälkeen jätettyjen pyyntöjen ottaminen uuteen käsittelyyn.

Naapurimaiden kanssa tehtyjen, kauppaa, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa, rajavalvontaa, takaisinottoa sekä rajat ylittävää, oikeudellista ja poliisiyhteistyötä ja myös sotarikoksia koskevien sopimusten täysimääräinen täytäntöön paneminen ja vielä keskeneräisten sopimusten tekeminen.

Taloudelliset arviointiperusteet

Harkitun, vakauteen pyrkivän makrotalouspolitiikan harjoittaminen muun muassa kehittämällä markkinaehtoisia rahapoliittisia välineitä rahapolitiikan tuloksellisuuden tehostamiseksi.

Julkisen talouden vakauttaminen entisestään jatkuvien rakenteellisten toimenpiteiden avulla erityisesti tukien ja sosiaalimenojen alalla sekä karttuneen eläkevelan uudelleenrahoituksen ratkaiseminen tavalla, joka ei vaaranna talouden vakautta. Lisätoimenpiteiden täytäntöönpanon aloittaminen terveydenhoitoalan uudistamiseksi kokonaisvaltaisella tavalla, erityisesti alan taloudellisen tilanteen kohentamiseksi.

Julkisen talouden rakenneuudistusten jatkaminen erityisesti menojen hallinnoinnin alalla; avoimien ja tehokkaiden velanhoitovalmiuksien luominen.

Yritysten yksityistämisen nopeuttaminen yksityistämisrahaston varoin. Valtion omistuksessa olevien suurten, erityisesti maatalousalan sekä teräs- ja laivanrakennusteollisuuden yritysten rakenneuudistusten ja yksityistämisen tai tarvittaessa selvitystilaan asettamisen nopeuttaminen. Julkisia palveluja tuottavien yritysten (televiestintä, energia, öljy jne.) rakenneuudistuksia ja/tai yksityistämistä koskevien lisätoimien täytäntöön paneminen. Yksityistämisprosessin avoimuuden lisääminen.

Liiketoimintaympäristön parantaminen yksinkertaistamalla markkinoille pääsyä ja niiltä poistumista koskevia sääntöjä. Erityisesti on nopeutettava rekisteröintimenettelyjä, tehostettava konkurssisääntöjen täytäntöönpanoa sekä parannettava yksityisyritysten ja ulkomaisten suorien sijoitusten kehittämisedellytyksiä muun muassa tehostamalla hallintoa.

Maareformin ja erityisesti maatalousmaan rekisteröinnin ja yksityistämisen nopeuttaminen perustamalla nykyaikainen ja tehokas kiinteistö- ja maarekisteri; tavoitteena on maa- ja asuntomarkkinoiden kehityksen tiellä olevien esteiden poistaminen.

Makrotaloutta koskevan tilastoinnin kehittäminen.

Edellytykset täyttää jäsenyyden velvoitteet

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Voimassa olevan lainsäädännön ja institutionaalisen kehyksen rakenteellisen uudistuksen loppuun saattaminen sääntelyyn, akkreditointiin, standardointiin ja tuotteiden sertifiointiin liittyvien toimintojen eriyttämiseksi ja yhteisön säännöstön mukaisten markkinavalvontarakenteiden luomiseksi; eurooppalaisten standardien käyttöönoton nopeuttaminen; toimien jatkaminen vanhan ja uuden lähestymistavan direktiivien saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Kansallisen lainsäädännön analyyttisen tarkastelun aloittaminen ristiriitojen toteamiseksi EY:n perustamissopimuksen 28, 29 ja 30 artiklan kanssa, niiden poistamissuunnitteleman laatimiseksi ja uusien esteiden käyttöönoton ehkäisemiseksi.

Sijoittautumisoikeus ja palvelujen tarjoamisen vapaus

Lähentymisen aloittaminen ammatillisen pätevyyden vastavuoroista tunnustamista koskevaan yhteisön säännöstöön, myös tarvittavien hallinnollisten valmiuksien luominen.

Kansallisen lainsäädännön analyyttisen tarkastelun aloittaminen sijoittautumisoikeuteen ja palvelujen tarjoamisen vapauteen kohdistuvien rajoitusten selvittämiseksi, niiden poistamissuunnitteleman laatimiseksi ja uusien esteiden käyttöönoton ehkäisemiseksi.

Postipalvelujen kansallisen sääntelyviranomaisen valmiuksien vahvistaminen ja kyseisen viranomaisen riippumattomuuden varmistaminen.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Rahanpesun vastaisen lainsäädännön parantaminen ja sen tehokkaan täytäntöönpanon aloittaminen; rahanpesun selvittelykeskuksen (FIU) hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen ja sen yhteistyön parantaminen muiden rahanpesun torjuntaan osallistuvien elinten kanssa.

EU-kansalaisten kiinteistöostoja koskevien lupamenettelyjen sujuvoittaminen syrjimättömyysperiaatetta noudattaen, ja päätöstä odottavien lupa-anomusten – joita on runsaasti – ruuhkan purkaminen huomattavassa määrin.

Julkiset hankinnat

Julkisia hankintoja koskevan Kroatian lainsäädännön ja täytäntöönpanosäädösten yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen, myös julkisten sopimusten, lupien ja tarkistusmenettelyjen osalta.

Julkisista hankinnoista vastaavan viraston hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen, jotta se selviytyy sille julkisia hankintoja koskevassa laissa säädetyistä tehtävistä.

Teollis- ja tekijänoikeuslainsäädäntö

Teollis- ja tekijänoikeuksien sekä kaupallisten oikeuksien toteutumisen tehostaminen vahvistamalla muun muassa lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen hallinnollisia valmiuksia.

Kilpailu

Primaari- ja sekundaarilainsäädännön yhdenmukaistamisen jatkaminen kilpailun ja valtiontukien tehokkaan valvonnan varmistamiseksi sitovin päätöksin, joita sovelletaan talouden kaikkiin sektoreihin; valtiontukien osalta valvonta on kohdistettava sekä tukijärjestelmiin että yksittäisiin tukitoimiin.

Kilpailuviraston hallinnollisten valmiuksien ja riippumattomuuden vahvistaminen sekä valtiontukien että kilpailun aloilla; oikeuslaitoksen kehittäminen ja kouluttaminen kilpailuasioissa.

Kilpailulainsäädännön soveltamisen tehostaminen erityisesti keskittymällä vakavien kilpailuvääristymien ehkäisemiseen ja ottamalla käyttöön pelotteena toimiva sakkojärjestelmä. Valtiontukilainsäädännön soveltamisen tehostaminen erityisesti huolehtimalla ilmoitusvelvollisuuden noudattamisesta ja arvioimalla kaikki tukitoimet ennakkoon.

Siitä huolehtiminen, että voimassa olevat tukijärjestelmät ja verolainsäädäntö yhdenmukaistetaan valtiontukia koskevan yhteisön säännöstön kanssa.

Realistisista rakenneuudistusohjelmista päättäminen ja niiden täytäntöönpanon aloittaminen teräs- ja laivanrakennusalalla EU:n vaatimusten mukaisesti muun muassa sen varmistamiseksi, että kaikki tuet ovat yhdenmukaisia yhteisön säännöstön kanssa.

Valtiontukien avoimuudesta huolehtiminen tekemällä niiden kattava kartoitus, ilmoittamalla kaikista, kaikilla hallintotasoilla voimassa olevista tukitoimista ja lisäämällä kilpailuperiaatteiden tuntemusta.

Rahoituspalvelut

Rahoituspalvelujen valvonnan sääntely- ja hallintokehyksen vahvistaminen sekä erityisesti valmistautuminen muiden rahoituspalvelujen kuin pankkipalvelujen valvontaan suunnitellun yhdennetyn viranomaisen perustamiseen.

Luottolaitoksille ja sijoitusyhtiöille tarkoitettujen uusien pääomaa koskevien määräysten käyttöönoton valmisteleminen.

Tietoyhteiskunta ja tiedotusvälineet

Televiestintäalan kansallisen sääntelyviranomaisen valmiuksien vahvistaminen ja sen riippumattomuuden varmistaminen.

Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Sapard/Ipard-viraston täyden toimintavalmiuden varmistaminen.

Asianmukaisten viljelylohkojen tunnistusjärjestelmän samoin kuin karjan tunnistus- ja rekisteröintijärjestelmän perustamiseksi tehtävän työn nopeuttaminen.

EU:n normien ja menetelmien mukaisesti tapahtuvan maataloutta koskevien tilastotietojen keruun ja käsittelyn tehostaminen.

Sellaisten maaseudun kehittämisstrategian ja politiikan välineiden kehittäminen, joiden avulla maaseudun kehittämisohjelmia suunnitellaan, pannaan täytäntöön, hallinnoidaan, seurataan, valvotaan ja arvioidaan.

Elintarviketurva-, eläinlääkintä- ja kasvinsuojelupolitiikka

Yhdenmukaistamisen jatkaminen eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualalla, tarkastusjärjestelyjen tehostaminen ja elintarviketalousalan laitosten nykyaikaistaminen vastaamaan EU:n hygieniavaatimuksia.

Kokonaisvaltaisen strategian laatiminen elintarviketurvan, eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun aloille; niiden tarvitsemien hallinnollisten rakenteiden vahvistaminen ja keskinäisen koordinaation parantaminen, jotta elintarviketurvan vahvistaminen kautta koko ravintoketjun tapahtuisi kokonaisvaltaisesti.

Kalatalous

Kalastuspolitiikan hallinto- ja varsinkin tarkastusrakenteiden vahvistaminen.

Tietokoneistetun kalastusalusrekisterin perustamisen aloittaminen.

Kesäkuussa 2004 solmitun kolmenvälisen sopimuksen täytäntöönpanon jatkaminen Kroatian yksipuolisesti julistaman ympäristön ja kalastuksen suojelualueen osalta.

Liikennepolitiikka

EU:n normien täytäntöönpanon jatkaminen tieliikenteen sosiaali- ja teknisen lainsäädännön alalla ja turvallisuusnormien täytäntöönpanon jatkaminen meriliikenteessä.

Rautatiealan hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen.

Onnettomuuksien riippumattoman tutkintaelimen perustamisesta huolehtiminen ja ilmailualan kansallisen sääntelyviranomaisen vahvistaminen.

Euroopan yhteistä ilmailualuetta (ECAA) koskevan sopimuksen ja siirtymätoimenpiteitä EU:n ilmailulainsäädännön täytäntöönpanemiseksi koskevan pöytäkirjan tekeminen.

Energia

Kaasua ja sähköä koskevan Euroopan unionin säännöstön täytäntöönpanon jatkaminen.

Kansallisen sääntelyviranomaisen toimintavalmiuksien ja riippumattoman toiminnan varmistaminen.

Energiayhteisön perustamissopimuksen yhteydessä annettujen sitoumusten täytäntöönpanon aloittaminen.

Hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen, energiatehokkuutta, uusiutuvia energianlähteitä ja ydinvoiman alaa koskevaan yhteisön säännöstöön lähentymisen tehostaminen sekä korkean tason ydinturvallisuuden ja säteilysuojelun varmistaminen.

Verotus

Verolainsäädännön yhteisön säännöstöön lähentämisen nopeuttaminen ja sen tehokkaan soveltamisen varmistaminen; erityishuomiota on kiinnitettävä vapaa-alueiden sisällyttämiseen alv-järjestelmän alueelliseen soveltamisalaan ja voimassa olevien arvonlisäveron nollaveroasteiden poistamiseen.

Välittömän verotuksen, myös tietojenvaihtoa jäsenvaltioiden kanssa koskevien säännösten, yhteisön säännöstöön lähentämisen aloittaminen veron välttämistä ja veronkiertoa torjuvien toimenpiteiden täytäntöönpanon helpottamiseksi.

Yritysverotusta koskevien käytännesääntöjen periaatteisiin sitoutuminen ja siitä huolehtiminen, että uudet verotoimenpiteet ovat näiden periaatteiden mukaisia.

Vero- ja tullihallintojen valmiuksien merkittävä vahvistaminen erityisesti verojen ja tullien kannon ja valvontatoimintojen osalta. Toimivan ja asianmukaisella henkilöstöllä varustetun valmisteveroviranomaisen kehittämistyön jatkaminen. Menettelyjen yksinkertaistaminen veropetosten tuomioistuinkäsittelyn tehostamiseksi.

Vaadittavien tietotekniikkajärjestelmien kehittämisen jatkaminen tietojen vaihtamiseksi EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa sähköisessä muodossa.

Tilastot

Maan tilastokeskuksen hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen, sen aluetoimistojen uudistaminen ja koordinaation parantaminen muiden virallisia tilastoja tuottavien tahojen kanssa.

Yritystoiminnan ja sosiaalialan tilastoinnin kehittäminen.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

Yhdenmukaistamisen jatkaminen työelämää, -terveyttä ja -turvallisuutta, sukupuolten tasa-arvoa ja syrjinnän torjuntaa koskevan yhteisön säännöstön kanssa.

Asiaankuuluvien hallinto- ja täytäntöönpanorakenteiden sekä ministeriöiden välisen koordinaation vahvistaminen.

Yritys- ja teollisuuspolitiikka

Yritysten rekisteröintimenettelyjen yksinkertaistaminen ja nopeuttaminen entisestään. Tiettyjen pk-yrityksille tarkoitettujen valtion palvelujen tarjoaminen verkossa. Sääntelyn vaikutusten arvioinnin kehittäminen edelleen.

Pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan täytäntöönpanon jatkaminen.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

Kokonaisvaltaisen ja johdonmukaisen aluekehitysstrategian laatiminen.

Keskeisimpien hallintoviranomaisten ja -elinten valitseminen rakennepoliittisten välineiden täytäntöönpanoon ja tehtävässä vaadittavien valmiuksien parantaminen.

Oikeus, vapaus ja turvallisuus

Rajavalvonnan vahvistaminen lujittamalla erityisesti merirajojen valvontaa; yhtenäistettyä rajavalvontaa koskevan strategian (mukaan lukien takaisinotto) täytäntöön paneminen; teknisiin välineisiin ja infrastruktuuriin investointien lisääminen; lisähenkilöstön palkkaaminen ja asianmukaisen koulutuksen tarjoaminen.

Väärennettyjen ja väärien asiakirjojen havaitsemiseen tarkoitetun välineistön parantaminen ja koulutuksen tarjoaminen diplomaattiedustustojen ja konsulaattien henkilöstölle.

Turvapaikkalainsäädännön yhteisön säännöstöön lähentämisen jatkaminen. Pysyvän kansallisen vastaanottokeskuksen perustaminen turvapaikanhakijoille.

Lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen välisen koordinoinnin parantaminen erityisesti talousrikosten, järjestäytyneen rikollisuuden, petosten, rahanpesun ja korruption aloilla. Huumausainekaupan torjunnan, huumausaineiden väärinkäytön ehkäisemisen ja huumausaineiden kysynnän vähentämisen tehostaminen; ihmiskaupan ja henkilöiden rajatylittävän salakuljetuksen torjuntaa koskevien tehokkaiden toimenpiteiden varmistaminen ottamalla erityisesti huomioon ennaltaehkäisy, suojelu ja uhrien yhteiskuntaan sopeuttaminen. Tarvittavan erityiskoulutuksen järjestäminen lainvalvontaviranomaisille.

Kansainvälisen yhteistyön lisääminen terrorismin alalla ja asianomaisten kansainvälisten sopimusten paneminen täysimääräisesti täytäntöön. Poliisin ja tiedustelupalvelujen yhteistyön ja tietojenvaihdon tehostaminen sekä valtion sisällä että muiden valtioiden kanssa. Terroritekojen rahoituksen ja valmistelun torjunnan tehostaminen.

Ympäristö

Horisontaalisen lainsäädännön kehittämisen jatkaminen muun muassa ympäristövaikutusten arvioinnin ja kansalaisten osallistumisen osalta.

Vastuualueiden määrittäminen selvästi sekä hallinto- ja toimintavalmiuksien vahvistaminen kansallisella ja alueellisella tasolla suunnittelun, esimerkiksi rahoitusstrategioiden valmistelun, varmistamiseksi.

Kansallisten ja alueellisten tarkastuselinten valmiuksien vahvistamisen jatkaminen, jotta ne voivat valvoa tehokkaasti ympäristölainsäädännön soveltamista.

Kansallisen jätehuoltosuunnitelman laatiminen ja sen täytäntöönpanon aloittaminen pikaisesti.

Tulliliitto

Tullilaitoksen hallinto- ja toimintavalmiuksien vahvistamisen jatkaminen erityisesti etuuskohteluun oikeuttavien alkuperäsääntöjen valvonnan osalta ja yhteisön säännöstöön lähentymisen vauhdittaminen. Tullin koulutuskeskuksen saattaminen täyteen toimintavalmiuteen.

Vaadittavien tietotekniikkajärjestelmien kehittämisen jatkaminen tietojen vaihtamiseksi EU:n ja sen jäsenvaltioiden kanssa sähköisessä muodossa.

Tullilaitoksen eettisten sääntöjen laatiminen ja täytäntöön paneminen.

Ulkosuhteet

Kaupan vapauttamispolitiikan jatkaminen panemalla täytäntöön vakautus- ja assosiaatiosopimus, WTO-sitoumukset ja kahdenväliset vapaakauppasopimukset. Perustettavan Kaakkois-Euroopan alueellisen vapaakauppa-alueen valmisteleminen.

Siitä huolehtiminen, että toteutettavat kaupan suojatoimenpiteet ovat maan vakautus- ja assosiaatiosopimuksen ja WTO-velvoitteiden mukaisia.

Sokerin tariffikiintiötä koskevan pöytäkirjan sisällyttämistä vakautus- ja assosiaatiosopimukseen koskevien neuvottelujen loppuun vieminen ja kyseisen pöytäkirjan täysimääräinen täytäntöön paneminen Kroatian sokerialan valmistamiseksi niitä tarpeellisia muutoksia varten, joita realistisessa ja taloudellisesti kestävässä toimintaympäristössä toimiminen edellyttää. Pöytäkirjaa koskevien neuvottelujen tulokset eivät vaikuta liittymisneuvottelujen tuloksiin.

Varainhoidon valvonta

Julkistalouden varainhoidon sisäistä valvontaa koskevan yhtenäisen sääntelykehyksen käyttöön ottaminen asiasta laaditun strategia-asiakirjan perusteella.

Julkistalouden sisäiseen valvontaan liittyvien toimintojen käyttöönoton ja vahvistamisen jatkaminen huolehtimalla asianmukaisesta henkilöstöstä, koulutuksesta ja välineistöstä.

Tehokkaiden menettelyjen käyttöön ottaminen yhteisöjen taloudellisiin etuihin vaikuttavien sääntöjenvastaisuuksien ja petosepäilyjen havaitsemiseksi, niihin puuttumiseksi, niitä koskevien jatkotoimien toteuttamiseksi ja niistä komissiolle ilmoittamiseksi sekä tarvittavien hallinnollisten rakenteiden luominen kyseisten etujen suojaamiseksi tehokkaasti ja yhtäläisesti ja yhteistyön tekemiseksi Euroopan petostentorjuntaviraston kanssa.

3.2   KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Julkishallinto

Yhteisön säännöstön kannalta suoraan merkityksellisten instituutioiden kehittämisen jatkaminen ja uudistusten toteuttaminen julkishallinnon yleisen toimivuuden parantamiseksi.

Oikeuslaitos

Oikeuslaitosuudistuksen, mukaan lukien koulutus, toteutuksen jatkaminen ja toimenpiteiden toteuttaminen käsittelyruuhkan purkamiseksi kaikissa tuomioistuimissa.

Tuomioistuinten organisaation järkeistämisen jatkaminen muun muassa kehittämällä nykyaikaisia tietotekniikkajärjestelmiä.

Tuomioistuinten päätösten asianmukaisesta ja tehokkaasta täytäntöönpanosta huolehtiminen.

Korruption torjunta

Korruption torjunnassa edistyminen ja siihen liittyvän lainsäädännön täytäntöön paneminen; erityisesti on perustettava asianomaisiin elimiin asiantuntijayksikköjä korruption torjuntaan ja huolehdittava niiden asianmukaisesta koulutuksesta ja resursseista.

Kansainvälisissä sopimuksissa vahvistettujen normien täyttymisestä huolehtiminen toteuttamalla asianmukaisia lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimenpiteitä.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Kansallisia vähemmistöjä koskevan perustuslain täysimääräisestä täytäntöönpanosta huolehtiminen erityisesti vähemmistöjen suhteellisen edustuksen osalta.

Kokonaisvaltaisen syrjinnäntorjuntastrategian täytäntöönpanon jatkaminen.

Romaniväestön tilanteen parantamisen jatkaminen tehostamalla asiaa koskevan strategian täytäntöönpanoa, johon kuuluu muun muassa tarvittavan taloudellisen tuen antaminen kansallisella ja paikallisella tasolla, syrjinnänvastaisten toimenpiteiden toteuttaminen työllistymismahdollisuuksien edistämiseksi sekä koulutusmahdollisuuksien ja asumisolojen parantaminen.

Sosiaalisten ja taloudellisten edellytysten kehittämisen jatkaminen olosuhteiden parantamiseksi paluumuuttajien uudelleen sopeutumiselle ja heidän hyväksymiselleen vastaanottavissa yhteisöissä.

Alueelliset kysymykset ja kansainväliset velvoitteet

Toistaiseksi avoinna oleviin kahdenvälisiin kysymyksiin, erityisesti rajakysymyksiin, sovittavien lopullisten ratkaisujen häiriöttömän täytäntöönpanon varmistaminen.

Voimassa olevien kahdenvälisten sopimusten täytäntöönpanon jatkaminen.

Taloudelliset arviointiperusteet

Keskipitkän aikavälin julkisen talouden kestävän kehyksen täytäntöön paneminen vähentämällä jatkuvasti julkisen talouden kokonaismenojen, yleisen vajeen ja valtionvelan osuutta bruttokansantuotteesta. Julkisten menojen priorisoiminen varojen vapauttamiseksi yhteisön säännöstöön liittyviin menoihin. Terveydenhuolto- ja eläkejärjestelmien kokonaisvaltaisen uudistuksen toteuttaminen. Tappiollisille suurille yrityksille maksettavien tukien vähentämisen jatkaminen.

Valtion yksityistämisrahaston välityksellä omistamien yritysten vähemmistö- ja enemmistöosuuksien myynnin loppuun saattaminen.

Yksityisyritysten perustamiselle ja kehittämiselle sekä ulkomaisille suorille sijoituksille suotuisten olosuhteiden parantaminen entisestään.

Huomattava edistyminen rahoituskurin vahvistamisessa suurissa, erityisesti teräs-, laivanrakennus- ja rautatiealan yrityksissä.

Maareformin päätökseen saattaminen kiinnittäen erityishuomiota maatalousmaan rekisteröintiin ja yksityistämiseen.

Työmarkkina- ja koulutusuudistuksen jatkaminen työvoiman osallistumisen ja työllisyyden lisäämiseksi.

Edellytykset täyttää jäsenyyden velvoitteet

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Huomattava edistyminen vanhan lähestymistavan (esimerkiksi lääke- ja kemikaalialan) direktiivien ja uuden lähestymistavan direktiivien saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja eurooppalaisten standardointielinten (CEN, Cenelec ja ETSI) jäsenyysvaatimusten täyttämisessä.

Työntekijöiden vapaa liikkuvuus

EU:n siirtotyöntekijöitä ja kansalaisia syrjivien toimenpiteiden poistaminen.

Sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisessa tarvittavien hallintorakenteiden vahvistaminen.

Sijoittautumisoikeus ja palvelujen tarjoamisen vapaus

Jäljellä olevien sijoittautumista ja rajojen yli tapahtuvaa palvelujen tarjontaa koskevien esteiden poistaminen EU:n luonnollisilta tai oikeushenkilöiltä.

Huomattava edistyminen ammattipätevyyden vastavuoroista tunnustamista koskevan lainsäädännön, myös koulutusta koskevien säännösten, yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa ja tarvittavien hallintorakenteiden kehittäminen.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Huomattava edistyminen jäljellä olevien pääomanliikkeitä ja erityisesti kiinteistöjen hankkimista koskevien rajoitusten poistamisessa vakautus- ja assosiaatiosopimuksen velvoitteiden mukaisesti.

Tehokkaan rahanpesun torjuntajärjestelmän käyttöönoton loppuun vieminen varmistamalla erityisesti, että torjuntaan osallistuvilla elimillä on täydet toimintavalmiudet, asianmukaiset resurssit ja toimivat yhteydet kotimaisiin ja ulkomaisiin kollegoihin.

Julkiset hankinnat

Julkisten hankintojen järjestelmän täytäntöön paneminen asiaankuuluvine hallintorakenteineen ja toimintavälineineen sekä huomattava edistyminen lainsäädännön täydellisessä yhdenmukaistamisessa EU:n säännöstön kanssa huolehtimalla siitä, että kaikki hankintaviranomaiset ja -elimet kaikilla tasoilla noudattavat tosiasiallisesti julkisia hankintoja koskevia sääntöjä. Sähköisen tietojenkäsittelyn edistäminen hankintamenettelyissä.

Teollis- ja tekijänoikeuslainsäädäntö

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen ja lainvalvonnan lujittaminen tavaroiden laittoman valmistuksen ja tuoteväärennösten torjunnassa.

Teollis- ja tekijänoikeuksien toteutumisen valvonnan tehostaminen sekä tavaroiden laittoman valmistuksen ja tuoteväärennösten määrän vähentäminen.

Kilpailu

Kilpailu- ja valtiontukiviranomaisen valmiuksien vahvistaminen edelleen ja uskottavan lainvalvonnan kehittäminen. Valtiontukia koskevan avoimuuden huomattava lisääminen.

Kilpailulainsäädäntöä ja -politiikkaa koskevan koulutuksen kehittäminen hallinnon ja oikeuslaitoksen kaikilla tasoilla.

Rahoituspalvelut

Vakavaraisuutta koskevan lainsäädännön EU:n vaatimuksiin mukauttamisen loppuun saattaminen ja valvontakäytäntöjen vahvistamisen jatkaminen.

Luottolaitoksille ja sijoitusyhtiöille tarkoitettujen uusien pääomaa koskevien määräysten täytäntöönpanon loppuun vieminen.

Tietoyhteiskunta ja tiedotusvälineet

Tarvittavan primaari- ja sekundaarilainsäädännön antaminen sääntelykehyksen viimeistelemiseksi ja kilpailuolosuhteiden luomiseksi kaikilla aloilla.

Maatalous ja maaseudun kehittäminen

Markkinoiden ja maaseudun kehittämispolitiikkojen täytäntöönpanossa tarvittavien hallintorakenteiden ja valmiuksien lujittaminen.

EU-normien mukaisen viinitilarekisterin perustaminen.

Valmistelutyön jatkaminen tehokkaiden ja vakavaraisten maksajaelinten perustamiseksi hallinnoimaan ja valvomaan maatalouteen osoitettuja varoja EU:n vaatimusten ja kansainvälisten tilintarkastusnormien mukaisesti.

Elintarviketurva-, eläinlääkintä- ja kasvinsuojelupolitiikka

Elintarvikelainsäädännön yhdenmukaistamisen huomattava tehostaminen ja tarvittavien täytäntöönpanorakenteiden lujittaminen.

Huomattava edistyminen eläinlääkintä- ja kasvinsuojelulainsäädännön yhdenmukaistamisessa muun muassa eläinten tunnistusjärjestelmän, eläinjätteiden käsittelyn, elintarviketalousalan laitosten nykyaikaistamisen, eläintautien torjuntaohjelmien, kasvinsuojelun sekä siementen ja kasvinlisäysaineiston laadun osalta; tarkastusrakenteiden merkittävä parantaminen.

Kalatalous

Sellaisten hallintorakenteiden ja välineiden merkittävä parantaminen, joilla varmistetaan yhteisen kalastuspolitiikan – mukaan luettuina kalavarojen hoito, kalastustoiminnan tarkastus ja valvonta, kalastusmarkkinapolitiikka, rakenneohjelmat ja pyydettävissä olevat kalavarat huomioon ottava alusten pyyntikapasiteetin hallinnointisuunnitelma – tehokas täytäntöönpano.

Tietokoneistetun kalastusalusrekisterin ja alusten satelliittiseurantajärjestelmän käyttöönoton loppuun saattaminen.

Liikennepolitiikka

Työn jatkaminen tieliikennealan lainsäädännön täydelliseksi yhdenmukaistamiseksi yhteisön säännöstön kanssa.

Rautatieliikennettä, erityisesti yhteentoimivuutta ja kapasiteetin riippumatonta jakamista, koskevan lainsäädännön antaminen.

Lainsäädännön yhteisön säännöstöön mukauttamisen jatkaminen sisävesiliikenteen alalla, erityisesti navigointiturvallisuuden ja jokiliikenteen tietopalvelun osalta.

Meriliikenteen alan lainsäädännön yhdenmukaistamisen jatkaminen ja lippuvaltiovalvonnan varmistaminen.

Täyden yhdenmukaisuuden saavuttaminen EU:n säännöstön kanssa ilmailualalla.

Kaakkois-Euroopan keskeisen alueellisen liikenneverkon kehittämisestä tehdyn yhteisymmärryspöytäkirjan täytäntöönpanon jatkaminen.

Energia

Hallinnollisten valmiuksien vahvistamisen ja yhteisön säännöstöön mukautumisen jatkaminen energiatehokkuuden, uusiutuvien energianlähteiden, energian sisämarkkinoiden (sähkö ja kaasu) ja ydinenergian aloilla.

Riittävistä öljyn varmuusvarastoista huolehtiminen toimitusvarmuuden takaamiseksi.

Radioaktiivisen jätteen huoltoa koskevan kysymyksen asianmukainen käsittely.

Verotus

Huomattava edistyminen arvonlisä-, valmiste- ja välittömän verotuksen yhteisön verosäännöstöön mukauttamisen jatkamisessa, yritysverotusta koskevat käytännesäännöt mukaan luettuina.

Verohallinnon, myös sen tietotekniikkatoimintojen, lujittamisen jatkaminen ja sen asianmukaisesta toiminnasta huolehtiminen, jotta se täyttäisi EU:n normit ja jotta tietotekniikkajärjestelmät olisivat liitettävissä yhteen. Eettisten sääntöjen laatiminen ja täytäntöön paneminen.

Talous- ja rahapolitiikka

Rahapolitiikan tehostaminen markkinaehtoisten rahapoliittisten välineiden käytön ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Tilastot

Makrotaloutta, liiketoimintaa ja sosiaalialaa koskevan tilastoinnin kehittämisen jatkaminen.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

Yhteisön säännöstöön mukauttamisen jatkaminen sekä asianomaisten hallinto- ja täytäntöönpanorakenteiden, myös työsuojeluhallinnon, lujittaminen.

Työmarkkinaosapuolten valmiuksia kehittävien toimien tukeminen erityisesti riippumatonta kahdenvälistä vuoropuhelua käymällä.

Kattavan ja kaikki asianomaiset tahot osallistavan työllisyysstrategian laatiminen ja täytäntöön paneminen; tavoitteena on maan liittyminen Euroopan työllisyysstrategiaan. Riittävistä analyysi-, täytäntöönpano- ja arviointivalmiuksista huolehtiminen.

Sosiaalista osallisuutta koskevan kansallisen strategian laatiminen, siinä tarvittavien tietojen kerääminen ja täytäntöön paneminen EU:n käytänteiden mukaisesti; tavoitteena on liittyä myöhemmin sosiaalista osallisuutta edistävään eurooppalaiseen strategiaan.

Henkilöstöresurssien kehittämistarpeiden määritteleminen Euroopan sosiaalirahastoon osallistumisen valmistelemiseksi.

Yritys- ja teollisuuspolitiikka

Pk-yrityksille tarkoitettuja rahoitusvälineitä koskevan toimintalinjan ajantasaistaminen ja selkeyttäminen niin, että valtio voi siirtyä suorasta lainanannosta pehmeämpiin tukijärjestelyihin.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

Vastuualueiden selvästä jaosta huolehtiminen ja koordinaation vahvistaminen sekä ministeriöiden välillä että kansallisten ja alueellisten viranomaisen välillä.

Nimettyjen hallinto- ja maksuviranomaisten, mukaan lukien paikalliset viranomaiset, valmiuksien kehittämisen jatkaminen.

Aluekehityssuunnitelmien laatimisen ja täytäntöönpanon parantaminen.

Asianmukaisten seuranta- ja arviointijärjestelmien käyttöön ottaminen sekä varainhoitoa ja sen valvontaa koskevien menettelyjen tehostaminen.

Tarkoituksenmukaisen alueellisen tilastoinnin käynnistäminen.

Oikeus, vapaus ja turvallisuus

Kansallisen lainsäädännön saattaminen vastaamaan EU:n sääntöjä ja parhaita käytänteitä sekä rajavalvonnan vahvistaminen. Kansallisten tietokantojen ja rekistereiden kehittäminen sekä asianomaisten yksikköjen välisestä koordinaatiosta huolehtiminen.

Kansallisen tietokannan perustaminen turvapaikanhakijoiden henkilötietojen sekä sormenjälkien tarkistamiseen; tavoitteena on valmistautua Eurodac-järjestelmään liittymiseen.

Toimien tehostaminen pakolaisten integroimiseksi.

Poliisin välineistön ja infrastruktuurin parantaminen muun muassa ottamalla käyttöön atk-pohjainen tutkintajärjestelmä. Poliisin ja muiden lainvalvontaviranomaisten välisen yhteistyön lujittaminen. Huumausainekaupan, järjestäytyneen rikollisuuden, talousrikosten (myös rahanpesun ja rahan väärentämisen), petosten ja korruption torjunnan tehostaminen; näitä aloja koskevan kansallisen lainsäädännön yhteisön säännöstöön mukauttamisen tehostaminen.

Oikeudellista yhteistyötä rikos- ja siviiliasioissa koskevien eri oikeudellisten välineiden soveltamisen valmisteleminen järjestämällä soveltuvaa koulutusta tuomioistuinten välisestä kanssakäymisestä ja muista asiaankuuluvista kysymyksistä.

Tiede ja tutkimus

Yhtenäisen tutkimuspolitiikan suunnittelun ja soveltamisen aloittaminen.

Koulutus ja kulttuuri

Toimien lisääminen nykyaikaisen ammattikoulutusjärjestelmän luomiseksi ja siitä huolehtiminen, että korkea-asteen koulutuksessa pannaan täytäntöön nk. Bolognan kriteerit.

Ympäristö

Siitä huolehtiminen, että ympäristönsuojelua koskevat vaatimukset sisällytetään muiden alakohtaisten politiikkojen määrittelyyn ja täytäntöönpanoon. Yhdenmukaistamisen kustannusten arviointiin perustuvan ympäristöinvestointeja koskevan strategian laatiminen. Horisontaalisen lainsäädännön täytäntöönpanon jatkaminen.

EU:n säännöstön osaksi kansallista lainsäädäntöä saattamisen jatkaminen kiinnittäen erityishuomiota jätehuoltoon, veden ja ilman laatuun, luonnonsuojeluun sekä ympäristön pilaantumisen yhdennettyyn ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Ympäristöinfrastruktuuriin tehtävien investointien lisääminen kiinnittäen erityistä huomiota jätevesien keräämiseen ja käsittelyyn sekä juomavesi- ja jätehuoltoon.

Ilmastonmuutosta koskevaan Yhdistyneiden Kansakuntien puitesopimukseen liitetyn Kioton pöytäkirjan ratifioiminen.

Kuluttajien ja terveyden suojelu

Yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen turvallisuustoimenpiteitä koskevan yhteisön säännöstön kanssa ja tehokkaan markkinavalvonnan edellyttämien hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen.

Yhdenmukaistamisen jatkaminen muita kuin turvallisuuteen liittyviä toimenpiteitä koskevan EU:n säännöstön kanssa.

Tulliliitto

Tullilaitoksen hallinnollisten ja toiminnallisten valmiuksien vahvistaminen ja vakiinnuttaminen. Koko henkilöstöä koskevan koulutuksen laajentaminen, EU:n järjestelmiin yhteensopivan tietotekniikan käytön lisääminen ja EU:n järjestelmien kanssa yhteenliitettävyyden varmistamista koskevien valmistelujen jatkaminen. Tarkastustoimintojen vahvistaminen sekä riskianalyysin ja kohdennetun valvonnan käytön lisääminen.

Huomattava edistyminen lainsäädännön yhdenmukaistamisessa yhteisön säännöstön kanssa erityisesti vapaa-alueiden, passituksen, maksujen, tariffikiintiöiden sekä tavaroiden tuonnin ja viennin valvonnan aloilla.

Varainhoidon valvonta

Julkistalouden varainhoidon sisäisen valvonnan järjestelmän toimintakyvyn kehittäminen ja järjestelmän yhdenmukaistaminen; tähän kuuluvat muun muassa johtotason hajautettu vastuuvelvollisuus, sisäisen tarkastuksen toiminnan riippumattomuus sekä koordinointi ja yhdenmukaistaminen keskustasolla.

Ulkoisen tarkastuksen uudistaminen ja vahvistaminen kansainvälisiä ja EU:n parhaita käytänteitä noudattaen.

4.   OHJELMASUUNNITTELU

Länsi-Balkanin maille annetaan vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyvää yhteisön apua olemassa olevista rahoitusvälineistä, erityisesti Albanialle, Bosnia ja Hertsegovinalle, Kroatialle, Jugoslavian liittotasavallalle ja entiselle Jugoslavian tasavallalle Makedonialle annettavasta avusta 5 päivänä joulukuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2666/2000 (1) (Cards-asetus) nojalla sekä liittymistä valmistelevista Phare- (2), Sapard- (3) ja Ispa (4) -välineistä. Näin ollen tällä päätöksellä ei ole taloudellisia vaikutuksia. Kroatia voi saada rahoitusta useita maita koskevista ja horisontaalisista ohjelmista.

5.   EHDOLLISUUS

Länsi-Balkanin maille osana vakautus- ja assosiaatioprosessia tarkoitetun yhteisön avun antaminen riippuu edistymisestä Kööpenhaminassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttämisessä ja tämän liittymiskumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Näiden ehtojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että neuvosto toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä asetuksen (EY) N:o 2666/2000 5 artiklan nojalla. Yhteisön avun antaminen riippuu myös neuvoston päätelmissä 29. huhtikuuta 1997 sekä 21. ja 22. kesäkuuta 1999 määritellyistä edellytyksistä erityisesti, kun kyse on avunsaajien sitoutumisesta toteuttamaan demokraattisia, taloudellisia ja institutionaalisia uudistuksia.

Kolmesta liittymistä valmistelevasta välineestä – Phare, Ispa ja Sapard – hankkeiden rahoittamiseen myönnettävän yhteisön tuen edellytyksenä on, että Kroatia noudattaa vakautus- ja assosiaatiosopimuksen mukaisia sitoumuksiaan, jatkaa toimia Kööpenhaminassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttämiseksi ja ennen kaikkea edistyy tämän liittymiskumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa.

Näiden yleisten ehtojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa neuvoston päätökseen rahoitusavun keskeyttämisestä Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneille valtioille osana liittymistä edeltävää strategiaa annettavasta avusta ja erityisesti liittymiskumppanuusjärjestelmän perustamisesta 16 päivänä maaliskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 622/98 (5) 4 artiklan nojalla.

6.   SEURANTA

Liittymiskumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessissa käyttöön otettujen mekanismien, erityisesti komission esittämien vuosikertomusten, avulla.


(1)  EYVL L 306, 7.12.2000, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2112/2005 (EUVL L 344, 27.12.2005, s. 23).

(2)  Neuvoston asetus (ETY) N:o 3906/89 (EYVL L 375, 23.12.1989, s. 11). Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2257/2004 (EUVL L 389, 30.12.2004, s. 1).

(3)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1268/1999 (EYVL L 161, 26.6.1999, s. 87). Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2112/2005.

(4)  Neuvoston asetus (EY) N:o 1267/1999 (EYVL L 161, 26.6.1999, s. 73). Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 2112/2005.

(5)  EYVL L 85, 20.3.1998, s. 1.